Vanzarile Nokia au coborat si in trimestrul al treilea al acestui an, astfel ca finlandezii au ajuns, pe piata mondiala, de pe locul 3 anul trecut pe 7. Intre timp, sud-coreenii de la Samsung isi pastreaza pozitia de lider, potrivit unui studiu al firmei de cercetare Gartner, citat de Mediafax.
Piaţa mondiala a smartphone-urilor a avansat cu 47% in trimestrul al treilea, la 169,2 milioane de unitati, fiind dominata de primii doi producători, Samsung si Apple.
Cererea puternica pentru telefoanele din gama Galaxy a ajutat Samsung sa vanda 55 de milioane de smartphone-uri in trimestrul al treilea. Grupul controlează 32,5% din piata mondiala a smartphone-urilor.
In acelaşi interval, Apple a vandut 23,6 milioane de unitati, reprezentand o cota de piata de 14%. Vanzarile Apple din trimestrul al treilea au fost influentate de amanarea achizitiilor de catre unii clienti, pana la lansarea noului model iPhone 5.
"Cei doi producatori controleaza impreună 46,5% din piata smartphone-urilor, iar un grup destul de mare se lupta pentru poziţia a treia", a declarat Anshul Gupta, analist principal la Gartner.
Cota de piata a Nokia a continuat sa scada în trimestrul al treilea. Grupul a vandut 7,2 milioane de smartphone-uri, reprezentand o cota de piata de 4,2%.
RIM, producatorul telefoanelor BlackBerry, s-a situat pe pozitia a treia in topul vanzarilor, cu 8,9 milioane de unitati si cota de piata 5,2%, iar HTC pe patru.
Nokia a avut probleme in a tine pasul cu ceilalti producatori de smarphone-uri, in pofida vanzarilor modelului Lumia 900, care au totalizat 4 milioane de unitati la nivel global.
In timp ce piata smartphone-urilor a crescut cu aproape 50% in trimestrul al treilea, vanzarile de telefoane mobile la nivel global au scazut cu 3%, la 428 milioane de unitati.

Sursa : http://www.yoda.ro