miercuri, 5 decembrie 2012

Carcasa care transforma orice iPhone 5 intr-un aparat foto veritabil


Daca esti prospatul posesor al unui iPhone 5 si vrei sa il transformi intr-un aparat foto cu lentile interschimbabile, atunci noua carcasa TurtleJacket PentaEye este solutia perfecta pentru tine.
TurtleJacket PentaEye
Ce este asa de special la noua carcasa pe langa de numele ei absolut oribil? Ei bine da, pentru ca odata cu numele vin si 5 lentile individuale menite sa iti transforme iPhone 5 intr-o camera foto veritabila. Cu pretul de a dubla sau chiar tripla grosimea telefonului vei putea realiza fotografii diferite si la un nivel de calitate usor imbunatatit fata de camera standard de pe smartphone-ul Apple.
PentaEye-ul ofera cinci optiuni pentru fotografiere: o lentila de tip fisheye, una cu unghi larg de vizualizare, una pentru zoom, alta pentru fotografiere de aproape (2 cm) si ultima ce joaca rolul unui filtru simplu.
iPhone 5 TurtleJacket PentaEye
Daca de obicei utilitatea unei carcase obisnuite este de a proteja corpul telefonului, de data aceasta iPhone 5 nu doar ca va fi protejat, dar va fi si ajutat sa produca instantanee mult mai reusite decat de obicei. Din pacate pe langa dezavantajul greutatii si dimensiunilor usor exagerate, intervine si pretul deloc mic de 270 de dolari.
Concluzia? Daca vrei fotografii reusite cu siguranta nu optezi pentru un iPhone 5 si TurtleJacket PentaEye, ci mai degraba cu aceeasi bani alegi sa iti cumperi un DSLR sau Mirrorless de ultima generatie. Mai jos puteti sa vedeti ce face mai exact aceasta carcasa de aproape 1000 de lei.
Rezultate TurtleJacket PentaEye

Sursa : http://playtech.ro

Record istoric reusit de Call of Duty: Black Ops II. Jocul a atins vanzari de 1 miliarde de dolari in 15 zile, peste Avatar, Harry Potter sau Star Wars

Record istoric reusit de Call of Duty: Black Ops II. Jocul a atins vanzari de 1 miliarde de dolari in 15 zile, peste Avatar, Harry Potter sau Star Wars


Call of Duty: Black Ops II, cea mai recenta versiune a jocului video produs de Activision Blizzard, a ajuns la vanzari de 1 miliard de dolari in 15 zile de la lansare, mai repede decat Avatar, detinatorul recordului de incasari pentru filmele de fictiune, transmite Bloomberg.
"De la lansarea Call of Duty, veniturile cumulate ale francizei, aduse de jucatori din intreaga lume, sunt mai mari decat incasarile mondiale de box office aduse in 2012 de cele mai vizionate 10 filme", a declarat directorul general al Activision, Bobby Kotick.

El a mai spus ca veniturile aduse de franciza Call of Duty au depasit incasarile in cinematografe ale Harry Potter si Star Wars, cele mai de succes francize de film din toate timpurile.

Activision, cel mai mare furnizor de jocuri video la nivel mondial, mizeaza pe titluri noi pentru mentinerea cresterii, dupa ce in trimestrul al treilea profitul si veniturile au confirmat estimarile. In 2011, vanzarile companiei au fost afectate de conditiile economice dificile si numarul mai mare de jocuri gratuite.
 

Sursa : http://www.yoda.ro

Lenovo lansează în România noi sisteme ultrabook convertibile cu Windows 8


Lenovo a lansat pentru piaţa din România două noi portabile ultrabook convertibile, livrate cu sistemul de operare Windows 8 sau Windows RT şi capabile să funcţioneze atât în rol de tabletă, cât şi laptop cu tastatură şi touchpad.
Lenovo IdeaPad Yoga se recomandă printr-o combinaţie avangardistă de facilităţi pentru divertisment şi productivitate. Frăţiorul său mai serios, Lenovo ThinkPad Twist, este un dispozitiv business care adaugă o nouă dimensiune tabletei convertibile tradiţionale. Potrivit Lenovo, această nouă generaţie de calculatoare portabile marchează un moment de transformare a interacţiunii cu PC-urile şi redefineşte viitorul tehnologiei personale mobile.

Lenovo IdeaPad Yoga 13

IdeaPad Yoga 13 se face remarcat printr-un mecanism ingenios de prindere a ecranului, ce permite deschiderea la 360 grade şi plierea peste tastatură, permiţând convertirea din sistem ultrabook în tabletă cu Windows 8, totul dintr-o singură mişcare. În carcasa cu o grosime de 16.9 mm se ascunde o configuraţie cu procesor Intel Core din a treia generaţie (Ivy Bridge pe 22 nm) şi acumulator dimensionat pentru o autonomie de până la 8 ore.

Prin rabatarea ecranului, Yoga 13 se transformă într-o tabletă cu abilităţi multimedia, asigurate de sistemul Dolby Home Theatre. Imaginile, filmele şi paginile web sunt redate la rezoluţie HD, folosind o matrice cu tehnologie IPS şi sursă de lumină LED. Utilizatorii îşi pot răsfoi albumele foto folosind tehnologia Motion Control sau folosi degetele pentru aplicarea de comenzi folosind interfaţa multi-touch capacitivă.

Lenovo IdeaPad Yoga 11

Caracterizat printr-un bun echilibru între putere şi mobilitate, IdeaPad Yoga 11 este cel mai subţire ultrabook convertibil din lume. În carcasa de 15.6 mm grosime se ascunde un chipset quad-core Nvidia Tegra 3 şi acumulator capabil să ofere o autonomie de până la 13 ore. Yoga 11 vine cu ecran de 11.6 inch, rulează sistemul de operare Windows RT şi este recomandat pentru vizionarea de filme HD, jocuri, navigare pe internet şi activităţi office, duse la bun sfârşit cu ajutorul suitei Microsoft Office 2013.

Ca un bonus, atât Yoga 13 cât şi Yoga 11 pot fi folosite în moduri complet noi: pot fi convertite în modul Stand pentru vizionarea filmelor şi a fotografiilor, sau în modul Cort pentru jocuri sau videochat.

Lenovo ThinkPad Twist

ThinkPad Twist este adresat celor care doresc un dispozitiv cât mai flexibil, care să poată fi adaptat cu uşurinţă pentru nevoile de zi cu zi. Modelul oferă întreaga performanţă a unui sistem ultrabook, dar poate lua oricând şi rolul unei tablete, rotind şi lipind ecranul de spatele carcasei.
Configuraţia aleasă pentru Lenovo ThinkPad Twist include procesor Intel Core i7 din familia Ivy Bridge, opţiune pentru hard disk de 500 GB sau SSD performant de 128 GB, respectiv conectivitate 3G ca dotare opţională. Alături de ecranul cu diagonală 12.5 inch, ThinkPad Twist impresionează şi cu tastatura realizată în stilul caracteristic produselor din seria ThinkPad.

  Alături de sistemul Windows 8 Pro, Lenovo oferă pentru ThinkPad Twist şi o suită de aplicaţii destinate micilor companii, precum Lenovo Solutions for Small Business asistat de Intel Small Business Advantage şi Lenovo Cloud Storage oferit de SugarSync.

Servicii flexibile şi suport

  Noile modele ultrabook convertibile de la Lenovo beneficiază de o suită interesantă de servicii, cum ar fi Garanţia In-Home pentru reparaţii la domiciliul sau compania utilizatorului, Protecţie la Defecţiunile Accidentale pentru a asigura riscul unor defecţiuni provocate de loviri, contaminare cu lichide, şocuri electrice sau defecţiuni ale ecranelor.

Preţuri şi disponibilitate

Preţul IdeaPad Yoga 13 porneşte de la 3299 RON.
IdeaPad Yoga 11 este disponibil începând dde la 3999 RON.
ThinkPad Twist va fi oferit la preţuri începând de la 4999 RON.

Sursa : http://www.go4it.ro

Facebook vrea sa opreasca suprematia Yahoo! Messenger. Ce serviciu nou a lansat pentru cei fara cont

facebook


Facebook a introdus un nou serviciu care va rivaliza cu cel mai mare messenger instant din lume, Yahoo!
Marti, Facebook a lansat pentru prima data pentru telefoanele pe Android o aplicatie de messenger ce poate fi folosita chiar daca utilizatorii nu au cont pe reteaua de socializare.
Facebook Messenger, folosit pana in prezent numai cu ajutorul contului de pe Facebook, va putea fi accesat de acum incolo numai cu un nume si un numar de telefon.
Mashable anunta ca serviciul va putea fi utilizat in viitorul apropiat si de catre cei care au serviciul de operare iOS.
Serviciul nu reprezinta o alternativa numai pentru Yahoo! Messenger, dar si pentru Google Voice, Kik sau WhatsApp.
Sursa : http://stirileprotv.ro/

Noi moduri multiplayer pentru Resident Evil 6 [+VIDEO]


Versiunea de Xbox 360 a lui Resident Evil 6 va primi trei moduri de multiplayer noi. Acestea vor fi lansate mai intai pe consola celor de la Microsoft si vor veni ceva mai tarziu pe PlayStation 3.
Resident Evil 6
Capcom a anuntat acest DLC inca de la lansarea jocului, insa abia acum au fost detaliate cele trei moduri de joc. Acestea sunt acompaniate si de secvente de gameplay, pentru a fi mai usor de inteles obiectivul fiecaruia.
Predator pune unul dintre jucatori in rolul monstrului Ustanak. Ceilalti cinci participanti la meciul de multiplayer trebuie sa lucreze impreuna pentru a dobori gigantul sau pentru a supravietui pana la sfarsitul sesiunii de joc. Castigator este desemnat cel care strange cele mai multe puncte pe parcursul rundei prin atacarea monstruozitatii.

Survivors este un fel de Deathmatch classic, cu o mica diferenta marca Resident Evil. Fiecare jucator trebuie sa elimine cat mai multi oponenti, insa odata ucisi, acestia se intorc sub forma de zombie. Pentru a se reincarca ca personaj uman, jucatorii zombie trebuie sa ucida unul din oponenti. Din pacate, controlul nu pare a favoriza acest gen de gameplay in multiplayer.

In cele din urma avem Onslaught. Acest mod de joc este realizat pentru doi jucatori. Fiecare dintre acestia vad o alta parte a hartii pe ecran, iar in functie de combo-urile realizate, pot trimite celuilalt jucator numarul de inamici eliminati. Castigatorul este cel care supravietuieste mai mult, sau cel cu cel mai mare scor.
Fiecare dintre cele trei noi moduri de joc vor putea fi cumparate separat la pretul de 320 MS Points sau impreuna intr-un pachet pentru 720 MS Points. Cei interesati vor trebui sa astepte pana pe 18 decembrie, cand acestea vor fi disponibile pe Xbox Live Marketplace.

Sursa : http://playtech.ro

Au aparut primele parodii la filmul The Hobbit


Cel mai asteptat film al acestui an este The Hobbit pentru simplul fapt ca tehnologia folosita in aceasta pelicula isi propune sa genereze un spectacol din alta lume.
Parodie Hobbit Ruseasca
Ca de fiecare data, inainte, dupa sau in timpul lansarii unui film cu buget mare, incep sa apara parodiile incarcate de umor, The Hobbit cu siguranta nu este o exceptie de la regula.
In 1984 a fost filmata in Rusia o versiune a filmului The Hobbit cat se poate de apropiata de scrierile lui Tolkien. Avand in vedere ca limba rusa nu este una dintre cele mai accesibile, un grup de indivizi cu umor, au atasat peliculei niste subtitrari in engleza pentru ca intregul spectacol cinematografic sa fie mai usor digerabil. Subtitrarile nu au o legatura foarte stransa cu subiectul filmului, fapt evidentiat si in captura de mai sus.
In cazul in care nu va doreati gasirea unui film foarte apropiat de ,,adevarul istoric” al cartilor, aceasta versiune s-ar putea sa fie un start bun pentru a intelege despre ce este vorba in The Hobbit.

Sursa : http://playtech.ro

Lenovo IdeaPad Yoga. Combinatie fericita intre un laptop istet si o tableta

Lenovo IdeaPad Yoga. Combinatie fericita intre un laptop istet si o tableta


Compania Lenovo a lansat, ieri, in Romania noile dispozitive convertibile care folosesc Windows 8.
Lenovo a adus in Romania IdeaPad Yoga si ThinkPad Twist, ultrabook-uri premiate la inceputul acestui an la targul de tehnologie CES de la Las Vegas. Noile gadgeturi, concepute pentru Window 8 si RT, "marcheaza un moment de transformare a interactiunii cu PC-urile si redefinesc viitorul tehnologiei personale mobile", sustine compania.
IdeaPad Yoga, un ultrabook al carui ecran se roteste 360 de grade in jurul muchiei de contact cu tastatura, poate fi trasformat dintr-o simpla miscare intr-o tableta. Modelul vine in doua variante, de 11,6 inch si de 13,3 inch, ambele dotate cu ecran tactil. Pe langa laptop si tableta, mai exista alte doua moduri de utilizare: Stand, pentru vizionarea filmelor si fotografiilor, si Cort, pentru jocuri sau videochat.

IdeaPad Yoga 13 are o grosime de doar 16,9 mm si cantareste 1,4 kg. Yoga 13 a primit procesoare Intel Core din a treia generatie, sunet Dolby, monitor IPS de inalta definitie si o baterie cu o autonomie de pana la 8 ore. Preturile pentru Yoga 13 pornesc de la 3.299 RON.
Varianta de 11,6 inch este si mai subtire: 15,6 mm. Bateria, care rezista pana la 13 ore, face din acest ultrabook un gadget perfect pentru utilizatorii pentru care e foarte importanta mobilitatea. Yoga 11 a primit NVIDIA Tegra 3, singurul procesor quad-core din lume pentru Windows RT. Compania Lenovo anunta ca aceasta varianta are preturi pornind de la 3.999 RON.
Cel de-al treilea gadget lansat aseara, ThinkPad Twist, vine in sprijinul micilor companii. Cu o diagonala de 12,5 inch, convertibilul primeste dotari la superlativ. Echiparea maxima inseamna procesor Intel Core i7, Windows 8 Pro, conectivitate 3G, stocare pana la 500 GB sau 128 GB SSD. Autonomia este de aproape o zi. Ultrabook-ul vine cu softuri dedicate micilor companii si sistem audio Dolby Home Theater. ThinkPad Twist costa incepand de la 4.999 RON.

Lenovo are in tara noastra un market share de 12,1%, ocupand locul III la vanzari in trimestrul trecut, spune Aurel Netin, director general pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova.

Sursa : http://www.yoda.ro

Fratele Takayama: samuraiul creştin care va fi sanctificat


Aventura creştinismului romano-catolic în Ţara Soarelui Răsare s-a desfăşurat pe coordonate cu care Vaticanul nu se mai întâlnise până în acel moment. Extrem de diferiţi de naţiile şi seminţiile supuse procesului de evanghelizare via Vatican, exclusivişti, originali şi mai ales refractari până la extrem faţă de orice influenţă venită din exterior, japonezii medievali au respins noua religie cu o violenţă nemaiîntâlnită până în acel moment. Cu siguranţă una dintre cele mai importante şi interesante figuri ale acelor vremuri tulburi, samuraiul Ukon Takayama s-a impus pentru totdeauna atât în istoria ţării sale, cât şi în aventura creştinismului pe pământ nipon.

Între iezuiţi şi samurai
Cu toate că unii autori istorici îi plasează pe nestorieni drept primii creştini care au păşit pe pământ japonez, puternicul şi influentul ordin romano-catolic al iezuiţilor a fost cel de care se leagă implementarea şi stabilirea (cu statut de cult minoritar, ce-i drept) religiei creştine în Japonia. Episodul misionariatului creştin pe aceste meleaguri poate fi caracterizat pe foarte scurt drept o aventură riscantă, caracterizată de multă violenţă tipică lumii medievale nipone. Nimic altceva decât o exemplificare crudă a conceptului social de "Clash of the Civilizations", evident, cu un pronunţat caracter religios de natură incompatibilă.
Totul a început în anul 1543, când filiala Ordinului Iezuit din regatul portughez a trimis primii misionari în Japonia, cu ordinul expres de creştinare a "păgânilor idolatri" din Insulele de la Soare Răsare, cum era cunoscut europenilor Imperiul Nipon în acele vremuri. Cum Japonia era încă de pe atunci o piaţă de deschidere râvnită de puterile europene, crearea unor enclave de convertiţi locali ar fi servit foarte bine interesului acestora. Alarmat de această perspectivă, Imperiul Spaniol, marele rival al portughezilor din acele vremuri, a trimis la rândul său în anul 1549, proprii misionari care aparţineau preponderent ordinelor călugăreşti ale franciscanilor şi dominicanilor.
Ambele misiuni aveau binecuvântarea Vaticanului, iar principalul scop declarat era acela de a "salva sufletele japonezilor". Cele două puteri se angajau în faţa înaltului Pontif, să respecte şi în cazul Japoniei, prevederile Tratatului de la Tordesillas conform cărora Spania şi Portugalia se angajau să-şi împartă lumea în propriile sfere de influenţă culturală, comerţ şi colonizări. Cum în perioada semnării tratatului, niciuna dintre cele două puteri nu intrase în contact cu Japonia, noul tărâm urma să intre în sfera de influenţă a celei care ajungea prima acolo, respectiv Portugalia.
Primul iezuit ajuns în Japonia a fost călugărul Francis Xavier, care avea cunoştinţe despre acest straniu şi interesat imperiu de la un refugiat nipon pe nume Anjiro, refugiat pe care îl întâlnise în Malacca. Plin de avânt misionar, Xavier a debarcat în Japonia pregătit să salveze de focurile iadului, supuşii unui imperiu a cărui politică din acele vremuri se concentra pe respingerea cu violenţă a oricărui fel de contact sau influenţă venită din exterior.
Xavier avea să se confrunte cu dificultăţi mai mari decât şi-ar fi închipuit vreodată. În primul rând, i-au fost refuzate primele contacte cu împăratul, amănunt decisiv într-o lume în care împăratul avea statut de zeu încarnat. În al doilea rând, japonezii s-au dovedit a fi refractari la convertirea la o nouă religie, ciudată şi greu de acceptat pentru ei. Japonezii nu erau deloc un popor aflat în vreo criză spirituală, cum nu erau nici lipsiţi de fundamentele dogmatice ale unei religii. Budismul Mahayana înflorea aici de sute de ani, în plus, marea majoritate a locuitorilor erau încă credincioşi religiei arhaice Shinto, un fel de şamanism nipon, foarte original în manifestări şi detalii.
În ciuda asemănărilor mesajului christic cu unele din perceptele budiste, japonezii nu puteau concepe existenţa unei entităţi supreme care a creat totul, inclusiv răul, şi care era în esenţă, binele suprem. În plus, prezenţa iadului, i-a deranjat peste poate. Cum japonezii îşi venerau strămoşii (necreştiaţi, evident), nu acceptau deloc ideea existenţei unul loc cumplit, unde sufletele veneraţilor înaintaşi erau damnate la chinuri veşnice. În ciuda acestor diferenţe majore, iezuitul descoperise că japonezii erau în esenţă persoane bune, amabile şi civilizate care puteau fi în cele din urmă convertite. Iniţial, Xavier a fost bine primit de călugării sectei budiste Shingon, însă când aceştia au înteles că iezuitul începuse să predice o religie rivală, s-au dezis imediat de el.
 desen de epoca cu un grup de samurai
Desen de epocă reprezentând un grup de samurai
Cum misionarii europeni au descoperit că cei mai permisivi japonezi erau partenerii lor de afaceri, creştinismul nipon a debutat în sânul comunităţilor de comercianţi niponi care se aflau în contacte dese cu misionarii. Totul părea pe val, cu atât mai mult cu cât unii daimyo (nobili locali) au acceptat construirea de biserici în feudele proprii. Misionarii nu erau deloc străini nici de acţiuni cu caracter militar. Mulţi daimyo s-au convertit la creştinism din dorinţa pură de a avea astfel acces la salpetrul importat de spanioli şi portughezi, salpetru necesar fabricării prafului de puşcă. În această direcţie, între anii 1553 şi 1620, numai puţin de 86 de daimyo erau deja botezaţi, iar alţii simpatizau cu creştinii.

Rebeliunea şi masacrul de la Shimabara

În ciuda climatului aparent propice dezvoltării creştinismului, orizontul era umbrit de o ameninţare atroce întruchipată în persoana lui Toyotomi Hideyoshi (1536-1598), unul dintre cei mai temuţi lideri militari din istoria Japoniei. După înăbuşirea sîngeroasă a tuturor nobililor care i se opuneau, Hideyoshi a reuşit să unifice Japonia devenind astfel conducătorul de facto al imperiului. Războinicul conducător era deosebit de atent faţă de ameninţările externe, în mod particular expansiunea puterilor europene în estul Asiei.
Bulgărele care a declanşat avalanşa furiei lui Hideyoshi asupra comunităţilor creştine a fost aşa numitul incident San Felipe, unde un căpitan de vas spaniol, în încercarea sa disperată de a-şi recupera galionul naufragiat în golful Urado, i-a declarat că misionarii creştini ar pregăti cucerirea Japoniei. Convertirile forţate practicate de nobilii creştinaţi asupra supuşilor lor au constituit un alt semnal de alarmă pentru Hideyoshi care s-a văzut nevoit să interzică creştinismul.
Măsura a fost primită cu ostilitate de noii credincioşi şi de misionari. Cu toate acestea, persecuţiile căpeteniei militare au fost deosebit de brutale. Un număr de 36 de creştini, printre care se aflau şi 6 misionari europeni, au fost crucificaţi în Nagasaki, ca un apropo funebru al părerii lui Hideyoshi despre creştinism. Cei 36 au fost sanctificaţi în anul 1852 de către Papa Pius al IX-lea, având statutul de sfinţi martiri în calendarul catolic. Cu toate acestea, teribilul eveniment a fost nimic altceva decât un prim episod al persecuşiilor care se prefigurau.
După moartea lui Hideyoshi, shogunul Yeyasu Tokugawa a trecut la măsura capitală. Celebrul shogun a decis în anul 1614 interzicerea catolicismului, expulzarea tuturor misionarilor şi execuţia tuturor convertiţilor. Persecuţia a întâlnit o rezistenţă dură din partea tuturor creştinaţilor autohtoni. Evenimentul maxim a culminat prin izbucnirea aşa numite-i rebeliuni Shimabara. Răscoala a izbucnit pe domeniile Shimabara şi Karatsu, deţinute de nobilii Matsukura Katsuie şi Terasawa Katataka.
 armura unui samurai de rang inalt
Armură a unui samurai nobil
Ceea ce a avut ulterior aura unei persecuţii religioase, fusese iniţial o mişcare socială influenţată de foametea locală şi de creşterea taxelor. Protagoniştii au fost în mare măsură ţărani creştinaţi cărora li s-au adăugat o serie de samurai fără stăpân. La suprimarea răscoalei a participat chiar şi Miyamoto Musashi, considerat cel mai bun luptător cu sabia din istoria Japoniei. Rebeliunea s-a încheiat cu asediul castelului Hara, cartierul general a creştinilor. Cei aproximativ 27.000 de rebeli au avut de înfruntat 125.000 de războinici valoroşi trimişi de shogunul Tokugawa.
După o rezistenţă îndârjită şi eroică a creştinilor, castelul a căzut în mâinile lui Toda Ujikane, comandantul forţelor shogunului. Deznodământul a fost cumplit chiar şi pentru standardele militare nipone ale vremii.
Aproximativ 37.000 rebeli şi susţinători ai acestora au fost decapitaţi pe loc, iar castelul Hara a fost ars şi dărâmat, rămăşiţele fortăreţei fiind îngropate alături de trupurile decapitate ale răsculaţilor, ca şi cum s-ar fi dorit ştergerea completă a acestor evenimente de pe suprafaţa pământului. Măsurile împotriva creştinilor s-au înăsprit şi mai mult, iar acestă religie a supravieţuit doar în condiţii de clandestinitate până în perioada modernă.
 satatuia razboinicului toda ujikane
Statuia lui Toda Ujikane din oraşul Ogaki, prefectura Gifu

Dom Justo: sfântul japonez

Una dintre cele mai importante personaje legate de începuturile creştinismului japonez a fost cu siguranţă samuraiul Takayama Ukon. Născut în anul 1531 ca fiu al daimyo-ului Takayama Tomoteru, stăpân al castelului Sawa din provincia Yamato, Ukon avea să fie puternic încercat de soartă încă din anii copilăriei. Tatăl său s-a creştinat în anul 1564, Ukon fiind la rândul său botezat în cultul catolic, primind numele de botez de Justo. Tomoteru primise numele creştin de Darie, ar spre sfârşitul vieţii sale a renunţat la creştinism şi s-a întors la religia sa iniţială.
Evenimentele politice aveau sa se precipite. În urma edictului lui Hideyoshi, mulţi daimyo creştinaţi au renunţat la noua religie puşi în faţa alternativei pierderii domeniilor şi a expulzării din imperiu. Nu şi tânărul Justo Takayama Ukon. Cu toate că majoritatea nobililor creştinaţi s-au suspus edictului lui Hideyoshi, tânărul Justo a delarat că mai bine îşi pierde pământurile şi proprietăţile, decât să piardă mântuirea sufletului.
Cu toate acestea, încurcatele iţe ale politicii din Ţara Florii de Cireş nu l-au ocolit deloc.Printr-un straniu concurs de împrejurări, Dom Justo Takayama a trebuit să-l susţină pe Hideyoshi în cadrul invaziei acestuia din Shikoku. Dom Justo provenea dintr-una din cele mai renumite clanuri de samurai prin urmare beneficiase de o valoroasă pregătire militară, amănunt care nu i-a scăpat lui Hideyoshi. Drept mulţumire pentru serviciile oferite, liderul militar îl detaşează pe Justo în Akashi, provincia Harima. Odată instalat acolo, Dom Justo deja "virusat" de morbul misionariatului cu orice preţ, se apucă să convertească în masă populaţia locală, ceea ce duce în cele din urmă la înfurierea călugărilor budişti din provincie. Aceştia înaintează un protest virulent lui Toyotomi Hideyoshi, care însă nu are o reacţie imediată.
Dom Justo s-a văzut totuşi nevoit să-l mai susţină militar şi logistic pe Hideyoshi şi în cadrul invaziei din Kyushu din anul 1587. Acesta a fost de fapt ultima campanie militară la care a participat, Hideyoshi a reuşit să zdrobească răscoala călugărilor războinici din Kyushu, şi s-a instaurat ca lider politic şi militar al întregii ţări. Abia atunci şi-a îndreptat atenţia asurpa creştinaţilor, fiind alarmat de influenţa crescândă a acestora. Ukon Takayama era cunoscut drept un creştin militant şi a început să fie privit ca un daimyo în care noua conducere nu mai putea să aibă încredere.
 statuia lui ukon tayama din manila
Statuia lui Dom Justo (Ukon Takayama) din Manila, Filipine
Chiar înainte de campania din Kyushu, "samuraiul papal" fusese lăsat fără fiefurile sale şi a fost forţat de împrejurari să-i găsească adăpost la curtea lui Konishi Yukinaga, unul dintre cei mai puternici şi influenţi daimyo creştini. Ulterior, soarta l-a adus în serviciul clanului Maeda, după ce liderul acestuia, Maeda Toshiie l-a acceptat ca sfetnic. Cu toate că în urma edictului lui Hideyoshi, conducerea clanului Maeda se temea că preţiosul Ukon va porni o luptă pe cont propriu în loc să-şi părăsească ţara cum a făcut marea majoritate a niponilor creştinaţi.
Cu toate acestea, fidel credinţei sale, Dom Justo s-a împăcat cu situaţia şi a ales calea exilului. A ajuns în cele din urmă pe data de 8 noiembrie 1614 în Manila, Filipine, un avanpost al romano-catolicismului în Pacific. A fost primit cu mare bucurie şi căldură de către fraţii iezuiţi de acolo, dar s-a îmbolnăvit şi a murit la doar 40 zile de la debarcarea sa în Manila.
Personalitatea şi eforturile sale nu au fost însă uitate. Ordinul iezuiţilor l-a considerat din acel moment un adevărat stâlp în jurul căruia s-a coagulat nucleul dur al creştinismului japonez. Cu toate acestea, în prezent, samuraiul creştinat nu se bucură de apreciarea istoricilor niponi care îl consideră un simbol al duplicităţii şi misionariatului agresiv creştin din Era Sengoku (mijlocul secolului 15 - începutul secolului 17).
 shogunul ieyasu tokugawa
Ieyasu Tokugawa, cu siguranţă unul dintre cei mai importanţi shoguni din istoria Japoniei
După ce Takayama Ukon a fost detaşat în Akashi, circa 18.000 din cei 25.000 locuitori erau deja creştinaţi, o realizare foarte apreciată de iezuiţi, dar blamată de compatrioţii săi care îl acuză şi astăzi de convertire forţată. Un alt punct de cotitură din viaţa sa a fost cel de la funeraliile căpeteniei Oda Nobunaga, când Dom Justo a refuzat să aprindă beţişoare parfumate şi să spună rugăciuni budiste în memoria decedatului. Gestul nu i-a scăpat lui Hideyoshi, adâncind şi mai mult prăpastia dintre cei doi.
În prezent există o statuie impozantă la Plaza Dilao din Manila, statuie în care samuraiul creştinat este reprezentat îmbrăcat în haori (haină japoneză) şi hakama (pantaloni largi purtaţi de samurai). Don Justo ţine o sabie japoneză orientată cu vârful în jos, peste care este suprapus un crucifix de mari dimensiuni. După moartea sa, autorităţile spaniole din Filipine l-au îngropat cu mari onoruri militare, fiind primul şi unicul daimyo înhumat în Filipine. La ora actuală Ukon Takayama aşteaptă pe ilustra listă a celor propuşi pentru sanctificare în cadrul Bisericii Romano-Catolice.
A primit numărul de protocol 1241, semnat şi aprobat de Congregaţia pentru Cauza Sfinţilor din cadrul Curiei Romano-Catolice. Povestea sa conţine însă multe pete albe studiate şi în prezent de către istoricii niponi.

Sursa : http://www.descopera.ro

Misterul originii inteligenţei umane a fost dezlegat. Momentul cheie a avut loc acum 550 de milioane de ani


Modul în care oamenii au devenit atât de inteligenţi a fost un mister pentru oamenii de ştiinţă pentru nenumăraţi ani. Acum, însă, cercetătorii cred că au obţinut un răspuns la această întrebare.

O echipă de cercetători au descoperit momentul precis din istoria Pământului în care strămoşii omului au evoluat capacitatea pentru inteligenţă.
Acest moment istoric a avut loc acum aproximativ 550 de milioane de ani, arată două cercetări publicate în jurnalul Nature NeurosciencePerioada cheie a avut loc cu mult timp înainte ca oamenii să trăiască. Răspunsul vine de la un animal nevertebrat care a trăit cu milioane de ani în urmă.
Seth Grant de la Universitatea Edinburgh şi colegii săi au concluzionat că acest animal a fost „victima” unui accident genetic ce a dus la crearea unui număr suplimentar de gene ale creierului. Acest accident s-a dovedit a fi unul benefic pentru toţi urmaşii săi, printre care s-au numărat şi oamenii. 
Grant şi colegii săi au ajuns la această concluzie după ce au efectuat o serie de experimente prin care au studiat abilităţile mentale ale oamenilor şi ale şoarecilor. În cadrul experimentelor, participanţii erau rugaţi să compare şi să identifice câteva obiecte cu ajutorul unui computer dotat cu ecran tactil.
Cercetătorii au folosit rezultatele obţinute în aceste teste, combinându-le cu o serie de coduri genetice pentru a identifica perioada în care au evoluat anumite trăsături de comportament. Oamenii de ştiinţă au descoperit că funcţiile de nivel înalt ale creierului erau controlate de aceleaşi gene şi în cazul şoarecilor şi în cel al oamenilor.
Cercetătorii au descoperit şi un aspect negativ al acestor gene. Astfel, aceleaşi gene ce sunt responsabile pentru inteligenţa umană sunt totodată responsabile şi pentru apariţia bolilor mentale şi a dereglărilor psihiatrice.
Atunci când aceste gene responsabile de funcţiile importante ale creierului sufereau mutaţii, acest lucru ducea la afectarea funcţiilor mentale importante.
„Cercetarea noastră arată că preţul pe care îl plătim pentru o inteligenţă superioară constă într-o incidenţă mai mare a bolilor mentale”, a explicat Seth Grant.
„Această cercetare inovatoare ne va permite să înţelegem mai bine apariţia afecţiunilor psihiatrice şi va duce la descoperirea unor noi tratamente pentru acestea”, a comentat John Williams, şeful departamentului de neuroştiinţe din cadrul Wellcome Trust, una dintre organizaţiile care au finanţat acest studiu.

Sursa : http://www.descopera.ro