marți, 18 decembrie 2012

A fost decriptat mesajul misterios pe care serviciile secrete britanice l-au crezut „imposibil de descifrat”?


În urmă cu câteva săptămâni, un mesaj datând din timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost găsit ataşat de piciorul unui porumbel mort, descoperit întâmplător în hornul unei case din Marea Britanie. Serviciile secrete britanice au cerut ajutorul publicului pentru a descifra mesajul, iar acum, un istoric din Canada susţine că a reuşit să spargă codul.

Gord Young, din Peterborough, Canada, susţine că a avut nevoie de numai 17 minute pentru a descifra mesajul; cheia, afirmă el, se găseşte într-un carnet de coduri, pe care l-a moştenit de la o rudă a sa,  care a luptat ca aviator în rândul trupelor canadiene ce au luat parte la cel de-al Doilea Război Mondial.
Mesajul a fost descoperit de David Martin, un pensionar britanic, cu ocazia renovării casei sale. În horn, el a găsit rămăşiţele unui porumbel mort, având ataşat de un picior un mic recipient metalic în care se gpsea mesajul, ce datează din 1944.
Documentul a fost predat specialiştilor din cadrul Government Communications Headquarters (GCHQ), unde experţii în criptografie s-au străduit zadarnic să-l descifreze. În disperare de cauză, au apelat la ajutorul publicului, deşi fără mari speranţe; mulţi dintre experţi sunt convinşi că mesajul este foarte compelx şi imposibil de descifrat atâta timp cât nu se cunoaşte codul care a fost folosit.
Gord Young, însă, care face parte dintr-un grup canadian, pasionat de istorie locală, Lakefield Heritage Research, consideră că mesajul, departe de a fi atât de complex precum cred experţii britanici, este de, fapt, destul de simplu şi se bazează în principal pe acronime. El susţine că a reuşit să descifreze documentul cu ajutorul carnetului de coduri moştenit şi că ar fi vorba despre o comunicare prinvind poziţiile trupelor germane în Normandia.
Iată ce înţeles are mesajul, după opinia lui Young:
AOAKN - Artillery Observer At "K" Sector, Normandy
HVPKD - Have Panzers Know Directions
FNFJW - Final Note [confirming] Found Jerry's Whereabouts
DJHFP - Determined Jerry's Headquarters Front Posts
CMPNW - Counter Measures [against] Panzers Not Working
PABLIZ - Panzer Attack - Blitz
KLDTS - Know [where] Local Dispatch Station
27 / 1526 / 6 - June 27th, 1526 hours
Gord Young crede că mesajul ar fi fost scris de sergentul William Stott, un militar britanic care ar fi fost paraşutat în Normandia pentru a culege şi transmite informaţii despre poziţiile trupelor germane. Sergentul Stott a foat ucis la cîteva săptămâni după paraşutare şi este înmormântat într-un cimitir din Normandia.
Porumbeii erau utilizaţi adesea pentru transmitereea de mesaje în cursul celui de-al Doilea Război Mondial, iar porumbeii, antrenaţi special, aveau numere de identificare individuale.
Mesajul poartă două astfel de numere de identificare: NURP.40.TW.194 şi NURP.37.OK.76. Young crede că serg. Stott a trimis concomitent două păsări, cu acelaşi mesaj, pentru a spori şansele ca documentul secret să ajungă la destinaţie.
Anumite particularităţi ale ortografiei sugerează că Stott fusese instruit de un ofiţer care luptase şi în Primul Război Mondial şi acest lucru i-a sugerat lui Young să încerce să descifreze mesajul folosind metoda acronimelor, utilizată şi în timpul primei conflagraţii mondiale.
Specialiştii din cadrul GCHQ nu sunt totuşi siguri că Young a citit corect mesajul şi par convinşi că documentul e imposibil de descifrat. Un purtător de cuvânt al instituţiei a declarat că acurateţea descifrării nu poate fi verificată fără referiri la materialul criptografic original, adăugând totuşi că el şi colegii săi ar fi bucuroşi să vadă soluţia propusă de istoricul canadian.

Sursa : http://www.descopera.ro

Care sunt cele 5 inovaţii care vor schimba viaţa oamenilor în 2018? (VIDEO)


În fiecare an, IBM apelează la cei mai de seamă cercetători care lucrează în cadrul companiei pentru a identifica cele 5 tehnologii care vor deveni populare 5 ani mai târziu şi care vor avea un impact semnificativ asupra omenirii.

Specialiştii IBM au dat publicităţii lista „5 in 5”, care prevede că ăn anul 2018 vom avea parte de senzori mult mai avansaţi decât cei existenţi astăzi, ce vor avea capacitatea de a înţelege atingere, vederea, auzul, gustul şi mirosul aproape la fel de bine ca oamenii.
Iată lista specialiştilor de la IBM:
Inovaţia 1: Computere cu simţ tactil
Tehnologiile „touch” vor progresa extraordinar în următorii 5 ani, iar telefoanele mobile şi tabletele vor deveni o „poartă” către o lume tactilă. Tehnicile de feedback haptic şi tehnologiile sensibile la presiune şi dotate cu infraroşii vor permite utilizatorilor să atingă cu degetul ecranul pentru a „simţi” calităţile unui material textil. Astfel, atunci când vom atinge o cămaşă de bumbac sau un pulover de lână prin smartphone-ul personal, atingerea ecranului ne va permite să percepem diferenţele dintre materiale. Cercetătorii IBM cred că această inovaţie va putea fi folosită şi de către doctori, care vor putea diagnostica pacienţii de la distanţă, lucru ce se va dovedi util mai ales persoanelor care locuiesc la o mare distanţă de un centru medical. De asemenea, această inovaţie ar putea fi folosită în automobile, pentru a identifica şoferii care sunt prea obosiţi pentru a putea conduce.
Inovaţia 2: Un pixel cât o mie de cuvinte
Astăzi, sistemele de recunoaştere vizuală pot identifica faţa unei persoane într-o mulţime. În viitor, viziunea computerizată ar putea duce la salvarea multor vieţi prin analizarea imaginilor. Aceste inovaţii vor fi utile în numeroase domenii: de la medicină, unde un sistem computerizat ar putea identifica o mică zonă afectată de boală în rezultatul unei rezonanţe magnetice, până la comerţ şi agricultură. Cu alte cuvinte, computerele vor avea capacitatea de a înţelege imaginile pe care le analizează – mai bine chiar decât oamenii.
Inovaţia 3: Computerele vor auzi ceea ce este esenţial
Senzorii care identifică tipare în sunete şi schimbările de frecvenţă vor putea prezice slăbiciunile structurale ale podurilor înainte ca acestea să cedeze. De asemenea, aceşti senzori vor putea explica de ce plânge un bebeluş, identificând potenţialele probleme de sănătate. De asemenea, telefoanele ne vor înţelege starea emoţională prin simpla analiză a vocii noastre.
Inovaţia 4: Papilele gustative digitale vor simţi gustul
Computerul va simţi gustul mai bine decât noi, ceea ce îi va permite să creeze reţete ideale, care ne vor satisface poftele, fiind simultan nutritive şi sănătoase.
Secretul? „Cognitive computing” - o schimbare de paradigmă în lumea computerelor. „În cazul unui computer cognitiv, îl antrenezi în loc să îl programezi”, explică Dr. Bernard Meyerson, cercetător şi vicepreşedinte al departamentului de inovaţie din cadrul IBM. Dacă astăzi computerele imită inteligenţa umană cu ajutorul forţei brute, colectând un număr foarte mare de date pentru a identifica ulterior tipare statistice, în viitor computerele vor funcţiona într-un mod similar oamenilor. „Ca să ofer un exemplu: dacă un computer va avea de studiat două grămăjoare de praf alb – zahăr şi sare – va reuşi să guste diferenţa dintre ele, fără a mai fi nevoit să efectueze, ca astăzi, o analiză chimică detaliată pentru a identifica substanţele”, a explicat Meyerson.
Inovaţia 5: Computerele vor avea capacitatea de a simţi mirosuri
În viitor, computerele vor avea simţul mirosului. De exemplu, un telefon inteligent ar putea să ne miroasă respiraţia pentru a ne preveni din timp că urmează să răcim. De asemenea, doctorii vor putea diagnostica mult mai uşor afecţiunile, iar alimentele pe care le consumăm vor fi mult mai sănătoase decât astăzi, pentru că bacteriile periculoase vor putea fi identificate automat prin „miros” înainte ca legumele infestate să ajungă pe rafturi.

Sursa : http://www.descopera.ro

Aliatul neaşteptat al lui Gingis Han care a ajutat la cucerirea Asiei


În a doua jumătate a secolului XX, Mongolia a experimentat o creştere a temperaturii medii de aproape 2 grade Celsius. Schimbările recente au adus secete şi zuds (furtuni de iarnă) care complică vieţile crescătorilor de animale. Acum, oamenii de ştiinţă au descoperit că schimbările climatice din secolele trecute s-ar putea să fi fost de partea marelui cuceritor, Gingis Han.

Marele Han a preluat puterea în 1206, când a reuşit să unească triburile mongole şi a murit în 1227. Specialiştii Amy Hessl de la Universitatea West Virginia şi Neil Pederson de la Universitatea Columbia deţin informaţii, prelevate pe baza analizării inelelor de copaci, care susţin că din 1208 până în 1231 Mongolia s-a confruntat cu o climă mai umedă decât de obicei. Studii precedente au susţinut că în aceeaşi perioadă clima a fost şi mai caldă. 
Un astfel de climat a favorizat dezvoltarea agriculturii, caracteristică destul de importantă ce a ajutat la susţinerea armatei prin asigurarea hranei zilnice atât pentru soldaţi cât şi pentru animale. 
Următorul pas al cercetării va fi acela de a colecta mai multe date. Specialiştii în analizarea inelelor de copaci preferă arborii bătrâni şi stresaţi, care să indice schimbările climatice ce s-au produs de-a lungul vieţii lor.
 De asemenea, experţii plănuiesc să ia în considerare şi informaţiile rezultate în urma studierii sedimentelor din lacuri. Prin analizarea sporilor din fungii Sporomiella, care se dezvoltă în balega animalelor, oamenii de ştiinţă speră să afle dacă în aceea perioadă chiar a existat o explozie a numărului de animale din regiune. 

Sursa : http://www.descopera.ro

5.000 de fragmente din Manuscrisele de la Marea Moartă sunt acum disponibile online


Autorităţile israeliene anunţă că 5.000 de fragmente din misterioasele Manuscrise de la Marea Moartă sunt acum accesibile online, graţie unui parteneriat cu Google.

Biblioteca digitală a fost lansată astăzi şi cuprinde multe texte importante, precum Deuteronomul, în care se găsesc Cele 10 porunci, şi o porţiune din primul capitol din Cartea Facerii, scrisă în secolul 1 î. Hr.
Efortul face parte dintr-o iniţiativă mai amplă prin care posesorii manuscriselor încearcă să le facă disponibile publicului larg, după ce multă vreme au fost criticaţi pentru că au permis să fie monopolizate de un cerc restrâns de exegeţi.
Shuka Dorman, directorul Autorităţii Israeliene pentru Antichităţi, afirmă că „acum, toate persoanele, indiferent unde se află pe glob, au acces la aceste manuscrise”.
Anul trecut, Google a publicat 5 dintre aceste manuscrise într-o colaborare cu Muzeul Israel.
Cele 5.000 de fragmente pot fi studiate pe site-ul Deadseascrolls.org.il.

Sursa : http://www.descopera.ro

În scurt timp, vom putea alimenta automobilele cu şampon şi săpun, graţie unei inovaţii britanice

\

Oamenii de ştiinţă au demonstrat că biologia sintetică poate permite manipularea substanţelor chimice pe bază de carbon, precum cele din săpunuri sau şampoane, transformându-le în celule.

Descoperirea sugerează că este posibil să se creeze combustibil din acizii graşi apăruţi în mod natural. Oamenii de ştiinţă, coordonaţi de prof. Nick Turner de la Universitatea din Manchester, au folosit biologia sintetică pentru a manipula acizii graşi naturali astfel încât să direcţioneze aceste molecule spre producţia de combustibil şi substanţe chimice de uz casnic. 
Substanţele pe bază de hidrocarbon sunt întâlnite peste tot în viaţa de zi cu zi, de la parfumul din săpun până la combustibilul din maşini. Numărul de atomi de carbon şi caracterul lor de acizi, aldehide, alcooli sau alcani reprezintă parametrii importanţi care influenţează gradul de toxicitate ale organismelor, eficienţa utilizării lor drept carburanţi şi modul în care sunt percepute olfactiv de oameni. 
Descoperirea le va permite oamenilor de ştiinţă să exploreze modul în care se poate crea energieregenerabilă din surse sustenabile. Avansarea în acest domeniu ar putea duce la descoperirea unor moduri mai inovatoare de creare a carburanţilor din resurse naturale. 
Biologia sintetică este un domeniu de cercetare care combină ştiinţa cu ingineria în beneficiul societăţii. 

Sursa : http://www.descopera.ro

Cifrele de la număr la bit. Ep.29 - Inteligenţa artificială



Sursa  : http://www.descopera.ro

Top 10 - cele mai bune tablete din 2012


Anul 2012 a fost unul benefic pentru terminalele mobile Android, de la depăşirea rivalului iOS în vara lui 2010 acesta ajungând la o cotă de piaţa de 75 de procente şi o diversitate foarte mare a modelelor disponibile. Atunci când vine însă vorba de tablete, lucrurile stau cu totul altfel. Apple a dominat categoric piaţa tabletelor, compania oscilând între o cotă de 75 şi una de 60 de procente de-a lungul ultimilor doi ani. Trimestrul trei al acestui an a adus însă o creştere pentru piaţa tabletelor Android, Apple apropiindu-se de o cotă de 50 de procente.
Meritul revine, în general, modelelor bazate pe platforma Tegra 3 de la NVIDIA, şi în special produsului Google Nexus 7. Ajutate şi de ieftinul dar limitatul ca disponibilitate Amazon Kindle Fire, tabletele Android au început să cucerească piaţa şi să devină relevante, profitând şi de dispariţia celorlalte vechi platforme rivale precum WebOS sau BlackBerry Tablet OS şi de lansarea limitată şi neconvingătoare a noului rival Windows RT.

Menţiuni

Versiunea mai mare a celebrului Google Nexus 7, dar fabricată de data aceasta de către Samsung, Nexus 10 este unul dintre acele produse accesibile şi puternice care ar fi meritat un loc fruntaş în topul nostru anual. Din păcate, în ciuda platformei hardware solide şi a primului şi singurului ecran cu rezoluţie WQXGA disponibil pe o tabletă, Nexus 10 nu este şi, cel mai probabil, nici nu va fi disponibilă prea curând în România, deci nu poate face parte nici din topul nostru.
Deoarece tableta Microsoft Surface nu este disponibilă în România, ASUS VivoTab RT este practic singurul model bazat pe noul Windows RT care poate fi găsit în România. Cu un hardware foarte frumos, aceasta nu a reuşit să intre între primele zece modele selectate din cauza preţului foarte mare pe care Microsoft îl cere pentru o platformă care nu a dovedit încă nimic, un dezavantaj pe care sperăm să-l vedem risipit în 2013.
Lansat în primăvara acestui an, iPad 3rd generation a fost cel care a trezit producătorii de tablete din reveria ecranelor cu rezoluţie WXGA, aducând faimosul ecran QXGA promovat de Apple sub numele Retina Display. Acesta nu şi-a mai găsit loc în top deoarece durata sa de viaţă a fost foarte scurtă, fiind înlocuit de curând cu cea de-a patra generaţie şi scos din producţie. Cei care au optat pentru această tabletă nu trebuie să fie cuprinşi de depresie tehnologică – daca iPad 4th generation nu ar fi fost lansat, iPad 3rd generation i-ar fi ocupat locul în top.

Top 10 al tabletelor din 2012

Sony nu a avut un demaraj prea grozav cu modelele Tablet P şi Tablet S, deşi compania afirmă că acestea au avut ceva succes, însă noul Xperia Tablet S a fost o plăcută surpriză. Cu un ecran foarte bun cu o dimensiune atipică de 9,4”, un nucleu hardware Tegra 3, un port IrDA programabil şi un design foarte frumos, aceasta păcătuieşte însă prin autonomia Web mică, cameră foto slabă, lipsa conectorului HDMI şi multiplele probleme software. Unele exemplare au avut mici probleme cu etanşeizarea IPx4 certificată, însă producătorul înlocuieşte deja exemplarele care au probleme.
Locul 9: Toshiba Excite AT200 10 (review go4it)
Toshiba este un alt producător care a demarat cu stângul, modelul Thrive (AT100) fiind primit foarte rece de către consumatori. Tableta Thrive 10” (AT200) este însă un cu totul altfel de produs, acesta oferind o carcasă extrem de subţire, o autonomie bună şi un design elegant. Platforma Texas Instrument OMAP 4430 nu este un demon al vitezei, însă este suficient de puternică pentru rularea oricărui produs software din Android Market, iar ecranul este modest.
Cea de-a doua versiune a celebrei tablete Galaxy Tab 10.1,pe care Samsung a lansat-o în 2011, este tot un produs bazat pe platforma OMAP 4430. Faţă de rivalul de la Toshiba, Galaxy Tab 2 10.1 aduce însă un ecran PLS cu culori mai bune şi luminozitate mai mare, precum şi autonomie mai consistentă, la care se adaugă şi micile avantaje ale interfeţei proprietare TouchWiz. Cei care doresc o cameră foto vor fi însă dezamăgiţi de prestaţia senzorului de numai 3MP si de carcasa modestă, însă şi preţul acesteia este unul dintre cele mai mici din clasa ei.
ASUS este unul dintre producătorii care a profitat cel mai bine de platforma Android, lansând şi unele dintre cele mai interesante modele din acest an. TF300 este cel mai mic membru al familiei Transformer, aceasta fiind o tabletă Android standard: Tegra 3 şi ecran WXGA de 10,1”. Cu o autonomie bună şi un ecran IPS bun care este tras în jos de o luminozitate puţin cam mică şi aproape omniprezenta rezoluţie WXGA, aceasta nu oferă nimic spectaculos în plus, fără a avea însă vreun neajuns major şi fiind o alegere bună în sectorul ceva mai accesibil ca preţ.
  Faţă de Padfone 2, care a impresionat ca telefon dar a dezamăgit ca tabletă, prima generaţie Padfone se situează pe o poziţie oarecum opusă. Singurul model de tabletă cu telefon încorporat, acesta este cam mare şi cam grea, dar oferă o platformă hardware bună, tastatură hardware opţională, ecran IPS de bună calitate şi o autonomie de invidiat. Preţul şi dimensiunile sunt un impediment, însă Padfone este un produs orientat mai degrabă către cei care călătoresc mult decât către consumul casnic de conţinut, iar telefonul adiţional este un avantaj incontestabil.
Pe fundamentul software al terminalului Galaxy Note, Samsung a clădit o tabletă care se remarcă prin implementarea stiloului digital S-Pen şi a unei serii de optimizări software, cum ar fi modul de lucru split screen. Asemănătoare fizic cu modelul mai mic Galaxy Tab 2 10.1, Galaxy Note 10.1 plusează cu o platformă hardware Exynos 4 Quad, 2GB şi o suprafaţă tactilă care recunoaşte 1024 de niveluri de presiune. Din păcate autonomia şi ecranul nu sunt cele mai grozave, dar Galaxy Note 10.1 rămâne o tabletă solidă şi puternică dedicată unui anumit segment de utilizatori.
În ciuda părerii foarte proaste despre tabletele de 7” exprimate de Steve Jobs, Apple a fost nevoită să admită că pierde o piaţă importantă şi a decis să lanseze o tabletă cu dimensiuni ceva mai reduse. Clădită pe fundamentul iPad 2, noul Mini oferă o putere hardware încă foarte bună, deşi Apple A5 are deja un an si jumătate vechime , camere foto de bună calitate, o greutate foarte redusă şi o autonomie excelentă. Problemele majore ale acestui produs sunt ecranul dezamăgitor, atât din punct de vedere al rezoluţiei XGA cât şi al calităţii panoului, şi preţul puţin cam mare. Însă iPad Mini recuperează cu compatibilitatea perfectă cu toate aplicaţiile scrise pentru iPad, un ecosistem de peste 250.000 de produse software de care platforma rivală Android este încă departe.
Prima tabletă Android care a făcut saltul la rezoluţia WUXGA, Transformer Pad Infinity este cea mai bună replică a platformei Android dată rivalului iPad. Bazată pe omniprezenta platformă Tegra 3, Transformer Pad Infinity oferă un ecran IPS+ superb, o autonomie bună care poate fi extinsă cu tastatura suplimentara care include o baterie auxiliară, o cameră foto cu o calitate mulţumitoare, redare multimedia bună, o carcasă elegantă din aluminiu şi un software care nu se îndepărtează prea mult de codul Android care este actualizat repede. Neajunsul ei este neajunsul întregului ecosistem al tabletelor Android – numărul de aplicaţii este redus iar cele care oferă suport pentru rezoluţii atât de mari este şi mai mic.
Fabricată de ASUS, micul produs al celor de la Google este cea mai faimoasă tabletă Android a acestui an. Bazată pe o puternică platformă hardware Tegra 3, aceasta aduce un ecran IPS cu rezoluţie WXGA de bună calitate la un preţ imbatabil. Tableta face unele compromisuri, cum ar fi absenţa camerei principale, lipsa slotului MicroSD precum şi unele hibe de asamblare care au afectat primele modele, însă este neaşteptat de bine construită pentru un produs oferit la un preţ atât de scăzut. Deoarece este un model de referinţă, la acestea se adaugă avantajele rulării celei mai proaspete versiuni a sistemului de operare Android şi atenţia acordată de Google.
Apple a lansat extrem de discret cea de-a patra iteraţie a tabletei iPad, nu pentru că nu ar fi avut încredere în cea mai nouă creaţie a lor, ci pentru a nu-şi încrucişa prea mult timp privirile cu cei care cumpăraseră cu doar şapte luni înainte versiunea a treia. Dincolo de acest aspect însă, iPad 4th generation este o tabletă care merită pe deplin primul loc în topul acestui an.
Versiunea anterioară era deja un monstru de putere, însă noul iPad implementează un şi mai puternic chip Apple A6X, la care se adaugă un ecran IPS senzaţional cu o rezoluţie QXGA, camere foto de bună calitate, o autonomie bună, redare multimedia de vârf şi, aşa cum am menţionat la iPad Mini, un magazin de aplicaţii pentru tablete care este mult mai bogat decât cel oferit de Android.
Acestea sunt, în opinia noastră, cele mai bune tablete ale anului pe care tocmai ne pregătim să-l lăsăm în urmă. Cum preferinţele şi opiniile diferă, aşteptăm cu interes clasamentul vostru în ceea ce priveşte modelele de top ale acestui an.

Sursa : http://www.go4it.ro/

HTC Butterfly nu va fi disponibil în Europa


Lansat la jumătatea lunii octombrie, terminalul J Butterfly de la HTC a captat imediat atenţia utilizatorilor datorită ecranului Full HD şi a unor specificaţii foarte bune. Ulterior, acesta a ajuns şi în reţeaua Verizon din Statele Unite sub numele de Droid DNA.
Acum o săptămână, HTC a publicat pe site specificaţiile unei versiuni internaţionale numite simplu Butterfly, ale cărei frecvenţe radio erau compatibile cu cele uzitate în Europa, născând astfel speranţa că vom vedea acest impresionant terminal şi pe meleagurile noastre. La acea dată, după cum am specificat, singura ţară care era menţionată de HTC era China, însă speranţele noastre se îndreptau către un anunţ similar şi pentru Europa.
Din păcate, şansa de a putea achiziţiona acest interesant terminal s-a diminuat considerabil. Conform HTC, HTC Butterly nu va fi lansat în Europa, lăsând utilizatorii de pe vechiul continent să jinduiască la acesta la fel cum au făcut acum un an cu modelul Rezound. Întotdeauna exista şansa unei schimbări de poziţie însă, până la o declaraţie care să o infirme pe aceasta, HTC Butterfly va fi foarte greu de obţinut în Europa.
.

Sursa : http://www.go4it.ro

Facebook pentru Windows Phone 8 aduce performanţe mai bune


Compania Facebook s-a chinuit destul de mult să-şi optimizeze clienţii pentru terminalele mobile, renunţând pentru aceasta la utilizarea universalului HTML5 în favoarea codului nativ al fiecărei platforme. După ce a lansat versiunile actualizate pentru iOS şi Android , compania şi-a orientat atenţia şi către platforma WindowsPhone.
Facebook pentru Windows Phone a fost actualizat la versiunea 4.1, aceasta reparând o serie de probleme şi aducând opţiuni noi, cum ar fi Live Tiles cu dimensiuni noi sau suport pentru rezoluţii multiple. Ceea ce este important este însă saltul de performanţă, aplicaţia încărcându-se mai repede iar interfaţa fiind mai fluidă.
  Din păcate, această actualizare este cea de-a două care ignoră platforma Windows Phone 7.5, aceasta fiind disponibilă doar pentru terminalele Windows Phone 8. Actualizarea anterioară, care a fost lansată în noiembrie, a adus şi ea un salt de viteză precum  şi suport pentru Live Tiles duble sau posibilitatea utilizării unei imagini în Lock Screen. Compania nu a făcut nici un anunţ oficial dar, din cauza acestei limitări de platformă, putem presupune că şi această actualizare este una care a făcut trecerea la mai rapidul cod nativ.

Sursa  : http://www.go4it.ro

Sony Xperia Yuga, supertelefonul japonez care ameninta Apple si Samsung. Primele imagini

Sony Xperia Yuga, supertelefonul japonez care ameninta Apple si Samsung. Primele imagini


Japonezii pregatesc un smartphone cu ecran mare Full-HD, procesor cu patru nuclee si camera cu rezolutie mare. GALERIE FOTO
Au aparut primele imagini neoficiale cu un telefon Sony, ce ar putea fi noul model Xperia Yuga (C660X). Smartphone-ul are un ecran LCD mare de 5 inch cu o rezolutie de 1920 x 1080 pixeli.
Smartphone-ul ar putea fi echipat procesorul quad-core APQ8064 cu frecventa de 1,6 GHz, cipul Qualcomm Snapdragon S4 Pro si procesorul grafic Adreno 320. Camera ar putea avea 12 MP sau 13 MP, insa au aparut zvonuri si despre o o rezolutie mai mare de 16 MP.
Producatorul japonez ar putea anunta noul model, nume de cod Xperia Yuga, cu ocazia targului de tehnologie de la Las Vegas (CES: 8 - 11 ianuarie 2013) sau cel tarziu la Barcelona (MWC: 25 - 28 februarie 2013).

Sursa : http://www.yoda.ro

Samsung Galaxy Grand, un nou terminal Android cu ecran mare şi rezoluţie dezamăgitoare


Deşi piaţa terminalelor mobile este cam amorţită în perioada sărbătorilor de iarnă, Samsung a anunţat astăzi un nou terminal mobil care calcă pe urmele modelelor Galaxy Note din punct de vedere al designului şi al dimensiunii ecranului, dar nici măcar nu încearcă să pretindă că s-ar ridica la nivelul acestora din alte puncte de vedere.
Noul Galaxy Grand oferă un ecran cu dimensiunea de 5”, aliniindu-se astfel cerinţei pentru ecran din ce în ce mai mari, dar dezamăgeşte atât prin implementarea unui panou TFT banal cât mai ales prin extrem de scăzuta rezoluţie de 800 x 480 pixeli.
Terminalul oferă o memorie RAM cu o capacitate de 1GB şi o stocare internă de 8GB, care poate fi extinsă cu un card MicroSD. Platforma hardware este necunoscută, Samsung afirmând doar că este un procesor dual-core tactat la 1,2GHz.
Lista specificaţiilor mai include un modem 2G/3G, terminalul fiind disponibil atât în variantă standard cât şi Dual SIM, o cameră foto de 8MP însoţită de o cameră frontală de 2MP, Bluetooth 4.0, modul wireless dual-band 802.11 a/b/g/n şi o baterie cu o capacitate de 2100 mAh.
Terminalul va rula Android 4.1.2 şi TouchWiz 5, la care se vor adăugă toate îmbunătăţirile aduse de Galaxy Note II, cum ar fi suportul pentru afişarea a două aplicaţii în paralel, dar nu oferă şi celebrul stilou digital S-Pen, lucru de aşteptat pentru un terminal care poate fi încadrat, în cel mai bun caz, în gama de mijloc.
Preţul si disponibilitatea acestui model sunt în prezent necunoscute.

Sursa : http://www.go4it.ro

Cele 7 planete locuibile descoperite pana acum. Istoria cautarii "fratelui geaman" al Terrei

Cele 7 planete locuibile descoperite pana acum. Istoria cautarii fratelui geaman al Terrei


Catalogul Exoplanetelor Locuibile include 7 planete, mult mai mult decat sperau specialistii sa descopere in doar un an.
Desi au fost de la bun inceput optimisti in proiectul lor, cercetatorii de la Universitatea din Puerto Rico, autorii acestui catalog inedit, credeau ca vor adauga cel mult 2 planete in urmatorul an.
Insa acum numarul acestora a crescut la 7, datorita tehnologiei tot mai avansate de cautare si identificare a exoplanetelor.
Abel Mendez, seful proiectului de la Planetary Habitability Laboratory din Arecibo, declara ca astronomii anunta aproape lunar noi descoperiri de acest fel. Catalogul ii va ajuta pe cei interesati sa se documenteze si sa tina o evidenta a potentialelor lumi extraterestre.
Exoplanetele sunt planete aflate in afara sistemului nostru solar, dar acest catalog le include numai pe cele care au sanse mari sa gazduiasca viata.
Ele sunt identificate cu ajutorul telescopului spatial Kelper si a HARPS (High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher), care se afla in Chile.
Pana acum, astronomii au gasit 80 de exoplanete similare cu Terra din punct de vedere al marimii, dar numai cateva se afla la distanta ideala de steaua lor, pentru ca aici sa existe apa in stare lichida.
In scurt timp, alte 27 de planete ar putea fi adaugate in catalog. Specialistii atrag insa atentia ca datele pe care le avem sunt limitate, astfel incat nu exista certitudinea ca respectivele planete chiar sunt locuibile.
Primele explonate din catalog au fost Gliese 581d si HD 85512b. Ulterior au fost incluse, in ordine cronologica: Kepler 22b, Gliese 667Cc, Gliese 581g, Gliese 163c si HD 40307g.
Toate acestea sunt clasificate drept “super-Terre”, adica sunt mult mai mari decat Pamantul. Pana acum nu a fost identificat un potential “geaman” al planetei noastre, insa cautarile continua.
“Un “frate” al Pamantului sau o Luna locuibila ar fi marile descoperiri”, declara cercetatorii.
Datele incluse in Catalogul Exoplanetelor Locuibile vin de la Arhiva NASA a Exoplanetelor si de la Extrasolar Planet Encyclopedia, insa de multe ori informatiile sunt adaugate de echipele de astronomi de indata ce fac anuntul public al noilor descoperiri.
Primele explonate au fost descoperite in 1992 de catre Observatorul Astronomic Arecibo. Acestea orbitau in jurul unui pulsar, fiind lumi extreme, pe care nu ar fi putut exista viata.
In 1995 a fost observata planeta 51 Pegasi b, aflata in apropierea unei stele asemanatoare cu Soarele nostru.
In prezent, astronomii au identificat 900 de exoplanete, altele 2.500 asteptand sa fie confirmate, dupa mai multe studii minutioase. Viata, asa cum o stim noi, ar putea exista doar pe cateva dintre acestea.
In imaginea de mai jos un grafician si-a imaginat cum ar arata un apus pe fiecare din cele 7 explonatele locuibile. Imaginile difera destul de mult, in functie de marimea, culoarea si stralucirea stelei in jurul careia orbiteaza fiecare.
apus de soare pe exoplanetele locuibile
Astfel, apusul cel mai asemanator cu Terra este cel de pe planeta Kepler 22b. In cazul planetelor Gliese 667Cc si Gliese 581d, apusul este mai rosiatic, pentru ca acestea orbiteaza o stea numita “pitica rosie”. Apusul de pe HD 85512b este cel mai luminos, pentru ca si steaua ei este cea mai stralucitoare.

Sursa : http://www.yoda.ro