Ultimul raport facut de Google arata ca "supravegherea guvernamentala pe internet a cetatenilor a crescut brusc in toata lumea", acestea notificand compania sa predea date personale ale utilizatorilor sau sa elimine informatii cu persoanele in cauza.
Guardian noteaza ca in primele 6 luni ale acestui an, autoritatile de la nivel global au facut 20.939 de cerere pentru acces asupra datelor personale ale utilizatorilor Google. Printre aceste date personale se afla cautarile efectuate pe motorul Google, informatiile de pe Gmail si accesul, upload-ul si cautarile de pe Youtube.
Fata de ultimul raport de transparenta emis de Google in ultimele 6 luni ale anului 2009, cererile de informatii pentru supraveghere aproape s-au dublat ca numar. In urma cu 3 ani, Google inregistra 12.539 de cereri din partea guvernelor din intreaga lume, pentru ca acum sa ajunga la aproape 21.000.
Ziarul britanic Guardian preia informatii din raportul Google si noteaza:"Autoritatile au facut 1791 de cereri catre Google pentru ca acesta sa elimine 17.746 de fisiere, si asta numai in prima jumatate a acestui an. Cifrele sunt duble fata de perioada similara a anului trecut."

Google precizeaza pe blogul oficial"Este pentru a 6-a oara cand realizam un astfel de raport, iar trendul este clar, supravegherea guvernelor on-line creste."
Turcia este una dintre tarile cu cea mai mare rata de crestere a cererilor facute de guvern catre Google, 1013%. Printre cereri se afla si solicitarile de a elimina 426 de clipuri de pe Youtube, posturi de pe Blogger, un documentGoogle si un rezultat de cautare. Mai mult, populatia Turciei are in acest moment restrictii de a accesa 63% dintre clipurile de pe Youtube.
Statele Unite ale Americii conduc insa in topul celor mai numeroase cereri dintr-un an. Guvernul american detine o treime dintre cererile catre Google, adica 7.969, iar compania le-a respectat in proportie de 90%. Printre videoclipurile sterse de pe Youtube la cererea guvernantilor SUA, se afla clipuri in care politica locala. de stat, dar si politia erau criticate vehement.
In Europa, 5 din cele mai importante 10 tari apeleaza la aceste restrictii, arata raportul. FrantaGermaniaItaliaSpania si Marea Britanie au cerut in decursul acestui an ca informatii personale sa fie prezentate de Google.

Mai mult, in Marea Britanie, cererile din partea guvernului ca anumite postari sa fie sterse au crescut cu 98%, pentru ca in Spania sa creasca cu 60%.Marea Britanie merge insa mai departe si propune un proiect de lege prin care companiile de internet si de telefonie mobila sa monitorizeze activitatea fiecarui cetatean, incluzand retelele sociale, in decursul a 12 luni.
"Informatiile pe care noi le divulgam sunt numai o bucata din interactiunea reala a guvernelor cu internetul, deoarece nu stim inca ce alte cereri mai sunt facute la acest nivel catre alte companii de tehnologie si telecomunicatii. Suntem insa fericiti ca in decursul ultimilor ani, si alte companii, precum DropboxLinkedln,Sonic.net si Twitter au inceput sa faca publice aceste statistici. Speram ca odata cu timpul, mai multa informatie sa fie facuta in acest sens pentru a intelege cum putem mentine internetul deschis si liber.", mai precizeaza Google pe blogul sau.
Top 5 cereri de informatii personale cerute pe tari realizate din ianuarie 2012 si pana in luna iunie:
• SUA (7,969)
• India (2,319)
• Brazilia (1,566)
• Franta (1,546)
• Germania (1,533)
Top 5 cereri de stergere a continutului de pe internet in acelasi interval de timp:
• Turcia (501)
• SUA (273)
• Germania (247)
• Brazilia (191)
• Marea Britanie (97)

Raportul integral poate fi gasit pe blogul oficial Google.

Sursa : http://www.yoda.ro