luni, 4 martie 2013

Cele mai mari erori de pe iPhone 5. Clipul care arata ce gafe a facut Apple cu telefonul tau

Cele mai mari erori de pe iPhone 5. Clipul care arata ce gafe a facut Apple cu telefonul tau


2013 nu a fost chiar cel mai bun inceput de an pentru Apple. Si sta pentru ca au fost nevoiti sa lanseze doua update-uri pentru sistemul de operare. Iar bug-urile tot nu s-au rezolvat.
Securitatea telefonului este un factor extrem de important. Nu ai vrea ca oricine care ar avea un minimum de cunostinte sa poata sa iti vada datele personale.

iPhone nu inseamna doar un telefon, ci si accesul la date personale, conturi bancare si lucruri pe care cu siguranta nu ai vrea sa le spui tuturor.

Pentru a arata insa cat de vulnerabil este iPhone 5 in acest moment, cu noul sistem de operare instalat, plus update-uri, cei de la Vulnerability0lab au postat pe Youtube un clip care sa va convinga.

Iata-l:

Sursa : http://www.yoda.ro

Google Hangout pentru persoanele surdomute


Inventarea video chat-ului a fost o revolutie pentru surdomuti, motiv pentru care Google Hangout primeste un update destinat acestor persoane cu nevoi speciale.
Google Hangout
Incercand sa ofere un mijloc prin care persoanele surdomute sa poate participa la un Hangout cu persoane care nu stiu limbajul semnelor, Google a creat o aplicatie al carei scop este transpunerea conversatiei in mod text. Astfel este mult mai usor de urmarit un dialog. In plus, daca vreti neaparat sa initiati un dialog in limbajul semnelor dar nu toti participanti inteleg acest mod de comunicare, de acum exista o aplicatie prin care puteti invita un translator care sa va ajute. Translatorul va ramane in permanenta in background si va verbaliza gesturile pe care le faceti pentru ceilalti participanti. Anna Cavender de la Google detalieaza aceste functii printr-un 
Daca incercati sa evitati mouse-ul pe cat posibil din diverse motive, un Google Hangout functioneaza la fel de bine de acum inainte si fara mouse. Exista scurtaturi din taste pentru aproape orice functie. CTRL+D va permite sa va inchideti sau deschideti microfonul. CTRL+B va permite sa incepeti sau sa inchideti o conversatie. Prin intermediul CTRL+E puteti activa sau dezactiva camera. CTRL+G va tranforma in vorbitor principal in cazul in care aveti microfonul dezactivat, aceasta functie este utila persoanele surdomute. Cu Delete inchideti o anumita aplicatie folosita in hangout.
In cazul in care aveti prieteni sau amici cu un astfel de handicap, merita sa le aduceti la cunostina faptul ca Google Hangout tocmai a devenit mai util pentru ei.

Sony prezinta 3 noi camere compacte Cyber-shot cu Triluminos Colour

Sony prezinta 3 noi camere compacte Cyber-shot cu Triluminos Colour


Aparatele au un sistem imbunatatit de stabilizare optica a imaginii.
Sony lanseaza 3 noi camere compacte din gama Cyber-shot. Prima dintre acestea, WX300, este cea mai mica si mai usoara camera din lume cu zoom optic 20x. Cea de-a doua, HX300, are zoom optic 50x si poate fi manevrata ca un DSLR datorita optiunilor de control manual. Cei de la Sony aduc pe piata si TX30, cea mai subtire camera compacta din lume rezistenta la apa pana la o adancime de 10m, inghet si socuri.
Cyber-shot WX300 (foto sus) este numai buna de luat in calatorii, ea avand un obiectiv G de calitate superioara de la Sony, care iti permite sa suprinzi peisaje, portrete sau fotografii macro. Stabilizatorul optic SteadyShot elimina efectul tremuratului mainilor si este de doua ori mai eficace la zoom ridicat decat generația anterioara Cyber-shot HX20V cu zoom 20x. Stabilizarea imaginilor este imbunatatita si datorită functiei Active Mode, care asigura calitatea clipurilor video. Surprinzi momentele cele mai speciale datorita autofocusului de 3,6 ori mai rapid la zoom maxim deca cel încorporat in modelul Cyber-shot HX20V. Camera are si Wi-Fi, asadar smartphone-ul devine o telecomanda ce preia controlul la autoportrete sau fotografii de grup. Folosind aplicatia PlayMemories, poti trimite fotografii sau inregistrari video direct pe smartphone sau pe tableta. Fotografiile sau filmele pot fi vizionate direct pe televizor sau le poti pe PC. Cyber-shot WX300 este capabila sa fotografieze pana la 500 de imagini la o singura incarcare a bateriei.
Cyber-shot HX300 are aspectul si manevrabilitatea unui DSLR. Ea le ofera posesorilor confortul unei calatorii lejere, fara grija si greutatea obiectivelor suplimentare. Cu un zoom optic 50x – printre cele mai mari la o compacta – obiectivul Carl Zeiss Vario-Sonnar T* acopera o intreaga gama de posibilitati de fotografiere, de la vacante, la calatorii pana la sporturi si concerte in aer liber. In premiera pentru un Cyber-shot, HX300 este dotata cu noul stabilizator optic SteadyShot imbunatatit, pentru imagini mai clare chiar si la zoom ridicat. Pozitia unui al doilea grup de elemente ale obiectivului se schimba pentru a corecta tremuratul mainilor. Autofocus-ul rapid imbunatatit focalizeaza subiectul de doua ori mai repede decat versiunea precedentă, disponibilă pe modelul Cyber-shot HX200V. Exista o gama completa de controale ca discul selector, buton cu functii personalizabile sau modul Memory Recall, lucruri pe care le-ai astepta de la un DSLR.
Cyber-shot TX30 este o camera destinata pasionatilor de inot, scufundari sau schi. Cu 5x zoom optic, ea este cea mai subtire cameră digitala compacta din lume rezistenta la apa pana la o adancime de 10m. Camera rezista la praf, lovituri si la temperaturi scazute, ajutandu-te sa surprinzi distractia prin fotografii detaliate si videoclipuri Full HD stabile. Modul Magnifying Glass Plus, disponibil in premiera pentru un model Cyber-shot, iti permite sa imortalizezi imagini fascinante la dimensiuni uimitoare - marite pana la 15x. Blitul cu LED al camerei ilumineaza scenele intunecate.

Splinter Cell: Conviction devine scurt metraj


Fanii Splinter Cell: Conviction de la Warialasky au realizat un clip in care omagiaza jocul lansat in 2010. Atat miscarile, evenimentele, cat si elementele de pe display sunt realizate excelent, iar atmosfera este transpusa in acest scurt metraj de cinci minute excelent.
Daca nu as fi stiut, probabil as fi presupus ca este o campanie de marketing de la Ubisoft in care promoveaza noul Splinter Cell: Blacklist. Singura scapare este pe la final, unde vocea lui Michael Ironside din joc este aplicata peste cea a actorului din clip, iar acesta nu seamana foarte mult cu Sam Fisher. Din fericire insa, acesta compenseaza prin brutalitatea secventei de interogare.
Splinter Cell: Blacklist se lanseaza in luna august a anului curent, pentru PC, Xbox 360 si PlayStation 3.

Praf lunar, microunde şi un robot gigant: construcţiile lunare în viziunea NASA


Acum o lună, European Space Agency şi Foster + Partnersau anunţat că au testat o tehnologie care ar permite construcţia unor adăposturi pe Lună folosind materia primă disponibilă la faţa locului. Rivalul lor de peste ocean, NASA, a anunţat planuri similare dar care s-au putea dovedi mai accesibile din punct de vedere al costurilor.
Într-un mod de lucru similar cu cel al proiectului european, NASA intenţionează să folosească materia primă lunară, însă modul de construcţie va fi unul diferit. În locul unor transporturi costisitoare de lianţi şi a maşinii de tipar 3D, NASA intenţionează să trimită pe Lună un robot-constructor de mari dimensiuni care va folosi o tehnologie de construcţie dezvoltată de trei ingineri în colaborare cu Jet Propulsion Laboratory.
Proiectul SinterHab nu este o noutate, ideea construcţiei unor clădiri pe Lună fiind anunţată pentru prima dată acum aproape trei ani de către cei trei, adică Tomas Rousek, Katarina Eriksson şi Ondrej Doule. După o serie de experimente făcute în colaborare cu NASA Habitation Team în desertul Arizona, ideea utilizării tiparului 3D clasic a fost abandonată însă în favoarea unei mai ieftine tehnologii de topire cu microunde.
Folosind lumina solară, care este aproape permanentă în jurul polului sud lunar, robotul NASA va folosi energia solară pentru a topi roca lunară la temperaturi de 1200 – 1500 de grade Celsius, rezultatul fiind un material ceramic care va putea fi folosit pentru construcţia primelor adăposturi lunare. Aceste sfere create prin fuziune vor putea fi asamblate de robotul Athlete, al cărui prototip realizat la scara 1:2 este deja în construit şi testat.
Dincolo unitatea de sinteză a materialului de construcţie (Sinterator), acest robot va dispune de şase braţe care vor putea fi folosite pentru deplasare, excavare, stivuire sau alte activităţi de construcţie. Pentru coordonarea mişcărilor de către operatorul uman, acesta dispune de 48 de camere video 3D, Athlete putându-se  chiar separa în două unităţi autonome cu trei picioare în caz că este nevoie.
Conform proiectanţilor, robotul NASA ar putea asambla o clădire în circa două săptămâni, costurile estimate fiind mai mici decât cele necesare pentru construcţia International Space Station.

iPhone 5S si un model mult mai ieftin ar putea fi lansate la sfarsitul acestei veri

Analist Barclays: iPhone 5S si un model mult mai ieftin ar putea fi lansate la sfarsitul acestei veri


Mai multe surse au raportat ca Apple lucreaza in acest moment sa lanseze alaturi de noul sau telefon iPhone 5S un model ieftin.
Technobuffalo.com scrie ca, daca vestile se vor confirma, atunci noul telefon mai ieftin va fi lansat prin intermediul China Mobile si va fi facut dintr-o plastic special, mult inferior actualei carcase, motiv pentru care si pretul va fi mai mic.

Insa in ciuda numeroaselor vesti, Phil Schiller de la Apple a negat ca un telefon mai ieftin ar urma sa apara, iar compania ar putea decide ca preturile modelelor mai mic sa fie scazute considerabil.

Analistul Kirk Yang de la Barclays a publicat insa un raport in care sustine ca Apple va lansa cu adevarat un telefon nou si ieftin, undeva in luna august-septembrie, in paralel cu noul model 5S.

Cel mai tare interviu pentru un job. Tot ce trebuie sa faci e sa trimiti un QR code

Cel mai tare interviu pentru un job. Tot ce trebuie sa faci e sa trimiti un QR code


Un salon de tatuaj din Istanbul a gandit cel mai inedit interviu pentru angajare.
Cei care vor sa-si demonstreze calitatile trebuie sa realizeze un QR code desenat perfect, sa il fotografieze si sa-l trimita angajatorului, scrie Webpronews.com

Inventat in 1994 in Japonia de catre Denso Wave, o companie din subordinea celor de la Toyota, pentru a ajuta scanarea produselor la mare viteza, QR code a devenit imediat un fenomen global.

Acest cod este detectat ca o imagine digitala bidmensionala de catre un senzor de imagine semiconductor ce analizeaza printr-un procesor special. Acesta localizeaza punctele cheie, le converteste in cod binar si le verifica printr-un cod de autocorectare.


Galaxy S IV - lista cu principalele specificaţii


Samsung Galaxy S IV, succesorul celebrului smartphone Galaxy S III, are acum o listă cu specificaţii aproape completă, ieşită la lumină cu 10 zile înainte de evenimentul oficial de prezentare.
Specificaţii Galaxy S4Specificaţii Galaxy S4

Rezultată în urma testelor rulate cu benchmark-ul AnTuTu, lista cu specificaţii Galaxy S4 menţionează prezenţa unui chipset Exynos 5 Octa 5410 şi 2 GB memorie RAM.
Chipset-ul cu CPU în configuraţie 4x4 este compus dintr-un modul quad-core de înaltă performanţă realizat cu nuclee ARM Cortex-A15 la 1.8 GHz şi un al doilea modul quad-core cu nuclee Cortex-A7, optimizat pentru consum de energie redus. Telefonul poate comuta între cele două module quad-core în funcţie de performanţele cerute de aplicaţiile pe care le rulăm, optimizând astfel consumul de energie.
Alături de procesorul octo-core hibrid, chipsetul Exynos 5 Octa integrează şi un GPU din seriaPowerVR SGX 544MP, ale cărui performanţe 3D sunt zvonite a fi între nivelul unei tablete iPad 3 şi iPad 4.
Informaţiile extrase cu benchmark-ul AnTuTu confirmă zvonurile ce anunţau folosirea unui ecran de 4.99 inch, ce oferă o densitate de 441 ppi - corespunzătoare rezoluţiei Full HD 1080p.
Samsung Galaxy S4 este oferit într-o singură variantă compatibilă cu reţele GSM, WCDMA şi LTE, livrată cu sistemul Android 4.2 Jelly Bean. Lista dotărilor mai cuprinde o cameră foto de 13 MP cu blitz LED, cameră frontală de 2.1 MP, respectiv conectivitate WiFi N şi Bluetooth 4.0.
Mai multe detalii, precum şi imagini de prezentare cu Samsung Galaxy S4, vom putea admira cu ocazia evenimentului oficial ce va avea loc în data de 14 martie, la New York.

Revolutii pe Facebook, Anonymous, Wikileaks, 2.4 miliarde utilizatori. Cum a schimbat Internetul lumea in ultimii 12 ani. INFOGRAFIC

Revolutii pe Facebook, Anonymous, Wikileaks, 2.4 miliarde utilizatori. Cum a schimbat Internetul lumea in ultimii 12 ani. INFOGRAFIC


Unii ar putea numi Internetul un simplu moft, insa realitatea spune altceva: in ultimii 12 ani, Internetul a stat la baza catorva evenimente mondiale, care au schimbat fata lumii.
BestCommunicationsDegrees.com a realizat un infografic al celor mai importante momente in care Internetul a fost personajul principal in ultimii 12 ani.

In ultimul deceniu, numarul utilizatorilor de Internet a crescut cu 566.4%, pana la o cifra de 2.4 miliarde, au aparut Anonymous, celebra grupare a hackerilor, si Wikileaks, site-ul care a reusit sa ofere lumii peste 250.000 de documente clasificate.

Internetul a stat insa si la baza Primaverii Arabe, prin intermediul retelelor Facebook si Twitter utilizatorii reusind sa se organizeze si sa posteze imagini pentru presa occidentala.

Youtube a insemnat o crestere de pana la 800 de milioane de utilizatori unici pe luna si 1 trilion de vizualizari, asta echivaland cu 72 de ore de video update in fiecare minut.

Si sistemul educational a avut de castigat de pe urma revolutiei internetului. Cel putin 6.7 milioane de oameni au urmat macar un curs online, iar 77% dintre studenti sustin ca un curs online este similar cu un curs real, intr-o sala de studiu.

Femeile au creiere mai mici decât bărbaţii... însă le folosesc mai eficient


E adevărat, creierele femeilor sunt mai mici - cu 8%, în medie - decât cele ale bărbaţilor, dar femeile compensează această diferenţă prin faptul că le utilizează cu randament mai mare, arată un studiu recent.

Comparativ cu un bărbat, o femeie consumă mai puţină energie şi foloseşte mai puţini neuroni pentru a atinge acelaşi nivel de performanţă ori chiar unul superior.
O explicaţie ar putea fi faptul că, deşi bărbaţii au mai mulţi neuroni, femeile au mai multe conexiuni între aceştia, ceea ce le permite să gândească mai rapid, în ciuda unei cantităţi mai mici de materie cenuşie.
Noul studiu, realizat de specialişti în neuroştiinţe de la Universitatea California, SUA împreună cu cercetători din Madrid, Spania, a avut ca scop lămurirea acestui aspect: de ce femeile, care au creiere cu cca. 8% mai mici decât ale bărbaţilor, au totuşi o inteligenţă egală cu a acestora.
Cercetările s-au concentrat asupra unei regiuni cerebrale numite hipocamp - esenţială pentru funcţionarea memoriei şi procesarea emoţiilor.
La bărbaţi, cu cât hipocampul este mai mare, având mai mulţi neuroni, cu atît gradul de inteligenţă este mai ridicat.
În cazul femeilor, însă, cercetătorii au descoperit că un hipocamp mai mare decât media - care e oricum mai mic decât al bărbaţilor - nu indică o inteligenţă superioară, ba chiar e posibil că inteligenţa să fie cu atât mai mare, cu cît hipocampul este mai mic.
Oamenii de ştiinţă au aplicat teste psihologice unui număr de 59 de femei şi 45 de bărbaţi, cu vârste de 18-27 de ani.
Rezultatele au confirmat concluziile unor studii anterioare, arătând că femeile se descurcă mai bine când este vorba despre gândirea inductivă şi urmărirea unei situaţii în schimbare, în timp ce bărbaţii s-au dovedit mai buni la gândirea spaţială. 
Însă, au mai descoperit specialiştii, creierele femeilor funcţionează mai eficient. După cum explică cercetătorii, în articolul lor publicat în  jurnalul  Intelligence, femeile au nevoie de mai puţină materie nervoasă pentru a obţine rezultate comportamentale similare cu cele ale bărbaţilor.
Comentând rezultatele studiului, Trevor Robbins, profesor la Universitatea Cambridge, afirmă că un hipocamp mai mic ar putea însemna că neuronii sunt grupaţi mai dens sau semnalizarea între ei este mai activă, ceea ce înseamnă că aceste structuri nervoase operează mai eficient în cazul femeilor.

Sony RX1 - o bijuterie!


Aparatele foto de mirrorless au reprezentat o revoluţie pe piaţa camerelor foto. Ele au reuşit să îmbine cele mai importante nevoi ale unui fotograf amator cu pretenţii: corp compact şi calitate foarte bună a imaginii. Reţeta a fost şi ea destul de simplă. S-a eliminat oglinda din faţa senzorului (mirrorless) şi ocularul electronic. Corpul aparatului, în dreptul senzorului a devenit de aproximativ două ori mai mic. Noile aparate au unele mici dezavantaje, însă ele pot fi trecut uşor cu vederea, mai ales că nu sunt dedicate fotografilor profesionişti.

Sony a preluat însă ideea aceasta şi a vrut să aducă pe piaţă un produs aparte, aproape unic în felul său. Din păcate, el nu este dedicat utilizatorului de rând. Când Sony a lansat modelul RX1, grupul ţintă pentru acest aparat a fost unul foarte precis: fotografi profesionişti cu vârsta între 40 şi 60 de ani. Am stat şi m-am întrebat de ce ar fi ei foarte atraşi de această bijuterie foto care costă aproximativ 3.000 €. Voi încerca să răspund în continuare la această întrebare.

Construcţie

Sony RX1 este o bijuterie la nivel de construcţie. Fără să exagerez, el are dimensiunile unui aparat foto compact. Greutatea şi obiectivul generos, ieşit mult în exterior, îţi spun că ceva diferă la el. RX1 este un aparat pe care-l simţi foarte solid în mână, fiind construit în cea mai mare parte din metal. Nu este indestructibil, dar Sony vrea să te facă să ai încredere în el. Când eşti pe teren şi orice cadru contează, nu vrei să fii distras de fragilitatea aparatului.

Sony ţinteşte sus cu RX1. Pentru unii fotografi cu ştate, să spui că el concurează cu modele Leica este o blasfemie. Totuşi, aceasta nu este o perspectivă greşită. RX1 are un senzor imens într-un body metalic, solid, cu accente retro. Care sunt acestea, veţi întreba? Ia priviţi zona grip-ului şi spuneţi cu ce aduce ea. Uitaţi-vă atent la declanşator şi s-ar putea să aveţi o surpriză plăcută dacă apreciaţi aparatele foto vechi. Acesta este găurit în centru şi are filet.
Aţi folosit vreodată un aparat foto Smena? Sunt sigur că mulţi români sunt familiari cu această marcă. Aceste aparate aveau obiectiv fix şi o serie de reglaje pe obiectiv. Sony RX1 vine şi el cu un obiectiv fix de 35 mm şi două inele pentru reglaje. Cel mai apropiat de corpul aparatului controlează diafragma, având 22 de valori între F2.0 şi F22. Cel de-al doilea face trecerea între modul Macro (25-35 cm) şi cel normal (30 cm - ∞). În capătul obiectivului se află un inel ce poate fi folosit pentru focalizare manuală, atunci când ea este activată în aparat.

Partea frontală a lui Sony RX1 are un design curat. Alături de grip găsim un LED pentru focus şi un comutator între modurile de focalizare. Pe latura opusă grip-ului se află trei conectori, acoperiţi de un capac metalic. Sony RX1 este dotat cu un blitz integrat, ce se deschide cu un buton de deasupra ecranului. Acesta nu poate fi considerat un blitz demn de un aparat cu senzor full frame, însă ar putea să fie util în anumite situaţii. Pe latura superioară găsim o patină pentru blitz extern, amplasată exact pe axa centrală a obiectivului. Aceasta nu este o coincidenţă. Aparatul are obiectiv cu distanţă focală fixă, iar producătorul oferă pentru el un ocular optic ce se poate ataşa acolo.

Aparatul Sony RX1 are patru rotiţe în total. Pe latura superioară se găsesc cele pentru modurile foto şi compensarea de expunere. Pe spate o găsim pe cea direcţională, din dreapta ecranului şi pe cea standard, pentru ajustarea parametrilor. În total, aparatul dispune de cinci butoan personalizabile, o facilitate foarte apreciată de fotografi. Sony RX1 surprinde prin faptul că se încarcă de la aproape orice mufă USB. Acesta este un lucru bun pentru că oferă o foarte mare flexibilitate utilizatorului. Pe de altă parte, încărcarea de la un port USB indică faptul că bateria este destul de mică. RX1 are acelaşi acumulator pe care l-am întâlnit la RX100. Pentru un aparat cu pretenţii precum RX1, acumulatorul este cam modest. Slot-ul pentru cardui SD şi Memory Stick se află în acelaşi compartiment.

Ergonomie

Cei care doresc cel mai mic aparat foto cu senzor full frame nu au alte opţiuni. Sony RX1 este foarte compact, chiar şi atunci când îl comparăm cu modele mirrorless care au senzorul de două ori mai mic ca şi suprafaţă. Zona de grip nu iese cu mult în exteriorul carcasei metalice, oferind doar un suport modest. Cei care au mâinile mai mari s-ar putea să nu fie foarte mulţumiţi de acest grip. Datorită greutăţii aparatului, el trebuie să fie susţinut cu ambele mâini atunci când este manevrat. O altă mică problemă legată de ergonomie este amplasarea butonului pentru înregistrare video. El nu este uşor de apăsat cu degetul datorită amplasării uşor laterale. Atunci când Sony RX1 este montat pe un trepied, accesul la cardul de memorie nu mai este posibil.

Specificaţii

  • Senzor: 24,3 MP, full frame (36x24 mm), CMOS
  • Rezoluţie foto: 6000x4000
  • Procesor de imagine: BIONZ 14 biţi
  • Valori ISO: 100-25600
  • Obiectiv: 35 mm, F2.0-22, Carl Zeiss,
  • Stabilizarea imaginii: -
  • Focalizare: diferenţă de contrast, 25 cm distanţă minimă
  • Fotografie în rafală: 5 fps
  • Ecran: 3”, 1.229k puncte, Xtra Fine TFT
  • Înregistrare video: 1920x1080p/i, 50 fps, 28 MBps maxim
  • Card: SD/SDHC/SDXC, Memory Stick Duo/Pro Duo/Pro-HG Duo
  • Baterie: 1.240 mAh, 4,5 Wh, 270 cadre CIPA
  • Dimensiuni: 113 x 65 x 70 mm
  • Greutate: 482 g

Dotări

Principalul punct forte al lui Sony RX1 este senzorul full frame cu 24,3 MP. Acesta a fost dezvoltat şi produs de Sony şi este un senzor nou, folosit şi pe topul de gamă Alpha A99. Producătorul a introdus o serie întreagă îmbunătăţiri faţă de generaţia anterioară de senzori full frame, însă nu vom intra în detalii tehnice. El suportă valori ISO între 100 şi 25.600 şi o plajă dinamică foarte mare. Senzorul este ajutat de un procesor BIONZ ce permite captură RAW pe 14 biţi.

Calitatea imaginii

Poate că pentru mulţi cititori diferenţele între calitatea imaginii oferită de Sony RX1 şi un al mirrorless nu vor fi evidente. Vă asigur că ele există însă şi un ochi antrenat le poate observa. Detaliile sunt capturate excelent pe toată suprafaţa imaginii. Cu pixeli mai mari decât cei ai unui senzor APS-C, aparatul se va descurca mai bine la valori ISO mari. Obiectivul fix nu este perfect, dar este foarte bun. Pe laturile imaginii se pot observa cu greu mici distorsiuni.
Vignetarea este o problemă pentru obiectivul lui Sony RX1, însă ea poate fi corectată cu o opţiune din meniu. Din păcate, corecţia este aplicată şi fişierelor RAW. Aberaţiile cromatice pot apărea şi ele, însă sunt corectate foarte bine de aparat, iar corecţia aceasta nu este aplicată fişierelor RAW.

Test ISO

Teoretic, senzorul lui Sony RX1 este cel mai bun pe care-l poate achiziţiona un utilizator pasionat la un preţ relativ acceptabil. Performanţele aparatului foto la valori ISO mari sunt excelente, aşa cum puteţi vedea mai jos. Deşi nu este oferit un sistem de stabilizare a imaginii, veţi putea să compensaţi timpul de expunere cu valori ISO mai mari. ISO 3200 ajunge să fie astfel o alegere foarte uşoară atunci când lumina este foarte slabă. Nici chiar ISO 6400 nu degradează atât de mult detaliile încât să iasă din discuţie. Doar ultimele două valori ISO sunt mai greu de utilizat.
ISO 50ISO 50
ISO 100ISO 100
ISO 200ISO 200
ISO 400ISO 400
ISO 800ISO 800
ISO 1600ISO 1600
ISO 3200ISO 3200
ISO 6400ISO 6400
ISO 12800ISO 12800
ISO 25600ISO 25600

Înregistrare video

Pentru Sony RX1, filmarea este o facilitate mai puţin importantă. Cei care vor cumpăra acest aparat vor avea alte pretenţii de la el. Chiar şi aşa, aparatul se achită destul bine de această sarcină. Sunt probleme cu focalizarea în timpul filmării. Ea este activată doar atunci când utilizatorul foloseşte modul Movie de pe rotiţa superioară. Focalizarea este lentă şi urmărirea unui subiect nu este realizată cu succes de fiecare dată. RX1 permite totuşi accesul la ajustarea manuală a expunerii. În plus, există un un jack dedicat pentru microfon extern. Clipurile de mai jos au fost filmate fără focalizare continuă. În Europa, Sony RX1 permite filmarea 1080p cu 50 fps, faţă de 60 fps, cât oferă modelul disponibil în Statele Unite.

Alte aspecte


Sony RX1 este foarte silenţios în utilizare. Aproape că-ţi dă impresia că lucrezi cu un aparat foto compact. Am testat modele mirrorless la care obturatorul era foarte zgomotos. În cazul de faţă, el de-abia se-aude. Vizualizarea imaginilor mărite este puţin cam lentă. Ea se realizează însă destul de uşor şi cu un nivel de control foarte bun, folosind rotiţa din dreapta ecranului. Accesoriile pentru Sony RX1 sunt foarte scumpe. Ocularul optic costă 600 $, cel electronic 450 $, iar un parasolar pentru obiectiv, metalic ce-i drept, ajunge la 180 $.

Preţ şi disponibilitate

Sony RX1 este disponibil şi pe piaţa din ţara noastră. Preţul său este aproximativ 13.500 lei.

Concluzie

Am spus la început cui se adresează acest aparat foto. El va fi foarte apreciat de fotografii profesionişti ca o cameră de rezervă care nu atrage privirea. Sony RX1 este perfect pentru acele momente în care un DSLR este prea greu sau distrage atenţia subiectului şi a celor din jur. Pentru aceşti fotografi, preţul este chiar accesibil, ţinând cont că ai să concurenţi direcţi pot costa lejer de două ori mai mult. Calitatea imaginii este unul din punctele forte a lui RX1, alături de construcţie şi nivelul de control.

Folosirea unui senzor full frame pe un astfel de aparat are însă şi dezavantaje. Focalizarea poate fi uneori foarte lentă. Bateria poate fi încărcată cu ajutorul unui cablu microUSB, însă capacitatea ei este destul de mică şi poate fi consumată foarte uşor într-o singură zi. Filmarea poate avea o calitate bună, însă focalizarea se realizează lent şi doar în anumite situaţii.
La final, Sony RX1 rămâne însă o bijuterie de aparat foto. Este o plăcere să lucrezi cu el, în ciuda unor mici neajunsuri. Obiectivul cu distanţa focală de 35 mm nu se pretează pentru orice situaţie, însă rezoluţia mare şi nivelul bun de detalii din imagine îţi permite să faci decupaje. Sony RX1 nu te face un fotograf mai bun, dar cu siguranţă că fotografiile realizate vor arăta mult mai bine.
Părţi pozitiveplus
  • +calitate excepţională a imaginii
  • +construcţie solidă
  • +un ecran excelent, cu o rezoluţie foarte mare
  • +multe butoane personalizabile
  • +încărcare de la orice mufă USB
Părţi negativeminus
  • focalizare lentă
  • preţul îl face inaccesibil pentru mulţi
  • acumulator modes