sâmbătă, 16 martie 2013

SimCity revine. Mai verde, mai prietenos cu mediul inconjurator, de data asta

SimCity revine. Mai verde, mai prietenos cu mediul inconjurator, de data asta


Celebrul joc de strategie SimCity revine in atentia fanilor jocurilor pentru calculator dupa 10 ani de la editia anterioara.
S-a vandut in milioane de copii in anii '90, a creat dependenta in randul jucatorilor si este gata sa revina acolo unde i-a fost locu' mai bine de un deceniu. Este SimCity, jocul de strategie care-si doreste o abordare mai verde, mai prietenoasa cu mediul inconjurator.

"Stim ca multi dintre jucatorii de SimCity din deceniile trecute au devenit arhitecti sau ingineri si asta se datoreaza realismului jocului. Tocmai de aceea, acum venim cu o componenta ecologica. Cine vrea sa castige in noul SimCity trebuie sa se gandeasca la un oras verde, un oras care polueaza foarte putin", a spus Ocean Quingley, cel care a avut 'pe mana' partea de creativitate a noului joc.
"Primarii virtuali" vor infrunta si pericole considerate "ridicole" de critica de specialitate: jucatorii trebuie sa-si protejeze oraselke de OZN-uri, soparle uriase (trimitere la Godzilla) si chiar armate de zombi. Versiunea cea noua lui SimCity cere conexiune la internet in permanenta, acesta fiind lucrul mai putin bun al jocului avand in vedere ca multi utilizatori din Statele Unite nu au reusit sa se conecteze la servere in primele zile. 

100.000 de semnaturi pentru salvarea Google Reader


O petitie de pe Change.org a strans 100.000 de semnaturi cu scopul de a salva popularul client de RSS Google Reader.
google reader petitie semnaturi
Nu au trecut nici trei zile de la momentul in care . Desi multe dintre curateniile de primavara ale gigantului au fost foarte bine argumentate in ultimii ani, eliminarea cititorului de RSS din portofoliul sau de servicii se pare ca a generat un val de ranchiuna din partea utilizatorilor.
Pentru ca protestul internautilor este inutil in secolul internetului, cea mai buna manifestare impotriva deciziei Google a fost realizarea unei petitii pe portalul Change.org. La momentul redactarii acestui material, petitia adunase 107.417 semnaturi. Desi este greu de spus daca acest gest va fi suficient pentru a-i motiva pe directorii din Mountain View sa revina asupra deciziei, cu siguranta aceasta solutie va veni ca o refulare a celor care isi doreau sa fie ascultati pe respectivul subiect. Per ansamblu, indiferent daca va avea sau nu un impact, aceasta miscare care s-a format pe internet dovedeste existenta unui fan club pentru Google Reader.
In alta ordine de idei, Google Reader va stinge becul in prima zi a lunii iulie. Printre companiile care s-au angajat sa creeze o , care pare sa lucreze la un serviciu online destul de spectaculos. Ar fi interesant de vazut cine va reusit sa umple anul acesta golul lasat pentru cel mai popular RSS reader.

Genius SP-HF 800B 2.0 - boxe audio cu aspect Hi-Fi, pentru amatorii de muzică


Genius SP-HF 800B 2.0 este un sistem audio cu putere20W RMS, prevăzut cu amplificator integrat şi difuzoare separate pentru frecvenţe medii/înalte.

Descriere

În incinte audio confecţionate din lemn, fiecare boxă acomodează câte un tweeter pentru redarea frecvenţelor înalte, respectiv difuzor cu diametru 7.62 cm ce acoperă gama frecvenţelor medii şi joase. Difuzoarele sunt ascunse în spatele unei site detaşabilă, realizată din material textil de culoare neagră. Fiecare boxă dispune de câte un woofer pentru amplificarea frecvenţelor joase, orientat către spatele carcasei.
Partea de jos este acoperită cu un finisaj negru lucios confecţionat din plastic de bună calitate. Suprafaţa acomodează potenţiometrul pentru volum la una din boxe, respectiv logo-ul Genius pentru boxa secundară.
Alături de amplificatorul audio şi potenţiometru pentru volum, boxa principală acomodează şi adaptorul AC, lăsând vizibil din exterior doar cablul de alimentare pentru priza 220V, cu o lungime de numai 1 metru. Boxa secundară este conectată folosind un cablu cu mufă RCA, în lungime de 1.5 metri. Tot pe spatele boxei principale găsim şi butonul ON/OFF.
Drept sursă de semnal audio putem folosi orice dispozitiv prevăzut cu ieşire de tip Jack 3.5 mm, cum ar fi telefonul mobil, tableta, sau ieşirea audio a sistemului PC/Laptop.

Impresii şi performanţe

  Cu aspect îngrijit şi armonios, boxele Genius SP-HF 800B 2.0 se potrivesc excelent cu decorul mesei din dormitor sau de la serviciu, mai ales că şi construcţia este suficient de compactă încât să nu acapareze prea mult din peisaj.
Incintele cu aspect ce imită lemnul de cireş nu cântăresc foarte mult, iar panourile confecţionate din PFL au sub 1 cm grosime, astfel încât să poată prelua cât mai multe din vibraţiile degajate de difuzoarele nu foarte puternice. Tub-ul pentru woofer este montat pe spatele boxelor şi este acordat în raport cu volumul incintei acustice.

Cele două difuzoare pentru frecvenţe medii/joase folosesc membrane din carton, fixate cu ajutorul unor gulere cauciucate ce permit mişcări ample la redarea efectelor speciale şi bass-ul din melodii. Tweeter-ele cu dimensiunea de 1 inch  sunt în schimb realizate cu membrană metalică.
  Ajutate de un etaj de amplificare de bună calitate şi dimensionat corect în raport cu puterea difuzoarelor, cele două boxe pot atinge un volum sonor suficient pentru spaţiul unui dormitor sau birou de mici dimensiuni. Chiar dacă îşi fac simţită prezenţa la volum maxim, distorsiunile audio sunt puţin sesizabile şi nu compromit foarte tare experienţa audio.
La un volum sonor mai mic de 80% din capacitate, audiţia oferită poate concura cu succes sisteme audio mult mai costisitoare, singurul reproş de care ne putem lega fiind o uşoară rezonanţă a incintelor acustice în domeniul frecvenţelor medii-joase, ce face ca anumite instrumente muzicale să domine audiţia.

Chiar dacă pentru preţul plătit nu putem avea pretenţii foarte mari, aş fi dorit ca Genius să includă un cablu de alimentare puţin mai lung, care să ajungă şi dacă priza de alimentare nu se află în imediata vecinătate a boxei audio.

Concluzie

La un preţ de aproximativ de 150 Lei, Genius SP-HF 800B 2.0 este un sistem audio care merită atenţia celor aflaţi în căutarea unui set de boxe compacte, care arată şi sună bine.
Chiar dacă nu se aud atât de tare încât să poţi da o petrecere cu ele, cele două boxe oferă o audiţie plăcută şi se pretează pentru filme şi muzică deopotrivă, unde configuraţia cu două căi de redare îşi arată cel mai mult avantajele.
Părţi pozitiveplus
  • +Construcţie din lemn şi finisaje de bună calitate
  • +Sistem audio cu două căi
  • +Performanţe audio mulţumitoare
Părţi negativeminus
  • Cablu de alimentare prea scurt
  • Butonul Power nu este poziţionat la vedere

Pan-STARRS, prima cometa vizibila cu ochiul liber pe cerul Marii Britanii

Pan-STARRS, prima cometa vizibila cu ochiul liber pe cerul Marii Britanii


Noptile trecute s-a consemnat o premiera pentru "vanatorii de corpuri ceresti" de pe teritoriul Regatului Unit: o cometa aflata la 93 de milioane de mile distanta a fost vizibila fara instrumente optice.
Dupa ce i-a bucurat pe fanii astronomiei din emisfera sudica, Pan-STARRS a ajuns sa fie vizibila cu ochiul liber si de pe teritoriul Marii Britanii. Cometa, care nu se va mai intoarce decat peste 100.000 de ani s-a apropiat la "doar" 93 de milioane de mile.

"A fost o experienta uluitoare. Ma pregatesc de cateva luni bune pentru acest eveniment, ma bucur ca am reusit sa fotografiez cometa Pan-STARRS", a spus Paul Kingston ale carui fotografii au fost preluate de toata presa Regatului Unit.
Chiar daca a fost greu de observat din cauza luminii soarelui aflat la asfintit, cometa a putut fi urmarita fara instrumente optice timp indelungat. Pan-STARRS (nume complet Pan-STARRS C/2011 L4) a fost botezata cu acronimul telescopului Universitatii din Hawaii care a detectat-o in 2011.

„Telefonul mobil din creier”: dispozitivul care permite transmiterea semnalelor cerebrale wireless


Oamenii de ştiinţă au creat un nou implant cerebral radio care poate transmite semnale wireless de la 100 de celule cerebrale pentru mai bine de un an. Specialiştii susţin că într-o bună zi, aparatul va ajuta la îmbunătăţirea membrelor robotizate şi chiar a dispozitivelor controlate de la distanţă.

Implantul reîncărcabil, realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Brown, poate înregistra activitatea neuronilor şi poate transmite wireless datele precum un telefon mobil pentru creier. 
  Dispozitivul foloseşte un chip de electrozi de mărimea unei pastile. Acesta este amplasat pe cortex pentru a înregistra semnale de la cei 100 neuroni. Aceşti electrozi transportă informaţiile într-o cutie de titan de mărimea unui pachet de Tic Tac, sigilată cu ajutorul unui laser. În cutie se află bateria, transmiţători cu infraroşu, un cablu de cupru pentru reîncărcare şi un microcip care converteşte semnalele neutre în date digitale. Semnalele wireless şi cele de încărcare trec printr-o fereastră de safir electromagnetică. 
Neurochirurgii au implantat dispozitivul în trei porci şi maimuţe rhesus. Implanturile i-au ajutat pe oamenii de ştiinţă să observe în timp real, timp de 16 luni, semnale cerebrale complexe. 
„Telefonul mobil din creier”: dispozitivul care permite transmiterea semnalelor cerebrale woreless
Implanturile cerebrale îi ajută din ce în ce mai mult pe oameni să controleze roboţi folosind propriile minţi. Speranţa este ca în curând, oamenii vor putea să treacă mai uşor peste dizabilităţi folosind membrele bionice sau exoschelete mecanice. 
„Dispozitivul nostru a obţinut cea mai lungă înregistrare neuronală obţinută cu ajutorul wireless broadband”, a declarat neuroinginerul  David Borton.
„la fel cum o barcă trebuie să nu permită pătrunderea apei sărate în cabina de pilotaj, tot aşa elementele electronice din dispozitiv sunt păzite de mediul salin din corp”, a mai adăugat acesta. 
Dispozitivul înregistrează toate frecvenţele activităţii neuronale şi transmite date cu o viteză de 24 de megabytes pe secundă. După ce este încărcat timp de două ore el poate funcţiona pentru alte 7 ore. 
Pe viitor, cercetătorii speră ca pe lângă lărgirea numărului de neuroni monitorizaţi, ei să reducă dimensiunea dispozitivului şi să prelungească viaţa bateriei. 

HTC One a ajuns în România: preţ şi disponibilitate


La o lună după lansarea oficială, HTC a prezentat şi în România noul terminal One. Deoarece acest telefon a fost deja prezentat în două rânduri, incluzând şi o demonstraţie video în cadrul Mobile World Congress, nu vom insista asupra lucrurilor deja cunoscute şi vom sări direct la ceea ce este mai important: data disponibilităţii şi preţul.
Întârzierea anunţată acum câteva zile va afecta şi România, reprezentanţii locali HTC anunţând că acesta va fi disponibil în magazinele şi în ofertele operatorilor autohtoni începând cu a doua jumătate a lunii aprilie. Nu a fost specificat în mod explicit un preţ, nici măcar cel recomandat pentru vânzarea în magazine, însă ni s-a dat de înţeles că ar trebui să ne aşteptăm la un preţ de lansare comparabil cu cel al modelului One X de anul trecut, adică undeva în jurul sumei de 2600 – 2700 lei.
Această întârziere este regretabilă, deoarece disponibilitatea noului produs HTC va avea o fereastră de numai două-trei săptămâni înainte de apariţia rivalului Samsung Galaxy S 4, care a fost anunţat azi-noapte. Biroul local HTC este însă optimist, afirmând că se aşteaptă la un număr triplu de unităţi vândute, comparativ cu vârful de gamă anterior One X.

Asus U38N - un ultra-portabil surprinzător, cu procesor AMD


La prima vedere, Asus U38N este un ultrabook. Formele seriei Zenbook sunt copiate perfect, iar dimensiunile par identice. Din păcate, ai fost păcălit. Asus U38N nu este un ultrabook în adevăratul sens al cuvântului. Arată ca un ultrabook, este la fel de uşor ca un ultrabook, rulează acelaşi sistem de operare, însă nu corespunde definiţiei. Singura sa problemă? Are un procesor AMD.

Construcţie

Ultra-portabilul Asus U38N are o nuanţă diferită pentru carcasa metalică. Ea este însă foarte similară cu cea a ultrabook-ului Zenbook UX31A pe care l-am testat anul trecut. Diferenţele principale sunt la grosimea din partea din faţă a laptopului şi la greutate. U38N este cu aproximativ 250 g mai greu decât UX31A. Producătorul a fost drăguţ şi i-a adăugat un port USB 3.0, iar conectorul microHDMI s-a transformat într-unul HDMI.
O altă diferenţă notabilă între cele două laptopuri este prezenţa ecranului tactil pe modelul U38N. Nici nu se poate altfel pe o piaţă plină de laptopuri subţiri şi uşoare ce rulează Windows 8. Vom discuta însă la momentul potrivit despre utilitatea lui. În ciuda tuturor aparenţelor, Asus U38N este puţin mai gros şi mai greu decât ultrabook-ul din seria Zenbook. Asta nu înseamnă că nu arată bine. Din contră, ţinând cont de ceea ce se află în carcasă, laptopul este unul dintre cele mai atractive de pe piaţă.

Cum spuneam, Asus a fost generos cu noi. Trei porturi USB sunt suficiente, chiar şi pentru cei mai pretenţioşi. Dacă nu, cumpăraţi un mouse cu modul Bluetooth şi aţi mai eliberat unul. Porturile USB de pe latura din dreapta sunt puţin cam înghesuite. În cel mai gros punct, Asus U38N măsoară 18,6 mm.
La ora actuală există un trend a producătorilor de portabile de-a elimina LED-urile de stare. Asus a integrat trei dintre ele în butoane din tastatură. Cel pentru HDD a rămas de-o parte. El se află în dreapta tastaturii, în spatele unor perforaţii fine. LED-ul care indică faptul că Asus U38N este pornit se află pe latura din dreapta, lângă jack-ul audio.

Tastatura şi touchpad-ul

Pe scurt, Asus U38N are o tastatură bună. Butoanele au o cursă peste medie şi oferă un feedback bun la apăsare. După un timp de acomodare, scrisul rapid este foarte uşor. Singurele mici neajunsuri ar fi faptul că ea flexează puţin şi are butonul de pornire în colţul din dreapta sus. Veţi învăţa să-l ocoliţi după ce veţi pune accidental laptopul în Sleep mode de câteva ori. Iluminarea butoanelor este un plus pentru Asus U38N şi va fi apreciată când veţi lucra cu laptopul într-o cameră slab iluminată.
Touchpad-ul ultra-portabilului nu a lăsat o impresie prea bună. În ciuda faptului că are o rezoluţie decentă, nu m-a convins să-l apăs pentru click, iar scroll-ul cu două degete este greoi uneori. Am folosit de mult multe ori ecranul tactil pentru selectare, interfaţa lui Windows 8 fiind foarte utilă în acest sens.

Ecranul

Singura problemă a ecranului lui Asus U38N este faptul că reflectă sursele de lumină din spatele utilizatorului. Altfel, producătorul merită o medalie pentru că foloseşte astfel de panouri IPS de calitate. Unghiurile de vizibilitate sunt excelente, iar culorile sunt foarte vii, fără a fi exagerate însă. Ţineţi cont de faptul că ultra-portabilul are un ecran full HD şi nu oricine apreciază elemente grafice mici. Pe de altă parte, suprafaţa de afişare este mare, iar productivitatea creşte odată cu ea.

Specificaţii

  • Ecran: 13.3”, 1920x1080, IPS, touch, filtru glare
  • CPU: AMD Trinity APU, A10-4655M, 2 GHz, 4 MB L2 cache, 2,8 GHz Turbo, quad core, 32 nm, 25 W TDP
  • Chipset: AMD A70M
  • GPU integrat: AMD Radeon HD 7620G
  • GPU dedicat: -
  • RAM: 4 GB DDR3, 1 slot liber
  • HDD: 128 GB, SSD, SanDisk U100
  • Unitate optică: -
  • Reţea: LAN, 802.11a/b/g/n, Bluetoot 4.0
  • Conectori: 3 x USB 3.0, HDMI, miniVGA, 1 x audio
  • Altele: B&O ICEpower, webcam HD
  • Sistem de operare: Windows 8 64 bit
  • Baterie: 48 Wh, Li-polimer
  • Dimensiuni: 326 x 226 x 5,5-18,6 mm
  • Greutate: 1,55 kg

Dotări

  Funcţia Instant On este prezentă şi în portabilul de faţă, oferind un timp de stand by de până la 15 zile, cu posibilitatea de-a porni sistemul în două secunde. SSD-ul de la SanDisk nu este unul din cele mai rapide de pe piaţă, dar asta nu contează prea mult. El se comportă mult mai bine decât cel mai rapid HDD cu platane ce-ar putea fi montat pe un laptop. În pachet găsim un încărcător compact. Cei care doresc să folosească ieşirea video VGA au nevoie de un adaptor. Ieşirea audio poartă sigla SonicMaster şi Bang & Olufsen. Difuzoarele se aud mai bine decât ne aşteptam de la dimensiunile lor, iar ieşirea prin jack-ul de 3,5 mm este foarte curată.

Performanţe

Eram foarte curios să văd cum se comportă un ultra-portabil cu APU de la AMD. Producătorul de procesoare nu a reuşit să impresioneze până acum în segmentul mobil, iar lansarea unor modele ce ar trebui să concureze cu ultrabook-urile susţinute de Intel este o mutare foarte ambiţioasă. A10-4655M este un procesor construit pe 32 nm cu chipset grafic şi controller de memorie integrate. Fosta platformă Llano a fost îmbunătăţită atât la capitolul performanţă, cât şi la eficienţă.
În testele de performanţă, procesorul lui Asus U38N reuşeşte să stea alături de un Intel Core i3 cu voltaj normal din seria Sandy Bridge. Dacă îl comparăm cu procesoarele ULV din ultrabook-uri, el se apropie de modelele Intel Core i5 ULV din gama actuală Ivy Bridge. În practică, asta înseamnă că Asus U38N se mişcă foarte bine în sarcini relativ uşoare. Când ai nevoie de putere de procesare brută, modelele Intel sunt mai bune.

Pe de altă parte, AMD A10-4655M are o placă video integrată performantă. Doar Intel HD 4000 din modelele Ivy Bridge reuşeşte să se comporte mai bine în unele teste, deşi per ansamblu soluţia AMD este mai bună. Numărul aplicaţiilor care suportă plaforma OpenCL este în creştere. Acestea pot să folosească puterea combinată a procesorului şi plăcii video pentru realizarea unor sarcini.
PCMark Vantage 64 bit - 6746 (Productivity - 8311)
PCMark 7 - 2425
3DMark Vantage Entry - 8694 (GPU 12037 / CPU 4742)
3DMark Vantage Performance - 3183 (GPU 2852)
3DMark Vantage High - 2153 (GPU 1962)
3DMark11 - E 1609 / P 1015 / X 309
Cinebench R11.5 - 16,54 fps / 1,73 pts

Jocuri

Plăcile grafice dedicate au început să-şi facă apariţia în ultrabook-uri, în ciuda faptului că ele nu sunt dedicate pasionaţilor de jocuri. Se poate spune că Asus U38N are deja o placă grafică integrată destul de capabilă. Nu este chiar indicat să rulezi jocuri cu acest ultra-portabil, însă dacă vrei s-o faci s-ar putea să ai o surpriză plăcută, atâta timp cât înţelegi limitările hardware-ului. Am rulat CoD Modern Warfare 3 cu setările High şi AA 2x, obţinând un framerate mediu decent de 27 fps. Laptopul nu s-a încălzit foarte tare şi nici sistemul de răcire nu a devenit extrem de zgomotos. Singura problemă a fost aceea că panoul IPS al ecranului nu are un timp de răspuns îndeajuns de mic pentru un astfel de titlu de acţiune.

Autonomie

Ultra-portabilul de faţă se comportă acceptabil la testul de autonomie. APU-ul de la AMD nu reuşeşte să concureze cu procesoarele Intel la capitolul eficienţă şi aceasta se observă imediat. În testul de autonomie în mediul office am obţinut o performanţă de trei ore şi 30 minute, iar la redare video 1080p bateria s-a descărcat în trei ore şi 20 minute.
Pentru cele două teste am folosit profilul Power4Gear Battery Saving. În testul office am redactat documente, am navigat pe Internet folosind placa de reţea wireless şi am ascultat muzică în fundal folosind o pereche de căşti. Pentru testul multimedia am rulat un film full HD cu ajutorul unui player ce suportă decodare hardware. Redarea sunetului s-a făcut tot cu ajutorul unei perechi de căşti, iar placa de reţea wireless a fost dezactivată. Luminozitatea ecranului a fost de 40% pentru testul office şi de 70% pentru testul multimedia.

Alte aspecte

Laptopul se încălzeşte doar în zona tastaturii şi foarte puţin în jumătatea dreaptă a restpad-ului. Sistemul de răcire este eficient şi nu lasă temperatura procesorului să treacă de 70 de grade în testele de performanţă. Într-o cameră fără zgomot de fond, ventilatorul sistemului de răcire se aude, dar nu este foarte deranjant. În sarcină, zgomotul devine mai pregnant, însă rămâne în limite decente.8

Preţ şi disponibilitate

Asus U38N este disponibil pe piaţa românească în versiunea testată mai sus la preţul de 4.400 lei . Contra sumei de 4.000 lei veţi primi acelaşi pachet, dar cu un HDD de 500 GB în locul SSD-ului. O a treia versiune a laptopului include SSD-ul de 128 GB, dar este motorizată de un procesor mai lent, AMD A8-4555M. Ea costă aproximativ 4.050 lei.

Concluzie

Asus U38N nu este un ultrabook, dar este o alternativă viabilă la acest tip de ultra-portabile.  Producătorul a folosit o carcasă similară cu cea a seriei Zenbook tocmai pentru a indica faptul că U38N este un văr ceva mai accesibil. Din punct de vedere al dotărilor, laptopul stă foarte bine şi a lăsat la final o impresie foarte bună. Unitatea APU A10-4655M readuce AMD în cursa pentru segmentul ultra-portabil şi ne face să credem că în viitor am putea găsi o alternativă bună la soluţiile Intel.

Cu un SSD de 128 GB, Asus U38N se mişcă bine, dar nu este recomandat celor care doresc putere de procesare cât mai mare în acest format. Pe de altă parte, amatorii de jocuri în weekend s-ar putea să aibă nişte surprize plăcute din partea ultra-portabilului la rularea unor titluri mai puţin pretenţioase. Autonomia lui Asus U38N putea fi mai bună, iar greutatea sa este puţin mai mare decât a ultrabook-urilor similare.
Din punct de vedere al dotărilor, Asus U38N este similar cu modelul Zenbook UX31A.  Ultra-portabilul cu AMD este însă mai ieftin cu aproximativ 500 lei , ceea ce-l face destul de atractiv în acea zonă de preţ.
Părţi pozitiveplus
  • +un ecran full HD superb
  • +carcasă metalică bine construită
  • +are o tastatură bună, iluminată
  • +configuraţie cu SSD şi APU capabil
Părţi negativeminus
  • puterea de procesare brută este modestă
  • autonomia putea fi mai bună