marți, 20 septembrie 2011

Parere

O gramada de anunturi noi in materie de noi tehnologii ..........Microsoft si Apple se intrec sa scoata primul pe piata propriile tehnologii..............din acest concurs fiecare are de castiga firmele se bat pentru profituri iar noi avem de castigat noi tehnologii

Windows 8 a fost lansat in statul "Apple"

MS s-a dus peste Apple. Ma rog, vreau sa zic ca au organizat conferinta Build Windows, 13-16 Sept 2011, in Anahaiem mai exact ***California***.
Acolo au anuntat un W8 mai tablet friendly, mobile friendly, cloud friendly si innoit dpdv user experience (ramane de vazut cum e cu dezvoltarea si administrarea).
Au mai fost anuntate Windows Server 8, VS 11, Expression 5 si un Windows Developer Preview download.
Se bate moneda pe PowerShell in demo-urile de W8 Srv (aviz sysadminilor).  S-a imbunatatit RDP-ul. Dpdv virtualizare avem asa: 32 procs, 512 GB RAM pentru ***fiecare*** VM si un format nou (.vdhx) pentru hdd-urile virtuale care va suporta pana la 2 terrabytes/fisier.
M-a impresionat DEMO-ul cu un cluster Hyper-V ruland pe 63 de noduri aprox 4000 VM-uri concurente. Protocolul SMB 2.2 aduce posibilitatea de a stoca VM-uri.
Un alt demo simpatic a fost cel in care s-a transferat o masina virtuala de pe un laptop pe un server hyper-v fara downtime. Ma rog, s-a pierdut un pachet PING, atat.
Tot la capitolul Hyper-V, au anuntat Hyper-V "Replica", un fel de replicare asincrona si consistenta folosita in scenarii de disaster recovery in medii virtualizate.
Pe partea de storage la W8 Server s-a demonstrat un drag-and-drop de fisiere intre doua ferestre cu W8 Srv. Fisierul se copiaza direct intre servere, fara a mai implica masina client de pe care se acceseaza remote acele doua servere. De asemeni au anuntat si deomonstrat "de-deduplicarea" folosita in reducerea cantitatii de date stocate pe volume fara pierderi semnificative de performanta.
Daca vrei sa te apuci de downloadat si jucat, exista un ISO gata facut:

Securitatea cibernetica a Romaniei


Se pare ca incepe si la noi in Romania sa mai mearga cate ceva ....dar din pacate mult mult prea incet .
Stiti care este singura sansa a Romaniei sa ajunga la nivelul celorlalte tari????
Sa declare razboi Statelor Unite ale Americii si apoi sa se predea....cred ca asta este singura sansa posibila alta nu mai vad.


In Romania a fost adoptata Hotararea de Guvern privind infiintarea si functionarea CERT (Centrul national de raspuns la incidente de securitate cibernetica), iar in prezent se fac eforturi pentru operationalizarea acestei unitati, a declarat vineri la Bruxelles ministrul Valerian Vreme. Contactat de HotNews.ro, ministrul a precizat ca lansarea oficiala a acestui centru se va face pe 20 iunie. Actul legislativ obtinut de HotNews.ro arata ca centrul va avea 41 de posturi si va gestiona un sistem de alerta timpurie si informare in timp real privind incidentele cibernetice. Fara a face vreun anunt explicit, ministerul a lansat in dezbatere publica pe site-ul propriu si proiectul privind o Strategie de securitate cibernetica a Romaniei. ............


Centrul national de raspuns la incidente de securitate cibernetica (CERT-RO) este in prezent un simplu departament in cadrul ICI (Institutul national de cercetare in Informatica), iar anuntul ca se pregateste cadrul legal pentru operationalizarea acestuia a fost facut de catre ministrul comunicatiilor in luna aprilie 2011, la o conferinta ministeriala din Ungaria.

 • "Suntem siguri ca, in perioada urmatoare CERT-RO va beneficia de un cadru legal, pentru a permite Romaniei sa-si promoveze interesele, la nivel national si international, pe segmentul sigurantei cibernetice. In ceea ce priveste strategia de securitate cibernetica, mentionez ca, la nivel national s-a format un grup de lucru. In prezent avem un draft al strategiei care stabileste o serie de prioritati menite sa asigure un mediu cibernetic sigur", declara la inceputul lunii aprilie Valerian Vreme, la o conferinta ministeriala din Ungaria.

Prezenta la acelasi eveniment, Comisarul european pentru Agenda Digitala, Neelie Kroes, declara ca "pana la 1 iunie 2012, fiecare stat membru UE, trebuie sa dispuna de un astfel de centru. In final trebuie sa interconectam toate aceste centre si sa dezvoltam Centrul UE de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica".

Vreme: CERT-RO va trebui sa apere sistemele IT ale statului. Va avea initial 20 de angajati si va fi condus de Victor Vevera

Vinerea trecuta ministrul Comunicatiilor a anuntat la Bruxelles ca s-a adoptat Hotararea de Guvern de infiintare a CERT-RO. Contactat de HotNews.ro, acesta a spus:

 • "Centrul de raspuns la incidente de securitate cibernetica a fost infiintat prin Hotarare de Guvern in urma cu circa doua saptamani, este o directie in subordinea ministerului Comunicatiilor (MCSI), localizat la ICI, cu un director in persoana lui Victor Vevera. Intr-o prima etapa centrul va avea 20 de posturi, iar lansarea oficiala a acestuia se va face pe 20 iunie 2011, in cadrul unui eveniment la care va participa si presedintele Agentiei Europeane pentru securitatea retelelor si a informatiei (ENISA). Politica acestuia este sa apere in principal sistemele IT ale statului".

Detalii din HG despre CERT-RO: Centrul va colabora cu autoritatile nationale responsabile pentru prevenirea si inlaturarea incidentelor informatice

Conform Hotararii de Guvern privind infiintarea CERT-RO obtinuta de HotNews.ro, "CERT-RO reprezinta un punct national de contact cu structurile de tip CERT care functioneaza in cadrul institutiilor sau autoritatilor publice ori altor persoane juridice de drept public sau privat, nationale sau internationale".

CERT-RO realizeaza si administreaza un portal propriu, dedicat securitatii cibernetice, prin care sunt publicate noutati din domeniu, alerte privind amenintarile cele mai probabile, precum si cele mai bune practici de protectie recomandate. Centrul ar urma sa ofere printre altele servicii publice de tip preventiv, de tip reactiv si de consultanta.

Serviciile publice de tip preventiv:

 • anunturi privind evenimente in domeniu;
 • anunturi privind amenintari nou identificate pe plan national si international;
 • cercetare si informare privind noutatile tehnologice in domeniu;
 • realizarea, la cerere, de auditari si evaluari de securitate sau teste de penetrare;
 • estimarea vulnerabilitatilor si punerea la dispozitie de situatii actualizate privind incercarile de intruziune si servicii de localizare a surselor atacurilor, pe baza informatiilor transmise de furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice;
 • diseminarea informatiilor de securitate cibernetica.

Serviciile publice de tip reactiv:

 • alerte si atentionari privind aparitia unor activitati premergatoare atacurilor;
 • gestiunea incidentelor la nivel national, in cooperare cu celelalte echipe CERT;
 • diseminarea rezultatelor investigatiilor incidentelor de securitate cibernetica, cu respectarea prevederilor acordurilor de cooperare incheiate cu partenerii CERT-RO

In actul normativ se precizeaza ca in cadrul centrului se constituie Sistemul de alerta timpurie si informare in timp real privind incidentele cibernetice. Toate datele primite in acest sistem ar urma sa fie centralizate si prelucrate de CERT-RO, in scopul:

 • avertizarii in timp real si emiterii de rapoarte cu privire la distributia si natura incidentelor;
 • colaborarii cu autoritatile nationale responsabile in asigurarea securitatii cibernetice, in vederea prevenirii si inlaturarii efectelor incidentelor.

Documentul prevede si obligatii de interconectare la acest sistem de alerta:

 • "Furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice publice, precum si alte persoane juridice de drept public sau privat, ce detin sau administreaza infrastructuri cibernetice care sustin functionalitati de utilitate publica ori servicii ale societatii informationale asigura, in conditiile legii, resursele tehnice si functionale necesare dezvoltarii componentei proprii de securitate in conformitate cu cerintele si specificatiile furnizate de CERT-RO si interconectarii cu Sistemul de alerta timpurie si informare in timp real cu privire la atacurile cibernetice", se arata in HG.

Cum va fi condus CERT-RO

Hotararea de Guvern prevede ca CERT-RO este condus de un director general si de un director general adjunct, sprijiniti de Comitetul de Coordonare. Directorul general al CERT este numit prin oridnul ministrului comunicatiilor, avand un mandat de 5 ani.

Comitetul de coordonare este format din reprezentanti ai: Ministerului Comunicatiilor, Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor, ai Serviciului Roman de Informatii, ai Serviciului de Informatii Externe, ai Serviciului de Telecomunicatii Speciale, ai Serviciului de Protectie si Paza, ai Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat si ai Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Nu in cele din urma, in HG se mai mentioneaza ca "in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale promoveaza normele de aplicare elaborate cu sprijinul CERT-RO prin ordin al ministrului comunicatiilor".

Strategie nationala de securitate cibernetica, in dezbatere publica

Fara a fi facut un anunt public in acest sens, pe site-ul ministerului Comunicatiilor descoperim si "Strategia de Securitate Cibernetica a Romaniei", un document care are 10 pagini si a fost scos in dezbatere publica la data de 27 mai 2011.

Printre principalele directii de actiune se mentioneaza constituirea si operationalizarea unui Sistem national de securitate cibernetica (SNSC). Acesta reprezinta "cadrul de cooperare care reuneste autoritati si institutii publice, mediul academic si cel de afaceri, asociatii profesionale, organizatii neguvernamentale, cu responsabilitati si capabilitati in domeniu, in vederea coordonarii actiunilor pentru asigurarea securitatii componentei nationale a spatiului cibernetic".

Cei interesati pot trimite observatii si propuneri la acest proiect in termen de 30 de zile la directia juridica si resurse umane din cadrul MCSI. Documentul este atasat acestui articol.

Ronua

Salut.....
Vreau sa va anunt de cea mai mare comunitate de programatori din tara, aceasta comunitate poarta numele de Ronua , loc unde daca sunteti interesati va recomand sa deveniti membru deoarece veti avea foarte multe de invatat si veti putea lua legatura cu programatori experimentati.


Salut

Astazi e o zi mare........va anunt bucuros ca a fost facut si primul tutorial cu tema " Prima aplicatie in HTML".......sper sa putem sa le postam cat mai curand......astept de la voi propuneri pentru noi teme de tutoriale si probleme de dezbatut
Colegul vostru  Adi