miercuri, 6 martie 2013

The Pirate Bay ar putea gasi gazduire in Coreea de Nord. Ideea a venit chiar de la Phenian

The Pirate Bay ar putea gasi gazduire in Coreea de Nord. Ideea a venit chiar de la Phenian


Nu cu multa vreme in urma, site-ul de torrenti a 'parasit' Suedia din cauza "persecutiilor", temporarele 'resedinte' fiind Norvegia si Spania.
Conform unei postari chiar pe site-ul sau oficial, The Pirate Bay afirma ca si-ar putea muta serverele in Coreea de Nord, la invitatia autoritatilor de la Phenian. Tara asiatica cere si un mic 'serviciu': corabia de pe sigla site-ului va avea pe catarg steagul nord-coreean.

"Ne luptam pentru o lume libera, corporatiile mari din Statele Unite fiind cele care se opun. Vorbim despre tara care garanteaza libertatea si libertatea de expresie", se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul The Pirate Bay. Serverele site-ului au fost mutate in Norvegia si Spania dupa ce Partidul Piratilor din Suedia, sustinator al The Pirate Bay, a fost actionat in justitie pentru incurajarea incalcarii drepturilor proprietate.

Coreea de Nord a facut un mare pas inainte in ceea ce priveste accesul la internet la finalul lunii februarie: utilizatorii de telefoane mobile vor putea folosi reteaua 3G pentru a naviga si a posta pe retelele de socializare.

MSI intra pe piata de memorii RAM cu module tactate la 3000 MHz


MSI a anuntat la inceputul anului ca pregateste o multime de produse destinate segmentului de gaming, unul dintre ele fiind memoriile RAM la 3000 MHz.
MSI-Z77A-GD65-Gaming_DDR3
Maximul de frecventa nativa al memoriilor RAM este acum de 2400 MHz, MSI isi pregateste intrarea pe piata de memorii cu module tactate la “doar” 3000 MHz. Imaginea de mai sus este singura existenta la acest moment iar planurile de lansare nu au fost inca facute publice. Pe langa acestea MSI pregateste un segment special pentru gaming ce va contine pe langa aceste memorii, si carcase, placi de baza, laptopuri, placi grafice si PC-uri All In One.
MSI Gaming Series RAM, pentru ca asa se numesc acum in stadiul de concept, si nu stim daca isi vor pastra denumirea atunci cand vor fi disponibile in retail, au fost dezvaluite pe pagina placii de baza Z77A-GD65. Acestea ar trebui sa fie disponibile la CeBIT insa pana acum nimeni nu a venit cu imagini reale. Nu se cunosc timing-urile la care vor functiona, ce se poate observa insa este PCB-ul si radiatorul de culoare neagra ce detine logo-ul dragonului adoptat de MSI pentru acest tip de produse. Memoriile vor fi disponibile sub forma de kit de 8 si 16 GB, existand posibilitatea unui kit si pentru platformele cu LGA2011.

Philips aduce la CeBIT monitorul UltraWide in format 21:9

Philips aduce la CeBIT monitorul UltraWide in format 21:9



Acesta este doar unul dintre monitoarele lansate, saptamana aceasta, de Philips
Olandezii de la Philips vor sa impresioneze la cunoscutul targ de tehnologie CeBIT care are loc acum la Hanovra, in Germania, cu noul model UltraWide de 29 inch in format Cinemascope 21:9 (foto sus). Alaturi de acesta, mai exista alte doua modele clasa business: un PLS de 27 inch cu o rezolutie WQHD de 2560 x 1440 pixeli si un model IPS de 23 inch cu tehnologia ErgoSensor.
Philips a mai adus la targ si un monitor AH-IPS 3D cu o diagonala de 27 inch si tehnologie Ambiglow pentru gameri, dar si monitorul IPS de 23 inch cu conectivitate MHL. La CeBIT va fi lansata si seria Clinical Review Display.
Monitorul UWHD de 29 inch UltraWide cu format al imaginii 21:9, nume de cod 298P4QJEB, este perfect pentru vizionarea mai multor tipuri de continut in acelasi timp, prin intermediul unor ferestre. Functiei Multi-View permite ca mai multe dispozitive, precum calculatoare si console Bluray, sa fie conectate si urmarite simultan, ceea ce duce la o economie considerabila de timp la o productivitate sporita.
In plus de asta, tehnologia de ultima generatie AH-IPS ofera imagini clare si culori vibrante. 

Cooler Master lanseaza carcasele din seria N la CeBIT 2013


Cooler Master lanseaza noua serie de carcase din seria N in cadrul expozitiei de tehnologie de la Hanovra
Cooler Master CeBIT 2013
La inceputul anului au aparut ceva informatii legate de aceste carcase, la CeBIT insa produsele sunt in stadiu final, asa cum vor fi de altfel comercializate la sfarsitul acestei luni. Pozitionarea seriei N se va face dupa seria Silent Force CM si pot suporta placi de baza de la mini-ITX pana la ATX sau mai mari, in functie de model. Cooler Master N200 este cea mai mica varianta si permite montarea unei placi de baza mini-ITX sau micro-ATX in timp ce N400 suporta micro-ATX si ATX standard. N300 si N600 sunt ceva mai flexibile suportand toata gama de placi de baza.
Cooler Master N CeBIT 2013
Toate carcasele din aceasta serie detin conectori USB 3.0 si audio pe partea frontala, sunt construite din otel cu elemente din plastic si principala asemanare este ca au un panou frontal realizat dintr-o plasa metalica, pentru o mai buna circulatie a aerului. Montarea unui ventilator pentru N200 si N300 este obligatorie pentru o performanta ridicata, N400 si N600 avand deja din fabrica unul instalat. Pretul nu se cunoaste inca, fiind totusi vorba de carcase modeste va fi destul de scazut.

Antene din grafen - soluţia pentru upload-uri mobile rapide


Când vrei să faci încarci pe YouTube un clip full HD filmat cu smartphone-ul este absolut necesar să ai la dispoziţie o conexiune WiFi bună. Folosirea conexiunii 3G nu este o soluţie potrivită, nu doar din perspectiva consumului de date, ci în mod special din cea a vitezei de upload.Cercetătorii de la universitatea Georgia Tech vor să integreze în telefoanele mobile o antenă cu grafen, capabilă să transfere date cu o viteză de 1 Tb/s. Aceasta se traduce în 125 GB pe secundă, o viteză pe care o putem doar visa la ora actuală, chiar şi pe PC-uri de top.
Structura unui strat atomic de grafenStructura unui strat atomic de grafen

Soluţia pentru o asemenea rată de transfer este dată de antenele cu grafen. Acesta este un material similar cu grafitul, dar care are straturi cu grosimea de un atom. Straturile sunt formate dintr-o reţea de atomi cu ochiuri hexagonale. Grafenul poate fi modelat în benzi cu lungimea de un micron şi lăţimea de 10-100 nanometri, benzi capabile să transmită şi să recepţioneze unde cu frecvenţe de ordinul teraherţilor. Aceste unde permit obţinerea vitezelor de transfer menţionate mai sus.
Iniţial se va lucra la un sistem care să permită transferul pe o distanţă mică, de câţiva centimetri. Ulterior, el ar putea fi modificat pentru a funcţiona într-o încăpere. Faptul că au fost create antenele pentru un asemenea tip de transfer nu este suficient. Ele pot fi minuscule, însă au nevoie în spate de generatoare de unde, de amplificatoare şi de filtre. Din fericire, se pare că toate aceste componente ar putea fi construite la aceeaşi scară, urmând să fie integrate cu antenele într-un singur modul.Cercetătorii americani speră ca într-un an să construiască un prototip funcţional de emiţător-receptor. Cu siguranţă vor trece mulţi ani până când vom vedea această tehnologie implementată în dispozitive mobile.

Dinastii puţin cunoscute: Regi Scorpioni şi Faraoni Negri


Egiptul Antic continuă să fascineze şi în prezent. Fastuoasa şi originala sa civilizaţie stârneşte interesul multora, de la istorici şi arheologi specializaţi în investigarea misterelor sale (şi sunt multe), la oamenii obişnuiţi care nu îşi pot explica atracţia faţă de lumea demult apusă a faraonilor, papirusurilor, a tainicelor ritualuri religioase, şi a piramidelor. Pe lângă aceste aspecte, unele dintre cele mai interesante episoade istorice ale Civilizaţiei Nilului sunt reprezentate de tainicii Regi Scorpioni şi faraoni nubieni. De fapt, Egiptul Antic nu ar fi fost complet fără contribuţia adusă de cele două dinastii.

Cel ce a pus bazele civilizaţiei antice egiptene

Încă din perioada anului 3550 înainte de Hristos, Lumea Antică era prinsă în caruselul violenţei şi distrugerii. Din Mesopotamia până pe malurile Nilului, triburi nomade apărute din negura timpului atacau şi jefuiau tot ce le ieşea în cale, prinse într-un conflict sângeros pentru stăpânirea pământurilor propice agriculturii şi a bogăţiilor vremii.
Se pare că de nicăieri, a păşit curajos în zorii istoriei, un războinic care a reuşit să unească facţiunile rivale pentru a pune astfel fundaţia civilizaţiei Egiptului Antic.
Numele său exact a fost dat uitării, istoria l-a reţiunt însă sub titulatura de Regele Scorpion. Evident, nu este vorba de personajul întruchipat de starul WWE şi actorul The Rock, Regele Scorpion a existat cu adevărat şi a fost unul dintre conducătorii care a pus bazele originalei şi înfloritoarei civilizaţii a Egiptului Antic.
Evidenţele cu privire la apariţia sa pe scena istoriei s-au concretizat în informaţii foarte preţioase pentru istorici şi cercetători. Descoperirea relativ recentă a unui mormânt şi a unor forme primitive de hieroglife într-un sit arheologic obscur dintr-o zonă deşertică din vestul Egiptului a demonstrat că bazele civilizaţiei egiptene au fost puse cu mult mai devreme decât se credea. Dovezile descoperite i-au convins pe specialişti să rescrie istoria locurilor, stabilind o nouă dinastie de conducători egipteni.
Noua dinastie a fost denumită Dinastia Zero, iar cercetările asupra Regelui Scorpion se constituie într-o călătorie în timpuri îndepărtate, înainte de construirea piramidelor şi a Sfinxului de la Gizeh,
În urmă cu peste 5000 ani, la Abydos, în ceea ce va fi probabil primul cimitir regal al Egiptului, preoţii uneia dintre cele mai vechi religii de pe Terra depuneau în sarcofage trupurile primilor suverani ai Egiptului: Regii Elefant, Şacal, Crocodil şi Scorpion.
 Piramidă în Sudan
Dacă la început cercetătorii credeau că acestea sunt nimic altceva decât personaje mitice, sau cel mult regi-şamani care luaseră numele animalelor totem cu care se identificau în timpul ceremoniilor şi ritualurilor, evidenţele arheologice arătau că aceştia au fost la fel de reali precum Kefren, Keops sau Mikerinos, celebrii faraoni de mai târziu ai Egiptului aflat în plină glorie şi strălucire.
Deci cine a fost în realitate Regele Scorpion şi cum a reuşit să unifice Egiptul de Jos cu cel de Sus într-o periodă istorică în care zona aceasta era caracterizată prin conflicte extrem de sângeroase?
Pentru a încercă să găsim răspunsul trebuie să coborâm în timp până aproape de sfârşitul Mezoliticului şi apariţia civilizaţie umane. Zilele Egiptului pre-dinastic au fost deosebit de tulburi. Începutul Epocii Bronzului era o perioadă a războielor tribale neîncetate pe teritoriul de azi al Egiptului şi al Orientului Mijlociu.
ntre anii 5000-3500 înainte de Hristos, Egiptul era divizat în două mari entităţi statale diferite, Egiptul de Sus şi Egiptul de Jos. În preajma anului 4000 înainte de Hristos, istoricii au cazut de acord că Egiptul de Sus era condus de un lider local pe numele său, Menes, care a fost cel dintâi rege al acestui stat. Pe aceste considerente, cercetătorii speculează că Regele Scorpion a fost descendentul direct al lui Menes, şi a reuşit astfel să unifice în premieră Egiptul Antic.
Cu toate acestea, întrebarea rămâne:
Cine anume era acest lider războinic cu alură mitică?

Istoria începe la Abydos


Cu fiecare descoperire arheologică, personalitatea sa se conturează tot mai mult. Realizările sale nu s-au limitat doar al victoriile de pe câmpul de luptă, căci Regele Scorpion a avut calităţi de-a dreptul revoluţionare în organizarea politică şi socială a noii entităţi statale care avea să se remarce ulterior drept una dintre cele mai strălucite civilizaţii ale Antichităţii.
Sub influenţa sa, Egiptul unit a dezvoltat prima scriere fonetică din istoria umanităţii şi a pus bazele primelor Piramide. Însă modul concret în care acest lider vizionar şi fondator a acţionat atunci, rămâne deschis ipotezelor şi evident speculaţiilor.
Se crede că primul centru de putere al Egiptului Antic se afla la Abydos, situat la circa 400 kilometri sud de Cairo, loc care pe atunci era mai aproape de cursul Nilului decât în prezent (cursul acestui mare fluviu a suferit fluctuaţii de-a lungul istoriei). În plus, Abydos era situat la rascrucea drumurilor comerciale care duceau spre Marea Roşie şi spre oazele nubiene. Situl a fost descoperit în anul 1894 de către un arheolog francez care a efectuat săpături acolo timp de patru ani.
Basoreliefuri şi hieroglife pe templul din Luxor
Săpăturile sunt reluat de un celebru arheolog englez al vremii, Flinders Petrie, care face cercetări între anii 1899-1901. Au fost descoperite un număr de opt mari morminte regale din prima dinastie, alături de alte două morminte care proveneau din cea de-a doua dinastie. Cursul evenimentelor politice internaţionale a făcut ca săpăturile să fie reluate abia peste optzeci de ani.
În anul 1980, Gunter Dreyer, şeful unei echipe de arheologi germani, redescoperă la Abydos situl deschis iniţial de francezi. Necropola era răvăşită de activitatea neglijentă a arheologilor francezi, cu toate acestea vina nu era doar a lor, mormintele fiind atacate şi jefuite încă din Antichitate, când adepţii cultului lui Osiris, zeu al morţii şi renaşterii au făcut săpături în speranţa descoperirii locului de naştere al zeului. Echipa arheologului Gunter Dreyer a mai descoperit obiecte din fildeş, aramă, obsidian, vârfuri de săgeţi, veselă şi plachete inscripţionate din ceramică şi fildeş.
Dincolo de aceste obiecte, au urmat şi descoperiri mai sumbre sub forma mai multor schelete de oameni şi animale. Între acestea, scheletele unor tineri sub 25 ani, sacrificaţi alături de animale pentru a-l însoţi pe rege în călătoria sa spre cealaltă lume. Recent a mai fost descoperită o inscripţie care descrie victoria Regelui Scorpion asupra triburilor războinice nomade care ameninţau regatul său. Inscripţia este considerată de mulţi specialişti drept cel mai vechi document istoric descoperit până în prezent.
De asemenea, ca o mărturie palpabilă venită din negura timpurilor despre natura sa războinică, arheologii au mai descoperit într-una din încăperi un buzdugan care i-a aparţinut regelui. Arma, evident cel mai vechi buzdugan din lume, are inscripţionată silueta unui bărbat care poartă coroana Egiptului de Sus, alături de un scorpion, simbolul oficial al acestui războinic de la începutul timpurilor.
Mormântul Regelui Scorpion era alcătuit dintr-un număr de douăsprezece camere, şi a fost construit din cărămizi de lut ars, fiind o replică în miniatură a palatului aceluiaşi personaj istoric. Conform datărilor cu carbon 14 artefactele descoperite provin din jurul anului 3400 înainte de Hristos. De o mare valoare sunt şi cele 160 de plăcuţe pe care sunt inscripţionate cele mai vechi forme de hieroglife cunoscute. Plăcuţele sunt mai vechi cu circa 200 ani decât celebrele tablete cu inscripţii cuneiforme din Sumer.
Pe baza acestor evidenţe, istoricii sugerează că Regele Scorpion a ordonat sistematizarea primelor forme de scris pentru a crea astfel un mijloc eficient de ţinere a evidenţei taxelor de către visteria sa regală. Se poate spune deci că Regele Scorpion este creatorul sistemului de taxe şi impozite...
Simbol deasupra unui mormânt egiptean
Mai aproape de zilele noastre, a fost descoperită la Qena, pe malul Nilului o gravură în piatră care aniversa o altă victorie a Regelui Scorpion asupra locuitorilor din Naqada, un oraş fortificat, care credeau în Set, zeul haosului şi distrugerii. Descoperirea indică faptul că unificarea celor două proto-regate egiptene s-a petrecut cu circa 150 ani mai devreme decât credeau arheologii.
Cucerirea celor din Naqada i-a oferit Regelui Scorpion control nu doar asupra cursului Nilului, ci şi reumurilor comerciale care facilitau legăturile Egiptului cu lumea. O altă descoperire edificatoare constă într-o placă de lut în care părintele fondator al civilizaţiei egiptene este reprezentat cu coroana şi buzduganul său caracteristic în timp ce ţine de păr un duşman capturat.
La ora actuală, cercetările au fost sistate din cauza situaţiei politice instabile din Egipt, urmând ca săpăturile în situl de la Abydos să fie continuate imediat ce situaţia politică şi socială din această ţară arabă se va normaliza.

Când nubienii conduceau Egiptul

O altă dinastie extrem de interesată care a succedat pe tronul faraonilor egipteni, este aşa numit-a dinastie a faraonilor nubieni. Timp de milenii triburile nubiene din sudul Egiptului s-au constituit în cel mai mare pericol extern la adresa ţării faraonilor.
Cu toate acestea, undeva în pragul anului 730 înainte de Hristos, o căpetenie nubiană pe nume Piye a decis că singura cale de a pune capăt conflictelor dintre supuşii săi şi trupele faraonilora r fi invadarea şi cucerirea Egiptului urmată de înscăunarea sa pe cel mai înalt tron. Din regatul său, situat pe teritoriul actual al Sudanului, Piye a profitat de starea de decădare a Egiptului.
Soldaţii săi au înaintat în bărci spre nord, pe apele Nilului, până când au ajuns în Theba, unde au debarcat înaintea bătăliilor hotărâtoare. Acolo, exact la locul debarcării, căpetenia şi-a pus războinicii să se scalde în apele sfinte ale Nilului înainte de luptă, ca o formă supremă de purificare. Soldaţii cu trupuri de abanos s-au îmbăiat în faţa templului din Karnak, un loc sfânt închinat zeului soare Amon, cel cu cap de berbec, zeitatea personală a lui Piye, căruia războinicul negru i se închina şi-i aducea jertfe.
Hieroglife egiptene din Papirusul Ani
Întăriţi spiritual, nubienii au dus o campanie militară timp de aproape un an de zile, în care au înfrânt toate armatele egiptene trimise în calea lor, inclusiv trupelele influentului general egiptean, Tefnakht. La sfârşitul acelui an, Egiptul era deja cucerit şi ocupat.
Când liderul nubian murit la sfârşitul domniei sale întinsă pe o perioadă de 35 ani, supuşii săi nubieni, erijaţi deja în poziţia de nouă clasă conducătoare egipteană, l-au îngropat pe Piye într-o piramidă tipică alături de calul său mult iubit. Piye a fost primul dintre aşa numiţii faraoni negri sau mai exact faraoni nubieni, o dinastie de regi din Africa Neagră care au domnit în Egiptul Antic pe o perioadă de aproximativ 70 de ani, find a douăzeci şi cincea dinastie de faraoni la scara istoriei.
Nu au fost nişte lideri duşmănoşi şi cruzi faţă de populaţia autohtonă. Din contră, s-au remarcat prin stabilizarea statului egiptean, construirea de monumente şi edificii şi crearea uni imperiu care se întindea din Khartoum-ul de astăzi până la malurile Mediteranei. Influenţa lor s-a făcut remarcată şi în afara graniţelor Egiptului, ei fiind cei care au stopat invazia asirienilor în Orientul Mijlociu, scăpând astfel Ierusalimul de la distrugere.
Au fost consideraţi personaje istorice de factură legendară până recent, când în urmă cu patruzeci de ani, arheologii i-au repus în drepturi. Proveneau dintr-o cultură puternică care a înflorit în sudul Nilului înainte ca cutezătorul rege Piye să pornească spre cucerirea Egiptului. Relaţiile lor cu egiptene au dost interesante şi deosebit de complexe.
Ruinele piramidelor din Abydos
Faraonilor egipteni nu le plăceau aceşti vecini puternici şi influenţi, dar depindeau de minele aurifere din Nubia pentru a-şi consolida influenţa comercială în Orientul Mijlociu. Prin urmare, înainte de aventura de succes a lui Piye, faraonii celei de-a optsprezecea dinastii (1539-1292 înainte de Hristos) şi-au trimis armatele să cucerească Nubia şi să construiască garnizoane de-a lungul Nilului.
Au instalat guvernatori şi funcţionari dintre nubienii localnici în teritoriul recent cucerit şi s-au ocupat de şcolirea şi educarea la Theba a copiilor elitei locale nubiene căreia i-au permis păstrarea privilegiilor. Această elită nubiană a îmbrăţişat cu entuziasm cultura şi religia egipteană ajungând să-l venereze pe zeul Amon, să înveţe limba egipteană, să adopte fastuaoasele obiceiuri de înmormântare ale acestora şi chiar să treacă la construirea de piramide proprii. Aşadar, nubieni au fost prima şi singura civilizaţie "egiptianizată" cu un succes deosebit.
Sub conducerea nubienilor Egiptul şi-a recâştigat gloria de dinainte de instalarea libienilor în nord, care impuseseră propriile reguli şi obiceiuri. Odată ajunşi la putere, războinicii negri au repus în drepturi casta preoţilor şi au restaurat cultul lui Amon.
Când Piye a murit în anul 715 înainte de Hristos, fratele său Shabaka a consolidat puterea stabilnd capitala la Memfis. Shabaka a fost devotat cutumelor străvechilor faraoni adoptând chiar numele lui Pepi al II-lea, cel mai faimos conducător din cea de-a şasea dinastie. Dinastia faraonilor nubieni a durat până în momentul în care s-a prăbuşit sub loviturile asirienilor.
Nubienii au continuat să supravieţuiască istoriei până în secolul 14, când au fost islamizaţi în masă de arabi. Vechiul pâmânt al faraonilor negri a fost apoi împărţit în anul 1956 odată cu trasarea graniţelor Republicii Egipt şi ale Sudanului.
Restul este istorie pură care aşteaptă să fie descoperită când se vor mai linişti timpurile.

Cel mai vechi preparat anatomic din Europa dezvăluie secretele medicinei străvechi



O porţiune dintr-un corp uman, păstrată într-o colecţie particulară, dovedeşte că Evul Mediu nu a fost o perioadă de ignoranţă şi întoarcere la barbarie, cum se crede adesea, ci una în care ştiinţele - inclusiv medicina - au progresat mai mult decât se credea.

Istoricii au considerat multă vreme că, în cursul Evului Mediu, medicina nu evoluat mai deloc, nedeosebindu-se prea mult de cea antică şi bazându-se tot pe doctrina medicului antic Galen, care a trăt în secolul al II-lea e.n.
Însă o descoperire recentă pune sub semnul întrebării această convingere, demonstrând că, deşi învăţăturile lui Galen erau larg acceptate în Evul Mediu, nu toţi medicii medievali se mulţumeau să aplice aceste precepte vechi de 1000 de ani. Printre ei se găseau şi unii care doreau să ştie mai multe, pentru a pătrunde în tainele alcătuirii şi funcţionării organismului uman.
Cercetătorii de la Spitalul Universitar R. Poincare din Franţa au analizat recent un preparat anatomic datând din Evul Mediu, care reprezintă cel mai vechi exemplu de disecţie pe corp uman cunoscut în Europa.
Piesa, aflată într-o colecţie particulară, este o porţiune din coprpul unui om, cuprinzând capul, gâtul şi umerii, calota craniană şi creierul fiind îndepărtate.
Specialiştii care l-au examinat au fost surprinşi să constate cât de bine era preparată piesa. Disecţia a fost făcută cu atenţie şi precizie, fără îndoială de o persoană experimentată şi care avea cunoştinţe avansate de anatomie, iar vasele de sânge au fost umplute cu un amestec de ceară de albine, var şi cinabru (sulfură de mercur), care a ajutat la conservarea proparatului, dând, în acelaşi timp, vaselor de sânge o culoare roşiatică (deoarece cinabrul are culoarea roşie).
Iniţial, cercetătorii au crezut că au de-a face cu un preparat mai recent, din secolul al XV-la sau al XVI-lea, datând, aşadar, din timpul Renaşterii, când disecţiile realizate în faţa publicului, în scop educativ, deveniseră destul de obişnuite, un aspect al dorinţei de cunoaştere şi de depăşire a inhibiţiilor omului medieval ce a caracterizat epoca renascentistă. (Totuşi, mult-vehiculata idee că Biserica interzicea cu desăvârşire, în Evul Mediu, disecţia cadavrelor umane nu corespunde realităţiii, fiind unul dintre multele mituri despre Evul Mediu care circulă până în ziua de azi.)
Cercetătorii francezi au fost uimiţi să constate, după datarea cu carbon radioactiv, că piesa era mai veche decât crezuseră, datând din perioada medievală, aproximativ dintre anii 1200 şi 1280.
Grija cu care a fost realizată arată că nu a fost vorba doar despre o disecţie de rutină, ci şi de dorinţa de a conserva preparatul, poate în scop didactic.
Obiectul reprezintă azi cel mai vechi preparat anatomic european cunoscut până la această dată.
E o dovadă în plus că, departe de a fi o “epocă întunecată”, de regres sau cel puţin de stagnare în ştiinţă - aşa cum considera toată lumea în secolul al XIX-lea şi chiar mulţi dintre oamenii contemporani -, Evul Mediu a fost, dimpotrivă, o perioadă în care s-au pus bazele ştiinţelor moderne.

iPhone 6 cu un ecran gigant? Imagini superbe cu felul in care ar putea arata telefonul pe care Apple il va lansa anul acesta

iPhone 6 cu un ecran gigant? Imagini superbe cu felul in care ar putea arata telefonul pe care Apple il va lansa anul acesta


iPhone 6 este cu siguranta unul dintre cele mai mari mistere ale anului.
Un singur lucru se poate spune cu siguranta despre iPhone 6, ca va fi lansat in acest an, insa nu exista o data.

Pana cand vor aparea pe internet mai multe specificatii tehnice, designerul Martin Hajek a redesenat viitorul model iPhone 6, inspirandu-se din designul iPad Mini.

Provocare: Jocul care a innebunit mapamondul. Poti uni punctele?


Jocul se numeste Slitherlink, iar primele variante au aparut in 1989 in Japonia
Iata o provocare lansata de Dr. Sudoku, de 3 ori campion mondial la Sudoku si de 6 ori la U.S. Puzzle, autor a numeroase carti cu jocuri ale mintii. In fiecare saptamana, el posteaza pe site-ul sau cate o provocare, scrie Wired.
De data aceasta a publicat un joc inedit, Slitherlink, care presupune unirea unor puncte. Concrect: ai o foaie de tipul caietului de matematica si trebuie sa unesti punctele. Fiecare cifra iti spune cate liniute trebuie sa tragi in jurul ei. In jurul cifrei 1, poti avea o singura liniuta, la 2, poti avea doua. Pentru numarul 3 ai o combinatie oarecare de 3 liniute:
Scopul final al jocului este sa construiesti un poligon, adica o linie inchisa, fara capete, ca aici:
Un tutorial despre cum se rezolva astfel de probleme gasesti pe nikoli.com.
Iata si problema pe care o propune Dr. Sudoku:

Clona care bate originalul. Cum a fost copiat cu succes Nexus 7

Clona care bate originalul. Cum a fost copiat cu succes Nexus 7


Nexus 7, tableta de la Google, are un concurent serios pe piata din China. Culmea, concurentul e chiar o clona.
Fu-Shi-Lai 760, desi este o tableta originala in China, la baza este o copie fidela si imbunatatita din anumite puncte de vedere a lui Nexus 7.

Alaturi de displayul identic cu cel de la Nexus 7, un ecran de 7 inch cu o rezolutie de 1280 x 800, tableta are sloturi pentru carduri microSD, dual-camera si dual-SIM, lucruri care lipsesc tableteiu de la Google.

Daca la fata Fu-Shi-Lai 760 este din plastic, spatele e facut din aluminiu, iar procesorul este un dual-core MTK6577 de 1.2 GHz, avand 1GB RAM, pe care sistemul de operare Android 4.1 Jelly Bean ruleaza excelent.

Spatiul intern de stocare pe tableta este de 8GB, iar sloturile microSD suporta 32GB.

Camerele video au 0.3 MP, respectiv 5.0 MP, iar antena suporta retelele 3G.

Samsung Galaxy S IV va avea cel mai probabil o carcasă din plastic


Samsung Galaxy S IV este unul din cele mai aşteptate smartphone-uri din acest an. Într-un fel sau altul am reuşit să aflăm ce specificaţii va avea, însă producătorul a reuşit din nou să ţină secret designul telefonului. Unul dintre liderii diviziei mobile de la Samsung a declarat că plasticul nu va dispărea prea repede din construcţia modelelor de top ale companiei. El a sugerat astfel că Galaxy S4 va avea o carcasă similară cu a lui Galaxy S III din punct de vedere al materialelor folosite. Explicaţia este şi ea destul de simplă.
Samsung ştie că topul lor de gamă se va vinde într-un număr mare şi vrea ca procesul de producţie să fie cât mai eficient şi mai rapid. O carcasă metalică sau din policarbonat necesită un timp de construcţie mai mare şi aproape sigur costă mai mult. În plus, din perspectiva Samsung, plasticul este mult mai flexibil şi mai rezistent în cazul unui impact cu solul. Un alt lucru important pentru producător este capacul detaşabil de pe spatele smartphone-ului. Se pare că utilizatorii vor să aibă o baterie uşor de înlocuit. LG a ascultat această cerere şi noul top de gamă Optimus G Pro are un capac detaşabil, fiind la ora actuală singurul din categoria sa cu această facilitate.
Plasticul nu va dispărea din construcţia noului top de gamăPlasticul nu va dispărea din construcţia noului top de gamă

În practică, materialul din care este construită carcasă va avea o importanţă diferită de la un utilizator la altul. Unii vor prefera o carcasă metalică sau din policarbonat, cu o textură premium şi un aspect aparte. Alţii vor fi mulţumiţi cu o carcasă de plastic de calitate, atâta timp cât hardware-ul şi ecranul oferă o experienţă premium.

Phone Strap 2, cel mai mic telefon mobil


Deşi trăim în vremurile în care producătorii de telefoane mobile se întrec în diagonale şi rezoluţii cât mai mari, operatorul de telefonie Willcom din Japonia a lansat un terminal numit Phone Strap 2, acesta având onoarea de a fi cel mai mic telefon mobil fabricat vreodată.
Minusculul terminal mobil are dimensiuni de 32 x 70 x 10,7 mm şi o greutate de numai 32 de grame, acesta oferind un ecran color cu rezoluţie de 96 x 64 pixeli şi diagonală de 1”, pe lângă funcţiile obligatorii de telefonie şi mesagerie fiind implementat şi un client de email şi un port IrDA. Orice alte funcţii suplimentare, cum ar fi redarea media, conectivitatea Bluetooth sau camera foto, au fost eliminate.
Conform operatorului, acest terminal este destinat utilizatorilor de terminale inteligente moderne care se luptă cu autonomia redusă a acestora şi au nevoie de o soluţie secundară pentru apeluri sau utilizatorilor de tablete fără facilităţi de telefonie. Minuscula baterie a terminalului Phone Strap 2 are o autonomie de numai două ore pentru convorbiri şi un timp de stand-by de 300 de ore, însă, ţinând cont că acesta poate fi uşor strecurat şi uitat prin buzunare datorită dimensiunilor, Willcom ar putea găsi câţiva clienţi interesaţi.
Terminalul va fi oferit în trei versiuni coloristice, alb, negru şi roz, şi va ajunge pe piaţa japoneză la sfârşitul acestei luni.

Noul Thief dezvaluit, ia seria de la capat


Cea mai importanta revista de jocuri din America, GameInformer, a dezvaluit in exclusivitate noul joc din seria Thief. Acesta este dezvoltat de studioul Eidos Montreal si va lua seria de la capat, oferind o noua poveste a hotului Garret prin “The City”, unde magia si industrializarea se intalnesc pentru a crea o atmosfera unica.
Thief
Cea mai recenta creatie a studioului Eidos Montreal este excelentul Deus Ex: Human Revolution, o alta abordare complet noua asupra unei serii mai vechi si foarte indragita de fani. Din detaliile de pe GameInformer reiese ca abordarea pentru Thief este similara. Jucatorul va putea alege intre mai multe cai pentru a atinge acelasi obiectiv, controlul asupra abordarii situatiilor fiind in mana sa.
Povestea nu pare a fi foarte diferita de cea din Dishonored, un joc a carui inspirate se trage din seria Thief, intrucat Orasul este infestat de o boala ucigatoare si este condus de tiranul “The Baron”. Cu siguranta Garret va ajunge sa se implice in acest conflict pe parcursul misiunilor sale de furisare, insa obiectivele vor fi ca de obicei bazate pe obtinerea unor anumite obiecte de valoare.
Thief se va lansa candva in 2014 si este momentan dezvoltat pentru PC si PS4, insa nu au fost excluse din ecuatie si “alte platforme de generatie urmatoare”. Primul material video dedicat jocului nu include gameplay propriu-zis, insa ofera o privire asupra ideii din spatele jocului si al stilului artistic abordat.

Seagate oferă primele sale HDD-uri hibride pentru PC-uri desktop


Vrei să te bucuri de avantajele unui hard disk încăpător şi performanţele superioare ale unui dispozitiv de stocare Solid State, dar nu ai bani pentru amândouă? Drept răspuns pentru această întrebare, Seagate oferă seria de hard disk-uri hibride Desktop SSHD, realizate pentru formatul 3.5 inch.
Seagate oferă primele sale HDD-uri hibride pentru PC-uri desktopSeagate oferă primele sale HDD-uri hibride pentru PC-uri desktop

Disponibile în variante cu până la 2 TB spaţiu de stocare, noile hard disk-uri Seagate Desktop SSHD aduc în plus şi 8 GB memorie NAND Flash, ce are rolul de a reduce timpii de aşteptare la pornirea aplicaţiilor şi încărcarea sistemului de operare.
Fără a încerca să egaleze performanţele unui SSD de sine stătător, noile hard disk-uri hibride folosesc memoria flash integrată cu scopul de a găzdui într-o locaţie rapidă copii reprezentând cele mai des accesate date de pe hard disk.
Grafic reprezentând volumul de date unice accesate de un utilizator tipic într-un interval de 5 zileGrafic reprezentând volumul de date unice accesate de un utilizator tipic într-un interval de 5 zile

Potrivit graficului furnizat chiar de Seagate, cantitatea de 8 GB memorie flash a fost aleasă pe baza unui scenariu ce corespunde vastei majorităţi a utilizatorilor, pentru care datele frecvent accesate încap fără probleme în spaţiul de stocare furnizat. Pentru aceştia, Seagate Desktop SSHD promite să îmbunătăţească timpii de accesare a datelor de până la 4 ori, comparat cu un HDD clasic.
Posesorii de sisteme portabile au la dispoziţie noua gamă Seagate Laptop SSHD (înlocuitoare pentru seria Momentus XT), compusă din hard disk-uri cu până 1 TB spaţiu de stocare (500 GB în variantă slim cu grosime de 7 mm) şi 8 GB memorie Flash.

Mobiroo – Vrei abonament la aplicatii de Android?


In loc sa-ti cumperi  contra unor sume din ce in ce mai mari, un nou serviciu intitulat Mobiroo iti permite sa-ti faci abonament pentru aceleasi facilitati.
mobiroo abonament android google play
Mobiroo ofera acces total la aplicatii contra unei sume modice lunare. Sistemul este similarSpotify sau Netflix, care functioneaza pe filme si muzica. Aflat momentan intr-un stadiu incipient, proiectul Mobiroo deja pune la dispozitie cateva  pe care le puteti descarca si folosi cu conditia sa platiti un abonament lunar de 2,49 dolari. Din cate se pare, respectivul pret este doar pentru a atrage o clientela, in viitorul nu foarte indepartat, respectiva valoare se va dubla. Cel mai probabil acest lucru se va intampla in momentul in care numarul aplicatiilor inscrise in program se va numara in mii, nu in sute.
Desi puteti deja sa va instalati aplicatii a caror valoare depaseste 20 dolari prin Mobiroo, creatorii programului tin sa insiste ca nu exista nici o limita sau obligatie pentru respectivul abonament. Puteti profita de o oferta care va ofera 7 zile de acces gratuit la program, va puteti face abonament pentru o luna sau pentru un an. Daca veti opta pentru un abonament, in perioada imediat urmatoare veti primi cadou la alegere unul dintre popularele jocuri create de Electronic Arts. Printre companiile care si-au incredintat creatiile in mana Mobiroo se numara Herocraft, Vector Unit, GameHouse, Binary Mill.
Ideea creatorilor si motivul pentru care acest serviciu ar trebui sa fie un succes este simplu. Desi multi utilizatori de smartphone vor sa plateasca aplicatiile,  sunt timorati de perspectiva unei achizitii de 2, 5 sau 20 de dolari pentru o aplicatie pe care de cele mai multe ori nu o testeaza si risca sa nu le placa. Cea mai buna solutie este un astfel de abonament care va permite sa experimentati orice aplicatie. In plus, atata timp cat aveti abonamentul la zi, puteti folosi si aplicatiile.


ASRock prezent la CeBIT 2013 cu o gama variata de produse


ASRock isi expune o gama destul de larga de produse hardware, atat pentru segmentul mainstream, cat si pentru entuziasti, in cadrul CeBIT 2013.
ASRock Gaming&Performance MB
ASRock vine cu placi de baza, sisteme mini PC si sisteme HT (Home Theater).
Placile de baza se impart in mai multe categorii, cele mainstream pentru PC-uri mai modeste, cele destinate gamerilor si profesionistilor unde se numara seriile OC Formula unde putem aminti Z77 OC Formula pentru platformele Intel, si nu in ultimul rand seria Extreme c einclude modele precum X79 Extreme11 si Z77 Extreme11 si suporta configuratii 4 way SLI sau CrossfireX. Sunt prezente si placi pentru platformele AMD, ca 990FX Extreme9 sau FM2A85X Extreme6 pentru a demonstra rezultatele record obtinute in cadrul competitiei FM2 OC Competition.
ASRock Mini PC
Seria de mini PC-uri Home Theater este una mai deosebita fiind realizata impreuna cu BMW Designworks USA si au un design excelent. Imaginile vorbesc de la sine, asadar nu cred ca avem nevoie de o descriere mai explicita.
“Scopul nostru a fost sa cream diferentiere emblematica intr-un mini-PC. Am realizat acest scop datorita unui design excentric si o solutie ce a fost un mod exagerat al expresiei.” precizeaza Sonja Schiefer, Director de Design, Studio Munchen, BMW DesignworksUSA

Coolpix A – Primul compact Nikon cu senzor de DSLR


Coolpix A este primul aparat foto compact cu senzor DX din oferta Nikon si a fost lansat astazi.
Nikon Coolpix A
 Noul model se lauda cu un senzor CMOS in format DX (masoara 23,6 x 15,6 mm) de 16,2 megapixeli, fara filtru low pass (imbunatatirea calitatii imaginilor). Coolpix A vine cu un obiectiv fix de 28 mm f/ 2.8 si sensibilitate ISO nativa cuprinsa intre 100 si 6400 (avand posibilitatea de a o extinde pana la ISO 25600). Sistemul de procesare EXPEED 2 ofera posibilitatea utilizatorilor sa efectueze pana la 4 cadre pe secunda atunci cand utilizeaza fotografierea in rafala.
Nikon Coolpix A Negru
Practic Coolpix A reuseste sa ofere o buna parte din calitatile unui DSLR, intr-un corp cat se poate de compact. Printre dotarile specifice DSLR-urilor, prezente pe noua compacta gasim: meniul similar, controlul modurilor de fotografiere prioritate de timp, prioritate de difragma si manual, inel de focalizare manuala pe obiectiv, butoane dedicate pentru functiile importante (ISO, compensarea expunerii) si nu in ultimul rand fotografierea in format NEF la 14 biti. Din punct de vedere a capabilitatilor video, Coolpix A realizeaza clipuri Full HD 1080p la 30, 25 si 24 fps.
Astazi am avut ocazia sa ma joc putin cu noua compacta si pot sa zic ca este un aparat atipic, bine construit si care promite destul de multe, dar mai mult ca sigur se va adresa unui segment restrans de public. Asta mai ales daca luam in considerare pretul de 4499 de lei…
Tot astazi, Nikon a anuntat sporirea gamei de compacte cu inca trei modele: P330, S3500 si L320, aparate cu dotari specifice gamei din care fac parte si preturi ceva mai accesibile.
Nikon Coolpix S3500
Nikon Coolpix P330 se lauda cu un senzor CMOS 1/1,7 inci, un obiectiv 24-120mm (5X zoom) cu diafragma f/1.8, posibilitate de a fotografia in format RAW (NRW), ISO cuprins intre 100 si 3200, filmeaza in format Full HD, cu pana la 60i. Ce mi-a placut la aceasta jucarie este ca vine cu modulele Wi-Fi si GPS integrate in carcasa extrem de compacta si poate fi achizitionat pentru 1599 de lei.
Nikon Coolpix P330
Nikon Coolpix S3500 se remarca prin accesibilitate fiind un model usor de folosit care ofera calitatea unui senzor CCD de 20 megapixeli, un zoom de pana la 7X si filmare in format HD 720p, toate pentru doar 599 de lei.
Nikon Coolpix L320 fata
Nu in ultimul rand Nikon Coolpix L320 vine cu un zoom optic de 26X si senzor CCD de 16 megapixeli, dispune de 18 moduri scena si alerta la clipire, fiind capabil sa filmeze la calitate HD 720p. Pretul la care va putea fi gasit in magazine este de 999 de lei.