Consideraţi mult timp drept nişte vânători singuratici, rechinii de recif cu înotătoare negre s-au dovedit a fi, de fapt, animale care prezintă o serie de legături sociale şi relaţii intraspecifice nebănuite.
Cercetările asupra speciei Charcharinus melanopterus, conduse de profesorul Johann Mourier din cadrul Island Research Centre and Environmental Observatory, au dus la descoperirea unui comportament social relativ complex pentur o specie considerată solitară.
Pentru a ajunge la aceste rezultate, cercetătorii au efectuat peste 200 de scufundări în 7 locaţii diferite situate la 10 kilometri de insula Moorea, din Polinezia Franceză. În cursul fiecărei scufundări, cercetătorii au fotografiat rechinii stând laolaltă, fiecare fiind identificat după modelul individual al petelor negre de pe înotătoare.
"Am folosit metode de studiu care erau utilizate în mod obişnuit pentru cercetări asupra reţelelor sociale umane precum Facebook. Ideea principală se bazează pe analizarea conexiunilor dintre oameni, care duc în cele din urmă la identificarea grupurilor de interese comnune şi a comunităţilor unite de aceleaşi principii. Ne-am folosit de aceleaşi metode pentru a studia grupurile de rechini", declară Johann Mourier, conducătorul studiului.
Cercetătorii au mai descoperit că populaţia de rechini din această zonă este fragmentată în două comunităţi distincte, iar cea mai mare comunitate este divizată, la rândul ei, în două subgrupuri. Rechinii nu înoată în apropierea recifului decât dacă îşi urmăresc prăzile. Ei tind să se asocieze în perechi cu anumite exemplare pe care le preferă în detrimentul altora.
Sursa: http://www.descopera.ro