joi, 20 decembrie 2012

Descoperire neaşteptată: o stea vecină deţine o planetă ca ar putea susţine viaţa


O echipă internaţională de astronomi a descoperit că Tau Ceti, cea mai apropiată stea care se aseamănă cu Soarele, are planete la fel cele din sistemul nostru solar. Mai mult, una dintre aceste planete orbitează în jurul stelei, în aşa-numita zonă locuibilă.

Tau Ceti se află la distanţă mică faţă de Pământ, mai exact ea este localizată la 12 ani lumină de noi, ceea ce în termeni cosmici s-ar traduce că se află la o aruncătură de băţ. De fapt, ea este atât de apropiată de noi încât noaptea o putem vedea cu ochiul liber. 
Cea mai incitantă veste este legată de planeta găsită în zona Goldilocks, loc în care temperatura nu este nici prea rece şi nici prea caldă, ci numai bună pentru susţinut viaţa. 
Descoperirea a fost realizată de o echipă de cercetători din Australia, Marea Britanie, Chile şi Statele Unite. În studiul lor, ei au aplicat o nouă tehnică pentru filtrarea informaţiilor de la mai bine de 6.000 de observaţii astronomice. Astfel ei susţin că au înregistrat semnale distorsionate, numite „zgomote” care maschează existenţa planetelor cu masă mică. Ei au aplicat tehnica asupra lui Tau Ceti şi au descoperit că nu este vorba de o stea singură ci de una cu un sistem planetar.
„Această descoperire este în concordanţă cu părerea noastră referitoare la faptul că din punct de vedere virtual fiecare stea are planete şi că galaxia trebuie să aibă multe astfel de planete asemănătoare cu Pământul”, a declarat Steve Vogt. 

Sursa : http://www.descopera.ro

A fost identificat modul în care utilizarea Facebook poate duce la îngrăşare


În mod surprinzător, folosirea celebrei reţele de socializare Facebook ar putea duce la creşterea în greutate.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care socializează des cu prietenii pe Facebook prezentau un nivel mai mare al stimei de sine, dar un nivel mai scăzut al autocontrolului.
Acest lucru făcea mai probabil ca utilizatorii Facebook să consume alimente nesănătoase după ce ieşeau de pe reţeaua socială, lucru observat mai ales în cazul în care dialogau cu prieteni apropiaţi.
Echipa de cercetători de la Universitatea Columbia şi de la Universitatea Pittsburgh sugerează că din acest motiv utilizatorii s-ar putea îngrăşa în urma utilizării Facebook şi nu, aşa cum s-ar putea crede, deoarece reţeaua de socializare ar încuraja sedentarismul.
În cercetarea publicată în Journal of Consumer Research, oamenii de ştiinţă au explicat că „utilizarea reţelelor sociale poate avea un efect pozitiv asupra stimei de sine şi asupra bunăstării. Cu toate acestea, îmbunătăţirea stimei de sine ar putea avea un efect dăunător asupra comportamentului. Deoarece consumatorilor le pasă de imaginea pe care o prezintă prietenilor apropiaţi, folosirea reţelelor sociale duce la creşterea respectului de sine în rândul celor care se concentrează pe aceşti prieteni atunci când folosesc reţeaua socială. Această creştere imediată a stimei de sine face ca respectivele persoane să prezinte un nivel al autocontrolului mai scăzut”.
Oamenii de ştiinţă au folosit cinci experimente pentru a observa care este comportamentul utilizatorilor de Facebook în viaţa de zi cu zi, pentru a identifica modul în care reţeaua socială le influenţează viaţa. Cercetătorii au descoperit o legătură între utilizarea website-ului şi autocontrolul scăzut, care se manifesta în alegerile alimentare şi în cantitatea de bani cheltuită.
De asemenea, aceştia au descoperit că persoanele care folosesc Facebook pentru a-şi contacta prietenii prezentau şanse mai mari de a consuma alimente în exces şi de a fi supraponderali. De asemenea, aveau datorii mai mari la bănci.
Acest lucru nu era valabil în cazul persoanelor care foloseau Facebook pentru a concentra pe „legăturile slabe”, cu persoanele pe care nu le cunoşteau foarte bine. 
„Aceste rezultate sunt îngrijorătoare, ţinând cont că oamenii petrec tot mai mult timp pe aceste reţele sociale şi că accesul la acestea este tot mai răspândit ca urmare a progresului tehnologic, ce a dus la apariţia smartphone-urilor şi a altor dispozitive”, au explicat cercetătorii.
„Ţinând cont că autocontrolul este un element esenţial al ordinii sociale şi al bunăstării personale, acest efect subtil ar putea avea un impact pe scară largă. Acesta se poate observa mai ales în rândul adolescenţilor şi adulţilor tineri care sunt utilizatorii care petrec cel mai mult timp pe reţelele sociale, pe care le consideră o parte firească a vieţii de zi cu zi, crescând alături de ele”, au concluzonat autorii.
În acest moment, Facebook se laudă cu 1 miliard de utilizatori. Terra numără 7 miliarde de locuitori.

Sursa : http://www.descopera.ro

Arheologii au descoperit în Mexic un grup de schelete cu cranii bizar deformate (FOTO, VIDEO)


Descoperirea trimite la o practică străveche a populaţiilor precolumbiene din Mesoamerica - deformarea intenţionată a craniului, care era începută încă din copilărie.

Dintre cele 25 de schelete datând din anul 953 e.n., descoperite în situl funerar de lângă satul mexican Onavas, 13 prezintă deformări intenţionate ale craniului, iar 5 prezintă şi mutilări dentare.
„Deformarea craniului în culturile mesoamericane era utilizată pentru a diferenţia grupurile sociale unul de altul şi în scopuri rituale”, a explicat arheologul Cristina Garcia Moreno, director al programului de cercetare. Ea conduce lucrările din partea Universităţii de Stat din Arizona (SUA), cu permisiunea Institutului Naţional de Arheologie şi Istorie din Mexic (INAH).
Cele două tipuri de intervenţii - deformări craniene şi mutilări dentare - arată că arheologii au de-a face, în acest caz, cu un amestec de tradiţii ale mai multor grupuri din nordul Mexicului, a explicat Cristina Garcia Moreno. 
Deformarea craniului avea un rol rotual şi marca diferenţele între anumite grupuri sociale.
De altfel, şi prezenţa unor podoabe realizate din cochilii de moluşte provenite din Golful California arată că influenţa popoarelor mesoamericane se întindea spre nord mai departe decât se crezuse până acum.
Mutilările dentare ar fi fost asociate, cred specialiştii, cu un rit de trecere, marcând tranziţia de la copilărie la adolescenţă. Cele 5 schelete cu astfel de mutilări descoperite în Sonora aparţin unor persoane care aveau peste 12 ani, ceea ce ar confirma această teorie.
Mutilarile dentare, cred specialiştii, făceau parte dintr-un rit al trecerii de la copilărie la adolescenţă.
Însă descoperirile au şi multe aspecte nelămurite; arheologii nu pot recunoaşte niciun fel de diferenţe sociale, deoarece toate mormintele par să aibă aceleaşi caracteristici, nu ştiu de ce unii dintre cei îngropaţi purtau podoabe, iar alţii nu, şi nici de ce un singur schelet dintre cele 25 este al unei femei.
Un număr destul de mare dintre schelete aparţin unor copii mici sau pre-adolescenţi, ceea ce, cred arheologii, demonstrează cât de riscantă era practica deformării craniului, care putea duce la moarte din cauza presiunii prea mari exercitate asupra cutiei craniene.

Sursa : http://www.descopera.ro

De ce au mâinile oamenilor forma actuală? Cercetătorii au descoperit un răspuns surprinzător


Biologii spun că mâna umană este un miracol al evoluţiei, ce ne oferă dexteritatea care permite speciei noastre să efectueze activităţi diverse, de la zidirea unei case şi scrierea unei cărţi până la jucat hochei şi efectuat operaţii de neurochirurgie.

În aproximativ aceeaşi perioadă în care am încetat să mai trăim în copaci şi am început să mergem în picioare, mâinile noastre au deveni scurte, pătrăţoase, cu degetul mare opozabil.
Care au fost forţele ce au dus, de-a lungul a mii de ani, la sculptarea mâinii în forma pe care o are astăzi? A fost oare pentru a ne permite să folosim instrumentele primitive, aşa cum au crezut pentru multă vreme experţii? Pentru a ne permite să culegem fructele cu care ne hrăneam?
Acum, cercetătorii au lansat o nouă ipoteză: palmele au evoluat pentru a putea forma un pumn, ceea ce ne permitea să ne luptăm cu alţi oameni.
„Rolul pe care agresiunea l-a jucat în evoluţia umană nu a fost apreciat la adevărata sa valoare”, explică David Carrier, un profesor de la Universitatea Utah care este promotorul acestei idei, alături de colegul său Michael Morgan.
„Sunt oameni cărora nu le place această idee, dar este clar că, prin comparaţie cu alte mamifere, maimuţele antropoide sunt un grup relativ agresiv, cu numeroase exemple de lupte şi violenţă, iar noi facem parte din acest grup. Suntem un exemplu în ceea ce priveşte violenţa”, a explicat Carrier.
În studiul publicat în Journal of Experimental Biology, cei doi cercetători afirmă că teoria lor este susţinută de modele şi de experimente în biomecanică.
Cimpanzeii moderni – cele mai apropiate rude ale oamenilor dintre primate – au palmele lungi şi un deget mare scurt, pe când palma omenească şi degetele sunt mult mai scurte, iar degetul mare mai lung şi mai puternic.
Această configuraţie a palmei ne permite să ne strângem degetele într-un pumn şi să punem degetul mare peste degete. Astfel, degetul mare oferă rigiditate pumnului şi protejează palma de vătămare în timpul luptei, argumentează Carrier şi Morgan.
Degetele celorlalte primate sunt prea lungi pentru a intra în palmă, iar degetele mari prea scurte pentru a acoperi degetele. De aceea, atunci când celelalte maimuţe antropoide se luptă, e mult mai probabil să se ia la trântă şi să-şi doboare adversarul la pământ, ţinându-l acolo pentru a permite celorlalţi să-l calce, explică Carrier.
Pentru a testa importanţa pumnilor, Carrier şi colegii săi au recrutat 10 atleţi şi au măsurat cât de puternic pot lovi un sac de box folosind un pumn obişnuit, un pumn în care degetul mare nu acoperă celelalte degete şi cu palma deschisă.
Atleţii puteau genera de două ori mai multă forţă cu un pumn normal decât cu un pumn în care degetul mare era ieşit în afară, ca urmare a rolului întăritor pe care degetul mare îl joacă atunci când acoperă celelalte degete. Nu era înregistrată vreo diferenţă de forţă între un pumn obişnuit şi o lovitură cu palma deschisă, însă Carrier afirmă că este posibil ca pumnul să concentreze acea forţă într-o zonă mai mică, provocând astfel mai multe daune.
De asemenea, având degetul mare peste celelalte degete, încheieturile sunt de patru ori mai rigide, protejând astfel oasele şi ligamentele.
„Un individ care putea lovi cu pumnul închis putea lovi mai tare fără a suferi vătămări, astfel că putea să se lupte mai eficient pentru a obţine o parteneră, având astfel mai multe şanse de a se reproduce”, a concluzionat profesorul Carrier.
Dacă ipoteza lui Carrier este adevărată, aceasta ar explica un alt mister al corpului uman. Cercetătorii s-au întrebat de mult timp de ce un nivel ridicat al testosteronului face ca degetele inelare ale bărbaţilor să fie mai lungi decât degetele arătătoare. Carrier afirmă că legătura ar putea fi explicată de faptul că această configuraţie duce la un pumn mai bun pentru luptă. Astfel, un bărbat dominant ar fi, totodată, un luptător mai eficient.

Sursa : http://www.descopera.ro

Samsung, cel mai mare producător de telefoane şi smartphone-uri în 2012


 Cucerirea de către Samsung a primului loc în topul producătorilor de telefoane mobile nu este o surpriză pentru cei care au urmărit îndeaproape analizele de piaţă. Încă din zorii acestui an, IDC a prognozat pierderea poziţiei vechiului rege Nokia în favoarea sud-coreenilor, iar cifrele de vânzări ale primului trimestru au confirmat acest lucru.
Performanţa Samsung din primele trei luni a continuat şi de-a lungul celorlalte trei trimestre care au urmat, IHS iSuppli confirmând dominaţia companiei Samsung pe piaţa terminalelor mobile. În creştere cu 5 procente faţă de anul anterior, Samsung şi-a adjudecat 29% din piaţa terminalelor mobile şi a detronat compania Nokia, care a stat pe prima poziţie în acest clasament timp de 14 ani. Finlandezii au pierdut 6 procente din cota de piaţă, aceştia trebuind să se mulţumească cu locul secund. Deşi produc doar smartphone-uri, nu şi terminale mobile simple, Apple a reuşit să se claseze pe locul trei, urmaţi fiind de un ZTE staţionar şi un LG în scădere.
Samsung a dominat în acest an nu doar întreaga piaţă a telefoanelor mobile, compania consolidându-şi dominaţia şi în topul producătorilor de smartphone-uri. După un final de 2011 în care Samsung a câştigat la mustaţă lupta cu Apple, sud-coreeni au reuşit să obţină locul întâi cu 28 de procente de piaţă, la o diferenţă  vizibilă faţă de rivalii de moarte din Cupertino.
Apple s-a clasat pe locul secund cu 20 de procente, compania cunoscând şi ea o creştere uşoară de un procent. Ocupanţii locurilor 3, 4 şi 5, adică Nokia, HTC şi Research in Motion, au cunoscut toţi scăderi consistente, mai ales în cazul primilor şi ultimilor.

Sursa : 

Noua telecomandă LG Magic Remote este universală!


Telecomanda LG pentru televizoare Smart TV a trecut la o nouă generaţie, devenind o veritabilă telecomandă universală cu funcţie de comandă vocală, capabilă să controleze orice gadget din gospodărie.
LG Magic Remote LG Magic Remote

Telecomanda LG Magic Remote a fost introdusă în anul 2010 şi prezentată ca un accesoriu ce permite folosirea eficientă şi comodă a funcţiilor specifice televizoarelor din categoria Smart TV. Încă de atunci, aceasta includea rotiţă de scroll pentru derularea listelor de meniuri şi accelerometru ce simula funcţionalitatea unui mouse, animând cursorul reprezentat pe ecran prin simpla mişcare a telecomenzii în aer. Versiunea rezervată ofertei 2012 de televizoare Smart TV dispunea de micron şi funcţie de recunoaştere vocală pentru comenzi fără butoane, respectiv tastatură QWERTY pentru televizoarele din seria Google TV.
Noua telecomandă Magic Remote extinde trăsăturile menţionate mai sus adăugând facilităţi specifice telecomenzilor universale, cum ar fi abilitatea de a învăţa comenzi noi pentru controlul celorlalte gadgeturi din vecinătate, inclusiv cele non-LG.
Software-ul îmbunătăţit cu suport Natural Language permite controlul televizorului prin comenzi vocale complexe, spre exemplu rostirea numele canalului pe care dorim să îl vizionăm pentru a sări direct la acesta.
LG Magic Remote LG Magic Remote

Forma telecomenzii a fost optimizată, iar butoanele sunt repoziţionate pentru mai mult confort. Televizoarele LG CINEMA 3D Smart TV din categoria superioară de preţuri sunt livrate cu o versiune mai mică a telecomenzii, prevăzută cu butoane iluminate.
Cei care doresc să se bucure de funcţionalitatea noii telecomenzi LG Magic Remote o pot face cumpărând un televizor LG cu funcţie Smart TV din oferta anului 2013, sau achiziţionând separat telecomanda Magic Remote, la un preţ rămas încă neprecizat.

Sursa : http://www.go4it.ro

Peste 250 de români au contribuit la un joc video cu vânzări de aproape jumătate de miliard de euro în toamna aceasta


Assassins Creed 3, unul dintre cele mai importante jocuri video lansate în toamna aceasta, cu vânzări de aproape jumătate de miliard de euro până în prezent, a avut o contribuţie importantă şi de la biroul din Bucureşti al producătorului francez Ubisoft, afirmă directorul filialei, francezul Sebastien Delen, într-un interviu pentru Ziarul Financiar.
Un număr de 50 de programatori de la divizia de dezvoltare şi peste 200 de persoane de la divizia de testare de la biroul Ubisoft din Bucureşti au contribuit la crearea jocului Assassins Creed 3, un efort estimat de Delen la circa 1 milion de euro.
Fondat în anul 1992, biroul din Bucureşti este cel mai important centru de teastare de jocuri al Ubisoft din lume, cu un personal care numără între 800 şi 1.000 de persoane, în funcţie de angajaţii angrenaţi în proiecte temporare.
Assassins Creed 3 este cel de-al cincilea titlu al francizei Assassins Creed lansate în luna noiembrie a anului 2007, care s-a vândut până acum în peste 40 de milioane de exemplare. Cel mai recent titlu s-a vândut în primele şase săptămâni în peste 7 milioane de exemplare. Preţul mediu al unui joc este de 60 de euro. Assassins Creed 3 a fost lansat la sfârşitul lunii octombrie - începutul lunii noiembrie pe platformele PlayStation 3, Xbox 360, Wii U şi Microsoft Windows.
Piaţa jocurilor video, o industrie care a depăşit la încasări segmentul filmelor, a fost dominată însă toamna aceasta de titlul Call of Duty: Black Ops II, cea mai recentă versiune a jocului video produs de Activision Blizzard, care a ajuns la vânzări de 1 miliard de dolari în 15 zile de la lansare, mai repede decât Avatar, deţinătorul recordului de încasări pentru filmele de ficţiune.

Sursa : http://www.zf.ro

Enigma mayasa – Se pot inversa polii Pamantului pe 21 decembrie?

Enigma mayasa – Se pot inversa polii Pamantului pe 21 decembrie?


Pana acum NASA ne-a dat asigurari ca totul e in ordine si ca NU vom asista la apocalipsa. Sa fie, oare, chiar asa?
“…partea de jos a hartii (harta lui Piri Reis din 1513, n.n.) reprezinta Coasta Printesei Martha a Tarii Regina Maud din Antarctica. (…) Detaliile geografice ale acestei parti a hartii sunt intr-o surprinzatoare concordanta cu ultimele masuratori seismice realizate de expeditia suedeza in 1949. (…) Aceste lucru indica faptul ca linia coastei a fost cartografiata inainte de a fi acoperita de calota glaciara. “
Un material de Lucian Cambesteanu.

Vorbeam in articolul precedent dedicat problemei mayase despre sacrificiile umane pe care olmecii, cu mult inaintea mayasilor, ulterior mayasii si dupa ei, aztecii, le practicau pentru a amana sfarsitul lumii care urma sa coincida, potrivit credintei lor, intoarcerii zeilor pe Pamant. Astazi vom discuta despre cum vedeau mayasii sfarsitul lumii si despre cum a fost interpretata aceasta informatie de catre cercetatori si specialisti in cultura maya.
Scrisoarea de mai sus, despre Antarctica, este semnata de Lt. Colonel, USAF, Fortele Aeriene Americane, Harold Z. Ohlmayer si este adresata profesorului, anonim, pe vremea aceea, Charles H. Hapgood de la Colegiul Keen, New Hampshire in anul 1960. Nu comentam faptul ca Antarctica nu avea cum sa fie descoperita in anii 1500 si nici cine a cartografiat acest continent inainte de a fi acoperit de gheata, undeva in jurul anului 11.000 i. Hr. Cererea d-lui Hapgood de care, cu siguranta, ati auzit din filmul “2012”, avea legatura cu o cercetare pe care voia sa o intreprinda in cu totul si cu totul alt scop decat imaginatia celor de la Hollywood. Teoria sa era legata de un posibil sfarsit al lumii pe care o civilizatie, avansata, pamanteana, l-a trait, supravietuitorilor careia fiindu-le noi acum datori cu multumiri pentru piramidele din Mexic, Peru, Bolivia, Egipt si, implicit calendarului mayas.
Vom reda pe scurt teoria d-lui Hapgood, preluata de Graham Hancock si de alti cercetatori pentru ca din punctul nostru de vedere, sfarsitul lumii e destul de departe. Oricum, vom reveni asupra ei la sfarsitul acestui articol. Acesti oameni afirma ca o civilizatie avansata de exploratori, creatori de ambarcatiuni care sa reziste oceanelor, arhitecti minunati – vezi piramidele din Mexic, Peru sau Egipt – au colindat Pamantul, aveau cunostinte despre Antarctica inainte de a fi acoperita de gheata, traisera probabil acolo, ne-au lasat mostenire o suma de cunostinte inglobate in monumente si in mituri. Tot acest proces ar fi durat mii de ani, de la disparitia acestei civilizatii avansate, in jurul anului 11.000 i.Hr si pana prin 4.000 i.Hr cand s-au ivit zorii unei noi civilizatii. Cum vedea profesorul Hapgood sfarsitul acestei ere a populatiei planetei noastre, vom afla imediat. Inainte insa, si in stransa legatura cu ea, sa vedem cum priveau mayasii si, in general, pre-columbienii, lumea si sfarsitul ei.
Potrivit Codex-ului Vaticano-Latin, mayasii si, ulterior aztecii, considerau ca universul opereaza in cicluri ample : avem primul Soare care a durat 4.008 ani, timp in care populatia planetei se hranea cu porumb de apa si in care existau giganti. Aceasta lume a fost distrusa de apa, iar oamenii, pentru a supravietui, s-au transformat in pesti. O singura pereche a supravietuit, repopuland Pamantul. Al doilea Soare avea sa dureze 4.010 ani. Pamantenii de atunci mancau fructe salbatice si aveau sa fie lichidati de asa-numitul – Sarpe Salbatic – supravietuitorii, cu exceptia unei singure perechi, fiind transformati in maimute. Sub al treilea Soare, descendentii perechii salvate, se vor fi lovit de o alta calamitate – Pamantul a fost distrus de foc dupa o existenta linistita de 4.081 de ani. Ei bine, in timpul celui de-al cincilea Soare, perioada care va fi durat 5.026 de ani, oamenii vor fi murit de foame, sfarsitul venind in urma unui potop de sange si foc. Acest ciclu al celui de-al cincilea Soare nu s-a incheiat. Stim doar, potrivit traditiei mayase si preluate de azteci, ca a inceput undeva in mileniul IV i. Hr. ca se numeste Soarele Miscarii si ca asta inseamna zguduiri puternice ale Pamantului. Pana in decembrie 2012.
De ani de zile, specialistii NASA si nu numai, ne asigura de faptul ca nu exista niciun pericol pentru data de 21 decembrie 2012. Si, probabil, au dreptate. Niciun asteroid nu a fost observat in apropiere de Pamant, ca potential pericol, Soarele isi vede linistit de treaba, iar scenariul particulelor trasmise de astru, asa cum am vazut in filmul “2012” pare ireal. Incercam acum sa aflam daca nu cumva primejdia sta in alta parte. Sub noi.
Antarctica a fost descoperita in anul 1818. Noi mergem acum in anul 1963. In baza hartii lui Piri Reis(1513 dar bazata, se pare, pe surse mai vechi) profesorul Hapgood avansa teoria potrivit careia Pamantul, cu tot cu Antarctica, a fost cartografiat cu cel putin 4.000 de ani i.Hr. Nimeni nu putea cartografia Antarctica lipsita de gheata mai devreme de 13.000-11.000 i. Hr. Concluzia acestui cercetator, caruia contemporanii i-au dat “delete” a fost ca o civilizatie dezvoltata, martora sau, daca nu chiar creatoare, a minunilor lumii antice, incluzand calendarul mayas, a fost lovita de un cataclism devastator, supravietuind doar cativa indivizi care aveau sa readuca stiinta unor populatii salbaticite. Se intampla cu cel putin 12.000 de ani inainte ca noi sa aflam aceste lucruri. Asa cum am fi noi, probabil, dupa zeci de ani de lipsa a curentului electric. Sa vedem, insa, in final, teoria Pamantului-portocala si rotatia polilor.
Specialistii NASA ne-au linistit pana acum : Soarele are cicluri de activitate intensa, ceea ce inseamna explozii si radiatii, o data la 11 ani. Terra este aparata de un scut care, ca si in trecut, ne va proteja si acum in 2012 cand activitatea solara isi atinge maximumul. Ce ne facem insa cu Pamantul? Profesorul Hapgood a venit cu o teorie interesanta. Acea civilizatie avansata a disparut in urma unei miscari a scoartei Pamantului ca portocala-leit-motiv in filmul “2012”. Un fenomen pe care civilizatia noastra nu l-a cunoscut, urmata de o schimbare a polilor si, implicit a climei. Despre ce este vorba in schimbarea polilor planetei insa? Potrivit Institutului de Fizica a Pamantului de la Paris, un astfel de fenomen ar duce la schimbarea majora a intensitatii campului magnetic al Pamantului, inversarea climei si modificarea pozitiei continentelor. Acesta sa fie motivul pentru care Antarctica va fi fost cartografiata pe vremea cand nu era acoperita de gheata? Greu de crezut, spunem noi, de vreme ce ultima inversare a polilor Pamantului s-a petrecut in urma cu 780.000 de ani. Atunci coaja portocalei lui Hapgood s-a rotit fara miez. Nu exista date care sa ateste faptul ca mayasii aveau cunostinte despre un asemenea fenomen. Ei stiau doar ca la un moment dat lumea lor se va sfarsi. Istoricii religiilor, arheologii si istoricii ne vor lamuri, probabil. Noi nu putem decat sa le atragem atentia. 
Aceasta a fost una dintre teoriile legate de sfarsitul lumii. In articolul urmator vom vedea o alta, speram noi, la fel de interesanta. Evident, cum mentiunea ca nu vrem decat sa aducem un plus de informatie unui subiect care intereseaza si care, din punctul nostru de vedere, nu are rezolvare, ci doar trebuie sa ridice unele intrebari istoricilor si arheologilor. 

Sursa : http://www.yoda.ro

Sacrilegiu. A aparut primul iPhone cu Android. Cum arata si ce specificatii are

Sacrilegiu. A aparut primul iPhone cu Android. Cum arata si ce specificatii are


Afla totul despre telefonul care, culmea, NU e facut de chinezi!
Cand auzi ca pe piata a aparut un iPhone care sa foloseasca sistemul de operare Android, te gandesti la doua lucruri: fie un chinez s-au intrecut pe sine, fie Apple vine cu o miscare care l-ar face pe Steve Jobs sa se rasuceasca in mormant. Nu e nici una, nici alta.
Primul iPhone cu Android vine din Brazilia. Gradiente iphone Neo One a fost lansat oficial. E primul gadget al companiei braziliene cu cuvantul "iphone" in nume, insa povestea e veche. Slashgear scrie ca baietii detin drepturile exclusive pentru cuvantul "iphone" in Brazilia de ceva vreme, mai exact au intrat in posesia acestora la un an dupa ce Apple a adus in aceasta tara, oficial, iPhone-ul, lucru care s-a petrecut in 2007.
Toata aceasta poveste se poate termina in fata tribunalului, pentru ca cei de la Apple cel mai probabil vor riposta. 
Nu trebuie sa iti faci griji ca n-ai recunoaste un iphone brazilian de unul adevarat. Cand le tii in mana, diferentele sunt uriase.
iphone-ul din Brazilia are Android 2.3 Gingerbread, ecran de 3,7 inch cu o rezolutie de 320x480 pixeli, procesor single-core la 800MHz, spatiu de stocare de 2 GB, camera principala de 5 MP si secundara de 0,3 MP.
Aparatul costa ~285 de dolari americani si este dual-SIM.

Sursa : http://www.yoda.ro

Averea fondatorului Facebook, mai mica cu peste jumatate de miliard de dolari. Ce donatie impresionanata a facut Zuckerberg

Averea fondatorului Facebook, mai mica cu peste jumatate de miliard de dolari. Ce donatie impresionanata a facut Zuckerberg


Marck Zuckerberg va dona actiuni Facebook de aproape 500 de milioane de dolari pentru o fundatie din Silicon Valley
Mark Zuckerberg, CEO Facebook, va dona actiuni ale retelei de socializare in valoare de aproape 500 de milioane de dolari catre Silicon Valley Community Foundation, relateaza Bloomberg.
Donatia acordata fundatiei, care a avut in 2011 active de 2 miliarde de dolari, este destinata lansarii unor noi proiecte, a explicat Zuckerberg pe pagina sa de Facebook.
Zuckerberg si sotia sa, Priscilla, au semnat in urma cu doi ani un angajament potrivit caruia vor folosi majoritatea veniturilor lor in scopuri caritabile.
Silicon Valley Community Foundation acorda granturi pentru proiecte ale comunitatii locale si administreaza fonduri caritabile corporatiste si individuale.
"Cadoul generos al lui Mark va schimba vieti si va inspira si alte donatii in Silicon Valley si in restul lumii, pentru ca lumea sa devina un loc mai bun. Suntem onorati ca a decis sa ne fie partener in continuare, pentru a-l ajuta sa isi indeplineasca obiectivele caritabile", a declarat Emmett Carson, director general al fundatiei, citat de agentia de presa Mediafax.
Prima donatie facuta de cuplu, de 100 de milioane de dolari, a fost pentru reforme in educatie in Newark, New Jersey.
Averea lui Zuckerberg este evaluata la 14,1 miliarde de dolari, el aflandu-se pe locul 59 in randul celor mai bogati oameni din lume, potrivit Indicelui Miliardarilor realizat de Bloomberg.
Actiunile Facebook au inchis tranzactiile de marti in crestere cu 3,6%, la 27,71 dolari pe unitate.

Sursa : http://www.yoda.ro

Twitter a suspendat contul celor de la Anonymous


Intr-o miscare mai putin obisnuita, Twitter a suspendat contul @YourAnonNews apartinand celor de la .
Cont Backup Anonymous
Cont Backup Anonymous
Cu toate ca am vazut amenintari de crime si relatari agresive din , fara nici un fel de repercursiuni pentru detinatorii respectivelor conturi, cei de la Anonymous se pare ca au trecut linia comportamentului aprobat.
Unul dintre cele mai importante conturi de Twitter ale celor de la Anonymous, cu peste 800.000 de followeri a fost suspendat. Este vorba de @YourAnonNews. Incepand de ieri, cei care accesau pagina de profil a respectivului cont erau intampinati de o pagina in care se relata faptul ca Twitter a suspendat acel cont. Folosit pentru a aduce la cunostinta publicului unele dintre cele mai importante atacuri din ultimii ani, @YourAnonNews din fericire nu a fost inchis de tot. Suspendarea a fost legata de publicarea unor informatii personale referitoare la unii membrii ai bisericii baptiste din Westboro. Aici intra adresa de acasa, numele complet si alte detalii referitoare la Shirley Phelps-Roper.
Cei de la Twitter au refuzat sa comenteze cu referire la respectiva supendare: ,,Nu comentam despre conturi individuale din motive de intimitate si securitate”. Chiar si asa, un cont de backup al Anonymous @YANBackUp a publicat captura de mai sus a unui email primit de la Twitter care confirma motivul supendarii.
Cont-Twitter-suspendat-anonymous_thumb.jpg

Sursa : http://playtech.ro

Everestul, într-o imagine de 2 miliarde de pixeli (FOTO, VIDEO)


Un realizator de film şi totodată alpinist, David Breashears, în colaborare cu organizaţia non-profit GlacierWorks, a creat această extraordinară fotografie „zoomabilă” a Everestului şi a regiunii muntoase din jur, pentru a documenta efectele schimbărilor climatice asupra Munţilor Himalaya şi a atrage atenţia asupra lor.

Nu mai puţin de 447 de fotografii individuale, realizate în primăvara anului 2012 cu un obiectiv de 300 mm, au fost combinate digital pentru a crea uimitoarea imaginea a gheţarului Khumbu, văzut din punctul numit Pumori, aflat în apropierea Muntelui Everest. Se văd în fotografie limba gheţarului şi tabăra de bază, de la poalele lui.
Mai multe imagini ale gheţarilor pot fi văzute pe site-ul GlacierWorks. Dar acestea reprezintă doar o mică parte dintre imaginile obţinute - abia a suta parte, după cum afirmă David Breashears, care consideră că fotografiile pot fi foarte eficace pentru a demonstra efectele modificărilor climatice şi a schimba astfel atitudinea oamenilor faţă de această situaţie.
Breashears, care a urcat până acum de cinci ori pe Everest şi a escaladat şi alte vârfuri himalaiene, colaborează în prezent cu Microsoft şi Royal Geographical Society pentru aceste program.
Iar planurile de viitor sunt şi mai îndrăzneţe: echipa intenţionează să realizeze 120.000 de fotgrafiii din elicopter, pentru „a-i purta pe oameni pe deasupra munţilor.” 
Cu ajutorul tehnologiilor puse la dispoziţie de Microsoft, vor putea fi combinate fotografii noi cu altele mai vechi, astfel încât utilizatorii să poată vedea cum arătau respectivele zone în trecut şi cum arată azi. Iar în colaborare cu Royal Geographical Society din Londra, echipa lucrează la o serie de imagini de tipul „înainte” şi „după”, pentru a înfăţişa efectele schimbărilor climatice din 1921 şi până acum.
Cele două proiecte ar urma să fie combinate, rezultând o imagine uriaşă, atât de detaliată încât utilizatorii să poată vedea chiar în interiorul corturilor din tabăra de bază. Imaginea ar putea fi gata în luna iunie a anului viitor.

Sursa : http://www.descopera.ro

Samsung pregăteşte noi ecrane flexibile, cu diagonale între 5.5" şi 55"


Samsung are câteva surprize pregătite pentru târgul de electronice CES 2013, programat să aibă loc în perioada
8 - 11 ianuarie în oraşul american Las Vegas.
Samsung pregăteşte noi ecrane flexibile, cu diagonale între 5.5" şi 55"Samsung pregăteşte noi ecrane flexibile, cu diagonale între 5.5" şi 55"

Alături de modele smartphone de ultimă generaţie şi televizoare OLED, Samsung va arăta lumii şi o nouă generaţie de ecrane flexibile, cu dimensiuni începând de la 5.5" pentru cele rezervate telefoanelor inteligente şi urcând la un respectabil 55 inch în cazul celor mai spaţioase modele rezervate pentru televizoare şi panouri publicitare.
Ecranul flexibil pentru smartphone măsoară 5.5" şi suportă rezoluţie HD, corespunzătoare unei densităţi de 267 ppi. Rezoluţia ecranului de 55" pentru televizoare nu a fost dezvăluită, dar ştim despre acesta că deşi este flexibil într-o anumită măsură, nu poate fi rulat asemenea unei coli de hârtie pentru transport.
Noile informaţii venite prin canale neoficiale par să confirme planurile anunţate de Samsung în luna martie a acestui an, anume de a lansa produse cu ecrane flexibile undeva către finalul anului 2012 sau începutul lui 2013. Chiar dacă până în acest moment compania nu are în oferă modele smartphone cu ecran flexibil, situaţia s-ar putea schimba chiar de la începutul anului viitor, dacă ecranele flexibile pregătite pentru CES 2013 se dovedesc viabile pentru producţie de masă şi includerea într-o nouă generaţie de gadgeturi.
Aşa ar putea arăta un ziar electronic în viitorul nu foarte îndepărtatAşa ar putea arăta un ziar electronic în viitorul nu foarte îndepărtat

Dacă totul decurge conform planurilor, în anul 2013 am putea vedea dispozitive de tip eReader care pot fi pliate asemenea unei cărţi, sau telefoane cu ecran extensibil, ce oferă o suprafaţă de lucru mai mare decât ar permite dispozitivul în mod normal. Şi televizoarele OLED ar putea lua într-un viitor nu foarte îndepărtat forma unei folii flexibile, ce poate fi atârnată sau chiar lipită de perete precum un tapet.

Sursa : http://www.go4it.ro

O noua companie intra in portofoliul Dropbox


DropBox Snapjoy achizitie
Dupa ce si-a facut timp sa-si actualizeze aplicatiile de iOS si sa achizitioneze un serviciu de muzica in cloud, Dropbox face pe sfarsit de saptamana o noua achizitie interesanta.
Snapjoy este cea mai noua achizitie a celor de la Dropbox. Snapjoy.com, desi nu mai accepta inscrieri de utilizatori noi, este un serviciu care agregheaza imaginile din cat mai multe surse, online si offline. Practic, pe langa faptul ca va ajuta sa va urcati pozele facute cu aparatul din dotare, puteti copia imagini si de pe Instagram, Twitter sau Flickr pentru simplul motiv de a avea intreaga colectie de fotografii la un loc.
Achizitia a fost anuntata pe blogul companiei cu mentiunea conducerii companiei: ,,intotdeauna i-am admirat pe cei de la Dropbox si le-am indragit produsul”. In plus, cei 100 de milioane de utilizatori pe care ii are Dropbox s-ar putea sa aiba un efect benefic si asupra Snapjoy. Totul depinde acum de directia pe care vrea sa o urmeze Dropbox pe termen scurt si mediu. Nu de alta, dar incepe sa fie din ce in ce mai absurd ca Dropbox sa fie doar un ,,hard disk personal in cer”.

Sursa : http://playtech.ro

Cea mai detaliata harta GPS a Romaniei contine acum toate portiunile finalizate din A1

Cea mai detaliata harta GPS a Romaniei contine acum toate portiunile finalizate din A1


Harta are mai multe actualizari rutiere si cuprinde o multitudine de imagini ale castrelor, cetatilor si asezarilor fortificate, ca sa stii pe langa ce treci.
A aparut noua editie a Atlasului Digital al Romaniei v5.10, RO.A.D.2013.10, cea mai cuprinzatoare harta GPS dedicata tarii noastre. Update-ul contine numeroase actualizari rutiere, dar si imagini cu castre, cetati si asezari fortificate, care ii vor bucura pe cei pasionati de istorie.
Atlasul Digital al Romaniei contine, in premiera autostrada A1 intre Giarmata si Izvin si intre Deva si Simeria, noua centura a Ploiestiului si pasajul rutier de la Metro, centura Ocolitoarea Mica a orasului Sacele, Pasajul Colentina-Pantelimon din Bucuresti, drumul expres de acces la Uzinele Dacia Renault din Mioveni si centura orasului Iasi, precum si revizii de esenta a numerotarii postale din Bucuresti, Constanta si Urziceni. 
Atlasului Digital al Romaniei v5.10, RO.A.D.2013.10 ramane pe pe locul I in clasamentul hartilor de navigatie rutiera, aducand in plus fata de editia precedenta peste 22.488,79 de kilometri de drumuri, ridicand acoperirea in teritoriu la un total de 289.750,79 km de cai de comunicatii, cu acoperire imbogatita in judeţele Alba, Bistrita-Nasaud, Neamt, Iasi, Teleorman, Galati si Botosani, iar numarul de informatii de tip punct se ridica in aceasta editie la 332.233 de puncte impartite in 455 de categorii.
ROAD2013.10 este singura harta de navigatie din lume care combina detalii topo cu o structura de drumuri rutabila – la nivel inclusiv de drumuri de pamant si poteci, oraşe cu blocuri 3D si modele minutios realizate la construcţii vechi, de patrimoniu, sau noi, definitorii pentru peisajul urban actual.
Galeria modelelor 3D s-a imbogatit, acum, cu reprezentarea detaliata a bisericilor evanghelice fortificate din Prejmer si Calnic, monumente aflate pe lista patrimoniului mondial UNESCO din Romania. In Delta Dunării a fost actualizat accesul maritim pe unele canale si s-au adaugat toponime si puncte de interes.
Editia actualizata are 503 MB si ruleaza exclusiv pe echipamente de navigatie Garmin.  Pretul Atlasului Digital al Romaniei v5.10, RO.A.D.2013.10 este de 475 Lei fara TVA. El va fi disponibil pe www.garmin.ro din 20 decembrie.

Sursa : http://www.yoda.ro

Top 3 Tweet-uri care au facut istorie in 2012


Un clasament mai putin obisnuit a fost dat publicitatii de catre , este vorba de top 3 tweet-uri pentru anul 2012.
top 3 Tweet-uri care au facut istorie 2012
Cele mai populare tweet-uri de anul acesta sunt din domenii pe cat de diverse pe atat de interesante. Daca nu ar fi vorba de ceva spectaculos nici nu s-ar fi putut ajunge la 810.000 de retweet-uri pentru asocierea a doar 3 cuvinte.
Pe locul al treilea se afla un tweet cu o semnificatie speciala peste ocean. Este vorba de cuvintele lui TJLang, un jucator de fotbal american care si-a manifestat frustrarea pe Twitter. Din cauza faptului ca arbitrii erau in greva, decizia finala a unui joc important din NFL dintre Seattle Seahawks si Green BayPackers a fost luata de un arbitru temporar. In acel context Packer TJ – @TJLang70 a scris ,,Fuck it NFL.. Dati-mi mie o amenda si folositi banii ca sa platiti arbitri obisnuiti”. Tweet-ul sau a avut 98.000 de retweet-uri si a fost pus de 28.000 de persoane ca si favorit.
Pe locul al doilea se afla o poveste dramatica . Tinarul avea o fana in varsta de 6 ani de care se apropiase foarte mult si care era bolnava de cancer pe creier. In momentul in care aceasta din urma a decedat, Bieber – @justinbieber a postat ,,RIP Avalanna. te iubesc” Tweet-ul sau a fost republicat de 220.000 de ori de catre fanii sai si a fost pus la favorit de catre 100.000 de oameni.
Pe primul loc se afla  la aflarea vestii ca a castigat alegerile. In respectivul context, @BarackObama a scris simplu si la obiect – ,,Inca patru ani”. Cuvintele sale au rezonat cu 810.000 de oameni si au ajuns in lista de favorite a 300.000 de persoane.
Sursa : http://playtech.ro