Teleportarea a fost definita, prima data, drept o ciudata anomalie in care ”lucrurile dispar si apar in alt loc”. Expresia ii apartine lui Charles Fort, si a fost publicata in cartea lui, Lo!, publicata in 1931. Dupa ce Fort si-a expus ideea, multi producatori de filme, carti si jocuri s-au inspirat, iar acum aproape orice om stie ce inseamna teleporarea.

Teleportarea in filme si carti
In celebra poveste  „Nopti arabe” al lui Aladdin, duhul din lampa putea sa transporte pe oricine instantaneu din China in Maroc si inapoi, si in plus sa teleporteze si un intreg palat cu el.
In Harry Potter, J.K. Rowling expune mai multe metode de teleportare, si toate magice. Aparitia si disparitia le permitea vrajitorilor sa treaca dintr-un loc in altul, iar daca vrajitorul nu avea destula experienta, se putea dezmembra lasand parti din corp in urma. Un vrajitor foarte bun putea lua inca o persoana cu el in timpul teleportarii. Pentru a se putea teleporta, vrajitorii trebuiau sa aiba o licenta speciala, care li se dadea doar celor care depaseau o anumita varsta. Tot cei cu experienta puteau folosi si praful magic, utilizat tot pentru a putea teleporta pe cineva.
Cand Goku a parasit locul razboiului de pe planeta Nemek, din desenul animatDragon Ball, a plecat pe planeta Yardrat, iar lucuitorii acesteia l-au invatat cum sa se teleporteze. Pentru a se putea teleporta, el isi punea degetul in mijlocul fruntii si se concentra asupra chi-ului lui.

Teleportarea in serialele celebre
Cea mai lunga serie de filme SF de la BBC, Doctor Who, ne-a aratat numeroase moduri de teleportare de-a lungul anilor. In episodul numit „The Keys of Marinus”, Who isi alege pe un calculator locul unde vrea sa se teleporteze, iar dupa ce alege coordonatele, se urca pe un platou special si isi incepe aventura. In alt episod foloseste un mod de teleportare numit Transmat (T-Mat), pe care razboinicii ghetii il utilizeaza pentru a transporta arme biologice.
In serialul de succes al celor de la ABC, Lost – Naufragiatii, teleportarea este vazuta drept  calatorie in timp. Personajul Benjamin Linus este teleportat de pe insula dupa ce roteste o roata antica din lemn, dintr-o cladire parasita. Ajunge cu opt luni in viitor, in desertul Tunisian. John Locke trece printr-o experenta asemanatoare dupa ce roteste aceeasi roata din lemn, dar invers. De asemenea Hugo, Jack Shephard, Kate Austen si Sayid Jarrah sunt teleportati din zborul Ajira Airways 316 din 2007, inapoi pe insula, dar in anul 1977.
Conceptul de „teleportare” este mai cunoscut datorita seriei Star Trek. Din cauza bugetului redus, producatorii au decis ca teleportarea sa se faca printr-o metoda foarte usoara si ieftina, membrii echipajului dispareau intr-o secunda, iar in secventa urmatoare apareau printr-un instantaneu. Teleportarea din Star Trek este cea mai cunoscuta metoda de teleportare din cartile si filmele SF. Transportorul este folosit pentru a deplasas oamenii de pe o naveta pe alta sau de pe naveta pe o planeta . Persoanele sau lucrurile sunt puse pe o platforma in care sunt dezmembrate particula cu particula si asamblate la loc, la destinatie.
In Transformers, personajul numit Skywarp, un membru al Decepticonilor, era capabil sa sa se teleporteze de la un loc la altul. Tranformerii mai utilizau si un dispozitiv numit Space Bridge pentru a calatori, deobicei de la Cybertron pana la o planeta din sistemul solar.
Si in foarte cunoscultul serial Twilight Zone, in episodul Valea Umbrelor, principalul personaj este teleportat si i se spune sa nu dezvaluie tehnica, deoarece ar fi foarte periculoasa si ar putea distruge lumea.

Jocurile virtuale, cea mai inovativa metoda de a dezvolta teleportarea
In Call of Duty: World at War, in zombie mode, personajul principal se poate teleporta in 3 locuri, iar o teleportare costa 1500 de puncte.
Sorceress, personajul din Diablo II, este capabil sa dezvolte o abilitate de teleportare si viteza de-a lungul nivelurilor. Orice caracter poate cumpara un portal care il duce pana in oras si inapoi. Acestea trebuie activate, iar dupa prima folosire se dezactiveaza automat.
Avatatarurile din cunoscutul joc online Second Life au abilitatea de a se teleporta oriunde. Aceasta ii ajuta foarte mult, deoarece spatiile sunt mari si pentru a socializa sau a te duce sa cumperi ceva de la magazine ar dura foarte mult timp. Utilizatorii au scurtat cuvantul „teleportare” si acum este conoscut drept TP.
Pe langa aceste jocuri foarte cunoscute, teleportarea mai este regasita si in The Sims, Starcraft, Team Fortress, Unreal Tournament series, World of Warcraft, Need for Speed si altele.

Teleportarea prin experimente, de la succes la groaza
In 1943, un presupus proiect condus de Albert Einstein si Nikola Tesla a speriat o lume intreaga. Oficialii armatei ammericane testau efectele invizibilitatii asupra navelor militare, in portul Philadelphia. Ceea ce a urmat in 28 octombrie 1943 ar fi fost un cosmar, spun martorii. Membrii distrugatorului USS Eldridge, pe care s-a facut experimentul, ar fi trait cosmarul vietii lor.
Dupa spusele martorilor si oamenilor implicati in proiect, dupa un timp de la pornirea generatoarelor electrice foarte puternice aflate pe distrugator, Eldrige a fost invaluita cu o ceata foarte deasa alb-verzuie, care dupa scurt timp devenea materiala. Imediat dupa acest eveniment, nava ar fi disparut de pe radare si nu ar mai fi fost vizibila.
Dupa 5 minute nava ar fi aparut misterios, iar imaginea de dupa experiment i-ar fi ingrozit pe toti. Membrii echipajului ar fi fost carbonizati partial sau total, unii disparusera, altii ar fi prezentat semne de dementa, iar unii membri ar fi fost chiarintegrati in structura metalica a distrugatorului. Si mai ciudate sunt declaratiile mai multor martori de la baza navala din Norfolk. Acestia ar fi spus ca in timpul experimentului ar fi vazut nava in portul Norfolk, aflat la peste 600 de kilometridistanta, ceea ce ar fi presupus teleportarea intregului distrugator. Imediat dupa aceasta tragedie, armata americana ar fi oprit experimentul, ramanand totul secret.
Cei de la Institutul de tehnologie din California impreuna cu alti cercetatori au teleportat un foton. Acestia au citit structura atomica a fotonului si au trimis-o printr-un cablu coaxial, pentru a crea o copie a acestuia. In 2002, alti cercetatori de la Universitatea din Australia ai mai teleportat o raza laser, experimentul fiind un succes.
De asemenea, chinezii sustin ca ar fi teleportat o particula la 143 km, cea mai mare distanta atinsa pana acum.

Ce ne rezerva viitorul in acest mijloc de transport?
Teleportarea cuantica sau calatoria in timp pare sa fie directia in care se duc oamenii de stiinta. O cercetare realizata de Jay Olson si Timothy Ralph arata cum particulele cuantice pot calatori in viitor. Particulele trebuie amplasate in doua locuri diferite si trebuie sa fie identice pentru a putea calatori in timp. Momentan sunt doar la studii si ar mai putea trece cateva sute sau mii de ani pana cand am putea auzi de teleportarea unui obiect sau a unei fiinte in timp sau cel putin in alt loc de pe pamant. Cativa cercetatori spun ca secretele teleportarii ar putea sa se ascunda si in experimentul celor de la Geneva legat de Bosonul Higgs.