duminică, 24 martie 2013

Smartphone-urile Xperia Z se inchid singure, aleatoriu si permanent


 in jurul varfului sau de gama, cu toate ca exact asta a primit Sony Xperia Z Probleme
Xperia Z este un smartphone modern, capabil, performant si plin de functii interesante. Este cel mai puternic smartphone cu Android al japonezilor de la Sony. Din pacate, nu este perfect.
Pe forumul Xperiablog au aparut mai multe plangeri legate de stabilitatea noului Xperia Z. Din cate se pare, acesta se inchide arbitrar. Daca in mod normal nu este chiar absurd ca un smartphone modern sa se mai inchida, problemele majore apar in momentul in care acesta refuza sa se mai deschida. Situatia este atat de absurda, incat nimeni nu a reusit sa-si dea seama ce se intampla si de ce.
O solutia aparenta implica un hard reset al telefonului prin apasarea simultana a tastelor power si volume up. Din pacate, nici acesta solutie nu functioneaza la toata lumea. Desi fenomenul descris nu a fost intalnit pe un dispozitiv de review primit de vreo publicatie renumita, situatia se pare ca nu este un mit. Pana si cei de la Sony s-au grabit sa afirme ca au raspuns plangerilor si au gasit o solutie la problema ca se va reflecta intr-un update de firmware iminent. Pana la lansarea respectivei solutii, cea mai buna varianta ar fi sa fiti un pic mai precauti in manevrarea noului telefon.

Biscuitii Oreo, separati in cel mai ciudat mod cu putinta!


Biscuitii Oreo sunt recunoscuti atat pentru gustul lor inconfundabil dar mai ales pentru metoda deja celebra, de servire prin separare.
Cred ca stim cu totii reclama in care micuta domnisoara isi invata tatal cum sa serveasca biscuitii Oreo intr-un mod cu totul special. Nu stiu cat de atractiva vi se pare aceasta metoda de consum, dar mai mult ca sigur ea si-a atins scopurile de marketing. In aceeasi ordine de idei dar cu un plus de creativitate si pricepere diabolica, Joerg Sprave a reusit sa construiasca o arma menita nu doar sa separe biscuitii Oreo, ba chiar sa ii proiecteze catre pofticiosi.
Totusi pe cat de dulci par proiectilele cred ca pe atat de dureroasa ar fi intalnirea brusca cu unl dintre biscuitii Oreo “livrati” din arma prezentata in clipul de mai sus. Nu stim cat de utila este aceasta reinterpretare a campaniei de marketing a celor de la Oreo, dar trebuie sa recunoastem priceperea si tehnica demonstrate de administratorul canalului de Youtube: The Slingshot Channel.
Mai jos aveti atat varianta initiala a reclamei care a declansat trend-ul cat si cateva  clipuri de prezentare pentru masinarii mult mai elaborate construite special ca sa separe biscuitii Oreo.



Cel mai mare televizor 4K a fost construit de către Microsoft


Microsoft nu este un producător de televizoare şi probabil că nici nu va fi vreodată, însă compania a reuşit să le fure celor de la Samsung faima de a fi construit cel mai mare televizor cu rezoluţie 4K.
Aflat în sediul companiei din Redmond, ecranul UHDTV are o diagonală impresionantă de 120 de inch şi este folosit pentru a prezenta modul în care Microsoft crede că va arăta experienţa multimedia casnică peste zece ani.
În mod evident, sistemul de control prin gesturi Kinect este o componentă de bază a acestei experienţe de sunet, culoare şi interacţiune, însă compania a prezentat şi alte trucuri, cum ar fi interconectarea cu alte ecrane secundare.
O altă facilitate integrată în cadrul acestei demonstraţii tehnologice este IllumiRoom, o tehnologie despre acesta am mai vorbit acum ceva vreme. Aceasta oferă o extindere a gradului de imersiune prin culori şi lumini proiectate pe restul mediului ambiant din cadrul ecranului, fiind bazată pe o mai veche tehnologie de la Philips.
Dacă Microsoft deţine recordul pentru cel mai mare televizor 4K, asta nu înseamnă că am putea intra cumva în posesia lui. Spre deosebire de modelul S9 de la Samsung, care oferă o diagonală de „numai” 84 de inchi, produsul Microsoft nu este destinat comercializării.

Youtube a atins 1 miliard de vizitatori pe luna: "Daca ar fi o tara, ar fi pe trei in lume, dupa India si China"

Youtube a atins 1 miliard de vizitatori pe luna:  Daca ar fi o tara, ar fi pe trei in lume, dupa India si China


Youtube, cea mai tare retea de clipuri din lume, a atins o cifra fabuloasa: 1 miliard de vizitatori lunari.
Pentru a arata mai simplu ce inseamna aceasta cifra, site-ul Inquisitr.com scrie:

- Unul din doi utilizatori de internet intra pe Youtube
- Cifra este echivalentul a 10 Super Bowl-uri
- Daca Youtube ar fi o tara, atunci s-ar clasa pe 3 in lume, dupa China si India, ca numar de locuitori
- PSY si Madonna ar trebui sa repede de 200.000 de ori spectacolele cu casa inchisa din Madiso Square Garden pentru ca toti acesti oameni sa le vada.
Pentru cei care cred ca stiu Youtube "de-o viata", iata aici primul videoclip uploadat vreodata: intr-o zi de sambata din 23 aprilie 2005, la ora 8:27.

Sursa : http://www.yoda.ro

Google dezvoltă un ceas inteligent bazat pe Android


După zvonurile conform cărora Samsung şi Apple ar lucra la un ceas inteligent, se pare că şi Google ar cocheta cu ideea de a rula un sistem de operare pentru terminale mobile pe un astfel de accesoriu vestimentar.
Spre deosebire de ochelarii Google Glass, care sunt dezvoltaţi în cadrul X Lab, acolo unde se nasc şi sunt testate cele mai îndrăzneţe idei ale companiei, acest ceas ar fi dezvoltat chiar de divizia Android. Google are un brevet pentru un ceas inteligent cu ecran dublu şi interfaţă interactiva de control încă din 2011, iar faptul că de dezvoltarea lui se ocupă divizia Android ne spune că acesta ar putea ajunge pe piaţă mai repede decât Google Glass.
Trebuie menţionat că Motorola, acum parte componentă a companiei Google, a dezvoltat un ceas inteligent ceva mai simplu. MOTOACTV este bazat pe un procesor Texas Instruments OMAP 3 tactat la 600 MHz, o memorie RAM de 256 MB, 8 GB de stocare internă, GPS şi o versiune specială de Android 2.3.4, care oferă aplicaţii de monitorizare a activităţilor sportive şi un player audio.
Sursa acestei noutăţi este Financial Times, însă în acest moment nu există nici un indiciu suplimentar despre posibila dată de lansare a acestui produs, asta în eventualitatea în care acesta va fi considerat apt de a da ochii cu publicul cumpărător.

HP a creat un ecran pentru terminale mobile care oferă imagini 3D cu volum şi nu necesită ochelari


Ecranele 3D care nu necesită ochelari sunt o provocare pentru cercetătorii din domeniu, acestea permiţând utilizatorilor să evite inconfortabilele echipamente active sau pasive. Implementări funcţionale există deja, cum ar fi de pildă cea folosită de consola Nintendo 3DS, însa acestea au o serie de limitări drastice care nu le fac cu mult mai practice decât sistemele cu ochelari.
Cercetătorii din cadrul HP au publicat o lucrare în care afirmă că au pus la punct o tehnologie prin care ar fi posibilă implementarea unei noi generaţii de ecrane 3D fără ochelari pe dispozitive mobile, domeniile direct vizate fiind cele medicale, inginereşti şi, bineînţeles, cel de consum al conţinutului multimedia.
  Tehnologia pusă la punct va oferi unghiuri mai ample de vizualizare, aceasta promiţând unghiuri de 45 de grade indiferent de direcţia din care am privi. Pe lângă acest avantaj incontestabil faţă de ecranele contemporane, care necesită vizionarea dintr-un punct fix perpendicular pe ecran, tehnologia HP oferă şi volum, la fel ca proiecţiilor holografice din filmele SF.
Dând ca exemplu celebra scenă a hologramei prinţesei Leia din Star Wars, cercetătorii afirmă că imaginile proiectate vor putea fi admirate din orice unghi, la fel ca un obiect real. Cheia acestui mod de proiecţie este o structură foarte fină de cercuri concentrice care este gravată pe suprafaţa ecranului, aceasta dispersând lumina în direcţii şi sub unghiuri diferite. Conform informaţiilor oferite de HP, această tehnologie permite afişarea a 64 de puncte de vizualizare distincte, iar vizualizarea a două imagini adiacente, câte una pentru fiecare ochi, va permite creierului să compună o imagine tridimensională.
  Înregistrarea conţinutului pentru acest tip de ecran este însă deosebit de pretenţioasă, necesitând 64 de camere video, câte una pentru fiecare unghi distinct de vizualizare, ceea ce înseamnă că nu vom vedea prea curând o implementare comercială.
HP a prezentat invenţia pe site-ul Nature, unde pot fi găsite şi patru filme demonstrative în care se pot vedea capabilitătile noii tehnologii.

Când se lansează Samsung Galaxy Note III şi tableta Galaxy Tab 3


Galaxy Note III şi tableta Galaxy Tab 3 sunt nume deja des auzite la bursa zvonurilor, de unde aflăm şi o primă estimare pentru data la care Samsung ar putea prezenta oficial noile produse.
Samsung Galaxy Tab 2 10.1Samsung Galaxy Tab 2 10.1

Dacă sursa citată de cei de la SamMobile este de încredere, Samsung ar putea prezenta oficial modelul smartphone Galaxy Note III şi tableta Galaxy Tab 3 în perioada 6 - 11 septembrie , cu ocazia expoziţiei IFA 2013 ce va avea loc la Berlin.
  Din puţinele detalii cunoscute în acest moment, aflăm că Samsung pregăteşte tableta Galaxy Tab 3 în două variante distincte, ambele cu ecran de 10.1 inch. Varianta standard a tabletei Samsung Galaxy Tab 3, purtând numele de model GT-P5200 şi GT-P5210, va avea o configuraţie gândită pentru un bun raport calitate/preţ. În schimb, varianta Galaxy Tab 3 Plus cu nume de model GT- P8200, GT- P8210 şi GT- P8220 vine echipată cu ecran de calitate premium, ce suportă rezoluţia 2560 x 1600 pixeli.
Samsung Galaxy Note IISamsung Galaxy Note II

Samsung Galaxy Note III ar putea primi un ecran Full HD nu mai mare de 6 inch, lăsând titlul de cel mai mare smartphone unui alt terminal Samsung, care aparent va primi ecran de 6.3 inch.
Galaxy Note III ar trebui să primească acelaşi chipset Exynos octo-core hibrid folosit pentru modelulGalaxy S4, dar posibil într-o variantă cu frecvenţe de funcţionare mărite - posibile prin folosirea unui acumulator de capacitate mai mare.
Galaxy Tab 3, cât şi noul telefon Galaxy Note III, vor primi la momentul lansării cel puţin versiunea Andorid 4.2 Jelly Bean, dar nu poate fi exclusă posibilitatea ca acestea să fie primele dispozitive Samsung livrate cu sistemul de operare Android 5.0 Key Lime Pie.

Comic Con, cel mai tare eveniment dedicat fanilor benzilor desenate, jocurilor video si filmelor, in premiera la Bucuresti

Comic Con, cel mai tare eveniment dedicat fanilor benzilor desenate, jocurilor video si filmelor, in premiera la Bucuresti
East European Comic Con va avea loc in zilele de 30 si 31 martie la Palatul National al Copiilor
Nu-ti face alte planuri pentru zilele de 30 si 31 martie. Daca iti plac benzile desenate, filmele, serialele TV sau jocurile video trebui sa ajungi obligatoriul la East European Comic Con, varianta romaneasca a celebrelor conventii care, in SUA, sunt un fel de evenimente-cult.
In cele doua zile de Comic Con vei participa la concursuri, la proiectii video, sesiuni speciale cu celebritati din lumea filmului si a benzilor desenate. 
La conventia de la Bucuresti va veni si John Rhys-Davies, celebul actor din trilogiaLord of the Rings / Stapanul inelelor, care i-a dat glas personajului Gimli. Va fi prezent si Finn Jones, actorul care interpreteaza rolul lui Loras Tyrell, Cavalerul Florilor din celebrul serial Game of Thrones / Urzeala tronurilor. Cei doi mari actori vor participa la Main Panelurile organizate in cele doua zile de comicon.
Cei mai mari fani pot participa la concursul de costume Cosplay, unde trebuie sa interpreteze o minisceneta purtand o vestimentatie inspirata de o banda desenata, un film sau un joc video, incercand sa imite gesturile si comportamentul eroului.
Va fi si un concurs cu untrebari si raspunsuri, dar si un concurs de desen si un altul de talente bazat pe un concept specific japonez.
Cei care vin la East European Comic Con vor avea parte si de concursuri de jocuri video pentru PC si console, iar castigatorii se vor alege cu premii substantiale.

Biletele pentru acces general se gasesc in retelele eventim si myticket, iar cele pentru Main Panel, poze alaturi de actori sau autografe, doar la MyTicket, Magazinele Diverta, Muzica si libraria Eminescu.

Facebook introduce luni un nou serviciu. Ce se schimba in comentariile de pe retea

Facebook introduce luni un nou serviciu. Ce se schimba in comentariile de pe retea


Comunicarea pe Facebook se schimba incepand de luni, anunta site-ul AllFacebook.com.
Si asta pentru ca reteaua de socializare va lansa un serviciu la care lucreaza inca din luna noiembrie: Reply.

Reply este in realitate noul buton pe care il veti vedea la toate comentariile paginilor care au mai mult de 10.000 de like-uri.

Lansat pentru a incuraja si mai mult comunicarea intre utilizatori, butonul a fost intai testat pe site-ul publicatiei Huffington Post.

AMD a lansat Radeon HD 7790 - placă video cu performanţe bune şi preţ mic


După ce Nvidia a lansat placa video de 1000 dolari, botezată GeForce Titan, AMD vine cu o ofertă tentantă pentru gamerii de rând, ce nu doresc decât o placă video accesibilă şi capabilă să redea în condiţii decente jocurile actuale.
AMD Radeon HD 7790AMD Radeon HD 7790

Pentru un preţ recomandat de 149 dolari în Statele Unite, respectiv  149 euro în ţările europene, Radeon HD 7790 este cu până la 50% mai rapidă decât predecesorul său, modelul Radeon HD 7770, şi se laudă cu cel mai bun raport performanţă/preţ din categoria de buget pe care o adresează.
Comparat cu cel mai apropiat rival de la Nvidia, modelul GeForce GTX 650 TI, noul Radeon HD 7790 promite un spor de aproximativ 20 cadre pe secundă în jocuri ca Hitman: Absolution şi noul Tomb Raider, folosind rezoluţia 1080p.
Radeon HD 7790 vine echipat cu 1 GB memorie GDDR5 la 6 GHz, accesată folosind bus de 128 biţi. Nucleul grafic compatibil DirectX 11 este compus din 2.08 miliarde tranzistori, este creat folosind procesul de fabricaţie pe 28 nm şi vine echipat cu 896 procesoare de stream la 1 GHz.
AMD Radeon HD 7790 - specificaţiiAMD Radeon HD 7790 - specificaţii

Pe lângă dimensiunile compacte, ce permit instalarea în carcase mai puţin spaţioase, Radeon HD 7790 oferă şi un consum de energie modest, care nu depăşeşte 85 W în jocuri şi coboară sub pragul de 3W la funcţionarea în idle.
  Potrivit unor informaţii rămase neconfirmate, noua placă video AMD are la bază acelaşi nucleu grafic folosit pentru consola Xbox 720, astfel că putem spera ca o bună parte dintre jocurile programate pentru lansare în această toamnă, odată cu noua consolă Microsoft, să poată rula în condiţii bune şi pe PC-uri care dispun de placă video Radeon HD 7790.

Si-a cumparat pentru telefonul mobil o baterie externa care nu mergea. Ce a descoperit cand a desfacut-o sa vada ce are

Si-a cumparat pentru telefonul mobil o baterie externa care nu mergea. Ce a descoperit cand a desfacut-o sa vada ce are


Pentru ca s-a saturat sa stea mereu cu telefonul in priza, un barbat din Taiwan a decis ca este timpul sa-si cumpere o baterie externa.
Extrem de laudate si avantajoase, bateriile externe au devenit in ultima vreme o cerere tot mai mare printre utilizatorii de smartphone-uri, din cauza autonomiei scazute pe care pana si cele mai inteligente o au.

Conform Micgadget, barbatul a achizitionat o baterie externa care s-a dovedit insa sa nu ii functioneze.

Din curiozitate, acesta a desfacut bateria pentru a afla ce ar putea fi in neregula cu ea si a descoperit pungi de nisip introduse intr-o carcasa goala.

Fiecare piesa din SUA downloadata ilegal de pe Internet costa 3500 de dolari la tribunal

Fiecare piesa din SUA downloadata ilegal de pe Internet costa 3500 de dolari la tribunal


O femeie din Minnesota nu va mai descarca niciodata o melodie de pe internet.
Huffington Post scrie ca femeia, aflata intr-un proces cu mai multe case de discuri din cauza ca a downloadat ilegal, a fost gasita vinovata, iar recursul i-a fost refuzat de Curtea Suprema din SUA, astfel va trebui sa plateasca daune de 222.000 de dolari.

Sursa citata mai precizeaza ca in ultima vreme astfel de exemple s-au inmultit intr-un numar urias, dupa ce casele de discuri au inceput sa dea mii de oameni in judecata pentru prejudicii aduse din cauza downloadurilor ilegale.

In SUA, piesa descarcata ilegal costa 3500 de dolari, la proces.

Sursa : www.yoda.ro

Chipul care, odata implantat sub piele, "suna la doctor" daca sesizeaza schimbarea starii de sanatate

Chipul care, odata implantat sub piele,  suna la doctor  daca sesizeaza schimbarea starii de sanatate


14 mm, cinci senzori, un emitator radio de foarte mici dimensiuni, acestea sunt caracteristicile chipului care are grija de sanatatea noastra.
Un grup de cercetatori elvetieni au dezvoltat un dispozitiv care monitorizeaza sanatatea "gazdei", a celui care accepta sa-i fie implantat sub piele. Printre altele, chipul poate avertiza in ceea ce priveste iminenta unui atac de cord.

Chiar daca are doar cativa milimetri cubi, dispozitivul este dotat cu cinci senzori pentru monitorizarea sanatatii, dar si cu un transmitator radio si o baterie. Asta inseamna ca la fiecare epuizare a energiei, dispozitivul trebuie extras din corp pentru a fi reincarcat.
Chipul poate detecta cinci tipuri de proteine si acizi organici, datele fiind transmise, cu ajutorul emitatorului, catre calculatorul doctorului. Pentru o cat mai corecta "citire" a simptomelor, cei cinci senzori sunt acoperiti cu enzime speciale.

Google gaseste legatura dintre incaltari si tehnologie [VIDEO]


Pentru ca nu avem suficient de multe accesorii motivationale,  ce include senzori in pantofi si aplicatii de smartphone.
google shoes SXSW papuci inteligenti
Intitulat in aceasta etapa de dezvoltare Google Shoes, proiectul celor de la Google pare sa se afle intr-un stadiu destul de avansat. Interesant este insa ca aceasta asociere dintre o aplicatie de smartphone, o pereche de pantofi si alte cateva elemente inteligente va purta sigla open source, iar sistemul de operare rulat va putea fi experimentat de catre oricine fara probleme.
In practica, nici macar nu vorbim de un produs bine definit, ci mai degraba de un experiment bazat pe o pereche de pantofi sport Adidas. Inainte de orice, clipul de mai jos si demonstratia celor de la Google de la SXSW fac parte din initiativa Art, Copy and Code. Asocierea celor 3 cuvinte defineste un program de marketing Google al carui scop este sa ,,ne arate cum putem folosi obiecte pentru a spune povesti online”. Aceasta a fost caracterizarea facuta de Aman Govil, Director de publicitate la Google.
Pentru ca   din intreaga prezentare,  incaltarile au fost dotati cu un mic computer, senzori inteligenti, difuzoare si conectivitate Bluetooth, cu unicul scop de a striga la purtator afirmatii motivationale in timpul unei sesiuni de training. Intr-un context izolat ideea pare destul de buna iar aplicatia de smartphone pare sa preia un amalgam de informatii utile dupa doar cativa pasi.

EXCLUSIV: Romanii scriu istorie la cel mai mare experiment facut vreodata de omenire, Acceleratorul de la Geneva

EXCLUSIV: Romanii scriu istorie la cel mai mare experiment facut vreodata de omenire, Acceleratorul de la Geneva



Fizicieni, ingineri si informaticieni romani incearca sa rezolve cele mai mari enigme ale cercetarii. Unul dintre ei munceste la biroul la care s-a inventat WWW-ul.
Suntem la granita dintre Franta si Elvetia, in apropiere de Geneva. Sub noi, la 100 de metri adancime, se afla Acceleratorul de particule, o masinarie complicata, de 27 de kilometri lungime, al carei scop este descoperirea tainelor Universului. 
Chiar sub noi se afla caverna in care e amplasat experimentul”, spune cercetatorul Bogdan Popovici. Mai multe porti speciale cu scanneri pentru retina, cartele de acces si chei, toate aceste sisteme utilizate simultan, sunt pe drumul spre liftul care te coboara in subteran in 45 de secunde.
Dr. Bogdan Popovici, de la Institutul pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei, explicand cum functioneaza detectorul LHCb
Experimentul la care lucreaza dr. Bogdan Popovici se numeste LHCb, iar scopul lui este sa inteleaga mai bine antimateria, o forma de materie pe care o cunoastem de 80 de ani si care este folosita acum in toate spitalele lumii la tomografii, gratie experimentelor de la Geneva.
De descoperirea bosonului Higgs sau a “particulei lui Dumnezeu”, acel graunte mai mic decat un atom fara care oamenii, planetele si galaxiile n-ar fi putut exista, se ocupa alti romani. Dr. Sorina Popescu si dr. Calin Alexa sunt oameni de baza, iar ideile si munca lor au ajutat echipa sa se apropie mai repede de rezultat. 
Echipa romaneasca a dr. Calin Alexa de la IFIN HH
Sa cauti acul in carul cu fan ar fi fost simplu. Sa cauti un ac in 20 de milioane de care e o buna metafora pentru ceea ce s-a intamplat cu bosonul. Cercetatorii au dedus, acum 50 de ani, ca el trebuie sa existe. Insa nu reuseau nicicum sa il vada si multi au inceput sa se intrebe daca e, totusi, real. Si Stephen Hawking, cunoscutul om de stiinta, a pariat 100 de dolari ca “particula lui Dumnezeu” nu va fi gasita. Confirmarea finala a descoperirii bosonului a venit saptamana trecuta.
Acceleratorul care a facut totul posibil e un fel de masina a timpului care vrea sa ne arate ce a fost cu 14 miliarde de ani in urma, la o milionime de secunda dupa Big Bang. Atunci s-ar fi nascut timpul, spatiul, energia si materia, moment de a carui descifrare se ocupa si echipa dr. Mihai Petrovici, cercetator care are aproape 20 de ani de cand colaboreaza la experimentele de la Geneva.
Dr. Mihai Petrovici impreuna cu partea romaneasca a experimentului ALICE (IFIN HH)
In tunelul de aici, se creau si 30 de milioane de Big Banguri pe secunda. Particulele alergau cu aproape 300.000 km/s, se izbeau unele de altele si se rupeau in bucati. Iar bucatile acestea sunt obiectul muncii diferitilor oameni de stiinta de la Geneva.
Constructia de sub pamant e impresionanta: miliarde de lamele, senzori si cabluri, circuite electronice speciale si magneti facuti pe comanda dupa schitele echipei harghitencei Marta Bajko. Acceleratorul are peste tot inovatii, tehnologii care nu mai exista in alta parte. Dr. Bajko se ocupa acum de upgrade-ul instalatiei, pregatind terenul pentru viitoare experimente, mai ambitioase, de la Geneva, care vor incepe in 2015.
Dr. Marta Bajko, in laboratorul in care creeaza magneti pentru un upgrade al Acceleratorului
Atunci cand se ciocnesc particulele in timpul experimentelor, senzorii inregistreaza cantitati enorme de date intr-o retea internationala de 10.000 de ori mai rapida decat Internetul. Daca s-ar scrie pe CD-uri toate fisierele adunate intr-un an aici, s-ar face un turn pana la Luna.
De toate datele se ingrijeste departamentul de IT, pe coridoarele caruia se vorbeste adesea romaneste. Tanara Dana Dorneanu are parte de cea mai mare onoare. Sta la biroul ocupat de inventatorul WWW-ul. La masa la care sta, astazi, ea, britanicul Tim Berners-Lee scria codul sursa de la primul browser, in 1989, dupa o idee pe care o avuse cu 10 ani in urma.
Ing. Dana Dorneanu lucreaza la biroul creatorului WWW-ului
Astazi, la CERN, Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara, care gazduieste Acceleratorul de particule, in jur de 60 de romani isi fac simtita prezenta printre cei 10.000 de oameni de stiinta din intreaga lume. Unii lucreaza prin institutele de cercetare din tara si fac naveta Bucuresti - Geneva, altii sunt trimisi de universitati sau de centre straine, iar cativa au venit pe cont propriu.
Fie ca lucreaza ca fizicieni, ca informaticieni sau ca ingineri, pun mana pe tehnologie de ultima ora, iar munca lor are puterea sa schimbe viitorul. Cand au ajuns aici, multi mi-au spus ca i-a socat simplitatea.
Daca in tunelul in care e acceleratorul totul e science-fiction, la suprafata vezi cladiri albe de beton, birouri fara pretentii si masini modeste. Cei de la Holywood, care doreau sa filmeze la suprafata scene din “Ingeri si Demoni” in care era vorba de Accelerator, au venit, au vazut si au plecat repede. Cladirile erau prea prafuite pentru gusturile lor. 


Samsung Galaxy S4 mini. Primele imagini au aparut pe Internet. Ce poate sa faca telefonul

Samsung Galaxy S4 mini. Primele imagini au aparut pe Internet. Ce poate sa faca telefonul


Aparatul seamana bine de tot cu fratele lui mai mare lansat acum o saptamana si jumatate la New York.
Samsung Galaxy S4 mini va fi ceva mai mic decat fratele sau proaspat lansat,Samsung Galaxy S4, dar va avea un design destul de asemanator, anunta site-ulSamMobile.
Galaxy S4 mini, cod GT-I9190, ar urma sa fie disponibil si in varianta dual-SIM, mai spus surse din industrie.
Cu toate ca numele telefonului sugereaza ca ar fi o ruda apropiata a lui Galaxy S4, la capitolul dotari telefonul nu sta grozav. El are un procesor de 1,6GHz si un ecran Super AMOLED de 4,3 inch la o rezolutie qHD de 960x540 pixeli, ceea ce inseamna o densitate de 256 ppi. Despre tipul procesorului nu se cunosc mai multe lucruri pana acum.
Noul telefon ar trebui sa fie un pic mai mare decat Galaxy SIII mini, care vine cu un ecran de 4 inch, rezolutie WVGA.
Galaxy S4 mini va avea Andorid 4.2.2. Jelly Bean si ar urma sa isi faca intrarea in scena in iunie sau iulie.

Prestigio MultiPhone 4500 DUO - smartphone dual-SIM accesibil, cu ecran IPS de 4.5 inch


Prestigio este un nume mai puţin cunoscut în piaţa smartphone, unde compania se face remarcată prin gama Prestigio MultiPhone, compusă din telefoane cu ecran între 3.5 şi 5 inch, oferite la preţuri atractive. Dintre acestea, Prestigio 4500 DUO încearcă să convingă cu ocameră foto de 8 MP şi ecran IPS de rezoluţie 540x960 pixeli, cuplate unei platforme hardware cuchipset dual-core la 1.2 GHz, pe care rulează versiunea Android 4.1.1 Jelly Bean.

Descriere

Prestigio MultiPhone 4500 DUO se prezintă într-o carcasă albă puţin cam voluminoasă, nu tocmai spectaculoasă la capitolul estetică dar atent construită şi cu finisaje de bună calitate.
Partea din faţă este protejată cu un scut de tip Corning Gorilla Glass, sub care sunt vizibile ecranul de 4.5 inch şi cele trei butoane capacitive, iluminate alb după activarea ecranului. Carcasa are margini uşor proeminente, ce ajută la manevrarea telefonului şi previne alunecarea din palmă.
  Spatele şi marginile carcasei sunt acoperite cu un capac detaşabil de mari dimensiuni, decorat cu logo-ul Prestigio şi o siglă în relief cu aspect cromat. Camera foto cu senzor de 8MP este înălţată destul de mult peste profilul carcasei şi încadrată de un ornament roşu confecţionat din aluminiu. Alături se află un microfon şi blitz-ul LED, iar în partea inferioară avem difuzorul extern încadrat de un ornament cromat.

În lateral găsim doar butonul Power/Lock şi clapeta pentru volum, iar deasupra avem conectorii microUSB şi cel de tip jack 3.5 mm.
Sub capacul detaşabil găsim cele două slot-uri pentru cartelă SIM de mărime normală, respectiv slot-ul pentru  card microSD . Tot aici este acomodat şi acumulatorul Li-Ion detaşabil, cu o capacitate de 1850 mAh.
Designul carcasei nu prevede măsuri speciale de protecţie împotriva pătrunderii de praf şi accidente care implică lichide şi căzături, dar pachetul cu accesorii rezolvă o parte dintre aceste aspecte. Husa de protecţie modelată după forma telefonului este confecţionată dintr-un material cauciucat destul de gros, ce oferă protecţie bună la căzături şi lovire, mai puţin partea superioară unde carcasa telefonului rămâne expusă.

Ecran

Pentru un smartphone cu ecran de 4.5 inch care poate fi achiziţionat cu mai puţin de 1000 Lei, Prestigio MultiPhone 4500 DUO se descurcă admirabil. Ecranul cu tehnologie IPS oferă rezoluţie decentă pentru dimensiunea sa, este bine iluminat şi redă imagini la o calitate ce nu dezamăgeşte.
Totuşi, avem parte şi de mici compromisuri, cum ar fi unghiurile de vizibilitate mai puţin permisive - consecinţă a modului în care panoul de protecţie din sticlă este montat deasupra suprafeţei ecranului. Ceea ce penalizează ecranul mai mult este însă rezoluţia 540x960 pixeli, prea mică pentru ca scrisul redat să atingă claritatea întâlnită la unele telefoane mai costisitoare. Totuşi, limitarea devine aparentă doar dacă privim ecranul de foarte aproape şi nu pune probleme în condiţii normale de utilizare.

Tratamentul oleofobic şi anti-reflexie sunt la un nivel minimal, aşa că ştergerea ecranului de amprente rămâne o activitate de rutină în folosirea de zi cu zi. Din fericire luminozitatea oferită este în general suficientă pentru a compensa reflexiile apărute pe ecran la folosirea aer liber şi în spaţii bine iluminate.
Calibrarea culorilor şi contrastul nu pun probleme, astfel că pozele şi filmuleţele sunt redate pe ecranul lui Prestigio MultiPhone 4500 DUO aproximativ fidel cu realitatea.

Hardware

Prestigio MultiPhone 4500 DUO este guvernat de un chipset MediaTek MT6577, cu două nuclee Cortex-A9 la 1.2 GHz şi GPU Power VR SGX din seria 5. Telefonul rulează versiunea Android 4.1.1 Jelly Bean, cu ajutorul a 1 GB memorie RAM DDR2 . Spaţiul de stocare oferit totalizează 4GB şi poate fi extins prin ataşarea unui card de memorie.

Prestigio MultiPhone 4500 DUO - specificaţii
  • Nume model: Prestigio PAP4500DUO
  • Ecran: 4,5”, 540 x 960 pixeli, IPS, interfaţă touch capacitivă
  • Sistem de operare: Android 4.1.1 Jelly Bean
  • Chipset: Qualcomm MSM8960
  • Procesor: MediaTek MT6577, dual-core, 1.2 GHz
  • Procesor grafic: Power VR SGX Serie5
  • RAM: 1 GB
  • Memorie: 4 GB, din care 1.89 GB disponibili pentru stocare şi 503 MB ROM pentru aplicaţii
  • Card: MicroSD/SDHC/SDXC
  • 3G: HSDPA (numai SIM Slot 1)
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n
  • Bluetooth: 3.0+HS
  • USB: microUSB
  • Cameră foto: 8 MP, autofocus, zoom digital, blitz LED
  • Filmare: 720p, autofocus
  • Cameră frontală: 0.3 MP
  • Baterie: 1850 mAh
  • Dimensiuni: 135 x 78 x 9.5 mm
  • Greutate: 158 grame
  • Accesorii: husă de protecţie pentru transport, set hands-free cu fir, adaptor AC + cablu microUSB
  • Altele: Wi-Fi Direct, receptor A-GPS/GPS, senzori proximitate/lumină ambientală/accelerometru

Performanţe şi impresii

Cântărind aproape 160 grame şi măsurând 13.5 cm lungime, Prestigio MultiPhone 4500 DUO nu este un telefon pe care să îl pui în buzunar, după care să uiţi de el. Ecranul de 4.5 inch vine şi el cu propriul set de dezavantaje, fiind prea mare pentru a fi parcurs confortabil cu degetul opozant, în timp ce ţinem telefonul cu o singură mână.

Apelurile telefonice se aud bine prin casca telefonului chiar şi în medii zgomotoase iar microfonul preia cu destulă claritate vocea utilizatorului, fără a satura conversaţia cu zgomot ambiant.
Stabilitatea semnalului GSM este în general bună, însă apelurile purtate la marginea extremă a razei de acoperire pot pune probleme. Spre exemplu, am întâlnit cel puţin o situaţie în care puteam auzi clar ce spune partenerul de conversaţie, însă la celălalt telefon conversaţia se auzea intermitent. În acest caz, este greu de spus dacă problema s-a datorat încărcării reţelei de telefonie, sau telefonul mobil nu transmitea un semnal suficient de puternic.
În ceea ce priveşte funcţionalitatea dual SIM rezultatele sunt puţin dezamăgitoare. Da, telefonul funcţionează în două reţele GSM simultan şi poţi iniţia apeluri către oricare dintre reţele. De primit, poţi primi apeluri telefonice din ambele reţele, în orice moment, dar numai atât timp cât nu eşti angajat deja într-o conversaţie. În timpul apelurilor telefonice utilizatorul rămâne inaccesibil pentru persoanele care încearcă să-l contacteze apelând cealaltă cartelă SIM, în care telefonul apare ca fiind neconectat la reţea. Situaţia se remediază din păcate doar după încheierea apelului, când telefonul se reconectează la ambele reţele de telefonie.

Pe partea de software, Prestigio MultiPhone 4500 DUO este oferit cu sistemul Android 4.1.1 Jelly Bean, livrat fără prea mari modificări la nivel de interfaţă. Pe durata testelor, telefonul nu a scos la iveală probleme de stabilitate şi doar câteva bug-uri atribuite sistemului de operare. Unul dintre acestea face ca senzorul pentru lumină ambientală să nu funcţioneze corect uneori, lăsând luminozitatea ecranului la valoarea ajustată manual din meniu. Un alt bug software face ca setarea CPU Power Saving să fie activată automat după fiecare pornire a telefonului, chiar dacă opţiunea a fost debifată manual de utilizator. Cu puţin noroc, aceste mici scăpări vor fi corectate printr-un update software.
Chipset-ul dual-core la 1.2 GHz face faţă cu brio activităţilor obişnuite. Listele de meniuri sunt redate cursiv, aplicaţiile se deschid repede iar memoria RAM în cantitate de 1 GB nu pune probleme la folosirea mai multor aplicaţii în paralel. Totuşi, mici întârzieri se fac resimţite la activităţi intensive, cum sunt download-ul şi instalarea de aplicaţii din magazinul Google Play. La navigare pe internet, încărcarea şi derularea paginilor web în versiune desktop nu pune probleme iar filmuleţele vizionate cu playerul YouTube din dotare sunt redate cursiv.
În teste sintetice, Prestigio MultiPhone 4500 DUO se încadrează la un nivel de performanţă similar modelului smartphone Samsung Galaxy Nexus şi tableta Galaxy Tab 10.1 - ambele fiind produse lansate către finalul anului 2011. Chiar şi aşa, Prestigio PAP4500DUO nu este pus în dificultate de aplicaţiile actuale, iar versiunea Android de care dispune este bine optimizată.
  • AnTuTu - Scor 7323 (GPU 3189, RAM 1374, GPU 1942, I/O 818)
  • Quadrant - Scor 3187 (CPU 5831, Mem 3382, I/O, 4350, 2D 400, 3D 1974)
  • GLBenchmark 2.1 (Egypt Classic) - 6.9 fps
  • Vellamo (HTML5) - 132


Performanţe Foto/Video

Prestigio MultiPhone 4500 DUO pune la dispoziţie o cameră foto cu senzor de 8 MP şi autofocus, însoţită de blitz LED.
Ajutate de rezoluţia înaltă, pozele pot atinge un nivel de calitate foarte bun în condiţii de iluminare ideală, însă prezenţa zonelor umbrite scoate în evidenţă procesarea agresivă a zgomotului de fundal, ce taie prea mult din detalii şi conferă imaginilor un aspect pastelat. Acest defect devine aparent mai ales în pozele ce conţin detalii fără prea mult contrast, cum este textura asfaltului sau ramurile unui copac suprapuse peste un fundal umbrit.
Pozele asistate de blitz-ul LED sunt de obicei bine iluminate şi au un nivel al detaliilor mulţumitor. Totuşi, timpul mare de expunere face dificilă stabilizarea imaginii, iar surprinderea obiectelor aflate în mişcare este problematică.
Funcţia de filmare dă rezultate surprinzător de bune. Filmuleţele la rezoluţie 1280x720p sunt salvate în fişier cu extensie .3GP dar folosesc compresie H.264 de bună calitate, cu o rată de eşantionare de aproximativ 14 Mbps. Secvenţele rezultate sunt destul de clare, iar un minut de înregistrare necesită aproximativ 100 MB spaţiu de stocare. Din păcate funcţia zoom nu este disponibilă în timpul filmării.

Autonomie

Exhipat cu un acumulator de 1850 mAh, ecran de 4.5 inch şi un chipset nu foarte însetat de energie, Prestigio MultiPhone 4500 DUO oferă o autonomie de aproximativ două zile în condiţiile unui regim de utilizare conservator , cu aproximativ o oră de convorbiri şi acces la internet prin conexiune WiFi.
  Folosit intensiv, cu sesiuni de jocuri şi acces la internet prin conexiune 3G/WiFi, Prestigio 4500 DUOface faţă cu bine unei zi de utilizare, fără a împinge la limită autonomia bateriei.
În ambele situaţii testarea s-a făcut cu ambele slot-uri pentru cartelă SIM populate şi luminozitatea ecranului ajustată automat folosind senzorul pentru lumină ambientală.

Trebuie spus că timpul necesar încărcării acumulatorului este destul de mare, fiind nevoie de aproape 5 ore pentru o încărcare completă.

Concluzie

La un preţ de aproximativ 960 Lei, Prestigio MultiPhone 4500 DUO este o alegere care merită atenţia celor aflaţi în căutarea unui smartphone dual-SIM cu ecran mare, care să ofere performanţe decente şi versiunea Jelly Bean a platformei Android.
Ecranul cu tehnologie IPS are o calitate mulţumitoare, camera foto cu senzor de 8 MP este suficientă pentru poze ocazionale şi filmări la nivel de amator, iar autonomia bateriei nu pune probleme.

Cei mai pretenţioşi ar putea critica însă construcţia cam voluminoasă şi greutatea de 160 grame, ce face ca telefonul să atârne puţin în buzunarele mai largi. Nu trebuie trecută cu vederea nici limitarea legată de funcţionalitatea dual-SIM, ce face ca telefonul să nu fie accesibil în ambele reţele de telefonie mobilă atunci când purtăm deja o conversaţie folosind una dintre cartele.
Părţi pozitiveplus
  • +Ecran IPS de bună calitate
  • +Performanţe mulţumitoare
  • +Android 4.1 Jelly Bean
  • +Cameră foto de 8 MP, cu filmare 720p
  • +Autonomie rezonabilă
  • +Suport dual SIM
  • +Preţ competitiv
Părţi negativeminus
  • Nu poate prelua două apeluri simultan
  • Construcţie un pic voluminoasă şi greutate peste medie