joi, 10 ianuarie 2013

Mai deştept decât noi toţi: povestea omului cu cel mai mare IQ


La nivel mondial, IQ-ul standard este undeva la 100 de puncte. Cei care obţin între 130 şi 144, adică 2,14% din populaţie, sunt oameni înzestraţi cu inteligenţă neobişnuită, pe când cei care obţin rezultate mai mari de 144 de punct consideraţi genii. Dar oare cum ar trebui să îi numim pe cei care obţin zeci de puncte în plus, peste limita standard?

Înzestrat fiind cu un IQ de 195, Christopher Michael Langan este, cu siguranţă, cel mai deştept bodyguard pe care îl vom găsi vreodată într-un club de noapte. Fost cowboy, muncitor în construcţii, pompier, bodyguard şi acum fermier, Chris are o statură impunătoare, cu o înălţime peste 1,80m, o voce de bariton şi un cap ceva mai mare decât al celorlalţi oameni. 
Distribuţia populaţiei în funcţie de IQ formează o curbă a lui Gauss, pe care de-o parte şi de alta a mediocrităţii sunt poziţionaţi cei foarte deştepţi şi cei cu dizabilităţi mentale. IQ-ul unui om obişnuit este de aproximativ 100 puncte, pe când cel al unui absolvent de facultate este de 120 de puncte. Tocmai de aceea, şansa ca un om să obţină un scor de aproape 200 la un teste de inteligenţă este de 1 la o sută de milioane. 
Într-o lume a mediocrităţii, oamenii precum Chris fie nu reuşesc să se integreze de la sine, fie nu sunt lăsaţi să o facă. Potrivit publicaţiei americane Esquire, Chris nu a avut o copilărie fericită. Christopher Michael Langan s-a născut în San Francisco, California, în 1952, dintr-o mamă considerată un fel oaia neagră a familiei şi un tată pe care nu l-a cunoscut niciodată. Din spusele mamei, tatăl ar fi suferit un atac de cord chiar înainte de venirea lui pe lume. Totuşi, nici până în ziua de astăzi Chris nu ştie dacă mărturisirea mamei este sau nu adevărată. 
Christopher Michael Langan şi bunicul lui
Deşi nu s-a dezvoltat într-un mediu potrivit, Chris a început să vorbească de la vârsta de 6 luni, iar la 3 - 4 ani ştia deja să citească şi să scrie. Când el a împlinit 5 ani, mama sa deja trecuse printr-un divorţ şi se şi recăsătorise cu un tiran, mare consumator de băuturi alcoolice. În acest inteval de timp, mama sa a mai născut alţi doi băieţi, Chris devenind fratele cel mare. „Din punctul lui de vedere, cel mai bun mod de a creşte trei băieţi era acela de a-ţi forma propriul pluton militar. Cei 10 ani petrecuţi cu el au fost ca în armată, doar că acolo nu te bate nimeni cu cureaua şi nici nu trăieşti într-o sărăcie crasă”, a descris Langan o parte din copilăria sa. 
În fiecare dimineaţă, tatăl vitreg îi trezea pe cei trei mici soldaţi la 6 dimineaţa. Primul exerciţiu la care erau supuşi Langan şi fraţii lui presupunea ca tatăl să se prefacă că îi loveşte. Dacă unul dintre ei se ferea, atunci el chiar primea o bătaie „soră cu moartea”. Corpul lui Chris era mereu plin de vânătăi unele mai proaspete decât altele.
Christopher Michael Langan în copilărie
„În familia mea nu erai bine văzut dacă erai geniu”, a declarat Langan într-un interviu pentru televiziunea ABC, explicând cum tatăl său vitreg nu suporta să i se demonstreze că nu are dreptate, sau că exista cineva mai deştept ca el.
Toate aceste torturi au continuat până când Langan a împlinit 14 ani. Într-o dimineaţă, trezit din somn de durerea provocată de o lovitură a lui Jack, tatăl vitreg, adolescentul, care până atunci se supusese întru-totul acestor tratamente, nu se poate abţine şi izbucneşte violent, dându-l afară pe bărbat. Ameninţările, dar şi forţa pe care o dovedise băiatul au făcut ca tatăl vitreg să dispară la fel de repede precum o făcuseră şi restul bărbaţilor din viaţa mamei sale. 
Pe când avea 12 ani, Langan s-a apucat de culturism, tocmai pentru a se putea apăra măcar de colegii de la şcoală, dacă nu de tatăl vitreg. Pe de-o parte, fiind foarte deştept, Langan a „sărit” câteva clase, ajungând să înveţe în an cu alţi elevi mult mai mari ca el. Astfel, el era văzut ca un ciudat şi uneori invidiat. Pe de altă parte, vânătăile cauzate de tatăl său îi făceau să pară şi mai vulnerabil în faţa colegilor. Tocmai de aceea, Langan a ales culturismul, un sport lipsit de violenţă dar care îi permitea să se dezvolte. Cu această ocazie, el a reuşit să facă faţă atacurilor de la şcoală şi chiar să îşi câştige o reputaţie de tip dur. 
Odată cu trecerea timpului, Langan a realizat că şcoala nu îl învaţă nimic nou şi a început să realizeze că este momentul să se ocupe singur de propria educaţie. Prin urmare, ultimii ani de liceu i-a petrecut mai mult în sala de lectură, decât în cea de clasă, unde studia probleme de matematică, fizică şi filosofie, latină şi greacă. Acest lucru l-a făcut pe Langan să pară şi mai diferit. Profesorii nu ştiau ce să facă cu el, dar nici nu îi recunoşteau adevăratul potenţial. Fiind un elev venit dintr-un mediu defavorizat care făcea culturism, el părea mai curând genul bătăuşului şi nu al geniului care încerca să supravieţuiască. 
Viaţa lui Chris a continuat pe acelaşi făgaş, de parcă ar fi fost unul din fii ghinionului. Deşi a obţinut o bursă care i-a permis să urmeze cursurile facultăţii, el şi-a pierdut acest drept atunci când mama lui a uitat să completeze formularele de înscriere. A fost nevoit să ia o pauză de la studii pentru a putea strânge banii necesari achitării taxelor de şcolarizare la o altă facultate. Într-un final, nemulţumit de sistemul de învăţământ, Chris se decide să renunţe la studii. „Plăteam cu proprii mei bani pentru a merge la cursuri predate de oameni inferiori mie din punct de vedere intelectual. Eu i-aş putea învăţa pe aceşti oameni mai mult decât m-ar putea ei învăţa pe mine. În plus, ei nici nu înţelegeau şi nici nu voiau să mă ajute”, îşi aminteşte Langan. 
Odată cu trecerea timpului, Langan a învăţat aşa numita strategie a vieţii duble. „Pe de-o parte eşti un tip obişnuit. Mergi la serviciu şi îţi faci treaba. Pe de altă parte, însă, vii acasă şi faci ecuaţii în cap şi te retragi în propria ta lume”. 
Christopher Michael Langan: povestea omului cu cel mai mare IQ
În ciuda faptului că Langan şi-a câştigat existenţa prin muncă fizică, el nu a încetat niciodată să studieze. Începând cu 1989, el a început să publice lucrări iar în ultimele decenii cea mai mare parte din timp, Langan şi-o petrece lucrând la “Cognitive-Theoretic Model of the Universe” (Model cognitiv-teoretic al Universului), o teorie „despre tot”, aşa cum o caracterizează autorul. Fiind o teorie generală a realităţii CTMU ar putea fi aplicată în orice domeniu.  Teoria lui Langan ar trebui să vină ca un răspuns la întrebarea: „Cum şi de ce poate ştiinţa să descrie realitatea?”. Ceea ce susţine autorul este că faptul că o explicaţie completă a realităţii trebuie să cuprindă nu numai lucrurile pe care le observăm ci şi modul în care noi ne gândim la aceste lucruri. 
Problema pe care o pune americanul este una ce i-a frământat pe filosofi şi pe oamenii de ştiinţă deopotrivă. De exemplu: ştiinţa nu admite ca fiind „real” ceva ce nu poate fi măsurat sau detectat. Cu toate acestea, chiar dacă nu poţi măsura sau vedea principiile matematice, oamenii de ştiinţă se bazează pe ele pentru a lucra. Cu alte cuvinte, oamenii de ştiinţă se bazează pe numere, chiar dacă încă nu s-a putut demonstra că acestea sunt reale. 
Prin această teorie, Langman speră ca, printre altele, să explice relaţia dintre matematica abstractă şi ştiinţa concretă. 
Acum, geniul american lucrează la o nouă teorie prin care vrea să demonstreze existenţa lui Dumnezeu. „Raiul există”, spun el într-un interviu. „Eu ştiu că raiul există tocmai pentru că pentru că ştiu că îmi pot folosi voinţa pentru a crea lucruri. Cu alte cuvinte dacă mă întrebaţi dacă vom continua să existăm după moarte, răspunsul este: categoric da. Nimic din Univers nu este irosit, esenţa se păstrează, se conservă întotdeauna”. 
Pe lângă aceste lucrări, Langan a creat şi o fundaţie (Mega Foundation) „pentru a crea şi implementa programe care să ajute la dezvoltarea indivizilor foarte inteligenţi”. Prin intermediul acestor programe, indivizii foarte talentaţi pot învăţa singuri fără a se plictisi. Langan explică faptul că plictiseala este unul dintre cele mai supărătoare lucruri cu care se confruntă elevii supradotaţi care sunt obligaţi să urmeze programa şcolară normală.  Fundaţia a fost înfiinţată în 1999 şi îi priveşte pe toţi oamenii supradotaţi indiferent de vârstă.
În ultimele decenii, special pentru oamenii ca Langan s-au înfiinţat mai multe grupuri ale celor cu un IQ peste medie. Organizaţiile mai exclusiviste decât Mensa, grupul care îi acceptă doar pe cei cu un IQ minim de 132, Triple 9 Society, Prometheus Society şi Mega Society (care acceptă oameni cu IQ minim de 148, 164 şi respectiv 176) oferă posibilitate de a deveni membru al HiQ Society (o mişcare contemporană care stimulează discuţii pe baza unei varietăţi de subiecte inteligente), prin intermediul unei platforme electronice.
Cu toate că este considerat un geniu, Langan a ales să se retragă alături de soţia sa, profesor universitar de psihologie, în Missouri unde deţine o fermă cu 20 de cai, 2 lame şi o mulţime de pisici. Nu de puţine ori i se întâmplă să fie întrebat de ca a ales să trăiască altfel sau, altfel spus de ce nu este putred de bogat, dacă tot are un IQ inegalabil. Răspunsul lui, în toate interviurile este acelaşi: „pentru mine, bunurile materiale nu au o însemnătate prea mare, prefer ca viaţa mea să aibă un sens”. 
Mai jos puteţi urmări o serie de interviuri acordate de Langan de-a lungul timpului. 

Sursa : http://www.descopera.ro

Vrei să intri în istorie? Iată ce poţi face pentru a te număra printre primii oameni care ajung pe Marte!


Credeţi că aveţi tot ce trebuie pentru a ajuta omenirea să colonizeze planeta Marte? Dacă da, în scurt timp veţi avea şansa să demonstraţi acest lucru.

Organizaţia non-profit Mars One, ce doreşte să trimită primii oameni pe Planeta Roşie în 2023, a dezvăluit criteriile de selecţie pe care le va folosi pentru a alege astronauţii care vor pleca spre Marte. Procesul de selecţie global va începe în cursul acestui an, urmând să fie televizat.
Mars One nu se concentrează în exclusivitate asupra oamenilor de ştiinţă sau asupra foştilor piloţi de vânătoare; orice persoană cu vârsta de 18 ani sau mai mare poate aplica pentru a deveni un pionier al coloniilor marţiene. Cele mai importante criterii, spun oficialii, sunt inteligenţa, o stare bună a sănătăţii fizice şi mentale şi dăruire pentru acest proiect, căci astronauţii vor avea nevoie de 8 ani de antrenament înainte de a porni spre Marte.
„Au trecut vremurile în care criteriile cele mai importante erau curajul şi numărul de ore petrecute la bordul unui jet supersonic”, a explicat Norbert Kraft, directorul medical al Mars One şi totodată un fost cercetător al NASA. „Acum suntem mai degrabă îngrijoraţi de felul în care fiecare astronaut se înţelege şi trăieşte alături de ceilalţi în contextul lungii călătorii dintre Pământ şi Marte, ţinând seama de numeroasele provocări cu care se vor confrunta tot restul vieţii”, a mai spus Kraft.
Mars One plănuieşte să lanseze o serie de navete robotice de tip cargo între 2016 şi 2021, urmând să construiască un avanpost pe Marte înainte de sosirea primilor patru colonişti în 2023. Apoi, la fiecare doi ani, alţi colonişti vor fi trimişi către Planeta Roşie. Nu există planuri de întoarcere pe Terra pentru aceşti pionieri ai spaţiului.
Organizaţia plănuieşte să finanţeze cea mai mare parte a activităţilor prin organizarea unui eveniment global de tip reality TV prin care publicul de pe Terra poate urmări efortul de colonizare începând de la procesul de selecţie până la primii ani petrecuţi pe Marte.
Oficialii Mars One au anunţat că deja au primit numeroase mesaje din partea mai multor persoane interesate să se numere printre colonişti.
„Încă dinainte să deschidem procesul oficial de selecţie a astronauţilor, am primit peste 1.000 de emailuri de la diferiţi indivizi care doresc să meargă pe Marte”, a explicat Suzanne Flinkenflogel, directorul de comunicaţii al Mars One. „Muncim din greu pentru a lansa campania de selecţie cât de curând posibil, pentru a oferi această şansă tuturor oamenilor care aspiră să reuşească ceva colosal de-a lungul vieţii lor”, a mai spus Flinkenflogel.
Astronauţii vor fi selectaţi în urma opiniei experţilor Mars One şi după realizarea unui show TV global. Persoanele alese vor deveni angajaţii Mars One pentru perioada antrenamentului de pe Terra şi pentru durata şederii lor pe Marte, au explicat oficialii.
Pentru a afla mai multe detalii despre procesul de selecţie, accesaţi www.thenextgiantleap.com!
Iată cele cinci caracteristici cheie pe care trebuie să le deţină un colonist al planetei Marte:

Sursa : http://www.descopera.ro

Asteroidul Apophis, ce ne-a vizitat în noaptea trecută, este mai mare decât ne-am imaginat


Asteroidul Apophis, despre care oamenii de ştiinţă cred că s-ar putea ciocni cu Pământul în cursul acestui secol, este cu 20% mai mare decât se credea până acum. Descoperirea a fost anunţată de reprezentanţii Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

Reprezentanţii ESA au anunţat că telescopul Herschel a scanat roca intitulată 99942 Apophis în cursul ultimelor zile pe măsură ce se îndrepta spre vizita pe care a făcut-o prin apropiere de Pământ în noaptea de miercuri, 9 ianuarie spre joi, 10 ianuarie.
Telescopul a dezvăluit că diametrul acestui asteroid nu este aşa cum se credea, de 250 metri (cu o eroare de măsurare de 60 de metri), oferind o măsurătoare mai exactă: 325 de metri, cu o eroare maximă de măsurare de 15 metri.
„Creşterea în diametru cu 20%, de la 270 la 325 de metri, înseamnă, conform estimărilor noastre, că are un volum sau o masă cu 75% mai mare decât credeam până acum”, a explicat Thomas Mueller de Institutul Max Planck dedicat Fizicii Extraterestre.
Cercetătorii afirmă că există un risc de 1 la 250.000 ca acest asteroid să se ciocnească cu Terra în data de 13 aprilie 2036.
Vizita de astăzi este la o distanţă mare, de 14,5 milioane de kilometri. Chiar şi aşa, graţie acestei treceri oamenii de ştiinţă vor putea să calculeze mai bine traiectoria asteroidului cu ocazia următoarelor vizite, în 2029 şi 2036.
De asemenea, cercetătorii au folosit senzori termici pentru a afla că Apophis este ceva mai închis la culoare decât se credea. Doar 23% din lumina care cade pe asteroid este reflectată, restul fiind absorbită. Această descoperire este importantă, pentru că permite oamenilor de ştiinţă să calculeze efectul Yarkovsky, care provoacă accelerarea asteroidului.
Vizita asteroidului a putut fi urmărită în direct astăzi, 10 ianuarie 2013, începând cu ora 02:00, ora României, pe camera spaţială SLOOH.

Sursa : http://www.descopera.ro

De ce Marte nu mai este Planeta Roşie?


Curiosity a folosit pentru prima dată kit-ul său de curăţare şi a făcut o descoperire care demonstrează că greşim atunci când spunem despre Marte că este Planeta Roşie.

Roverul este dotat cu o serie de instrumente care îi permit nu numai să se cureţe pe sine, dar şi să „lustruiască” suprafeţe. Acum, pentru prima dată Curiosity a curăţat praful de pe o rocă marţiană pe care plănuieşte să o cerceteze. 
Aplicaţia numită „Dust Removal Tool” (unealta de înlăturare a prafului) arată ca o perie rotativă amplasată la extremitatea braţului robotic al lui Curiosity. Cu ajutorul acestei perii, suprafeţele pot fi curăţate pentru a putea fi studiate cu ajutorul spectrometrului cu raze X (APXS -Alpha Particle X-Ray Spectrometer) şi al instrumentului Mars Hand Lens Imager, cel care a realizat imaginea de mai sus. 
Roca în cauză se află în  golful Yellowknife, din zona Craterului Gale, aflat pe Marte. După ce a fost curăţată de praful roşiatic, s-a constatat că roca are, de fapt, o culoare gălbuie. 
În prezent, echipa de cercetători de la NASA analizează şi alte roci din zonă care ar putea deveni ţinte potrivite pentru instrumentele de forare ale roverului. Atunci când va avea loc, forarea va fi o premieră deoarece, până acum, niciun alt rover nu a fost dotat cu tehnologie necesară pentru a putea fora pe o altă planetă. 

Sursa : http://www.descopera.ro

Cum studiezi o fosilă fără s-o scoţi din pământ? Printeaz-o cu o imprimantă 3-D


Cu ajutorul tehnologiei performante a imprimantelor 3-D, paleontologii pot realiza replici ale unor fosile fragile chiar înainte ca acestea să fie complet desprinse din substrat. Metoda a fost utilizată recent de cercetătorii de la Muzeul Naţional al Braziliei, pentru a studia fosilele unui animal necunoscut, care s-a dovedit a aparţine unei specii noi pentru ştiinţă.

Fosilele au fost descoperite de paleontologul Sergio Azavedo pe când acesta studia un vechi terasament de cale ferată în statul brazilian São Paulo. Neştiind cât de mult din scheletul fosilizat se păstrase - deoarece puteau fi mai multe oase îngropate în substrat - cercetătorul şi echipa sa au folosit o metodă inovatoare de studiu, ca „plasă de siguranţă” pentru cazul în care o lovitură de ciocan neatentă ar fi deteriorat fosila în cursul săpăturilor.
Paleontologii au utilizat un tomograf portabil pentru a determina modul în care era orientată fosila în sol, după care au tăiat o bucată mare din roca în care era încastrată fosila şi au transportat-o în laborator.
Aici, au folosit un scaner şi mai puternic pentru a vizualiza porţiunile de schelet din interiorul blocului de rocă şi apoi, pe baza imaginilor obţinute, au printat replici din răşină sintetică ale fragmentelor de fosile.
În acest mod, fără pericol pentru integritatea pieselor, au avut acces la structuri interne greu de studiat cu mijloace convenţionale. 
Eforturile lor au fost răsplătite: s-a dovedit că fosilele aparţineau unei specii anterior necunoscute, un crocodil extinct, cu vârsta de 75 de milioane de ani.
În prezent, cercetătorii brazilieni au iniţiat mai multe proiecte de cercetare ce folosesc tomografia computerizată şi scanarea 3-D, pentru a studia biomecanica şi sistemul nervos la crocodili, la dinozauri şi alte vertebrate fosile.
Cercetătoarea Louise Leakey, care conduce un muzeu paleontologic virtual, AfricanFossils.org, organizat în colaborare cu Turkana Basin Institute şi Muzeul Naţional al Kenyei din Nairobi, este de părere că printarea 3-D va marca un salt spectaculos în paleontologie, atunci când costurile asociate acestei tehnologii vor scădea.
Metoda se bazează pe o versiune actualizată a unei tehnici numite fotogrametrie, care calculează caracteristicile geometrice ale unui obiect pe baza fotografiilor.
De exemplu, pentru a reconstitui imaginea unui craniu de Homo habilis, cu vârsta de 2 milioane de ani, sunt necesare aproximativ 160 de fotografii ale piesei, luate din toate unghiurile. Un software specializat de fotogrametrie combină apoi imaginile într-un model 3-D, care poate fi printat.
În cazul utilizării unui tomograf care foloseşte raze X, nu e nevoie nici măcar ca specialistul să vadă direct obiectul: fosilele pot fi scanate chiar când se află încă încastrate în rocă, software-ul special „îndepărtând” virtual roca din jur.
Printarea 3-D poate fi utilă şi în mediul didactic, deoarece permite realizarea unor replici ale unor piese paleontologice rare, cu cheltuieli mai mici decât în cazul reproducerii prin tehnici convenţionale.

Sursa : http://www.descopera.ro

Microsoft Illumiroom – Imersiune in lumea jocurilor


Chiar daca scenariile pe care le-au gasit unii utilizatori pentru Kinect sunt spectaculoase, nimic nu se compara cu proiecte precum Illumiroom de la Microsoft.
Microsoft illumiroom
Fara a avea un stand separat la CES, Microsoft a reusit sa-si faca simtita prezenta anul acesta la targul international cu mici proiecte prezentate fara prea mult tam tam. Illumiroom este un astfel de proiect care a lasat cu gura cascata audienta.
Demonstrata prin clipul de mai jos, tehnologia Microsoft Illumiroom se bazeaza pe un senzor Kinect si un proiector obisnuit. Desi reprezentantul companiei nu a dat foarte multe detalii, este interesant de vazut modul in care senzorul Kinect scaneaza intreaga incapere, dupa care calculeaza unghiurile peretilor si a altor elemente din decor. In etapa urmatoare, in timp real, informatia obtinuta de Kinect, combinata cu imaginile de pe TV se reflecta intr-un continut proiectat complet nou ce pare o prelungire a informatiilor de pe ecran. In practica, tot continutul proiectat este o iluzie al carei scop unic este sa transforme experienta de gaming intr-una mult mai spectaculoasa care sa ,,te traga” in mijlocul actiunii.
Pentru mai multe detalii, inclusiv o data de lansare, trebuie din pacate sa asteptam pana in luna aprilie a acestui an. Abia atunci Microsoft ne va dezvalui reteta completa care a dus la crearea Ilumiroom.

Sursa : http://playtech.ro

Samsung prezinta display-ul flexibil pentru telefoane si tablete. VIDEO

Samsung prezinta display-ul flexibil pentru telefoane si tablete. VIDEO


Coreenii au adus la Las Vegas un prototip de ecran OLED care isi schimba forma. GALERIE FOTO
Samsung prezinta la CES 2013: Youm, un prototip de ecran flexibil. Display-ul OLED isi poate schimba forma si este destinat producatorilor de smartphone-uri si tablete.
Pe langa flexibilitate, prototipul are un negru mult mai clar, un contrast ridicat si un consum mai mic de enegie, fata de ecranele traditionale. Ideea nu este noua, alti prducatori precum Nokia au prezentat tehnologii similare inca din 2011.
Producatorul coreean nu a anuntat inca data lansarii noului display. Prototipul, cu o diagonala de 5 inch, este prezentat la standul Samsung din cadrul targului de tehnologie CES (Consumer Electronics Show) are loc la Las Vegas intre 8 si 11 ianuarie 2013. Mai multe stiri despre CES 2013 peyoda.ro/ces-2013.
George Buhnici va fi prezent si in acest an la CES 2013 in Las Vegas, de unde va transmite live pe ProTV News si la Stirile ProTV cele mai importante lansari de la targul numarul 1 de tehnologie din lume. 


Sursa : http://www.yoda.ro

Apple ar putea lansa un iPhone nesperat de ieftin


Zvonurile legate de lansarea unui iPhone ieftin, adresat unui public fără prea mare putere de cumpărare provenind din pieţele emergente, încep să prindă tot mai multă forţă.
Apple ar putea lansa un iPhone nesperat de ieftinApple ar putea lansa un iPhone nesperat de ieftin

Potrivit Bloomberg, cea mai ieftină versiune iPhone va avea un preţ de pornire cuprins între 99 şi 149 dolari  şi este plănuită pentru lansare undeva către finalul acestui an. Aparent, Apple poartă deja negocieri cu cel puţin unul dintre operatorii majori de telefonie mobilă din Statele Unite pentru comercializarea acestui telefon în pachet cu abonament.
Potrivit surselor citate, Apple lucrează la o versiune low-cost pentru telefonul iPhone încă din luna februarie 2011, ce urmează să fie folosită pentru a atrage clienţi din ţările emergente, unde puterea de cumpărare este prea mică pentru ca versiunea iPhone normală să poată avea succes. Ceva mai mic decât un exemplar iPhone 4, noul iPhone ar urma să fie disponibil în pachete cu abonament la jumătate din preţul cerut de Apple în variantă retail. În ciuda dimensiunilor mai mici, trebuie spus că acesta nu este modelul iPhone Mini despre care am tot auzit în ultima perioadă, ci un model entry-level cu specificaţii mai modeste.

Sursa : http://www.go4it.ro

Cât ne „costă” faptul că avem creierul mare? Un nou studiu oferă un răspuns


Din perspectiva oamenilor, viaţa unui guppy este simplă – mănâncă, se reproduc şi, după câţiva ani, mor. Cercetătorii au descoperit că pot folosi presiunea evolutivă pentru a-i face pe aceşti peşti să dezvolte creiere mai mari, devenind astfel mai buni la diferite sarcini cognitive. Această dezvoltare intelectuală are şi un cost: peştii guppy cu creierul mare produc mult mai puţini urmaşi decât cei cu creierul mic. Acest lucru, ce reiese dintr-un nou studiu publicat în „Current Biology”, oferă câteva indicii preţioase asupra unor întrebări fundamentale referitoare la inteligenţa animalelor, inclusiv a oamenilor – clarificând compromisurile la care recurg diferite specii pentru a deveni mai inteligente.

Creierele consumă foarte multă energie, acest organ necesitând în cazul oamenilor aproximativ 20% din totalul energiei consumate. Oamenii de ştiinţă consideră că, din acest motiv, pe măsură ce creierele de mari dimensiuni au evoluat, alte organe din corp au devenit mai mici. De asemenea, „foamea de energie” a creierului ar putea fi motivul pentru care animalele cu creiere mari, precum cimpanzeii, oamenii şi balenele, au un număr restrâns de urmaşi: pur şi simplu, nu există suficientă energie în corp pentru a putea produce pui în mod repetat de-a lungul întregii perioade fertile.
Aceste teorii sunt plauzibile, însă au fost testate foarte rar în mod experimental, deoarece acest lucru necesită un efort amplu. Aceste experimente necesită creşterea, reproducerea şi disecţia a mii de animale, motiv pentru care singurele cercetări efectuate până acum în rândul vertebratelor au fost câteva experimente pe şoareci realizate în anii '60 şi '70. Acum câţiva ani, însă, Niclas Kolm, un profesor de biologie evolutivă de la Universitatea Uppsala din Suedia, a hotărât să se înhame la acest efort, folosind pentru acest experiment peşti guppy. Aceştia au fost aleşi deoarece se înmulţesc rapid, având nevoie de doar trei luni pentru a ajunge la maturitatea sexuală.
Kolm, alături de Alexander Kotrschal, un cercetător ce efectua studii post-doctorale, a început experimentul cu 225 de perechi de guppy, urmaşii acestora fiind separaţi în două acvarii, în funcţie de sex. Apoi, cercetătorii au disecat părinţii, cântărindu-le creierele şi măsurându-le trupurile pentru a identifica exemplarele cu cele mai mari şi cele mai mici creiere, în raport cu corpul. După ce au clasificat peştii în funcţie de greutatea creierului, cercetătorii au permis urmaşilor celor aflaţi primul sfert al clasamentului să se înmulţească între ei, lucru permis şi urmaşilor celor aflaţi în ultimul sfert al clasamentului. Migălosul proces a fost repetat cu următoarea generaţie de guppy. În total, experimentul a folosit peste 1.100 de acvarii cu peşti.
Apoi, cercetătorii au testat dacă ultima generaţie, în cadrul căreia creierele părinţilor erau cu 9% mai mari decât ale peştilor din grupul cu creiere mici, era mai eficientă în îndeplinirea unei sarcini cognitive. Masculii şi femelele din cele două grupuri de peşti (cu creiere mari şi creiere mici) au fost puşi într-un acvariu dotat cu un carton la cele două capete. Pe cartonul dintr-un capăt erau desenate două simboluri, iar pe celălalt carton patru simboluri. De două ori pe zi, cercetătorii hrăneau fiecare guppy în faţa unuia dintre cartoane (mereu acelaşi). Apoi, pentru a vedea dacă numărul simbolurilor de pe carton este relevant pentru peşti, cercetătorii i-au lăsat o zi fără a-i hrăni, pentru a vedea dacă se vor îndrepta spre cartonul în faţa căruia fuseseră hrăniţi până atunci.
Femelele cu creier mare au obţinut cel mai bun rezultat în cadrul acestui test, fiind cu 40% mai eficiente faţă de femelele cu creier mic. În mod ciudat, oamenii de ştiinţă nu au observat vreo diferenţă între masculii cu creier mare şi masculii cu creier mic. Cercetătorii au o explicaţie pentru această diferenţă: „credem că pentru masculi mâncarea nu este la fel de importantă ca pentru femele”, a explicat Kolm. „În cazul peştilor guppy, femeile mănâncă mult, dar masculii se gândesc numai la copulat”, a adăugat Kotrschal. O tentaţie mai eficientă pentru masculi ar putea fi o femelă guppy, cred cercetătorii, care urmează să testeze această idee.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că, într-adevăr, un creier mai mare are câteva costuri asociate. Peştii guppy cu creiere mari aveau tubul digestiv mai mic şi produceau cu 19% mai puţini urmaşi. „Aceasta este cea mai interesantă descoperire din acest studiu”, a spus Kolm referindu-se la reducerea numărului de urmaşi, „deoarece acest lucru sugerează că, într-adevăr, costă să ai un creier mare”.
Tractul digestiv redus în dimensiuni este, de asemenea, de interes pentru oamenii de ştiinţă, deoarece acest lucru a fost prezis de o teorie mai veche: fiind organul care consumă cea mai mare cantitate de energie, cu excepţia creierului, tractul digestiv trebuie să scadă în dimensiuni pentru a permite creierului să se dezvolte. Jeremy Niven, un cercetător de la Universitatea Sussex, afirmă că este posibil să existe un „buget limitat de energie” pentru dezvoltarea tuturor organelor, ceea ce ar sugera că şi alte organe joacă un rol în distribuirea energiei. „Există multe ţesuturi costisitoare în corpul animalelor”, explică Niven, care afirmă că şi rinichii sau masa musculară ar putea juca un rol.

Sursa : http://www.descopera.ro

Samsung prezintă primul TV OLED cu ecran curbat


Gândit pentru o experienţă în stilul sălilor de cinemaSamsung IMAX, primul televizor OLED cu ecran curbat promite să ofere amatorilor de filme o experienţă cu adevărat deosebită.

Noul televizor dispune de un ecran cu diagonală 55 inch (140 cm), modelat într-o formă care să acopere mai eficient câmpul vizual al spectatorului, oferind o experienţă mai imersivă decât este posibil cu televizoarele convenţionale. Potrivit Samsung, forma ecranului aduce unele beneficii şi în privinţa unghiurilor de vizibilitate, mai ales dacă nu privim televizorul direct din faţă.

Aşa cum se cuvine pentru un televizor din gama premium, calitatea imaginii este impresionantă iar folosirea tehnologiei OLED permite un nivel de contrast superior şi o mai bună redare a scenelor întunecoase decât este posibil cu televizoarele bazate pe tehnologie LCD. Deoarece pixelii care compun un ecran OLED emit propria lumină, televizoarele OLED nu au nevoie de o sursă de lumină auxiliară, devenind chiar şi mai subţiri decât modele disponibile în prezent pe piaţă.
Fiind vorba despre un prototip, preţul exemplarului prezentat de Samsung la CES 2013 nu a fost dezvăluit, însă ne putem aştepta ca primele generaţii de televizoare OLED pentru piaţa de consum să fieconsiderabil mai scumpe decât cele bazate pe tehnologie LCD.

Sursa : http://www.go4it.ro

Noul design Facebook Timeline este gata de lansare


Surprins în acţiune încă de luna trecută, noul design Facebook Timeline este pregătit de lansare pentru utilizatorii Facebook din lumea întreagă, într-o versiune cu şi mai multe îmbunătăţiri.
Noul Facebook Timeline este gata de lansareNoul Facebook Timeline este gata de lansare

Interfaţa Facebook Timeline se pregăteşte de schimbări importante, cum ar fi introducerea unui nou rând cu opţiuni în partea de sus a paginii şi sub poza de profil, dar şi un mod de afişare diferit pentru postări ce concentrează informaţiile într-o singură coloană.
Conţinutul afişat în partea de sus a Timeline-ului poate fi modificat după bunul plac apelând o funcţie numită Collections manager, ce ne permite să înlăturăm elementele de care nu avem nevoie. Suplimentar, casetele de conţinut afişate în coloana din dreapta pot fi rearanjate după bunul plac. Astfel, ordinea în care sunt prezentate casetele Photos, Maps, Likes şi altele, poate fi schimbată în funcţie de cât de mult avem nevoie de ele. Suplimentar, avem posibilitatea să eliminăm complet din interfaţă casetele cu informaţii de care nu avem nevoie.
Facebook Collections ManagerFacebook Collections Manager

Ordinea afişării casetelor cu informaţii în Timeline poate fi ajustată din opţiunea Collections Manager, trăgând elementele din listă cu ajutorul cursorului.
Noul design Facebook Timeline şi-a făcut deja apariţia pentru utilizatorii din Noua Zeelandă, prima ţară care a trecut în ziua de miercuri conform calendarului. Deocamdată reacţiile primite din partea utilizatorilor sunt contradictorii, unii dintre aceştia lăudând modificările făcute în timp ce alţii acuză administratorii Facebook că au făcut schimbări ce nu erau neapărat necesare.
Vechiu Timeline - noul Timeline


Sursa : http://www.go4it.ro

Asus lansează un monitor ultrawide, cu ecran de 27”


Asus MX299Q se alătură competitorului LG EA93, conturând astfel o nouă categorie de monitoare pentru PC, cu format ultrawide şi rată de aspect 21:9.

Ceva mai mic decât modelul propus de LG, Asus MX299Q oferă un ecran de 27 inch dar păstrează neschimbată rezoluţia 2560x1080 pixeli. Ecranul cu unghiuri de vizibilitate orizontale de 178° este iluminat cu sursă de lumină WLED şi instalat într-o carcasă cu profil îngust, sprijinită pe un suport din aluminiu cu design elegant.
Opţiunile pentru conectare acoperă intrări DVI-D, Display Port, un conector HDMI cu funcţionalitate MHL, intrare audio Line-In şi un conector pentru căşti.
Sunetul este redat folosind un set de difuzoare stereo cu tehnologie ASUS Sonicmaster, dezvoltată sub supravegherea celor de la Bang & Olufsen ICEpower.
Asus MX299Q va fi disponibil din prima parte a acestui an, la un preţ recomandat de 599 dolari.

Sursa : http://www.go4it.ro

Un student japonez creeaza cea mai cool jucarie din lume! Masoara 31 m si e facuta din LEGO

Un student japonez creeaza cea mai cool jucarie din lume! Masoara 31 m si e facuta din LEGO


Studentul a lucrat 600 de ore ca sa-si duca visul la bun sfarsit
Este cea mai mare jucarie din piese LEGO. Studentul japonez Akyiuky a construit-o in 600 de ore, cu alte cuvinte, daca ar fi lucrat fara oprire ar fi avut nevoie de 25 de zile.
Intreaga instalatie are 17 segmente. Uita-te pana la sfarsit ca sa vezi ce se intampla cu bila albastra.

Microsoft IllumiRoom, holodeck-ul din Star Trek în fază incipientă


Laboratoarele Microsoft Research sunt o sursă aproapeconstantă de noutăţi care, chiar dacă se vor materializa mai greu  sau chiar deloc în produse finite, sunt interesante. Ultima noutate, prezentată în cadrul CES 2013, este IllumiRoom, o tehnologie care doreşte să extindă imersiunea conţinutului afişat de un ecran extinzându-l în mediul înconjurător.
Ideea îmbogăţirii imersiunii prin lumini şi culori nu este una nouă, Philips dezvoltând acum zece ani tehnologia Ambilight, care a evoluat ulterior în AmBX şi a fost implementată într-o serie redusă de periferice şi jocuri PC. Dacă aceste tehnologii s-au bazat însă doar pe culori şi, ulterior, şi pe sunet, Illumiroon foloseşte chiar conţinutului video afişat pe ecran pentru a crea un mediu care, chiar dacă nu este  Holodeck-ul din Star Trek, este cel mai apropiat lucru de acesta pe care l-am văzut până acum.
Conform Microsoft, IllumiRoom foloseşte camerele video ale unui sistem Kinect pentru a mapa suprafeţele din jur, acest mediu virtual fiind folosit ulterior de rutinele software pentru ajustarea corecţiilor de perspectivă şi afişarea conţinutului video.  După cum se observă din clipul publicat de Microsoft, efectul obţinut este mai mult decât impresionant iar augmentarea imersiunii este incontestabilă.
Microsoft a dezvăluit că Samsung şi Nokia au folosit deja secvenţe video înregistrate în cadrul campaniilor publicitare recente. Când se va materializa IllumiRoom într-un produs comercial este însă o întrebare la care compania nu a oferit un răspuns.

Sursa : http://www.go4it.ro

Raspberry Pi depaseste primele recorduri importante


Cu doar doi distribuitori, creatia celor de la Raspberry Pi Foundation este un adevarat succes global printre amatorii de sisteme compacte foarte capabile.
raspberry PI record CES
Fundatia Raspberry Pi, organizatia caritabila din spatele placii Raspberry Pi, a anuntat una dintre cele mai importante realizari ale gadgetului. Element 14, o divizie a companiei Premier Farnell producatoare de electronice a atins performanta de a produce si comercializa catre utilizatori 500.000 de placi Raspberry Pi precum cea din imaginea de mai sus.
In conditiile in care Element 14 este unul dintre cei doi distribuitori activi ai placii aceasta este o realizare remarcabila si un motiv de mandrie pentru fundatia din spate. Din acest motiv pe blogul Raspberry Pi a fost postat mesajul urmator:
,,Baietii de la Element 14/Premier Farnell au anuntat astazi ca ei singuri au realizat si comercializat mai mult de jumatate de milion de Raspberry Pi-uri. Ei reprezinta doar unul din doi distribuitori oficiali; nu avem cifre complet la zi de la celalalt distribuitor, RS Components, inca, insa vestile de la Farnell sugereaza ca avem toate sansele sa fi vandut deja Raspberry Pi-ul cu numarul un milion.
In cazul in care ati urmarit evolutia proiectului Raspberry Pi, aceasta performanta de un milion de placi vandute este incredibila. Raportat la dispozitiv in sine, un computer de 35 dolari, popularitatea acestui produs este o dovada clara a unei comunitati de dezvoltatori. Diversele proiecte si tutoriale disponibile online au reusit sa aduca aceasta creatia in casele unui numar impresionant de mini-tehnicus.

Sursa : http://playtech.ro