marți, 4 decembrie 2012

O treime dintre tineri intra pe Facebook din toaleta. Smartphone-urile si tabletele, in crestere la accesarea Internetului

O treime dintre tineri intra pe Facebook din toaleta. Smartphone-urile si tabletele, in crestere la accesarea Internetului


Calculatorul personal, prima optiune pentru retelele de socializare. Facebook, primul si in preferintele americanilor
Aproape o treime dintre tinerii americani (32%) cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani navigheaza pe retelele sociale in timp ce se afla la toaleta, arata un sondaj publicat luni, relateaza AFP.
In plus, 51% dintre americanii cu varste cuprinse intre 25 si 34 de ani navigheaza pe retele de socializare in timp ce se afla la birou, mai multi decat orice alta categorie de varsta, releva acest studiu realizat de catre Nielsen si NM Incite.
Calculatorul personal ramane sursa principala de conexiune la retele ca Facebook si Twitter, insa tot mai multe persoane le acceseaza pe telefonul mobil si/sau tableta, arata acest studiu publicat pe site-ul blog.nielsen.com.
Aproximativ 46% dintre persoanele chestionate afirma ca utilizeaza telefonul mobil pentru a se conecta la Internet, o crestere cu aproape zece puncte procentuale, fata de un nivel de 37% anul trecut. Tabletele sunt utilizate ca platforma de conectare de catre 16% dintre persoanele chestionate, fata de 3% in 2011.
Facebook continua sa fie, de departe, site-ul cel mai popular in randul americanilor, marcand o crestere exponentiala (1.047%) a vizitelor unice pe Pinterest, un site care permite postarea de fotografii sau link-uri despre lucruri de interes.
Cea mai mare parte a datelor a fost publicata in urma unei anchete realizate de catre Institutul Nielsen in vara lui 2012 asupra a 1.998 de persoane cu varste de peste 18 ani, potrivit agentiei de presa Mediafax.

Sursa : http://www.yoda.ro

Accesorii indispensabile pentru tableta – Castile si Tastatura


Tastatura Tableta Logitech (3)
Am intrebat pe toata lumea, care mi-a iesit in cale cu o tableta, ce fel de accesorii si-ar cumpara pentru aceasta. Majoritatea mi-au raspuns ca nu stiu, sau ca nu au nevoie de nici un accesoriu. Uite ca eu nu am fost multumit de raspuns si am cautat cele mai indispensabile accesorii pentru o tableta, cele fara de care “lucrul” pe un astfel de dispozitiv este mult mai dificil. Nu sunt adeptul lucrului pe o tableta insa nu spun ca este imposibil. Colegul meu Catalin a reusit sa editeze o serie de articole folosind iPad-ul si sunt sigur ca daca ar beneficia de cele doua accesorii de care voi vorbi ar fi fost mult mai productiv. Acestea sunt o tastatura si o pereche de casti!
Majoritatea tabletelor nu dispun de un docking-station cum e cazul lui Asus Transformer, optiunea de acest gen venind de la un alt producator si de obicei este destul de costisitor, unde mai pui ca pot aparea probleme de compatibilitate. Pe de alta parte, cate dintre tabletele pe care le stiti voi dispun de unul sau mai multe porturi USB pentru conectarea dispozitivelor in cauza. Cea mai buna solutie pe care am gasit-o este cea a conectarii tuturor accesoriilor pe Bluetooth, conectivitate pe care o au 99% dintre tablete.
Casti Tableta Logitech (6)Asadar, punctul general de interes in acest articol il reprezinta un kit de tastatura de la Logitech si o pereche de casti de la aceeasi companie, ambele cu conectivitate Bluetooth. De ce sunt aceste doua dispozitive atat de importante? De nenumarate ori m-am trezit in situatia de fi nevoit sa scriu ceva si tableta s-a dovedit sa fie la indemana. Spre deosebire de un laptop, care necesita ceva timp pentru a fi pornit sau de un smartphone care este prea mic si nu se preteaza pentru aceasta activitate, tot timpul am simtit nevoia unei tastaturi fizice. Puteti sa ma contraziceti cat vreti, pana cand nu va exista o tastatura de tip touchscreen care sa ofere un feedback tactil, real, tastatura fizica este cea mai buna.
Tastatura Tableta Logitech (8)Varianta de la Logitech, mai exact Tablet Keyboard for iPad se preteaza pentru iPad, avand in vedere layout-ul acesteia. Functioneaza foarte bine si cu alte tipuri de tablete cu Android, si de asemenea si cu smartphone-urile in cauza. Asta daca sunteti de parere ca rezistati cu ochii in ecranul ala de 4 inci mai mult de 4 minute.
Avantajul acestui model fata de altele este includerea unei huse rigide, din material plastic, ce are atat rol de protectie pentru tastatura cat si de pozitionare a tabletei pe masa pentru a lucra cu ea. Sistemul mi se pare mai mult decat ingenios pentru ca se foloseste de o clema interna ce permite doua inclinari ale tabletei, pe masa. Interiorul este acoperit cu un material moale, ce nu va zgaria tastatura atunci cand este transportata. Tastele sunt de tip “island” (nu imi vine sa cred ca am ajuns si eu sa folosesc acest termen), cu o cursa destul de scurta insa mult mai precisa decat orice alt model pe care l-am “butonat”. Este de asemenea si putin mai groasa si mai grea decat altele, insa cu avantajele de rigoare. Este mai stabila pe masa in timpul folosirii. Functioneaza cu 2 baterii de tip AAA, bateriile normale cu care venea echipata permitandu-mi sa o folosesc aproape o luna fara sa dea semne de oboseala.
Tastatura Tableta Logitech (10)
Trebuie sa recunosc ca imi place mai mult aceasta idee, spre deosebire de tastaturile care vin sub forma de o carcasa pentru tableta, la aceasta se poate renunta mai usor pentru a folosi dispozitivul respectiv asa cum ii era destinatia initiala. Zgomotul tastelor este din nou un aspect de care nu ne putem plange pentru o tastatura Logitech. Un alt element ce merita apreciat este ca pe langa faptul ca intra in stand-by si isi revine destul de repede, tastatura detine si un buton pentru oprirea ei completa.
1 / 11
SLIDESHOW:
FULLSCREEN:
Casti Tableta Logitech (4)
Al doilea element important pentru o tableta sunt castile. De obicei sunt folosite castile care vin cu telefonul, acele dopuri, In-Ear, de calitate slaba, ce mai mult distorsioneaza decat redau muzica de pe un dispozitiv. De la o vreme, de cand ascult muzica aproape integral prin boxe, vorbesc de boxe si nu de sisteme 5.1 care nu sunt create pentru auditie muzicala corecta, trebuie sa recunosc ca nu mai sunt atat de surd. Da, o spun cu mandrie, aud mai bine ca inainte, iar de atunci prefer ca in cazurile in care sunt necesare o pereche de casti, sa folosesc unele mari, ce acopera urechea. Este important sa retinem ca acele casti in-ear sunt daunatoare pentru ca “arunca” sunetul foarte aproape de timpan, si, indiferent de volumul acestora, este deranjant in timp pentru sanatate.
Ok, gata cu sfaturile. Sa trecem la detalii. Setul de casti se numeste Logitech Wireless Bluetooth Headset, un nume putin exagerat avand in vedere conectivitatea Bluetooth ce implicit functioneaza doar wireless. Trecem cu vederea denumirea si mergem la detalii. Castile sunt destul de bine construite, din material plastic desigur. Suportul pentru cap este destul de elastic sa nu se rupa la transport, unde mai pui ca acestea se pliaza in acest scop. Buretele este destul de moale si acopera partea activa a urechii, fara sa includa tot pavilionul.
Casti Tableta Logitech (5)Acestea includ si un microfon omnidirectional, retractabil, ce se ascunde dupa o laterala a castii atunci cand nu este folosit. Interesant este ca acest microfon dispune si de noise cancelling activ, prezenta celor doua gaurele exterioare indica acest lucru. pentru microfon exista si un buton de oprire/pornire al acestuia. Ca si pe tastatura avem un switch cu 2 pozitii pentru oprirea/pornirea castilor, buton necesar pentru ca acestea nu intra in standby. Lnaga aceste butoane se afla conectorul de incarcare al castilor, cu o mufa standard microUSB. Singura observatie pe care o am de facut la acest aspect este ca, pentru incarcare, este absolut necesar sa opriti castile din switch-ul dedicat, altfel pot sta in priza si 2 zile, cum s-a intamplt in cazul meu, fara sa se incarce deloc. Ar fi trebui sa existe un switch automat pentru acest lucru.
Calitatea sunetului este destul de buna din nou. Nu au nici macar valente de casti semi-profesionale, insa frecventele sunt decent echilibrate iar sunetul este mai degraba cald, relaxant. Autonomia se apropie de 8 ore continue, lucru destul de bun. Le-am testat pe un playlist diversificat cu volumul la jumatate, sau cel putin pe acolo avand in vedere ca am numarat apasarile de buton pentru a ajunge la acel nivel. Ah, da, butonul de volum este situat pe inelul de culoare gri inchis al castii din dreapta, fiind destul de practic si usor de folosit.
1 / 7
SLIDESHOW:
FULLSCREEN:
In concluzie aceste doua accesorii sunt cele pe care le pot recomanda pentru o tableta. Sunt de o calitate peste medie, se comporta foarte bine la utilizarea intensa spre deosebire de alte marci mai ieftine. Sper ca asta este de altfel un criteriu pe care il veti lua in considerare atunci cand achizitionati astfel de dispozitive, nu cred ca veti face foarte des o astfel de investitie. Pretul pentru fiecare echipament prezentat aici se invarte in jurul sumei de 220-240 Lei. Stiu, nu este o cifra foarte mica, din acest motiv am mentionat criteriul de mai devreme.

Sursa : http://playtech.ro/

Exista viata pe Marte? Robotul trimis acolo de NASA a gasit substante organice

Exista viata pe Marte? Robotul trimis acolo de NASA a gasit substante organice


Oamenii de stiinta de la NASA mai vor sa faca analize suplimentare, ca sa poata confirma descoperirea.
Roverul Curiosity, trimis de NASA sa exploreze Planeta Marte, ar fi descoperit acolo compusi organici simpli. Aceste substante joaca un rol cheie in procesele biologice de pe Pamant. 
Oamenii de stiinta sustin ca trebuie sa mai faca unele teste pentru a fi siguri de aceasta descoperire. Vor sa stie clar ca substantele organice respective provin de pe Marte si nu au fost duse acolo chiar de robotul trimis de NASA, cu alte cuvinte, vor sa afle daca nu cumva probele respective ar fi contaminate.
O astfel de informatie, daca se confirma, nu inseamna neaparat ca pe Marte avem extraterestri. Insa ne indreptateste sa speculam ca in Univers pot exista forme de viata construite dupa aceeasi structura dupa care suntem construiti si noi.
Substanta despre care cercetatorii spun ca ar fi putut fi descoperita de Curiosity pe Marte este perclorat, sare a acidului percloric (HClO4). Au existat, de asemenea, si urme de compusi pe baza de clor si de metan, compusi care contin carbon, scrie cnet.com.
Cercetatorii NASA spun acum ca e nevoie sa faca mai multe teste pentru a se asigura ca mostrele respective de sol nu au fost cumva aduse de roverul Curiosity de pe Pamant, contaminarea fiind una dintre cele mai dificile probleme ale explorarii spatiului.
Chiar daca toate indicile le spun oamenilor de stiinta ca SAM (Sample Analysis at Mars), minilaboratorul cu care este echipat Curiosity, ar fi detectat intr-adevar compusi organici in solul martian, "in primul rand trebuie sa demonstram ca ei sunt cu adevarat de pe Marte", a declarat cercetatorul John Grotzinger.
"Abia apoi ne putem pune intrebarea daca acestia reprezinta efectul caderii unor obiecte cosmice cu o compozitie organica, ce au ajuns pe suprafata planetei", mai spune el. Doar ulterior cercetatorii pot sa isi puna problema daca descoperirea de acum reprezinta material biologic sau nu. "Dar asta-i undeva departe pentru noi", mai spune Grotzinger.

Sursa : http://www.yoda.ro


Un copil de 11 ani a ajuns la spital dupa ce un telefon mobil a explodat langa el

Un copil de 11 ani a ajuns la spital dupa ce un telefon mobil a explodat langa el


Smartphone-ul fusese cumparat in urma cu o zi.
Un baiat de 11 ani s-a trezit in toiul noptii cu dureri ingrozitoare, dupa ce telefonul fratelui sau a explodat si s-a topit, dand foc patului.
Kian McCreath a suferit arsuri grave pe picioare, dupa ce bucati topite din telefonul BlackBerry s-au lipit de pielea lui. Mama lui a reusit sa stinga la timp incendiul si si-a dus copilul la spital. Acum, familia baiatului cere ca modelul cu probleme, Curve 9320, sa fie rechemat in magazine pentru verificari. 
Potrivit Daily Mail, telefonul, care apartinea fratelui lui Kian, fusese cumparat cu o zi inainte drept cadou.
Mama baietilor a pus telefonul in pat, dupa ce il gasise pus la incarcat in noaptea respectiva. L-a scos din priza si l-a pus in patul baiatului, stiind ca acesta folosea alarma telefonului pe post de ceas desteptator. Cateva minute mai tarziu a avut loc tragedia.
Baiatul a primit un alt telefon mobil din partea magazinului de unde parintii lui cumparasera BlackBerry.

Sursa : http://www.yoda.ro

Greseala uriasa comisa de o tanara pe YouTube. Videoclipul care a bagat-o la inchisoare

Greseala uriasa comisa de o tanara pe YouTube. Videoclipul care a bagat-o la inchisoare


Fata are 19 ani si ii cam place sa se laude. Intamplarea pare desprinsa dintr-un film ieftin de la Hollywood.
O fata de 19 ani din Stromsburg, Nebraska, SUA, a pus pe YouTube un videoclip de 7 minute si 44 de secunde in care se lauda ca a furat o masina si a jefuit o banca. Pana acum, videoclipul postat de ea a adunat putin peste 7.000 de afisari.
In urma imaginilor postate, tanara a fost arestata de politie. Oamenii legii spun ca vor folosi fisierul de pe YouTube drept proba. 
Culmea este ca fata nici macar nu incearca sa-si ascunda identitatea. Fata explica frumos ca are un Pontiac Grand Am: "noua mea masina e stralucitoare. Bineinteles ca i-am dat placutele de inmatriculare jos", spune ea. Apoi le explica fanilor ca a jefuit o banca cu ajutorul unei arme. Fata aduce in fata camerei de filmat si banii pe care i-ar fi luat in acest mod.
Potrivit York New Times, la momentul in care a fost arestata, fata purta aceleasi haine cu care era imbracata atunci cand a filmat videoclipul.

Peste 8000 de conturi de Tumblr au fost compromise de catre GNAA


Tumblr este o platforma de blogging de un real succes, din pacate tocmai acest succes au transformat site-ul in victima unui grup de hackeri.
Tumblr hack 8600 utilizatori virus
In urma cu mai putin de 24 de ore, un grup de hackeri intitulat GNAA sau Gay Nigger Association of America (hmm se pare ca invatam lucruri noi in fiecare zi) si-au asumat un atac asupra platformei Tumblr. Pe contul de Twitter al GNAA numarul victimelor atacului s-a ridicat la 8600 de utilizatori. Rezultatul atacului este inlocuirea blogurilor respective cu pagina de mai sus care invita atat vizitatorii cat si creatorii blogurilor sa se sinucida intr-un mod extrem de agresiv pentru a face un bine societatii.
Atacul in sine a fost realizat incat orice utilizator de Tumblr autentificat care accesa o pagina infectata se trezea automat cu propria sa pagina modificata. Pentru a intelege amploarea fenomenului, printre victime s-au numar si cei de la Reuters sau TheVerge. Din fericire, inginerii Tumblr s-au ocupat destul de eficient de problema si dupa cateva ore toate blogurile infectate au revenit la starea originala.

Sursa : http://playtech.ro

Pleci la drum? Plăteşte rovinieta prin SMS!


Orange România, în colaborare cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a lansat un sistem de plată a rovinietei prin SMS. Clienţii Orange pot solicita rovinieta printr-un SMS la numărul 7500, în care includ numărul de înmatriculare în format AA99BBB şi o literă corespunzătoare rovinietei pentru tipul lor de autoturism. Acesta reprezintă SMS-ul de solicitare, în urma căruia clienţii primesc detaliile cererii şi tariful corespunzător. Pentru cumpărarea rovinietei ei vor trebui să răspundă DA la acest al doilea SMS.
După accept, clienţii vor primi confirmarea emiterii rovinietei, ce include seria rovinietei, numărul de înmatriculare pentru care a fost emisă, categoria rovinietei, tipul vehiculului şi durata de valabilitate. Fiecare SMS trimis la numărul 7500 va fi taxat cu 5 eurocenţi. De pe acelaşi număr de telefon se pot face mai multe cereri pentru autovehicule diferite. Există însă nişte limitări. Într-o primă etapă, rovinieta va fi disponibilă prin SMS pentru cea mai mică durată de valabilitate corespunzătoare fiecărei categorii de autovehicul.
Simplu: trimiţi un SMS şi ai rovinietă valabilă 7 zileSimplu: trimiţi un SMS şi ai rovinietă valabilă 7 zile

Cu alte cuvinte, pentru vehicule din categoriile A şi B, rovinieta valabilă 7 zile costă 2,74 € şi respectiv 5,4 €. Pentru vehiculele din categoriile C, D, E şi F, rovinieta valabilă 1 zi costă 3,63 €, 6,21 €, 7,82 € şi respectiv 9,43 €. Clienţii Orange care folosesc cartele PrePay vor fi taxaţi din suma pe care o au în cont. Abonaţii vor avea inclusă suma de plată în factura de servicii. Un SMS la 7500 cu o cerere pentru rovinietă poate să arate astfel: B509ABC B. El reprezintă o cerere pentru o rovinietă valabilă 7 zile pentru autoturismul din categoria B cu numărul de înmatriculare B509ABC. Mai multe detalii găsiţi pe site-ul oficial Orange.

Sursa : http://www.go4it.ro

Poate Romania ramane fara Internet? Rezultatele unui studiu care te afecteaza direct


Internetul, de la necesitate la risc. Cum este impartita harta lumii in functie de riscul de a ramane fara conexiune la retea
Internetul este o necesitate pentru un numar tot mai mare de oameni, de la divertisment sau cautarea unor informatii, pana la verificarea mesajelor sau realizarii activitatilor curente la locul de munca. Mai mult, accesam Internetul nu doar de pe calculator sau laptop, ci si de pe smartphone, tableta sau chiar smart TV.
Ar putea veni o zi in care Romania ar putea ramane fara Internet? Ar putea fi un scenariu posibil in cazul unui numar mic de provideri Internet, al unui stat cu deficit de democratie, precum Egipt sau Siria, sau chiar cu un nivel de securitate scazut al serverelor TLD (top level domain).
In urma cu cateva zile, un numar de utilizatori din Romania au fost in situatia de a nu putea accesa versiunile locale ale cunoscutelor site-uri GoogleYahooMicrosoft sau Paypal. O vulnerabilitate a site-ului rotld.ro, serviciul ce administreaza domeniile .ro, a permis hackerilor algerieni sa intre in posesia bazei de date cu toate datele personale ale site-urilor cu extensia .ro.
Un studio recent realizat de Gizmodo, a definit riscul deconectarii de la Internet in functie de operatorii telecom din interiorul granitelor.
Cel mai mare risc este atunci cand sunt doar unul sau doi provideri, situatie intalnita in 61 de tari precum Siria, Tunisia, Algeria, Libia sau Etiopia.
Urmatoarea categorie este cea cu un risc semnificativ in care intalnim un numar de maxim 10 operatori de servicii Internet.
Un risc redus il reprezinta tarile cu un numar de peste 10, pana la 40 de provideri, situatie in care se regasesc majoritatea tarilor din sud-estul Europei: Ungaria, Bulgaria, Grecia, Moldova, statele din fosta Iugoslavie si tarile Baltice.
Romania a fost inclusa in categoria cu cel mai scazut risc de a ramane fara Internet, alaturi de SUA, Rusia, Australia si majoritatea statelor din Europa centrala si de vest.

Sursa : http://www.yoda.ro

Voyager 1 a intrat pe „autostrada magnetică” - o zonă cosmică despre care savanţii nu ştiau nimic


Sonda spaţială Voyager 1, lansată în 1977 şi care, de atunci, călătoreşte continuu, este la ora actuală, dintre toate obiectele făcute vreodată de om, cel care a ajuns cel mai departe de Pământ. Mai mult, Voyager, în călătoria sa prin Sistemul Solar, a ajuns recent într-o regiune despre a cărei existenţă astronomii nu ştiau nimic.

Două sonde, Voyager 1 şi Voyager 2, au fost lansate de NASA în urmă cu 35 de ani, pentru a explora Sistemul Solar şi ceea ce se află dincolo de el. Voyager 2 se află, în prezent, la aproximativ 14 miliarde km depărtare de Soare, în timp ce sora sa geamănă, Voyager 1, este cel mai înaintat „avanpost” al civilizaţiei umane în Univers, găsindu-se acum la peste 17 miliarde de kilometri distanţă faţă de Soare.
Obiectivul lui Voyager 1 este pătrunderea în spaţiul interstelar, dincolo de graniţele sistemului nostru solar, acolo unde niciun lucru făcut de om n-a mai ajuns până acum. Informaţiile venite de la vehicului spaţial au lărgit considerabil cunoştinţele noastre despre Sistemul Solar, despre diferitele sale regiuni şi fenomenele care au loc acolo, iar astrofizicienii se aşteaptă ca datele inedite ce vor fi furnizate în viitor să ne ajute să înţelegem şi ceea ce se întâmplă dincolo de marginile sistemului nostru solar.
Aici puteţi citi informaţii mai detaliate despre sondele Voyager şi călătoria lor aflată în plină desfăşurare.
În cursul acestei veri, semnalele venite de la Voyager 1 arătau că aceasta a intrat într-o zonă unde efectele spaţiului interstelar se simt deja.
„Credem că acesta ar putea fi ultimul strat aflat între noi şi spaţiul interstelar”, spune directorul ştiinţific Ed Stone, di cadrul Jet Propulsion Laboratory al NASA, care se ocupă de coordonare misiunii lui Voyager 1.
Când anume va deveni Voyager primul artefact uman care va depăşi graniţele Sistemului Solar? Nu putem şti cu precizie, în parte deoarece este un eveniment fără precedent în istoria explorărilor spaţiale. Ed Stone estimează că Voyager 1 mai are de mers doi-trei ani pînă să treacă de frontiera Sistemului Solar, ajungând în spaţiul interstelar. Această „frontieră” nu este, bineînţeles, o linie clar precizată, ci o zonă difuză, de o lărgime încă neprecizată, dincolo de care nu se mai simt efectele Soarelui, ci ale spaţiului interstelar.
Călătoria fără precedent a lui Voyager oferă, evident, surprize; astfel, recent, astrofizicienii au descoperit o zonă necunoscută la marginea Sistemului Solar, arătând cât de misterios e universul pe care încercăm să-l înţelegem.
În cursul ultimului an, echipa care monitorizează călătoria lui Voyager 1 a tot primit semnale care indicau intrarea sondei într-un nou mediu spaţial. Cantitatea de radiaţie cosmică provenită din afara Sistemului Solar a crescut semnificativ, în timp ce nivelul particulelor cu energie joasă care proveneau din interiorul Sistemului Solar a scăzut brusc.
Dar, deoarece nu au fost observate schimbări ale direcţiei liniilor de câmp magnetice, specialiştii consideră că Voyager 1 nu a trecut încă „frontiera”. Noua zonă a fost botezată „autostrada magnetică”
Oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca, pe baza energiei de care dispun, sondele Voyager  să mai opereze pînă în jurul anului 2020; până atunci, dacă totul merge conform planului, vom fi aflat deja câte ceva despre spaţiul interstelar, nemărginita regiune de dincolo de marginile Sistemului Solar.

Sursa : http://www.descopera.ro

Ce-a găsit Curiosity pe Marte: avem motive să fim entuziasmaţi?



Cu două săptămâni în urmă, NASA anunţa că va dezvălui, în cadrul unei conferinţe, ce a descoperit roverul Curiosity în solul marţian, afirmând că e vorba despre ceva extraordinar, „care va intra în manualele de istorie.” Totuşi, informaţiile oferite ieri de specialiştii agenţiei spaţiale americane nu sunt chiar atât de surprinzătoare.

Curiosity a încheiat recent prima analiza a unei mostre de sol marţian şi e uşor de înţeles cu câtă nerăbdare erau aşteptate rezultatele: oamenii de ştiinţă sperau ca aparatele să identifice compuşi organici care ar fi putut indica existenţa - cel puţin în trecut - a vieţii pe Marte. 
Dar rezultatele nu au oferit astfel de surprize, iar John Grotzinger, directorul ştiinţific al misiunii, cel care făcuse incitantul anunţ despre „descoperirile cutremurătoare care vor intra în manualele de istorie”, a afirmat că entuziasmul său a fost greşit interpretat.
”Noi facem ştiinţă, cu viteza ştiinţei, într-o lume care se mişcă cu viteza pozelor de pe Instagram”, a declarat el, recunoscând că oamenii de ştiinţă „trebuie să aibă grijă ce spun şi cum spun”.
Declaraţia sa de acum două săptămâni a dat naştere multor speculaţii, făcându-i pe mulţi să creadă că roverul descoperise pe Marte compuşi ai carbonului care ar fi putut sta la baza materiei vii.
Dar nu este cazul; analiza acestei prime mostre de sol marţian a dezvăluit prezenţa apei şi a unui amestec de alte substanţe chimice, printre care compuşi conţinând sulf şi clor. Informaţiile au fost comunicate în cadrul întrunirii de la San Francisco a Uniunii Americane de Geofizică.
Paul Mahaffy, cercetător principal în cadrul proiectului Sample Analysis at Mars (SAM), a afirmat că specialiştii NASA nu au, până în acest moment, confirmarea categorică a existenţei compuşilor organici de origine marţiană, dar că vor continua să caute în diferite puncte ale Craterului Gale, zona unde roverul îşi desfăşoară acum activitatea. 
De fapt, după cum a reieşit din discuţii, instrumentele lui Curiosity au identificat prezenţa unor compuşi organici, dar NASA a refuzat să confirme că aceştia sunt de origine marţiană, luând în considerare mai curând posibilitatea ca aceştia să fi fost aduşi chiar de rover de pe Terra.
Mostra analizată provine dintr-un loc numit Rocknest; este alcătuită dintr-un nisip cu granulaţie fină, format în urma proceselor de eroziune a rocilor marţiene. Analiza prealabilă a materialului cu ajutorul unui alt instrument din dotarea roverului, CheMin, a arătat că el este alcătuit în proporţie de cca. 50% din minerale comune de origine vulcanică şi restul din materiale non-cristaline, precum sticla (sticlă naturală, vulcanică).
Mostra analizată este alcătuită dintr-un nisip cu granulaţie fină.
Curiosity a analizat sol colectat din punctul numit Rocknest, unde se află o porţiune cu nisip foarte fin.
Ţinta finală a misiunii Curiosity este Muntele Sharp, aflat în centrul Craterului Gale, unde specialiştii speră să găsească mostre care să furnizeze date inedite privind trecutul geologic al planetei Marte.

Sursa : http://www.descopera.ro

Un tată ingenios a conceput o dronă care îl conduce pe fiul său la şcoală (VIDEO)


Paul Wallich, ca orice tată iubitor, îşi conduce în fiecare dimineaţă copilul până la staţia de unde acesta ia autobuzul către şcoală. Cu toate acestea, uneori nu îşi doreşte să efectueze această plimbare. De aceea, ingeniosul părinte a construit o dronă echipată cu o cameră video ce îi permite să îşi îndeplinească obligaţiile parentale chiar şi atunci când nu vrea să iasă din casă.

Iarna friguroasă din Vermont a fost principalul factor care l-a încurajat pe Wallich în acest proiect. „Atunci când îmi conduc fiul la autobuz în decembrie şi ianuarie îmi reamintesc că preferam să stau acasă”, a explicat Wallich pentru NBC News.
Drona pe care acesta a construit-o este un quadcopter format din diferite componente achiziţionate din comerţ. Inventatorul a ataşat dronei un smartphone dotat cu o aplicaţie de videochat, ceea ce-i permite să-şi urmărească fiul de acasă, evitând frigul.
Partea cea mai dificilă a fost programarea dronei astfel încât să-l urmeze întotdeauna pe fiul său. După ce a luat în calcul mai multe posibilităţi, Wallich a hotărât să pună un emiţător GPS în rucsacul fiului său, iar apoi a folosit un software ce programează drona să menţină o distanţă prestabilită de fiul său.
Drona a funcţionat, însă a întâlnit şi câteva probleme. „Se pare că Vermont este unul dintre cele mai nepotrivite locuri pentru a încerca un experiment de acest tip, pentru că sunt multe dealuri şi mulţi copaci. Dealurile fac controlul altitudinii mult mai dificil, iar copacii fac necesară instalarea unor programe de evitare a obstacolelor”, explică Wallich. „Dacă fiul meu merge pe stradă, de exemplu, iar deasupra sa este ramura unui copac, drona va intra în ea”, ilustrează inventatorul.
Această problemă ar putea fi evitată cu ajutorul unui sonar sau prin programarea quadcopterului să zboare la o distanţă mult mai mică de fiul său. „Momentan, nu-mi doresc ca drona să zboare atât de aproape de fiul meu”, explică Wallich. Dronele de tip quadcopter – ce sunt dotate cu 4 elice – sunt supranumite de pasionaţi şi „maşini zburătoare de tuns iarba”.
O altă probemă este durata scurtă de viaţă a bateriilor. Momentan, acumulatorii de tip litiu-ion reuşesc să ducă la bun sfârşit o călătorie până la staţia de autobuz şi înapoi. În viitor, progresul tehnologic ar trebui să ducă la apariţia unor baterii mai performante, care să permită dronelor să urmărească copiii până la şcoală. Asta, desigur, dacă copiii sunt la rândul lor de acord.
Wallich spune că fiul său crede că robotul conceput de tatăl său este interesant, fiind mândru de faptul că niciun alt părinte al vreunui coleg nu construieşte drone robot. „Cu toate acestea, nu cred că i-ar plăcea ca o dronă să-l urmărească tot timpul”, a mărturisit tatăl său.
Iată cum puteţi construi o dronă de tip QuadCopter:

Sursa : http://www.descopera.ro