sâmbătă, 27 octombrie 2012

Facebook: datele private a peste un milion de utilizatori, vândute cu 5 dolari

Bogomil Shopov, un consultant IT din Bulgaria are dovada șio prezintă pe blogul său: datele private a peste un milion de utilizatori Facebook au fost colectate și vândute online cu doar 5 dolari! Datele se referă la utilizatori din Europa, Statele Unite, Canada, majoritatea vorbitori de engleză, scrie jurnalul.ro

Un nou scandal la FacebookUn nou scandal la Facebook
Numele reale și adresele lor de email au fost colectate cu ajutorul unor programe speciale, care exploatează o breșă de securitate a Facebook, penetrând dincolo de profilul public al utilizatorilor. Persoana care a strâns aceste date le-a vândut cu doar 5 dolari, pe un site destinat celor care nu au sau nu vor să folosească propriul magazin online. Suma mică a atras numeroși cumpărători, care și-au exprimat satisfacția, prin acordarea de calificative pozitive. În acest moment, contul respectiv a fost șters, existând doar „urma” care dovedește că a existat.
Shopov a declarat pentru New Media Rockstars că, după ce a postat pe blogul său întreaga poveste, fără a publica și datele personale obținute, a fost contactat telefonic de un reprezentant al Facebook, care i-au cerut să le remită o copie a fișierului cu datele personale achiziționat și apoi să îl distrugă. La finalul conversației i s-a spus că nu are dreptul să divulge existența și conținutul acesteia. Evident, bulgarul nu s-a conformat, ci a scris totul pe blog.
Contactați de Forbes, reprezentanții Facebook au declarat că investighează.


Sursa : http://www.realitatea.net

O studenta din Hunedoara a inventat harpa electronica. Cum functioneaza ingeniosul instrument


Fascinata de spectacolele lui Jean Michel Jarre, dar si de tehnica muzicala noua, o studenta din Hunedoara si-a creat propriul instrument muzical electronic - o harpa cu raze laser, pe post de corzi, cu care si-a dat gata profesorii.

Instrumentul reda sunetele pe calculator, iar daca cel care-i atinge corzile invizibile e priceput rezultatul poate fi incantator.

Veronica si-a dorit de mica sa cante la harpa, insa un astfel de instrument costa mult. S-a gandit asadar sa-si faca singura o harpa cum nu mai este alta. A pus in loc de corzi un sistem de lasere, care vibreaza la atingerea ei - iar cu acest proiect si-a luat licenta in informatica industriala.

Instrumentul a costat-o numai 500 de lei, insa este extrem de apreciat la Facultatea de Inginerie din Hunedoara.

Veronica s-a inscris acum la master si spera ca diploma de programator in informatica industriala sa o ajute sa-si gasesca un loc de munca bine platit, unde sa imbine daca se poate cele doua pasiuni ale sale - muzica si tehnologia.

Cat costa iPhone 5 la abonament?


Daca acum ceva timp discutam despre ofertele magazinelor online pentru “cel mai grozav” iPhone de pana acum, astazi trebuie sa luam in calcul si varianta achizitionarii in urma unui contract cu unul dintre operatorii locali.
Preturi Apple iPhone 5
Dupa cum bine stiti vorbim de trei jucatori pe piata telefoniei mobile din Romania: Vodafone, Orange si Cosmote, care toti au anuntat astazi ca vor lansa si livra “revelatia” Apple pe 2 noiembrie.
Daca la Orange si Vodafone avem deja posibilitatea de a precomanda ultimul telefon Apple, Cosmote pare sa mai amane un pic momentul culminant in care isi va dezvalui ofertele pe baza de abonament.
iPhone 5 la Operatori
Asadar de unde sa imi cumpar noul iPhone daca vreau sa imi fac abonament? Pai depinde ce retea preferi. In oferta Orange mai este disponibila doar varianta de 16 GB pe cand la Vodafone apar pentru precomanda modelele de 16 si 32GB. Asa cum era si de asteptat cel mai mare pret este cel pentru achizitionarea la liber: 739 euro si respectiv 859 euro in functie de memoria interna. 
Preturi iPhone 5 la abonamentele Orange
Ofertele celor doi operatori sunt cat se poate de variate dar nu neaparat extraordinare. Dupa cum noteaza si computerblog.ro preturile abonamentelor variaza la Orange intre: 3,72 si 155 de euro/luna, iar pretul pentru un iPhone 5 scade de la 749 pana la 288,99 euro.
De cealalta parte Vodafone ofera abonamente intre: 16 si 61 de euro cu preturi pentru noul iPhone intre: 579 si 299 de euro.
Preturi iPhone 5 la abonamentele Vodafone
Cu alte cuvinte decat sa iti cumperi un telefon scump cu un abonament ieftin mai bine il cumperi la liber sau de la baietasi :) . Daca totusi ar fi sa analizam ofertele, abonamentul iPhone 39 de la Vodafone pare cel mai tentant pentru ca ofera in 39 euro/luna 300 de minute si mesaje nationale, 2000 de minute si mesaje in retea si 1GB trafic de internet, iar telefonul costa 369 de euro.
Pentru cei care prefera Orange, abonamentul Pantera 31, va ofera in 31 de euro/luna 250 de minute/sms nationale, 2000 de minute/sms in retea, internet nelimitat si telefonul tot pentru 369 de euro.
Pret iPhone 5 QuickMobile
Avand in vedere ca in momentul de fata cel mai ieftin iPhone 5 dintr-un magazin il gasiti pentru aproximativ 3600 de lei la quickmobile.ro, probabil ca unii dintre noi vor alege sa plateasca mai putin la achizitie si ulterior un abonament lunar. Totusi daca luam in considerare faptul ca exista magazine online care isi vand produsele in rate egale fara dobanda, fanii Apple ar putea sa profite de asemenea oferte, pentru ca la un abonament de 30-40 de euro pe luna, in doi ani practic cumperi de doua ori telefonul.
iPhone 5 Apple Store
Indiferent de numarul de beneficii oferite de operatori, la o prima vedere preturile noului iPhone 5 precum si abonamentele lunare par desprinse din cu totul alt film decat cel trait in realitatea economica din Romanica….Un exemplu extrem de bun ar fi pietele unde concurenta lucreaza in avantajul clientului si operatorii nu se “aliaza” impotriva acestuia, in Anglia la un abonament de pana in 35 de lire/luna, noua “minune” Apple abia daca sare de 100 de lire ca pret de achizitie. Calculele le puteti face si singuri :) .
iPhone 5 Carphone Warehouse

Mark Zuckerberg, la un pas de a pierde jumatate din Facebook. Ce contract a semnat fondatorul retelei acum 10 ani

Mark Zuckerberg, la un pas de a pierde jumatate din Facebook. Ce contract a semnat fondatorul retelei acum 10 ani



Un om de afaceri din Statele Unite vrea sa puna mana pe 50% din actiunile detinute de Mark Zuckerberg la Facebook
Un antreprenor din domeniul serviciilor Internet, Paul Ceglia, a solicitat nu mai putin de jumatate din actiunile detinute de Mark Zuckerberg la Facebook. Ceglia a fost arestat si acuzat de un tribunal federal american pentru falsificarea asa-zisului contract prin care si-a motivat cererea.
Cei doi, Mark Zuckerberg si Paul Ceglia, au avut o colaborare in urma cu aproximativ 10 ani. Potrivit contractului semnat in aprilie 2003, Zuckerberg a fost de acord sa lucreze pentru site-ul StreetFax.com.
Anchetatorii au descoperit faptul ca Ceglia a falsificat mai multe documente si continulul unor mesaje de e-mail, antedatate ulterior. Acestia au mai gasit in calculatorul acestuia si dovada stergerii in februarie 2011 a contractului original, in care nu este mentionat Facebook.
Paul Ceglia a fost arestat vineri de catre agentii federati, la domiciliul din Wellsville (New York). Ceglia a fost acuzat de frauda si risca o pedeapsa de pana la 20 de ani, potrivit cotidianului Financial Times.

Cei mai destepti copii ai lumii. 10 pusti care au schimbat soarta omenirii

Cei mai destepti copii ai lumii. 10 pusti care au schimbat soarta omenirii


Citeau de la 2 sau 3 ani, erau extrem de talentati la arte sau mergeau la facultate la o varsta foarte frageda.
Maria Gaetana Agnesi
In secolul XVII a fost un filozof italian, matematician si lingvist. La 5 ani, ea putea vorbi fluent franceza si italiana, iar la 13 ani a mai adaugat greaca, ebraica, spaniola, germana, latina si inca cateva la limbile vorbite foarte bine. La varsta de 9 ani a tinut un discurs scris chiar de ea in latina despre drepturile femeii la educatie. Academicienii, martori la discursul ei, au numit un crater de pe Venus dupa numele ei.
H.P Lovecraft
Howard Phillips, un mare scriitor, a fost  si el un geniu de mic copil. A invatat sa citeasca la varsta de 2 ani, iar la 6 ani scria deja poezii complexe. A devenit unul dintre cei mai influenti autori ai filmelor horror in secolul XX. Este posibil ca Howard sa fi fost asa destept de mic, deoarece parintii lui au fost foarte bolnavi si motivatia de a deveni cineva l-a impins spre literatura.

Blaise Pascal
A fost unul dintre cei mai buni matematicieni si fizicieni ai secolului XVI. Tatal sau, de asemenea un matematician cunoscut pe atunci, avea metode neordodoxe asupra educatiei si initial nu a vrut sa-l lase pe Blaise sa invete matematica pana la varsta de 15 ani. Suparat de aceasta decizie, Blaise a inceput sa invete geometrie de unul singur, iar la varsta de 12 ani a descoperit ca suma unghiurilor unui triunghi este egala cu doua unghiuri drepte. Cand a aflat tatal sau de aceasta descoperire, s-a gandit ca fiul sau are un talent in acest domeniu si l-a lasat sa foloseasca o copie a „Elementelor” lui Euclid.
La varsta de 14 ani, Blaise a inceput sa isi insoteasca tatal in marile intruniri ale matematicienilor de la Paris. La 16 ani a prezentat la aceste intalniri cateva teoreme despre geometria proiectiva, intre care era si capodopera sa, hexagonul mistic al lui Pascal.

William James Sidis
Cu abilitati exceptionale in matematica si lingvistica, Sidis a fost unul dintre cei mai inteligenti oameni ai planetei. La 18 luni putea sa citeasca, iar la varsta de 8 ani putea vorbi fluent latina, greaca, franceza, rusa, germana, ebraica, turca si armena. Tot la 8 ani si-a inventat si propria limba, numita Vendergood. La 9 ani a intrat la Harvard si la 11 ani a tinut o conferinta despre matematica. S-a spus ca IQ-ul lui ar fi fost intre 250 si 300.  Unii l-au considerat ca fiind cel mai destept om din lume.

Kim Ung-yong
Cunoscut momentan drept „cel mai destept om viu de pe Pamant”, Kim este inregistrat in Cartea Recordurilor cu un IQ de 210, cel mai mare inregistrat oficial vreodata. La 3 ani a intrat la facultate, iar la 4 ani putea sa memoreze simultan 2000 de cuvinte in engleza si germana. Pana la varsta de 7 ani putea scrie poezie in coreana si chineza, si avea 2 carti cu poeme si eseuri. La varsta de 7 ani a fost invitat sa lucreze la NASA.

Gregory Smith
La 10 ani, Gregory a intrat in colegiu, iar la varsta de 12 ani a fost nominalizat la premiul Nobel pentru Pace. A fondat si un grup de sustinere a drepturilor copiilor.

Okita Soji
Si Soji a fost un copil minune, dar in alt domeniu. La varsta de 12 ani a invins un maestru in kenjutsu, iar la 18 ani a devenit cel mai bun luptator al acestor arte martiale. A murit de tuberculoza la 25 de ani.

Pablo Picasso
Cel mai faimos pictor din istorie, Picasso, si-a inceput viata ca un geniu. La 8 ani a pictat una din cunoscutele lui opere, La Picardo, iar inainte de 12 ani producea schite ale diferitelor fotografii. In timpul adolescentei  a fost deja considerat un pictor matur, cu opere semnificative.

Akrit  Jaswal
Cu un IQ estimat la 146, Jaswal este cea mai tanara persoana admisa la o facultate de medicina din India. La 6 ani asista la operatii si la 7 a inceput sa practice. Este si un fizician foarte bun.

Wolfgang Amadeus Mozart
Unul din cei mai faimosi copii genii din toate timpurile, Mozart a invatat sa cante la pian la varsta de 4 ani, iar intre 5 si 8 ani si-a cumpus unele dintre cele mai cunoscute opere. A scris peste 600 de opere, cele mai multe dintre ele in tinerete. A ramas in istorie drept unul dintre cei mai faimosi cantareti din toate timpurile.

Schimbare istorica la Yahoo. Cum va arata noul logo

Schimbare istorica la Yahoo. Cum va arata noul logo


Techcrunch anunta ca Marissa Mayer vrea sa schimbe cel mai cunoscut lucru de la Yahoo: logo-ul.
Din ziua in care a venit la Yahoo ca CEO, Marissa Mayer a regandit aproape totul. A inceput cu home page-ul Yahoo, pentru ca a acum sa regandeasca logo-ul.

TechCrunch prezinta chiar si o varianta "scapata pe internet" cu noul logo de la Yahoo, despre care surse din companie spun ca: "Yahoo testeaza noi concepte in acest moment".

Iata cum va arata:

Doar Samsung si Apple mai castiga din smartphone-uri


Toate companiile producatoare de smartphone-uri s-au dus in jos cu o viteza alarmanta in comparatie cu Samsung si Apple. IDC ne arata cat de mult au pierdut companiii precum NokiaHTC sau BlackBerry in fata celor doi invingatori.IDC studiu smartphone
In cel mai nou studiu publicat de IDC este surprinsa situatia globala a companiilor producatoare de smartphone-uri pe ultimul trimestru fiscal. In practica vorbim de perioada cuprinsa intre 1 iulie si 30 septembrie.
Pe primul loc la capitolul vanzari si cifra de afaceri se afla Samsung, compania coreeana care in ultimele 3 luni a reusit sa inregistreze o crestere de 100,4% in comparatie cu aceeasi perioada a anului 2011. 56,3 milioane de smartphone-uri au fost comercializate de gigant cu o crestere de 12% fata de trimestrul al doilea al acestui an. Apple, pe aceeasi perioada, a inregistrat o crestere de 57,3%, de la 17,1 milioane de iPhone-uri comercializate in acelasi trimestru din 2011 la 26,9 milioane in perioada iulie – septembrie.
La nivelul industriei, vanzarile de smartphone-uri au inregistrat o crestere de 45,3% de la an la an iar din acest procent doua treimi tin exclusiv de Apple si Samsung.
Desi surprinzatoare, pozitia cu locul al treilea este ocupata de RIM cu 7,7 milioane de smartphone-uri livrate. Din pacate aceasta performanta nu este atat de buna pe cat pare la prima vedere deoarece este mai mica cu 34,7% in comparatie cu anul trecut. Locul 4 la distanta foarte mica este ocupat de ZTE cu 7,5 milioane de terminale vandute, cu 82,9 procente mai mult decat acum un an. Regretabil este insa faptul ca nici ZTE nu o duce foarte bine. Fata de al doilea trimestru al acestui an performanta de mai sus este mai mica cu 6 procente. Cea mai problematica scadere a inregistrat-o HTC in acest trimestru. Cele 7,3 milioane de terminale vandute reprezinta o cifra mult mai mica fata de cele 12,7 milioane de acum un an sau 8,8 milioane de acum un trimestru.
Valorile obtinute de Nokia nu sunt incluse in acest studiu pentru simplul motiv ca performanta companiei finlandeze nu au reusit sa o pozitioneze in primele 5 care activeaza in domeniu. Daca e sa ne luam dupa rezultate publicate in urma cu cateva zile de Nokia, valoarea care ne intereseaza este de 6,3 milioane. Acesta este numarul de terminale comercializate in ultimul trimestru.
Per ansamblu este evident ca dominatia obtinuta de Apple si Samsung in aceasta industrie a fost realizata pe spatele unor companii precum Nokia, HTC, RIM, LG sau altii. Ramane sa vedem ce urmeaza sa se intample in continuare. Din pacate, atata timp cat Apple si Samsung vor lansa in continuare produse precum iPhone 5 sau Galaxy S III, nu vad cum si-ar mai putea pierde pozitia de lideri.

Bicicletă de 20 de dolari, 100% eco şi extrem de uşoară


Izhar Gafni, un israelian în vârstă de 50 de ani, a reuşit să proiecteze o bicicletă realizată în cea mai mare parte din carton reciclat, restul componentelor fiind şi ele 100% ecologice. Bicicleta cântăreşte doar 9 Kg.
Cadrul şi elementele de mecanică nu conţin materiale metalice, dar cu toate acestea protipul a trecut testele de rezistenţă.
Pentru a nu se deteriora în timp, după finisare, materialele au fost tratate cu un amestec organic special, rezistent la apă şi chiar la foc. Gafni a testat durabilitatea acestora în apă, acolo unde au stat scufundate câteva luni. La sfârşitul perioadei s-a confirmat că materialele tratate nu s-au deteriorat şi şi-au păstrat proprietăţile iniţiale.
Bicicleta ecoBicicleta eco

Dacă vă interesaţi de cât ar costa această bicicletă, veţi fi surprinşi să aflaţi că preţul de comercializare nu va fi mai mare de 20 de dolari. Costul materialelor, cu tot cu tratamentul pentru durabilitate, este de doar 9 dolari.
Astfel, Izhar Gafni se adresează cu acest proiect în special oamenilor foarte săraci care doresc totuşi un mijloc de transport mai rapid decât mersul pe jos.
Deşi a fost concepută pentru ţări din lumea a III-a, bicicleta ecologică are toate şansele să fie adorată de amatorii de mişcare pe două roţi din statele mai dezvoltate, acolo unde există o masă importantă de oameni care susţin proiectele prietenoase cu mediul înconjurător.
Israelianul, autor al acestei invenţii lăudabile, nu a oferit încă o dată concretă legată de startul producţiei la scară largă.

Data Apocalipsei a fost calculată. Pământul va fi ARS cu 2 luni înainte de "dezastrul universal"

Nu vorbim despre apocalipsa Universului, ci doar despre cea a Pamantului, care va veni mult mai rapid
.


Mai sunt 16,7 miliarde de ani până la Apocalipsa
Mai sunt 16,7 miliarde de ani până la Apocalipsa
Si spunem asta pentru ca apocalipsa calculata pentru Terra va veni abia peste 16.7 miliarde de ani.

Daily Mail scrie ca apocalipsa Pamantului se va produce in momentului in care "materia intunecata" care formeaza 70% din Univers va incepe sa se rupa, prezentand un calcul realizat de oamenii de stiinta.

Totusi, cu 2 luni inainte de marele dezastru "universal", Pamantul va fi ars de soare. La propriu. Conform sursei citate, Luna va fi rupta de Pamant, iar Pamantul de Soare, pentru ca apoi toate sa se dezintegreze intr-un ritm accelerat.

Profesorii de la Universitatea de Stiinta si Tehnologie din China nu sunt insa foare pesimisti: "Vom avea totusi 16.7 miliarde de ani la dispozitie sa ne luam adio."


Sursa : http://www.realitatea.net

Incredibilul robot care poate trece peste obstacole la fel ca un om: Pet-Proto (VIDEO)


Nu în fiecare zi avem ocazia să observă un robot atletic, motiv pentru care este cazul să facem cunoştinţă cu Pet-Proto, robotul antropomorf creat de Boston Dynamics, care are capacitatea de a alerga, sări şi trece peste obstacole, fără prea mare dificultate, în mod similar oamenilor.
Pet-Proto se încadrează perfect în categoria roboţilor umanoizi care vor participa la competiţia de robotică organizată de DARPA. Aici roboţii vor fi supuşi unor teste precum condusul maşinilor, repararea echipamentelor industriale sau traversarea suprafeţelor avariate. După ce vor fi testaţi 27 de săptămâni, roboţii înscrişi în concurs vor fi notaţi în funcţie de competenţe, iar creatorii celui mai bun prototip vor primi 2 milioane de dolari. 
Cu toate acestea, Pet-Proto nu va concura. De fapt, el este un precursor al unui alt robot umanoid, mai bun şi mai mare, numit ATLAS, ce va fi utilizat ca o platformă de experimentare de către echipele care vor lua parte la concurs. 
 
 

Dinozaurul „struţ” a fost descoperit în America de Nord



Acum câteva milioane de ani, dinozauri „struţ” cutreierau Pământul, folosindu-şi penele, nu pentru a zbura, ci pentru a-şi atrage parteneri sau a-şi proteja puii.

Oamenii de ştiinţă de la  Royal Tyrrell Museum of Palaeontology şi de la Universitatea din Calgary au descoperit un astfel de exemplar în rocile vechi de acum 75 de milioane de ani, din Alberta. 
Iniţial, se credea că dinozaurul „struţ”, din familia ornitomimide, nu ar fi fost acoperit cu păr, motiv pentru care aşa a şi fost prezentat în filmul Jurassic Park. 
Acum, însă, cercetătorii au găsit dovezi care atestă că aceşti dinozauri erau dotaţi cu pene. Fosilele au fost descoperite în gresie şi sunt primele exemplare de dinozauri cu pene găsite în America de Nord. Până acum, astfel de specimene au mai fost descoperite în China şi Germania. 
„Este o descoperire foarte interesantă deoarece reprezintă primele exemplare de dinozauri cu pene găsite în emisfera vestică, lucru care ar putea sugera că toţi dinozaurii din familia ornitomimide ar putea avea pene”, susţine Darla Zelenitsky, asistent la Universitatea din Calagary şi coordonator al studiului. 
Conform specialiştilor, specimenul arată că dinozaurii aveau un strat de pene moi, aşezate sub stratul exterior de pene şi că exemplarele adulte deţineau pene chiar şi pe membrele anterioare. În ciuda acestui fapt, experţii au declarat că animalele ar fi fost mult prea mari pentru a putea zbura. 

Comorile nepreţuite de lângă Dunăre cad pradă unui flagel de neoprit


Pe malurile Dunării, în nord-vestul Bulgariei, se află ruinele unei foste aşezări romane – Ratiaria, un sit arheologic de o valoare nepreţuită. Ratiaria a fost cucerită mai întâi de dacii conduşi de Burebista, iar ulterior de către romani. Craterele ce marchează astăzi situl de patrimoniu sunt dovezi ce atestă că această comoară arheologică este ameninţată de o gravă problemă: jefuitori care sapă în căutare de artefacte pe care să le vândă pe piaţa neagră
Arheologul Krasmira Luka, coordonatorul unei echipe de cercetători ce excavează o parte din situl ce se întinde pe 80 de hectare, afirmă că hoţii au descins în repetate rânduri în această zonă. Aceştia sapă în căutare de monede şi bijuterii din antichitate. Hoţii distrug toate celelalte artefacte descoperite, inclusiv vase de ceramică de o valoare inestimabilă şi alte artefacte importante.
„A distruge aceste artefacte nu este doar o infracţiune, este o tragedie ireparabilă”, a declarat Luka, privind cioburile de ceramică lăsate în urmă de jefuitori. „În ziua următoare după ce echipa noastră părăseşte situl, hoţii îşi fac apariţia. Este o luptă inegală”, spune cercetătorul.
Pentru că s-a situat la răscrucea multor civilizaţii străvechi, solul Bulgariei găzduieşte nenumărate artefacte din antichitate. Cercetătorii estimează că Italia şi Grecia sunt singurele ţări europene mai bogate în tezaure arheologice. Din nefericire, autorităţile bulgare nu pot preveni jefuirea acestora. Un raport emis de poliţie estimează că până la 50.000 de persoane efectuează zilnic expediţii în căutare de comori. Angel Papazelov, un oficial din poliţia bulgară, estimează că sute de mii de artefacte preţioase sunt scoase ilegal din ţară în fiecare an, dealerii de obiecte de contrabandă obţinând din vânzarea acestora 40 de milioane de dolari.
Ratiaria reprezintă exemplul cel mai drastic al acestui jaf. Primele săpături au fost efectuate de arheologii bulgari între 1958 şi 1962. În 1976 acestea au fost continuate de o echipă de cercetători italieni, însă aceştia au părăsit situl în 1991 din cauza lipsei de fonduri. Experţii afirmă că Ratiaria este unul dintre cele mai importante situri arheologice din lume, însă subliniază că jafurile reprezintă o ameninţare gravă.
„Ratiaria este un sit arheologic şi istoric de mare însemnătate, fiind important nu doar pentru Bulgaria, ci pentru întreaga lume, oferind perspective unice asupra Imperiului Roman”, explică Jamie Burrows, un arheolog de la Universitatea Nottingham care a studiat acest sit timp de mai mulţi ani. „Acest sit ar fi putut fi Pompeii-ul Bulgariei, aducând bogăţie într-o regiune săracă ce are o mare nevoie de turism”, afirmă expertul. „Fără un efort rapid, această şansă va fi ratată”, concluzionează Burrows.
Siturile antice erau protejate în timpul comunismului, omniprezenţa poliţiei şi pedepsele aspre descuranjând potenţialii jefuitori. De la căderea regimului totalitar, multe persoane au recurs la jefuirea acestor situri pentru a-şi câştiga existenţa. Benzile de jefuitori sunt organizate de grupările mafiote locale, prădătorii fiind dotaţi cu detectoare de metale, buldozere, tractoare şi chiar cu vehicule care au aparţinut armatei.
În Bulgaria se găsesc câteva dintre cele mai importante resurse culturale din întreaga Europă. Printre acestea se numără artefacte din Neolitic, Chalcolitic şi din Epoca de Bronz. De asemenea, în Bulgaria se găsesc ruinele unor centre urbane romane, greceşti şi bizantine. Cele mai importante comori arheologice sunt cele lăsate în urmă de traci, mormintele acestora conţinând bijuterii din aur şi argint.
În această lună, la graniţa Bulgariei cu Serbia (aflată la câţiva kilometri de Ratiaria) au fost capturate 5.000 de obiecte romane. Acestea au fost oferite Muzeului Naţional de Istorie din Sofia. Prezentând noua colecţie, directorul muzeului a spus că este fericit că a recuperat această comoară, însă totodată întristat, deoarece captura a demonstrat cât de răspândit este jaful siturilor arheologice din Bulgaria.
Nivelul scăzut de trai al persoanelor care trăiesc în apropiere de aceste situri istorice contribuie la acest flagel. Luka a relatat povestea unui om din satul Archar, aflat lângă Ratiaria, care a descoperit o monedă de aur şi a vândut-o cu 1.500 de euro, echivalentul a patru salarii medii. „Câteva luni mai târziu, aceeaşi monedă a fost revândută în Germania pentru mult mai mulţi bani”, a explicat arheologul.
„Dar cei care jefuiesc comorile cu lopeţile nu singurele persoane responsabile”, subliniază Luka. „Sunt mult mai mulţi oameni la un nivel înalt, care se bucură de protecţie”, afirmă specialistul.
Rata şomajului în Archar, unde trăiesc 2.700 de persoane, depăşeşte 50%. Primarul Emil Georgiev a declarat că a obţinut fonduri guvernamentale care permit angajarea a opt paznici pentru situl arheologic, însă nu a putut explica cum ar putea aceştia să protejeze un sit de 80 de hectare.
Cu toate acestea, noul guvernator al regiunii, Tsvetan Arsenov, afirmă că protejarea sitului arheologic şi atragerea turiştilor se numără printre priorităţile sale, însă a subliniat că aceste lucruri sunt greu de realizat într-o perioadă de criză economică.

Un matematician a spart serverele Google din greseala, crezand ca rezolva un test pentru interviu




Zachary Harris a primit un e-mail surprinzator de la Google, in care era intrebat daca ar fi interesat de un job in cadrul companiei. Fara a fi convins ca oferta este una reala, Harris s-a hotarat sa verifice singur, accesand serverele companiei.

“Este clar ca ai o pasiune pentru Linux si programare si am vrea sa vedem daca esti deschis sa-ti explorezi oportunitatile cu Google”, suna mailul venit din partea departamentului de recrutare, potrivit Business Insider.

Harris, care stia ca Google este recunoscuta pentru testele si provocarile pe care le lanseaza aplicantilor, a fost intrigat. El a observat ca registrul criptografic in care era redactat mailul nu era cel standard – se folosise o cheie de 512 biti, in loc de cea de 1.024 biti.

Crezand in continuare ca este supus unui test, Harris a spart cheia, dupa care i-a trimis un mail directorului Google, Larry Page, dandu-se drept Sergey Brin, cofondatorul Google. In e-mailul trimis ca fiind din partea lui Brin, Harris se promova pe sine, spunand ca ar fi o idee buna sa fie cooptat in companie.

In locul unei invitatii la un interviu pentru job, Google si-a intarit in secret masurile de siguranta, schimband codul criptografic in unul de 2048 de biti. Harris a realizat atunci ca nu este o gluma si ca e-mailul cu invitatia pentru job fusese intr-adevar trimis de Google.

“Iubesc numerele si m-am gandit ca va fi amuzant sa le dovedesc ca pot sa rezolv testul”, a declarat acesta.

Daca va grabiti s-ar putea sa primiti gratuit pachetul Media Center


In urma cu aproximativ 5 luni anuntam cu tristete in glas faptul ca Microsoft va cere bani in plus pentru un upgrade la Windows 8 Media Center, in contextul in care aceste functii sunt prezente in mod gratuit in aproape orice versiune de Windows 7. Printr-o oferta anuntata astazi de Microsoft, situatia pare sa fie un pic mai roz.
In primul rand, oferta descrisa mai jos se adreseaza exclusiv utilizatorilor de Windows 8 Pro. Daca bugetul v-a permis doar accesul la versiunea standard a noului sistem de operare Microsoft, aveti ghinion. In bani, respectivul ghinion va costa 70 dolari, acesta fiind pretul oficial pentru un upgrade de la Windows 8 la Windows 8 Pro.
In cazul in care veti achizitiona o licenta de Windows 8 Pro pana la data de 31 ianuarie 2013, veti primi acces gratuit la pachetul de functii Windows Media Center. Este suficient sa accesati site-ul Windows 8, sa introduceti cheia de licenta pe care o detineti si sa efectuati un download pe care sa-l instalati ulterior.
Windows 8 Media Center este un pachet de functii care va permite sa inregistrati emsiuni de la TV prin intermediul unui TV Tuner, sa urmariti DVD-uri si alte cateva elemente de care nu erati constient pana cum deoarece erau incluse in Windows 7 fara nici un cost suplimentar.

iPhone 5: preţ şi disponibilitate în România


După ce Apple a confirmat disponibilitatea noilor tablete iPad 4th generation şi iPad Mini în România începând cu data de 2 noiembrie, compania a permis şi operatorilor locali să confirme disponibilitatea terminalului iPhone 5pentru aceeaşi dată.
Începând cu 2 noiembrie, iPhone 5 va deveni disponibil în ofertele operatorilor OrangeVodafone şi Cosmote. În acest moment, doar Orange şi Vodafone acceptă precomenzi pentru noul terminal Apple.
În cazul Orange, preţurile pentru modelul de 16GB încep de la 749€ cu cel mai mic abonament, cel de 3€, în timp ce Vodafone îl listează cu abonamente mai scumpe, în cazul celui mai mic dintre acestea (16€), terminalul fiind oferit la un preţ de 579€. Vodafone afişează şi un preţ fără conectare de 739€, adică de circa 3350 lei, cu aproximativ 250 de lei mai mult decât ne aşteptam ţinând cont de preţurile retail de până acum ale generaţiei anterioare. Din păcate, vina apartine exclusiv cursului valutar care a evoluat după cum bine ştim. Cosmote nu afişează în acest moment nici un preţ, dar oferta lor merită urmărită ştiind că terminalele iPhone vândute de acest operator nu sunt blocate în reţea.

Tabletele cu Android câştigă teren în defavoarea celor cu Apple iOS


Google prosperă în piaţa tabletelor, sistemul de operare Android ajungând la o cotă de piaţă de 41.3%, faţă de numai 29.2% cât avea anul trecut. De cealaltă parte a baricadei, Apple pare să nu mai aibă strălucirea de altă dată, prezentând o ofertă de produse cu puţine inovaţii notabile, al cărei succes s-a bazat mai mult pe inerţia rămasă din anii trecuţi. Drept urmare, tabletele cu sistem iOS au cedat din cota de piaţă de 64.5% pe care o deţineau în anul 2011, ajungând la 56.7% în Q3 2012.
Tabletele cu Android câştigă teren în defavoarea celor Apple iOS
Android se prezintă şi mai bine când vine vorba de numărul de tablete livrate în 2012, crescând de la 5 milioane exemplare în Q3 2011 la 10.2 milioane în Q3 2012. Trebuie avut în vedere că acest număr reprezintă volumul total de tablete Android, de la toţi producătorii care oferă astfel de dispozitive. Spre comparaţie, Apple anunţa în perioada Q3 2011 11.1 milioane de livrări pentru gama de tablete iPad, număr ce a crescut mult mai modest în anul ce a urmat, la 14 milioane de livrări în Q3 2012.
Succesul de care se bucură în prezent platforma Android este uşor de explicat dacă luăm în calcul numărul foarte mare de producători hardware care oferă tablete bazate pe acest OS. Cu o ofertă mult mai variată de tablete, ce acoperă un spectru larg de preţuri şi nivele de echipare, platforma Google Android are asigurată o prezenţă puternică în piaţa tabletelor.
Tabletele Apple nu mai sunt la fel de dorite ca altă dată
Cât despre scăderea cotei de piaţă pentru tabletele Apple şi creşterea slabă a volumului de vânzări, rezultatele sunt parţial o consecinţă directă a condiţiilor economice globale, ce descurajează achiziţionarea de produse scumpe, dar şi tendinţei multor utilizatori de a amâna cumpărarea unei tablete Apple, aşteptând lansarea unor modele noi, cum este iPad Mini.
Asus VivoTab RT - tabletă cu Windows 8
Cu o cotă de piaţă nu mai mare de 2%, Microsoft este un jucător minor în piaţa tabletelor, însă situaţia s-ar putea schimba în perioada sărbătorilor de iarnă, după ce primul val de tablete cu Windows 8 va ajunge pe rafturile magazinelor. Rămâne de văzut de unde îşi va adjudeca platforma Windows porţiunea cea mai mare din cota de piaţă: gama tabletelor Android, aflată în plin avânt, sau tabletele Apple iOS, în frunte cu iPad Mini şi tabletele din seria iPad 3?

Cum poţi salva MP3-uri din clipurile de pe YouTube


Printre milioanele de filmuleţe de pe YouTube găseşti şi foarte multă muzică. Clipuri muzicale mai precis. Clipuri pe care le poţi viziona în mod normal pe site sau... le poţi extrage coloana sonoră. Adică, pe şleau, poţi salva melodiile în format MP3 şi le poţi asculta oricând pe calculator sau pe player-ul tău MP3.
În principiu, există două modalităţi prin care poţi salva sunetul clipurilor de pe YouTube în format MP3: cu ajutorul unui site sau folosind un program. Şi o să aleg câte un exemplu din fiecare.
Metoda comodă
Ceea ce numesc eu metoda comodă este prima varianta, cea a unui site. Comodă pentru că nu trebuie să instalezi niciun program pe calculator. Există mai multe site-uri care pot salva coloana sonoră a clipurilor de pe YouTube. Unul dintre acestea este ListenToYouTube.com.
Operaţiunea este cât se poate de simplă: copiezi link-ul paginii de YouTube care conţine clipul (link care arată în genul http://www.youtube.com/watch?v=_EcX4OtLWVs), dai paste în câmpul deasupra căruia scrie Enter YouTube URL şi apeşi butonul Go. După aceasta trebuie să aştepţi extragerea sunetului şi salvarea sa în format MP3. Când s-a încheiat procesul de conversie va apărea unlink de download prin care poţi salva MP3-ul pe calculatorul tău.

Este posibil să nu meargă la toate clipurile sau să nu meargă în anumite perioade. Am testat de mai multe ori ListenToYouTube.com şi am întâlnit cazuri în care mergeau toate clipurile fără probleme. Alteori însă, par să fie probleme cu acest serviciu şi să nu funcţioneze.
Alte site-uri care pot slava sunetul clipurilor de pe YouTube în format MP3:
http://www.vid2mp3.com/
http://www.flvto.com/
http://vixy.net/
În afară de faptul că operaţiunea nu este întotdeauna încununată cu succes, această metodă mai are un dezavantaj. Nu ai control asupra calităţii MP3-ului. De exemplu, ListenToYouTube.com, realizează codarea la doar 64kbps.
Metoda sigură
Metoda care îţi oferă certitudinea conversiei şi totodată îţi salvează melodia la o calitate bună este cea dată de o aplicaţie software. Evident că şi aceasta poate fi realizată de mai multe programe. Eu m-am oprit la unul gratuit şi uşor de folosit. Se numeşte Free Studio Manager şi poate fi descărcat de aici.
Programul poate realiza conversia mai multor formate audio şi video, inclusiv salvarea clipurilor de pe YouTube ca MP3. În fereastra principală a aplicaţiei dai click pe link-ul Free YouTube to MP3 Converter. Înainte de a ajunge în fereastra de conversie este posibil să-ţi mai apară o fereastră care fie te invită să traduci interfaţa programului, fie te anunţă că Free Studio Manager nu conţine Spyware.

În fereastra de conversie apeşi butonul Add URLs pentru a da paste link-ului de la pagina care conţine clipul. În aceeaşi fereastră, mai jos, trebuie să selectezi directorul în care se va slava MP3-ul. Puţin şi mai jos poţi selecta calitatea finală a MP3-ului. Ai de ales între 96, 128, 192 şi 256 kbps. De reţinut că această setare are sens doar dacă sunetul clipului este şi el la o calitate ridicată. Adică degeaba alegi tu 256 kbps din program daca sunetul clipului de pe YouTube este la doar 96 kbps. După ce ai făcut aceste setări, apeşi butonul Download şi aştepţi încheierea procesului.

Înainte de a aplica acest truc trebuie să ţii cont de faptul că Google nu permite, prin termenii legali, descărcarea clipurilor de pe YouTube. Chiar dacă salvarea acestor clipuri se face la scară largă, operaţiunea amintită este contrară termenilor impuşi de Google. Acest articol nu este o încurajare în acest sens ci are doar rol informativ.