miercuri, 3 octombrie 2012

Se prabuseste un GIGANT din telefonia mobila? Ce anunt surpriza a facut Nokia

Se prabuseste un GIGANT din telefonia mobila? Ce anunt surpriza a facut Nokia


Grupul finlandez Nokia, care a pierdut pozitia de cel mai mare producator de telefoane din lume in acest an in fata Samsung, vrea sa-si vanda sediul din Espoo, Finlanda, evaluat la 200-300 milioane de euro, parte a unui program de renuntare la active neesentiale, scrie New York Times.
"Reevaluam diverse variante pentru active non-core, precum cele imobiliare, iar acestea includ si sediul", a spus un reprezentant al grupului.

Cladirea din otel si sticla, pe coasta Marii Baltice, este evaluata la 200-300 de milioane de euro, potrivit cotidianului finlandez Iltasanomat.

Grupul Nokia, care a incercat sa-si imbunatateasca situatia financiara prin programe masive de reducere a numarului de locuri de munca si alte masuri, a informat investitorii, in iulie, ca analizeaza si vanzarea unor proprietati.
Vanzarea sediului nu inseamna neaparat ca Nokia se va muta in alta cladire. Potrivit unui oficial Nokia, citat de portalul finlandez Helsingin Sanomat, grupul "nu are planuri de a-si muta sediul".

Anterior, Nokia a anuntat un program de restructurare a operatiunilor IT, corporate si de suport, impreuna cu inchiderea fabricii de la Salo, Finlanda, scrie portalul The Verge. Decizia de a muta sediul ar putea asigura grupului fonduri foarte necesare in procesul de tranzitie.

Valoarea cladirii ar acoperi circa un sfert din pierderea operationala a Nokia din trimestrul al doilea, de 826 milioane de euro.

Nokia a fost retrogradata la junk de marile agentii de rating, situatie care face tot mai dificile imprumuturile la dobanzi rezonabile.

Grupul are dificultati in a concura cu Samsung si Apple pe piata globala a smartphone-urilor, unde marjele de profit sunt mai ridicate. Actiunile Nokia au scazut pe bursa cu circa 90% de la lansarea iPhone, in 2007, de catre Apple.

Baxter, robotul cu fata de om care va cuceri in urmatorii ani piata auto

Baxter, robotul cu fata de om care va cuceri in urmatorii ani piata auto


Numele lui e Baxter, are ochi expresivi si o pofta de munca de neegalat, iar in viitorul apropiat va fi cel mai bun prieten al automobilelor. El le va construi.
In ultimele 6 decenii, industria auto a fost dominata de robotii uriasi care se ocupau cu productia in masa. Cum mana umana obosea, avea nevoie de pauze si nu lucra la o eficienta maxima, nevoia pentru a aduce robotii sa faca aceasta meserie a devenit imposibil de ignorat.

Ford a deschis acest drum, iar astazi toate companiile au urmat aceeasi linie, recucand influenta umana in privinta masinilor la design si finisaje.

BAXTER, ROBOTUL LOW-COST CARE VA CUCERI PIATA AUTO

In 2012, un nou produs este gata sa apara pe piata. Un robot simpatic, cu ochi care isi schimba expresia in functie de cine se mai afla in preajma sa, dornic de munca si mereu plin de energie.

Baxter este in acest moment cel mai ieftin robot industrial fabricat pentru piata constructorilor auto, o piata in care se afla peste 1 milion de roboti.

Nevoia pentru aparitia unui astfel de robot este explicata de catre specialistul Rodney Brooks, care sugereaza ca "piata auto are nevoie de echivalentul unui PC in privinta robotilor", noteaza The Economist.

Rodney Brooks este un fost director de la Institutul Tehnologic din Massachusetts pe inteligenta artificiala si cofondatorul iRobot, "un proiect care a lansat pe piata un robot-aspirator si un altul genist". Astazi, Brooks lucreaza pentru firma sa, Rethink Robotics, cu sediul in Boston, unde a regandit piata robotilor industriali, astfel aparand si Baxter.

"In locul unei fete, are o pereche comica de ochi pe un ecran atasat capului sau. Baxter este o masina extrem de serioasa. Daca majoritatea robotilor se misca rapid si trebuie sa fie izolati de oameni pentru a evita un accident, cu miscari precise, dar rigide, Baxter in schimb compenseaza prin faptul ca isi modifica atitudinea in functie de ce se intampla in jurul sau.", scrie The Economist.

Baxter este dotat cu un sonar care detecteaza orice miscare din jurul sau. Daca cineva se apropie de el, Baxter isi incetineste activitatea, pentru a nu rani pe nimeni. Mai mult, noul robot industrial este mai elastic si are un mecanism tip "feedback", ce il ajuta sa se opreasca la timp, atunci cand cineva se pune in calea sa: "Daca te pui in fata bratului sau, acesta va simti imediat si se va opri."

Probabil cel mai atractiv lucru la Baxter sunt ochii sai extrem de expresivi. Au fost conceputi sa isi arate surprinderea in cazul in care ceva apare brusc in jurul sau sau chiar supararea, cand exista probleme mecanice.

Pentru piata constructorilor auto, pretul de numai 22.000 de dolari cu care profesorul Brooks l-a scos la vanzare de la inceputul lui octombrie 2012, il face pe Baxter extrem de popular si printre cei interesati de achizitionarea acestuia. Si asta pentru ca acoperirea costurilor s-ar face extrem de rapid.

Daca va lucra 24/24 de ore, 6 zile din 7, in 3 ani de zile, Baxter isi va acoperi investitia. Rethink Robotics, compania care l-a conceput, are in plan si altceva. "Poate la anul ii punem si un zambet :)."

Şapte alimente sănătoase care îţi întăresc sistemul imunitar


Sosirea toamnei este binevenită nu doar pentru temperaturile mai răcoroase şi pentru paleta deosebită de culori, ci şi pentru o serie de alimente ce caracterizează acest anotimp.
Luna octombrie este caracterizată prin apariţia mai multor fructe şi legume ce aduc un aport extraordinar sănătăţii umane, printre care varza, sfecla, merele, rodia, anghinare sau dovleci.
Iată 7 alimente care întăresc sistemul imunitar şi ne protejează de afecţiunile tipice sezonului rece:
Varza - Deşi varza este de multe ori trecută cu vederea, aceasta este una dintre cele mai sănătoase alimente. Varza este bogată în potasiu, vitaminele C, K şi A, calciu, beta-caroten şi luteină. Pe lângă beneficiile aduse sistemului imunitar, varza ajută la reducerea aspectelor cosmetice neplăcute, precum vânătăile sau cearcănele, graţie conţinutului de vitamina K.
Sfecla este bogată în antioxidanţi şi are un efect antiinflamator. Studiile au arătat că sucul de sfeclă reduce tensiunea arterială şi atenuează riscul de afecţiuni cardiace şi pe cel al atacurilor cerebrale. De asemenea, cercetările efectuate pe bărbaţi sugerează că sfecla conferă acestora mai multă vigoare.
Merele sunt renumite pentru efectul lor pozitiv asupra sănătăţii. Una dintre cauze ar putea fi faptul că acestea conţin polifenoli şi quercetină. Studiile efectuate asupra quercetinei sugerează că această substanţă protejează de Alzheimer. Mai multe cercetări arată că quercetina are un efect antiinflamator, iar unii doctori folosesc această substanţă în cazul pacienţilor ce suferă de diabet sau de gută pentru a atenua simptomele acestora. De asemenea, quercetina ar putea preveni apariţia cataractelor.
Rodiile reprezintă o sursă excelentă de antioxidanţi, ce ajută în lupta cu radicalii liberi. Rodia conţine de trei ori mai mulţi antioxidanţi decât ceaiul verde şi vinul roşu, iar efectele sale pozitive asupra tenului a dus la folosirea sa pe scară largă în industria cosmetică.
Anghinarea este o plantă bogată în vitamina A, C, riboflavină, naicină, magneziu şi numeroase alte substanţe nutritive. Această plantă ajută la reducerea nivelului de colesterol şi asistă la digestie.
Stridiile reprezintă o sursă importantă de fier, estimându-se că o porţie de 6 stridii de dimensiuni medii aduc un aport de 5 mg de fier, adică 30% din porţia de fier recomandată zilnic.
Dovlecii reprezintă cel mai cunoscut produs al toamnei, fiind renumit în SUA pentru rolul pe care îl joacă în decoraţiunile pentru Halloween. Dovleacul este recomandat în curele de slăbire, având un nivel redus de calorii şi un nivel ridicat de fibre, ce ajută la procesul de digestie.


Bărbaţii au devenit mai sănătoşi, mulţumită femeilor


Nu e vorba despre efectul pe termen scurt, ci de un aspect al evoluţiei: bărbaţii au căpătat gene mai sănătoase datorită legăturilor lor genetice cu femeile, susţine un studiu recent realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Yale, SUA.
Conexiunile genetice între femei şi bărbaţi  afectează puternic modul în care fiecare sex răspunde la selecţia naturală.
Cercetătorii au explicat că, datorită existenţei acestor conexiuni, bărbaţii răspund la presiunile selecţiei naturale în alt mod decât ar răspunde dacă n-ar fi legaţi genetic de femei. În cazul de faţă, răspund într-un mod care le îmbunătăţeşte sănătatea.
Sub presiunea selecţiei naturale, masculii speciei umane devin mai sănătoşi - având colesterolul total mai scăzut, glicemia mai redusă şi tensiunea arterială mai mică - dar acest modificări survin ca urmare a unor efecte exercitate prin intermediul femelelor, nu datorită unor efecte directe asupra masculilor.
 
Genele care influenţează diferite caracteristici ale organismului se află sub presiuni selective diferite la bărbaţi şi la femei. Oamenii de ştiinţă s-au întrebat ce fel de impact au aceste presiuni diferite asupra diverselor caracteristici, având în vedere că genele, transmise de-a lungul generaţiilor, se găsesc aproximativ jumătate din timp în organisme masculine şi jumătate în organisme feminine.
 
Pentru a găsi un răspuns, oamenii de ştiinţă au analizat diferite caracteristici în cadrul a 1.500 de arbori genealogici cuprinzând 15.000 de persoane înrolate într-un studiu medical pe termen lung din SUA. Printre caracteristicile analizate se numără înălţimea, greutatea, tensiunea arterială, glicemia, nivelul colesterolului total, vârsta la care au născut prima oară (pentru femei) - toate acestea fiind trăsături care sunt afectate de gene. 
 
Cercetătorii au măsurat modul în care fiecare trăsătură a afectat numărul de descendenţi ai fiecărui bărbat şi ai fiecărei femei. Această evaluare arată mărimea avantajului evolutiv dat de fiecare trăsătură unei persoane. De exemplu, femeile cu colesterol total scăzut, tensiune mai mică şi glicemie mai mică aveau mai mulţi copii. În schimb, aceleaşi trăsături nu afectau numărul descendenţilor bărbaţilor.
 
Apoi, specialiştii au analizat modul în care întreaga reţea de trăsături producea efecte în cadrul arborelui genealogic. Au constatat, astfel, că frecvenţa genelor „sănătoase” era mai mare la bărbaţii care erau înrudiţi cu femeile care aveau astfel de gene.
 
Aşa se face, cred cercetătorii, că bărbaţii au evoluat pentru a avea colesterolul mai scăzut, tensiunea mai mică şi glicemia mai scăzută, chiar dacă aceste trăsături nu aveau, aparent, niciun avantaj evolutiv pentru ei (nu influenţau numărul de urmaşi pe care-i aveau).
 
Din studiu a reieşit că şi bărbaţii au influenţat evoluţia femeilor, dar efectul este mai puţin pronunţat.
 
Totuşi, mecanismul prin care conexiunile genetice dintre femei şi bărbaţi au dus la aceste efecte nu este cunoscut; rezultatele studiului nu au putut clarifica aceste aspect.
 
Un alt aspect important este cel cultural, care poate afecta rezultatele studiului. Autorii afirmă că e posibil ca factori culturali, precum alimentaţia nesănătoasă şi sedentarismul, să anuleze efectele tendinţei genetice de a selecta gene sănătoase la bărbaţi. Cultura schimbă presiunile selecţiei asupra trăsăturilor biologice şi determină o divergenţă tot mai accentuată între aspectul cultural şi cel biologic.
 

Rivalilor chinezilor pentru iPhone 5 si Galaxy S3. Cum arată şi cât costă VIDEO

Asa cum ne-am obisnuit de-a lungul timpului, chinezii nu se lasa mai prejos si pregatesc deja lansarea unui rival pentru iPhone 5 si Galaxy s3.
Acesta este produs de Xiaomi si poarta numele de Xiaomi 2. Va fi disponibil pe piata din China inca din aceasta luna, iar pretul se ridica la 1999 de yuani, adica 315 dolari (cu contract).
Potrivit presei internationale, noul gadget vine echipat cu un procesor quad-core Snapdragon S4 si 2 GB de memorie RAM. Ecranul este un IPS LCD de 4,3 inch si are o rezolutie 720p si o densitate de 342ppi.
De asemenea, acesta va bebeficia de doua camere, una de 8 MP care foloseste aceleasi lentile ca si iPhone 4S si Galaxy S III, si o a doua de 2 MP pentru.
Spatiul de stocare disponibil este de 16GB sau 32GB, dar poate fi extins.
Xiaomi 2 vine cu doua variante de baterie - una de 2000mAh si o a doua de 3000mAh. Sistemul de operare este Android 4.1 Jelly Bean.
Din păcate, nu se ştie sigur dacă acesta va fi comercializat şi pe pieţele externe.


Cum sa te feresti de virusii care iti ataca tableta sau smartphone-ul fara sa stii, Android sau iOS
De cand telefoanele mobile si tabletele au ajuns la fel de puternice ca laptopurile sau calculatoarele, si piratii s-au reorientat. Cei mai noi virusi ataca tocmai calculatoarele din buzunarele noastre.
Specialistii avertizeaza ca aceste atacuri sunt cu atat mai periculoase cu cat incepem sa pastram informatii critice pe smartphone sau tableta.
Specialistii IT&C au avertizat utilizatorii de smarthphone-uri cu sisteme de operare Android sa descarce ultima versiune de software si sa fie atenti la link-urile pe care le acceseza de pe telefonul mobil, deoarece pot lua virusi, fara niciun mesaj de avertizare. Testele au fost facute pe dispozitivele Samsung, insa este posibil sa se intample acelasi lucru si pe celelalte firme care ruleaza Android.
Astfel, o mare parte din telefoanele Samsung au o aplicatie care permite apelarea automata a unui numar preluat de pe orice site. Aceasta aplicatie poate fi uneori de ajutor, de exemplu cand vrei sa suni la un restaurant dupa ce accesezi site-ul acestuia, direct de pe pagina de internet. Insa aceste linkuri pot fi atasate mesajelor sau pot fi preluate de pe motoarele de cautare de pe internet. Odata accesate, utilizatorii nu pot face nimic pentru a preveni resetarea telefonului, in cel mai bun caz.
"Cea mai recenta problema privind securitatea impotriva virusilor a modelului Galaxy SIII a fost rezolvata prin intermediul unui update al sistemului de operare. Recomandam tuturor utilizatorilor Galaxy SIII sa-si descarce versiunea imbunatatita a sistemului de operare", a asigurat purtatorul de cuvant al Samsung.
Cei de la Android au anuntat ca vor lansa si ei un update pentru software care sa previna astfel de probleme de securitate. Acest lucru ar putea dura insa deoarece multi producatori de smartphone-uri care folosesc sistemele de operare Android insista sa aduca propriile completari la software pentru dispozitivele lor.
Bitdefender, producatorul de soft cunoscut pentru aplicatiile de securitate & antivirus a anuntat disponibilitatea unei aplicatii gratuite care impiedica atacatorii sa stearga de la distanta toate datele din terminalele cu Android folosindu-se de vulnerabilitatea USSD descoperita recent pe acest sistem de operare, potrivit unui comunicat al companiei, citat de Ziarul Financiar. "In cursul acestei saptamani a fost descoperita o vulnerabilitate ce afecteaza terminalele cu Android si care ar permite unui atacator sa declanseze de la distanta diverse comenzi, ce pun milioane de utilizatori de smartphone-uri in pericol de a-si pierde datele", potrivit datelor companiei.
Aplicatia Bitdefender USSD Wipe Stopper, disponibila gratuit pe Google Play notifica utilizatorul ca este pe cale sa activeze un proces periculos care duce la pierderi de date.

http://youtu.be/SAwzWW8w6hQ
In ceea ce priveste sistemul de operare de la Apple, iOS, cea mai simpla solutie o reprezinta site-ul http://www.cluefulapp.com/ care scaneaza aplicatiile instalate pe telefon si le detecteaza automat pe cele care pun pericol datele utilizatorului.

Scrisoarea istorica a lui Einstein catre Dumnezeu a fost scoasa la licitatie. Pretul de pornire, 3 mil dolari

Scrisoarea istorica a lui Einstein catre Dumnezeu a fost scoasa la licitatie. Pretul de pornire, 3 mil dolari


O scrisoare celebra scrisa de Albert Einstein cu un an inainte de a muri, in care renumitul fizician isi exprima opiniile pe care le avea asupra religiei, va fi scoasa la licitatie pe site-ul eBay in aceasta luna, la un pret de pornire de 3 milioane de dolari, informeaza Reuters.
Supranumita "Scrisoare despre Dumnezeu" (God Letter), textul acelei scrisori ofera indicii pretioase despre gandurile si opiniile pe care Albert Einstein, considerat unul dintre cei mai inteligenti oameni din lume, le avea despre religie, Dumnezeu si oranduirile umane primitive.

Licitatia este organizata de casa de licitatii Auction Cause cu sediul la Los Angeles.

Albert Einstein a scris aceasta scrisoare in limba germana, pe 3 ianuarie 1954, pe o hartie cu antetul Universitatii Princeton din Statele Unite si este adresata filosofului Erik Gutkind, dupa ce fizicianul citise cartea acestuia, intitulata "Choose Life: The Biblical Call to Revolt".

"Pentru mine, cuvantul «Dumnezeu» nu este nimic mai mult decat expresia si produsul slabiciunii omenesti, Biblia este o colectie de legende onorabile dar primitive, care sunt insa destul de copilaresti. Nicio interpretare, oricat ar fi ea de subtila, nu ar putea sa-mi schimbe parerea despre ea", scria savantul de origine germana, care a castigat in 1921 premiul Nobel pentru fizica.

Actualul proprietar, anonim, al scrisorii, care va fi scoasa la vanzare cu plicul, timbrele si stampila postala originale, a cumparat scrisoarea la o licitatie organizata de casa Bloomsbury Auctions la Londra, in 2008, pentru suma de 404.000 de dolari.

De atunci, scrisoarea a fost pastrata intr-un seif cu temperatura controlata electronic, intr-o institutie publica.
Desi pretul de pornire al licitatiei de pe eBay este de 3 milioane de dolari, reprezentantii casei Auction Cause se asteapta ca scrisoarea sa fie achizitionata la un pret dublu sau chiar triplu. Licitatia va avea loc in perioada 8-18 octombrie, pe site-ul www.einsteinletter.com.

In urma cu 10 ani, ultima scrisoare scrisa de Albert Einstein s-a vandut la licitatie cu peste 2 milioane de dolari.
Albert Einstein a publicat, in 1905, teoria relativitatii restranse, completata in 1915 cu teoria relativitatii generalizate, in care a afirmat ca timpul accelereaza sau incetineste in functie de viteza de deplasare a unui obiect in spatiu, relativ la pozitia unui alt obiect. Teoria relativitatii a lui Einstein se afla la originea a numeroase romane science-fiction, care pun accentul pe distorsiunea timpului si a spatiului.

Albert Einstein a fost recompensat in 1921 cu premiul Nobel pentru fizica.

Fujitsu prezintă o tabletă suplă şi elegantă, cu sistem Windows 8


Fujitsu se alătură producătorilor de tablete Windows 8, prezentând un model cu ecran de 10 inch ce măsoară doar 8.5 mm grosime.

Chiar dacă nu au dezvăluit mai multe detalii, cum ar fi de exemplu numele noului produs, cei de la Fujitsu au permis fotografierea în detaliu a tabletei, pregătită de lansare pentru data de 19 octombrie.
Dată fiind greutatea de aproximativ 680 grame, tabela ce rulează versiunea x86 a sistemului Windows 8 nu putea fi realizată decât folosind noua platformă Clover Trail, apelând probabil la un procesor Intel Atom Z2760 (model dual-core la 1.8 GHz cu tehnologie HyperThreading şi grafică integrată), ajutat cu 2 GB memorie RAM.

Pe carcasă pot fi observaţi conectori micro USB şi ieşirea pentru căşti, un slot pentru card microSD, conector cu 10 pini folosit pentru alimentare şi ataşarea la staţie de andocare, o cameră frontalăpoziţionată deasupra ecranului şi cameră foto pentru poze în partea din spate. Tot acolo putem observa şi inscripţia Arrows Tab, ce pare să indice numele tabletei.

Spre deosebire de tabletele ARM cu sistem Windows RT, noua tabletă Fujitsu poate rula aplicaţii x86 pentru PC, fără a sacrifica autonomia bateriei sau portabilitatea unei carcase suple şi uşoare. Din păcate pentru informaţii complete, printre care şi preţul de achiziţie, va trebui să aşteptăm evenimentul de lansare oficial, programat să aibă loc după jumătatea acestei luni.

Prima revistă tiparită cu live video şi feed de twitter

Cu toate ca imaginile din filmele Harry Potter în care paginile ziarelor conţineau secvenţe video erau elemente de ficţiune, prin noul număr al revistei Entertainment Weekly din SUA ne apropiem mai mult de acea viziune
.
Prima revistă tiparită cu live video şi feed de twitterPrima revistă tiparită cu live video şi feed de twitter
În ediţia de 5 octombrie a revistei Entertainment Weekly, pe prima pagină este integrat un LCD fără abilităţi touch screen care afişează secvenţe video şi un feed de Twitter al canalului american de televiziune CW. 

Interesant este faptul că nici măcar nu vorbim de conţinut repetitiv sau pre-înregistrat. Twiturile vin direct de pe internet datorită unui dispozitiv cu Android şi un modul pentru date celulare integrat în respectiva pagină cartonată. Intregul ansamblu, după cum era de aşteptat, a fost construit în China şi după spusele lui Rick Haskins, Marketing VP la CW, integrează şi un chipset capabil de transfer de date pe reţele 3G.

Sursa  : http://www.realitatea.net

Invenţie inedită: cuţitul care taie o picătură de apă în două jumătăţi (VIDEO)


A tăia o picătură de apă în două pare o sarcină imposibilă, similară celor solicitate lui Hercule în miturile greceşti.
Acum, un cercetător american a arătat că acest lucru este posibil şi fără a apela la un instrument magic. Antonio Garcia de la Arizona State University a creat alături de colegii săi un cuţit superhidrofob care poate „tăia” o picătură de apă în două, invenţia sa având potenţiale folosiri în cercetările biomedicale.
Materialele superhidrofobe sunt extrem de rezistente la umiditate, forţând picăturile de apă să formeze o sferă pe suprafaţa lor. 
Echipa coordonată de Garcia a pus o picătură de apă pe o lamelă acoperită cu Teflon superhidrofob, ţinând picătura în loc cu ajutorul a două fire. Apoi, cercetătorii au creat mai multe cuţite – unele din polietilenă, altele din zinc – pe care le-au tratat nitrat de argint şi cu o soluţie superhidrofobă denumită HDFT.
Atunci când au apropiat lama cuţitului spre picătură, aceasta s-a împărţit în două picături, fiecare ataşată de firul care o ţinea în loc. Atunci când cuţitul era ridicat, picăturile se reuneau, devenind una singură.
Cercetătorii afirmă că posibilitatea de a tăia picăturile de apă în două părţi distincte va permite separarea proteinelor amestecate în fluide biologice, ceea ce va facilita analizarea acestora mai repede şi mai eficient.
Iată cum funcţionează cuţitul care taie apa în două:


Acoperişul care transpiră: invenţia care ne va ajuta să trecem cu bine peste caniculă


Cercetătorii de la ETH Zurich au creat acoperişul care transpiră. Noua invenţie are potenţialul de a răci clădirile fără a folosi electricitatea.
Transpiraţia este un proces relativ simplu prin care organismul se răceşte. Oamenii şi animalele îl folosesc pentru a evita supraîncălzirea în zilele călduroase de vară, sau după ce au făcut efort fizic. 
Acum, specialiştii spun că procesul poate fi utilizat şi pentru răcirea clădirilor. Oamenii de ştiinţă din cadrul Wendelin Stark’s Group au creat un material special pe care plănuiesc să îl utilizeze pe post de acoperiş. Dacă plouă, materialul atrage apă ca un burete, pentru ca apoi, când este încălzit de soare,  să elimine apa stocată. El extrage căldura din clădire, formând un proces similar cu transpiraţia umană. Atunci când transpirăm, glandele secretă sudoare care se evaporează treptat. Pentru ca transpiraţia să se evaporeze, este nevoie de energie care se extrage din corp sub formă de căldură. 
Materialul este creat dintr-un polimer special, numit PNIPAM, care este acoperit de o membrană permeabilă care îi permite acoperişului să absoarbă apa de ploaie. Capacitatea de stocare a lui PNIPAM este dependentă de temperatură. Dacă materialul se încălzeşte la mai mult de 32 de grade sub razele soarelui, el se micşorează şi adoptă proprietăţi hidrofobe. 
Cercetătorii au testat principiul pe o scară mică: au învelit acoperişurile unor clădiri în miniatură cu materiale groase de 5 milimetri şi au aprins deasupra lor o lampă care imita lumina soarelui. Rezultatele au arătat că în aceste căsuţe, temperatura scădea considerabil şi recreştea mult mai lent comparativ cu cea din clădirile miniaturale care nu aveau astfel de acoperişuri. 
Experţii spun că în astfel de clădiri sistemele de răcire vor fi utilizate mult mai puţin. Potrivit calculelor realizate de oamenii de ştiinţă de la ETH-Zurich, aplicarea materialului într-un strat de doar 1 milimetru, ar putea duce la economisirea a 6% din energia consumată de aparatele de aer condiţionat într-o zi călduroasă de iulie. 
Acoperişul care transpiră: invenţia care ne va ajuta să trecem cu bine peste caniculă
Acoperişul care transpiră: invenţia care ne va ajuta să trecem cu bine peste caniculă
Acoperişul care transpiră: invenţia care ne va ajuta să trecem cu bine peste caniculă

Salvarea astronauţilor: instrumentul astro-chirurgical (FOTO/VIDEO)


Drenarea unui abces este o procedură simplă, dar asta doar dacă intervenţia se face pe Pământ. Pe o navă spaţială care călătoreşte spre Lună sau Marte, intervenţia ar putea ucide toţi membrii echipajului.
Sângele şi lichidele corporale nu pot fi ţinute în medii cu gravitaţie zero şi prin urmare, momentan nu se pot face intervenţii chirurgicale în spaţiu, fără a contamina întreaga navă. Acest lucru face ca drumurile în spaţiu să fie problematice. 
„Statisticile indică faptul că există şanse destul de mari ca la bordul unei nave să există o urgenţă chirurgicală”, a explicat James Antaki de la Universitatea Carnegie Mellon, din Pittsburgh, Pennsylvania. În prezent, Antaki face parte dintr-o echipă de cercetători americani care dezvoltă un instrument astro-chirurgical. 
Aqueous Immersion Surgical System, sau AISS este o cutie transparentă care creează un sigiliu etanş atunci când este plasat pe rană şi pompează soluţie salină sterilă. Această soluţie sterilă este păstrată sub presiune în interiorul instrumentului AISS pentru a preveni sângele să iasă din rană. Rana poate fi accesată cu ajutorul instrumentelor portabile şi ortoscopice prin intermediul unor găuri speciale, care nu permit intrarea aerului. 
„În spaţiu nu există o bancă de sânge. Prin urmare, dacă se produc sângerări trebuie să salvăm cât de mult sânge putem”, a declarat James Burgess. 
Săptămâna viitoare, instrumentul va fi testat la bordul aeronavei NASA, C-9, cu gravitaţie zero. Specialiştii plănuiesc să realizeze operaţii chirurgicale pe un sistem coronarian artificial umplut cu sânge sintetic, pentru a testa capacitatea noului instrument de a menţine sângele în interiorul corpului şi înafara câmpului vizual al chirurgului. Alte experimente ar putea include teste pe aeronave suborbitale. 
Potrivit lui Tamas Haidegger, un bioinginer de la Universitatea de Tehnologie şi Economie, din Budapesta, în viitor, intervenţiile chirurgicale minore se vor putea efectua la bordul navelor spaţiale cu ajutorul unui robot teleoperat de chirurgi de pe Pământ. 

Copiii gândesc precum oamenii de ştiinţă


Atunci când sunt implicaţi în activităţi ce seamănă cu joaca, preşcolarii se poartă precum oamenii de ştiinţă: formează ipoteze, experimentează, calculează probabilitatea şi descifrează relaţii cauzale, susţine un nou jurnal ştiinţific.
Autorul raportului, Alison Gopnik, profesor de psihologie la Universitatea din California susţine că lucrarea sa are la baza date adunate de-a lungul a mai bine de 10 ani, atât din studii proprii, cât şi din alte cercetări. 
În unul dintre studii, de exemplu, un cercetător a realizat, în faţa unui preşcolar în vârstă de 4 ani, 5 secvenţe diferite, alcătuite din câte 3 acţiuni. Secvenţele fie activau o jucărie, fie eşuau să facă acest lucru. 
Când copiii au primit jucăria, ei au întreprins numai acţiunile necesare pentru a o activa, fiind capabili să elimine, prin observaţie, acţiunile inutile. 
Alte studii au demonstrat că atunci când copiii sunt pur şi simplu învăţaţi, ei nu mai explorează şi nu mai testează mai multe ipoteze. 
Un alt studiu, a presupus ca un cercetător să ţină în braţe o jucărie care avea 4 tuburi, fiecare dintre ele fiind responsabile cu câte o acţiune diferiră. De exemplu, unul dintre tuburi lumina jucăria, în timp ce altul emitea un sunet ascuţi atunci când era acţionat. 
Atunci când cercetătorul s-a prefăcut că a atins din greşeală tubul care emitea sunetul ciudat şi apoi a plecat din încăpere lăsând jucăria, fiecare copil a fost curios să cunoască jucăria şi a activat, pe rând, toate cele 4 braţe. În schimb, atunci când cercetătorul a activat intenţionat jucăria şi apoi i-a întins-o copilului, acesta doar a repetat gestul, fără a mai explora şi restul trăsăturilor ei. 
„Dacă vrem să avem buni oameni de ştiinţă, atunci trebuie să lăsăm copiii să exploreze, să alegem jocuri în care ne prefacem că interpretăm anumite roluri de cercetători şi să renunţăm la cartonaşele de memorare”, a concluzionat dr. Gopnik. 

Planetele s-au aliniat într-un mod nemaivăzut până acum


Cercetătorii japonezi au observat un fenomen ceresc necunoscut anterior şi care, din această cauză, nici nu are nume încă: două exoplanete s-au suprapus trecând prin dreptul stelei în jurul căreia orbitează.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Tokio au folosit date colectate de telescopul spaţial Kepler (foto) pentru a studia o stea numită KOI-94, în jurul căreia par să orbiteze 4 planete.
Când o planetă trece prin faţa unei stele (tranzit), fenomenul produce o diminuare temporară a luminozităţii stelei. În acest fel detectează telescopul Kepler exoplanetele.
Două planete care trec simultan prin faţa unei stele o întunecă încă şi mai mult, dar, dacă ele se suprapun - adică trec exact una prin spatele alteia - apare o intensificare momentană a strălucirii stelei atunci când planetele sunt astfel aliniate, în comparaţie cu momentele în care ele apar separat pe fundalul stelei.
Exact acest efect a fost surprins de echipa japoneză: se pare că una dintre planete, KOI-94.03, a trecut prin faţa stelei, în timp ce o a doua, KOI-94.01, a trecut printre stea şi prima planetă.
Este explicaţia cea mai plauzibilă a efectului observat, deşi mai este nevoie de observaţii suplimentare pentru a confirma existenţa celor două planete. O explicaţie alternativă ar fi creşterea momentană a luminozităţii stelei datorită trecerii unei singure planete, aflate în tranzit, prin dreptul unei pete întunecate de pe suprafaţa stelei. Însă nu există, deocamdată, nicio dovadă a existenţei unor pete întunecate pe stea.
Nesiguranţa în privinţa adevăratei naturi a fenomenului observat nu-i împiedică pe cercetători să-i caute un nume.
Au fost propuse, pâînă acum, denumiri ca „eclipsa planetă-planetă”, „dublu tranzit” (dar asta se poate întâmpla şi fără suprapunerea planetelor), ”dublu tranzit cu suprapunere” sau exosizigie. 


Cel mai mare scandal de la ACTA incoace. Au fost folosite cuvintele "cenzura" si "neconstitutional"
O noua lege privind infractiunile informatice a intrat in vigoare astazi in Filipine. Adoptarea acesteia a starnit un val de reactii negative si proteste din partea cetatenilor si a grupurilor media care se tem ca este un pretext pentru cenzura.Noua lege, intitulata Legea 2012 pentru prevenirea infractiunilor informatice a fost promulgata de presedinte in data de 12 septembrie, potrivit BBC.

Potrivit autoritatilor filipineze, scopul acesteia este sa previna infractiunile informatice, pornografia infantila si sa identifice furtul si activitatile de spam. Insa, tot in baza acestei legi, calomnia devine o infractiune pedepsita cu pana la 12 ani de inchisoare.

Legea a fost adoptata de congres in scopul prevenirii comportamentului abuziv si delincvent, a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al presedintelui filipinez, Edwin Lacierda, intr-un comunicat de presa.

"Au fost ridicate intrebari privitoare la anumite dispozitii ale actului. Recunostem si sustinem nu numai ridicarea acestor probleme in fata unei instante de judecata, dar si propunerea unor amendamente la lege in acord cu constitutia", a spus acesta.

Cu toate acestea legea a intrat in vigoare, in ciuda protestelor.

Potrivit unui post de televiziune local, au fost dechise nu mai putin de opt procese care ridica problema neconstutionalitatii actului.

In semn de protest, mai multi activisti anomini au spart servere guvernamentale, iar jurnalistii au iesit la miting in strada. Utilizatorii de Facebook din Filipine si-au schimbat pozele de profil cu un fundal alb, ca sa isi exprime nemultumirea fata de aceasta masura, a declarat corespondentul BBC in Manila, Kate McGeown.

Protestatarii sustin ca legea va fi un pretext pentru cenzurarea criticilor aduse guvernului si va distruge libertatea de expresie.

Potrivit legii, orice persoana gasita vinovata de comentarii calomnioase facute pe internet, inclusiv pe site-uri de socializare ca Twitter sau Facebook, va fi amendata si/sau condamnata la inchisoare.

Serviciile secrete vor avea puterea, in baza acestei noi legi, sa caute si sa stocheze informatii personale ale cetatenilor simpli, fara niciun fel de mandat.

Potrivit Human Rights Watch, cu sediul in SUA, noua prevedere legala va dauna libertatii de expresie.

"Legea pentru prevenirea infractionalitatii informatice trebuie sa fie abrogata sau inlocuita. Le violeaza filipinezilor dreptul la libera exprimare si este absolut incompatibila cu obligatiile guvernamentale ale statului Filipine sub legislatia internationala", a spus directorul pe Asia Human Rights Watch, Brad Adams.

Soluţie inedită a medicilor pentru a-i reda urechea unei paciente bolnave de cancer. GALERIE FOTOSherrie Walter spune nu se putea împăca deloc cu ideea că va avea o ureche artificială în locul celei tăiate din cauza cancerului, scrie NYDaily News, iar medicii de la spitalul John Hopkins din Baltimore au reuşit să îi creeze o nouă ureche din propriul ei ţesut. „Am implantat în antebraţul pacientei un cartilaj, pe care l-am lăsat să se dezvolte”, a declarat Patrick Byrne, medic chirurg.
Procedura la care va fi supusă femeia reprezintă una dintre cele mai mari reconstrucţii de ţesut făcută vreodată în Statele Unite ale Americi. Medicii au luat cartilaj din cutia toracica a femeii, l-au pus sub pielea antebraţului şi au aşteptat să crească. “La început, mi s-a părut puţin ciudată iniţiativa medicilor, dar, cu toate acestea, am decis să încerc. A fost sub braţul meu timp de patru luni. Credeam ca e ceva ştiinţifico-fantastic”, spune pacienta.
Sherrie Walter a aflat în 2010 că are un tip de cancer de piele care îi afecta şi urechea. Acest organ i-a fost îndepărtat complet, alături de alte ţesuturi ale craniului. Întregul proces al creşterii noului organ a durat 20 de luni. Implantul urechii naturale se va face peste o săptămână, mai scrie NY Daily News.

Microsoft lucrează la un smartphone propriu


Se pare că Microsoft este interesat de un terminal care să-i poarte numele. Nu ar fi prima dată când gigantul software lansează un telefon. Vă mai amintiţi de Kin One şi Kin Two? Cele două terminale au fost lansate în 2010, însă au fost retrase de pe piaţă în mai puţin de două luni datorită vânzărilor foarte slabe. Ele au fost considerate verişoarele smartphone-urilor cu Windows Phone.Odată cu lansarea lui Windows Phone 8, producătorul sistemului de operare vrea să aibă un terminal propriu.
Microsoft Kin One şi Kin TwoMicrosoft Kin One şi Kin Two

Decizia Microsoft este cel puţin interesantă şi vine cu multe semne de întrebare. Microsoft a colaborat foarte bine cu Nokia pentru lansarea unor modele de top cu Windows Phone 7 şi 7.5. De curând, HTC a lansat două terminale ce includ chiar numele sistemului de operare în denumirea lor. Cu toate acestea, Microsoft vrea un telefon cu sigla Microsoft pe el. Precendetele nu lipsesc. Google are seria dedispozitive Nexus. Ele sunt construite de diverse companii, însă Google îşi pune sigla pe ele.
Windows Phone 8S by HTCWindows Phone 8S by HTC

Unul din avantajele unui astfel de telefon ar putea fi acela că update-urile la sistemul de operare ar veni foarte repede. Pe de altă parte, sunt voci care spun că Microsoft s-ar putea să nu fie mulţumit cu oferta actuală de terminale cu Windows Phone şi vrea să se implice şi mai mult. În trecut, Microsoft a apelat la Sharp pentru terminalele Kin. Este posibil ca şi de data aceasta să aleagă un producător mai puţin consacrat pe piaţa internaţională, pentru a nu supăra partenerii majori. Despre telefonul de la Microsoft se spune că a depăşit faza de concept şi se află deja în teste. Aşteptăm mai multe informaţii despre el.