marți, 6 noiembrie 2012

Logitech Zone Touch Mouse - mouse wireless pentru Windows 8 şi Windows RT


Aşa cum era de aşteptat, lansarea Windows 8 şi Windows RT a fost însoţită nu doar de lansarea laptopurilor şi tabletelor pe care acestea rulează, ci şi de perifericele menite să-i facă utilizatorului viaţa ceva mai uşoară în noul mediu grafic. După Microsoft, care a lansat un mouse optimizat pentruWindows 8, a venit rândul celor de la Logitech să ofere o replică: Zone Touch Mouse.
Construcţie şi ergonomie
Mic şi compact, noul Zone Touch Mouse de la Logitech este un periferic wireless cu patru butoane destinat utilizatorilor office şi mobili, acesta având dimensiuni suficient de reduse pentru a putea fi ascuns în geanta unui laptop, fără să devină însă inconfortabil de mic precum perifericele special gândite pentru utilizatorul mobil.

Construit integral din plastic negru, Zone Touch Mouse este înconjurat de o bandă cauciucată de culoare gri cu striaţii proeminente care oferă o foarte bună priză în mână. Datorită dimensiunilor reduse, şi în special a înălţimii foarte mici de numai 30 de milimetri, Zone Touch Mouse este gândit în special pentru cei care folosesc claw sau finger grip, cei care preferă să-şi aşeze întreaga palmă pe un astfel de periferic trebuind să se adapteze.

Dacă acest aspect nu este un impediment, Zone Touch Mouse va fi un periferic interesant pentru majoritatea utilizatorilor deoarece are o greutate optimă, din care cele două baterii AA îşi alocă cea mai mare parte, o formă ergonomică plăcută, un adaptor USB wireless Unified compatibil cu alte periferice Logitech şi un senzor optic bun.

Touch şi Windows 8
Aspectul cu adevărat interesant la acest nou mouse Logitech este însă suprafaţa tactilă. Înlocuind rotiţa de derulare, senzorul touch are o suprafaţă generoasă care preia funcţiile de derulare atât în plan vertical cât şi orizontal, sub acesta ascunzându-se şi celelalte două butoane ale perifericului.
În mod implicit, aceste butoane ascunse sunt asociate cu meniul de Start din Windows 8/RT şi butonul mijlociu, însă sofware-ul de control oferă posibilitatea inversării lor sau a reprogramării unuia dintre acestea pentru managerul de aplicaţii din Modern UI.
Ca opţiune suplimentară, cele două capete ale suprafeţei tactile pot fi utilizate ca butoane touch pentru zoom, nivelul acestuia putând fi ajustat printr-o atingere dublă, însă funcţia interferează uneori cu derularea simplă şi devine enervantă.
În funcţie de contextul aplicaţiei, derularea laterală poate oferi şi funcţia de Back/Forward, iar butonul cu care aţi asociat funcţia logică de buton mijlociu va oferi şi opţiunea de derulare automată.
Deşi este promovat împreună cu Windows 8/RT, Zone Touch Mouse oferă exact aceleaşi funcţii şi unui utilizator de Windows 7, singura diferenţă fiind apelarea butonului Start în locul noului meniu Start, o funcţie cu o inutilitate evidentă.
Specificaţii şi performanţe
Bazat pe un senzor optic de bună calitate cu o rezoluţie de 1000 dpi, Zone Touch Mouse nu a avut nici o problemă cu lemnul lăcuit, lemnul natural, sticla, plasticul sau materialele textile, fiind astfel un periferic care poate fi folosit în orice condiţii. Cele patru picioare din teflon asigură o ficţiune minimă, aspect care, combinat cu greutatea redusă, face din utilizarea lui o adevărata plăcere.

Semnalul este puternic şi solid, însă dacă aveţi probleme cu interferenţele, veţi avea totuşi o problemă: nu există comutator pentru schimbarea canalului radio. Nefiind un mouse pentru amatorii de jocuri, rata de eşantionare este fixată la 125Hz, însă latenţele, care se fac uneori simţite, nu sunt deranjante ţinând cont de destinaţia acestui model: office şi multimedia.
După cum spuneam, Zone Touch Mouse foloseşte două baterii AA pentru alimentare, producătorul promiţând o autonomie de 18 luni. Această autonomie mare este atinsă şi printr-un management energetic drastic, din fericire Zone Touch Mouse revenind aproape instantaneu şi fără probleme din stand-by. În cazul în care nu aveţi totuşi încredere în declaraţiile optimiste ale producătorului, puteţi apela la butonul de comutare a semnalului wireless de pe burta mouse-ului.
  • Senzor: optic
  • Rezoluţie: 1000 DPI
  • Protocol: wireless, 2,4GHz, receptor USB
  • Distanţă maximă: 10 m
  • Alimentare: 2 x AA
  • Autonomie specificată: 18 luni
  • Dimensiuni: 61 x 105 x 30 mm
  • Greutate: 68 grame (fără baterii)
Concluzii
Oferit pentru un preţ de circa 240 de lei, Logitech Zone Touch Mouse este un periferic care se remarcă prin dimensiunile şi greutatea mică, senzor optic de bună calitate, acoperire wireless solidă şi o suprafaţă touch care înlocuieşte cu succes vechea rolă pentru derulare.
Părţi pozitiveplus
  • +Derulare şi butoane touch
  • +Uşor şi confortabil
  • +Senzor optic de bună calitate
  • +Semnal wireless stabil
  • +Autonomie
Părţi negativeminus
  • Touch zoom este cam nesigur
  • Înălţime prea mică pentru unele mâini

Facebook pentru iOS, actualizat cu mesagerie şi Photo Sharing superioare


Facebook a actualizat la sfârşitul lunii august aplicaţia sa pentru platforma iOS, renunţând la motorul HTML5 în favoarea codului nativ şi reuşind să recapete astfel aprecierea utilizatorilor. Chiar dacă versiunea 5.0 duce lipsa unor facilităţi utile, cum ar fi ştergerea unor comentarii sau Like, noua aplicaţie a readus stabilitatea şi rapiditatea după care plângeau utilizatorii.
Compania a lansat ieri seară actualizarea 5.1, aceasta aducând în interiorul aplicaţiei opţiunile oferite separat în cadrul produselor înrudite Facebook Messenger şi Facebook Camera, comasând astfel totul într-un singur pachet software.
Mesageria a primit un panoul lateral în partea dreaptă, similar celui amplasat în stânga pentru setări, profiluri sau pagini. Acesta poate fi deschis cu o simplă mişcare, oferă informaţii vizibile despre activitatea online a prietenilor şi permite şi selectarea celor mai des apelaţi parteneri într-o listă de contacte favorite.
Mesagerie superioară în Facebook 5.1Mesagerie superioară în Facebook 5.1

Din Facebook Camera, compania a preluat opţiunile de selectare rapidă a mai multor imagini, opţiunile de editare primară (rotire şi decupare) şi aplicarea unor filtre.
Editare şi upload multiplu pentru imaginiEditare şi upload multiplu pentru imagini

Dacă utilizatorii iOS se pot bucura acum de un client mai puternic, cei care au preferat Android pot aştepta o actualizare similară în curând, lucrul la aceasta fiind anunţat oficial de aproape două luni.

Rovio ne arată primele secvenţe din jocul Angry Birds Star Wars


Rovio va lansa cea de-a patra iteraţie a celebrei serii Angry Birds peste două zile şi, pentru a ne menţine treaz interesul, a lansat primul trailer oficial care arată aspecte reale din cadrul jocului.
Bazată pe universul Star Wars, noul joc Angry Birdsfoloseşte o mecanică de joc şi un design al nivelurilor similare cu cele descoperite în cadrul titlului anterior, Angry Birds Space. Ceea ce era şi de aşteptat, ţinând cont de tematică. După cum ştiam deja, celebrele păsări roşii, galbene sau roz îi vor întruchipa pe Luke Skywalker, Han Solo şi Leia Organa, în timp ce purceii vor deveni, evident, membri ai unităţilor Stormtrooper.
După ce ne-a oferit informaţii cu pipeta, Rovio ne arată însă un trailer în care, pe lângă lupta cu atracţia gravitaţională a planetelor şi imponderabilitatea, jucătorul se va putea bucura de lasere care ricoşează din obstacole şi un Millenium Falcon care-şi face apariţia la final şi ne lasă imaginaţia să zburde imaginându-ne cum am putea folosi aşa ceva.
Jocul va fi lansat pe platformele Android şi iOS pe data de 8 noiembrie, odată cu acestea urmând să fie lansate şi o serie de figurine, costume şi jocuri de societate cu tematică aviaro-futuristă.

Intel Ultrabook - perspective pentru 2013


Pentru cei care nu sunt familiari cu termenul, ultrabook este un laptop foarte subţire şi foarte uşor, care are la bază o arhitectură introdusă de Intel. Producătorul numărul unu de procesoare pentru PC a convins producătorii de laptopuri să îmbrăţişeze acest brand pentru a putea oferi utilizatorilor ultra-portabilul perfect. În viziunea Intel, ultrabook-ul oferă o combinaţie excelentă între portabilitate şi performanţă, exact ceea ce-şi doresc majoritatea clienţilor de la un laptop. Vom vedea în continuare cum ar trebui să arate un ultrabook în 2013.
Intel Ultrabook - un concept tehnologic în testeIntel Ultrabook - un concept tehnologic în teste

Construcţie

Laptopul de mai jos nu este de vânzare. Este un engineering sample, adică un fel de concept, un dispozitiv creat pentru a demonstra o anumită tehnologie. În cazul de faţă, el este un concept cât se poate de funcţional. Intel a pus în el platforma sa de ultimă generaţie şi a lăsat loc pentru alte componente ce vor putea fi introduse de către fiecare producător de laptopuri în parte. Privit din anumite unghiuri, portabilul s-ar putea să nu fie atractiv. Finisajele au rămas în seama integratorilor. Din profil, acest ultrabook aduce destul de mult cu cele produse de Samsung. Din păcate, metalul nu se întâlneşte în construcţia carcasei.
La capitolul conectori, oferta este destul de limitată. În afară de două porturi USB 3.0, utilizatorul mai are acces doar la un jack audio şi o ieşire video mai puţin populară. Este vorba despre miniHDMI, conectorul fiind acoperit cu un capac de cauciuc. Tastatura, touchpad-ul şi difuzoarele sunt irelevante, ele putând fi modificate în voie de fiecare producător.
Intel Ultrabook - număr limitat de porturiIntel Ultrabook - număr limitat de porturi

Ecranul

Intel ne arată aici ce-ar trebui să găsim într-un ultrabook de 13.3”. O rezoluţie de 1366x768 pixeli este ok pentru această dimensiune, însă cu siguranţă sunt destui utilizatori care vor mai multe informaţii afişate pe ecran. O rezoluţie full HD sună bine, dar în realitate poate fi dificilă pentru ochi. Soluţia optimă este rezoluţia de 1600x900 pixeli. Aş vrea să văd pe cât mai multe laptopuri această rezoluţie.
Ecranul acestui ultrabook de la Intel este acoperit în totalitate de o sticlă de protecţie. Ea poate integra un senzor sensibil la atingere, transformând ecranul într-unul tactil. Ştiu că părerile sunt împărţite în legătură cu utilitatea unui astfel de ecran pe un laptop. Indiferent de ceea ce cred unii utilizatori, laptopurile cu ecran touch vor apărea în mare număr pe piaţă în următoarele luni. Motivul se numeşte Windows 8. Microsoft a optimizat interfaţa sa pentru a putea fi uşor de manvrat cu degetul, aşa că producătorii de portabile nu se vor jena să introducă ecrane tactile.
Intel Ultrabook - tastatură standardIntel Ultrabook - tastatură standard

Specificaţii

  • Ecran: 13.3”, 1600x900, TN, sticlă de protecţie
  • CPU: Intel Core i5-3427U, 1,8 GHz, 3 MB cache, 2,8 GHz, dual core, 22 nm, 17 W TDP
  • Chipset: Intel HM75
  • GPU integrat: Intel HD Graphics 4000, 350-1.150 MHz
  • GPU dedicat: -
  • RAM: 2 x 2 GB DDR3, 1600 MHz, Samsung
  • HDD: Intel 520, 128 GB
  • Unitate optică: -
  • Reţea: 802.11n, Bluetooth
  • Conectori: 2 x USB 3.0, miniHDMI, 1 x audio
  • Altele: card reader, modem 3G
  • Sistem de operare: Windows 7 Home Premium SP1 64 bit
  • Baterie: 68 Wh
  • Dimensiuni: 329 x 223 x 18 mm
  • Greutate: -

Dotări

Ultrabook-ul este dotat cu o platformă Ivy Bridge, lansată în această vară. Procesorul de tip ULV are o frecvenţă standard de 1,8 GHz, însă poate atinge 2,8 GHz când este folosit intens un singur nucleu.Vorbim aici de performanţe foarte bune pentru un utilizator de rând şi nu numai. În plus, consumul este mai eficient decât al generaţiei anterioare. Vom vedea asta la capitolul autonomie. Răcirea este o dificultate pentru producătorii de portabile, atunci când carcasa este foarte subţire.
Intel Ultrabook - profil foarte subţireIntel Ultrabook - profil foarte subţire

Performanţe

În testele sintetice pentru sistemul de operare, prezenţa unui SSD Intel performant îşi spune cuvântul. Ultrabook-ul a punctat cu un scor de 46.257 în PCMark Vantage la testul HDD. Acesta a influenţat în mod direct şi scorul pentru productivitate. În termeni româneşti, laptopul zbârnâie în mediul office şi nu numai. Faptul că sistemul de operare porneşte la rece în mai puţin de 18 s este o altă performanţă demnă de notat.
PCMark Vantage 64 bit - 12.731 (Productivity - 17.894)
PCMark 7 Basic - 5.120
3DMark11 - P663
Cinebench R11.5 - 15,51 fps / 2,55 pts

Jocuri

Ultrabook-urile standard nu sunt portabile pentru jocuri. Este drept că placa video integrată în procesor a fost îmbunătăţită de Intel la platforma Ivy Bridge, însă ea nu permite utilizatorilor să ruleze decent jocuri de ultimă generaţie. O serie de titluri modeste vor putea fi rulate, cu menţiunea că portabilul se va încălzi destul de bine şi sistemul de răcire va fi foarte solicitat.

Autonomie

Bateria acestui ultrabook este una foarte generoasă. Combinată cu un procesor pe 22 nm, cu un profil de consum foarte economic, autonomia rezultată este impresionantă. Am obţinut 7-8 ore lucru în mediul office, folosind profilul de sistem Power Saver, cu luminozitatea ecranului redusă la 50% şi placa de reţea wireless activă. Aceasta nu este o autonomie specificată de producător, ci testată de noi în redacţie.
Intel Ultrabook - perspective pentru 2013Intel Ultrabook - perspective pentru 2013

Concluzie

Ultrabook-ul de la Intel a evoluat în 2012. Alături de o platformă nouă, au apărut şi alte facilităţi, adaptate software-ului ce urmează a fi rulat pe portabil. Vom vedea în 2013 din ce în ce mai multe ultrabook-uri cu ecran tactil, cu rezoluţie mai mare de 1366x768 pixeli. Sperăm ca bateria mare din acest concept tehnologic să fie adoptată de cât mai mulţi producători. Utilizatorii aşteaptă de prea mult timp 7-8 ore de autonomie reală de la un astfel de ultra-portabil. Preţurile vor scădea, însă poate nu atât de repede şi de mult precum am vrea noi. SSD-urile se ieftinesc, iar experienţa producătorilor ar trebui să ajute şi ea scăderea costurilor de producţie. Nu ştiu ce cotă de piaţă vor avea ultrabook-urile în 2013 şi nici nu vreau să speculez. Cred însă că vor fi mai atractive decât modelele de anul acesta.

Insomnia predispune la probleme de sănătate care pot fi fatale


Insomnia, una dintre problemele des întâlnite poate dubla riscul de apariţie a atacului de cord sau a celui cerebral, susţine un nou studiu.

Studiul realizat de oamenii de ştiinţă din Taiwan a descoperit că oamenii care suferă de insomnie au de două ori mai multe şanse de a suferi un atac de cord sau unul cerebral, comparativ cu cei care nu au probleme legate de somn. 
Descoperirile studiului realizat pe o perioadă de patru ani sunt susţinute de alte cercetări care demonstrau că somnul insuficient poate contribui la creşterea tensiunii arteriale şi că trezitul înainte de atingerea necesarului de ore dormite poate duce la dezvoltarea unor probleme ale inimii. Din această cauză, specialiştii care studiază efectele somnului asupra sănătăţii susţin că acesta ar trebui să fie unul dintre principalele subiecte de discuţie dintr-un cabinet medical. 
În studiu au fost implicate mai bine de 43.000 de subiecţi cu vârste peste 45 de ani, dintre care 10.871 erau diagnosticaţi cu insomnie. De-a lungul a celor 4 ani, în rândul subiecţilor s-au înregistrat 424 atacuri de cord şi 3.307 atacuri cerebrale. Cei din grupul pacienţilor diagnosticaţi cu insomnie au fost de 2,3 ori mai predispuşi la atacuri de inimă şi de 1,99 de ori mai predispuşi la atacuri cerebrale, comparativ cu participanţii care nu aveau astfel de probleme de somn, au concluzionat autorii. 
Nimeni nu cunoaşte cu exactitate modul în care lipsa somnului afectează inima, dar este posibil ca răspunsul la stresul acut să fie mai activ atunci când oamenii nu au parte de suficient somn. Astfel, ritmul cardiac poate creşte iar de-a lungul timpului acelaşi lucru se petrece şi cu presiunea arterială care sporeşte riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare, au explicat autorii studiului. 
Studii anterioare susţin că medicii ar trebui să adauge problemele de somn pe lista factorilor modificabili, cu scopul de a preveni bolile de inimă.          

Roşiile modificate genetic - tratament pentru prevenirea bolilor de inimă


Plantele de tomate modificate produc o substanţă care acţionează la fel ca şi colesterolul „bun” şi reduce ateroscleroza - acumularea depunerilor care astupă arterele.

Studiul a fost realizat pe şoareci, care au fost hrăniţi cu un produs realizat din roşii modificate genetic (o pulbere obţinută din roşiile congelate şi deshidratate, apoi măcinate). Cercetătorii au constatat că şoarecii alimentaţi astfel erau mai puţin afectaţi de inflamaţie şi de ateroscleroză.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea California - Los Angeles au obţinut aceste rezultate modificând genetic roşiile astfel încât acestea să producă o peptidă (o substanţă alcătuită dintr-un număr mic de aminoacizi) numită 6F, care imită în organism activitatea unei substanţe numite ApoA-1, proteina principală din componenţa lipoproteinei de înaltă densitate, cunoscută şi sub numele de HDL sau colesterolul „bun”.
Roşiile astfel modificate au fost administrate unor şoareci care aveau o incapacitate genetică de a îndepărta de pe pereţii interiori ai arterelor LDL sau colesterolul „rău” şi care, din această cauză, dezvoltau rapid inflamaţie şi ateroscleroză când consumau o dietă bogată în grăsimi.
După ce acestei diete i s-au adăugat roşii modificate genetic în proporţie de 2,2%, nivelul inflamaţiei a scăzut semnificativ, iar şoarecii respectivi au prezentat şi alte îmbunătăţiri ale funcţiilor organismului: 
  • un nivel mai crescut al activităţii paraoxonazei, o enzimă cu acţiune antioxidantă, asociată cu colesterolul bun şi cu un risc mai mic de boli cardiovasculare.
  • un nivel mai scăzut de acid lizofosfatidic, substanţă care accelerează creşterea tumorilor şi depunerea plăcii de aterom în artere, la animale de laborator.
  • un nivel mai scăzut al depunerilor aterosclerotice.
După afirmaţiile cercetătorilor, roşia modificată genetic reprezintă primul exemplu de produs comestibil care conţine o substanţă medicamentoasă cu asemenea proprietăţi, substanţă ce poate fi administrată direct, ca parte a consumului alimentar, fără a trebui să fie izolată şi purificată în laborator.

Compacta Sony Cyber-Shot RX100, una dintre inventiile anului 2012, in opinia Time

Compacta Sony Cyber-Shot RX100, una dintre inventiile anului 2012, in opinia Time


Cu aceasta camera, cei de la Sony au reusit sa „comprime” un DSLR intr-o compacta.
Camera Sony Cyber-Shot RX 100 apare in topul celor mai importante inventii ale lui 2012, realizat de cunoscuta publicatie Time, unde mai gasim roverul Curiosity si Google Glasses.
Designul inovator, senzorul CMOS de 2,5 cm si faptul ca stie sa faca multe dintre lucrurile realizate in mod normal de un DSLR, au recomandat-o in topul inventiilor. Camera are posibilitatea de a salva imagini RAW si dispune de un obiectiv foarte luminos. De asemenea, cantitatea de zgomot este foarte mica pana si la un ISO mare.
E cunoscuta tendinta camerelor foto de a deveni tot mai mici si mai usoare, insa anul 2012 a marcat o evolutie importanta in aceasta directie, comenteaza editorii publicatiei Time.
Specificatiile camerei Sony Cyber-Shot RX 100, pe scurt:
  • senzor Exmor CMOS, 1 inch, 20,2 megapixeli
  • obiectiv 28-100mm f/1.8-4.9 cu stabilizare optica
  • ISO 100-6400, maxim ISO 25,600 cu Multi Frame Noise Reduction
  • inregistrare video 1080p HD
  • mod rafala 10 fps
  • ecran LCD de 3 inch, 1229k pixeli RGBW
  • fisiere RAW si JPEG
  • carcasa din aluminiu
Camera se vinde in Romania la preturi intre 2700 si 3200 RON

Battlefield 1942 gratuit pe Origin


Seria Battlefield este din ce in ce mai importanta pentru EA Games, iar cu ocazia implinirii a 10 ani de la lansarea titlului original, compania a decis sa il ofere gratuit pentru download prin intermediul Origin. 
Odata cu acest eveniment important, EA ne anunta ca serviciul Battlefield Premium, care ofera acces la tot DLC-ul pentru Battlefield 3 a atins doua milioane de abonati. Cu siguranta si acesta a fost un motiv destul de important, care a dus la oferirea clasicului shooter pe gratis tuturor. Tot ce trebuie sa faceti este sa aveti un cont Origin sa intrati pe pagina oficiala Battlefield si sa apasati pe butonul Free Download. De aici operatiunea se desfasoara foarte simplu, direct din Origin.
Battlefield 1942 nu a mai fost niciodata disponibil pentru download de pe un serviciu EA pana in acest moment.

Un schelet de mamut, descoperit in apropiere de Paris. Cercetatori: "Ar putea avea 200.000 de ani"




Scheletul intact al unui mamut care a trait intr-o perioada cuprinsa in intervalul 200.000 i.e.n. - 50.000 i.e.n. a fost descoperit in apropiere de Paris.
Osemintele de marime impresionanta au fost descoperite in vara, cu ocazia unor sapaturi realizate in situl galo-roman din cariera Changis-sur-Marne din apropiere de Paris, de catre Institutul de Cercetari Arheologice Preventive (INRAP).

Ele au fost prezentate presei marti. Pe solul nisipos se recunosc usor cei doi colti, un femur si partea de bazin aferenta, un humerus, o mandibula si patru vertebre conectate care trec pe sub omoplati. Oasele sunt dispersate, dar intr-un perimetru foarte restrans, scrie Mediafax.

Elemente foarte importante pentru arheologi sunt doua arme din silex, descoperite aproape de craniu, sugerand un contact intre mamut si omul de Neanderthal.

Analiza oaselor va permite reconstituirea scheletului animalului, denumit "Helmut" de echipa de cercetatori, chiar daca acestia nu stiu deocamdata daca este vorba de un mascul si daca a murit din cauze naturale sau daca a fost vanat. Uneltele din silex par sa fi fost folosite pentru a transa animalul, a precizat coordonatorul cercetarilor, Gregory Bayle.

Arheologii au putut sa stabileasca faptul ca animalul era un tanar adult, in varsta de 20-30 de ani. Ei vor trebui sa explice, totodata, prezenta in acelasi sit a oaselor apartinand unui alt mamut: un humerus si un fragment dintr-un colt.

Sursa : http://stirileprotv.ro

TraficOK, un sistem naţional de monitorizare şi avertizare auto


Furnizorul software de soluţii de localizare AROBS, în colaborare cu compania belgiana Be-Mobile şi Europa FM, au anunţat astăzi lansarea serviciului TraficOK, primul sistem privat Traffic Message Channel care colectează, interpretează şi livrează date din trafic in timp real la nivel naţional. Soluţia va fi disponibilă atât ca aplicaţie TMC pentru GPS-uri, cât şi pentru smartphones şi tablete, venind în sprijinul conducătorilor auto în scopul de a evita diversele blocaje sau situaţii neprevăzute din trafic.
Sistemul are la baza datele despre trafic preluate de la peste 65.000 de maşini monitorizate prin GPS, dar şi din informaţiile oferite de autorităţile naţionale ale poliţiei, pompierilor sau administraţiei locale. După filtrare, validare, convertire in mesaje tip, informaţiile sunt transmise direct pe sistemele de navigaţie dotate cu modul TMC (Traffic Message Channel) sub forma de alerte vizuale şi sonore.
Datorita parteneriatului cu Europa FM si a celor peste 11.500 de puncte geocodate din tabela TMC certificata de AROBS la Traveller Information Services Association, se acoperă aproximativ 70% din reţeaua de drumuri din Romania. Serviciul Trafic OK oferă date de trafic care vizează ambuteiaje, accidente, drumuri în lucru, condiţii meteo nefavorabile pentru trafic, şi monitorizează majoritatea municipiilor din tara dar si cele mai aglomerate si importante şosele din Romania: DN1, DN13, E60, E81, E85, A1 şi A3. Lista oraşelor pentru care se oferă acoperire în acest moment cuprinde oraşele Bucureşti, Ploieşti, Piteşti, Constanţa, Braşov, Cluj Napoca, Târgu Mureş, Oradea, Arad, Timişoara, Iaşi şi Bacău.
Alertele identifică tipul de eveniment, locul desfăşurării acestuia, durata, lungimea porţiunii de drum afectate, oferind rute alternative pentru evitarea blocajelor. Prezentat în această dimineaţă, sistemul a debutat cu detectarea şi semnalizarea unor blocaje în Bucureşti (zonele Unirii, Romană şi Piaţa Victoriei), pe drumurile naţionale E81 şi E584, semnalizând totodată şi 146 blocaje, 75 incidente şi 52 lucrări rutiere la nivel naţional.
Serviciul TraficOK este cel de-al doilea sistem Traffic Message Channel disponibil în România, după cel lansat de TrafficNav şi ProFM în luna mai a acestui an.


Nikon D5200 - senzor de la fratele mai mic şi focalizare de la fratele mai mare


Aşa poate fi caracterizat pe scurt noul DSLR Nikon D5200. Producătorul a apelat din nou la strategia de marketing a cifrelor mari. 24 MP se pare că va da mai bine în ochii publicului mai puţin informat decât 16 MP sau 18 MP, cât are concurenţa. Senzorul aparatului foto a fost luat de la modelul entry level lansat anterior, Nikon D3200. Pe de altă parte, folosirea sistemului avansat de focalizare de la Nikon D7000 nu sună rău deloc. Aparatul a fost foarte apreciat la momentul lansării şi D5200 ar trebui să profite din plin de sistemul preluat.
Nikon D5200 - senzor de 24 MP şi focalizare în 39 puncteNikon D5200 - senzor de 24 MP şi focalizare în 39 puncte

  • Senzor: APS-C DX, 24,1 MP
  • Rezoluţie foto: 6000 x 4000
  • Procesor de imagine: EXPEED 3
  • Valori ISO: 200-6400 (25600 extins)
  • Stabilizarea imaginii: -
  • Focalizare: 39 puncte, 9 în cruce
  • Fotografie în rafală: 5 fps
  • Ecran: 3”, 920.000 puncte, rabatabil
  • Înregistrare video: 1920x1080, 60i/30 p
  • Card: SD/SDHC/SDXC
  • Dimensiuni: 129x98x78 mm
  • Greutate: 555 g cu baterie
Nikon D5200 cu adaptorul WiFi conectatNikon D5200 cu adaptorul WiFi conectat

La fel ca Nikon D3200, modelul de faţă are un body destul de compact. O bună parte din butoane se află pe latura superioară. Modul Live View este activat de lângă rotiţa pentru modurile de fotografiere. Cei care au nevoie de transferul fără fir al fotografiilor, pot conecta modulul WU-1a pe care l-am testat cu D3200Disponibil în trei culori, Nikon D5200 va intra pe piaţă în luna decembrie, la preţul de 900 € pentru body şi 1.030 € cu obiectivul 18-55 mm.
Nikon D5200 - multe butoane pe latura superioarăNikon D5200 - multe butoane pe latura superioară


Piata romaneasca a telecomunicatiilor a crescut cu 75% intre 2003 si 2011

Piata romaneasca a telecomunicatiilor a crescut cu 75% intre 2003 si 2011


Potrivit ANCOM, piata este estimata a 3,5 miliarde de euro, adica 2,6% din PIB.
Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) anunta ca piata romaneasca de telecomunicatii a fost, anuluite, cu 75% peste nivelul inregistrat in 2003. Acum, aceasta reprezinta 3,5 miliarde de euro, adica 2,6% din PIB.
"Utilizatorii romani platesc astazi unul dintre cele mai mici tarife din Uniunea Europeana la telefonia mobila, respectiv 2,2 eurocenţi pe minut, de 7 ori mai putin decat în 2003. Acest lucru arata care este efectul reglementarii adecvate asupra dezvoltarii unei piete si a unei societati, in general. De-a lungul acestor 10 ani, reglementarea a redus tarifele de terminare a apelurilor la puncte mobile cu aproape 70%, de la 9,72 eurocenti in 2003 la 3,07 eurocenti in 2012, consumul mediu crescand exponenţial, cu 269%, in acesti 10 ani. Acest lucru a stimulat concurenta, a stimulat investitiile operatorilor in retele si a functionat in beneficiul utilizatorilor", a declarat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, citat deMediafax.
ANCOM a prezentat marti, intr-o conferinta, principalele efecte ale activitatii de reglementare asupra dezvoltarii pietei de comunicatii din Romania la 10 ani de la prima decizie de reglementare emisa de institutie.
Telefonia mobila a avut cresteri spectaculoase, atat in ceea ce priveste numarul de utilizatori, care a inregistrat o crestere cu 257% din 2003 pana in 2011, de la 6,5 milioane la 23.42 milioane, cat si in ceea ce priveste traficul de voce mediu lunar realizat de un utilizator, care a crescut de la 56 minute in 2003 la 205 minute in 2011.
Desi numarul de linii de telefonie fixa a crescut cu 7% intre 2003-2011, la 4,68 milioane, traficul total de voce a scazut cu 32%, urmare a reducerii traficului catre retele fixe, ceea ce a condus la diminuarea traficului de voce realizat in medie lunar de la o linie de telefonie fixa la 106 minute in 2011, comparativ cu 170 minute efectuate in medie lunar în 2003.
Valoarea pietei de telefonie fixa a scazut cu 30% fata de 2003, la 530 milioane de euro in 2011.
Implementarea portabilitatii numerelor, in 2008, a contribuit la cresterea libertatii de alegere a utilizatorilor finali, pana in prezent fiind portate peste 580.000 de numere de telefonie mobila si mai mult de 280.000 de numere de telefonie fixa.
Serviciile de acces la Internet au cunoscut o crestere continua in acesti 10 ani, numarul conexiunilor (fixe sau mobile) ajungand la 10,8 milioane la sfarsitul lui 2011, de la 0,2 milioane in 2003.
In ceea ce priveste internetul fix, Romania ocupa la inceputul anului 2012 primul loc in Europa in ceea ce priveste ponderea conexiunilor foarte rapide, de cel putin 30 Mbps, aceasta fiind de aproximativ 45% din totalul conexiunilor fixe (3,3 milioane).
Pe total, piata serviciilor de acces la Internet a crescut cu 496%, la 550 milioane de euro, de la 9 milioane de euro in 2003.
Tot marti, autoritatea a lansat o aplicatie care permite utilizatorului sa introduca date despre actualul nivel al consumului sau de servicii de telefonie mobila si sa vizualizeze costurile la care ar fi achizitionat aceleasi servicii în urma cu 10 ani.