Sony Xperia sola este un telefon suplu şi uşor, cu design nu foarte pretenţios dar totuşi plăcut privirii, adresat celor aflaţi în căutarea unui smartphone Android cu preţ rezonabil şi performanţe bune.
Construcţie şi design
Încadrat în gama midrange de telefoane Android, Xperia Sola nu se laudă un cu un chipset ultra-performant sau ecran de dimensiuni impresionante, mizând în schimb pe un design compact şi practic, potrivit folosirii de zi cu zi.
Contrar tendinţelor actuale, Sony Xperia Sola se prezintă cu o carcasă de formă rectangulară, cu muchii foarte puţin rotunjite şi uşor asimetrică, scutul aplicat peste ecran fiind retras în partea de jos, lăsând descoperită o parte din corpul carcasei. Prezentată ca o extensie a telefonului, partea rămasă descoperită are şi un rol practic, oferind un punct de sprijin pentru degetul opozant atunci când ţinem telefonul în mână şi folosim interfaţa touch.
Ecranul de 3.7 inch este asistat de 3 butoane capacitive şi protejat de un scut din sticlă minerală cu finisaj anti-reflexie. În lateral găsim un conector micro USB 2.0, butonul Lock, clapeta pentru volum şi un buton dedicat pentru poze. Conectorul pentru căşti este poziţionat în partea de sus, astfel încât să nu incomodeze când ţinem telefonul în buzunare strimte.
Cu excepţia extensiei descrisă mai sus şi ecranul, capacul detaşabil îmbracă întreg corpul telefonului. Bine mulat pe carcasă, capacul nu flexează la apăsare şi dă impresia unei construcţii solide, însă mecanismul de fixare lasă de dorit, fiind mult pre uşor de acţionat. Practic, capacul se poate desprinde când încercăm să extragem telefonul din buzunare strimte, lăsând vulnerabile componentele din interior. Finisajul aplicat are aspect mat şi maschează bine eventualele zgârieturi, însă reţine murdăria şi necesită o curăţare periodică.
Camera foto cu blitz LED este vizibilă prin două decupări aplicate pe capac, ce protejează lentilele de zgârieturi, dar nu şi murdăria adunată din buzunare. Sub capac găsim un slot pentru card SIM şi încă unul pentru card microSD. Din păcate acumulatorul de 1320 mAh este nedetaşabil, fiind sigilat cu un film ce nu poate fi înlăturat decât pierzând garanţia asigurată de producător.
Difuzorul extern cu tehnologie xLOUD este instalat în partea de jos, dincolo de capacul detaşabil, folosind extensia carcasei ca pe o incintă acustică, amplificând volumul sonor.
Primele impresii
Ecranul cu rezoluţie 854x480 pixeli şi diagonală 3.7 inch redă imagini clare, este foarte bine iluminat şi prezintă o paletă de culori plăcută privirii. Nivelul de contrast este mulţumitor, însă scade rapid odată ce ne îndepărtăm de unghiul ideal de vizionare. Sony nu menţionează tipul ecranului folosit, dar judecând după caracteristicile acestuia avem de-a face cu o matrice TFT LCD de calitate peste medie.
Ecranul lui Sony Xperia sola suportă o tehnologie numită „floating touch”, ce permite folosirea interfeţei touch capacitive chiar şi fără să renunţăm la mănuşile ce ne ţin palmele calde în lunile de iarnă. Putem folosi fără probleme mănuşi din piele sau material textil, cu condiţia ca acestea să nu aibă o căptuşeală prea groasă în zona degetelor. Ecranul nu numai că acceptă navigarea când utilizatorul poartă mănuşi, dar detectează degetele şi atunci când sunt la o distanţă foarte mică deasupra sa, interpretând comenzi încă dinainte să-i atingem efectiv suprafaţa.
Sony Xperia sola vine livrat cu sistemul de operare Android 2.3.7 Gingerbread, însă putem renunţa la acesta imediat, trecând la versiunea Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich. Pentru instalare este necesar să ne asigurăm mai întâi că acumulatorul telefonului este complet încărcat, după care lansăm aplicaţia Sony PC Companion, având telefonul conectat la PC folosind cablul mini USB. Odată trecut la noul OS, este recomandată readucerea telefonului la setările din fabrică, folosind opţiunea Factory data reset din meniul Settings -> Backup & reset.
Sony Xperia sola - specificaţii
- Ecran: TFT de 3.7", 480x854 pixeli (~265 ppi)
- Sistem de operare: Android 2.3.7 Gingerbread (upgrade disponibil la Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich)
- Chipset: NovaThor U8500
- Procesor: ARM Cortex-A9 dual-core 1GHz
- GPU: Mali 400
- RAM: 512 MB
- Memorie: 8 GB (5 GB accesibili pentru utilizator)
- Card: MicroSDHC, maxim 32 GB
- 2G: 850/900/1800/1900 MHz
- 3G: HSDPA, 850/900/1900/2100 MHz
- WiFi: 802.11 b/g/n
- Bluetooth: 3.0, cu A2DP şi EDR
- GPS: Da, A-GPS
- USB: 2.0, Micro USB
- Cameră foto: 5 MP, autofocus, LED Flash, Geotagging, autofocus,touch-focus, face and smile detection, 3D sweep panorama, stabilizare imagine
- Filmare video: 720p
- Cameră video secundară: fără
- Baterie: 1320 mAh
- Dimensiuni: 116 x 59 x 9.9 mm
- Greutate: 107 grame
Performanţe şi experienţa în utilizare
Sony Xperia Sola sola arată şi se mişcă foarte bine cu sistemul Android ICS, chipsetul dual-core la 1GHz cu 512 MB memorie RAM având suficientă rezervă de performanţă pentru noul OS. Aplicaţiile se deschid fără timpi de aşteptare incomozi, iar listele de meniuri sunt redate cursiv.
Interfaţa se prezintă cu nu mai puţin de 5 ecrane virtuale între care navigăm cu gesturi stânga-dreapta. Fiecare ecran poate acomoda propriul set de scurtături pentru aplicaţii şi widget-uri. Colecţia de aplicaţii este organizată în liste cu grupuri de 4 rânduri şi 4 coloane, pentru un total de 16 aplicaţii vizibile. Derularea în lista cu aplicaţii se face prin aceleaşi gesturi swipe aplicate în lateral.
AnTuTu - 5001 (CPU 1998, RAM 800, GPU 1523, I/O 680)
GL Benchmark 2.1 Egypt offscreen - 15 fps
Linpack (multithreading) - 58.748 MFLOPS
Quadrant - 2645 (CPU 4416, Mem 2308, I/O 3881, 2D 298, 3D 2323)
Meniul de blocare a ecranului include taste back/forward şi play pentru acces direct la melodiile redate în media player, dar şi o scurtătură ce ne permite să intrăm în aplicaţia de captură a camerei foto. Aplicaţia pentru camera foto include funcţie geotagging şi smile detection, iar pentru obţinerea pozelor avem de ales între butonul dedicat prezent pe carcasa telefonului, butonul virtual reprezentat pe ecran şi funcţia touch-to-focus. Activată opţional din meniul aplicaţiei Camera, funcţia touch-to-focus concentrează focalizarea imaginii asupra obiectului indicat la atingerea ecranului, reducând astfel riscul obţinerii de imagini neclare sau focalizate incorect. Modul de captură video suportă rezoluţia 720p şi oferă opţiuni cum ar fi ajustarea balansului de alb, alegerea modului de focalizare, compensarea expunerii, stabilizare imagine şi activarea/dezactivarea sursei de lumină LED. Suplimentar, ne sunt oferite 6 profiluri cu setări optimizate - portret, noapte, sport, peisaj, petrecere, plajă şi zăpadă - la care putem apela pentru ajustarea rapidă a parametrilor de captură.
Având la dispoziţie doar zoom digital, apropierea imaginii este penalizată rapid prin scăderea clarităţii, făcând practic inutilă această funcţie.Pozele obţinute de camera foto cu rezoluţie 5 MP sunt de o calitate în general mulţumitoare, dar fără a excela în mod deosebit. Imaginile prezintă ceva zgomot chiar şi în peisajele însorite, iar paleta de culori şi nivelul de contrast denotă folosirea unui senzor de calitate inferioară. Pozele obţinute în zone umbrite prezintă un nivel de zgomot similar, aproape neobservabil, însă procesarea imaginii începe să reducă din claritatea imaginii. Pozele cu blitz arată surprinzător de bine, dar zgomotul senzorului de imagine nu mai trece la fel de uşor neobservat.
Modul de filmare a dat rezultate mulţumitoare. Secvenţele video au claritate bună şi foarte puţine defecte de compresie, iar expunerea şi temperatura de culoare sunt calibrate corespunzător. Din păcate corpul cu greutate de numai 107 grame este dificil de stabilizat în palme, astfel că înregistrările tremurate sunt greu de evitat cu acest telefon.
Apelurile desfăşurate cu Sony Xperia sola nu au pus probleme din punct de vedere al stabilităţii semnalului sau claritatea audiţiei. Microfonul integrat oferă sensibilitate bună, iar casca audio atinge un volum suficient de ridicat pentru convorbiri în spaţii deschise sau mijloace de transport în comun.
Din păcate utilizarea modului Speaker pentru redarea vocii interlocutorului prin difuzorul extern a pus unele probleme. De vină pare să fie o combinaţie între volumul sonor ridicat şi distanţa foarte mică dintre difuzorul extern şi microfon, ambele favorizând apariţia ecourilor, resimţite în principal de persoana aflată la celălalt telefon.
Autonomie
Acumulatorul de 1320 mAh instalat în carcasa lui Sony Xperia sola face faţă cu uşurinţă unei zi de lucru încărcate, ce include sesiuni de jocuri Android, navigare pe internet prin conexiune 3G şi câteva zeci de minute de convorbiri.
La un regim de utilizare puţin mai conservator, în care dezactivăm interfaţa WiFi când nu avem nevoie de acces la internet şi ne limităm la doar câteva apeluri telefonice pe zi, Sony Xperia sola atinge o autonomie de aproximativ 3 zile.
Concluzie
Sony Xperia sola este un smartphone prezentabil, cu ecran de bună calitate şi performanţe mulţumitoare. Chiar dacă este un pic pătrăţos, telefonul este avantajat de greutatea redusă şi construcţia compactă, ce îi permit să se strecoare cu uşurinţă în orice buzunar.
Aş fi dorit din partea inginerilor Sony mai multă atenţie la proiectarea capacului din plastic şi poziţionarea difuzorului extern. Acumulatorul nedetaşabil este un alt compromis nedorit, ce poate induce costuri suplimentare dacă se impune înlocuirea acestuia într-un centru de service.
Per total, experienţa avută cu Sony Xperia sola este una plăcută. Telefonul oferă autonomie mulţumitoare şi performanţe bune, iar upgrade-ul la versiunea Android 4.0.4 ICS insuflă un suflu de prospeţime binevenit. Preţul de achiziţie de aproximativ 1050 Lei este puţin mai mare decât aş fi sperat, dar corect pentru calităţile demonstrate de Sony Xperia sola.
Părţi pozitiveplus
Părţi negativeminus
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu