miercuri, 17 octombrie 2012

Microsoft Surface, Tableta care face furori?


Aşteptarea a luat sfârşit, Microsoft Surface, tableta concepută în totalitate de Microsoft, este disponibilă prin sistemul de precomanda. Mă rog, a fost disponibilă, pentru că stocul s-a epuizat într-o zi.

Tableta este disponibilă în mai multe variante de culori, memorie internă şi versiune de Windows. Au fost voci care se arătau nemulţumite de preţul tabletei. Mă mir că nu vă plângeţi de preţurile exagerate a celor de la Apple. Varianta cea mai slabă pleacă de la 399 $ şi vine cu o memorie internă de 32GB. 

Pentru încă 119$ poţi achiziţiona şi Touch Cover-ul, coperta care poate fi folosită şi pe post de tastatură.
Varianta de 64 de Gb este disponibilă la preţul de 699$, iar Touch Cover-ul este inclus în pachet.
În magazine tableta va fi lansată în data de 26 octombrie, nu există date despre România, dar dacă se păstrează tradiţia şi suntem tot ultimii din lume, probabil o vom avea prin decembrie.

Foxconn recunoaste ca a folosit minori de 14 ani pentru producerea celebrelor gadgeturi iPhone si iPad

Foxconn recunoaste ca a folosit minori de 14 ani pentru producerea celebrelor gadgeturi iPhone si iPad


Compania Foxconn recunoaste acuzatiile din presa de incalcare a legislatiei muncii din China
Foxconn Technology Group, cel mai mare producator si furnizor de componente electronice din lume pentru companii precum Apple, Samsung sau Microsoft, a recunoscut faptul ca tineri de 14 ani au lucrat la una dintre fabricile din China.
"O ancheta interna realizata de compania noastra a confirmat stirile din presa chineza, conform carora o parte dintre angajati, ce au participat la un program de intership de scurta durata, au avut sub varsta legala de 16 ani", se arata intr-un comunicat Foxconn. "Nu este doar o incalcare a legislatiei muncii din China, este si o incalcare a politicilor Foxconn", au mai adaugat  reprezentantii companiei.
Minorii au lucrat aproximativ trei saptamani in fabrica din Yantai, provincia Shandong. Acestia au reprezentat 2,7% dintr-un total de 1,2 milioane angajati de la Foxconn.
Acesta este un nou incident dintr-o serie de probleme ce apar constant la Foxconn. La inceputul acestei luni muncitorii au intrerupt lucrul la fabrica din Zhengzhou. Compania a negat existenta protestului, insa a recunoscut ca au existat neintelegeri la una dintre liniile de productie.
Si la fabrica din Taiyuan au fost probleme. Muncitorii au incetat munca pentru o zi, in urma unei incaiereri ce s-a terminat cu trimiterea a 40 de persoane la spital, potrivit CNN.

HTC anunta HTC J Butterfly, primul smartphone cu display de 5" 1080p

HTC anunta HTC J Butterfly, primul smartphone cu display de 5  1080p


HTC J Butterfly, telefonul taiwanez cu ecran cu densitate 440 ppi si memorie RAM de 2 GB. GALERIE FOTO
HTC lanseaza HTC J Butterfly (HTL21), primul telefon cu ecran de 5 inch si rezolutie de 1920 x 1080 pixeli. Display-ul Super LCD 3 are o densitate uimitoare de 440 ppi (pixels per inch).
Smartphone-ul este echipat cu un procesor quad-core cu frecventa de 1,5 GHz, o memorie RAM de 2 GB si un spatiu de stocare de 16 GB, ce poate fi extins cu un card microSD. Telefonul este rezistent la praf si la apa (IPX5).
HTC J Butterfly va fi disponibil pentru inceput in Japonia. Noul model va avea instalat sistemul de operare Android 4.1 Jelly Bean.
Specificatii tehnice:
  • Dimensiuni: 143 x 71 x 9,1 mm
  • Greutate: 140 grame
  • Culori: rosu, negru, alb
  • Ecran: Super LCD 3, 5 inch
  • Rezolutie: 1920 x 1080 pixeli
  • Densitate: 440 ppi
  • Sistem de operare: Android 4.1 Jelly Bean
  • Procesor: quad-core, 1,5 GHz
  • Chip: Qualcomm APQ8064 Snapdragon S4
  • Memorie RAM: 2 GB
  • Spatiu de stocare: 16 GB + microSD
  • Camera: 8 MP, 1080p
  • Camera frontala: 2 MP
  • Conectivitate:  LTE, NFC, Bluetooth 4.0 (LE), WiFi: 802.11a/b/g/n
  • Baterie: 2020 mAh

Viorel Spinu. Cum inveti sa construiesti roboti in 5 ore

Viorel Spinu. Cum inveti sa construiesti roboti in 5 ore


Viorel este autorul primei carti de Arduino, o placuta prin care poti sa comanzi roboti.
Viorel Spinu a incercat sa duca o viata normala de programator. Nu i-a iesit. Pasiunea pentru roboti era prea mare. Iar atunci cand faci ceva cu pasiune, apar si rezultate. Cea mai noua creatie, Tastatura care in loc de butoane are cutii de bere, i-a fost laudata de presa internationala.
Pentru ca vrea sa ii invete si pe altii sa contruiasca roboti, Viorel si prietenii lui organizeaza mereu cursuri gratuite, care s-au tinut inclusiv la Politehnica din Bucuresti. Acum, el a pus bazele primei carti romanesti de Arduino, iar cine o rasfoieste putin poate invata sa "dreseze" robotii.

Rep.: La voi in atelier am auzit spunandu-se ca un robot, daca nu are un soft pe masura lui, este la fel de inteligent ca o piatra. Placuta Arduino ii ajuta pe utilizatori sa programeze roboti cu un limbaj simplu. Ce pot invata utilizatorii din cartea ta, ne poti da cateva exemple de programe ?
V.S.: Foarte corect, o alta paralela in aceasta zona este cea cu sistemul de operare si calculatorul. Un calculator care nu are sistem de operare este doar o aglomerare de plastic si metal. Devine util doar atunci cand se instaleaza si software. Exact la fel este si in cazul robotilor. Avem motoare, roti, senzori si creier (Arduino) si in plus, setul de instructiuni care face ca robotul sa se comporte intr-un anume fel. In zilele noastre, a programa un robot a devenit un lucru simplu. Limbajul este accesibil, de nivel inalt, foarte apropiat de limbajul natural.
if (distance > 10) {
go (MAX_SPEED);
}
ceea ce in traducere in limba romana ar inseamna:
daca distanta este mai mare decat 10,
atunci mergi cu viteza maxima
Simplu, nu ?
Scopul cartii “Arduino pentru Incepatori” este tocmai acela de a permite cuiva care nu a mai folosit niciodata Arduino, nu a mai programat niciodata si este incepator in domeniul electronicii sa creeze lucruri in zona roboticii si a sistemelor cu Arduino. Abordarea este integral bazata pe exemple, chiar de la pagina 5 vei invata sa aprinzi un led cu Arduino (unul dintre cele mai simple lucruri care le poti face). Lucrurile continua in acelasi stil, cu prezentarea tuturor componentelor uzuale din ecosistemul Arduino. Cate exemple dintre componentele abordate in carte: senzori de lumina, senzor de temperatura, senzori de umiditate, senzori de distanta, mini difuzor, senzor de alcool, senzori de forta, senzori de apasare, accelerometre (ca cele din telefonul tau), placi de retea pentru Arduino, LCD-uri.
Cea de-a doua parte a cartii prezinta 20 de proiecte cool folosind Arduino, bazate pe componentele prezentate in prima parte a cartii. Cateva exemple de proiecte:
  • Termometru cu Arduino si mingi de ping-pong
  • Stocarea online a datelor atmosferice folosind Google Docs
  • Mouse tip manusa cu accelerometru si Arduino
  • Harpa cu laser
  • Toba cu Arduino
  • Cum sa faci o floare sa te traga de maneca cand ai uitat sa o uzi
  • Accelerometru pentru automobil
Toate proiectele sunt prezentate pe larg si contin toate scheme de conectare precum si codul sursa integral, toate fiind gandite pentru cei care nu au mai folosit niciodata Arduino inainte.

Rep.: Cum te-ai indragostit de roboti, a fost dragoste la prima vedere?
V.S.: Pe scurt, da. Dupa 10-15 ani de programare server-side, dintr-o intamplare mi-a ajuns pe mana o placa Arduino. M-a fascinat ideea de a programa un sistem care chiar sa interactioneze cu lumea reala, pentru ca pana atunci tot ceea ce programasem eu traia doar intr-un server. Mi-a luat cateva zile ca sa ma obisnuiesc cu conceptele. Chiar daca aveam o experienta destul de indelungata in zona programarii si nu aveam nici o problema in a intelege codul sursa, faptul ca trebuia sa asimilez intr-un timp foarte scurt multe concepte noi din zona de hardware mi-a creat destul dificultati in acele zile. Am gasit multe materiale pe Internet, dar nivelul de accesibilitate era extrem de variat. Gaseam astfel tutoriale pe care nu le intelegeam aproape deloc, pentru ca erau scrise la un nivel avansat si eu nu intelegeam termenii folositi, sau gaseam tutoriale pe care le reuseam sa le inteleg, dar care acopereau doar o mica parte din ceea ce imi doream eu sa experimentez. Mi-am dorit foarte tare sa existe o carte care sa imi prezinte lucrurile pas cu pas, pe intelesul meu, de la foarte simplu la complex. Asa ca, peste patru ani, am scris eu aceasta carte, prima carte in limba romana despre Arduino.

Rep.: Ce ii trebuie unei persoane care doreste sa se apuce de construit roboti?
V.S.: Chef si dorinta sa faca asta, asta este tot ce este necesar. Probabil ca ma vei contrazice imediat: “pai si bani nu-ti trebuie ?”. Da, ar fi bine sa-i ai, dar se poate foarte bine si fara. Este adevarat ca exista si componente complexe pentru robotica, care nu sunt ieftine. Insa la fel de adevarat este ca se pot face roboti perfect functionali cu un buget de 10 sau 20 de RON pentru fiecare robot, folosind componente recuperate din alte dispozitive. Am vazut astfel de roboti la un concurs de robotica din Oradea acum cativa ani (http://on.fb.me/R3Cn2Shttp://on.fb.me/RaG0rmhttp://on.fb.me/PSWC2p,http://on.fb.me/T1kcLehttp://on.fb.me/QcFXs4), roboti care erau construiti din cutiute de medicamente, sarma, motorase reconditionate, si doar cateva componente electronice. Toti erau perfect functionali, iar iar premiul 1 a fost luat de unul dintre acesti robotei.
Nuantand afirmatiile, pentru un buget redus si mult timp liber, abordarea prezentata mai sus este perfect valabila. In mod ideal insa, pentru a echilibra timpul consumat si bugetul investit, ti-as recomanda sa incepi avand la dispozitie o carte Arduino pentru incepatori si un kit Arduino pentru Incepatori (care are deja inclusa placa Arduino UNO). Kit-ul contine tot ceea ce ai nevoie ca sa experimentezi toate conceptele din zona roboticii si programarii, iar multe dintre exemplele din carte utilizeaza componentele incluse in kit-ul Arduino pentru Incepatori.

Rep.: Tu si prietenii tai de la inventeaza.ro ati avut numeroase workshopuri gratuite de robotica in Politehnica si la diverse scoli, unele de la sat. Cat timp le lua studentilor si elevilor vostri sa invete sa faca un robot simplu?
V.S.: In jur de 5-7 ore. Toate workshop-urile pe care le-am sustinut in ultima perioada s-au intins doar pe durata unei singure zile (8 - 10 ore). In prima parte a zilei avem 2-3 ore de prezentari teoretice, apoi fiecare primeste componentele hardware, iar workshop-ul se incheie de obicei cu un concurs de sumo in care robotii construiti de participantii la workshop se bat in ring.

Rep.: Se poate trai din asa ceva?
V.S.: In nici un caz la fel de bine ca din programarea server-side, dar pasiunea este infinit mai mare.

Rep.: De cand te-ai apucat de roboti, simti ca a crescut piata in Romania, ca exista mai multi oameni dornici sa invete?
V.S.: Da. Lucrurile au devenit mai accesibile, iar numarul de tutoriale si proiecte a crescut simtitor. As vrea sa anunt si primul curs Arduino in limba romana, curs pe care l-am lansat chiar saptamana trecuta. Cursul este complet gratuit, iar daca vrei sa te inscrii, tot ce ai de facut este sa ne dai o adresa de email si noi iti vom trimite in fiecare saptamana cate o lectie noua. Inscrierile se fac pe http://robofun.ro/curs.

Romania este a treia tara din Europa care va oferi servicii de telefonie mobila 4G

Romania este a treia tara din Europa care va oferi servicii de telefonie mobila 4G


La noi, tehologia 4G va fi disponibila pana la sfarsitul lui 2012. Iar in cel mult un an si jumatate, filmele si internetul vor veni aproape oriunde pe telefon, la viteze incredibile.
"Avem planuri sa lansam 4G pana la sfarsitul anului, asa ca va sosi foarte curand si va fi mai rapid decat serviciile pe care le asiguram astazi", a declarat Jean-Francois Fallacher, CEO Orange.
Si ceilalti operatori vor oferi servicii 4G, mult mai bune decat cele de acum.
Tehnologia 4G nu este insa compatibila cu actualele telefoane mobile, asa ca doritorii vor trebui sa isi cumpere aparate noi. Nu va fi insa o cheltuiala de nesuportat. Totusi, tehnologia 4G difera de cea actuala doar prin viteza.
In conditiile in care internetul pe mobil este deja mai mult decat suficient, intrebarea logica este de ce ne intereseaza asa de mult 4G-ul? Raspunsul e ca toata lumea va vrea sa va ofere si internet, si televiziune, si telefonie.
Cei 3 sefi ai celor mai mari companii din Romania au dezvaluit la evenimentul organizat de Ziarul Financiar ce telefon foloseste fiecare. CEO-ul Orange Romania foloseste un iPhone 4S, seful Vodafone un iPhone 4, iar CEO al Cosmote Romania&Romtelecom detine un iPhone 4S si un Samsung Galaxy S3.
Tehnologia 4G nu ofera doar distractie, ea va putea ajuta si la salvarea vietilor. Cantitatea de date transmisa sa fie cantitatea care sa permita sa transmiti imaginile, sa transmiti radiografiile, computer-tomografiile care sunt facute, filmele sa le transmiti la calitate si rezolutie buna pe care sa poata sa le citeasca medicul pe partea cealalta.
Deocamdata operatorii se feresc sa spuna cat vor costa si abonamentele 4G, dar spun ca vor fi mai ieftine decat in alte tari.

DEZVĂLUIRE ÎN PREMIERĂ: Cum arată măruntaiele Google

Google a prezentat în premieră imagini realizate în interiorul data centerelor pe care le deţinece au fost învăluite până acum într-un văl de mister. 


Data center GoogleData center Google
Data centerele Google sunt labirinturi uriaşe de servere care procesează căutările internauţilor, redau clipuri YouTube şi distribuie emailuri pentru milioane de oameni, scrie Huffington Post

Dacă până acum data centerele Google au fost învăluite într-un văl gros de mister, compania americană a decis să le prezinte publicului larg printr-un site creat special în acest sens. Site-ul conţine fotografii realizat în cele 8 data centere pe care Google le are în Statele Unite, Finlanda şi Belgia. De asemenea, Google construieşte în prezent data centere în Hong Kong, Taiwan, Singapore şi Chile.
În plus, data center-ul din North Carolina poate fi "vizitat" cu ajutorul serviciului Street View:

View Larger Map

Sursa : 
http://www.realitatea.net

Tim Stevens de la Engadget a dezvaluit secretele noului iPad Mini la iLike IT cu George Buhnici




De acum e ca si cum ar fi oficial. Apple lanseaza peste cateva zile inca un gadget care promite sa stranga fanii la cozi in fata magazinelor. Vorbim despre noua tableta iPad in varianta mini.
La iLikeIT, langa George Buhnici a venit Tim Stevens, seful celui mai important blog de tehnologie, Engadget.com.
Astazi vom vorbi despre un gadget pe care il astepta toata planeta, dar sa incepem cu un pic de istorie.
Cand a aparut iPhone 4S, toti au spus ca seamana prea mult cu iPhone 4, dar tot a rupt recordurile de vanzari. Noul iPhone 5 nu este mult diferit, dar bate si el recorduri.
Acelasi lucru il putem spune si despre noul iPad versus iPad 2. Sincer sa fiu, stiu oameni care au iPad 1 si sunt la fel de multumiti. Dar pare previzibil asadar succesul unei tablete care nu promite decat ca va fi un pic mai mica si mai accesibila la pret.
Despre viitorul iPad Mini vom vorbi cu Tim Stevens de la Engadget: "Stim ca va fi mai mic de 7.8 inch si ne asteptam la preturi de 250 de euro, mai scazute. Cred ca mai mic este mai bine pentru iPad, poti sa tii tableta intr-o mana si s-o folosesti."
"Inca mai vorbim si despre Blackberry, suntem ingrijorati pentru viitorul companiei, dar in cateva luni trebuie sa apara un model nou."
"Eu folosesc si un iPhone 5 negru, dar s-a cam zgariat din nefericire. Cel alb va fi mai rezistent, dar mie imi place mai mult cel negru."
"Cu siguranta vom vedea iPad Mini pe 23 octombrie, dar poate si un MacBook Pro, de 13 inch si poate un nou iMac. iPad mini va fi povestea principala oricum la acest eveniment si cel mai probabil va inlocui iPad 2, pentru ca pe piata sa ramana numai noul iPad si iPad Mini."
"Apple nu are nicio problema sa-si canibalizeze propriile produse si este o tactica de succes pe termen lung.", a declarat Tim Stevens la iLikeIT.

Tableta Nexus 7 cu 32 GB memorie, la preţul celei de 16 GB


Google şi partenerul Asus par să fi găsit argumentul perfect împotriva tabletei iPad Mini: o reducere de preţsemnificativă şi foarte greu de refuzat.

Conform ultimelor zvonuri, tableta iPad Mini cu care Apple plănuieşte să ia cu asalt piaţa tabletelor compacte va avea un preţ de pornire nu mai mare de 249 euro, oferind în aceşti bani suport pentru acces la internet prin conexiune WiFi şi o cantitate de 16 GB memorie internă. La aceiaşi bani, Google oferă deja tableta Nexus 7 cu 32GB memorie şi conexiune WiFi, echipată cu un ecran de 7 inch (faţă de 7.85 inch în cazul tabletei Apple).
Pentru a înclina şi mai mult balanţa în favoarea Android, Google pregăteşte aducerea versiunii cu 32 GB memorie a tabletei Nexus 7 la preţul celei cu 16 GB, respectiv 200 euro pentru piaţa europeană. Noul val de tablete Nexus 7 32GB este aşteptat în magazine peste aproximativ două săptămâni, la timp pentru a prezenta o competiţie serioasă ofertei de tablete iPad Mini.
În noul context, utilizatorii vor fi puşi să aleagă între tableta Nexus 7 de 200 euro, cu 32 GB spaţiu de stocare şi conexiune WiFi, şi tableta iPad Mini de 249 euro, cu 16 GB memorie, conexiune WiFi şi un ecran puţin mai mare. La final, alegerea va fi tranşată de preferinţele fanilor pentru un producător sau altul, iar după cum bine ştim, Apple nu duce deloc lipsă de fani loiali şi dispuşi să plătească oricât pentru produsul dorit.

HTC J Butterfly - primul smartphone cu ecran full HD, doar în Japonia


Dacă nu ştiaţi deja, piaţa telefoanelor mobile din Japonia este cea mai avansată din punct de vedere tehnologic. Acolo, utilizatorii îşi schimbă terminalul la câteva luni şi se aşteaptă la cele mai avansate tehnologii în domeniu. Nu este de mirare că HTC a lansat acolo primul terminal cu ecran de 5” full HD. Ştiam de ceva timp că Sharp lucrează la un astfel de ecran şi primele implementări erau aşteptate foarte curând. Acestea fiind spuse, HTC J Butterfly este un telefon cu un aspect obişnuit pentru gama producătorului. Capacul de pe spate ar putea să fie metalic, iar camera foto din partea superioară a lui are un senzor de 8 MP.
HTC J Butterfly - ecran de 5" cu rezoluţie de 1080x1920 pixeliHTC J Butterfly - ecran de 5" cu rezoluţie de 1080x1920 pixeli

Telefonul este motorizat de un chipset Qualcomm Snapdragon S4 cu procesor quad core la 1,5 GHz. Pe lista de specificaţii mai găsim 2 GB RAM, 16 GB de memorie internă şi un slot microSD. Pentru ca telefonul să fie foarte subţire, bateria are o capacitate destul de redusă, de doar 2.020 mAh. Aşa cum le place japonezilor, carcasa telefonului este rezistentă la apă. Ecranul de tip Super LCD 3 are o densitate excepţională de 440 ppi. Sistemul de operare rulat este Android 4.1 Jelly Bean.
Utilitatea unui ecran de 5” cu rezoluţie full HD este discutabilă. Poţi să rulezi un film full HD la rezoluţie nativă, dar chiar vrei să-l vizionezi pe un ecran de 5”? Pe un laptop te-ai putea bucura de suprafaţa de afişare în plus, dar pe ecranul unui telefon iconiţele şi elementele de interfaţă vor fi scalate. În browser, n-o să poţi afişa pagina la rezoluţie nativă pentru că fontul va fi prea mic pentru ochiul uman. Pe de altă parte un ecran cu rezoluţie mai mare va consuma mai mult decât unul cu rezoluţie mai mică şi va necesita o putere de procesare grafică mai mare. Ţinând cont de specificaţiile de mai sus, ce autonomie credeţi că va avea acest telefon. HTC J Butterfly este aşteptat şi în Statele Unite, într-o versiune personalizată pentru oparatorul Verizon.

Galaxy S3 şi iPhone 5 întâlnesc blenderul electric


Specialiştii în distrugere de la BlendTec continuă şirul deexperimente Will it Blend cu două dintre cele mai râvnite modele smartphone ale momentului - iPhone 5 şi Galaxy S3 - încercând să afle dacă noile telefoane pot rezista în bătaia lamelor ascuţie dintr-un blender foarte puternic.
Galaxy S3 şi iPhone 5 întâlnesc blenderul electricGalaxy S3 şi iPhone 5 întâlnesc blenderul electric

În timp ce unele teste practice au demonstrat că telefonul Galaxy S3 nu se descurcă la fel de bine ca iPhone 5 când vine vorba de căzături pe asfalt, iar carcasa din aluminiu vopsit a lui iPhone 5 se zgârie prea uşor, testele celor de la BlendTec au ajuns la o concluzie uşor diferită şi nu chiar utilă pentru utilizatorii de rând.
Aruncat în cuva unui blender industrial, supleţea şi greutatea redusă a telefonului Galaxy S3 îi permit să evite lamelele din oţel învârtite la mii de rotaţii pe minut timp de secunde bune, în timp ce terminaluliPhone 5, fiind compact şi mult mai rigid, este transformat într-un nor de praf toxic aproape instantaneu.

Google ne spune cum va fi viitorul


Viitorul imaginat de Eric E. Schmidt, directorul executiv de la Google, va fi modelat astfel încât viaţa sa să fie mult mai uşoară.

Astronomii au făcut o descoperire extraordinară în cel mai apropiat sistem solar: o planetă de dimensiunile Terrei


Astronomii europeni au anunţat descoperirea unei planete de dimensiunile Terrei ce orbitează sistemul solar Alpha Centauri, cel mai apropiat „vecin” stelar al planetei noastre.

Un păianjen uriaş - al doilea ca mărime din lume - a fost descoperit în Laos


Un om de ştiinţă german a colectat, dintr-o peşteră din Laos, un artropod de dimensiuni impresionante: are o deschidere a picioarelor de peste 33 cm. Este vorba de un păianjen, dar zoologii încă nu au identificat cărei specii îi aparţine.
Deocamdată, tot ceea ce se ştie despre el este că aparţine familiei Sclerosomatidae şi face parte, probabil, din genul  Gagrella. Dar, pentru moment, zoologii care l-au examinat nu au putut identifica specia; e nevoie de consultarea unui arahnolog specializat în acest grup de păianjeni (genulGagrella), care este răspândit în China şi câteva ţări învecinate acesteia, din sud-estul Asiei. De altfel, adesea se întâmplă să nu existe specialişti disponibili pentru anumite grupe de enimale, deoarece tot mai puţini biologi se specializează în această ramură a cercetării - taxonomia descriptivă - care nu mai este „la modă” şi, din această cauză, nu mai este finanţată suficient, fondurile îndreptându-se spre proiectele de cercetare în domenii mai „moderne”. Dar situaţii ca aceasta arată că este nevoie şi de asemenea specializări.