La o mie de kilometri de cea mai apropiată coastă un val imens, din sticlă, se ridică deasupra câmpiilor din Sichuan. Este vorba despre acoperişul a ceea ce autorităţile chineze afirmă că va fi cea mai mare structură din lume.
Clădirea „New Century Global Centre”, un simbol al boomului economic înregistrat de China, se va înălţa 100 de metri şi va măsura 500 de metri în lungime şi 400 de metri în lăţime.Autorităţile locale anunţă că noua clădire va avea 1.700.000 de metri pătraţi, suficient pentru a cuprinde de 20 de ori simbolul oraşului Sydney, celebra Operă.
Ca termen de comparaţie, clădirea Pentagonului din Washington, una dintre cele mai mari clădiri ale lumii, măsoară doar o treime, dispunând de numai 600.000 de metri pătraţi de spaţiu utilizabil. Palatul Parlamentului din Bucureşti are o suprafaţă utilizabilă de 340.000 de metri pătraţi.
Clădirea reflectă creşterea economică extraordinară înregistrată în Chengdu, capitala provinciei Sichuan, unde subvenţiile guvernamentale şi costurile scăzute au contribuit la prosperitate. Oraşul ce găzduieşte 14 milioane de locuitori doreşte să-şi extindă reţeaua de metrou de la 2 linii la 10 până în 2020, să construiască un nou aeroport şi să devină un nou Silicon Valley.
Global Centre va găzdui birouri, săli de conferinţă, un complex universitar, două centre comerciale, două hoteluri de cinci stele, un cinematograf IMAX, un „sat Mediteranean” reprodus cu acurateţe, un patinoar şi un vas cu piraţi, printre alte numeroase atracţii.
Aproximativ 400.000 de metri pătraţi vor fi dedicaţi zonei de shopping, unde se vor găsi mai ales branduri de lux.
În ciuda faptului că Chengdu se află la 1.000 de kilometri de mare, complexul are o temă maritimă, cu fântâni, un parc acvatic imens şi o plajă artificială, accentuată de un acoperiş ondulat, ce se aseamănă cu un val.
„Acesta este un oraş la ocean construit de om. Vor fi 1.000 de camere în acest hotel care vor avea fereastra la ocean”, a explicat ghidul Liu Xun.
Smogul gros care acoperă de regulă oraşul Chengdu ar putea face plaja una fără soare, însă vizitatorii nu trebuie să se îngrijoreze din acest motiv, a subliniat ghidul.
„Am împrumutat o tehnică japoneză. Va fi un soare artificial care va străluci 24 de ore pe zi şi care va genera o temperatură confortabilă”, a explicat Liu. Sistemul foloseşte tehnologii de iluminat speciale care încălzesc atunci când iluminează.
Piesa de rezistenţă va fi o plajă artificială ce se va întinde pe 5.000 de metri pătraţi şi pe care se află o promenadă pe malul mării, cu parasolare şi resturante cu fructe de mare cu 6.000 de locuri. Pe plajă, turiştii pot face rafting pe traseul special amenajat.
Un ecran gigantic, lung de 150 de metri şi înalt de 40 de metri va forma orizontul, oferind în fiecare zi un răsărit şi un apus, acompaniate de brize ale mării.
Faţada exterioară a clădirii este aproape de finalizare, o armată de muncitori lucrând să termine clădirea proiectată de arhitecţii chinezi la timp pentru o conferinţă internaţională organizată de revista americană Fortune în luna iunie 2013.
Noul preşedinte al Chinei, Xi Jinping, va participa la acest eveniment, unde va întâlni şefii celor mai importante companii din lume.
Aceasta nu este singura clădire spectaculoasă planificată în acea zonă din Chengdu. Peste drum se ridică altă clădire gigantică: Centrul de Arte Contemporare din Chengdu, proiectat de arhitecta britanico-irakiană Zaha Hadid. Acesta va curpinde un teatru, o operă şi un muzeu.
Dezvoltatorii celei mai mari clădiri din lune, China Exhibition and Travel Group, descriu Chengdu drept „un oraş modern de clasă mondială, de o frumuseţe idilică”, iar despre Global Centre, în ale cărui restaurante se vor servi „cele mai rare specii de peşti oceanici”, oficialii afirmă că „va aduce în mintea oamenilor scene paradisiace”.
„Va fi un reper care va atrage atenţia lumii şi la care lumea se va uita cu respect”, au concluzionat oficialii chinezi.
Sursa : http://www.descopera.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu