marți, 25 septembrie 2012

Eroare de la Facebook: publica mesajele private pe wall

erori facebook
Pentru ca problemele apar si la case mai mari, este randul celor de la Facebook sa intre in alerta. Si, cum toata lumea are acum cont pe Facebook, orice “defectiune” creeaza mare agitatie.
Se pare ca mai multi utilizatori, in special din Franta, au constatat ca mesajele lor private mai vechi in special din perioada 2007-2010 le sunt publicate pe Wall.

Mesajele apar ca fiind publicate de prieteni.

Nu toti utilizatorii au intampinat aceasta problema. De asemenea, unora le apar mesajele din fiecare an de utilizare al contului, altora numai pe anumiti ani si sunt unii care nu au deloc probleme.

Informatia este confirmata si de site-ul de tehnologie TechCrunch, care anunta ca problema s-a extins si in Statele Unite.

Reprezentantii Facebook declara ca au inceput deja o ancheta pentru a rezolva aceasta eroare. Avand in vedere ca este incalcata intimitatea utilizatorilor, acest bug este foarte serios si multi utilizatorii se gandesc deja sa isi inchida conturile.

Stefan Odobleja - povestea romanului sarac care a pus bazele unei noi stiinte

Stefan Odobleja - povestea romanului sarac care a pus bazele unei noi stiinte


Mic de statura, dar foarte ambitios, Stefan Odobleja a facut cu greu rost de bani pentru a-si termina scoala. A ajuns, insa, sa fie apreciat de intreaga Europa.
Era un om sarac, dar foarte ambitios, pentru care nu existau piedici, ci numai provocari care se cer depasite. Stefan Odobleja, omul care a venit cu ideile ciberneticii cu 10 ani inainte de Norbert Wiener, cel socotit parintele acestui domeniu, impresioneaza prin simplitate, inteligenta si noncoformism.
"Noi nu vedem cu ochii, ci cu mintea. Daca mintea e goală, ochii privesc fara sa vada", spunea savantul.

O idee venita cu 10 ani mai devreme
Stefan Odobleja s-a nascut in 13 octombrie 1902 in Izvorul Anestilor, o localitate din Mehedinti. Parintii lui, oameni simpli, saraci, care nu stiau carte, i-au inteles pasiunea pentru invatatura si au incercat sa il sustina cum au putut. Stefan Odobleja a facut liceul la Drobeta Turnu Severin, iar apoi si-a continuat studiile la Facultatea de Medicina din Bucuresti, unde a primit o bursa. La incheierea studiilor, ajunge sa profeseze ca medic in mai multe orase si sate din Romania si isi traieste in saracie cea mai mare parte a vietii.
Punctul cel mai important al carierei sale este atins in 1938, cand Stefan Odobleja stabileste temele de baza ale ciberneticii in lucrarea Psihologia consonantista, publicata la Paris. Aceasta lucrare a aparut cu zece ani inaintea de tiparirea ideilor lui Norbert Wiener - care este cunoscut ca initiator al ciberneticii.
Lucrarea romanului a fost ignorata, in mare parte, din cauza izbucnirii razboiului. Ideile romanului erau mai mult pentru lumea academica, in schimb, Norbert Wiener a venit la 10 ani mai tarziu cu aceleasi concepte, insa le-a dat un scop practic. 
Cercetatorul american prezinta in cartea sa, Cybernetics: Or the Control and Communication in the Animal and the Machine, publicata in 1948 tot la Paris, unele rezultate practice obtinute in timpul razboiului, cand a fost insarcinat sa creeze un sistem automat care sa regleze tirul artileriei pe avioane.
Odobleja nu a dat o aplicatie practica ideilor sale. El a dorit doar sa arate cum functioneaza psihicul uman.

Ce este cibernetica
Stiinta nascuta in mintea savantului roman, cibernetica, se ocupa cu studiul feedback-ului, adica efectelor care apar in cadrul unor masini, organisme vii sau organizatii. Ea analizeaza principiile si legile comune ale functionarii sistemelor de legaturi, comanda si control la respectivele sisteme.
Conform bdmsoft.com, cibernetica studiaza felul in care sistemele de orice fel (digitale, mecanice sau biologice) proceseaza informatia, reactioneaza la informatie si se transforma sau pot fi modificate pentru a indeplini primele doua obiective optim.
Cibernetica nu se ocupa de obiecte, ci de tipuri de comportamente. Nu intreaba Ce este acest lucru?, ci Ce face acest lucru? sau Ce poate face acest lucru?.
Confuzia ar fi ca cibernetica nu inseamna calculatoare, ci calculatoarele se folosesc foarte mult de cibernetica. Conceptele studiate de ciberneticieni includ: invatarea, stiintele cognitive, adaptabilitatea, mecanisme de organizare intr-un grup, emergenta, eficienta, eficacitatea si conectivitatea.
Astazi, spunem ca cibernetica este o stiinta interdisciplinara care combina domeniile de control al sistemelor, teoria retelelor electrice, ingineria mecanica, biologia, neurologia, antropologia si psihologia. Printre domeniile care au influentat cibernetica sau care au fost influentate de cibernetica se numara filosofia, arhitectura si psihologia – neuropsihologia, psihologia comportamentala, psihologia cognitiva.

Contributiile lui Stefan Odobleja la nasterea acestei noi stiinte
Dar ce inseamna, totusi, "psihologie consonatista"? Medicul Stefan Odobleja credea ca sistemele au o tendinta specifica spre o stare de organizare interna si una de intrare in armonie cu mediul inconjurator. Savantul a descris functiile psihologice prin intermediul unei scheme generale a unui sistem cibernetic. A considerat ca organele de simt reprezinta intrarile, receptorii, si primesc informatii de la mediul inconjurator. Iesirile sunt considerati muschii. Odobleja a numit conexiunea inversa folosind cuvintele legatura reversibila sau cerc vicios.
In ciuda unei vieti dificile, marcate de saracie, Odobleja a ramas productiv, lasand in urma peste 50 000 de pagini complete. Psihologia consonantista este un volum de 900 de pagini, pe care autorul il descria ca fiind doar un sumar, un index pentru un Tratat de psihologie care, in viziunea autorului, urma sa cuprinda 20-30 de volume.
"Este vina societatii si a familiei, a pedagogiei si a scolii ca cei creativi nu evolueaza spre destinul lor natural si ca atat de des ajung niste epave ale societatii, in loc sa constituie stelele", spunea savantul.
Omul de stiinta s-a stins in 1978. El a fost ales post-mortem membru al Academiei Romane in 1990. Multe dintre lucrarile sale au fost publicate postum.

Un savant creativ
Dincolo de cariera sa in medicina militara si de lucrarile sale care au anticipat nasterea ciberneticii, Stefan Odobleja avea si preocupari artistice. Ii placea literatura rusa, canta adesea la vioara si scria poezii. Acestea, insa, aveau legatura cu stiinta.
Iata cateva versuri din Totalitarism:
Chiar si encefalograful
Ne arata-n mod precis
Ca gandirea nu se face
Intr-un punct strict circumscris.

Google in pericol? Cum vrea Facebook sa schimbe cautarea pe net

Google in pericol? Cum vrea Facebook sa schimbe cautarea pe net


Planul pus la cale de oamenii lui Zuckerberg ii sperie pe cei care se tem de confidentialitatea datelor.
Cei de la Facebook ar vrea o parte din felia Google si gandesc un sistem al cautarilor pe Internet care se vrea mai bun. Creatorul retelei de socializare, Mark Zuckerberg, a spus ca va face search-ul o parte mai importanta a site-ului sau.
"Facebook este cel mai in masura sa raspunda intrebarilor pe care le au oamenii", a spus Zuckerberg, care planuieste sa construiasca un sistem de search mai bun pentru Facebook, pe masura ce acest site va evolua.
Deja reteaua socializa lucreaza in acest sens. Fiecare cautare pe care o face un utilizator pe Facebook este acum stocata si afisata, scrie DailyMail. Toti utilizatorii vor putea vedea cautarile dand click pe Activity Log, iar modificarea aceasta se va petrece in urmatoarele saptamani.
Ca sa nu se interpreteze, cei de la Facebook au tinut sa precizeze ca toate cautarile facute de o anumita persoana vor fi vizibile doar pentru aceasta, nu si pentru ceilalti utilizatori. 
Mark Zuckerberg a mai spus ca Facebook proceseaza acum un miliard de cautari pe zi fara prea mari eforturi si a spus ca "la un anumit moment" va construi un motor de cautare mai puternic.

Are iPhone 5 cea mai buna camera? iPhone 5 vs. iPhone 4S vs. Galaxy S III vs. One X vs. 808 Pureview

Are iPhone 5 cea mai buna camera? iPhone 5 vs. iPhone 4S vs. Galaxy S III vs. One X vs. 808 Pureview


Cat de buna este camera iSight de 8 megapixeli de pe noul smartphone Apple
Desi rezolutia este aceeasi ca pe modelul anterior iPhone 4S, potrivit Apple, camera de pe iPhone 5 vine cu o serie de imbunatatiri: mod de panoramare, o viteza de fotografiere cu 40% mai mare, fotografii mai bune la lumina redusa si mai clare. 
Cat de buna este camera iSight de pe noul model iPhone 5? Site-ul Gizmodo a testat camera de pe iPhone 5, iar pozele au fost comparate cu cele realizate de modelul anterior iPhone 4S si cu principalele smartphone-uri concurente: Samsung Galaxy S III si HTC One X. Fotografiile au fost comparate si cu cele realizate de  Nokia 808 Pureview cu camera cu rezolutie de 41 MP si de camera compacta Canon S100.

iPhone 5 vs. iPhone 4S

iPhone 5 vs. Galaxy S III

iPhone 5 vs. HTC One X

iPhone 5 vs. 808 PureView

iPhone 5 vs. Canon S100


Bucurestiul devine capitala jocurilor electronice. 150 de gameri de top din lume vin la noi

Bucurestiul devine capitala jocurilor electronice. 150 de gameri de top din lume vin la noi


Romania va gazdui un turneu de referinta pentru sportul electronic mondial
Cei mai importanti gameri din lume vin la Bucuresti, la sfarsitul lui octombrie, pentru a se infrunta in ultima etapa de anul acesta a concursului DreamHack Eizo Open, un eveniment de referinta pentru sportul electronic mondial. 150 de concurenti de renume isi vor masura puterile la Counter-Strike 1.6, StarCraft 2 si League of Legends.
Evenimentul se va desfasura pe TurboHalle, pe o suprafata de 3500 mp, in perioada 20-21 octombrie. Cei mai buni dintre participanti vor ajunge in marea finala DreamHack Winter, care se va tine in Suedia, in ultima parte a lunii noiembrie.
Pentru concursul de la Bucuresti, organizatorii au pregatite premii de 30.000 de euro. La intrecere vor veni pasionati ai sporturilor electronice din peste 25 de tarii. Ei vor fi incurajati de 2.000 de spectatori. 
Pentru competitia de StarCraft 2 sunt disponibile intre 64 si 128 de sloturi de inscriere si sunt puse la bataie premii care ating valoarea totala de 18.000 de euro. La Counter-Strike 1.6, unul dintre cele mai apreciate jocuri din Romania, premiile totale ajung la 10.000 de euro. La aceasta competitie vor participa 16 echipe, dintre care 12 sunt din strainatate.
Pe langa acestea, va exista si o intrecere de League of Legends, joc cunoscut ca avand cea mai rapida crestere in lumea sporturilor electronice si peste 35 de milioane de jucatori la nivel mondial. 

Sursa : www.yoda.ro