vineri, 28 septembrie 2012

Avalansa de tablet PC-uri cu Windows 8. Ce companii au pregatit noi produse

Avalansa de tablet PC-uri cu Windows 8. Ce companii au pregatit noi produse


Gadgeturile sunt bazate pe tehnologie Intel si promit performante sporite.
Avem o toamna plina de surprize de la Intel. Compania si partenerii sau au anuntat cele mai noi tablet PC-uri si dispozitive tip convertibile bazate pe procesoare Intel Core vPro, Intel Core si Intel Atom, inclusiv Atom Z2760, nume de cod "Clover Trail". Acer, ASUS, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo, LG Electronics, Samsung, dar si ZTE vor oferi tablet PC-uri bazate pe tehnologii Intel.
Compania producatoare de procesoare sustine ca a contribuit la dezvoltarea unor gadgeturi subtiri si elegante, care sunt performate si au automie mai mare. Ele vor fi dotate cu noul Windows 8.
Printre modele se numara Acer ICONIA W510, ASUS Vivo Tab TF810, DELL Latitude 10, HP ENVY x2, Lenovo ThinkPad 2 si ZTE V98. Imagini cu acestea, in galeria foto de la finalul articolului.
Procesorul-vedeta Intel Atom Z2760 va fi inclus in cele mai subtiri si mai usoare tablet PC-uri. Acestea au o grosime de 8,5 mm si cantaresc doar 0,68 kg. La asta adaugam dimensiunile reduse si autonomia ridicata. Practic, gadgetul poate sta in stand-by 3 saptamani si permite vizionarea a peste 10 ore de continut HD. Mai notam si Intel System on Chip dual-core, cu 4 threaduri.
Tablet PC-urile si dispozitivele tip convertible cu procesoare Intel Atom si Windows 8 ofera o experienta intuitiva cu ajutorul tastaturii, touchpad-ului sau a mouse-ului, oferind in acelaşi timp tehnologii precum Intel Burst si Intel Hyper-threading. Prin capabilitatile multitasking ale arhitecturii Intel, utilizatorii vor avea o viteza mare de raspuns, ceea ce le permite sa isi incarce rapid aplicatiile favorite.
Tablet PC-urile Intel cu Windows 8 sunt compatibile cu milioane de aplicatii, dispozitive si componente folosite de corporatii si includ capabilitati de securitate si management cerute de managerii IT.

Farsa cu camera ascunsa in fata magazinelor Apple. Ce reactie au avut fanii iPhone

Farsa cu camera ascunsa in fata magazinelor Apple. Ce reactie au avut fanii iPhone


O farsa firmata cu camera ascunsa face senzatie pe Internet

O farsa pe seama fanilor iPhone face senzatie pe Internet. Clipul, filmat cu camera ascunsa in fata magazinelor Apple, are deja peste jumatate de milion de vizualizari pe Youtube.


http://youtu.be/eRKIWfE6Fws

CEO-ul Apple, Tim Cook, admite eşecul înregistrat cu iOS 6 Maps


Nu se întâmplă prea des ca Apple să recunoască o înfrângere, cu atât mai mult într-o scrisoare deschisă în care să recomande produse competitoare drept alternative temporare la serviciile proprii.
iOS MapsiOS Maps

CEO-ul Apple, Tim Cook, a dat publicităţii o scrisoare deschisă în care îşi cere scuze în mod publicpentru eşecul înregistrat cu aplicaţia iOS 6 Maps, recunoscând faptul că aceasta nu s-a ridicat la standardele promise. Acesta continuă mesajul său recomandând clienţilor Apple soluţii alternative la care să apeleze până când aplicaţia Maps va fi adusă la un nivel de calitate acceptabil. Printre sugestiile oferite se numără aplicaţiile Bing Maps, Mapquest şi Waze, dar şi aplicaţii web oferite de Nokia şi Google.
Scrisoarea înaintată de noul CEO Apple este oarecum asemănătoare celei prezentate de Steve Jobs în anul 2007, când acesta şi-a cerut scuze în mod public faţă utilizatorii frustraţi de reducerea preţului latelefoane iPhone, aplicată după mai puţin de trei luni de la lansarea acestora pe piaţă. Un alt gest sinonim cu recunoaşterea unei înfrângeri a fost făcut şi faţă de posesorii de telefoane iPhone 4 care au avut probleme cu stabilitatea semnalului la reţeaua de telefonie mobilă, Apple oferind carcase de protecţie speciale menite să atenueze problemele generate de antenă.
CEO-ul Apple, Tim Cook, admite eşecul înregistrat cu iOS 6 MapsCEO-ul Apple, Tim Cook, admite eşecul înregistrat cu iOS 6 Maps

Venind la doar câteva zile după lansarea sistemului iOS 6 şi cu atingere faţă de un serviciu premium oferit pentru produsele Apple, mesajul lui Tim Cook încearcă să repare puţin din prejudiciul adus asupra imaginii companiei, chiar dacă problema de fond este departe de a fi rezolvată. Între timp, utilizatorii de telefoane şi tablete cu sistem iOS 6 nu pot decât să spere că aplicaţia iOS Maps va fi remediată în timp util şi la nivelul promisiunilor făcute.

FOTO. S-a lansat iPhone 5 de lux la pretul de 22.000 de lire sterline. Cum arata si de ce costa atat




Pentru cei care nu ezita sa plateasca multi bani pentru un produs de lux, un designer britanic a creat, in editie limitata, 100 de iPhone 5 mai deosebite. Fiecare telefon costa 21.995 de lire sterline. FOTO in articol.

Motivul pentru care acest produs costa atat de mult este designul exterior. Telefoanele sunt placate cu aur de 18 karate si cu 53 de diamante.


Nu se stie ce dotari vor avea aceste telefoane, insa toate vor fi versiunea 64GB.


Stuart Hughes, cel care a creat acest produs, spune ca a facut la comanda, pentru un miliardar Australian, un iPhone 4S Elite Gold, in valoare de 6 milioane de lire sterline.

Sursa : http://stirileprotv.ro


INEDIT: Nord-coreenii au tablete cu Android

Un blog al Wall Street Journal a publicat o fotografie cu ceea ce pare a fi o tabletă pe care este instalat sistemul de operare Android.
 


Tabletă cu Android în Coreea de NordTabletă cu Android în Coreea de Nord / FOTO: theverge.com
În imagine se poate vedea că în Coreea de Nord se comercializează o tabletă cu sistemul de operare Android, însă nu este clar dacă este vorba de un gadget produs de nord-coreeni sau este vorba de o tabletă Samsung, produsă de duşmanii de la sud.
Sistemul de operare Android este unul de tip open source, ceea ce înseamnă că nord-coreenii au dreptul de a-l instala pe tabletele pe care le-ar produce, au declarat reprezentanţii Google, compania din spatele sistemului de operare Android. 


Sursa : 
http://www.realitatea.net

Borderlands 2 Review: diversitate la extrem


Borderlands 2 a ajuns pe rafturile magazinelor şi în mâinile pasionaţilor. Este acest joc continuarea mult-aşteptată a lui Borderlands sau avem de a face cu un sequel slab, produs doar pentru a creşte conturile producătorului Gearbox şi ale publisher-ului 2K Games?
La cinci ani după întâmplările din Borderlands, Handsome Jack, care a preluat frâiele Hyperion Corporation şi conduce Pandora, se oferă să ajute patru noi protagonişti să găsească o mare comoară ascunsă de pe Pandora, un nou aşa-zis Vault. Marele Handsome Jack îi direcţionează spre comoară însă totul se dovedeşte a fi o capcană mortală. Trădaţi de Jack, dar cu mari abilităţi de luptă, cei patru reuşesc totuşi să scape de pericolul imediat şi se găsesc singuri într-o regiune îngheţată a Pandorei. Astfeş, din start ştim care este antagonistul jocului.
Borderlands 2
Asemenea primului titlu din serie, Borderlands 2 este un First Person Shooter ce include foarte multe elemente de RPG. De fapt, producătorii jocului merg mai departe şi spun că seria Borderlands a creat un nou gen de joc: Role Playing Shooter.
Borderlands 2 oferă foarte multe posibilităţi de personalizare a experienţei de joc cu ajutorul unor elemente precum sistemul de leveling, arborele divers de abilităţi, cele patru clase de personaje şi multitudinea de arme ce pot fi găsite pe parcursul jocului.
Borderlands 2
Personajele din care putem alege în Borderlands 2 sunt Axton (clasa Commando), Maya (Siren), Salvador(Gunzerker), Zer0 (Assassin). Un al cincilea personaj numit Gaige (clasa Mechromancer) va apărea la o dată ulterioară sub forma unui DLC. Protagoniştii din primul joc sunt şi ei prezenţi în Borderlands 2 sub formă de NPC-uri.
Este aproape imposibil ca doi jucători să aibă o experienţă de joc similară, chiar şi în cadrul aceleiaşi clase existând trei arbori de abilităţi diferiţi. Orice alegere de dezvoltare a personajului poate schimba radical modul de abordare a luptelor. Spre exemplu, un personaj din clasa Assassin poate înclina balanţa spre abilităţi de sniper(recul redus, zoom superior, putere de foc crescută) sau spre abilităţile de atac cu sabia, cea din urmă fiind alegerea pe care am făcut-o eu.
Borderlands 2
Diversitatea armelor este incredibilă, iar alegerea lor influenţează de asemenea întreaga experienţă. De la grenade şi până la lansatoare de rachete, fiecare armă ce poate fi găsită are caracteristici diferite dar uşor de comparat, graţie unei interfeţe grafice foarte intuitive. Dacă tot am trecut la interfaţă, pot lăuda şi modul facil prin care poate fi gestionat inventarul, căci vânzarea, cumpărarea sau aruncarea unui obiect este acum floare la ureche.
Trasul cu arma este o experienţă interesantă, fiecare armă având propria personalitate şi propriul fel de a scădea viaţa inamicului. Borderlands 2 este un shooter bazat pe valori de damage (asemănător cu RPG-uri precum Diablo), deci cu excepţia inamicilor foarte slabi, un headshot nu va omorî inamicul ci îi va scădea viaţa, de multe ori într-o proporţie mai mare decât dacă ar fi fost lovit în restul corpului.
Borderlands 2
Firul epic principal este coerent şi bine construit, însă jocul oferă şi o multitudine de obiective secundare foarte diverse, de la misiuni de investigaţie şi până la uciderea de monştri pentru blana lor, numai bună de înfrumuseţat pălăria unui distins domn. Fanii umorului din primul Borderlands pot fi fericiţi: şi Borderlands 2 vine cu o ofertă abundentă de momente care stârnesc hohote de râs.
Însă Borderlands 2 nu este pur şi simplu un shooter-rpg. La fel ca primul joc din serie, modul multiplayer cooperativeste prezent şi îşi face treaba excelent. Practic poţi juca întreg jocul de unul singur sau împreună cu 3 persoane. Pe măsură ce sesiunea de joc are mai mulţi jucători (până la 4), inamicii de pe acel server devin tot mai puternici pentru a le oferi jucătorilor o provocare pe măsura numărului lor. Evident, dificultatea scade atunci când un jucător se deconectează.
Borderlands 2
Tot modul co-op este şi scena în care se poate observa cu uşurinţă modalitatea în care abilităţile personajelor se completează şi îmbogăţesc experienţa de joc. Spre exemplu, dacă toate cele patru clase ar fi prezente pe un server, ele şi-ar putea folosi puterile specifice pentru a elimina în mod tactic un inamic. Zer0 poate activa o hologramă a sa care îl va ţine ocupat pe inamic în timp ce adevăratul Zer0 se furişează şi-l loveşte din spate cu sabia sa puternică,Maya ridică apoi inamicul într-o bilă de energie dăunătoare şi imobilizantă, Axton poate amplasa o mitralieră fixă şi inteligentă care ciuruie adversarul aflat încă sub vraja Mayei, iar Salvador face acelaşi lucru activându-şi dual-wielding-ul, adică posibilitatea de a folosi două arme în acelaşi timp. Rezultatul? Eliminarea unui oponent puternic într-un mod total diferit faţă de experienţa single-player.
Pot spune totuşi că, pentru a avea o experienţă plăcută în co-op, trebuie să fii descurcăreţ. Echipamentele, muniţia, banii sau materialele valoroase care pot fi luate de pe inamici ucişi sau din cutii de aprovizionare sunt furnizate pe principiul primul venit-primul servit. Acest lucru înseamnă că un jucător mai distrat ar putea rămâne fără muniţie şi bani după o perioadă de timp, dar atunci când viaţa e crudă… trebuie să te adaptezi.
Borderlands 2
Inamicii din Borderlands 2 sunt foarte variaţi atât vizual cât şi comportamental. Există zeci de feluri de creaturi mai mult sau mai puţin umanoide şi chiar roboţi, fiecare având propriile slăbiciuni şi puncte forte. Îmi vine în minte un inamic destul de des întâlnit care mă face să râd de fiecare data: un grăsan uriaş şi furios care poate fi decapitat cu un glonţ bine plasat (mai ales ca sniper), moment în care începe să alerge furios cu pumnii înainte spre orice fiinţă vie din jurul său - de multe ori asta înseamnă că porneşte o bătaie pe cinste între el şi prietenii săi, la care asişti în calitate de spectator.
Vehiculele sunt şi ele prezente în Borderlands 2, dar controlul acestora mi se pare incredibil de simplist şi stângaci realizat având în vedere complexitatea totală a jocului.
Borderlands 2
Estetic, Borderlands 2 păstrează stilul grafic cel-shaded care a consacrat titlul precedent, dar cu ceva îmbunătăţiri. Jocul arată superb, ca o carte de benzi desenate ce a prins viaţă, iar lumea Pandorei este pur şi simplu încântătoare. Fiecare zonă în care se desfăşoară misiuni este vastă, frumos detaliată şi colorată.
Borderlands 2 este un joc solid care a clădit o experienţă completă prin alăturarea părţilor bune din Borderlands cu sugestiile fanilor. Avem de a face cu o poveste incitantă, o campanie mai lungă (în jur de 30 de ore), mai multe posibilităţi de personalizare şi o grafică superbă. Borderlands 2 poartă cu demnitate şi mândrie numele seriei mai departe, fiind un joc mai bun decât predecesorul său.

Un virus iti poate sterge tot ce ai in telefon. Cum te protejezi gratuit

Un virus iti poate sterge tot ce ai in telefon. Cum te protejezi gratuit


Specialistii in securitate de la Bitdefender au lansat o aplicatie care nu lasa softurile periculoase sa iti rada continutul telefonului.
Compania romaneasca de securitate Bitdefender lanseaza o aplicatie gratuita care protejeaza telefoanele cu Android de atacurile care folosesc vulnerabilitatea USSD descoperita recent. Exploatand aceasta problema a sistemului de operare, informatiile aflate in memoria smartphone-ului pot fi sterse de la distanta.
Vulnerabilitatea a fost descoperita chiar in aceasta saptamana. Specialistii de la Bitdefender sustin ca ea ar permite unui atacator sa declanseze de la distanta diverse comenzi ce putn milioane de utilizatori de smartphone-uri in pericol de a-si pierde datele.
"Publicitatea iscata in jurul acestei vulnerabilitati creste probabilitatea unui atac, cu atat mai mult cu cat exploatarea sa nu necesita cunostinte tehnice deosebite", sustineBitdefender pe blogul sau.
Aplicatia gandita de romani, USSD Wipe Stopper, poate fi descarcata gratuit din Google Play. Ea ii da de stire posesorului telefonului atunci cand e pe cale sa se activeze un proces care poate duce la pierderi de date.
In momentul cand vulnerabilitatea a iesit la lumina, specialistii Bitdefender s-au pus in miscare si au dezvoltat cea mai buna solutie de protectie care exista in acest moment pe piata – Bitdefender Wipe Stopper. Este gratuita, deci o recomandam tuturor utilizatorilor de Android’’, spune Alexandru Balan, Chief Security Researcher, Bitdefender.

Vrei sa fii mai destept decat Einstein? Gadgetul acesta creste performantele creierului cu 250%

Vrei sa fii mai destept decat Einstein? Gadgetul acesta creste performantele creierului cu 250%


Un student american a proiectat dispozitivul. Pretul este mai mic decat al unui iPad.
Dai 99 de dolari si ai un creier cu 250% mai bun. Asa poate fi promovat noul gadget proiectat de Benjamin Syzek, student la Universitatea din Michigan.
Dispozitivul creat de el produce un curent transcranian care imbunatateste fantastic performantele creierului. E un fel de overclocking.
Curentul trece prin frunte, insa intentitatea lui nu depaseste 5 mA, asta inseamna ca nu exista efecte negative asupra corpului uman, pe termen lung. Sau cel putin asa sustine inventatorul. 
Deocamdata dispozitivul nu a fost testat si nu are aprobarile necesare pentru a fi comercializat, pentru a imbunatati performantele oamenilor de rand.
Gadget-uri asemanatoare sunt folosite si de catre armata americana, pentru a-i antrena pe lunetisti si pe pilotii de drone.

Aparatul care „vede sub piele” îi va ajuta pe medici să diagnosticheze diferite boli, inclusiv cancere


O tehnică optică revoluţionară permite specialiştilor să vizualizeze vasele de sânge de sub stratul exterior al pielii, putând fi astfel diagnosticate afecţiuni dermatologice - inclusiv cancerul pielii - fără a recurge la metode invazive, precum biopsiile
Cu ajutorul acestei tehnici, pot fi create "hărţi" 3D de înaltă rezoluţie ale reţelei vasculare de sub epidermă, medicii putând astfel monitoriza, diagnostica şi trata afecţiuni precum cancerul de piele, eczema şi dermatitele.
Cercetătorii de la Universitatea Medicală din Viena, Austria, şi de la Universitatea Ludwig-Maximilians din Munchen, Germania, au utilizat o tehnică numită OCT (optical coherence tomography), pe care au testat-o pe diferite porţiuni ale corpului: pe pielea sănătoasă a palmei, pe un antebraţ afectat de eczemă determinată de o reacţie alergică, pe pielea frunţii unei persoane ce suferea de dermatită şi pe faţă, în dreptul unui carcinom bazocelular, o formă de cancer al pielii (în dreapta în fotografia de mai jos).
Aparatul care „vede sub piele” îi va ajuta pe medici să diagnosticheze diferite boli, inclusiv cancere
Reţeaua de vase de sânge care vascularizează pielea afectată de aceste probleme diferă semnificativ de cea care corespunde porţiunilor de piele sănătoasă (în stânga în imaginea de mai sus), iar pe această bază dermatologii pot identifica anumite afecţiuni.
În oftalmologie, această tehnică se foloseşte încă din anii 1990, iar acum ea a atras şi atenţia dermatologilor.
Diagnosticul cu ajutorul acestei metode ar reduce necesitatea efectuării biopsiilor; de asemenea, îi poate ajuta pe medici să estimeze cât de rapidă ar putea fi creşterea şi răspândirea unei tumori, dar şi să monitorizeze efectele unor tratamente, precum chimioterapia locală.

Evenimentul extraordinar observat pe cer în anul 1006 şi-a găsit explicaţia (FOTO/VIDEO)


În perioada cuprinsă între 30 aprilie şi 1 mai 1006, locuitorii planetei Pământ au fost martorii unui eveniment extraordinar: cea mai strălucitoare explozie stelară înregistrată în istoria omenirii. Acum, la mai bine de o mie de ani distanţă, o echipă de cercetători spanioli a ajuns la concluzia că supernova observată de mai multe civilizaţii de pe Terra s-a petrecut ca urmare a ciocnirii a două stele albe pitice.
Mai multe comunităţi de astronomi din întreaga lume au observat supernova petrecută în anul 1006. Mai mulţi astronomi, printre care şi cei chinezi, au lăsat în urma lor scrieri în care subliniau faptul că evenimentul a putut fi observat timp de trei ani. Doctorul şi astronomul egiptean Ali ibn Ridwan (988-1061) este autorul celei mai detaliate descrieri a fenomenului, specialistul scriind că explozia stelară era de trei ori mai luminoasă decât Venus, iar lumina emisă măsura aproximativ un sfert din strălucirea Lunii.
Pilar Ruiz-Lapuente, coautor al studiului publicat în prestigiosul jurnal Nature, afirmă că „cercetarea noastră a ajuns la concluzia că nu există nicio stea rezultată din această explozie”. Jonay González Hernández, celălalt autor al cercetării, explică: „Am efectuat o explorare exhaustivă a zonei în care avut loc explozia supernovei în 1006 şi nu am găsit nimic, ceea ce ne face să concluzionăm că acest eveniment a fost, cel mai probabil, rezultatul unei coliziuni dintre două stele albe pitice cu mase similare”.
Specialiştii afirmă că supernova care a fost observată în 1006 a fost provocată de o explozie termonucleară ce a avut loc atunci când masa unei stele albe pitice a atins limita Chandrasekhar (masa critică, de 1,4 ori masa Soarelui nostru). Explozia a dus la expulzarea în spaţiu a întregii materii, fără a lăsa în urmă vreo rămăşiţă stelară.
O imagine realizată de specialiştii de la NASA arată rămăşiţele exploziei colosale observate în 1006:
SN 1006, cea mai luminoasă supernovă
Acest clip video ilustrează procesele ce duc la apariţia unei supernove:

Bitdefender USSD Wipe Stopper, protecţie împotriva breşei de securitate USSD din Android


Acum trei zile, un cercetător din cadrul Berlin Institute of Technology a prezentat o breşă de securitate a software-ului rulat de terminalul Samsung Galaxy S III, aceasta permiţând unui atacator să trimită coduri USSD care vor rula automat. Pe această cale, un terminal poate fi resetat la setările din fabrică şi, în funcţie de terminal şi codurile speciale acceptate de acesta, se pot imagina şi alte forme de atac.
Ulterior, după cum am menţionat printr-o actualizare a ştirii originale, Samsung a făcut publică o declaraţie conform căruia acest bug este unul al platformei Android. Într-adevăr, acest bug este cunoscut şi a fost deja corectat în Android 4.1, însă nu toate terminalele se comportă identic atunci când se încearcă o exploatare a acestei deficienţe. În funcţie de implementare, unele modele doar vor afişa codul USSD strecurat într-o pagină Web, cod QR sau tag NFC, iar altele vor trece direct la executarea operaţiunii, la fel ca terminalul cu care s-a făcut demonstraţia
Pentru a preîntâmpina eventualele probleme, BitDefender a lansat un instrument de protecţie. Disponibil gratuit în Google Play Store, Bitdefender's USSD Wipe Stopper permite testarea prezenţei vulnerabilitate pe terminalul pe care este instalat şi interceptează toate apelurile către aplicaţia Dialer care l-ar putea declanşa.

Dovada incredibila gasita pe Marte de robotul Curiosity. Ce exista in trecut pe aceasta planeta

Dovada incredibila gasita pe Marte de robotul Curiosity. Ce exista in trecut pe aceasta planeta


Robotul se afla deja de 7 saptamani pe Planeta Rosie.
Roverul Curiosity, care exploreaza Planeta Marte, a reusit sa afle ca, in trecut, pe teritoriul acesteia se aflau rauri. El le-a trimis oamenilor de stiinta aflati pe Pamant imagini care demonstreaza acest lucru.
In fotografii se pot vedea pietris si nisip. Judecand dupa felul in care arata, cercetatorii de la NASA sustin ca ar fi fost erodate si transportate de apa. Fotografiile trimise de Curiosity le ofera oamenilor de stiinta indicii importante privind debitul si lungimea raurilor.
"E prima data cand vedem pe Marte piertris adus de apa", spune William Dietrich de la Universitatea California. 
Pornind de la imaginile trimise de Curiosity si analizand dimensiunile pietrelor, cercetatorii au concluzionat ca apa curgea cu 0,91 m/s la o adandime de 1 m, potrivitNASA. Pentru ca pietrele au o forma rotunjita, se presupune ca ele ar fi fost transportate pe distante considerabile. 
Dupa cum arata pietrele, e foarte putin probabil ca ele sa fi fost transportate de vant. Drept urmare, cercetatorii sustin ca este foarte posibil ca, in urma cu milioane de ani, pe Planeta Marte sa fi existat ape curgatoare.

Cele mai reuşite logouri Google

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.  Site-ul geeksugar.com prezintă cele mai inovative logouri Google lansate în cei 14 de activitate, scrie businessmagazin.ro
.




GOOGLE LOGOGOOGLE LOGO
Google este o corporaţie americană care deţine cel mai popular motor de căutare pe internet. Compania a fost fondată în 1998 de doi doctoranzi de la Universitatea Stanford, Larry Page şi Sergey Brin. Vezi galeria FOTO.











1,5 milioane de minunăţii descoperite în adâncuri (FOTO, VIDEO)


O navă de cercetare a descoperit mai bine de un milion de noi specii de organisme, după ce a străbătut apele oceanelor Pacific, Atlantic şi Indian.
Expediţia Terra a efectuat un traseu de 112.654 kilometri ce a durat 36 de luni. În această lungă călătorie, oamenii de ştiinţă au descoperit nenumărate creaturi nemaiîntâlnite despre care se crede că ar asigura mare parte din oxigenul prezent în atmosferă. 
Specialiştii susţin că descoperirile au potenţialul de a ne face să înţelegem mai bine impactul schimbărilor climatice asupra oceanelor, arătând lumii întregi vulnerabilitatea oceanelor în faţa acţiunilor umane. 
Mai mult de 30.000 de mostre de apă de mare au fost prelevate dintr-o varietate mare de locuri subacvatice din întreaga lume, proces care a dus la descoperirea a 1,5 milioane de specii de plancton cu dimensiuni de la un centimetru, la o fracţiune de milimetru. 
Cu această ocazie, oamenii de ştiinţă au subliniat faptul că în Oceanul Atlantic există 50.000 de fragmente de plastic la fiecare kilometru pătrat. Astfel de materiale, care nu se deteriorează decât după sute de mii de ani, pot intra în lanţul trofic prin peşti, păsări marine şi alte animale, ajungând astfel până la om. 
Acum, mostrele, care au fost prelevate de-a lungul a 2 ani de la adâncimi de 2000 de metri, vor fi prezentate în cadrul unei expoziţii speciale ce va avea loc la Muzeul de Ştiinţă din Londra.
„Dacă o anumită specie devine sensibilă la temperatura şi migrează, ea ar putea devasta întreg lanţul trofic şi implicit, pescuitul local. Dorim să cunoaştem rolul fiecărei specii pentru a putea afla cum vor arăta oceanele peste 50 sau 100 de ani. Printre descoperiri se găsesc creaturi incredibil de importante pentru generarea de oxigen. Jumătate din oxigenul planetei este produs de oceane”, a declarat Chris Bowler, coordonatorul expediţiei. 
Diatom - Indian Ocean / Foto: Jennifer Gillette - UCD - Tara Oceans - 2010
Vellela - Atlantic / Foto: Patrick Chang - CNRS - Tara Oceans - 2010
Diatom Bacillariophyta - North Pacific/ Foto: Luis Gutierrez Heredia - UCD - Tara Oceans - 2011
Polychaeta - Mediterranean / Foto: Christian Rouviere - CNRS - Tara Oceans - 2009
Porpita Bottom – Cnidaria - North Pacific/ Foto: Luis Gutierrez Heredia - UCD - Tara Oceans
Radiolarian - Mediterranean / Foto: Franck Preijger - CNRS - Tara Oceans - 2009
Radiolarian - North Pacific / foto: Luis Gutierrez Heredia - UCD - Tara Oceans - 2011

Facebook a declarat război conturilor şi like-urilor false. A început să le şteargă

Facebook a început să înlăture conturile fictive şi Like-urile false, în cadrul unei operaţiuni menite să ducă la o reţea de socializare mai "curată".
 


Facebook face curat în propria ogradăFacebook face curat în propria ogradă
Sute de mii de pagini din toată lumea au început să-şi piardă din fanii de pe Facebook după ce reţeaua de socializare a declanşat o operaţiune de eliminare a conturilor false şi a Like-urilor nelegitime, scrie techcrunch.com. Una dintre acestea este Texas HoldEm Poker a celor de la Zynga, pe locul trei ca nivel mondial ca popularitate, care a pierdut peste 100.000 de Like-uri în fiecare zi.
Situaţia nu va fi însă la fel de gravă pentru toată lumea. "În medie, mai puţin de 1% dintre like-urile pentru fiecare pagină vor fi înlăturate, asta dacă paginile au respectat regulile noastre de funcţionare şi nu au cumpărat fani la kilogram", au declarat reprezentanţii Facebook. 


Sursa : http://www.realitatea.net

DESCOPERIRE importantă a robotului Curiosity. Ce urme a găsit pe solul marţian - FOTO

Cercetătorii de la NASA au anunţat, joi, că robotul american Curiosity, aflat pe Marte de pe data de 6 august, a avut o primă descoperire importantă legată de solul marţian.

Robotul Curiosity a descoperit urmele unui fost pârâu de pe Marte (Imagine: AFP / MediafaxFoto)
Confom oamenilor de ştiinţă, Curiosity a descoperit pe solul marţian pietre ce provin din albia unui fost pârâu, confirmând astfel ipoteza referitoare la prezenţa apei în trecutul planetei roşii
Alte indicii despre prezenţa apei pe Marte au fost deja observate, dar este pentru prima dată când astfel de sedimente, lăsate de scurgerile de apă, au fost descoperite.
Sondele spaţiale au realizat de multă vreme fotografii ale unor canale la suprafaţa lui Marte, despre care se presupunea că erau formate prin scurgerea apei, în trecutul planetei.
Imaginile transmise de Curiosity prezintă pietrişuri, pietricele şi nisipuri cimentate într-un strat de roci conglomerate cu o grosime de 10-15 centimetri, datând probabil din urmă cu mai multe miliarde de ani, a declarat într-o conferinţă de presă William Dietrich de la Universitatea California, unul dintre specialiştii implicaţi în această misiune.
Acele pârâuri ar fi putut să existe timp de "mii sau chiar milioane de ani", a adăugat el.
Mărimea pietrelor - care variază de la cea a unui fir de nisip la cea a unei mingi de golf - şi forma lor oferă o idee despre viteza şi distanţa de scurgere a acelui pârâu.
"Pornind de la mărimea acestor pietre (dintre care unele s-au desprins din rocă), putem să deducem că apa curgea cu aproximativ 0,91 metri pe secundă" şi că apa avea o adâncime de circa un metru, corespunzătoare distanţei dintre glezne şi coapse", a precizat William Dietrich.
"Forma acestor pietre dezvăluie faptul că ele au fost transportate, iar mărimea lor confirmă că nu au fost transportate de vânt, ci de un curs de apă", a subliniat Rebecca Williams de la Planetary Science Institute din oraşul Tucson (Arizona), membră a echipei de cercetători care coordonează misiunea Curiosity.
Forma rotunjită a anumitor pietre indică faptul că au fost transportate pe distanţe lungi, de pe înălţimile unui bazin, de unde porneşte un canal denumit "Peace Vallis" care se întâlneşte cu această scurgere aluvială.
Abundenţa de canale în acest bazin i-a determinat pe savanţi să creadă că aceste scurgeri de apă erau continue sau repetate pe parcursul unei periode îndelungate, nefiind ocazionale sau durând doar câţiva ani, afirmă oamenii de ştiinţă americani.
Ei consideră că roverul Curiosity se află în mijlocul unei reţele de foste pârâuri şi râuri.
Cercetătorii vor putea să folosească instrumentele de la bordul robotului Curiosity pentru a determina compoziţia chimică a acestui strat de roci conglomerate, ce ar putea să dezvăluie mai multe informaţii despre caracteristicile mediului umed în care s-au format acele sedimente.
Descoperirea a fost făcută într-un punct aflat la nord de craterul Gale, pe ecuatorul marţian, la poalele muntelui Sharp, un munte înalt de 5.000 de metri ce se află în interiorul craterului şi care este destinaţia finală a robotului Curiosity.
Curiosity a studiat prima bucată de rocă marţiană la începutul săptămânii, mai ales pentru a-şi testa braţul robotizat, iar apoi şi-a reluat drumul pentru a ajunge la Glenelg, o zonă interesantă din punct de vedere geologic, aflată la intersecţia a trei tipuri diferite de structuri geologice.
NASA speră să descopere acolo roci interesante de analizat şi să efectueze primele foraje în solul marţian.
Destinaţia finală a robotului Curiosity este Muntele Sharp, aflat la o distanţă de opt kilometri de punctul său de plecare. Pentru a parcurge acest traseu, robotul va avea nevoie de cel puţin trei luni, întrucât roverul străbate circa 100 de metri pe zi.
Curiosity, care a costat 2,5 miliarde de dolari, reprezintă prima misiune de astrobiologie lansată de NASA, după succesul sondelor marţiene Viking din anii 1970, fiind, totodată, cel mai sofisticat şi mai performant laborator ştiinţific robotizat trimis vreodată de pământeni pe o altă planetă.