luni, 3 septembrie 2012

Cea mai asteptata tehnologie din lume, lansata in 2013

Cea mai asteptata tehnologie va fi lansata in 2013, scrie Business Insider. Milioane de internauti asteapta cu nerabdare momentul in care vor beneficia de conexiune wireless de mare viteza, chiar si in cele mai greu accesibile zone ale lumii


Super WiFi va reprezenta o noua forma de conexiune wireless, idee sustinuta de giganti precum Google si Microsoft. Dupa o lupta indelungata data intre furnizorii de cablu, Comisia Federala de Comunicatii (FCC) si-a dat acceptul, oficial, in decembrie anul trecuta.

 Cea mai asteptata tehnologie din lume, lansata in 2013
 
In ultimele noua luni s-a vorbit, insa, doar despre niste conexiuni pilot pe care utilizatorii sa le poata folosi. IT-istii au facut progrese de atunci, noteaza Business Insider. De exemplu, Spectrum Bridge, compania care joaca un rol extrem de important in industria Super WiFi, a anuntat un nou program menit sa ajute producatorii de echipamentele software sa insereze WiFi, cu scopul de-a vinde produsele. Lucru care inseamna ca tehnologia Super WiFi va fi comercializata la scara larga in 2013.
 
In iunie, reprezentantii Advanced Internet Regions University (AIR.U) spuneau ca vor furniza Super WiFi tuturor campusurilor universitare din Statele Unite, incepand cu 2013. 
 
Tehnologia Super WiFi devine interesanta atat pentru consumatori, cat si pentru producatori, datorita puterii mult mai pronuntate in comparatie cu standardul WiFi. In plus, aceasta va juca un rol foarte important in zonele rurale, precum si in alte localitati care nu beneficiaza de conexiune wireless. Avand semnal TV, zonele respective se vor putea bucura si de acces la internet de mare viteza.
Industria Super WiFi este deja estimata de analistii americani la un miliard de dolari, valoare apropiata de piata WiFi.

Dislike pentru facebook


Descriere

Acel buton de dislike va fi foarte usor de implementat, ca extensie pentru orice browser, in javascript. Extensia va cauta in pagina de facebook dupa id-ul butonului de like si va adauga in langa, butonul de dislike. Facand click pe acest buton, va fi trimis catre un server ca s-a facut click pe buton si va adauga intr-o baza de date, numele persoanei care a dat click.

Cum va schimba aceasta idee lumea de maine

Te-ai saturat de toate postarile care apar pe facebook? Afla ca poti sa le dai dislike.

Tehnologii folosite

JavaScript, PHP, MySQL, Facebook API

Timp de implementare

2 saptamani

Cum va arata proiectul

Seria 9 de ultraportabile de la Samsung ameninta Macbook Air

Seria 9 de ultraportabile de la Samsung ameninta Macbook Air


Coreenii prezinta la Berlin Seria 9 de ultrabook-uri cu Windows 8
Samsung a prezentat cu ocazia evenimentului Mobile Unpacked 2012, Seria 9 de laptopuri ultraportabile. Ultrabook-ul este optimizat pentru Windows 8 si are o rezolutie de aproape doua ori mai mare fata de primul model din aceeasi serie.
Laptopul ultraportabil are un display WQHD de 13 inch cu rezolutie de 2560 x 1440 pixeli. Celelalte caracteristici au ramas cel mai probabil aceleasi: procesor Intel Core i5 2537M (1,4 GHz), o memorie RAM DDR3 de 4 GB si un SSD de 128 GB.
Ultrabook-ul este prezentat la IFA 2012 (Internationale Funkausstellung Berlin) la standul Samsung. Evenimentul are loc intre 31 august si 5 septembrie la Berlin. Mai multe stiri si noutati despre IFA 2012 pe www.YODA.ro.

Astronomii nu se asteptau sa descopere asa ceva in spatiu. "Este esential pentru aparitia vietii"




Astronomii anunta ca au identificat in spatiul cosmic ceva la care nu se asteptau, dar care sugereaza ca viata are mari sanse sa se formeze pe alte planete.



Desi pare o gluma, oamenii de stiinta au anuntat recent ca au gasit in spatiu "un nor de zahar”.

Desigur, nu este vorba de praful pe care il folosim in bucatarie, ci de molecule numite “glicoaldehide”.

Acestea sunt esentiale oricarei forme de viata si au fost identificate in jurul unei stele recent formate, aflata la 400 de ani lumina distanta de Pamant.

Descoperirea le arata astronomilor ca sunt mari sanse se existe viata pe alte planete, acest “zahar cosmic” fiind primul exemplu de molecula bogata in carbon, care s-a format chiar inainte de aparitia unor planete.

“Norul de zahar” a fost observat langa steaua Rho Ophiuch, cu ajutorul telescopului international din Atacama, Chile.

Echipa care a realizat aceasta descoperirea este condusa de cercetatorii de la Institutul Niels Bohr din Copenhaga.


Acest “zahar” este alcatuit din carbon, hidrogen si oxigen.
“Aceasta forma simpla de zahar este una din caramizile necesare formarii ARN si prim urmare a formelor de viata”, spune astrofizicianulJes Jorgensen.

“Norul de zahar” are o temperatura foarte scazuta, de aproximativ -263 de grade Celsius, fiind solidificat sub forma de gheata, alaturi de particule de praf.

Tehnologia aeronautică a viitorului: avionul care poate zbura lateral (VIDEO)


Tehnologia aeronautică a viitorului: avionul care poate zbura lateral (VIDEO)
NASA a aprobat o investiţie de 100.000 USD în proiectarea unui avion cu o tehnologie inovatoare, capabil să-şi schimbe direcţia de zbor cu 90 de grade - fără să vireze! - odată ce ajunge la viteza supersonică.
Proiectul este elaborat de Universitatea din Miami, SUA, sub conducerea dr. Gecheng Zha.
Avionul supersonic bidirecţional are o formă aproximativ rombică, având două aripi mai scurte şi două mai lungi.
Când se ridică de la sol, cu viteze subsonice, foloseşte, pentru o portanţă sporită, aripile lungi, care îi permit decolarea. Avionul înaintează pe direcţia axei scurte, aripile lungi fiind orientate lateral.
Odată ajuns în straturile superioare ale atmosferei însă, la viteze supersonice, aripile lungi ar crea o rezistenţă prea mare la înaintare.
Atunci, avionul - fără a executa niciun viraj - îşi schimbă totuşi direcţia de înaintare, deplasându-se pe direcţia axei lungi: aripile lungi devin "coada" şi "capul" aeronavei, în vreme ce aripile scurte se află acum lateral, perpendicular pe direcţia mişcării.
Finanţarea primită de la NASA va permite echipe care dezvoltă proiectul să îşi continue cercetările, realizând simulări computerizate şi teste în tunelul de vânt.
Totuşi, vor mai trece câteva decenii până când va putea fi gata un prototip care să utilizeze această tehnologie.

Venus, pisica cu două chipuri, este un mister pentru oamenii de ştiinţă (VIDEO)


Venus, o pisică cu două feţe, este în acest moment cea mai celebră felină de pe Terra.
Pisica în vârstă de 3 ani deţine propria pagină de Facebook, a fost imortalizată într-un clip ce fost vizualizat de peste un milion de ori pe YouTube, iar săptămâna trecută a fost oaspete într-una dintre cele mai vizionate emisiuni din SUA, Today Show.
Motivul pentru care această pisică este celebră devine evident în clipa în care o priviţi: jumătate din chip este negru, cu un ochi verde, iar cealaltă jumătate a feţei este portocalie, iar ochiul este albastru.
Cum ajunge o pisică să arate astfel? Leslie Lyons, un profesor de la Universitatea California specializat în genetica pisicilor domestice, afirmă că nu mai văzut niciodată o pisică precum Venus.
„Este extrem, extrem de rară”, afirmă Lyons. „Dar se poate explica modul în care a ajuns să arate aşa”, a adăugat profesorul.
Majoritatea relatărilor despre Venus afirmă că pisica este o „himeră”. În mitologie, o himeră este un monstru compus din părţile mai multor animale. În cazul felinelor, o himeră este o pisică a căror celule conţin două tipuri de ADN, lucru cauzat de contopirea a doi embrioni.
Profesorul Lyons afirmă că „pisicile-himeră nu sunt atât de rare”. De fapt, majoritatea masculilortortoiseshell (pisici cu blana formată din petice de culoare portocalie şi neagră) sunt motani-himeră. Blana distinctivă a motanilor tortoiseshell este un semn că pisica are un cromozom X în plus. Femelele au deja doi cromozomi X, astfel că pot avea acest tip de blană fără a fi obligatoriu o himeră.
Pentru a afla dacă Venus este o himeră este nevoie de teste genetice, explică Lyons. „Prin prelevarea de mostre din ambele părţi ale pisicii, putem identifica amprenta ADN, la fel ca în serialele CSI, iar dacă ADN-ul din cele două laturi diferă, este într-adevăr vorba de o himeră”, adaugă profesorul.
Dacă Venus nu este, însă, o himeră, ce ar putea explica ineditul său chip? „Şansa”, afirmă Lyons. O ipoteză luată în calcul de Lyons este următoarea: este posibil ca în celulele dintr-o parte a feţei să se fi activat aleatoriu coloritul negru, iar în cealalată parte cel portocaliu, acestea întâlnindu-se la mijlocul corpului pe măsură ce pisica s-a dezvoltat.
Un alt aspect inedit al lui Venus îl constituie ochiul albastru. În mod normal, ochii pisicilor sunt verzi sau gălbui, nu albaştri. „O pisică cu ochii albaştri este de obicei fie siameză, fie o pisică cu blana predominant albă”, explică Lyons. Venus prezintă o foarte mică pată albă pe piept, insuficient pentru a explica ochiul albastru, spune Lyons. „Este o pisică misterioasă”, concluzionează profesorul.

O inovaţie fără precedent ce va revoluţiona lumea computerelor va fi dezvăluită în această săptămână


O inovaţie fără precedent ce va revoluţiona lumea computerelor va fi dezvăluită în această săptămână
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Bristol din Marea Britanie au reuşit să construiască un nou „cip cuantic” ce va permite crearea unor telefoane mobile complet securizate şi a unor computere ultra-rapide ce depăşesc cu mult performanţele dispozitivelor existente astăzi.
Echipa de cercetători din întreaga lume ce a reuşit să atingă acest progres extraordinar va dezvălui mai multe detalii în cursul acestei săptămâni, în cadrul British Science Festival, eveniment ce va avea loc în Aberdeen.
Pe termen scurt, cercetătorii vor folosi această tehnologie pentru a securiza serviciile de comunicaţii folosite de telefoane mobile şi de computere, făcând ca operaţiunile de zi cu zi, precum banking-ul online şi cumpărăturile pe internet, să fie mult mai sigure. De asemenea, telefoanele mobile vor fi protejate de tentativele de hacking.
Tehnologia cuantică reprezintă un vechi deziderat al cercetătorilor din întreaga lume. Cipul cuantic conceput de oamenii de ştiinţă este produs din siliciu, funcţionează pe bază de lumină şi este de mii de ori mai mic decât cipurile de sticlă folosite până acum. Acest cip va permite producerea în masă a tehnologiilor cuantice, permiţând mai întâi fabricarea de telefoane mobile complet sigure, ca apoi să deschidă calea spre computere cuantice ultra-rapide.
Fabricarea cipurilor cuantice din siliciu oferă un mare avantaj: permite ca acestea să fie compatibile cu dispozitivele electronice moderne. Conform lui Jeremy O’Brien, profesor de fizică la Universitatea Bristol, unde îşi desfăşoară activitatea echipa de cercetători, procesoarele cuantice ar putea fi integrate în circuitele microelectronice convenţionale în următorii 3-5 ani.
Cercetarea a fost realizată în colaborare cu mai multe companii specializate în tehnologia de ultimă oră (precum Toshiba, Nokia şi Oclaro) şi cu Universităţile Heriot-Watt din Scoţia şi Delft din Olanda. Specialiştii susţin că acest efort ştiinţific reprezintă un pas esenţial spre miniaturizarea computerelor cuantice optice.
Antti Niskanen, cercetător-şef în cadrul Nokia Research Centre din Cambridge, a oferit mai multe detalii despre noua tehnologie: „Înţelegerea fotonicii cuantice deschide calea spre noi cercetări în domeniul securităţii, senzorilor şi a procesării informaţiei. Securizarea datelor personale, capacitatea unui dispozitiv de a înţelege lumea din jurul său şi abilitatea de interpreta rapid aceste informaţii reprezintă beneficii de care vor avea parte în viitor utilizatorii dispozitivelor mobile”.
Noul cip este creat din siliciu, la fel ca microprocesoarele existente în computerele şi smartphone-urile folosite astăzi. Spre deosebire de cipurile de siliciu convenţionale, ce funcţionează controlând curentul electric, cipurile cuantice manipulează particule de lumină (fotoni) pentru a efectua calcule. În principiu, un dispozitiv de computaţie cuantic dotat cu 100 de fotoni ar putea rezolva simultan trilioane de ecuaţii.
Deoarece noua tehnologie apelează la aceleaşi tehnici de fabricaţie folosite în mod curent pentru cipurile din siliciu convenţionale, un producător poate crea uşor milioane de cipuri cuantice. Noile circuite sunt compatibile cu infrastructura de fibră optică folosită astăzi în comunicaţiile în bandă largă, deoarece operează la aceleaşi lungimi de undă. „Reţele globale de comunicaţii, incluzând internetul, funcţionează cu ajutorul fibrei optice prin care lumina transmite informaţii cu viteze înalte între ţări, oraşe şi clădiri”, explică Mark Thompson, director adjunct al Centrului pentru Fotonică Cuantică din cadrul Universităţii Bristol. „Dispozitivele noastre sunt compatibile cu aceste reţele, putem spune chiar că «vorbesc aceeaşi limbă»”, a adăugat Thompson.
Un computer cuantic poate rezolva probleme complexe, care în mod normal durează prea mult pentru a fi rezolvate chiar şi în cazul în care sunt folosite supercomputere. Printre aceste sarcini se numără analizele de risc financiar, recunoaşterea obiectelor din imagini, căutările în bazele de date şi conceperea unor noi materiale, medicamente şi alte dispozitive tehnologice complexe.
„Aşa cum tunelurile de vânt nu mai sunt folosite pentru proiectarea aeronavelor, fiind înlocuite de simulări computerizate, în viitor vom putea înlocui majoritatea laboratoarelor de chimie cu computere cuantice”, a concluzionat profesorul O’Brien.

iPhone 5 vine cu un nou set de căşti!


Apple pare să fi pregătit mai multe surprize pentru ziua lansării noului iPhone 5, eveniment ce ar urma să aibă loc în data de 12 septembrie. Una dintre surprize va fi şi un set de căşti reproiectat, surprins în imagini şi video de către un website vietnamez.

Chiar dacă până la evenimentul de lansare oficial aceste informaţii trebuie tratate cu o doză de scepticism, setul de căşti prezentat pare să se încadreze în tendinţele de design Apple. Aparent, noile căşti sunt puţin mai mici decât cele tradiţionale. Forma ovalizată urmează mai îndeaproape conturul anatomic al urechii, fapt ce ar trebui să se traducă într-o folosire mai confortabilă pe termen lung şi mai puţine dureri.
Noile căşti pentru iPhone 5Noile căşti pentru iPhone 5

Fiecare cască este asamblată astfel încât să dea impresia unei construcţii monolit, dintr-o singură bucată şi fără puncte de îmbinare evidente. Cu puţin noroc, noile căşti vor fi şi mai rezistente decât cele vechi, criticate de unii utilizatori pentru fragilitatea de care dau dovadă în timpul transportului.
Dacă Apple chiar lucrează la un nou set de căşti pentru iPhone 5, vom afla cu siguranţă peste doar 10 zile, când nu ar fi exclus să vedem un produs cu design complet diferit faţă de cel surprins în aceste imagini, producătorul fiind renumit pentru schimbări de ultim moment.

Ultrabookurile Acer Aspire M3 si Aspire V5 au acum touchscreen

Ultrabookurile Acer Aspire M3 si Aspire V5 au acum touchscreen


Deocamdata compania nu a anuntat pretul acestor produse si nici data la care vor ajunge pe piata.
Acer pune ecran touch laptopurilor Aspire M3 si Aspire V5. Cele doua modele au venit la IFA Berlin, targ de tehnologie deschis pentru public in perioada 31 august - 5 septembrie 2012.
Display-urile ambelor laptopuri suporta touch in 10 puncte, iar sistemul de operare ales este Windows 8. De notat este faptul ca ambele au procesoare Intel Ivy Bridge si unitati optice.
Aspire M3 are un ecran de 15,6 inch, cantareste 2,3 kg si masoara 2,20 cm grosime. Ultrabookul vine cu un procesor grafic Nvidia GT640M, sunet Dolby Home Theater v4 si tehnologia Acer Green Instant-On, prin care laptopul iese din sleep mode in doar o secunda si jumatate.
Acer Aspire V5 pastreaza, in mare, specificatiile de la versiunile fara touchscreen. Ecranul vine in doua variante, de 14 si de 15,6 inch. Se pare ca cei de la Acer au renuntat sa puna touch pe modelul de 11,6 inch. Varianta mai mica are 21 mm grosime si cantareste 2,1 kg, in timp ce modelul de 15,6 inch are 2,4 kg si 23 mm grosime.
Acer nu a precizat deocamdata cand vom putea gasi aceste produse in magazine si nici la ce pret.

Asus prezintă Vivo Tab şi Vivo Tab RT - două tablete cu Windows 8


Anticipând o adevărată avalanşă de tablete cu sistem Windows 8, ce urmează să fie prezentate la IFA Berlin, cei de la Asus au decis să fure puţin startul, dezvăluind două noi modele de tablete cu Windows 8, ce includ dock detaşabil modelat în stilul caracteristic seriei de tablete Transformer.
Asus Vivo TabAsus Vivo Tab

Asus Vivo Tab este o tabletă cu ecran de 11.6 inch, construită în jurul unei platforme Intel cu procesor Atom. Mai exact, avem de-a face cu un ecran LCD bazat pe tehnologie IPS, cu rezoluţie 1366x768 pixeli şi interfaţă multitouch capacitivă. Procesorul Atom este asistat de 2 GB memorie RAM, iar sistemul de operare Windows 8 este găzduit pe un SSD cu capacitatea de 64 GB. Configuraţia mai include o cameră foto de 8 MP cu autofocus şi blitz LED, cameră de 2 MP pentru apeluri video, respectiv conectivitate NFC şi WiFi N. Întregul pachet cântăreşte nu mai mult de 680 grame.
Asus Vivo Tab RT este ceva mai mică, cântăreşte mai puţin de 500 grame şi măsoară 8.4 mm grosime, la fel ca surata cu procesor Intel. Avem parte tot de un ecran IPS cu rezoluţie 1366x768 pixeli, dar care măsoară numai 10.1 inch. Configuraţia foloseşte de această dată un chipset Nvidia Tegra 3, compus dintr-un CPU quad-core şi GPU din seria GeForce, echipat cu 12 nuclee de procesare. Avem parte tot de 2 GB memorie RAM, dar capacitatea de stocare internă a fost redusă la 32 GB. Vivo Tab RT oferă acelaşi set de camere foto şi opţiuni de conectivitate ca şi modelul Vivo Tab de 11.6 inch, dar după cum implică şi numele tabletei, sistemul de operare livrat este Windows RT.

Ambele tablete pot fi utilizate împreună cu un dock detaşabil, prevăzut cu tastatură QWERTY, trackpad, două porturi USB adiţionale şi acumulator auxiliar menit să extindă timpul de mobilitate.
Din păcate Asus nu a comunicat preţurile de achiziţie şi data la care noile tablete Vivo Tab şi Vivo Tab RT vor putea fi găsite în magazine.