luni, 4 februarie 2013

Data de lansare pentru Samsung Galaxy S4, dezvăluită din greşeală de un magazin


Galaxy S4 ar putea sosi mai devreme decât am fi sperat, dacă indiciile descoperite într-un document intern aparţinând unui magazin retail originar din Noua Zeelandă se adeveresc.
Samsung Galaxy S3Samsung Galaxy S3

În pliantul ce anunţă modul de desfăşurare al unui concurs cu dată de încheiere fixată pentru 9 aprilie, premiile oferite ar urma să fie telefoane Samsung Galaxy S4, livrate fericiţilor câştigători la scurt timp după încheierea concursului. Prin urmare, dacă detaliile concursului sunt corecte Samsung ar trebui să lanseze succesorul lui Galaxy S3 în luna aprilie.
Noua informaţie se potriveşte foarte bine cu zvonurile circulate deja şi prin alte surse, ce vorbesc despre intenţiile Samsung de a anunţa telefonul Galaxy S4 în luna martie, urmând ca lansarea oficială şi disponibilitatea în magazine să fie asigurate din a treia săptămână a lunii aprilie.
Din moment ce Samsung nu pare să aibă planuri pentru aducerea lui Galaxy S4 la expoziţia Mobile World Congress 2013, ce va avea loc la Barcelona către finalul acestei luni, prezentarea sa ulterioară pare justificată, mai ales că actualul model Samsung Galaxy S3 încă obţine vânzări foarte bune. Rămâne de văzut dac nu cumva succesul terminalului Galaxy S3 va duce la o decalare şi mai mare a datei de lansare pentru modelul Galaxy S4.

Sursa : http://www.go4it.ro

Noua gamă A-series de procesoare AMD APU - specificaţii oficiale


AMD actualizează oferta de procesoare pentru plăci de bază cu socket FM2, ridicând performanţele pe partea de CPU dar şi GPU, unde îşi face intrarea un nucleu grafic din seria Radeon HD 8000.
 AMD A-Series - Trinity VS RichlandAMD A-Series - Trinity VS Richland

Noul superstar, modelul A10-6800k este procesorul cu cea mai mare frecvenţă de funcţionare nativă atinsă până acum de un CPU pentru PC-uri desktop - 4.1 GHz standard şi până la 4.4 GHz în mod turbo. În consumul TDP specificat la 100W intră şi nucleul grafic Radeon HD 8670D, echipat cu 384 procesoare de shader ce funcţionează la 844 MHz. Nucleul cu nume de cod Richland mai are în compoziţie şi un controller de memorie dual-channel, ce suportă module DDR3 cu frecvenţă de 1866 MHz.
Comparată cu vechea serie Trinity, Richland reprezintă din păcate doar un upgrade minor, compus din 6 modele de procesoare ce ridică frecvenţele de funcţionare cu 300 MHz pe partea de CPU şi 40 - 80 MHz pe partea de GPU, păstrând neschimbat consumul de energie.
Pentru a îndulci puţin gustul amar lăsat de lipsa de inovaţie pe partea de hardware, AMD oferă împreună cu procesoarele Richland APU şi un pachet numit “elite software experience”, compus din utilitare ce adaugă suport pentru recunoaştere facială, conectivitate wireless şi video streaming, dar şi un sistem ce ne permite să controlăm prin gesturi PC-urile cu platformă AMD FM2.
Noua serie de procesoare AMD APU va ajunge în magazine din această primăvară, înlocuind treptat modelele anterioare. Preţurile de vânzare nu au fost dezvăluite, dar ne putem aştepta ca acestea să fie la un nivel apropiat seriei actuale, alcătuită din modele cu preţuri între 53 şi 122 dolari.

Sursa : http://www.go4it.ro

Asa arata o reclama Samsung de 15 milioane dolari


Banii nu sunt o problema pentru Samsung, din moment ce ieri va prezentam o reclama spectaculoasa iar astazi o avem si pe a doua in acelasi format.
samsung super bowl reclama vede
Cu scopul de a face valuri la Super Bowl sau pentru a demonstra un buget de reclama exagerat, Samsung a angajat o serie de vedete pentru un spot publicitar. Seth Rogen si Paul Rudd sunt unii dintre cei mai populari actori de comedie ai momentului si probabil ca pretul pentru a imbratisaprodusele Samsung cu un asemenea entuziasm nu a fost mic. The Next Big Thing, clipul de doua minute de mai jos, este regizat de Jon Favreau, regizorul filmelor Iron Man. Daca aceste aspecte nu vi s-au parut deja superfluu, Lebron James apare in noua reclama Samsung printr-o conversatie pe Skype ce se desfasoara pe o tableta a companiei sud coreene. Reclama va fi difuzata in pauza dintre al treilea si al patrulea sfert din timpul meciului de fotbal american.
In urma unui studiu realizat de Wall Street Journal  anul acesta este unul foarte bun pentru Super Bowl cand vine vorba de pretul reclamelor. Cu 3,8 milioane de dolari, in comparatie cu 3,5 in urma cu un an, se va transmite un clip de 30 de secunde. Avand in vedere durata si momentul in care va fi difuzata, dupa sistemul celor de la WSJ, spotul de mai jos va ajunge sa valoreze 15,2 milioane de dolari pentru postul CBS, canalul care va difuza Super Bowl-ul. Sunt curios ce reclame vor mai face valuri in zilele urmatoare dupa ce au fost difuzate la Super Bowl. Care vor fi considerate reusite sau investitii proaste pentru companiile producatoare?
  

Sursa : http://playtech.ro

Jenessa Simons si-a implinit visul cu ajutorul lui Facebook


Facebook, prin natura sa, te ajuta sa socializezi cu prieteni si cunoscuti, pentru o domnisoara din SUA a reusit insa sa faca mult mai mult decat atat.
poveste JENESSA SIMONS FACEBOOK
In ultimele saptamani au inceput sa circule pe Facebook tot felul de povesti reprezentate printr-o poza care te invita la un Like+Share pentru a ajuta o cauza mai mult sau mai putin nobila. Sotia unui tip i-a impus acestuia sa aiba 100.000 like-uri pentru a-si da acordul pentru achizitia unei noi masini. Un tanar a trebuit sa stranga un numar similar de share-uri si like-uri pentru ca parintii sa-i cumpere un catelus. Povestea lui Jenessa Simons este insa cu totul alta.
Tanara adoptata a declansat o campanie prin imaginea de mai sus pentru a-si gasi parinti naturali. Trei zile, iar 150.000 de share-uri mai tarziu visul Jenessei s-a confirmat. O doamna a contactat-o, iar ulterior s-a dovedit a fi mama ei naturala. Prima dovada la care a apelat pentru a o convinge ca este cu adevarat mama ei a constat in cateva imagini de cand aceasta era mica. Respectivele fotografii erau primite de la mama sa adoptiva in primele luni dupa nastere. Astfel de povesti nu sunt unice pe Facebook, motiv pentru care, ocazional, reteaua de socializare poate dovedi cat de important este sa socializezi si, de asemenea, sa folosesti acele butoane de Like & Share.

Sursa : http://playtech.ro

Un virus de Android iti ataca PC-ul, iti activeaza microfonul si inregistreaza tot ce spui

Un virus de Android iti ataca PC-ul, iti activeaza microfonul si inregistreaza tot ce spui


Virusul a fost descoperit de cei de la Kaspersky. Iata ce nebunii face:
Specialistii rusi in securitate de la Kaspersky au descoperit un malware de Android care nu doar ca iti infecteaza telefonul, dar isi face de cap si prin calculatorul tau. Acelasi virus preia controlul PC-ului si iti asculta toate conversatiile.
Aplicatia-problema se gaseste in Google Play si nu cumva sa o descarci. Culmea, poarta numele DroidCleaner. Dupa ce iti infecteaza telefonul, poate sa trimita SMS-uri, sa deschida Wi-Fi-ul, sa adune informatii despre smartphone, sa deschida link-uri in browser, sa faca upload la tot continutul cardului tau SD, sa urce pe serverul ei un fisier sau un folder, sa urce toate SMS-urile, sa-ti stearga SMS-urile, sa-ti urce pe server agenda, fotografiile si coordonatele geografice. 
Si daca s-ar opri aici, tot ar fi dezastru. Insa atunci cand functioneaza, aplicatia descarca 3 fisiere in root-ul cardului tau SD, iar cand telefonul se conecteaza la un calculator prin USB, iti infecteaza si calculatorul. Apoi, malware-ul iti activeaza microfonul si urca inregistrarile pe serverul-mama, scrie Gizmodo.


Sursa : http://www.yoda.ro

Blu lanseaza si el smartphone-uri quad core


O companie mai putin cunoscuta in aceasta parte a Europei, Blu, s-a decis ca este timpul pentru o reinnoire a liniei de terminale.
blu quatro smartphone tegra 3
Daca pana de curand aparatele Blu se limitau la procesoare dual core, odata cu lansarea liniei Quattro, smartphone-urile companiei trec pe quad core. In special este vorba de adoptia SoC-ului NVIDIA Tegra 3la diferite frecvente de tact.
Quattro 4.5, cu un display qHD si procesor NVIDIA Tegra 3 tactat la 1,5 GHz, se va comercializa la liber cu un pret de aproximativ 250 dolari. In plus, pe langa o camera de 5 megapixeli, acest aparat va avea disponibil un slot micro SD si o memorie interna de 4GB. Quattro 5.7, pe langa un display imens tradat de cifra  din titlu care defineste diagonala, vine cu o camera de 8 megapixeli si o rezolutie nativa egala cu 720p. Mandria companiei se pare ca va fi Quattro 4.5 HD cu un pret specificat la 350 dolari. Acesta din urma va folosi un display 720p in conditiile in care diagonala ecranului va fi de 4.5 inci. Panoul va fi protejat cu Gorilla Glass, spatiul de stocare va fi egal cu 16GB iar senzorul foto va integra tehnologia BSI pentru imaginii mai clare imortalizate in conditii de iluminare reduse. Sistemul de operare preinstalat preponderent pe aceste aparate va fi Android 4.0.
Smartphone-urile Blu de 4.5 inci vor ajunge in magazine pana la sfarsitul acestei luni, in timp ce modelul de 5,7 inci va fi un pic mai pretentios la fabricatie si se va comercializa doar incepand cu luna martie. Pe partea de retea, aparatele vor fi deblocate si se vor rezuma la conectivitate HSPA+ 3G.

Sursa : http://playtech.ro

Cel mai nou centru de cercetare din Antarctica aduce aminte de Star Wars


Dominat de cateva elemente robotizate si trasaturi de design creative, noul centru de cercatare din Antarctica va fi functional in curand.
Laborator de cercetare star wars
Pana la sfarsitul acestei saptamani, Halley VI Antarctic va fi pus in functiune. Acesta este numele noului centru de cercetare ce ar trebui sa reprezinte un upgrade semnificativ fata de celelalte iteratii ale conceptului. Pe langa un design colorat, magia noului centru sta in modul in care a rezolvat niste probleme foarte importante care au periclitat in anii trecuti astfel de centre de la capatul lumii.
Prin intermediul unor picioare extensibile care dau un aspect robotic intregii structuri, Halley VI va fi imposibil de infundat in zapada sau, mai rau. Pentru a preveni pericolul unor blocuri de gheata care ocazional se pot deplasa, cladirile din imagine sunt modulare si la nevoie se pot deplasa cu usurinta dintr-un loc in altul. In total, intreaga structura este formata din 8 corpuri de cladiri interconectate care integreaza atat spatii de locuit cat si laboratoare de cercetare. Zona rosie din centrul structurii de culoare albastra reprezinta ,,sufrageria”. Destinata tuturor locuitorilor, cabina respectiva vine cu jaluze inteligente, un perete pentru catarari, o gradina pentru condimente si alte cateva lucruri destinate activitatilor de divertisment.
In cazul in care vi se pare ca ati mai vazut undeva aceasta structura, este posibil ca imaginea sa va fie cunoscuta dintr-un film. Sentimentul este generat de cateva similaritati cu niste roboti imensi din Star Wars Episodul 5.

Sursa : http://playtech.ro

Human Brain Project, ideea de 1.6 miliarde de dolari de a transforma creierul uman intr-un supercomputer

Human Brain Project, ideea de 1.6 miliarde de dolari de a transforma creierul uman intr-un supercomputer


Una dintre cele mai mari ambitii ale umanitatii ar putea fi realizata in urmatorii 10 ani. Costurile sunt uriase, dar si rezultatul final ar putea fi pe masura.
Peste 200 de oameni de stiinta din 80 de organizatii diferite vor lucra in urmatorii 10 ani la "Human Brain Project", adica incercarea celor mai stralucite minti din lume de a copia creierul uman intr-un supercomputer ce va costa 1.6 miliarde de dolari, scrie publicatia americana The Inquisitr.

Provocarea oamenilor de stiinta din toate domeniile este de a copia intr-o harta digitala cele peste 100 de miliarde de conexiuni ale neuronilor, reprezentand toate emotiile, gandurile si chiar constiinta noastra.

Supercomputerul va simula astfel la o scara uriasa toate functiile creierului uman, proiectul fiind deja poreclit "un CERN al creierului".

Proiectul, conceput si sustinut de Comisia Europeana, va avea sediul in Lausanne, in Elvetia si va deveni piatra de temelie pentru construirea unor noi platforme de Neuro-Robotica si "Computerizare Neuromorfica". La finalul proiectului, toate datele colectate vor fi folosite pentru a construi roboti ce vor avea la baza arhitectura creierului uman.

Planul specialistilor este de a reproduce creierul uman, piesa cu piesa, intr-un calculator urias, laureatul la premiul Nobel, suedezul Torsten Wiesel declarand: "Prin sustinerea Comisiei Europene pentru acest proiect, vom face un pas urias in fata in intelegerea functiilor creierului. HBP (Human Brain Project) va deveni o locomotiva in dezvoltarea noilor tehnologii ale viitorului, pe care cercetatorii sunt gata sa le foloseasca."

Chiar daca oamenii de stiinta sunt constienti ca nu va exista posibilitatea de a construi la perfectiune creierul uman, exista sansa de a descoperi metode mult mai avansate de a trata boli precum Alzheimer si Parkinson.

Sursa : http://www.yoda.ro

Cum ajunge o companie online sa aiba un magazin din containere?


Desi tranzitia catre online a devenit din ce in ce mai evidenta in ultimii ani, companii precum Aether fac tranzitia din vanzari online intr-un magazin fizic.
Aether shop concept
Conteaza mai putin daca un producator de haine precum Aether va este sau nu cunoscut. Fascinant este modul in care o entitate care si-a vandut marfa exclusiv online. Subit, compania a considerat ca are ceva de oferit ce poate fi experimentat doar offline.
Aflat in San Francisco, Aether, magazinul din imagine este o dovada impresionanta de design industrial pornind de la 3 containere industriale de marfa suprapuse. Incercand sa fie si o metafora pentru stilul vestimentar andurant – urban al hainelor comercializate, magazinul este o dovada de originalitate atat la exterior cat si pe dinauntru. Hainele sunt tinute pe umerase ce se deplaseaza in permanenta cu o viteza mica prin intermediul unei benzi rulante. In cazul in care stiti ce cautati, prin apasarea unor taste, banda rulanta va incepe sa se deplaseze mai rapid pentru a va aduce marfa ,,comandata”. Pentru un grad sporit de eficienta, banda rulanta circula vertical de la parter pana la ultimul etaj.
La prima vedere ideea din spatele magazinului mi s-a parut un cliseu ,,Daca esti de parere ca asta e cool, atunci vei crede si ca lucrurile pe care le producem sunt cool”. La o privire mai atenta insa, este evident ca magazinul nu incearca sa inlocuiasca vanzarile onlinle ale brandului ci, in schimb, functioneaza ca un exponent al filozofiei companiei care imbina designul original cu utilitatea si eficienta.
  

Sursa : http://playtech.ro

FOTO: iPhone nu va mai fi niciodata la fel. Decizie fara precedent luata de Apple: la ce element unic renunta compania

FOTO: iPhone nu va mai fi niciodata la fel. Decizie fara precedent luata de Apple: la ce element unic renunta compania


Telefoanele de la Apple se vor schimba radical, potrivit presei americane.
Unul dintre elementele care au consacrat telefoanele de la Apple, butonul de Home, ar putea disparea de pe generatiile viitoare de iPhone-uri. Site-ul Tom's Hardware a intrat in posesia unui nou patent inregistrat de compania din Cupertino, in care acest element lipseste.
Este posibil ca telefonul in cauza sa fie varianta ieftina a lui iPhone 5, despre care se tot spune ca va fi lansat in perioada urmatoare pentru tarile ai caror locuitori nu isi permit achizitionarea unui telefon Apple obisnuit.
Potrivit imaginilor, noului iPhone ii lipseste atat butonul de home, cat si camera frontala, iar carcasa va fi construita din plastic. Totusi, aparatul va avea o camera foto.
Cei de la Apple au primit patentul numarul 8,364,032 pe data de 29 ianuarie 2013. Inventatori principali sunt 4 ingineri ai companiei.
In ultima perioada s-a tot vorbit despre un iPhone 5 ieftin. Produsul ar urma sa coste intre 100 si 150 de dolari in SUA. 
De asemena, spun zvonurile, ar urma sa apara si un telefon Apple cu ecran mai mare, de 4,8 inch, cu procesor Qualcomm Snapdragon si camera de 12MP, ce deocamdata raspunde la numele iPhone Math

Sursa : http://www.yoda.ro

ASUS pregăteşte o versiune de 10" pentru accesibila tabletă MeMo Pad


După ce a lansat tableta accesibilă MeMo Pad cu ecran de 7", care ar trebui să ajungă pe rafturile magazinelor în zilele care urmează, se pare că ASUS pregăteşte şi o versiune cu ecran de 10”, care probabil că va fi lansată la Mobile World Congress 2013 la sfârşitul acestei luni.
MeMo Pad 10 este foarte asemănător modelului curentTransformer Pad TF300, oferind un ecran cu diagonală de 10,1” cu rezoluţie de 1280 x 800 pixeli, o platformă hardware Tegra 3 tactată la 1,2 GHz, o memorie RAM cu o capacitate de 1 GB, cameră foto de 5 MP şi o stocare internă de 16 Gb, care poate fi extinsa cu un card MicroSD.
Motivul principal pentru care ASUS va înlocui sau va oferi o alternativă tabletei sale TF300 este cel mai probabil preţul, conform unor surse olandeze aceasta urmând să fie oferita la un preţ de circa 300€, ceva mai redus decât al modelului actuale. Mai multe vom afla însă peste câteva săptămâni.

Sursa : http://www.go4it.ro

Una din cele mai reusite reclame Samsung din ultimii ani


In acest weekend are loc in SUA Super Bowl-ul, un meci de fotbal important si  sa lanseze campanii publicitare scumpe.
samsung allshare super bowl ad
In acest an, Samsung a dat drumul reclamelor difuzate la Super Bowl un pic mai devreme prin clipul de mai jos intitulat simplu Samsung 2013 Super Bowl Commercial Allshare.
Trecand peste meritele clipului de mai jos, care reuseste sa fie un scurt metraj impresionant de 3 minute si 39 de secunde, elementul promovat este AllShare. Acest este un protocol proprietar Samsung derivat din clasica tehnologie de streaming DLNA. Interesant este faptul ca respectivul clip a reusit sa integreze un intreg ecosistem de produse Samsung fara a atrage neaparat atentia asupra smartphone-urilor, notebook-urilor sau TV-urilor companiei.
Din punctul meu de vedere, aceasta este una dintre cele mai reusite reclame pe care a facut-o Samsung in ultimii ani. Pana si subiectul,  eficientizata prin AllShare, mi se pare de actualitate.
 american desfasurat intre campioana NFC (National Football Conference) si AFC (American Football Conference). Acesta are loc in prima duminica din luna februarie a fiecarui an si de cativa ani a ajuns sa fie considerat  o sarbatoare nationala a Americii. In pauza respectivului eveniment americam sunt difuzate unele dintre cele mai memorabile reclame si sunt practicate cele mai mari preturi pentru un spot de 30 de secunde intalnite vreodata.

Sursa : http://playtech.ro

250.000 de conturi de Twitter compromise


Atacurile cibernetice se pare ca nu vor inceta prea curand si, indiferent daca , adevarul este ca .
Twitter Hacked
Printr-un email trimis posibilelor victime si , Twitter tocmai a recunoscut ca a suferit un atac cibernetic care s-a lasat cu un numar mare de victime.
Preventiv ar fi bine sa va schimbati parola la Twitter. Dupa spusele reprezentantilor companiei, in saptamana care tocmai s-a incheiat reteaua de socializarea a fost victima cel putin a unui atac din partea unor hackeri necunoscuti. Printre informatiile furate se numara adrese de email, parole encriptate si token-uri pentru sesiuni active aferente unui numar generos de 250.000 de utilizatori.
Problema cea mai mare este ca expertii in securitate care incearca sa stabilieasca amploarea pagubelor nu au reusit inca sa-si faca o parere concludenta. Momentan nu se pot aprecia repercusiunile exacte ale atacului si nici motivul. Un lucru este insa sigur. Bob Lord – director pentru securitatea informatiile la Twitter incearca sa ne explice evenimentul. ,,Atacatorii au fost foarte sofisticati si credem ca alte companii si organizatii au fost de asemenea victime ale unor atacuri recente similare. Atacul nu a fost opera unor amatori si nu credem ca a fost un incident izolat.
In ceea ce priveste securitatea celor 250.000 de conturi, un oficial Twitter a incercat sa sublinieze faptul ca nu exista dovezi clare ca au fost compromise, masurile care s-au luat fiind preventive.

Sursa : http://playtech.ro

Panasonic Lumix G5 - un mirrorless versatil, cu performanţe în stil DSLR


Panasonic Lumix G5 este un aparat foto mirrorless cu senzor de imagine de 16 MP şi suport pentru obiective interschimbabile cu montură Micro Four Thirds. Modelul dispune de vizor electronic şi ecran rotativ de 3 inch cu interfaţă touch. Printre elementele de atracţie se numără sistemul de stabilizare optică integrat în obiectiv, sistemul auto-focus cu timp de reacţie specificat la 0.18 secunde şi procesorul de imagine Venus Engine VII FHD, capabil de captură video la rezoluţie Full HD 1080/50p şi fotografii în rafală la 6 fps.

Descriere

Lumix G5 măsoară 119.9 x 83.2 x 70.8 mm, are o greutate confortabilă de 346 grame şi dispune de grip proeminent, fiind deopotrivă mai confortabil şi uşor de manevrat decât un aparat DSLR clasic. Încadrarea imaginilor este realizată fie cu ecranul LCD de rezoluţie 920k pixeli, sau privind prin vizorul electronic cu rezoluţie 1440k pixeli, activat în mod automat la apropierea aparatului de faţă cu ajutorul unui senzor de proximitate. Pentru un plus de flexibilitate, ecranul de 3 inch poate fi balansat stânga/dreapta şi rotit la 180°.
În afara finisajelor din plastic semi-lucios, respectiv cauciuc pentru grip-ul frontal şi cel rezervat degetului opozant, Lumix G5 este adăpostit într-un corp din aluminiu solid şi acoperit cu un strat de vopsea neagră. Montura pentru obiectivul detaşabil, talpa pentru blitz extern şi suportul pentru tripod sunt confecţionate din aluminiu, respectiv oţel anodizat.

Pe corpul compact este prevăzut şi un blitz retractabil, activat prin acţionarea unui buton plasat în partea stângă, alături de difuzorul extern. Lângă talpa pentru blitz se află cele două microfoane stereo, iar în faţă poate fi observat un LED ce deserveşte funcţia auto-focus.
Obiectivul detaşabil dispune de reglaje dedicate pentru zoom şi focalizare, ambele menite a fi acţionate cu mâna stângă. Pe corpul aparatului se află un al doilea reglaj pentru funcţia zoom, poziţionat în spatele butonul pentru obturator şi aşezat astfel încât să poată fi acţionat cu degetul arătător.

Panasonic Lumix G5 - detalii tehnice

  • Obiectiv LUMIX G X VARIO PZ 14-42mm/F3.5-5.6 ASPH/POWER O.I.S
  • Senzor Live MOS, 17.3 x 13.0 mm, 16.05 MP (efectivi)
  • ISO 160 - 12800
  • Video Full HD 1080p 50/60 fps, format AVCHD şi MP4
  • Procesor de imagine Venus Engine VII FHD
  • Focalizare AFS (Single) / AFF (Flexible) / AFC (Continuu) / MF (manual), oferă AF Tracking şi Face Detection
  • Viteză obturator 60 - 1/4000 sec. (poze), 1/30 - 1/16000 sec. (video)
  • Fotografiere în rafală cu maximum 20 cadre pe secundă
  • Ecran tactil de 3 inch, 920,000 pixeli, rabatabil
  • Vizor electronic cu senzor de proximitate şi rezoluţie 1,440,000 pixeli
  • Conectori USB, HDMI, patină bliţ extern
  • Dimensiuni 119.9 x 83.2 x 70.8 mm, 346 de grame (cu baterie)
  • Baterie Li-Ion (7.2V, 1200 mAh), autonomie 320 de cadre (CIPA)
  • Alte dotări: Blitz retractabil

Funcţii oferite şi experienţa în utilizare

Sistemul de meniuri poate fi navigat fie cu butoanele fizice prevăzute pe carcasă, sau ajutându-ne cu interfaţa touch a ecranului. Mult mai de folos este posibilitatea pentru focalizare selectivă, pe orice porţiune din imagine indicată cu degetul pe ecran. Pentru focalizare manuală, interfaţa touch ne permite să mărim de până la 10x zona din imagine care prezintă interes, în scopul unei ajustări precise a clarităţii dorite folosind butonul pentru focalizare manuală.
Butonu Q-Menu oferă acces rapid la principalele opţiuni de configurare: calitatea şi dimensiunea imaginii, funcţia auto-focus şi metering, activarea blitz-ului, stilul de fotografiere şi formatul de captură video. În plus, avem şi un reglaj rotativ în stilul aparatelor DSLR, cu care putem ajusta rapid apertura sau viteza obturatorului.

Sunt de apreciat luminozitatea şi claritatea excelentă a ecranului de 3 inch, dată de rezoluţia înaltă şi viteza excelentă cu care este actualizat conţinutul vizualizat prin obiectiv.
Vizorul electronic redă imagini nesperat de clare, iar spre deosebire de unul optic poate afişa în timp real parametrii de captură folosiţi. Din păcate din cauza dimensiunilor mici, vizorul este puţin incomod de folosit, motiv pentru care ecranul LCD rămâne alegerea preferată pentru încadrarea imaginilor, cu excepţia cazurilor în care lumina solară prea puternică împiedică acest lucru.
Alături de modurile de lucru P/A/S/M mai avem la dispoziţie încă două profiluri cu setări personalizabile (până la 36 reglaje diferite), respectiv moduri Scene şi Portret - toate accesibile prin intermediul butonului rotativ.
Atunci când avem nevoie să face poze rapid, fără a pierde timpul cu ajustarea setărilor, putem apăsa butonul iA pentru reglarea automată a parametrilor de captură. Modul de lucru Intelligent Auto Plus activează şi sistemul Intelligent Exposure, responsabil cu ajustarea selectivă a parametrilor pentru expunere în scopul de a evidenţa detaliile în porţiunile umbrite din imagine. Suplimentar, mai sunt activate funcţiile Digital Red-eye pentru ameliorarea efectului de ochi roşii, AF Tracking pentru focalizarea automată pe obiectele aflate în mişcare, Intelligent D-range pentru prevenirea imaginilor cu porţiuni supraexpuse sau prea umbrite, respectiv Intelligent Resolution pentru accentuarea detaliilor.

Activat printr-o singură apăsare de buton, modul Intelligent Auto funcţionează foarte bine, ajustând corect parametrii de captură pentru aproape orice condiţii de fotografiere. Excepţiile sunt acoperite selectând între cele 5 moduri Scene de fotografiere - Portrait, Landscape, Macro, Night Portrait şi Night Scenery.
Iată şi câteva exemple de poze realizate cu Panasonic Lumix G:
Plaja de valori ISO foarte permisivă, cu valori ajustabile între ISO 160 şi ISO 12800, ajută şi ea la obţinerea unor imagini clare în orice condiţii. Este drept, la valori peste ISO 800 imaginile prezintă un nivel de zgomot crescut, iar detaliile sunt parţial compromise. Cei care doresc procesarea suplimentară a pozelor într-o aplicaţie de editare foto au la dispoziţie şi un mod de captură în format RAW, în adiţie faţă de cel JPEG folosit în mod uzual. Diferenţa este că imaginile în format RAW, deşi mai bune calitativ decât cele cu format JPEG, ocupă considerabil mai mult spaţiu pe card-ul de memorie, iar salvarea unui singure poze durează aproximativ 5 secunde.
Focalizarea imaginii este precisă şi foarte rapidă, cu mici excepţii la utilizarea funcţiei zoom, unde viteza de reacţie scade destul de mult.
Mai jos aveţi un set de imagini care arată performanţele lui Panasonic Lumix G5, în funcţie de valoarea ISO aleasă pentru fotografiere:

Funcţia de filmare

Ajutat de procesorul Venus Engine VII FHD, Panasonic Lumix G5 dispune de capabilităţi impresionante pentru captură video, putând înlocui cu destul succes o cameră video Full HD.
Opţiunile pentru filmare includ suport pentru rezoluţie Full HD 1080p la 60 şi 50 cadre pe secundă, cu înregistrare pe card de memorie în format AVCHD (compresie MPEG-4/H.264), sau fişier .MP4 compatibil cu orice PC Windows, dar limitat la modul de captură 1080p/30 fps. Dintre acestea, formatul AVCHD oferă compresie mai bună şi o calitate superioară a imaginii, fiind alegerea preferată pentru captură şi vizionare cu dispozitive de tip Media Player sau televizoare cu funcţie de redare media.
Sunetul este captat în format Dolby Digital AC3, cu ajutorul celor două microfoane poziţionate în faţa tălpii pentru blitz extern. Sistemul include funcţie pentru atenuarea zgomotului de fundal, respectiv distorsiunile cauzate de vânt.

Este permisă ajustarea manuală a parametrilor de captură folosiţi pentru funcţia de filmare, iar pentru mai puţine bătăi de cap putem apela şi la modul Intelligent Auto. La folosirea acestui mod de captură sunt activate automat sistemul AF Tracking şi Face Detection, cel din urmă capabil să focalizeze imaginea în mod selectiv pe feţele celor din imagine. Alături de funcţia zoom şi auto-focus, modul de filmare este asistat şi de sistemul pentru stabilizare optică integrat în obiectiv, ce ameliorează mişcările involuntare şi îmbunătăţeşte considerabil calitatea materialului înregistrat.
Secvenţele filmate pot fi vizionate direct pe ecranul unui televizor conectat la portul HDMI, cu condiţia să achiziţionăm separat cablul Mini HDMI, neinclus în pachetul cu accesorii standard. Trebuie ştiut fiecare secvenţă video înregistrată este limitată la o lungime de maxim 30 min.

Concluzie

Panasonic Lumix G5 este o cameră foto mirrorless cu performanţe foto dintre cele mai bune şi abilităţi excelente pentru captură video.
Designul compact, dar cu grip proeminent şi set de butoane bine organizat, fac din Lumix G5 un aparat foto plăcut şi eficient de folosit. Vizorul electronic este o adiţie utilă, dar ecranul cu braţ rotativ este mai bun pentru încadrarea imaginii din poziţii dificile, sau ajustări de fineţe prin focalizare selectivă cu interfaţa touch.
Comparat cu predecesorul său, Panasonic Lumix G3, noul G5 este mai bine optimizat şi mai performant, fiind gândit ca o evoluţie a modelului anterior şi nu un înlocuitor pentru acesta.
Panasonic Lumix G5 poate fi achiziţionat în configuraţia prezentată (kit ce include obiectivul de 14 - 42 mm cu Power Zoom), la preţul de 3199 Lei.
Părţi pozitiveplus
  • +Design compact şi comod de folosit
  • +Numeroase facilităţi de fotografiere, opţiuni predefinite utile
  • +Calitate bună a imaginilor şi a înregistrărilor video
  • +Adaptor de alimentare cu port pentru acumulator
Părţi negativeminus
  • Preţul cam piperat
Sursa : http://www.go4it.ro