marți, 6 noiembrie 2012

Un schelet de mamut, descoperit in apropiere de Paris. Cercetatori: "Ar putea avea 200.000 de ani"




Scheletul intact al unui mamut care a trait intr-o perioada cuprinsa in intervalul 200.000 i.e.n. - 50.000 i.e.n. a fost descoperit in apropiere de Paris.
Osemintele de marime impresionanta au fost descoperite in vara, cu ocazia unor sapaturi realizate in situl galo-roman din cariera Changis-sur-Marne din apropiere de Paris, de catre Institutul de Cercetari Arheologice Preventive (INRAP).

Ele au fost prezentate presei marti. Pe solul nisipos se recunosc usor cei doi colti, un femur si partea de bazin aferenta, un humerus, o mandibula si patru vertebre conectate care trec pe sub omoplati. Oasele sunt dispersate, dar intr-un perimetru foarte restrans, scrie Mediafax.

Elemente foarte importante pentru arheologi sunt doua arme din silex, descoperite aproape de craniu, sugerand un contact intre mamut si omul de Neanderthal.

Analiza oaselor va permite reconstituirea scheletului animalului, denumit "Helmut" de echipa de cercetatori, chiar daca acestia nu stiu deocamdata daca este vorba de un mascul si daca a murit din cauze naturale sau daca a fost vanat. Uneltele din silex par sa fi fost folosite pentru a transa animalul, a precizat coordonatorul cercetarilor, Gregory Bayle.

Arheologii au putut sa stabileasca faptul ca animalul era un tanar adult, in varsta de 20-30 de ani. Ei vor trebui sa explice, totodata, prezenta in acelasi sit a oaselor apartinand unui alt mamut: un humerus si un fragment dintr-un colt.

Sursa : http://stirileprotv.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu