miercuri, 20 martie 2013

Avatarul interactiv, ajutorul nostru din viitor

Avatarul interactiv, ajutorul nostru din viitor


Un cap care vorbeste si poate exprima emotiile omenesti precum bucuria, tristetea sau furia poate schimba felul in care interactionam cu telefonul mobil sau calculatorul.
Zoe, creatia laboratorului de cercetari de la Cambridge, ar putea sa ne ajute sa comunicam mai bine cu dispozitivele din viata noastra, fie ca este vorba de calculatoare, telefoane sau tablete. Avatarul Zoe este cea mai complexa realizare de acest gen.

"Tehnologia pe care am folosit-o poate sta la baza unei generatii noi de interfete care ar putea face computerul mult mai interactiv atunci cand este folosit de noi si, de asemenea, i-ar putea ajuta pe cei mai putin norocosi dintre noi, cum ar fi bolnavii de autism sau cei cu probleme de auz", isi lauda creatia profesorul Roberto Cipolla, conducatorul de proiect.

Cercetatorii au fost capabili sa "o inzestreze" pe Zoe cu un IQ de 6000. Pentru crearea ei s-a folosit chipul unei actrite britanice Zoe Lister, cunoscuta in tara de origine pentru rolul Zoe Carpenter din serialul "The Hollyoaks".

Drumul Mătăsii şi călătoriile care au unit două lumi


 A fost timp de milenii cea mai importantă axă comercială a lumii. A fost un adevărat liant între culturi şi civilizaţii de multe ori antagoniste. A fost, dacă vreţi, o primă formă arhaică a globalizării, precum şi o adevărată cale de dezvoltare şi comunicare a civilizaţiei umane în ansamblu. Dar, dincolo de atributele sale comerciale, istorice şi culturale, misteriosul Drum al Mătăsii rămâne şi astăzi o destinaţie fascinantă pentru cei care vor să trăiască farmecul şi aventura traseului care pe vremuri unea două lumi.

Gândit de chinezi, perfecţionat de trecerea timpului
Primele caravane care au brăzdat necuprinsul Asiei centrale au fost cele ale negustorilor indieni, bactrieni, sogdieni, persani şi arabi. Cu toate acestea, cei care au pus bazele Drumului Mătăsii, aşa cum a fost cunoscut în istorie, au fost vechii chinezi.
Cea mai importantă rută comercială şi culturală a omenirii a fost rodul unor minţi luminate din China Antică. Bazele sale au fost puse în străvechea capitală Changan (oraşul Xi'an de astăzi) centrul politic, cultural şi economic al Chinei din acele vremuri.
Changan a ajuns astfel să facă legătura dintre vastul imperiu chinez şi restul Asiei, Europa şi chiar Africa. Drumul Mătăsii avea lungimea de peste 6.500 kilometri, iar comerţul desfăşurat prin intermediul său a fost un factor important al dezvoltării civilizaţiilor chineze, indiene, persane, arabe, otomane şi europene.
Totul a început în timpuri îndepărtate, când a călători însemna ceva cu adevărat aparte, iar distanţele aveau altă percepţie pentru călători, neguţători sau pelerini. Legendarul traseu şi-a luat numele de la mult-râvnita mătase, produsă şi exportată de imperiile care s-au succedat în China Antică.
Intrare într-un bazar din Samarkand
Cu toate acestea, începuturile Drumului Mătăsii au avut legături strânse cu campaniile militare. Astfel, în preajma anului 138 î.e.n., împăratul Wu din dinastia Han a hotărât încheierea unor alianţe strategice cu regatele din vest împotriva unor inamici comuni, anume temutele triburi Xiongnu ale hunilor din nord.
Pentru încheierea cu succes a unor alianţe vitale dezvoltării imperiului, împăratul Wu l-a însărcinat cu această misiune pe destoinicul şi experimentatul general Zhang Qian. Acesta a primit din partea împăratului o unitate alcătuită dintr-un număr de o sută de soldaţi de elită, alături de daruri valoroase pentru a întări noile alianţe.
Expediţia s-a dovedit a fi un eşec, generalul Zhang Qian a fost capturat de huni, reuşind să se întoarcă în imperiu abia peste zece ani. Cu toate că a ratat şansa mult-doritei alianţe, Zhang Qian s-a întors la curtea imperială cu informaţii importante cu privire la existenţa unor regate şi state aflate la mare distanţă de China.
Generalul evadat a povestit întregii curţi imperiale despre caii magnifici pe care i-a văzut în Valea Fergana (aflată astăzi pe teritoriile Uzbekistanului, Kirghistanului şi Tadjikistanului) - cai dintr-o rasă necunoscută, mai puternici şi mai iuţi decât orice cal din imperiul chinez, cai care ar fi transformat cavaleria chineză într-o forţă invincibilă pe câmpurile de bătălie. Eforturile diplomatice şi militare ale chinezilor au dus în cele din urmă la crearea unor legături cu nomazii din Asia Centrală, iar preţuiţii cai de Fergana au ajuns în sfârşit în China.

Mătase, porţelanuri, arme, hârtie, praf de puşcă şi multe altele...
În anul 53 î.e.n., soldaţii romani din rămăşiţele legiunilor comandate de Marcus Licinius Crassus în timpul dezastruoasei campanii din ţinuturile parţilor raportau, la întoarcerea lor în Roma, despre nişte stindarde făurite dintr-un material nemaivăzut, foarte frumos, strălucitor la vedere şi neasemuit de moale şi catifelat la atingere.
 Era prima relatare în Europa referitoare la existenţa mătăsii!
 Ţesături de mătase din perioada dinastiei Tang
În doar câteva decenii, aristocraţia romană a devenit aproape obsedată de noul material, mult mai preţuit decât togile vopsite în purpură. Fascinaţia romanilor pentru preţioasa şi rara mătase a crescut până într-atât, încât împăratul Tiberius a ordonat tuturor bărbaţilor romani să poarte veşminte din mătase.
Între timp, misterul cu privire la originea şi transportul mătăsii dădea naştere celor mai fanteziste supoziţii. Spre exemplu, Plinius cel Bătrân afirma că "mătasea este obţinută din frunzele opărite ale unui arbore misterios", iar alţi contemporani ai săi credeau că mătasea creşte pe crengile copacilor precum lâna pe oi...
Între timp, conştienţi de preţul ridicat al mătăsii, precum şi de raritatea sa în afara Chinei, comercianţii chinezi făceau toate eforturile posibile pentru a păstra secretul producţiei şi manufacturii mătăsii. Sericicultura era limitată la o zonă izolată din provincia Sichuan, departe de orice contact cu călătorii sau negustorii străini, iar gărzi înarmate supravegheau orice mişcare a acestora pe întreaga perioadă de şedere în imperiul chinez.
Costum popular femeiesc din Kirghizia
Drumul Mătăsii continua să se consolideze şi să se adapteze evenimentelor istorice şi schimbărilor sociale. Cele două mari artere ale sale înconjurau la nord şi la sud bazinul fluviului Tarim, iar ambele trasee se intersectau înainte de Trecătoarea Yumen, în apropiere de Dunhuang.
  În ciuda aşteptărilor, puţine caravane parcurgeau întregul drum, din Antiohia, Damasc, până în destinaţia finală din Changan. În mod obişnuit, neguţătorii distribuiau sau cumpărau bunurile în oraşele importante sau pe pieţele caravanseraiurilor care marcau Drumul Mătăsii, animaţi de obţinerea unui preţ cât mai bun.
Când o caravană de negustori ajungea la marginea teritoriului de baştină, aceştia obişnuiau să vândă mărfurile la punctele de graniţă, de obicei grupurilor etnice şi popoarelor vecine. Aceştia vindeau de obicei bunurile recent achiziţionate la preţuri mai ridicate. Bunăoară, comercianţii chinezi nu se aventurau până în ţinuturile arabe, persane sau ruseşti, ci vindeau bunurile omologilor lor din Asia Centrală, care le vindeau mai departe cu profit, bunurile şi mărfurile ajungând în cele din urmă pe pieţele din Europa.
Caravană de cămile în Deşertul Gobi
Comerţul funcţiona de obicei în felul următor: chinezii îşi vindeau bunurile triburilor din Asia Centrală, acestea le vindeau ulterior persanilor, care le vindeau la rândul lor arabilor care aveau legături comerciale cu greci, armeni şi evrei, de la care bunurile chinezeşti erau cumpărate de romani, iar mai apoi de primele state medievale europene.
Cel mai mare aflux de mărfuri şi bunuri a fost înregistrat în perioada dinastiei Tang (618-907 e.n.). Chinezii importau pietre preţioase, aur, fildeş, sticlă, parfumuri, fructe, legume şi textile şi exportau blănuri, porţelanuri, condimente, jad, mătăsuri, bronz, fier, de asemenea fructe şi legume din restul Asiei, alături de obiecte de artă.
De un mare succes s-au bucurat invenţiile din diferite domenii de activitate şi aplicabilitate, acestea propagându-se cu succes dintr-o parte în alta a lumii prin intermediul acestei artere vitale pentru dezvoltarea culturilor şi civilizaţiilor.

Arteră culturală şi religioasă
Drumul Mătăsii a servit drept cale de răspândire a unor religii importante. Prin intermediul său, călugării creştini au ajuns în inima Asiei, iar Islamul şi budismul au pătruns în multe zone, altfel ermetice, ale acestui imens continent.
Zoroastrismul, iudaismul şi maniheismul au fost puternic influenţate de vecinătatea Drumului Mătăsii. Budismul, o religie străină Chinei, s-a răspândit aici din India şi a pătruns în Asia Centrală prin intermediul călugărilor care s-au aventurat şi au format temple şi comunităţi în noile ţinuturi descoperite cu ajutorul caravanelor de neguţători.
Răspândirea atâtor curente spirituale şi religii în Eurasia a dus în mod inevitabil şi la naşterea sincretismului cultural şi religios. Unul dintre cele mai bune exemple în acest sens este acela al relaţiilor dintre chinezi şi nomazii huni şi mongoli din nord.
În timp ce populaţiile şi triburile turco-mongole au adoptat tehnologiile agricole, modul de viaţă şi elemente de vestimentaţie chineze, vecinii lor din sud au adoptat, la rândul lor, tacticile militare ale nomazilor, teribilul şi eficientul arc mongol, unele elemente de vestimentaţie, precum şi muzicile şi dansurile acestora.
În toată istoria zbuciumată a relaţiilor complexe ale chinezilor cu nomazii din nord, poate cel mai interesant episod este cel al dezertării în masă a unor unităţi de soldaţi imperiali care s-au convertit la obiceiurile şi viaţa turco-mongolilor din stepe, nemaintorcându-se niciodată în China natală.
Un alt domeniu care a beneficiat din plin de influenţele complexe ale Drumului Mătăsii a fost , fără îndoială, cel artistic.
Pictură murală din Bezeklik reprezentând doi călugări budişti
În toată regiunea Asiei Centrale, culturile elenistice, persane, indiene şi chineze s-au amestecat ca într-un creuzet unic la scala istoriei. Arta greco-budistă a fost poate cel mai strălucit exemplu în acest sens. Influenţele artistice s-au putut observa îndeosebi în perioada de răspândire a budismului, când Buddha Sakyamuni a fost reprezentat cu imagine umană, mulţi specialişti atribuind aici o puternică influenţă elenistică.
Amestecul de influenţe greceşti şi indiene a putut fi observat ulterior în arta religioasă budistă târzie din China, precum şi de-a lungul ţinuturilor străbătute de Drumul Mătăsii (cele mai bune exemple fiind picturile budiste de pe teritoriul Afganistanului de astăzi). Sub influenţa sa dinamică şi complexă, multe comunităţi tribale care se ocupau îndeosebi cu păstoritul s-au civilizat în contact cu oameni din alte rase, seminţii şi religii, devenind astfel sedentari.
  Expansiunea mongolă dintre anii 1207-1360 din Eurasia a dus nu doar la schimbări politice şi culturale majore în istoria lumii şi civilizaţiei, ci şi la influenţarea rutelor de pe Drumul Mătăsii, marcând un nou punct comercial important la Karakoram. Episodul mongol a dus la sfârşitul monopolului comercial impus de califatele islamice.
Un mare număr de personaje ilustre şi călători celebri precum Marco Polo, Giovanni Carpini, William of Rubruck sau Ibn Battuta au străbătut Drumul Mătăsii şi au adus informaţii preţioase despre popoarele şi culturile întâlnite.

Apusul şi aroma vechilor caravane
Fragmentarea Imperiului Mongol a dus la pierderea unităţii economice a Drumului Mătăsii. Episodul răspândirii ciumei negre şi consolidarea civilizaţiilor sedentare au constituit, de asemenea, factori care au slăbit legendarele trasee.
Drumul a început să-şi piardă din importanţă şi sens după anul 1453, odată cu stabilizarea Imperiului Otoman. Descoperirea Americilor şi stabilirea marilor rute maritime comerciale de către portughezi, spanioli şi mai apoi de olandezi, francezi şi englezi s-au constitui în alternative decisive pentru artera comercială care unea pe vremuri Europa de Asia.
Astăzi, vechile rute ale Drumului Mătăsii sunt parcurse de sute de aventurieri moderni care,prin intermediul motocicletelor sau automobilelor, încearcă să trăiască experienţele şi atmosfera trecutului.
Încă de anul trecut, a fost dat în folosinţă o nouă rută care străbate Eurasia prin zonele unde, pe vremuri, caravanele păşeau agale în ritmul liniştit al animalelor de povară.
Harta Drumului Mătăsii şi a principalelor rute maritime din Lumea Veche
În luna iulie a anului 2011, oraşul Chongqing din China este oficial legat de oraşul Duiburg din Germania prin intermediul unei căi ferate. Distanţa care pe vremuri era traversată în luni de zile  este astăzi parcursă în mai puţin de 13 zile de mers cu trenul.
Drumul Mătăsii a fost readaptat vremurilor actuale, chiar şi în epoca globalizării şi a Internetului.

Ai Windows 7? Mesajul trimis de Microsoft pe care trebuie sa il citesti

Ai Windows 7? Mesajul trimis de Microsoft pe care trebuie sa il citesti


Toti cei care au ramas la Windows 7 trebuie sa faca asta pana in luna aprilie a acestui an.
VentureBeat.com scrie ca Microsoft vrea ca toti utilizatorii de Windows 7, un sistem de operare cu 630 de milioane de licente vandute pana acum, sa isi faca obligatoriu update-ul Service Pack 1.

Pentru cei care nu vor dori sa-si faca update-ul, Microsoft are o veste proasta. Acestia nu vor mai primi niciun "support" incepand cu 1 aprilie, in timp ce ceilalti utilizatori vor beneficia de update-uri gratuite pana in ianuarie 2020.

In urmatoarele saptamani, utilizatorii vor primi mesajul de update pe calculatoare.

Bitdefender: Reclamele agresive si virusii de Android transforma datele personale in bun public

Bitdefender: Reclamele agresive si virusii de Android transforma datele personale in bun public


Cresterea accelerata a volumului de reclame agresive si virusi pentru Android, precum si dezinteresul dezvoltatorilor de aplicatii si al companiilor de publicitate incep sa transforme utilizatorii si datele lor personale in carti deschise pentru oricine doreste sa colecteze informatii in scopul monetizarii lor.
Potrivit unui studiu realizat de Bitdefender, liderul pietei romanesti de solutii antivirus, volumul reclamelor agresive ce tintesc utilizatorii de Android a crescut in Romania cu 76,2% in perioada septembrie 2012 – februarie 2013, iar volumul de virusi pentru aceeasi platforma a inregistrat un avans de 42,7%.

’’Aceste date sunt de-a dreptul ingrijoratoare, mai ales in contextul in care dezvoltatorii de aplicatii de Android si companiile de publicitate pun pe ultimul loc protectia datelor personale ale utilizatorilor. Reclamele agresive ajung sa extraga cu mult mai multe informatii din terminalele mobile decat ar avea nevoie, iar dezvoltatorii de aplicatii integreaza anunturi multiple in fiecare program. Astfel, numarul tertilor care au acces la numerele de telefon, adresele de email, istoria paginilor accesate sau alte date necesare pentru a construi profiluri personalizate e din ce in ce mai mare’’, a declarat Catalin Cosoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.

Adoptia terminalelor cu Android a crescut constant in ultimele 6 luni, iar acest lucru este urmat indeaproape de numarul tot mai mare al detectiilor de virusi si reclame agresive din aplicatii.

Chiar daca reclamele agresive nu sunt periculoase in sine, ele pot colecta numere de telefon, contacte, adrese de e-mail si alte date care sunt vandute sau transmise catre alti furnizori de servicii. Aceste informatii sunt foarte valoroase pentru agentiile de marketing care realizeaza profiluri de utilizatori.

 Cei mai multi posesori de terminale mobile isi folosesc dispozitivele atat in interes personal cat si la serviciu, iar acest lucru face ca accesul la fisierele cu informatii sensibile sa fie de cele mai multe ori liber. Prin urmare, vorbim atat de compromiterea datelor personale, cat si a informatiilor apartinand companiei la care lucreaza utilizatorul.

Politicile care reglementeaza utilizarea terminalelor personale in interes de serviciu ar trebui sa fie chiar mai stricte si sa reglementeze mult mai atent programele pe care utilizatorul le poate instala, eliminand astfel riscul pierderii de informatii.

Transistor anuntat de Supergiant Games


Studioul independent Supergiant Games, creatorul excelentului Bastion, a anuntat un nou Action RPG izomegric: Transistor. Acesta pare a fi un succesor spiritual al jocului de succes din 2011, insa in afara de perspectiva abordata, cele doua titluri nu au nimic in comun.
Transistor
Transistor va pune jucatorii in rolul unei eroine fara nume, care intra in posesia unei arme extraterestre. Aceasta arma este chiar titlularul Transistor, care ii ofera puteri supranaturale si o va ajuta sa scape de urmarirea proprietarilor de drept ai acesteia. Din punct de vedere grafic, jocul este realizat in acelasi stil ca si Bastion, insa vedem clar o directie artistica diferita, care merge mai degraba spre o atmosfera SF. Din trailerul de anunt reiese ca gameplay-ul nu va fi insa foarte diferit de cel al jocului precedent, probabil si Transistor fiind realizat pe acelasi motor grafic.
Momentan nu exista alte detalii despre noul joc, insa vom afla mai multe odata cu inceperea evenimentului PAX East de la sfarsitul saptamanii, unde va exista o varianta jucabila a acestuia. Planul celor de la Supergiant Games este sa lanseze Transistor in cursul anului 2014, insa a omis sa anunte platformele pe care acesta va fi disponibil.

Galaxy S 4 - care e costul de fabricaţie şi ce umflă preţul final din magazin


Galaxy S 4 , cel mai avansat smartphone cu Android dinoferta Samsung, a fost trecut printr-o disecţie virtuală de cei de la IHS iSupply, în urma căreia putem estima cu ceva majă de eroare cât cheltuie de fapt Samsung pentru fabricarea unui exemplar Galaxy S 4 şi cum se prezintă acesta atunci când îl comparăm cu un exemplar Galaxy S III din generaţia anterioară.

Cum era de aşteptat, cel mai costisitor subansamblu pentru Galaxy S4 este perechea formată dinecranul Full HD Super AMOLED de 5 inch şi interfaţa touch capacitivă, care împreună costă 75 dolari - cu 10 dolari mai mult decât ecranul cu rezoluţie 720p folosit de Galaxy S III.
Chipsetul Exynos 5410, compus din două module quad-core cu nuclee Cortex-A15/Cortex-A7 şi GPU cu performanţe de invidiat, are un cost de fabricaţie relativ modest, de numai 30 dolari. Totuşi, judecând după preţul de 17.5 dolari plătit pentru chipsetul Exynos 4410 aflat la inima lui Galasy S III, putem spune că Samsung a făcut un sacrificiu destul de mare pentru a duce modelul Galaxy S 4 la un nivel de performanţă care să pună pe jar competiţia.
  Upgrade-ul celor două camere foto de la configuraţia 8MP + 1.9 MP pentru Galaxy S IIl, la 13 MP + 2 MP pentru Galaxy S 4, se traduce într-un cost suplimentar de numai 1 dolar, respectiv 20 dolari pentru ambele componente. Diferenţa este însă recuperată din preţul ansamblului format din cei 16 GB memorie flash + 2 GB memorie RAM DDR3, care împreună costă 28 dolari.
Pachetul de senzori (accelerometru, lumină ambientală, busolă digitală, barometru, umiditate, temperatură şi senzorii infraroşu pentru controlul prin gesturi) induce un cost suplimentar de 16 dolari, iar receptorul GPS, modulul Bluetooth şi placa de reţea WiFi costă încă 9 dolari. Acumulatorul detaşabil de 2600 mAh costă 5.6 dolari, iar restul de componente mecanice/electromecanice ridică preţul cu încă 22 dolari.

Puse cap la cap, componentele necesare pentru un exemplar Samsung Galaxy S 4 în variantă HSPA+ costă 236 dolari, la care se adaugă încă 8 dolari pentru manopera executată de muncitorii responsabili cu asamblarea produsului finit.
Judecând după preţul de aproximativ 579 dolari la care este aşteptat să se vândă noul Galaxy S 4 pe teritoriul Statelor Unite, marja de profit bate spre 335 dolari, sau chiar mai mult dacă luăm în considerare preţul de 600 - 700 euro anunţat pentru Europa. În realitate, pe lângă costurile induse de magazinele care intermediază vânzarea către utilizatorul final şi taxe vamale, o proporţie însemnată din preţul final este atribuit costurilor ascunse. Acestea includ activităţi de cercetare/dezvoltare întreprinse în fabricile Samsung pe toată durata perioadei de proiectare, costuri de promovare în campanii publicitare, costuri de licenţiere pentru folosirea unor tehnologii aparţinând altor companii şi dezvoltarea aplicaţiilor software livrate.
Comparat cu predecesorul său, noul Galaxy S 4 are un cost de producţie cu 15% mai mare, sau 30.4 dolari peste preţul unui exemplar Galaxy S3.

Google dă liber la căutări după GIF-uri animate


Google Image Search are de acum o opţiune în plus în lista cu filtre de căutare, ce permite utilizatorilor să găsească imagini animate.
Noul filtru poate fi activat din meniul Instrumente de căutare, vizitând categoria tipuri de imagini.
Google dă liber la căutări după GIF-uri animateGoogle dă liber la căutări după GIF-uri animate

Bifând opţiunea pentru imagini animate, utilizatorii pot căuta după animaţii interesante pentru decorarea paginilor web, sau găsi un remediu contra plictiselii răsfoind o colecţie inepuizabilă de secvenţe amuzante legate de orice subiect le trece prin minte.
Dată fiind utilitatea acestei funcţii, nu putem să nu ne întrebăm cum de Google nu a inclus-o în lista cu filtre de căutare mai devreme, oferind internauţilor de pretutindeni o resursă valoroasă pentru distracţie şi irosirea timpului liber în faţa calculatorului.

Microsoft spera sa motiveze cu bani dezvoltarea de aplicatii noi


Printr-o miscare folosita deja de BlackBerry, Microsoft spera sa adune zeci de mii de aplicatii noi in magazinele sale virtuale platind dezvoltatorii cu cate 100 dolari.
microsoft developers bani
BlackBerry a lansat BlackBerry 10 cu un magazin virtual dotat cu 70.000 de aplicatii noi dintre care cele mai multe erau de o calitate indoielnica. Acel numar incredibil de aplicatii a fost obtinut prin stimularea dezvoltatorilor cu bani reali pentru fiecare aplicatie. Aceeasi politica este aplicata acum de Microsoft printr-un program care ofera 100 dolari pentru o aplicatie fiecarui dezvoltator. Nici macar nu conteaza ce face aplicatia sau cat de complexa e. Singurele conditii sunt ca respectiva sa nu faca decat sa incarce o pagina in format HTML si sa nu fie foarte similara cu  sau Windows Phone Store.
Dupa cum v-ati dat seama, nici macar nu conteaza daca programati pentru Windows 8 sau Windows Phone 8. Totul este permis iar premiul este de o suta de dolari. Pentru ca trebuia sa existe undeva o limita a sumei de bani pe care Microsoft o ofera unui programator, doua mii de dolari se pare este valoare respectiva. Cu o suta de dolari per aplicatie, practic, orice individ este limitat la publicarea de zece aplicatii in Windows Store si zece in , pentru un maxim de doua mii de dolari. Ca sa va primiti banii, nu trebuie deca sa urcati aplicatiile online pana pe 30 iunie.
Desi este imposibil ca astfel de practici sa generezeze  sau Google Play, celor de la Microsoft pur si simplu nu le mai pasa. Important este sa mai adune niste fani ai platformei.

Când se lansează Windows 9?


După eşecul înregistrat cu Windows 8 , Microsoft pare să-şi concentreze eforturile destul de repede, lucrând deja la următoarea revizie Windows, dar şi un pachet de actualizare pentru Windows 8 ce ar trebui să îndrepte o parte din greşelile pentru care actualul OS a fost aspru criticat.
Microsoft ar putea lansa Windows 9 în perioada lunii noiembrie 2014Microsoft ar putea lansa Windows 9 în perioada lunii noiembrie 2014

Dacă totul decurge conform planurilor, Microsoft ar putea lansa următoarea versiune Windows în perioada lunii noiembrie 2014. Potrivit zvonurilor circulate pe website-ul Win8China, produsul nu va purta numele Windows 9 la momentul lansării, Microsoft dorind să separe astfel noul OS de faima negativă stârnită în jurul predecesorului său.
Informaţiile despre Windows 9 sunt puţine în acest moment. Ştim totuşi că  prima versiune beta ar trebui să iasă la lumină în perioada lunii Ianuarie 2014, aducând o interfaţă şi mai bine optimizată pentru folosirea cu ecrane touch.
Între timp, Windows 8 va primi o actualizare ce poartă numele de cod Windows Blue. Programat pentru acest an, upgrade-ul include multe din funcţiile rezervate pentru Windows 9 şi are menirea de a uşura aşteptarea până când varianta completă va fi prezentată un an mai târziu în forma cunoscută momentan sub numele generic Windows 9.

Google Street View poposeşte în cele mai înalte şi celebre regiuni montane


Google Maps este cel mai apreciat şi cel mai complex serviciu de cartografie disponibil publicului larg, iar partenerul său Street View, cu panoramele sale foto cu acoperire de 360 de grade, este una dintre facilităţile adiţionale care-i măresc valoarea. După ce a coborât în adâncurile oceanelor, Street View s-a îndreptat către celelalte extremităţi ale planetei.
Cei dintre noi care sunt prea leneşi, prea fricoşi sau prea puţin antrenaţi pentru a înfrunta înălţimile celor mai provocatoare trasee montane se vor putea consola acum admirându-le din Street View. Patru din membrii Seven Summits, cele mai înalte piscuri ale fiecăruia dintre cele şapte continente, au primit vizita camerelor foto Google.
EverestKilimanjaroElbrus şi Aconcagua  au primit vizita unei echipe Google care a folosit o cameră foto cu obiectiv superangular şi un trepied, o soluţie mai puţin performantă decât clasicul grup decamere folosit de Google, dar şi mai uşor de transportat şi utilizat în aceste medii vitrege.

Skype pentru Windows Phone, îmbunătăţit cu convorbiri HD şi integrare People Hub


După achiziţia Skype, Microsoft a promis că popularul serviciu Voice & Video over IP va beneficia de o integrare completă cu platforma sa Windows Phone, însă acest lucru a durat mai mult decât ar fi fost de dorit şi a fost presărat şi cu ceva probleme. Compania a lansat astăzi o actualizare pentru aplicaţia Windows Phone, iar aceasta aduce o serie de opţiuni noi şi importante.
  Cea mai vizibilă dintre acestea va fi suportul pentru conversaţiile la rezoluţie 720p, utilizatorii terminalelor cu camere frontale HD precum Nokia Lumia 920 sau HTC 8X beneficiind acum de o calitate superioară a imaginii. Odată cu suportul pentru rezoluţia mai mare, utilizatorii vor putea comuta între camera frontală şi cea principală şi vor putea utiliza atât modul portrait cât şi cel landscape.
Integrarea cu People Hub a fost suficient de problematică pentru ca Microsoft s-o înlăture printr-o actualizare în cursul lunii ianuarie. Aceasta s-a întors acum, necesită actualizarea Portico şi promite că va funcţiona aşa cum trebuie, oferind posibilitatea de iniţiere a apelurilor sau conversaţiilor direct din cadrul People Hub.
Lista de îmbunătăţiri mai cuprinde posibilitatea comutării între conturile de utilizator şi remedierea problemelor de recepţie a mesajelor atunci când aplicaţia era închisă sau când partenerul  folosea un cont Live.

În curând ne vom putea „instala” în creier noi capacităţi şi experienţe


O nouă cercetare sugerează că am putea învăţa sarcini complexe depunând doar un efort conştient minim, cam aşa cum făcea Neo în Matrix.

Problema, însă, este aceea că spre deosebire de Neo, noi putem deveni maeştri în arte marţiale prin simpla introducere a informaţiilor în creier. Noi trebuie să depunem efort şi să sacrificăm timp pentru a dezvolta noi aptitudini. 
Cercetătorii de la Universitatea din Boston, în colaborare cu Japan's ATR Computational Neuroscience Laboratories, au creat o metodă numită decoded neurofeedback prin rezonanţă magnetică funcţională. Această metodă induce un model de activare preînregistrat în anumite arii vizuale ale cortexului vizual, zone care ar putea să producă acel model de activitate cerebrală prin procese obişnuite de învăţare. 
Ulterior, oamenii de ştiinţă au realizat teste pentru a observa dacă repetarea modelelor fRMN cauzau îmbunătăţirea performanţelor caracteristicilor vizuale. 
  Rezultatele experimentelor au demonstrat cu succes că, prin cortexul vizual al unei persoane, rezonanţa magnetică funcţională poate fi folosită pentru transmite modele de activitate care se potrivesc cu o stare cunoscută anterior. Mai mult, datele despre comportament obţinute după şi înainte de exerciţiile de neurofeedback au arătat o îmbunătăţire a performanţelor vizuale, mai ales atunci când subiectul nu erau conştienţi de natura informaţiilor pe care le învăţau. 
În concluzie, există posibilitatea ca în viitor să folosim astfel de tehnologii pentru a învăţa să cântăm la pian, pentru a reduce stresul mental sau chiar pentru a fi capabili să practicăm arte marţiale fără a depune prea mult efort. 

Samsung pregateste un "ceas inteligent", in replica la modelul care ar fi dezvoltat de Apple

Samsung pregateste un  ceas inteligent , in replica la modelul care ar fi dezvoltat de Apple


Samsung Electronics pregateste un ceas de mana cu functii avansate, in replica la informatiile recente privind dezvoltarea unui astfel de produs de catre Apple, fiecare companie incercand sa se impuna cu o noua generatie de accesorii "inteligente".
"Pregatim ceasul de mai mult timp. Lucram din greu pentru a fi gata de lansare. Dezvoltam produse pentru viitor, iar ceasul este cu siguranta unul dintre ele", a declarat Lee Young Hee, vicepresedinte executiv al diviziei mobile a Samsung, citat de Bloomberg.

Lee a refuzat sa precizeze ce functii va avea ceasul, cat va costa sau cand va fi disponibil pe piata.

Compania are 3 lansari importante de smartphone-uri in acest an, respectiv Galaxy S 4, prezentat saptamana trecuta, urmat de un nou model Note si un telefon echipat cu sistemul de operare Tizen.

Surse apropiate Apple au declarat in februarie ca producatorul american dezvolta un gadget similar ceasurilor de mana, care poate executa functii regasite pe iPhone sau iPad.

"Suntem in cursa de regandire a telefonului mobil intr-un accesoriu pe care il poti purta. Vom vedea o competitie formidabila din mai multe directii - de la producatorii de electronice, producatorii de accesorii, chiar designerii de moda", comenteaza un analist al NPD Group.

Samsung si Apple cauta noi nise profitabile pe piata gadget-urilor, pe masura ce piata smartphone-urilor, se apropie de saturatie, cu rate de crestere din ce in ce mai lente.

O sursa apropiata Apple sustine ca producatorul american vrea sa lanseze "ceasul inteligent" inca din acest an.

Printre functiile cu care ar urma sa fie echipat gadget-ul se numara posibilitatea de a efectua apeluri telefonice, de a utiliza software de navigare si diverse optiuni de monitorizare a sanatatii utilizatorului, precum masurarea ritmului cardiac.

Analistii Citigroup estimeaza ca industria mondiala a ceasurilor va inregistra in 2013 vanzari de peste 60 miliarde de dolari.

Fiecare piesa din SUA downloadata ilegal de pe Internet costa 3500 de dolari la tribunal

Fiecare piesa din SUA downloadata ilegal de pe Internet costa 3500 de dolari la tribunal


O femeie din Minnesota nu va mai descarca niciodata o melodie de pe internet.
Huffington Post scrie ca femeia, aflata intr-un proces cu mai multe case de discuri din cauza ca a downloadat ilegal, a fost gasita vinovata, iar recursul i-a fost refuzat de Curtea Suprema din SUA, astfel va trebui sa plateasca daune de 222.000 de dolari.

Sursa citata mai precizeaza ca in ultima vreme astfel de exemple s-au inmultit intr-un numar urias, dupa ce casele de discuri au inceput sa dea mii de oameni in judecata pentru prejudicii aduse din cauza downloadurilor ilegale.

In SUA, piesa descarcata ilegal costa 3500 de dolari, la proces.