sâmbătă, 22 decembrie 2012

Facebook te invita la Poke


Facebook Poke este o , un serviciu de mesagerie care va permite sa trimiteti mesaje ce se sterg automat.
facebook poke iTunes
Speculand ca ar exista o piata pentru astfel de dialoguri auto distructive,  Poke. Aplicatia ruleaza exclusiv pe iPhone si are o functionalitate similara cu Snapchat. Practic, Poke este mediul perfect prin care sa purtati o conversatie cu un prieten in momentul in care nu vreti sa ramana urme. Fiecare mesaj, poza sau clip video trimis prin Poke se sterge automat intr-un numar predefinit de maxim 10 secunde.
Au inceput sa apara speculatii legate de o astfel de aplicatie de acum cateva zile iar acum s-au materializat. Trebuie retinut ca, desi este un mediu perfect pentru a trimite poze sexy, Facebook incearca sa previna agresarea persoanelor prin intermediul noii aplicatii. Din acest motiv, Poke vine si cu un buton de raportare al mesajelor ofensatoare.
La capitolul mici detalii, daca trimiteti un mesaj in acest format unui prieten fara Poke instalat va fi invitat. In cazul in care cineva vrea sa faca o captura de ecran cu un mesaj, aplicatia nu-i poate interzice acest lucru. Din fericire, interlocutorul va fi avertizat de captura de ecran, moment in care pot incepe certurile.

Sursa : http://playtech.ro

The Hobbit - HFR şi 3D pentru un film interesant


Mi-a plăcut mult seria Lord of ther Rings. Nu am citit cărţile, dar înainte să apară primele informaţii despre ecranizarea The Hobbit am avut posibilitatea să citesc cartea. Este puţin irelevant faptul că am citit-o la metrou, pe un smartphone. Am fost plăcut surprins să aflu despre filmul lui Peter Jackson şi despre faptul că vrea să folosească o tehnologie nouă de afişare. Lansarea filmului a fost precedată de un lung şir de jurnale video legate de producţie, excelente pentru a pune pe jar fanii.
The Hobbit: An Unexpected JourneyThe Hobbit: An Unexpected Journey

Am avut posibilitatea să vizionez The Hobbit la Grand Cinema Digiplex în Băneasa Shopping City cu tehnologiile HFR şi 3D cu ochelari pasivi. Teoretic, acesta ar trebui să fie cel mai bun mod de-a viziona filmul şi mi-a plăcut experienţa în general. Aş vrea să împărtăşesc în continuare câteva impresii personale legate de HFR.
Peter Jackson a filmat cu 48 de camere RED, legate câte două pentru a obţine efectul 3D. Pentru că au filmat cu 48 fps, cantitatea de date ce trebuia procesată a fost de două ori mai mare decât la un film normal. Pe lângă filmările realizate în Noua Zeenlandă şi Islanda, actorii au petrecut foarte mult timp lângă ecranul verde. Nu mai vorbim de zecile de minute de animaţie 3D integrală.
Prima impresie a fost foarte bună. Mişcarea personajelor părea mai fluentă, dar principala atracţie au reprezentat-o scenele de acţiune. Am încercat să fiu cât mai circumspect cu putinţă, în condiţiile în care formatul HFR a primit destul de multă publicitate de ambele feluri. Chiar înainte de începerea proiecţiei ne-a fost prezentat un studiu realizat pe 400 de persoane care au văzut The Hobbit cu HFR şi 3D. Doar 42% au spus că HFR aduce o îmbunătăţire experienţei de vizionare. Aproximativ 30% au spus că tehnologia nu ajută sau chiar afectează negativ experienţa.
Piticii - nişte drăguţiPiticii - nişte drăguţi

Personal, am sesizat o diferenţă la redarea cu HFR şi vreau să văd cât mai multe filme, în special filme de acţiune, cu 48 fps. Nu pot spune însă că HFR + 3D este combinaţia perfectă. Chiar şi ochelarii 3D pasivi reduc din luminozitatea cadrului şi am simţit de mai multe ori nevoia să-i dau jos de la ochi pentru a vedea imaginea mai bine. Nu mai vorbesc de cei activi. Vă recomand să încercaţi HFR, dar fără 3D, în cazul în care puteţi găsi această opţiune pe undeva.


Sursa : http://www.go4it.ro

Flipboard ajunge pe tabletele Android


Apărută pe tableta iPad acum exact doi ani, aplicaţia Flipboard este probabil unul dintre cele mai impresionante argumente software pentru cei care susţin că tabletele deja au schimbat modul în care consumăm conţinutul digital. Un agregat pentru ştirile servite în format RSS, dar faţă de care clienţii standard RSS par aplicaţii MS-DOS, dar şi pentru conţinutul servit prin reţelele sociale, Flipboard a fost multa vreme una dintre mândriile utilizatorilor de tablete Apple.
Compania a lansat ulterior o versiune pentru iPhone şi, după o scurtă exclusivitate pentru Samsung Galaxy S III, aceasta a ajuns în luna iunie a acestui an în Google Play Store şi, astfel,  pe toate telefoanele Android.
Tabletele Android au avut însă de aşteptat până astăzi pentru a primi paginarea excelentă a conţinutului şi modul natural de răsfoire a acestuia. Cea mai bună emulare digitală a unei reviste tipărite este disponibilă începând de astăzi pe toate tabletele Android, producătorul colaborând tot cu Samsung pentru optimizarea acestei aplicaţii pentru ecranele de 7” sau 10”. Mai mult, în cazul ecranelor de 7”, aplicaţia permite şi comutarea între paginarea similară folosită pe telefoanele Android, mai bună pentru tabletele de 7” folosite în modul portrait, sau o paginare completă pentru tabletele de 10”.
.

Sursa : http://www.go4it.ro

Cum câştigă Apple de pe urma relansării serviciului Google Maps


În doar câteva zile după ce Google şi-a relansat serviciul de hărţi pentru tablete şi telefoane Apple, rata de adopţie a sistemului iOS 6 a crescut cu 29%, schimbarea de atitudine arătată de utilizatori demonstrând cât de dăunător a fost pentru imaginea companiei eşecul înregistrat cu serviciul Apple Maps.
Numărul de tablete şi telefoane Apple cu sistem iOS 6 a crescut aproape peste noapte după relansarea serviciului Google MapsNumărul de tablete şi telefoane Apple cu sistem iOS 6 a crescut aproape peste noapte după relansarea serviciului Google Maps

Ajunsă în fruntea clasamentului App Store la doar câteva ore după lansare, aplicaţia Google Maps a atins cifra de 10 milioane download-uri după 48 ore, reuşind să crească popularitatea sistemului iOS 6 aşa cum nici o campanie publicitară nu ar fi putut. Cinci zile mai târziu, statisticile oferite de compania de publicitate MoPub arată că numărul de dispozitive Apple cu sistem de operare iOS 6 a crescut cu 29%.
Potrivit MoPub, statisticile publicate au fost obţinute monitorizând peste 1 miliard de mesaje publicitare livrate zilnic către aplicaţii şi reţele accesate de utilizatori. În timpul scurs de la lansarea noii versiuni Google Maps, numărul de utilizatori unici care folosesc dispozitive cu sistem iOS 6 a crescut cu 30%, mult mai abrupt decât în perioada de dinaintea anunţului de lansare Google.
Un alt studiu publicat de compania Chitika prezicea o creştere modestă, de numai 0.2% pentru săptămâna de după lansarea aplicaţiei Google Maps. Estimarea a fost răsturnată rapid în week-end, când foarte mulţi utilizatori au făcut upgrade la

Sursa : http://www.go4it.ro

Omenirea a atins un prag crucial în istoria agriculturii


Avem destul pământ pe care să putem creşte alimente chiar dacă populaţia globului se află în creştere. De fapt, capacitatea fermierilor de a produce mai multe alimente pe un teren mai restrâns va depăşi cererea de alimente, susţin oamenii de ştiinţă de la Universitatea Rockefeller.

Pe de altă parte, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimente şi Agricultură (FAO) consideră că pentru a hrăni omenirea în 2050 va fi necesar ca fermierii să cultive alimente pe o suprafaţa cu  2.589988 de kilometri pătraţi mai mare decât cea actuală. Mai mult, există şi scenarii care arată că agricultura ar putea distruge ecosistemele naturale pe o suprafaţă egală cu cea a Statelor Unite ale Americii. 
Ce anume duce la crearea unor versiuni atât de diferite legate de viitor? În principiu, se ajunge la o câteva ipoteze legate de cerere şi ofertă. 
De exemplu, cei de la Rockefeller susţin că cererea de carne şi mai ales de cea de vită, nu creşte la fel de repede cum se credea. Chiar dacă chinezii consumă mai multă carne, pe măsură ce se îmbogăţesc, ei nu consumă la fel de multă carne precum alte ţări. 
Cea mai importantă presupunere priveşte capacitatea fermierilor de a creşte cantitatea de alimente pe care o pot creşte pe fiecare hectar. Cei de la Rockefeller cred că fermierii vor continua să crească randamentul culturilor în acelaşi ritm ca până acum, adică cu 1,7 procente pe an, începând din 1961. FAO, în schimb, nu crede că acest lucru se poate întâmpla. Creşterea producţiei a fost mult mai scăzută de-a lungul ultimilor 20 de ani, de doar 1,2%. Mai mult, ei susţin că producţia va continua să scadă, sub impactul schimbărilor climatice. 
Totuşi, Jesse Ausubel, de la Universitatea Rockefeller este de părere că aceasta este un act arogant să crezi că, în cazul în care va fi nevoie, fermierii nu vor putea creşte productivitatea. 

Sursa : http://www.descopera.ro

O femeie din Americi ar fi vizitat Europa cu 500 de ani înainte de naşterea lui Columb


Cu mult înainte ca Cristofor Columb să se fi născut, o femeie membră a unei populaţii de nativi americani pare să fi călătorit spre europa împreună cu vikingii, susţine un nou studiu genetic.

Oamenii de ştiinţă au analizat porţiuni ale ADN-ului care se transmite numai de la mamă la copil şi au descoperit că aproximativ 80 de oameni care trăiesc în Islanda zilelor noastre posedă o variaţie genetică asemănătoare cu una descoperită la majoritatea indivizilor din populaţii nativ americane. 
Din studiu s-a concluzionat că misterioasa semnătură genetică a intrat în materialul genetic al islandezilor în jurul anilor 1000, cam în aceeaşi perioadă în care vikingii au navigat din Islanda spre Groenlanda. Oamenii de ştiinţă cred că este posibil ca o femeie de origine amerindiană fie să se fi îndrăgostit de unul dintre vikingi, fie să fi fost luată cu forţa la bordul vasului, întorcându-se cu navigatorii în Islanda.
Din punct de vedere statistic, acest scenariu este mult mai plauzibil comparativ cu explicaţia alternativă care susţine că această trăsătură a apărut independent la două populaţii distincte. 

Sursa : http://www.descopera.ro

Broasca roşie de munte ajută specialiştii să creeze noi medicamente


Înainte de apariţia frigiderelor, ruşii aveau o metodă ciudată de păstrare a laptelui proaspăt. Ei puneau o broască vie în găleata cu lapte. Oamenii nu erau siguri cum funcţionează acest tratament, dar erau convinşi că el dă rezultate.

De atunci, oamenii de ştiinţă au descoperit că substanţele secretate de unele broaşte prin piele deţin proprietăţi antibacteriene şi antifungice. 
O echipă de cercetători coordonaţi de un chimist rus încearcă acum să analizeze nivelul molecular al acestor substanţe. Ei speră ca unii dintre compuşii descoperiţi să ajute la crearea unor noi medicamente. 
Broaştele nu au nici dinţi, nici ghiare, prin urmare secreţia din pielea lor constituie unul din principalele lor mijloace de apărare împotriva prădătorilor mari, dar şi a celor microscopici. 
Pentru a extrage secreţia, cercetătorii au aplicat electrozi pe glandele pielii ale unor broaşte roşii de munte. Despre această procedură, specialiştii spun că este puţin dureroasă dar nu şi dăunătoare. 
Analizând substanţa produsă, specialiştii au descoperit că ea constă într-un cocktail complex ce conţine bucăţi de proteine numite peptide. Mai exact, au fost identificate 67 de tipuri diferite de peptide ce deţin o varietate de proprietăţi ce ar putea fi utilizate în scop medical. 
Acum, specialiştii colaborează cu unele companii farmaceutice cu scopul de a afla modul în care ar putea crea aceste peptide în laborator. 

Sursa : http://www.descopera.ro

O uriaşă reptilă acvatică prădătoare trăia în râurile Europei acum 84 de milioane de ani


Fosilele reptilei carnivore au fost descoperite în Ungaria, specia fiind o reprezentantă a mosasaurilor, un grup de reptile cu solzi care trăiau în mediul acvatic. Noua specie, denumită Pannoniasaurus inexpectatus, este prima specie de mosasaur de apă dulce descoperită vreodată.

Mosasaurii (foto) erau, în urmă cu 84 de milioane de ani, cei mai mari şi mai periculoşi prădători ai apelor, ocupând o nişă ecologică similară celei ocupate azi de mamiferele acvatice carnivore precum delfinii.
Cele mai mari dintre aceste reptile puteau atinge, cred specialiştii, 6 metri în lungime, deşi majoritatea speciilor aveau 3-4 metri.
Mosasaurii cunoscuţi anterior erau specii marine, Pannoniasaurus inexpectatus fiind prima specie de mosasaur despre care se crede că ar fi trăit în apele dulci, anume în râuri. Paleontologii cred căPannoniasaurus inexpectatus îşi împărţea habitatul - cursuri de apă situate în zone care pe atunci aveau o climă tropicală - cu crocodilii.
Fosilele găsite provin de la mai multe exemplare, de la juvenili de mici dimensiuni până la adulţi de talie mare.
Membrele lui Pannoniasaurus inexpectatus erau asemănătoare cu cele ale şopârlelor terestre; craniul era aplatizat, similar cu cel al crocodililor, iar coada avea un aspect neobişnuit, care îl deosebea de toţi ceilalţi membri cunoscuţi ai grupului mosasaurilor.
Fosilele au fost găsite într-o mină deschisă, într-o zonă în care, acum 84 de milioane de ani, se întindea o câmpie inundabilă. 
Unele dintre oasele fosilizate sunt atât de puţin erodate, încât oamenii de ştinţă cred că animalele au murit în urma unei inundaţii bruşte şi au fost îngropate rapid sub sedimente.
Cercetătorii de la Muzeul Maghiar de Istorie Naturală şi de la Universitatea Alberta, Canada, care au studiat fosilele, afirmă că mosasaurii au evoluat pentru a se adapta la diferite medii acvatice şi cred că, în cazul lui Pannoniasaurus inexpectatus, care era probabil cel mai mare prădător din acest paleo-mediu, craniul aplatizat, asemănător cu al crocodililor,  era o adaptare utilă pentru a pândi din apă prăzile din apele puţin adânci şi de pe  ţărm.

Sursa : http://www.descopera.ro

Bosonul Higgs, principala descoperire din stiinta, in 2012, spune revista Science

Bosonul Higgs, principala descoperire din stiinta, in 2012, spune revista Science


Bosonului Higgs este considerat a detine cheia descifrarii structurii fundamentale a Universului.
Existenta lui a fost postulata in 1964 de fizicianul britanic Peter Higgs si de colegii acestuia Robert Brout si François Englert.
Bosonul Higgs, greu de descoperit pentru ca este instabil, explica motivul pentru care anumite particule elementare au masa, iar altele nu au, relevand felul in care cele din urma interactioneaza cu fortele electromagnetice pentru a forma materia din Univers.
Doua echipe internationale de fizicieni au dezvaluit in sfarsit existenta bosonului Higgs, pe 4 iulie, dupa o serie de experimente desfasurate la Large Hadron Collider (LHC) al CERN, din apropiere de Geneva, care este cel mai mare accelerator de particule din lume.
In afara bosonului Higgs, revista Science a retinut alte noua descoperiri stiintifice demne a de fi incluse in topul sau pe 2012:
- Cercetatorii japonezi au transformat celule susa embrionare de soareci in ovocite viabile care au putut fi fecundate in laborator si s-au dezvoltat apoi in soricei nascuti din mame purtatoare. Aceasta tehnica are potentialul de reda speranta femeilor infertile.
- Secventierea completa a genomului omului de Denisova, pornind doar de la un fragment de os de la degetul mic, gratie unei tehnici noi. Aceasta reusita a ridicat misterul care il invaluia pe acest verisor stravechi al omului de Neanderthal si al omului modern.
- Sistemul complex de coborare pe sol al robotului american Curiosity - un fel de macara zburatoare -, care a demonstrat, odata cu ajungerea sa pe Marte, in luna august, ca NASA poate sa trimita, cu mare precizie, incarcaturi considerabile pe solul martian. Aceasta tehnica va putea fi folosita pentru viitoarele misiuni spatiale cu echipaje umane la bord.
- Laserele cu raze X de un miliard de ori mai puternice decat sursa traditionala luminoasa a sincotronului au permis identificarea structurii proteinelor, pana atunci inaccesibila surselor cu raze X conventionale.
- Ingineria de precizie a genomului care permite de acum inainte modificarea sau inactivarea genelor, o tehnica de directionare genetica eficienta si mai putin scumpa, ce ar putea identifica rolul specific al genelor si al mutatiilor acestora.
- Confirmarea existentei fermionilor lui Majorana, particule care au printre alte proprietati si pe aceea de a actiona ca propria lor antimaterie si care se prezinta sub forma unor cvasi-particule. Ele ar putea fi utilizate pentru a stoca si trata un numar mare de date informatice.
- Proiectul ENCODE, care, dupa 10 ani de cercetari, a aratat ca 80% din genomul uman este activ, fapt care ar trebui sa ii ajute pe oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine felul in care genele sunt activate si dezactivate, reliefand in acelasi timp anumiti factori de risc genetic pentru boli.
- O interfata creier-masina a aratat ca pacientii paralizati pot sa miste un brat mecanic doar prin activitatea mintala si sa execute miscari complexe, fiind astfel considerata o tehnologie experimentala foarte promitatoare pentru persoanele cu handicap.
- Descoperirea de catre cercetatorii chinezi a ultimului parametru dintr-un model de fizica ce descrie felul in care anumite particule, denumite neutrino, se modifica cu viteza luminii. Aceste rezultate arata ca fizica particulelor neutrino ar putea explica intr-o buna zi motivul pentru care Universul contine atat de multa materie si atat de putina antimaterie.

Sursa: http://www.yoda.ro

Primul clip cu un miliard de vizionari pe YouTube este …


Desi pare incredibil, avand in vedere succesul unor artisti precum Katty Perry, Eminem sau Justin Bieber, primul clip cu un miliard de vizionari nu este in engleza.
YouTube primul clip cu un miliard de vizionari
Nu este o pisica jucausa, nu este un urs care stranuta si nici un copil care rade. Primul clip cu un miliard de vizionari pe YouTube este omniprezentul Gangnam Style de la Psy.
Dupa ce in urma cu 3 luni  pentru cel mai placut clip pe YouTube cu 2,2 milioane de Lke-uri, s-a dat startul. Incepuse sa devina evident ca acesta este anul Gangnam Style. Cu toate ca acum respectivul clip a ajuns la peste 6 milioane de like-uri, popularitatea sa a mai fost starnita de cateva evenimente. Pana si cei de la NASA au parodiat Gangnam Style, doar pentru ca o saptamana mai tarziu  al celor mai populare clipuri de anul acesta. Indiferent daca va place sau nu melodia un lucru este remarcabil. Astfel de fenomene culturale nu ar fi putut sa existe in urma cu 5 sau 10. Nimeni nu ar fi auzit de PSY, Charlie bit my finger sau History of dancing daca nu ar fi existat Google, YouTube si Facebook.
Cu speranta ca nu tot PSY va depasi si pragul de 2 miliarde de vizionari, in cazul in care nu ati vazut clipul dintr-un motiv necunoscut, va doresc vizionare placuta.

Sursa : http://playtech.ro

RIM si-a cumparat scump linistea de la Nokia


In urma cu aproximativ o luna  care se pare ca-i va costa scump pe creatorii terminalelor BlackBerry.
RIM Nokia
In urma unor sedinte prelungite de  negocieri dintre RIM si Nokia s-au stabilit doua lucruri. Pe langa o plata initiala generoasa, a carei valoare probabil ca nu o vom afla niciodata, producatorul canadian de telefoane trebuie sa plateasca in mod regulat o suma de bani catre Nokia. Aceste plati vor fi facute pentru licentierea mai multor patente de la producatorul finlandez si pentru a incheia subit orice procese dintre cele doua companii.
Intr-un comunicat al celor de la Nokia compania si-a manifestat entuziasmul pentru decizie: ,,Suntem foarte incantati ca am rezolvat problemele legate de patente cu RIMAceasta intelegere demonstreaza faptul ca Nokia are un portofoliu important de patente si ne permite sa ne concentram asupra altor oportunitati de licentiere in piata comunicatiilor mobile.
Fara a se afla valoarea sumelor aflate in joc, la prima vedere situatia este similara cu una prin care a trecut . Si atunci, ca si acum, a fost vorba de plata unei taxe initiale substantiale la care se adauga ,,plata unui abonament.”
Trecand peste lovitura financiara primita de BlackBerry, Nokia nu a avut prea mult timp de bucurie pentru ca mai are cateva lupte importante la care sa se gandeasca. Avand in vedere ca  nu sunt foarte dornice sa plece de pe rafturile magazinelor, speram ca Nokia sa aiba acelasi succes pe care l-a avut cu RIM si in cazul proceselor cu HTC si Viewsonic.

Sursa : http://playtech.ro

Enigma mayasa. 21.12.2012 – Sfarsitul lumii sau intoarcerea zeilor?

Enigma mayasa. 21.12.2012 – Sfarsitul lumii sau intoarcerea zeilor?


Cum a aparut legenda potrivit careia lumea se sfarseste pe 21 decembrie 2012 si ce se va intampla la aceasta data.
"Se va sfarsi al 13-lea bak’tun / …se va petrece…/ Bolon Yokte va cobori.". Asa arata inscriptia, incompleta, ce-i drept, din cauza trecerii timpului, descoperita la Tortuguero, un sit mayas din Mexic, in monumentul numarul 6 si care, interpretata din perspectiva calendarului mayas si a codicelor de la Dresda sau Paris, a dus la aparitia legendei 21.12.2012. De acest subiect ne vom ocupa acum.
Discutam in articolul anterior despre manuscrisele mayase pe care norocul a facut sa le putem salva si descifra si care i-au ajutat enorm pe cercetatori sa inteleaga mecanismul calendarului care ar anunta sfarsitul lumii. Este vorba despre cele 4 pergamente care contin fie profetii, fie un horoscop, fie detalii legate de miscarile planetelor din sistemul nostru solar. Cele 4 codice au istorii interesante. Cel de la Dresda a fost gasit in secolul al XVIII-lea la un colectionar din Viena, in timp ce codex-ul de la Paris a fost descoperit intr-un cos de gunoi din capitala franceza. Nimeni nu stie cum au ajuns acolo tocmai din America centrala.
Revenind insa la calendar si la descifrarea lui, e bine de stiut ca oamenii de stiinta nu l-au putut descalci doar pe baza acestor pergamente. De altfel, “isteria” legata de sfarsitul lumii a inceput o data cu descoperirea inscriptiei misterioase undeva la 80 de kilometri de Palenque, un fief mayas, intr-o localitate din statul mexican Tabasco. Tortuguero, monumentul numarul 6!  Avea sa fie alimentata aceasta isterie de faptul ca in Capitoliul Statelor Unite ale Americii, locul unde se petrec intalnirile Congresului, calendarul mayas ocupa un loc de cinste.
Este, de fapt, o scena a intalnirii dintre conquistadorii spanioli si regele aztec Moctezuma intr-o sambata - 15 noiembrie 1519. A fost pentru prima data cand preotii acestei culturi, mostenitoare a “averii” mayase dadeau gres. In ziua aceea, aztecii asteptau pe cu totul si cu totul altcineva, nu pe generalul Hernando Cortez, trimis de Curtea Regala Spaniola dupa noi teritorii, noi cuceriri si noi bogatii. Aztecii, in cea mai pura traditie mayasa, isi asteptau zeii exact in acea perioada. Acesta a fost si motivul pentru care cei 200 de mii de luptatori ai lui Moctezuma nu au opus rezistenta invaziei, pasnice la inceput, a spaniolilor.
Profitand de confuzia populatiei locale, spaniolii aveau sa prade si sa distruga aproape tot fara pic de discernamant, pregatind terenul pentru misionarii care au adus crestinismul in zona, cladind pe unele dintre vechile temple, catedrale. Inevitabil, miza a fost aurul aztecilor pe care spaniolii nu s-au sfiit sa-l urce pe corabii si sa-l trimita in Europa. Ei bine, in ziua aceea de 15 noiembrie 1519, aztecii nu il asteptau pe Cortez, ci il asteptau pe Bolon Yokte, unul dintre zeii supremi pentru ca asa spuneau profetiile mayase. Ce nu au inteles preotii acestei civilizatii sau ce au interpretat gresit, nu vom sti, probabil niciodata.
Cert este ca si atunci, ca si acum, aceasta civilizatie pornita de la olmeci, continuata de mayasi, raspandita si in partea cealalta a continentului, la incasi, intinsa pe o perioada cuprinsa intre cel putin 2.500 i.Hr si 1600 d.Hr avea certitudinea ca la un moment dat zeii care le-au adus civilizatia practic si care au construit monumentele de la Teotihuacan, Chichen Itza, Tiahuanacu, sau Puma Punku, se vor intoarce. 
Pana atunci, ne intoarcem noi la Tortuguero si la monumentul numarul 6 unde a fost descoperita inscriptia aceasta - “Se va sfarsi al 13-lea bak’tun / …se va petrece…/ Bolon Yokte va cobori..”. Trebuie spus ca monumentul cu pricina este o anomalie in traditia mayasa. Spre deosebire de alte constructii din blocuri de piatra uriase, perfect asezate, in asa fel incat nicio foaie de hartie nu razbate printre ele, aici avem de-a face cu un monument din caramida. 2 necunoscute ne intampina in aceasta inscriptie : al 13-lea bak’tun si Bolon Yokte.
Al 13-lea bak’tun, in traditia mayasa, inseamna un ciclu al Calendarului Lung, ce se incheie pe 21 decembrie 2012. Teoretic, de atunci va incepe al 14. Practic, vorbim despre o obsesia a timpului la mayasi. Acest Calendar Lung, asa cum spuneam si in articolele precedente legate de enigma mayasa, este alcatuit dintr-un “tun” de 365 de zile, 20 de “tuni” insemnand un “katun”, 20 de “katuni” care formeaza un “baktun” si 13 “baktuni” care insumeaza 5130 de ani si reprezinta, la randul lor, Marele Ciclu. Acesta din urma se incheie pe 21 decembrie 2012 cand mayasii, aztecii si descendentii lor il asteapta pe Bolon Yokte, despre care vom vorbi in continuare.
Acest zeu se presupune ca a coborat pe Pamant in anul 3114 i.Hr, echivalentul anului 0 la crestini, ca zeu al razboiului si creatiei. Problema este ca nu venise atunci sa ne viziteze pentru prima oara. Mayasii lucrau cu numere incredibile pentru acea data. Din fascinantul lor calendar, din codicele despre care vorbeam mai sus dar si din traditia locuitorilor acestei zone, aflam ca Bolon Yokte, unul dintre Zeii Noptii sau ai Lumii Subterane, cum mai erau numiti, a venit pentru prima data aici, insotit de o cohorta de alti zei, pe data exacta de 29 iulie 931.449 i.Hr. Bunicii dinozaurilor erau mici la acea vreme, probabil.
Si totusi mayasii, localizati in America Centrala intre 2500 i.Hr si 900 d.Hr, aveau cunostinte despre o perioada din istoria Pamantului pe care abia acum o intelegem. Cercetatorii n-au reusit sa afle cum au numarat sau cum stiau mayasii despre aceasta data si nici ce anume le-a starnit imaginatia sa “inventeze” sarpele Quetzal, o alta zeitate sau pe Bolon Yokte, cunoscut si ca Stapana Bestie si pe care, teoretic, ii asteapta in 21 decembrie 2012. 
Pe cine asteptau mayasii si ulterior aztecii in secolul al 16-lea cu atata ardoare incat i-au confundat cu spaniolii cuceritori, predand armele si cazand prada lacomiei europenilor in goana dupa aur? Si cine ar trebui sa coboare acum din ceruri, pe 21 decembrie anul acesta? Tinand cont ca preotii acestei civilizatii au gresit o data in timpul cuceririi spaniole, am putea spune ca nu mai au pe cine sa astepte. Adeptii teoriei paleo-astronautice, potrivit careia in vremuri stravechi, civilizatii dezvoltate se razboiau pe cerul nostru, dand astfel nastere miturilor regasite din India, pana in Grecia si America centrala, sustin insa ca omenirea va avea parte de un soc al zeilor pe 21, asa cum i-au perceput oamenii primitivi, o data cu sfarsitul lumii. Dar aceastei teorii, pe alocuri hilare, trebuie sa recunoastem, ii vom acorda un articol separat.
Intorcandu-ne la mayasi, stim cu certitudine ca erau obsedati de timp. Urmareau ciclurile stelelor, aveau cunostinte despre miscarile planetelor si se temeau de un sfarsit al lumii pe care incercau sa il amane. Lasam tema “sfarsitul lumii” si  “intoarcerea zeilor” pe care o regasim si in crestinism, in seama istoricilor religiilor si, in articolul urmator, ne vom ocupa despre sacrificiile inimaginabile, acum, pe care mayasii si, apoi, aztecii, le faceau pentru a multumi zeii si a prelungi viata Pamantului si despre teoriile fanteziste legate de sfarsitul lumii.

Sursa : http://www.yoda.ro

HTC promite tablete de 7” si 12” cu Windows RT


HTC ar putea lansa în decursul anului 2013 două noi modele de tablete cu format de 8” şi 12”, pe care să ruleze sistemul de operare Microsoft Windows RT.
HTC promite tablete de 7” si 12” cu Windows RTHTC promite tablete de 7” si 12” cu Windows RT

Spre deosebire de tableta Microsoft Surface RT, noile tablete HTC vor putea dubla şi ca telefoane mobile, putând fi folosite în compania unui handset Bluetooth pentru convorbri în sistem VoIP sau apelând direct reţeaua de telefonie mobilă.
Modelul cu ecran de 7” va fi prima tabletă Windows RT din clasa compactă, servind din perspectiva Microsoft ca un competitor pentru populara tabletă Asus Nexus 7 cu sistem Android, dar si tableta Apple iPad Mini. Ajutat de un chipset cu arhitectură ARM, tableta ar putea fi cel mai ieftin produs cu Windows RT de până acum, însă rămâne de văzut dacă preţul final va fi sau nu la nivelul competiţiei.
Dacă zvonurile se confirmă, vestea vine ca o adevărată surpriză după ce HTC a refuzat să contribuie la primul val de tablete cu Windows RT. Potrivit Bloomberg, Microsoft a fost foarte selectiv în alegerea partenerilor care au produs primele tablete Windows RT, negând accesul unor companii ca Toshiba, ce s-au văzut nevoite să abandoneze prototipurile deja create. Aparent, multe dintre tabletele cu Windows RT aflate în lucru nu erau gata pentru a intra pe piaţă după evenimentul de lansare Windows 8/RT, obligând Microsoft să ia în considerare şi alte alternative.
Pentru moment HTC şi Microsoft s-au abtinut de la orice comentarii, refuzând să confirme sau infirme zvonurile apărute în presă. Deşi este puţin probabil ca HTC să fi stabilit o dată de lansare precisă pentru noile tablete cu Windows RT, unele zvonuri dau ca reper a doua jumătate a anului 2013.

Sursa : http://www.go4it.ro