Mostrele de sol lunar aduse de misiunile Apollo au ajutat la rezolvarea unui mare mister la care oamenii de stiinta nu aveau pana acum un raspuns, ci doar ipoteze: cum s-a format Luna.
Mostrele de sol au urme pregnante de zinc, ceea ce demonstreaza ca satelitul natural al Pamantului s-a format in urma unui impact cataclismic, care a avut loc in urma cu cateva miliarde de ani. Ipoteza aceasta exista de zeci de ani, insa acum savantii au proba fizica a acestei coliziuni extraordinare.
Teoria, lansata in 1975, spune ca o planeta numita Theia, de dimensiunea lui Marte, a intrat in coliziune cu Pamantul, precizeaza Daily Mail.
In urma impactului, Theia a fost complet distrusa, la fel si mare parte a vechiului Pamant. Resturile de roci au format Luna, insa multe au cazut pe Terra.
Cele 20 de mostre de sol lunar analizate acum au fost aduse in 1970, in cadrul misiunilor Apollo.
La scurt timp dupa formare, Luna orbita mult mai aproape de Terra, ea departandu-se in timp. Fiind foarte aproape, a dat nastere la maree uriase, care au ajutat la aparitia vietii pe planeta noastra.
Micul nostru satelit are o importanta covarsitoare, fara el viata aici ar fi greu de suportat, explicaFrederic Moynier de la Universitatea din St Louis: Pamantul s-ar invarti mult mai rapid, zilele ar fi mai scurte, iar clima mult mai haotica. Probabil ca oamenii nu ar fi putut evolua pe o asemenea planeta, care ar fi fost radical diferita de ce cunoastem noi acum.
Sursa : http://stirileprotv.ro