joi, 4 octombrie 2012

VIDEO. De şase luni trăieşte fără inimă. Dispozitivul revoluţionar care îl ţine în viaţă pe un pompier din Cehia


Un pompier ceh trăieşte de şase luni fără inimă. Acesta a supravieţuit datorită unui dispozitiv chirurgical revoluţionar, sub forma unor pompe mecanice cu ajutorul căruia organismul este irigat cu sânge. Intervenţia chirurgicală reprezintă un succes pentru lumea medicală, deoarece bărbatul este singurul care a supravieţuit pe o perioadă atât de lungă fără organul vital: inima
Jakub Halik, în vârstă de 37 de ani, a fost supus unei intervenţii chirurgicale în luna aprilie, atunci când medicii i-au scos inima, pentru că avea o tumoră foarte agresivă, scrie Huffington Post.
Însă bărbatul nu a putut fi supus imediat unui transplant cardiac deoarece medicamentele pe care ar fi trebuit să le ia după implant nu sunt compatibile cu persoanele bolnave de cancer.
Halik a beneficiat de o procedură chirurgicală experimentală: inima i-a fost înlocuită de pompe mecanice. Operaţia, care a durat opt ore, a fost realizată la Praga de cardiologul Jan Pirk.
Jakub Halik este al doilea pacient care a suferit o asemenea intervenţie. În 2011, inima unui texan, Craig Lewis, a fost înlocuită tot cu pompe mecanice, însă bărbatul a murit după cinci săptămâni.
„A fost greu pentru mine, dar nu am avut de ales. M-am hotărât să lupt”, a mărturisit Halik în cadrul unei conferinţe de presă. Multe lucruri s-au schimbat pentru el, dar ştie că a avut mult noroc. „Nu am puls. Altfel, mă prezint ca un om sănătos”, a mai spus el.
Jakub Halik doreşte acum să-şi reia activitatea de pompier. „Halik are o personalitate puternică şi sunt mulţumit de rezultat. Nu ştiam cum vor evolua lucrurile. Nu a fost uşor, starea sa de sănătate era foarte gravă, dar, datorită întregii echipe de medici şi asistente. Halik se simte bine acum”, spune cardiologul Jan Pirk, coordonatorul echipei de specialişti care au implantat dispozitivul.
Pacientul nu va putea rămâne multă vreme cu pompele mecanice în loc de inimă. El a fost pus pe o listă de aşteptare pentru un transplant cardiac. „Nu ştim cât va putea trăi fără o inimă adevărată. În fiecare zi ar putea interveni complicaţii infecţioase sau o embolie”, a precizat medicul.
Timpul mediu de aşteptare pentru o inimă este de opt luni.


DESCOPERIRE ÎN ROMÂNIA. Monument roman vechi de aproape 2.000 de ani, recuperat din râul Mureş


Un monument funerar roman, vechi de aproape 2.000 de ani, care cântăreşte aproximativ două tone, a fost recuperat, miercuri, din albia râului Mureş, în localitatea hunedoreană Mintia, de către reprezentanţii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, care îl vor restaura şi apoi îl vor expune.
Arheologul Marius Barbu de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva a declarat că, din cauza secetei, albia râului Mureş a scăzut în ultima perioadă, iar pescarii care se aflau pe mal au observat în apă un bloc de piatră şlefuit şi au anunţat arheologii, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Miercuri, reprezentanţii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane, ajutaţi de angajaţii unei firme de tractări, au reuşit să aducă pe mal blocul din piatră greu de aproximativ două tone, dar şi alte două piese din gresie.
Monumentul funerar a fost adus la mal în localitatea hunedoreană Mintia.
"Avem un monument funerar din piatră, vechi de aproape 2.000 de ani, trei dintre feţe sunt prelucrate, iar una, cel mai probabil cea care stătea sprijinită de un zid, este neprelucrată. Cele trei feţe sunt frumos ornamentate, au câte un chenar şi noi sperăm că, după restaurare, să găsim litere sau chiar o inscripţie. De asemenea, am mai scos din albia râului Mureş două piese din gresie, un picior de vas şi un capăt de altar sau de idiculă. Bănuiam că aceste veri secetoase o să scoată la lumină în Mureş mai multe piese din perioada romană, deoarece în zonă avem Castrul de la Micia, iar cursul antic al râului trecea la o distanţă de aproximativ două sute de metri de zona aceasta. După schimbarea cursului, apa a ajuns peste marginea castrului, aşa că este posibil să mai descoperim şi alte piese valoroase", a spus Marius Barbu.
Potrivit directorului Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Liliana Ţolaş, recuperarea artefactului din albia Mureşului este o premieră.
"Pentru prima dată reuşim să recuperăm, cu ajutorul specialiştilor şi în urma avizelor obţinute, un monument funerar din albia rîului Mureş. Piesa va fi restaurată şi va face parte din expoziţia inaugurală a lapidariului de la Deva, care va avea loc în luna noiembrie", a spus Liliana Tolaş.
În colecţiile muzeului din Deva se află, în prezent, 560 de piese din marmură, gresie sau piatră, multe dintre ele având inscripţii din perioada romană.


The Silent History: un e-book ciudat care va revoluţiona lectura


Un nou e-book ambiţios împinge limitele ficţiunii interactive, solicitând cititorilor săi să viziteze locaţii specifice pentru a putea citi noi părţi ale poveştii.
Dacă vrei să ai parte de întreaga experienţă a poveştii The Silent History, un nou e-book pentru iPhone şi iPad, atunci trebuie să fii mereu gata de noi călătorii. Cartea este alcătuită din două părţi: testimoniale şi rapoarte de teren. Testimonialele, care sunt şi ele împărţite în 6 volume de câte 20 de capitole fiecare, sunt deblocate automat, pe măsură ce firul poveştii curge. În schimb, rapoartele necesită un nivel de interacţiune fără precedent. Acestea pot fi citite doar dacă cititorul călătoreşte în anumite locaţii pentru a putea primi textul. 
În roman, acţiunea se petrece între anii 2011 şi 2043 şi relevă un viitor în care mulţi copii, supranumiţi „tăcuţii”, se nasc fără a avea capacitatea de a vorbii. Cu toate acestea, ei deţin puteri ciudate care nu pot fi înţelese în întregime. 
Testimonialele şi rapoartele sunt fragmente independente decupate dintr-o poveste mare, ce poartă cititorii prin spaţiu şi timp. Scopul întregului fenomen este de a simula un fel de show TV prin redarea unei poveşti care atrage cititorii cu noi episoade în fiecare săptămână. 
Săptămânal, cititorii vor putea primi testimoniale, indiferent de locaţia lor. Rapoartele, pe de altă parte, pot fi descărcate doar dacă coordonatele GPS ale cititorilor se potrivesc cu cele indicate pe site-ul oficial. De îndată ce o persoană ajunge în locaţia cerută, ea va putea citi raportul care este alcătuit dintr-un text ce se potriveşte cu realitatea în care se află cititorul (peisajul descris în raport se aseamănă cu locaţia în care a fost adus cititorul). 
Totuşi, romanul poate fi citit şi fără a fi nevoie ca cititorul că călătorească, deoarece rapoartele de teren sunt adăugate doar pentru a integra mai bine cititorul în acţiune. 
„Într-o seră, am deschis un raport de teren la doar câteva străzi de blocul în care locuiesc. Era o poveste simplă în care un părinte descria cum se plimba cu fiul sau „tăcut”. Episodul se încheie cu un trecător scrie numele fiului pe betonul încă neuscat. Pe măsură ce citeam m-am uitat pe jos şi am văzut, în dreapta mea, numele scrijelit pe trotuar”, a declarat un cititor. 

Avem nevoie de roci marţiene. Cum procedăm?


Deşi studiile în vederea unei viitoare misiuni cu echipaj uman pe Marte sunt în plină desfăşurare, nu vom ajunge acolo foarte curând, aşa că oamenii de ştiinţă se gândesc la modalităţi de a aduce planeta Marte aici - sub forma unor mostre de sol şi roci care, analizate, să ne „spună” mai multe despre Planeta Roşie.
NASA a reunit un colectiv de savanţi, Mars Program Planning Group, care studiază, în prezent, metode de a aduce pe Pământ, în următorii 20 de ani, mostre colectate de pe Marte, ceea ce ar permite oamenilor de ştiinţă să analizeze compoziţia solului şi să caute indicii ale existenţei vieţii în trecut pe Planeta Roşie.
Echipa analizează diferite metode propuse, urmând ca NASA să o aleagă pe cea mai promiţătoare, probabil în februarie anul viitor.
 
Una dintre opţiuni implică utilizarea unui vehicul dotat cu un dispozitiv care va lansa capsule cu mostre în spaţiu, de unde acestea vor fi colectate şi aduse pe Pământ; această metodă implică lansări multiple, deoarece lansările de vehicule spaţiale spre Marte pot avea loc doar la intervale de aproximativ 26 de luni, când planetele sunt aliniate într-un anumit mod, astfel încât s-a propus, în acest caz, lansarea separată a landerului (vehiculul care va asoliza pe Marte) şi a colectorului de mostre (vehiculul spaţial care va „aduna” mostrele din spaţiu).
 
O altă opţiune este realizarea misiunii „dintr-o dată”, într-o singură etapă, lansând simultan - sau la intervale foarte scurte - toate vehiculele implicate, dar această metodă implică nişte costuri foarte mari într-o perioadă scurtă de timp şi ar putea fi imposibilă pentru NASA.
 
Orlando Figueroa, şeful Mars Program Planning Group, a subliniat că fiecare opţiune are avantajele şi dezavantajele ei; important este faptul că discuţiile şi analizele oferă perspective multiple asupra problemei, în funcţie de buget, posibilităţi de colaborare, tehnologiile disponibile etc.
 
O altă propunere sugerează trimiterea mai multor rovere  - de genul lui Curiosity - pe Marte, pentru a cerceta un număr mare de locuri de pe suprafaţa planetei, urmând ca NASA să aleagă cele mai bune mostre şi să le trimită „acasă”. Având în vedere că ar fi vorba despre un proiect foarte costisitor, această metodă ar mări şansele de a găsi urme de viaţă marţiană.

NASA plănuieşte să afle secretele ascunse în partea întunecată a Lunii


NASA ia în considerare posibilitatea de a trimite o navetă spaţială pe partea întunecată a Lunii, una dintre locaţiile neexplorate încă de oamenii de ştiinţă.
Există 5 puncte Lagrance (puncte de libraţie Pămât-Lună), zone ce marchează poziţia pe orbită în care forţa de atracţie combinata a două corpuri de masă mare produc forţa centripetă necesară unui al treilea corp pentru a se roti împreună cu ele şi se pare că, pentru următoarea misiune, NASA ia în considerare „parcarea” navei spaţiale Orion în punctul L2. 
Experţii sunt de părere că o astfel de misiune va aduce multiple beneficii. În primul rând, NASA plănuieşte să realizeze misiunea împreună cu mai mulţi parteneri, lucru care va întări nivelul de cooperare de la bordul Staţiei Spaţiale internaţională. În acest sens sursele spun că americanii iau în considerarea utilizarea pieselor ruseşti, de la Multipurpose Laboratory Module şi de la Scientific-Power Module, dar şi a celor din programul american precum piesele de rezervă ale ISS, care nu vor fi utilizate în viitorul apropiat.
Noul plan de explorare dincolo de centurile de radiaţii ale Pământului are ca scop descoperirea cât mai multor informaţii cu privire la protecţia împotriva radiaţiei. În plus, punctele Lagrange oferă perspective unice ale Lunii, Pământului şi Soarelui, iar călătoria spre L2 îi va duce pe oameni la o distanţă record de Pământ. 
Misiunile spre L2 ar putea susţine operaţii robotizate pe partea întunecată a Lunii pentru a explora caracteristicile  geologice unice sau pentru a instala telescoape radio. Regiunea L2 este o destinaţie atractivă pentru o colaborare internaţională, fiind una dintre locaţiile cel mai uşor de atins dincolo de orbita terestră joasă. De asemenea, riscurile unei astfel de misiuni sunt minime. Ea va dura aproximativ două luni, iar drumul de întoarcere acasă, doar câteva zile. 

A fost descoperit un dinozaur ideal ca animal de companie: mare cât o pisică şi vegetarian (FOTO/VIDEO)


În ciuda reputaţiei pe care dinozaurii şi-au creat-o în imaginaţia colectivă, nu toate speciile erau compuse din prădători de temut precum Tyrannosaurus rex sau din giganţi vegani precum Apatosaurus. Unii dinozauri erau de mici dimensiuni, iar printre cei mai mici dinozauri care au trăit vreodată se numără şi heterodontosaurul, acesta reprezentând una dintre primele specii de dinozauri care s-au răspândit pe Terra acum mai bine de 200 de milioane de ani.
Acum, oamenii de ştiinţă au identificat o specie bizară de heterodontosaur, făcând această descoperire în câteva roci colectate în Africa de Sud în anii '60. Autorul studiului în care este descrisă noua specie de dinozaur, paleontologul Paul C. Sereno de la Universitatea din Chicago, şi-a cerut scuze pentru că a nu a publicat această cercetare mai devreme.
„Când am văzut specimenul pentru prima dată, mi-au sărit ochii din cap, pentru că mi-am dat seama că este vorba despre o specie nouă”, spune Dr. Sereno. Specialistul a denumit noua specie de dinozaur Pegomastax africanus, adică „falcă groasă din Africa”. „MI-e ruşine să recunosc că am văzut dinozaurul prima oară în 1983, dar pe vremea aceea eram un masterand cu planuri mari. De atunci m-am tot întrebat dacă va fi zărit cineva creatura prin sertarele cu roci de la Harvard”, a spus Sereno.
Dinozaurul cântărea mai puţin decât o pisică din zilele noastre, măsurând maximum 60 de centimetri în lungime. Capul dinozaurului nu măsura mai mult de 8 centimetri în lungime, fiind dotat cu un cioc asemănător celor cu care sunt dotaţi papagalii şi cu fălci de 2,5 centimetri ce prezentau dinţi ascuţiţi.
Studiul arată că dinţii dinozaurului funcţionau ca o foarfecă atunci când acesta închidea falca, craniul acestuia fiind adaptat pentru culegerea fructelor. „Este foarte rar ca un dinozaur care consuma plante să fie dotat cu asemenea canini mari şi ascuţiţi”, spune Sereno, ceea ce-i face pe unii cercetători să suspecteze că Pegomastax africanus consuma şi carne, sau măcar insecte.
Dr. Sereno a concluzionat că dinozaurul era dotat cu colţi „pentru a se apăra de potenţialii atacatori, nu pentru a mânca carne”. De asemenea, cercetările par să indice că dinozaurul era acoperit de ţepi, la fel ca porcii spinoşi din ziua de astăzi.
Hans-Dieter Sues, specialist în paleontologie în cadrul National Museum of Natural History din Washington, afirmă că studiul lui Sereno impresionează prin detaliile complexe referitoare la structura fălcii dinozaurului, aceste elemente sofisticate evoluând din nou milioane de ani mai târziu în rândul mamiferelor.
Sues afirmă că în cazul în care acest dinozaur pitic ar fi trăit în ziua de azi, „ar fi fost un animal de companie simpatic – dacă l-am fi putut dresa să nu ne ciupească de picioare”.

Creierul de albină va ajuta la crearea roboţilor autonomi


Roboţii autonomi pot întreprinde acţiuni militare, pot zbura în formaţii complexe sau pot explora alte planete. Cu toate acestea, ei nu sunt foarte pricepuţi în rezolvarea problemelor cu răspuns deschis. Animalele, pe de altă parte, sunt mult mai deştepte decât roboţii. Din acest motiv, oamenii de ştiinţă caută modalităţi prin care să creeze roboţi ce împrumută trăsăturile insectelor.

Acum, cercetătorii de la Universităţile Sheffield şi Sussex lucrează la un program care imită creierul albinelor. 
Numit „Green Brain”, programul se va concentra asupra modului în care albina vede şi miroase. Astfel, se va putea crea o albină robotizată care se va comporta precum una adevărată. 
Dacă programul va funcţiona aşa cum se aşteaptă oamenii de ştiinţă, atunci robo-albina va putea detecta scurgerile de combustibil într-un mod similar cu cel în care albinele aleg anumite flori. În mod obişnuit, un robot poate detecta combustibilul şi poate rula un program pre-programat pentru a găsi sursa. În schimb, albinele nu au nevoie să li se spună ce să facă, având în vedere că ele învaţă din experienţă. 
Oamenii de ştiinţă spun că, din cauza faptului că momentan nu pot stoca foarte multă informaţie într-un robot atât de mic, de îndată ce programul va fi complet el va rula pe un computer mare de unde va transmite informaţii către zburătorul artificial. 
Pentru că albinele au creiere complexe, crearea programului va reprezenta o realizare revoluţionară. Cercetătorii vor analiza şi simula atât diferite funcţii din creierul albinei, cât şi interacţiunile dintre acestea. Cercetarea este creată pentru a evidenţia modul de funcţionare al creierului de albină şi pentru a arăta cum anume se diferenţiază acesta de inteligenţa artificială. 
În prezent, robo-albina este creată de un grup de oameni de ştiinţă de la Harvard. Totuşi, înainte de a fi implantat în robo-albină, creierul artificial va fi testat pe o maşinărie zburătoare mai convenţională, controlată prin telecomandă. În viitor, creierul artificial va putea fi adăugat dronelor implicate în operaţiuni de căutare şi salvare. 

Imperiul Roman şi dinastia chineză Han, primele cauze umane ale încălzirii globale


Un nou studiu arată că emisiile de gaze cu efect de seră au prezentat o creştere semnificativă în perioada ce cuprinde anii de vârf ai Imperiului Roman şi ai dinastiei chineze Han, descoperire ce infirmă teoria conform căreia oamenii au provocat modificări ale climei doar după anul 1800.
Cercetătorii au studiat gheaţa din Groenlanda şi au descoperit că nivelul gazului metan din atmosferă a crescut semnificativ acum 2000 de ani, rămânând la un nivel ridicat timp de două secole.
Celia Sapart de la Universitatea Utrecht din Olanda afirmă emisiile de gaz metan au fost provocate de defrişarea pădurilor în scopul extinderii terenului agricol şi ca urmare a folosirii cărbunelui pentru a topi metale, în scopul realizării de arme. 
„Emisiile de gaze cu efect de seră erau destul de mari în timpul Imperiului Roman şi a dinastiei Han”, afirmă cercetătoarea.
Studiul publicat în jurnalul Nature arată că rata defrişării pădurilor a prezentat o scădere după anul 200 e.n., „ca urmare a scăderii semnificative a nivelului populaţiei în China şi Europa ca urmare a declinului Imperiului Roman şi a dinastiei Han”.
Cu toate acestea, emisiile de gaze cu efect de seră acum 2.000 de ani erau relativ mici în comparaţie cu cele de astăzi, populaţia planetei fiind la acea vreme de aproximativ 300 de milioane de oameni, faţă de 7 miliarde, nivelul înregistrat astăzi. Sapart estimează că emisiile de gaz metan din anul 0 până la 1800 reprezintă 10% din totalul gazelor emise în ultimele două milenii, 90% din emisii având loc în urma Revoluţiei Industriale.
Cercetătorii au identificat o altă creştere a emisiilor de metan în perioada 800 - 1200, atunci când economia Europei a ieşit din Evul Mediu. Cercetătorii spun că acest lucru s-ar fi putut datora creşterii populaţiei, ceea ce a dus din nou la defrişarea pădurilor în scop agricol. Ulterior, emisiile au scăzut, cel mai probabil ca urmare a pandemiei de ciumă ce a ucis între o treime şi o jumătate din populaţia Europei.
Emisiile de gaz metan au crescut din nou după 1500, pe măsură ce populaţia Europei şi-a revenit după devastatoarea epidemie de ciumă.
Studiul coordonat de Celia Sapart, la care au participat cercetători din Olanda, Elveţia, Danemarca, SUA şi Franţa, sugerează că omenirea a început să modifice clima planetei cu mult înainte de Revoluţia Industrială.
„Perioada pre-industrială nu a fost o perioadă «naturală» a climatului – acesta era deja influenţat de activitatea umană. De aceea, atunci când facem prognoze pentru viitorul climei, trebuie să ne gândim la ceea ce e natural şi ceea ce nu este. Trebuie să clarificăm ce înţelegem cu adevărat prin «natural»”, afirmă cercetătoarea.

Alchimie modernă: o formă de viaţă produce aur de 24 de carate


Oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat din Michigan, SUA, au descoperit că o anumită specie de bacterie poate extrage, dintr-o substanţă toxică, aur pur.

Sony a lansat in Romania SLT-A99, prima camera full-frame din lume cu sistem dual de focalizare

Sony a lansat in Romania SLT-A99, prima camera full-frame din lume cu sistem dual de focalizare


Camerele obiective interschimbabile NEX 6 si NEX-5R, au senzor de 16,1 megapixeli si conectivitate Wi-Fi. GALERIE FOTO
Intr-un eveniment ce a avut loc la Clubul de echitatie Baneasa, Sony a lansat in Romania trei noi camere: SLT-A99, cel mai performant model din gama Alpha si doua camere de tip bridge cu obiective interschimbabile: NEX 6 si NEX-5R. Sony SLT-A99 este prima camera full-frame din lume cu sistem dual de focalizare.
Sony a revolutionat camerele profesionale cu noua tehnologie SLT (Single-Lens Translucent), diferita de cea SLR (Single-Lens Reflex). Oglinda mobila SLR a fost inlocuita cu o oglinda semitransparenta fixa, ce directioneaza lumina continuu si simultan catre senzorul AF si senzorul de imagine. Tehnologia SLT permite functionarea simultana si continua a focalizarii automate si a vizualizarii in timp real prin vizor si prin ecranul LCD in timpul fotografierii si filmarii.
SLT-A99 vine cu un nou senzor full-frame Exmor CMOS de 35 mm si 24,3 MP si un procesor avansat de imagine BIONZ, ce permit realizarea de imagini RAW de 14 biti. Aparatul are un sistem dual de focalizare automata cu 19 puncte, 11 senzori pozitionati in cruce si 102 puncte de focalizare (in planul senzorului), completat de un senzor multifocal, ce permite selectarea zonei maxime de focalizare. 
Camera filmeaza Full HD 50p/25p progresiv full-frame, calitate ce corespunde specificatiilor AVCHD Versiunea 2.0. Modul Full-time Continuous AF Movie permite urmărirea continua, fara tremurat, a subiectilor in miscare. Camera are inregistrare "dual-card" continua. Autonomia poate fi triplata cu manerul vertical VG-C99AM ce poate incorpoza pana la 3 baterii.
Sony SLT-A99 are o sensibilitate foarte mare in intervalul ISO 50-25600, datorita setarilor complexe de sensiblitate, cu zgomot de imagine redus. Camera are un vizor electronic XGA OLED Tru Finder cu acoperire 100% a cadrului. Carcasa din aliaj de magneziu este usoaras si rezistenta la intemperii.
NEX-6 are un senzor de 16,1 megapixeli efectivi Exmor APS HD CMOS si o sensibilitate ISO de până la 25.600. Camera are un nou sistem de focalizare hibrid pentru focalizare rapida si precisa in orice situatie. NEX-6 are o noua patina "Multi Interface Shoe" si conectivitate Wi-Fi.
Sony NEX-5R vine cu un autofocus similar DSLR-urilor pentru fotografierea cu pana la 10 cadre pe secunda, Camera are un senzor de imagine APS-C de 16,1 megapixeli efectivi. Ecranul LCD tactil are un unghi de inclinare de pana la 180 grade. Si NEX-5R are conectivitate Wi-Fi.
Cele trei camere ajung pe rafturile magazinelor romanesti incepand cu aceasta luna.Sony SLT-A99 va avea un pret de aproximativ 2800 de euro, NEX-6 de 950, iar NEX-5R de 750 de euro.

Samsung ES9000, Smart TV-ul LED de 75 de inch a ajuns în România


Oferta de televizoare premium Samsung Smart TV a primit o nouă adiţie. Vârful de gamă ES9000 este adresat celor mai exigenţi utilizatori aflaţi în căutarea unui model Smart TV cu diagonală mare.

Samsung ES9000 ne întâmpină cu un ecran Full HD de 189 cm, instalat într-o carcasă cu design sofisticat, ce prezintă o ramă curbată de numai 7.9 mm grosime, fără îmbinări vizibile şi finisată într-o nuanţă de aur roz. ES9000 integrează şi o cameră video, care se retrage în ramă atunci când nu este folosită.

La fel ca şi modelul de 55 inch Samsung ES7000, noul ES9000 include gama completă de funcţii Samsung Smart TV - Smart Interaction, Smart Content şi Smart Evolution - introdusă anul acesta pentru gama Smart TV de top. Aceste funcţii permit utilizatorilor să controleze şi să interacţioneze cu televizoarele într-un mod intuitiv şi să aibă acces la un conţinut mai bogat ce poate fi transmis şi pe alte dispozitive. În plus faţă de funcţiile deja existente, ES9000 este prevăzut şi cu tehnologia Sound Share, cea mai nouă funcţie pentru Smart TV, care conectează automat, prin intermediul tehnologiei wireless, sistemul audio al televizorului la alte sisteme audio (precum Samsung Seria 6 şi Seria 7).

Samsung ES9000 vine echipat cu procesor dual-core, ce permite descărcarea şi rularea simultană a mai multor aplicaţii în timpul navigării pe Internet. Lista tehnologiilor suportate mai cuprinde Micro Dimming Ultimate şi Precision Black, implementate pentru a oferi culori şi detalii bogate, contrast mai mare şi o claritate sporită a imaginii.
Samsung ES9000 este disponibil în România, la un preţ estimat de 36.999 RON.

O eruptie solara uriasa, asteptata anul viitor.Pamantul, lovit cu forta a 100 mil. bombe cu hidrogen

eruptie solara


Astronomii avertizeaza ca anul viitor Pamantul ar putea fi lovit de radiatii solare extreme. Furtuna magnetica inregistrata luna trecuta este nimic in comparatie cu ce ar putea sa urmeze.
Eruptiile solare masive au loc aproximativ o data la 11 ani. Potrivit calculelor astronomilor, urmatorul eveniment ar putea sa aiba loc in 2013 sau 2014, anunta NASA.
Cantitatea de energie eliminata in spatiu intr-un asemenea moment echivaleaza cu explozia simultana a 100 de milioane de bombe cu hidrogen,precizeaza Agentia Spatiala Americana. Primul fenomen de acest fel a fost inregistrat in istorie pe 1 septembrie 1859.
Specialistii NASA ne spun totusi sa stam linistiti. Chiar daca va avea loc in curand o eruptie foarte puternica, planeta noastra nu va fi distrusa.
Desigur, va fi haos, pentru ca sistemele de telecomunicatii, GPS si chiar cele care asigura tranzactii bancare vor avea de suferit.
Prin urmare, atunci cand se afla data exacta a unei asemenea explozii, NASA alerteaza pilotii de aeronave, astronautii aflati in spatiu si companiile de electricitate.
O furtuna magnetica de mare intensitate, provocata de eruptiile solare, a avut loc si in 1921, iar cea care va urma este posibil sa fie chiar mai puternica decat cele anterioare.
Eruptiile solare, care lanseaza spre Pamanat radiatii periculoase, au loc atunci cand o cantitate mare de energie se acumuleaza in Soare si este degajata brusc.

Sursa : 


Anunt istoric facut astazi de Mark Zuckerberg. Ce s-a intamplat cu Facebook

Anunt istoric facut astazi de Mark Zuckerberg. Ce s-a intamplat cu Facebook


Reteaua de socializare Facebook a atins oficial pragul de 1 miliard de utilizatori activi lunar, a anuntat, joi, Mark Zuckerberg, cofondator al companiei si director general, intr-o postare pe blogul Facebook, potirvit portalului IT TechCrunch.
La sfarsitul lunii iunie, Facebook avea 955 de milioane de utilizatori activi lunar.

"In aceasta dimineata sunt peste 1 miliard de oameni care folosesc in fiecare luna Facebook. Daca cititi aceasta postare: multumesc pentru onoarea de a va servi acordata mie si micii mele echipe. Este extraordinar sa ajuti 1 miliard de oameni sa intre in contact si de departe lucrul de care sunt cel mai mandru in viata. Sunt angajat sa lucrez in fiecare zi pentru a face Facebook mai bun pentru voi si speram ca intr-o zi vom putea conecta si restul lumii", a scris Zuckerberg.

Facebook a facut publice si alte date impreuna cu numarul de utilizatori. Printre acestea, 1.130 de miliarde de like-uri de la lansare, 140,3 miliarde de conexiuni intre prieteni, 219 miliarde de poze incarcate si 62,6 milioane de melodii ascultate de 22 de miliarde de ori.

Pragul de 1 miliard de utilizatori reprezinta un moment important pentru Facebook, scrie TechCrunch, si ar putea avea impact asupra cotatiei actiunilor companiei la deschiderea sedintei bursiere de joi.

Google: "Atentie, contul tau a fost compromis." Cine sunt hackerii care iti urmaresc fiecare miscare




Google a inceput sa-si avertizeze utilizatorii daca acestia sunt monitorizati de catre "guvernele ostile", anunta Daily Mail.



Cel mai puternic motor de cautare al momentului, Google, este primul serviciu care isi va avertiza utilizatorii in cazul in care activitatea acestora este monitorizata fara sa fie instiintati.

"Aceasta initiativa vine dupa ce compania a detectat zeci de mii de incercari de hacking din zona Orientului Mijlociu. Google vrea in acest fel sa opreasca activitatea hackerilor, care nu sunt strict orientati asupra cautarilor facute de utilizatorii de Google, ci si asupra serviciului de Mail, harti si Chrome.", scrie Daily Mail.

New York Times a publicat in aceasta saptamana prima dovada conform careia Google a inceput sa lupte impotriva hackingului, publicand un mesaj primit de un utilizator din partea companiei:

"Contul dumneavoastra ar putea fi amenintat de catre un atac informatic sponsorizat guvernamental."

Conform ziarului britanic Daily Mail, "nu este prima data cand Google detecteaza activitate online ostila cu origini guvernamentale.

Mike Wiacek, un membru al echipei de securitate de la Google, a declarat pentru Times: "Zeci de mii utilizatori noi vor primi acest mesaj in cazul in care conturile lor vor fi compromise in vreun fel.", sustinand ca majoritatea acestor atacuri informatice sustinute de autoritati guvernamentale provin din tarile Orientului Mijlociu, refuzand insa sa dea nume.

Daily Mail mai scrie: "Tari precum Bahrain, Iran si Turkmenistan au fost acuzate recent ca-si spioneaza dizidentii prin internet. Iar mai ales Iran a fost extem de activa in 'razboiul' purtat pe internet."

Sursa citata mai noteaza ca si America ar fi implicata in acest fenomen, la fel ca si aliatul strategic Israel, suspiciunile culminand odata cu aparitia virusului Stuxnet care a inchis pentru o perioada programele nucleare ale Iranului. Virusul este suspectat ca ar fi fost gandit de catre CIA si serviciile secrete israeliene.

Schimbarea facuta de Facebook de care NIMENI NU s-a prins. Zilnic te lovesti de ea fara sa-ti dai seama

Schimbarea facuta de Facebook de care NIMENI NU s-a prins. Zilnic te lovesti de ea fara sa-ti dai seama


In urma cu cativa ani, Facebook a adus in randul angajatilor sai un nume nou, cu idei noi.
Jocely Goldfein a venit la Facebook in urma cu 2 ani in functia de director al departamentului de ingineri.

De atunci, activitatea ei a influentat enorm viziunea si modificarile aduse de Facebook. Sharingul fotografiilor, si "search-ul" sunt doar doua dintre ideile ei, dar stati s-o auziti pe cea mai importanta.

Conform Business Insider, una dintre cele mai importante notati pe care Jocely Goldfein le-a adus la Facebook a fost update-ul pentru News Feed, produs in urma cu un an.

Acesta a fost primul produs realizat de Jocely: "Il folosesc si il iubesc!", spune aceasta pentru Business Insider.

In acel moment, trebuia sa repare o problema mare pentru Facebook. Cu cat oamenii dadeau like mai des si la cat mai multe lucruri, mesajele pe care prietenii lor ar fi trebuit sa le primeasca trebuiau selectate cat mai bine, fara sa enerveze pe cineva.

Practic, astazi, activitatea pe care tu o vezi pe wall-ul prietenilor tai este calculata si gandita in asa fel incat sa selectia sa scoata in fata cele mai relevante informatii:

"Am incercat mii de combinatii si variatii, iar la final am ajuns sa procesam limbajul natural, precum "multumesc" si "felicitari"", a declarat aceasta pentru sursa citata.

Samsung ar putea lansa Galaxy S3 Mini, un Galaxy S3 mai mic


Galaxy S3 Mini, frăţiorul mai mic şi mai ieftin al celebrului smartphone Galaxy S3, ar putea fi prezentat chiar în această lună, în cadrul unui eveniment organizat în Germania.
În invitaţiile trimise membrilor presei, Samsung face referire la un produs mic şi de senzaţie, lăsând să se înţeleagă că este vorba despre un nou terminal din seriaGalaxy S.
Invitaţiile Samsung distribuite membrilor preseiInvitaţiile Samsung distribuite membrilor presei

Chiar dacă în acest moment nu există imagini de prezentare şi nici informaţii concrete despre surpriza pregătită de Samsung, lansarea unei versiuni compacte pentru modelul Galaxy S3 este totuşi justificată. Un telefon Samsung Galaxy S3 Mini ar putea fi pe placul unei categorii numeroase de utilizatori care nu se lasă convinşi de ecranul cu diagonală 4.8 inch al lui Galaxy S3, acomodat într-o carcasă nu tocmai uşor de strecurat în buzunar. Păstrând liniile generale de design şi măcar o parte din performanţa şi facilităţile frăţiorului său mai mare, Galaxy S3 Mini ar putea fi un real succes pentru Samsung, mai ales dacă şi preţul este ajustat proporţional cu dimensiunile telefonului.
Unele zvonuri anunţă totuşi o configuraţie mai degrabă modestă, cu procesor dual-core şi ecran de 4 inch cu rezoluţie redusă. Indiferent care este produsul pregătit pentru lansare, aşteptarea va lua sfârşit în data de 11 octombrie.

Nokia Lumia 510 - cum arată, cât costă şi ce specificaţii are


Lumia 510 este cel mai ieftin smartphone Nokia din familiaWindows Phone 8, echipat cu un ecran WVGA de 4 inch şi cameră foto de 5 MP. Noul model este livrat pentru început în China, urmând să ajungă şi pe Continentul European la începutul anului 2013.
Nokia Lumia 510 rulează sistemul de operare Windows Phone 7.8, oferind interfaţă şi funcţionalitate similară terminalelor cu Windows Phone 8, dar fără acces la aplicaţiile create special pentru acest sistem de operare.
Nokia Lumia 510 Nokia Lumia 510

Configuraţia include un procesor la 800 MHz cu nucleu Scorpion (single-core) şi 256 MB memorie RAM. Ecranul de 4 inch suportă rezoluţia 480 x 800 pixeli şi este asistat de 3 butoane capacitive. Pe spatele carcasei găsim o cameră foto de 5 MP, cu funcţie de filmare la rezoluţie VGA.
Lumia 510 este adăpostit într-o carcasă cu dimensiuni 120.7x64.9x11.51 mm şi greutate 129 grame, modelată cu forme rotunjite pentru o aşezare confortabilă în palme.
Preţul de lansare porneşte de la 150 dolari, sumă care poate creşte în funcţie de regiune şi taxele aplicate.