luni, 24 decembrie 2012

În China se construieşte cea mai mare clădire din lume, ce va fi de 5 ori cât Palatul Parlamentului din Bucureşti (GALERIE FOTO)


La o mie de kilometri de cea mai apropiată coastă un val imens, din sticlă, se ridică deasupra câmpiilor din Sichuan. Este vorba despre acoperişul a ceea ce autorităţile chineze afirmă că va fi cea mai mare structură din lume.

Clădirea „New Century Global Centre”, un simbol al boomului economic înregistrat de China, se va înălţa 100 de metri şi va măsura 500 de metri în lungime şi 400 de metri în lăţime.Autorităţile locale anunţă că noua clădire va avea 1.700.000 de metri pătraţi, suficient pentru a cuprinde de 20 de ori simbolul oraşului Sydney, celebra Operă.
Ca termen de comparaţie, clădirea Pentagonului din Washington, una dintre cele mai mari clădiri ale lumii, măsoară doar o treime, dispunând de numai 600.000 de metri pătraţi de spaţiu utilizabil. Palatul Parlamentului din Bucureşti are o suprafaţă utilizabilă de 340.000 de metri pătraţi.
Clădirea reflectă creşterea economică extraordinară înregistrată în Chengdu, capitala provinciei Sichuan, unde subvenţiile guvernamentale şi costurile scăzute au contribuit la prosperitate. Oraşul ce găzduieşte 14 milioane de locuitori doreşte să-şi extindă reţeaua de metrou de la 2 linii la 10 până în 2020, să construiască un nou aeroport şi să devină un nou Silicon Valley.
Global Centre va găzdui birouri, săli de conferinţă, un complex universitar, două centre comerciale, două hoteluri de cinci stele, un cinematograf IMAX, un „sat Mediteranean” reprodus cu acurateţe, un patinoar şi un vas cu piraţi, printre alte numeroase atracţii.
Aproximativ 400.000 de metri pătraţi vor fi dedicaţi zonei de shopping, unde se vor găsi mai ales branduri de lux. 
În ciuda faptului că Chengdu se află la 1.000 de kilometri de mare, complexul are o temă maritimă, cu fântâni, un parc acvatic imens şi o plajă artificială, accentuată de un acoperiş ondulat, ce se aseamănă cu un val.
„Acesta este un oraş la ocean construit de om. Vor fi 1.000 de camere în acest hotel care vor avea fereastra la ocean”, a explicat ghidul Liu Xun.
Smogul gros care acoperă de regulă oraşul Chengdu ar putea face plaja una fără soare, însă vizitatorii nu trebuie să se îngrijoreze din acest motiv, a subliniat ghidul.
„Am împrumutat o tehnică japoneză. Va fi un soare artificial care va străluci 24 de ore pe zi şi care va genera o temperatură confortabilă”, a explicat Liu. Sistemul foloseşte tehnologii de iluminat speciale care încălzesc atunci când iluminează.
Piesa de rezistenţă va fi o plajă artificială ce se va întinde pe 5.000 de metri pătraţi şi pe care se află o promenadă pe malul mării, cu parasolare şi resturante cu fructe de mare cu 6.000 de locuri. Pe plajă, turiştii pot face rafting pe traseul special amenajat.
Un ecran gigantic, lung de 150 de metri şi înalt de 40 de metri va forma orizontul, oferind în fiecare zi un răsărit şi un apus, acompaniate de brize ale mării.
Faţada exterioară a clădirii este aproape de finalizare, o armată de muncitori lucrând să termine clădirea proiectată de arhitecţii chinezi la timp pentru o conferinţă internaţională organizată de revista americană Fortune în luna iunie 2013.
Noul preşedinte al Chinei, Xi Jinping, va participa la acest eveniment, unde va întâlni şefii celor mai importante companii din lume.
Aceasta nu este singura clădire spectaculoasă planificată în acea zonă din Chengdu. Peste drum se ridică altă clădire gigantică: Centrul de Arte Contemporare din Chengdu, proiectat de arhitecta britanico-irakiană Zaha Hadid. Acesta va curpinde un teatru, o operă şi un muzeu.
Dezvoltatorii celei mai mari clădiri din lune, China Exhibition and Travel Group, descriu Chengdu drept „un oraş modern de clasă mondială, de o frumuseţe idilică”, iar despre Global Centre, în ale cărui restaurante se vor servi „cele mai rare specii de peşti oceanici”, oficialii afirmă că „va aduce în mintea oamenilor scene paradisiace”.
„Va fi un reper care va atrage atenţia lumii şi la care lumea se va uita cu respect”, au concluzionat oficialii chinezi.

Sursa : http://www.descopera.ro

Copacul care lăcrimează „sânge de dragon”, printre cele 60 de specii noi descoperite anul acesta de botanişti


Printre cele 60 de specii noi descoperite de botanişti anul acesta se numără un copac cu „sânge de dragon”, un ghiocel rar care creşte în vârf de munte şi o orhidee ameninţată cu dispariţia.

Oamenii de ştiinţă de la Grădinile Botanice Regale din Kew au făcut aceste descoperiri în cadrul unei serii de expediţii în cele mai izolate locuri ale lumii.
În ciuda faptului că abia au fost descoperite, multe plante ar putea dispărea din cauza ameninţărilor la adresa habitatelor lor.
Un copac, ce a fost descoperit crescând pe o creastă a unui munte calcaros din Thailanda, elimină o sevă roşie, închisă la culoare, despre care folclorul local spune că este „sânge de dragon”. Această sevă este băută pe post tonic medicinal, însă specia riscă să dispară în următorii ani.
Dr. Paul Wilkin, un cercetător din cadrul herbariumului de la Kew care a identificat copacul ca fiind o specie nouă, afirmă că munţii calcaroşi în care creşte sunt folosiţi pe post de material de construcţie, iar copacul este tăiat în mod semnificativ de către localncii care îl consideră a fi norocos.
Cu frunze tari, ca de piele şi o sevă roşie închisă la culoare ce se scurge din coajă atunci când este lovită, copacul este denumit în thailandeză Chan Daeng, însemnând Copacul Dragonului Roşu. Acum, botaniştii i-au dat şi un nume ştiinţific, Dracaena jayniana.
Dr. Wilkin afirmă că a găsit copacul după ce a fost condus pe o creastă periculoasă lângă Chiang Mai de oameni de ştiinţă din localitate. De asemenea, specialistul crede că a descoperit încă o specie nouă într-o locaţie similară.
„Crestele acestor karsturi sunt acoperite cu vegetaţie ciudată. Munţii de calcar sunt foarte abrupţi şi au creste ascuţite ca un cuţit, astfel că nu poţi cultiva nimicacolo. De aceea, apar aceste plante remarcabile”, a explicat Dr. Wilkin.
„În Thailanda există o diversitate de plante care sunt trecute cu vederea. Copacul Dragonului Roşu este înrudit cu alte specii care sunt folosite la rândul lor în scopuri medicinale. Sunt folosite la orice, de la vindecat rănile, fracturi, hemoroizi şi ulcere. Acest copac pare să fie folosit pe post de tonic, însă pentru a afla funcţia medicinală exactă este nevoie de mai multe cercetări”, a explicat specialistul.
Cercetătorii de la Kew au descoperit, de asemenea, o nouă specie de ghiocel, pe care au denumit-o Galanthus panjutinii, după celebrul naturalist şi căţărător Platon Sergeevici Panjutin, care a trăit în Munţii Caucaz.
Ghiocelul a fost descoperit pe o creastă de munte în Rusia şi se alătură celor 30 de specii de ghiocel cunoscute până acum. Oamenii de ştiinţă se tem, însă, că noua specie ar putea fi ameninţată din cauza zonei mici în care trăieşte.
Experţii refuză să dezvăluie locaţia exactă în care a fost găsită deoarece se tem că vânătorii de bulbi vor culege tot ce se găseşte pe munte, pentru a vinde noile specii grădinarilor.
O nouă orhidee, denumită Ornithocheirus cacharensis, a fost descoperită în regiunea Cachar din Assam, în nordul Indiei, o regiune cunoscută mai degrabă pentru ceaiul său. Cercetătorii estimează că doar 10 exemplare din această plantă roşie şi purpurie trăiesc în acea zonă.
Botaniştii au descopert, de asemenea, 15 noi specii de palmier. O specie din Indonezia, Adonidia maturbongsii, are frunze imense ce se aseamănă cu un liliac, iar Heterospathe barfodii din Papua Noua Guinee produce flori purpurii.
De asemenea, cercetătorii au descoperit 14 specii noi de Indigofera, o plantă care era folosită pe scară largă pentru a produce vopseluri.
În cadrul unei expediţii către insula St. Helena, cercetătorii au descoperit o specie nouă de iarbă, pe care au denumit-o Eragrostis episocpulus.
„St. Helena este o insulă foarte mică, aşa că te-ai fi putut gândi că tot ce există acolo fusese deja descoperit, dar iată că nu este adevărat. Multe specii de pe acea insulă nu se găsesc nicăieri altundeva în lume”, a explicat David Simpson, şeful herbariumului din cadrul Grădinilor Botanice Regale din Kew.
Multe dintre speciile descoperite de cercetătorii de la Kew sunt deja ameninţate cu dispariţia.
Cercetătorii au descoperit câteva specii noi care fuseseră colectate în trecut, dar care nu fuseseră etichetate cum trebuie înainte să fie stocate în arhiva din Kew. Cercetătorii au descoperit 11 specii noi de Orania, un palmier, ascunzându-se în arhive.
„Tehnicile precum secvenţierea ADN-ului ne ajută să identificăm relaţiile dintre plante, fiind un instrument pe care nu îl aveam în trecut. Credem că există alte 70.000 de specii noi, nedescoperite. De multe ori, aceste plante sunt descoperite la întâmplare, când ai norocul să te afli în habitatul potrivit în perioada de înflorire”, a concluzionat dr. Simpson.

Sursa : http://www.descopera.ro

O veste bună de Sărbători: asteroidul 2011 AG5 nu se va ciocni de Terra!


La scurt timp după ce „apocalipsa maiaşă” a trecut fără să lase urme, oamenii de ştiinţă vin cu o nouă veste bună: asteroidul 2011 AG5, considerat până de curând o ameninţare la adresa Terrei, nu va lovi planeta noastră în 2040, aşa cum se preconiza.

Atunci când au descoperit roca spaţială, ce măsoară 140 de metri în diametru, oamenii de ştiinţă i-au atribuit şanse de 0,2% ca în 2040 să se ciocnească de Pământ. Acum, astronomii de la Universitatea din Hawaii au reuşit să calculeze cu o mai mare precizie traiectoria orbitală a asteroidului, descoperind că 2011 AG5 va trece la 890.000 de kilometri de Pământ, adică la o distanţă de două ori mai mare decât cea dintre Terra şi Lună.
Astronomii David Tholen, Richard Wainscoat şi Marco Micheli de la Institutul Astronomic din cadrul Universităţii din Hawaii au colectat noile date necesare pentru calcularea traiectoriei folosind telescopul Gemini North, ce este instalat pe Mauna Kea, Hawaii. Cu ajutorul acestuia s-au putut concentra asupra luminii slabe reflectate de asteroid în serile de 20, 21 şi 27 octombrie.
Noile date colectate au fost livrate cercetătorilor de la NASA, din cadrul programului Near-Earth Object. Cercetătorii americani au confirmat: „riscul unei coliziuni în 2040 a fost eliminat”.
Deşi noua traiectorie nu diferă foarte mult de cea aproximată de astronomi la descoperirea asteroidului, noile calcule reduce aspectele incerte ale orbitei cu un factor de 60. De aceea, „vânătorii de asteroizi” pot spune cu certitudine că 2011 AG5 nu va lovi Pământul în februarie 2040.

Sursa : http://www.descopera.ro

Canabisul nu reduce durerea, dar o face mai uşor de suportat


Ameliorarea durerilor oferită de canabis variază mult de la un individ la altul, demonstrează un studiu realizat de cei de la Universitatea Oxford şi bazat pe imagistică cerebrală.

Cercetătorii au descoperit că administrarea unui comprimat de TCH , ingredientul psiho activ din canabis, are tendinţa de a face ca durerile pacienţilor să devină suportabile şi nu de a reduce intensitatea lor. 
Folosind tehnici de imagistică RMN, specialiştii au observat o activitate redusă în zonele cheie ale creierului care sunt responsabile cu perceperea unei ameliorări a durerii. În schimb, se pare că tratamentul cu canabis a afectat, în principal, reacţia emoţională la durere într-un mod extrem de variabil.
„Canabisul nu pare să acţioneze precum medicamentele convenţionale pentru reducerea durerii. Unii oameni răspund destul de bine la tratament, pe când la alţii nu are niciun efect”, a declarat Dr Michael Lee of Oxford University's Centre for Functional Magnetic Resonance Imaging of the Brain (FMRIB). 
Durerile pe termen lung, care de cele mai multe ori nu au o cauză clară, reprezintă o problemă complexă de sănătate. Pentru a-i ajuta pe pacienţi să facă faţa durerii, este nevoie de diferite abordări care includ tratamente, fizioterapie dar şi sprijin psihologic. 
Pentru unii dintre pacienţi, canabisul sau medicamentele pe bază de canabis se dovedesc a fi eficiente atunci când alte tratamente s-au dovedit inutile în reducerea durerii. Dar acest fenomen nu este valabil pentru toţi pacienţii. 
Studiul a fost făcut la scară mică şi a inclus 12 indivizi clinic sănătoşi cărora li s-a administrat unul dintre numeroşii compuşi care pot fi extraşi din canabis. Înainte de a li se scana activitatea cerebrală, participanţii au primit fie o tabletă de 15 mg de THC, fie un placebo. Pentru a li se induce un anumit nivel de durere, fiecare participant a fost dat cu o cremă pe unul dintre picioare. Şi de data aceasta crema putea fi una obişnuită sau o cremă care conţinea capsacină 1%, ingredientul creat pe bază de ardei iute şi care provoacă o senzaţie de arsură dureroasă. 
Fiecărui participant a fost supus la 4 scanări pentru a se testa combinaţiile de TCH sau placebo şi cremă pe bază de capsacină sau cremă obişnuită. 
Rezultatele au arătat că atunci când au luat TCH, majoritatea oamenilor nu au experimentat o ameliorare a durerii şi doar 6 dintre ei au declarat că arsura îi deranja mai puţin. 
Tehnicile de imagistică au susţinut rezultatele anterioare. Schimbarea referitoare la neplăcerea creată de durere a fost produsă de suprimarea activităţii din cortexul cerebral anterior . Această structură se află într-o parte adâncă din creier şi este implicată în multe funcţii printre care şi aspectele emoţionale ale durerii. 
Vestea bună este că există şanse ca oamenii de ştiinţă să afle care pacienţi pot răspunde bine la tratamentul pe bază de canabis şi care nu, prin analizarea unei legături intre zona amigdaliană dreaptă şi aria senzomotoare din cortex. 

Sursa : http://www.descopera.ro

Au fost create celulele fotovoltaice flexibile care se pot ataşa oricărui tip de suprafaţă


Cărţile de vizită, telefoanele mobile şi ferestrele, acestea sunt doar câteva dintre lucrurile care s-ar putea bucura de îmbunătăţiri mulţumită unei noi tehnologii.

Cercetătorii au creat celule fotovoltaice subţiri şi flexibile care se pot lipi pe hârtie, plastic, sticlă şi multe alte materiale, doar prin utilizarea unei benzi dublu adezive.
„Acum ele pot fi ataşate telefoanelor mobile, ferestrelor convexe, electronicelor portabile, hainelor, acoperişurilor curbate etc.” a declarat Xiaolin Zheng, inginer la Universitatea Stanford şi coordonatorul proiectului . 
Celulele fotovoltaice aşezate pe o fereastră ar putea ajuta clădirea să absoarbă mai multă energie solară, pe lângă cea absorbită de panourile de pe acoperiş, de exemplu. O combinaţie de panouri solare flexibile şi electronice ar putea duce la produse precum „hainele inteligente” care să controleze un smartphone conectat. 
Creaţia echipei conduse de Zheng  ar putea ajuta şi la apariţia mai timpurie a acestor haine. Tehnicile celor de la Stanford ar putea veni în ajutorul inginerilor pentru crearea circuite, tranzistori, cristalele lichide şi alte piese mai flexibile decât cele actuale. 
În prezent, panourile solare trebuie să aibă drept sprijin o suprafaţă de sticlă sau siliciu, astfel încât ele să rămână rigide. De ceva timp, însă, cercetătorii din cadrul mai multor laboratoare se străduiesc să schimbe acest lucru. Alte eforturi, pe lângă cele prezentate mai sus, includ, printre altele, şi crearea celulelor fotovoltaice pe hârtie. 
Acum, echipa lui Zheng se confruntă cu o dificultate majoră: crearea celulelor pe o suprafaţă non-rigidă. Pentru moment, ei crează celulele tot pe plăcuţe semiconductoare de siliciu. Diferenţa majoră este că plăcuţele sunt acoperite de nichel. Odată ce aceste celule fotovoltaice foarte subţiri sunt gata, oamenii de ştiinţă le scufundă într-o apă păstrată la temperatura camerei. Moleculele de apă intră între nichel şi silicon astfel încât cercetătorii pot îndepărta siliciul de pe celule. În acest mod, celulele fotovoltaice pot fi aplicate pe orice suprafaţă. 
În plus, în urma procesului de creare celulele nu îşi pierd eficienţa de 7,5%. 

Sursa : http://www.descopera.ro

Top 10 – Cele mai bune tablete in 2012


Anul 2012 a fost fara indoiala un an prielnic pentru industria dispozitivelor mobile. Atat telefoanele mobile, dar mai ales tabletele, s-au bucurat de o atentie sporita din partea utilizatorilor si au reusit sa inregistreze vanzari record.
Top 10 Cele mai bune tablete in 2012
Daca in urma cu ceva timp, tableta era privita ca un dispozitiv usor ciudat si fara prea mare utilitate, in prag de 2013 toata lumea isi doreste o astfel de “jucarie”. Indiferent de nevoia pe care vine sa o satisfaca, fie ca vorbim de: a citi carti, a rula jocuri si aplicatii, sau chiar munca, tableta a devenit un gadget extrem de popular si de ravnit.
Dar destul cu vorbaria si sa ne apucam de lucruri serioase. Mai exact, hai sa aflam care au fost cele mai “tari” tablete din 2012. Si cand zic tari ma refer la acele modele care au starnit cele mai multe pasiuni si controverse, ale caror prime loturi s-au epuizat destul de repede din stocuri si care au impresionat prin performante, dotari, functii de invidiat si un raport calitate pret cat mai bun.

10. Sony Xperia Tablet S

Vorbim de o jucarie cu un display LCD de 9,4 la 1280 x 800 pixeli (160 ppi), un procesor NVIDIA Tegra 3 quad core de 1,3GHz, 1GB RAM, procesor grafic GeForce ULP si o camera de 8 megapixela capabila sa inregistreze Full HD. Sony Xperia Tablet S ruleaza Android Ice Cream Sandwich, iar acumulatorul intern de 6000 mAh ar trebui sa fie suficient pentru o zi de utilizare.
Top 10 - Cele mai bune tablete Sony Xperia Tablet S
La o prima vedere, sunt tentat sa afirm ca specificatiile ar trebui sa ofere acestei tablete o pozitie ceva mai buna in topul nostru… De ce se afla insa abia pe locul 10? Inca de la prezentarea de anul acesta din cadrul IFA, Sony Xperia Tablet S arata destul de promitator si se contura drept un potential hit de vanzari a companiei japoneze.
Din pacate nu a fost deloc asa si la o luna din momentul lansarii, Sony rechema in fabrica tabletelepentru ca nu respectau standardul IPX4 (rezistenta la stropirea cu apa), asa cum producatorul anuntase initial. Pentru o buna bucata de timp vanzarile au fost sistate, iar concurenta a reusit sa arunce pe piata alte exemplare cu rezolutii si dotari superioare.
La ora actuala nimeni nu se mai inghesuie sa cumpere tableta celor de la Sony, desi ea este disponibila si pe piata din Romania pentru aproximativ 1800 de lei modelul simplu si 2400 de lei varianta 3G.
Problemele de fabricatie, densitatea redusa a pixelilor, absenta conectivitatii HDMI sau USB si pretul ridicat ne obliga sa plasam Sony Xperia Tablet S pe ultimul loc al topului nostru, in ciuda dotarilor hardware.

9. Kindle Fire HD 8,9 inci

De ce am ales acest model in top si nu fratele mai mic Kindle Fire HD de 7 inci? Foarte simplu, pentru ca acesta ofera o experienta superioara in utilizare si asta in principal datorita display-ului IPS ceva mai mare si cu o rezolutie net superioara (1920×1200). Jucaria celor de la Amazon are o densitate de 254 ppi, un chipset TI OMAP4470 format dintr-un procesor dual-core la 1,5 GHz, 1GB RAM si un procesor grafic SGX544, totul la aproximativ 1600 de lei sau chiar 2600 de lei pentru modelul 4G.
Top 10 - Cele mai bune tablete Kindle Fire HD 8,9
Cu toate acestea absenta unei camere principale, ecosistemul Amazon destul de strict si prea putin popular pe piata locata, multitudinea de modificari si reclame introduse care omoara experienta Android Ice Cream Sandwich, plaseaza Kindle Fire HD 8,9 pe locul 9 in topul nostru.

8. Microsoft Surface RT

Microsoft Surface a starnit o multime de controverse inca dinaintea lansarii si asta pentru ca reprezenta intrarea pe piata hardware a gigantului american, adica o concurenta directa tocmai cu partenerii care alegeau Windows-ul pentru device-urile lor. Odata cu Surface s-a lansat si primul sistem de operare Microsoft dedicat exclusiv device-urilor mobile dezvoltate pe hardware cu arhitectura ARM.
Top 10 - Cele mai bune tablete Microsoft Surface RT
Desi s-au bucurat de o promovare si o popularizare excesiva, Surface si al sau Windows RT, nu au reusit sa impresioneze utilizatorii, dovada fiind vanzarile slabe. De ce? Pai este simplu. Indiferent de capacitatile platformei hardware, faptul ca ruleaza doar aplicatii special proiectate pentru Windows RT nu incanta prea multi utilizatori. Momentan aplicatiile sunt putine si nu foarte utile in comparatie cu ecosistemul Android sau iOS.
Mai mult decat atat, nici pe partea hardware Surface nu reuseste sa ne impresioneze prea mult. Vorbim de o tableta cu display de 10,6 inci la 1366×768 pixeli (adica doar 147ppi), un chipset quad-core NVIDIA Tegra 3 cu 2GB RAM si doua camere de cate 1 megapixel, pachet care costa aproximativ 3400 de lei, cu mult mai mult decat concurenta din Android sau iOS.

7. Asus VivoTab RT

Pe locul sapte avem o tableta Asus cu alura de flagship, care a reusit sa ma impresioneze prin calitatea constructiei, atentia la detalii si dotarile hardware. Aceasta afiseaza culori incredibile datorita panoului Super IPS+, are viteza sporita data de procesorul quad-core Tegra 3, camera performanta de 8 megapixeli capabila sa filmeze Full HD si o autonomie impresionanta mai ales prin atasarea dock-ului tastatura.
Top 10 - Cele mai bune tablete Asus VivoTab RT TF600T
Pai si atunci de ce pe locul 7? Windows-ul RT nu ajuta deloc tableta. Sistemul de operare ocupa aproape jumatate din memoria interna, iar lipsa unor aplicatii serioase: player video cu suport MKV, un player audio potent sau jocuri si utilitare de ultima generatie, vor genera frustrari in randul utilizatorilor. Cum sa investesti peste 3000 de lei intr-o tableta si sa astepti cateva luni bune aparitia de aplicatii care sa-ti permita utilizarea la adevarata ei valoare?

6. Samsung Galaxy Note 10.1

Smartphone-ul Galaxy Note a impresionat prin versatilitate si a reusit sa convinga o multime de clienti sa il cumpere, in ciuda dimensiunilor atipice. Cu alte cuvinte, utilizatorii au nevoie de produse bine optimizate software in jurul unui dispozitiv avansat de scris, cum este S-Pen-ul. Samsung a venit in intampinarea acestei cereri prin lansarea tabletei Galaxy Note 10.1 care ofera mai multa putere si mai mult spatiu de lucru.
Top 10 - Cele mai bune tablete Samsung Galaxy Note 10.1
Toate artificiile software special gandite pentru o utilizare cat mai productiva si mai creativa regasite in Premium Suite vor ajunge odata cu update-ul la Android 4.1 Jelly Bean. Nu pot sa inteleg de ce Samsung a ales sa foloseasca un display ce are caracteristici sub asteptarile unui flagship, adica un TFT PLS de 10,1 inci la 1280×800 pixeli (la doar 149ppi). In rest platforma hardware suna destul de potent cu al sau Exynos 4412 – procesor quad-core Cortex A9 la 1,4 GHz, 2GB RAM, procesor grafic Mali 400MP si sa nu uitam conexiunea 3G.
Galaxy Note 10.1 poate fi achizitionata si la noi pe piata pentru aproximativ 2100 de lei varianta Wi-Fi sila 2700 de lei varianta cu 3G integrat.

5. Asus Transformer Pad Infinity 700

Desi a fost lansata in prima jumatate a acestui an, tableta celor de la Asus ramane in continuare un adevarat monstru cand vine vorba de specificatii, performante si experienta in utilizare. Ce iti poti dori mai mult de la o tableta decat un display Super IPS+ de 10,1 inci cu o rezolutie Full HD de 1920×1200 pixeli (224 ppi), chipset NVIDIA Tegra 3 quad-core la 1.6GHz sau Snapdragon S4 Krait Dual-core la 1.5Ghz (versiunea 3G)  si 1GB RAM? Nu mai vorbim de camera de 8 megapixeli, materialele folosite sau design-ul modern si nu in ultimul rand autonomia de 14 ore cu dock-ul atasat.
Asus Transformer Pad Infinity 700
Ceva mai mult RAM – 2GB, un update la Android 4.1.2 si un pret mai mic la pachetul care sa includa si tastatura, ar fi propulsat Asus Transformer Pad Infinity 700 intre primele trei tablete ale acestui an. Momentan gasiti Asus TF 700 pentru aproximativ 2600 lei sau 3000 de lei impreuna cu tastatura.

4. iPad Mini

iPad Mini este probabil cea mai asteptata tableta a anului si in acelasi timp gadget-ul care a starnit cele mai multe controverse si pasiuni mai ales printre fanii Apple. Mai mult ca sigur utilizatorii de Android nu vor fi de acord cu aceasta pozitie fruntasa pentru “un fel de iPad 2 inghesuit intr-o carcasa ceva mai dichisita”.
Top 10 - Cele mai bune tablete Apple iPad Mini
Versiunea pitica a unui iPad mai vechi, vine sa confirme faptul ca Apple se mentine pe val si reuseste sa vanda “fara numar” o tableta nu foarte performanta la un pret destul de ridicat. Pentru cei care nu stiu, iPad Mini vine cu un display de 7,9 inci la 1024×768 (162ppi), un chipset A5 format dintr-un procesor dual-core la 1GHz, 512MB RAM si un GPU PowerVR SGX543MP2.
Cu alte cuvinte, hardware-ul nu ne impresioneaza catusi de putin, dar nu acelasi lucru putem sa-l spunem despre constructie, design, dimensiuni si nu in ultimul rand autonomia de invidiat (peste 10 ore). Acest iPad pitic nu se adreseaza power userilor ci mai degraba celor care isi doresc o prima tableta cat mai compacta si cu acces la numarul impresionant de aplicatii din App Store.
Cea mai ieftina varianta de iPad Mini poate fi achizitionata la putin peste 1600 de lei (pret destul de ridicat pentru ce ofera) si peste 2200 de lei varianta de 16GB cu 4G.

3. Google Nexus 10

Desi nu este inca disponibila in mod oficial la noi pe piata, noua tableta a celor de la Google reuseste sa ocupe o pozitie fruntasa in topul nostru si asta in principal datorita specificatiilor impresionante raportate la un pret nu foarte mare.
Top 10 Cele mai bune tablete Google Nexus 10
Daca pana in aceasta toamna Apple detinea suprematia la capitolul rezolutie cu al sau iPad 3, se pare ca acest lucru s-a schimbat odata cu lansarea Nexus 10. Jucaria produsa de cei de la Samsung special pentru gigantul motor de cautare se lauda cu cel mai performant display din piata tabletelor: un LCD PLS de 10,1 inci la 2560×1600 pixeli (putin peste 300ppi) cu matrice RGB. Nu doar display-ul o recomanda pentru podium ci si hardware-ul avansat: chipset Exynos 5 Dual format dintr-un procesor dual-core ARM Cortex A15 la 1,7 GHz, 2GB RAM si cipul grafic Mali-T604, quad-core.
Trebuie sa avem in vedere faptul ca noua creatie Google vine cu Android 4.2 preinstalat si sunt sigur ca nu va duce lipsa de update-uri software care ii vor imbunatati performantele si utilitatea. Principalele aspecte neplacute ar fi capacitatea interna limitata fara suport pentru carduri de memorie si absenta unui modul 3G.
Asteptam sa o vedem disponibila si in Romania, in prima parte a lui 2013 pentru preturi cuprinse intre 2100 si 2600 de lei (preturi de precomanda momentan).

2. iPad 4

Poate ca multi dintre voi se intreaba unde este pozitionat iPad 3 in acest top. Ei bine am ales sa nu vorbesc despre aceasta tableta avand in vedere faptul ca nici nu se mai fabrica, ea fiind inlocuita de noul iPad 4. Cred ca este prima oara in istoria Apple cand pe parcursul unui an asistam la trei lansari de dispozitive din aceeasi categorie: iPad 3 (martie 2012), iPad Mini si iPad 4 (octombrie 2012). A treia generatie de iPad a fost inlocuita mai repede ca niciodata de cea de-a patra care a adus si un plus de performanta la aceiasi bani, lucru destul de dureros pentru posesorii de iPad 3.
Top 10 Cele mai bune tablete Apple iPad 4
Asa cum ne-am fi asteptat iPad 4 este o tableta premium cu o constructie, design si performante de invidiat. Avem de-a face cu acelasi Retina Display IPS de 9,7inci la 2048×1536 pixeli (264 ppi), un chipset nou A6X alcatuit dintr-un procesor dual-core la 1,4 GHz, 1GB RAM si o placa grafica quad-core PowerVR SGX554MP4.
Alte noutati introduse de noul iPad ar fi Wi-Fi-ul ceva mai puternic, un modul 4G mai versatil, compatibil cu mai multe retele din diferite parti ale lumii si nu in ultimul rand conectorul Lightning.
Plusul de viteza, constructia premium si baza impresionanta de aplicatii dezvoltate special pentru rezolutia ridicata i-au permis sa se claseze o pozitie mai sus fata de Nexus 10. Asta mai ales ca la noi pe piata avem toate sansele ca iPad 4 sa fie ceva mai ieftin decat ultima creatie a celor de la Google si asta pentru ca a intrat la vanzare mult mai devreme.
Doritorii isi pot achizitiona ultima tableta lansata de Apple la preturi care incep de la 2200 de lei si urca pana la 3500 pentru varianta de 64GB cu 4G.

1. Google Nexus 7

Am ajuns si la prima pozitie a acestui top. Poate multi dintre voi nu vor fi de acord cu plasarea unui exemplar de 7 inci in varful listei tabletelor anului 2012, dar trebuie sa recunoastem ca micutul Nexus 7 a facut destul de multa valva in jurul sau in acest an.
Top 10 Cele mai bune tablete Google Nexus 7 - Tableta anului 2012
Nu vorbim despre cea mai performanta tableta din 2012, dar aceasta este cu siguranta cea mai echilibrata, cu un raport specificatii/pret imbatabil. Ca o idee, Nexus 7 ofera o performanta peste iPad Mini la un pret aproape de doua ori mai mic.
Constructia si atentia la detalii, specifice producatorului Asus, alaturi de experienta Android-ului 4.2 pur (instalat de Google) si impreuna cu platforma hardware avansata, au transformat Nexus 7 intr-un adevarat hit de vanzari. O simpla privire asupra specificatiilor confirma acest lucru: display LCD IPS de 7 inci cu o rezolutie de 800×1280 pixeli (216 ppi), un chipset NVIDIA Tegra 3 cu procesor Cortex A9 quad-core la 1,2GHz, 1GB RAM si o placa grafica ULP GeForce.
Mai mult decat atat incepand din aceasta toamna Nexus 7 este disponibil si in varianta de 32GB si 32GB cu modul 3G.
Google Nexus 7
Chiar daca se bucura de confortul primei pozitii asta nu inseamna ca am intalnit perfectiunea intruchipata. Se simte lipsa suportului pentru carduri de memorie si a unei camere foto care sa ne permita capturarea de poze si videoclipuri.
In orice caz, pentru un pret de 1000 de lei sau 1400 lei (varianta 3G de 32GB) puteti cumpara o tableta ideala pentru utilizarea de zi cu zi, fie ca vorbim de citit, socializare online, rularea aplicatiilor si jocurilor din Google Play sau aprecierea capacitatilor de player multimedia.
Concluzii
Am pornit in realizarea topului tabletelor din 2012, hotarat sa identific cele mai “tari” modele lansate anul acesta si eu zic ca in mare parte am si reusit. Bineinteles ca exista o adevarata disputa intre utilizatorii de Android si cei de iOS, intre fanii anumitor brand-uri si comunitatea impresionanta a celor care prefera Apple. Cu alte cuvinte pentru fiecare dintre noi topul tabletelor preferate poate sa capete o multime de forme si variante, asa ca sunt cat se poate de deschis sugestiilor bine argumentate din sectiunea de comentarii sau pe Facebook.
Acestea fiind zise la ce ar trebui sa ne asteptam odata cu venirea noului an? In primul rand la performante sporite, display-uri cu rezolutii din ce in ce mai mari si o densitate a pixelilor care sa satisfaca si cele mai exigente dorinte. Odata cu afisarea de imagini complexe, vor trebui dezvoltate si platformele hardware asa ca nu m-as mira sa vad procesoare quad-core de peste 2GHz integrate in tabletele de anul viitor.
Top 10 Cele mai bune tablete ale anului 2012
Autonomia este si el un capitol ce a cunoscut imbunatatiri considerabile in ultimul timp ajungand la peste 10 ore de utilizare continua, pe o tableta si speram sa vedem baterii din ce in ce mai capabile integrate in exemplare de pana in 600 de grame.
Indiferent cat de mult va progresa partea tehnica, odata cu ea trebuie gasite metode de stimulare si atragere atat a comunitatilor de fani, dar mai ales a unui numar cat mai mare al dezvoltatorilor de aplicatii. iOS-ul si Android-ul au un avans considerabil in aceasta cursa. Ramane insa de vazut cum si in cat timp se va ridica Windows RT. De asemenea, va fi interesanta de urmarit evolutia celor de la BlackBerry. Sunt curios sa vad daca mai fac vreun pas catre tablete si in ce masura vor reusi sa iasa din impas prin introducerea propriului sistem de operare BlackBerry 10.
Sper sa avem un 2013 cel putin la fel de competitiv ca 2012, pe piata tabletelor, cu produse cat mai avansate hardware si software. Viitorul este al dispozitivelor mobile, iar o competitie cat mai acerba intre branduri si ecosisteme va duce atat la grabirea avansului tehnologic, dar mai ales la scaderea preturilor si ridicarea nivelului de adoptare a noilor tehnologii in randul utilizatorilor.

Sursa : http://playtech.ro

Xsens ne ajuta sa facem capturi de miscare acasa


Incercand sa ajute pasionatii de grafica pe computer care isi doresc sa se initieze in arta capturii de miscare,  lucreaza la un sistem mai accesibil.
xsens MEMS body motion tracking senzor
De cele mai multe ori, cand ne gandim la  ne vin in minte jocurile video si filmele de la Hollywood. Din fericire, daca nu aveti un buget de cateva sute de milioane de dolari pentru un scurt metraj impresionant, in curand veti avea o alternativa.
Demonstrat in clipul de mai jos este un sistem care va fi disponibil in cateva luni. Dezvoltat de Xsens, intregul ansamblu nici macar nu se bazeaza pe . Totul graviteaza in jurul unor senzori MEMS montati la incheieturi, al caror rol este sa urmareasca miscarea membrelor. La o privire mai atenta, senzorii folositi in acest ansamblu par similari cu accelerometrele din smartphone-urile moderne.
Desi mai multe detalii legate de creatia celor de la Xsens vor fi disponibile la CES, in cateva luni, echipa are planuri mari. Pe langa filme, acest set de senzori va putea fi folosit pentru monitorizarea mai eficienta a efortului fizic in sesiuni de fitness sau pentru gaming mai interactiv.

Sursa : http://playtech.ro

Americanii preferă iOS iar europenii preferă Android, conform Kantar Worldpanel


Apple a întâmpinat ceva probleme cu cel mai recent terminal al său, însă acest lucru nu a împiedicat compania, conform datelor publicate Kantar Worldpanel, să atingă cea mai bună cotă de piaţă din istoria sa. Acest lucru este valabil însă doar în Statele Unite, bătrânul continent având preferinţe diferite care au consolidat poziţia platformei rivale de la Google, doar unele ţări reacţionând pozitiv la noul iPhone 5.
  Conform datelor centralizate de Kantar Worldpanel în intervalul augost – octombrie, Apple a depăşit pentru prima dată în istoria sa  o cotă de piaţa de 50 de procente. De la cele 35,8 procente înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut, Apple a sărit la 53,3 procente, câştigul cotei de piaţă făcându-se în detrimentul platformelor Android, Symbian şi BlackBerry OS. În afară de Apple, singura platformă care a cunoscut un progres a fost Windows Phone, cota acestuia fiind însă încă foarte mică: 2,6 procente.
Atunci când vine vorba de Europa, cotele de piaţă arată cu totul altfel. Din cele cinci economii majore analizate de Kantar Worldpanel, doar Marea Britanie şi Franţa au părut impresionate de noul iPhone 5, fără ca saltul cotei de piaţă Apple să facă un salt mai mare de 5,3% la un maxim de 36,1, respectiv 24,1 procente. Situaţia Apple în Germania poate fi considerată practic staţionară, în timp ce Italia şi Spania sunt în scădere uşoară.
  Dacă europenii nu apreciază atât de mult iPhone, în mod cert o fac în cazul telefoanelor Android. Cifrele comasate ale celor cinci economii mai sus menţionate au arătat o creştere importantă de 9,2 procente, acesta dominând acum piaţa europeană cu 61 de procente din totalul terminalelor vândute. În unele cazuri, precum cel al Spaniei, acesta deţine nu mai puţin de 84,1 procente din piaţă. La fel ca în cazul Statelor Unite, Windows Phone a înregistrat o creştere, de data aceasta ceva mai mare, de circa 2 procente, în timp ce toate celelalte platforme precum Symbian, BlackBerry OS şi Bada au înregistrat scăderi

Sursa : http://www.go4it.ro

Tradiţia Nikon - episodul IV


În episoadele precedente am prezentat modul în care SLR-ul Nikon F a facilitat deschiderea domeniului fotografiei către publicul larg. Dintr-o îndeletnicire rezervată profesioniştilor, fotografiatul a devenit, datorită modelului Nikon F, o activitate mult mai răspândită. Aparatul japonez era mult mai uşor de utilizat decât cele precedente, prezentând numeroase avantaje (printre care vizorul excelent, sistemul de măsurare a expunerii sau gama de obiective disponibile). Cu toate acestea, exista o piedică în calea adoptării fotografiei pe o scară şi mai mare: preţul destul de ridicat al aparatului Nikon F.

În momentul lansării SLR-ului Nikon F, numărul fotografilor amatori care îşi permiteau să achiziţioneze o cameră foto de top era limitat. Din acest motiv, Nikon a hotărât să lanseze pe piaţă Nikkorex şi Nikkormat, două aparate foto inspirate de tehnologiile inovatoare utilizate pentru Nikon F, dar mai accesibile.
Primul aparat foto compact produs de Nikon a fost Nikkorex 35, lansat pe piaţă în 1960. Modelul era dedicat începătorilor şi aducea noutatea unui sistem de vizare bazat pe o prismă Porro, faţă de pentaprismele folosite în mod obişnuit la aparatele SLR. De asemenea, Nikkorex 35 nu dispunea de montură, obiectivul fiind fixat pe aparat. Aceste diferenţe dintre Nikkorex 35 şi Nikon F contau mai puţin: important era preţul de 3 ori mai mic.
Nikkorex 35 era un aparat foto conceput pentru utilizarea de zi cu zi, iar reclamele prin care a fost promovat subliniau faptul că este o cameră compactă, uşor de transportat, ideală pentru imortalizarea scenelor cotidiene. Camera beneficia de un obiectiv Nikkor 50mm f/2.5, ideal pentru fotografii începători. De asemenea, pe lângă posibilitatea de încadrare, vizorul camerei Nikkorex 35 oferea informaţii despre expunere obţinute cu ajutorul unor senzori fotosensibili din seleniu ce măsurau intensitatea luminii.
Noul segment de piaţă s-a dovedit a fi unul foarte competitiv, astfel că Nikon a hotărât să lanseze Nikkorex 35 II doi ani mai târziu, în aprilie 1962. Mecanismul interior al aparatului a fost reproiectat pentru a-i creşte durabilitatea şi fiabilitatea, iar totodată preţul camerei a fost redus de la 22,300 la 19.800 de yeni. La exterior, cele două modele au rămas similare, singura diferenţă notabilă fiind înscrisul Nikkorex de pe caseta fotosensibilă de seleniu.
După încă un an a fost lansat un nou model, Nikkorex Zoom 35, dotat cu un obiectiv 43-86mm f/3.5, ce a inaugurat o nouă clasă de aparate foto compacte cu zoom. Aparatul oferea utilizatorilor posibilitatea de a fotografia atât wide angle, cât şi la distanţe telephoto, fără a fi nevoiţi să schimbe lentilele.
În 1964, atunci când toată suflarea urmărea Jocurile Olimpice de la Tokyo, Nikon a lansat primul său aparat cu expunere automată: Nikkorex Auto 35 (cunoscut şi sub numele Nikon Auto 35). Modelul avea să se dovedească unul avangardist, ce a devansat cu aproape 20 de ani aparatele Nikon SLR cu program de expunere automată.

Sursa : http://www.descopera.ro