luni, 11 februarie 2013

Au aparut robotii saritori de performanta


Desi cei mai multi dintre noi ne dorim ca robotii sa vorbeasca si sa aiba o forma umana,cercetatorii de la Harvard au mers intr-o cu totul alta directie.
Harvard robot moale sare 30 inaltime
Robotii flexibili nu sunt la prima iteratie si au evoluat semnificativ in ultimii ani. Pana acum nu am vazut insa un astfel de robot care sa profite de explozii pentru a se deplasa intr-un mod aparent controlat.
Un nou robot cu o constructie bazata pe silicon ce incorporeaza trei picioare a fost folosit intr-un experiment reusit in laboratoarele Universitatii Harvard din SUA. Umplut cu o combinatie de metan si oxigen, in momentul in care a fost “electrocutat”, robotul a fost victima unei reactii explozive.
Respectiva reactie a avut ca efect un salt echivalent cu inaltimea robotului multiplicata de 30 de ori. Desi rezultatul este oricum remarcabil, inaltimea respectiva ar fi fost si mai mare daca firele folosite pentru ancorarea robotului ar fi fost mai lungi. Avand in vedere ca robotul nu a fost afectat sub nici o forma de explozie, astfel de experimente cu robotii flexibili pot ajuta in viitor la salvarea altor roboti sau a unor persoane aflate la inaltime.
  



Imagine cu viitorul aparat Sony NEX-3N - ce ne pregăteşte seria mirrorless


Aparatele foto mirrorless sunt destul de compacte, însă obiectivul poate fi uneori foarte mare în comparaţie cu body-ul. Una dintre soluţiile alese de producători precum Panasonic a fost introducerea unor obiective compacte, cu zoom electronic. Ele seamănă destul de mult cu cele ale unor aparate foto compacte şi au avantaje şi dezavantaje. O imagine cu viitorul aparat Sony NEX-3N ne indică faptul că producătorul japonez va oferi în curând o soluţie similară.
O imagine cu viitorul aparat foto mirrorless Sony NEX-3NO imagine cu viitorul aparat foto mirrorless Sony NEX-3N

Aparatele din gama NEX-3 se adresează începătorilor şi este uşor de înţeles de ce această funcţie se potriveşte aici. Cei mai mulţi sunt deja obişnuiţi să folosească inelul pentru zoom din jurul declanşatorului. Utilizatorii cu pretenţii vor prefera inelul de zoom mecanic şi s-ar putea să nu fie chiar atât deranjaţi de dimensiunile aparatului. Un obiectiv cu zoom intern, electronic este util la filmare şi poate avea un sistem eficient de stabilizare optică.
Pe de altă parte, un astfel de obiectiv este lent. Dacă vrei să ajungi dintr-un capăt într-altul al plajei focale trebuie să aştepţi 2-3 secunde. La un obiectiv mecanic, îţi ia mai puţin de o jumătate de secundă şi poţi fi foarte precis la încadrarea subiectului. Revenind la Sony NEX-3N, acesta se pare că va avea acelaşi senzor ca NEX-F3. Putem presupune că deasupra obiectivului se află un blitz integrat, iar ecranul este rabatabil. Zona de grip nu pare să fie foarte generoasă, însă tind să cred că unghiul din care a fost fotografiat aparatul nu este optim.
Pentru NEX-3N, Sony a pregătit un obiectiv 16-50 mm, cu care ne-am întâlnit deja la NEX-6, şi un obiectiv 18-200 mm, ambele de tip PZ. Acest indicativ ne spune că avem de-a face cu power zoom, adică mecanism electronic de control al distanţei focale. Zvonurile spune că Sony NEX-3N şi alţi noi membri ai familiei NEX vor fi anunţaţi oficial în luna aprilie.

Sursa : http://www.go4it.ro

Scroogle nu-si face efectul si Bing scade in popularitate


La doar cateva zile dupa ce Microsoft a reluat campania anti-Google, Scroogle se pare ca nu-si face efectul si Bing scade in popularitate.
Bing-bing
Nu stiu daca are o legatura foarte stransa cu eforturile Microsoft de a ponegri seviciile Google, insa cel mai recent raport al celor de la ComScore confirma ca Bing a mai pierdut un loc in topul motoarelor de cautare.
In ultimele doua luni din 2012 raportul qSearch confirma o scadere cu 4,6 procente in numarul cautarilor realizate de internauti in comparatie cu aceeasi perioada a lui 2011. In aceeasi perioada, Google a procesat 114,73 miliarde de cautari si, pe langa un prim loc detasat in top, gigantul are 65,2 procente din piata motoarelor de cautare. Desi aceasta informatie nu vine ca o surpriza, interesant este ca Bing a cazut de pe locul 4 pe locul 5, in favoarea unui motor foarte popular in Rusia si alte tari estice, Yandex.com. In perioada noiembrie-decembrie, Bing a procesat 4,477 miliarde de cautari, in timp ce Yandex a sarit la 4,844 miliarde.
In acelasi top, locul al doilea a fost ocupat de Baidu, cel mai popular motor de cautare asiatic ce a procesat 14,5 miliarde de cautari. Locul 3 este ocupat in continuare, fara nici un dubiu, de Yahoo! cu 8,63 miliarde de cautari. In Statele Unite ale Americii, Google este pe primul loc, motorul de cautare al celor de la Microsoft este pe locul al doilea si Yahoo! pe al treilea. Personal mi se pare imposibil sa nu folosesc deloc Google, cu toate ca Bing are multe beneficii si mi se pare ca este un concurent serios pentru acestea. Sa fie de vina puterea obisnuintei?

Sursa : http://playtech.ro

LibreOffice 4.0 a fost lansat, este mai rapid, mai bun şi gratuit ca întotdeauna


LibreOffice, suita gratuită de aplicaţii de birou care a plecat de la codul sursă OpenOffice în 2010 şi a reuşit să-l facă mai bun, a ajuns la versiunea  4.0 şi aduce o serie de îmbunătăţiri de performanţă şi compatibilitate, dar şi o serie de opţiuni noi.
The Document Foundation afirmă ca ar trebui să lucrăm de acum cu o suită mai rapidă, codul sursă fiind curăţat de balastul adunat de-a lungul timpului, simplificat şi optimizat. Aceasta este cea mai consistentă optimizare a codului făcută din momentul lansării, aceasta fiind binevenită atât pentru utilizatorii care se vor bucura de un produs mai rapid, cât şi pentru dezvoltatorii implicaţi în proiect, care se vor lupta cu mai puţine biblioteci de funcţii, metode şi comentarii.
La suprafaţă, schimbările de cod sunt însoţite de schimbări grafice, interfaţa fiind îmbunătăţită cu casete de dialog cu grafică şi câmpuri de text îmbunătăţite, integrare cu interfaţa Unity din Ubuntu şi suport pentru Firefox Personas.
Printre îmbunătăţirile aduse de noua versiune se numără compatibilitatea mai bună cu formatele RTF şi DOCX salvate de suita rivală Microsoft, aici întrând importul adnotărilor grafice, comentariilor şi tabelelor dinamice, lansarea suportului pentru formatelor Publisher sau Visio şi exportul graficelor ca imagini
LibreOffice 4.0 se poate integra acum cu diverse servicii de management al conţinutului, aplicaţiile din suită fiind compatibile cu Alfresco, IBM FileNet P8, Microsoft SharePoint 2010, Nuxeo şi SAP NetWeaver Cloud.
Odată cu noua versiune 4.0, producătorul a lansat şi o aplicaţie Android care permite controlul prezentărilor, însă aceasta este compatibilă în prezent doar cu unele distribuţii Linux, suportul Windows şi OS X urmând să fie adăugat în viitor. Dincolo de această diferenţă, suita este oferită pentru platformele WIndows, OS X şi Linux, ca de obicei.

Sursa :  http://www.go4it.ro

Top 10 cele mai aşteptate telefoane din 2013


Consumer Electronics Show a trecut, fără să impresioneze la capitolul lansări de smartphone-uri. Luna aceasta însă, mai precis în perioada 25 – 28 februarie, vom fi prezenţi laMobile World Congress, un târg dedicat 100% industriei mobile, iar aici ne aşteptăm la câteva surprize care fără îndoială vor stârni discuţii aprinse. De ce credem asta? Pentru că producătorii de top au toate motivele să iasă în evidenţă şi să anunţe un gadget care să lupte pentru a câştiga premiul pentru cel mai bun dispozitiv mobil nou, anunţat la MWC 2013. Lăsând acum la o parte presupunerile, propun să ne îndreptăm atenţia către ce ştim cu siguranţă că se va lansa anul acesta. Iată aşadar ce telefoane aşteptăm în 2013.

Sony Xperia Z

Xperia Z este în momentul de faţă cel mai performant smartphone Sony, singura lui problemă fiind aceea că nu a apărut încă în magazine.
Când îl veţi vedea însă la standuri, puneţi mâna pe el şi studiaţi-l cu atenţie. Sony este o companie recunoscută pentru designul elegant şi atenţia pe care o acordă la construcţia şi finisajul produselor. Spre exemplu, deşi arată ca un bibelou, corpul lui Xperia Z este etanş şi împiedică pătrunderea apei şi a prafului, iar ecranul este rezistent la zgârieturi şi lovituri.
Cât despre dotări, vorbim despre un dispozitiv cu configuraţie de top: procesor quad core la 1.5 GHz, ecran de 5 inch Full HD (1920 x 1080 pixeli rezoluţie), 2 GB RAM, cameră de 13.1 MP (evident cu filmare Full HD), 3G, 4G, NFC, Wi-Fi 802.11n şi sistem de operare Android 4.1.2 Jelly Bean. Toate acestea într-un corp de doar 7,9 mm grosime!
Sony Xperia ZSony Xperia Z

Sony Xperia ZL

Sony Xperia ZL este o variaţie a lui Xperia Z (NU o versiune mai ieftină). Au în comun caracteristicile de bază (ecranul, camera, procesorul, memoria), dar ZL-ul este ceva mai gros (9,8 mm), nu rezistă sub apă, în schimb oferă câteva facilităţi extra interesante: „One touch mirroring” (streaming prin NFC pe televizor) şi IR Remote (funcţie telecomandă).
Sony Xperia ZLSony Xperia ZL


BlackBerry Q10 şi BlackBerry Z10

Cel mai nou dispozitiv BlackBerry mizează pe designul deja clasic cu tastatură fizică QWERTY, dar oferă în acelaşi timp şi control tactil prin intermediul ecranului capacitiv HD, cam mic totuşi pentru anul 2013 (doar 3.1 inch). Un pariu riscant făcut de compania canadiană, în contextul în care puţini utilizatori mai sunt interesaţi de aşa ceva. Nici dotările nu sunt prea strălucite: lipsesc facilităţile inovatoare, lipseşte şi conectivitatea 4G, iar puterea de procesare nu impresionează nici ea: dual core 1.5 GHz. Aşteptări mai mari avem de la celălalt model, BlackBerry Z10, cu control tactil integral şi ecran de 4.2 inch.
BlackBerry Q10BlackBerry Q10


Samsung Galaxy S IV

După succesul reportat de toţi ceilalţi precedenţi din serie, Samsung va avea o misiune dificilă care urmăreşte să satisfacă doleanţele celor mai exigenţi fani. Aceştia vor un smartphone de top care să surclaseze prin dotări şi performanţe principalul competitor – Apple iPhone. În acelaşi timp, vor un smartphone care să nu mai lase loc de comentarii răutăcioase pe partea de design, Galaxy S III primid ceva critici la acest capitol. Momentan, misterul planează asupra viitorul Galaxy şi nu putem decât să intuim că sud-coreenii vor da tot ce au mai bun pentru a-şi consolida poziţia de lider de piaţă.

Samsung Galaxy S II Plus

Cu Galaxy S II Plus, Samsung încearcă să obţină un scor de vânzări cât mai mare, oferind un produs  accesibil cu dotări decente (procesor dual core 1.2 Ghz, cameră de 8 MP cu înregistrare Full HD, ecran de 4.3 inch şi 800 x 480 pixeli rezoluţie, HSDPA, Wi-Fi, GPS). Acest smartphone va lupta pe segmentul de mijloc (mainstream) fără să aducă aşadar ceva special şi se va baza mai mult pe popularitatea brand-ului. Costul redus va fi desigur celălalt factor de decizie pentru potenţialii clienţi.
Samsung Galaxy S II PlusSamsung Galaxy S II Plus

HTC Desire U

HTC ne-a obişnuit în ultima vreme cu smartphone-uri impozante, dar nu a uitat nici de clienţii care vor un telefon foarte practic, iar în acest sens a aruncat în luptă modelul Desire U, cu funcţionalitate Dual SIM, dual stand-by.
Restul specificaţiilor includ procesor single core la 1 Ghz, cameră de 5 MP cu filmare WVGA, ecran de 4 inch cu 800 x 480 pixeli rezoluţie, HSDPA, Wi-Fi şi, opţional, NFC. Legat de NFC, să spunem că, foarte probabil, vor exista două versiuni de Desire U care vor fi lansate pe pieţe diferite: o versiune cu NFC, cealaltă fără.
HTC Desire UHTC Desire U

Huawei Ascend D2

Huawei este un brand cunoscut mai mult pentru modem-uri 3G în România (asta pentru că nu prea sunt importate alte produse de-ale lor în ţara noastră), dar la nivel global se remarcă şi prin smartphone-urile cu hardware de top. Este şi cazul modelului Ascend D2, care vine în întâmpinarea noastră cu o configuraţie quad core proprietară (chipsetul Huawei K3V2), 2 GB RAM, ecran de 5 inch Full HD şi cameră de 13 MP cu video Full HD 1080p. Construcţia etanşă (rezistenţă la pătrunderea apei şi a prafului) poate contribui şi ea la succesul acestui smartphone redutabil.
Huawei Ascend D2Huawei Ascend D2


ZTE Grand S

Este probabil cel mai interesant dispozitiv (palpabil) lansat anul acesta. A fost prezent la Consumer Electronics Show, unde a impresionat prin corpul suplu de 6,9 mm şi dotările de excepţie: ecran de 5 inch Full HD, procesor quad core la 1.7 GHz, cameră de 13 MP cu video Full HD şi conectivitate 4G. Din punct de vedere al specificaţiilor, poate fi comparat cu Sony Xperia Z. Care dintre ele va prinde însă mai bine la public? Rămâne de văzut.
ZTE Grand SZTE Grand S

Lenovo K900

Lenovo încearcă din răsputeri să treacă de bariera grea care o ţine departe de topul producătorilor, însa acest lucru nu este deloc uşor. A apărut relativ târziu pe piaţa smartphone-urilor, iar modelele lansate până în prezent au fost trecute cu vederea de publicul larg. Poate de această dată, cu Lenovo K900, vor reuşi să impresioneze. Potenţial există. Vorbim despre un smartphone construit pe o platformă Intel cu procesor Atom Z2580, acompaniat de 2 GB de RAM şi un GPU PowerVR SGX544, iar la periferie de o cameră de 13 MP Full HD, toate acestea într-un corp de doar 6,9 mm grosime. Ecranul de 5.5 inch şi 1920 x 1080 pixeli este şi el promiţător. Per ansamblu, Lenovo K900 merită toată atenţia noastră.
Lenovo K900Lenovo K900


Apple iPhone (generaţia a VII-a)

Nu puteam încheia acest articol fără să pomenim de viitorul telefon Apple. Concret, vorbim despre a VII-a generaţie, o cifră care va fi decisivă în evoluţia companiei din Cupertino pe piaţa smartphone-urilor. Trebuie să spunem că Apple vinde în continuare bine pe segmentul mobil, însă are dificultăţi din ce în ce mai mari în faţa concurenţei. Samsung câştigă teren încet şi sigur, iar noile dispozitive cu Windows Phone ciupesc şi ele (chiar dacă foarte puţin deocamdată) din mărul odinioară de neatins.
Ca de obicei, telefonul Apple este greu de ghicit, mai ales acum când se aşteaptă o inovaţie cu undă de şoc, inovaţie care, să recunoaştem, a cam lipsit la ultimul model (iPhone 5).
Acestea sunt aşadar telefoanele pe care le aşteptăm în 2013. Vom avea parte şi de surprize. Cum spuneam, la Mobile World Congress vor fi lansate dispozitive despre care nu ştim nimic. Vom păşi cu mare interes şi emoţie la standul Nokia care a adus telefoane din belşug la ediţia precedentă a târgului din Barcelona, dar şi la Samsung, HTCSonyLGMotorola şi, de ce nu, chiar şi la producătorii mai puţin titraţi.

Sursa : http://www.go4it.ro

Un raport secret confirma atacul hackerilor chinezi asupra SUA

Un raport secret confirma atacul hackerilor chinezi asupra SUA


Un atac informatic pune in pericol economia SUA, potrivit serviciilor americane de informatii
SUA este tinta unui important atac cibernetic care ii pune in pericol competitivitatea economica, conchide un raport al National Intelligence Estimate (NIE), publicat duminica seara de catre The Washington Post (WP), relateaza AFP.
Raportul, clasat secret si provenind de la diverse servicii americane de informatii, mentioneaza in primul rand China, scrie cotidianul citand oficiali care au solicitat protectia anonimatului. Aceasta este cea mai agresiva tara care incearca sa patrunda in sistemele informatice ale institutiilor si companiilor americane cu scopul de a accesa date care sa ii permita sa obtina un avans in domeniul economic.
Potrivit documentului NIE, companii cu legaturi in domeniile energiei, aerospatial si automobilelor sunt cele mai frecvent vizate de atacuri informatice.
Pagubele cauzate de aceste atacuri sunt estimate la zeci de miliarde de dolari de catre experti externi, continua ziarul.
National Intelligence Estimate citeaza alte trei tari aflate la originea atacurilor cibernetice impotriva Statelor Unite, si anume Rusia, Israelul si Franta. Cu toate acestea, spionajul informatic al acestor tari este considerat ca slab in comparatie cu eforturile Chinei.
In fata acestei situatii, administratia presedintelui Barack Obama incearca sa respinga atacurile acestor tari, depunand plangeri oficiale, expulzand personal diplomatic, restrangand acordarea de vize si formuland reclamatii la Organizatia Internationala a Muncii (OIM), potrivit Mediafax.

Sursa : http://www.yoda.ro

Ceasul cu iOS e mai aproape decat credem


Daca ar fi sa credem niste surse apropiate de Apple, compania americana lucreaza destul de intens la un ceas inteligent cu iOS si cu un display flexibil.
Apple Flexible Watch
Cei de la New York Times au publicat in acest weekend un material destul de veridic legat de un posibil ceas inteligent al celor de la Apple. Desi astfel de zvonuri s-au mai vehiculat in trecut, de aceasta data, cei de la WSJ au informatii legate si de un posibil contract cu Foxconn pentru partea de asamblare.
Instrumentul in cauza se pare este rezultatul mai multor experimente cu panouri flexibile si dispozitive cu iOS ce ar putea fi purtate in jurul mainii. Mentiunea sistemului de operare iOS implica o functionalitate mult mai apropiata de cea a unui iPhone decat a popularului iPod nano.
Cu toate ca exista putine informatii care sa ne convinga de existenta acestui eventual smart watch, daca Apple vrea sa intre in aceasta piata, acum e momentul. Avand in vedere avansurile in panouri flexibile din ultima perioada si a fluxului foarte mare de ceasuri inteligente de la CES 2013, gigantul din Cupertino are tot ce-i trebuie.

Sursa : http://playtech.ro

Proiectele cu Leap Motion, o concurenta serioasa pentru Kinect


Tricurile realizate in jurul Microsoft Kinect s-ar putea sa nu mai fie la moda in curand, daca luam ca reper unul din primele experimente bazate pe Leap Motion.
leap motion senzor tobe in aer
La mijlocul anului trecut afirmam ca 2013 ar putea fi anul in care senzorul Kinect va fi detronat ca cea mai buna metoda de proiectare a miscarilor reale intr-un mediu virtual. Dupa ce a ajuns in magazine, nu a durat prea mult si senzorul Leap Motion a starnit creativitatea unui programator pasionat de muzica.
Stephane Berscot a reusit sa ajusteze precizia cu care Leap Motion interpreteaza cateva miscari aparent aleatorii doar pentru ca in timp real sa le transforme in sunete. Atingand o linie invizibila cu niste bete sau chiar si cu ajutorul mainilor, Berscot a reusit sa cante la mai multe instrumente. Desi momentan sistemul se rezuma doar la clape sau tobe, chitara nu este foarte departe. Pentru a demonstra eficienta sistemului, creatorul intregului ansamblu de functii a creat un montaj video ce poate fi intepretat fara probleme ca fiind munca unei intregi formatii.
,,Nu era usor sa canti la tobe cu el”. Berscot povesteste ca sunetele au trebuit efectiv gasite, relativ la viteza cu care miscai betele in sus sau in jos. ,,Metoda mea este destul de simpla, mai trebuie perfectionata.” Insista cu modestie programatorul care a lucrat cateva saptamani la clipul de mai jos.
  

Sursa : http://playtech.ro/

Provocare: cum construiesti un patrat mutand un singur bat de chibrit. Afla solutia

Provocare: cum construiesti un patrat mutand un singur bat de chibrit. Afla solutia


Afla care este solutia acestei probleme. Vezi alte 9 trucuri cu care sa iti impresionezi prietenii.
Uneori cand iesi in oras cu prietenii, poti face impresie daca stii cateva scamatorii amuzante. Specialistul in trucuri Richard Wiseman a pus pe Internet o colectie de, spune el, "pariuri" pe care n-ai cum sa le pierzi. Poti afla, astfel, cum ai putea sa construiesti un patrat miscand in singur bat de chibrit intr-un aranjament care presupune pozitionarea a 4 bete sub forma de plus.
Videoclipul de mai jos contine 10 trucuri pe care nu strica sa le tii minte, pentru ca e foarte posibil sa ai nevoie de ele. 

Apple are în lucru un ceas cu ecran curbat


Două publicaţii importante din Statele Unite susţin că Apple lucrează la un ceas, pe care să-l vândă alături de telefoanele iPhone. Tind să cred că succesul său va fi mare, în condiţiile în care compania are mulţi fani. În plus, punctul de plecare există şi se numeşte iPod nano. MP3 playerul lansat cu două generaţii în urmă a fost foarte repede adoptat ca şi ceas de mână, companiile producătoare de accesorii lansând o serie întreagă de brăţări compatibile. Probabil că Apple a luat seama la aceasă tendinţă şi vrea să producă un sistem  propriu, mult mai rafinat.
Acest MP3 player se poate transforma uşor într-un ceasAcest MP3 player se poate transforma uşor într-un ceas

New York Times şi Wall Street Journal susţin că Apple lucrează la un accesoriu ce poate fi purtat ca un ceas şi rulează iOS. Prea multe detalii nu sunt cunoscute momentan, însă dispozitivul ar putea avea ecranul curbat, iar producătorul său ar putea să fie Foxconn, o companie cu care Apple lucrează de mult timp. iPod-ul nano folosit pe post de ceas avea dezavantajele sale. În primul rând, nu afişa ora tot timpul. Bateria s-ar fi descărcat foarte repede. Utilizatorul era nevoit să apese butonul de trezire de fiecare dată când trebuia afişată ora.
O brăţară potrivită pentru iPod nano O brăţară potrivită pentru iPod nano

Un alt punct slab al său era lipsa de comunicare cu smartphone-ul. Un MP3 player pe post de ceas nu este suficient la ora actuală. Ai nevoie de un dispozitiv care să poată să te anunţe când primeşti un apel, un SMS sau un email. El trebuie să comunice cu telefonul folosind protocolul Bluetooth şi să poată trimite comenzi către el. Din păcate pentru cei care sunt entuziasmaţi de acest dispozitiv, el ar putea să fie anulat de Apple dacă nu reuşeşte să ofere o funcţionalitate optimă. Un ceas care trebuie reîncărcat la fiecare două zile nu este chiar atât de util. Voi ce aţi aştepta de la un ceas semnat Apple?

Sursa : http://www.go4it.ro

Site-ul YouTube, blocat de Google Chrome pe motiv de malware

Site-ul YouTube, blocat de Google Chrome pe motiv de malware


Pe lista mai sunt si alte site-uri importante, printre care si DeviantArt
Google Chrome se intampla sa blocheze, pe motiv de malware, mai multe site-uri importante, precum imgur, DeviantArt, San Francisco Chronicle sau YouTube, scrieGizmodo. Pe Twitter au aparut o multime de persoane care au reclamat acest lucru.
Deocamdata, cauza acestor alerte este necunoscuta si, cel mai probabil, inginerii companiei lucreaza la remedierea ei. Nu se cunoaste, la aceasta ora, nici macar daca e vreun sambure de adevar in toata aceasta poveste, iar ceva malware ar exista pana la urma.

Sursa : http://www.yoda.ro