joi, 4 decembrie 2014

Avertismentul lui Stephen Hawking privind dispariţia speciei umane

Avertismentul lui Stephen Hawking privind dispariţia speciei umane

Celebrul fizician britanic a vorbit de mai multe ori despre cea mai mare ameninţare la adresa speciei umane, din punctul său de vedere.
El se teme că dezvoltarea inteligenţei artificiale va însemna dispariţia oamenilor, pentru că aceste maşinării vor deveni mai deştepte decât cei care le-au creat.
Noua declaraţie a lui Hawking a venit în urma unei întrebări legate de noul sistem prin care va putea comunica.
Suferind de Boala Lou Gehrig, Hawking este complet paralizat şi nu poate vorbi decât cu ajutorul unui sintetizator de voce.
Recent, el a început să folosească un sistem nou, care va putea învăţa cum gândeşte Hawking şi astfel îi va putea sugera cuvintele pe care el ar vrea să le folosească pentru a-şi exprima o idee.
Temerile lui privind inteligenţa artificială sunt împărtăşite şi de alţi savanţi. Inventatorul şi futuristul Ray Kurzweil, director la Google, numeşte momentul în care inteligenţa artificială o va depăşi pe cea umană singularitate, iar acest lucru se va întâmpla în jurul anului 2045, crede el.
În luna aprilie, Hawking a declarat că dezvoltarea inteligenţei artificiale va fi cel mai mare eveniment din istoria omenirii, dar va fi probabil şi ultimul.
Fizicianul a scris un articol în acest sens, pentru Huffington Post, alături de Max Tegmark şi Frank Wilcyek, de la MIT şi de expertul în calculatoare Stuart Russell de la Universitatea California, Berkeley.
La rândul său, miliardarul Elon Musk, CEO la compania SpaceX, a numit inteligenţa artificială ca fiind cea mai mare ameninţare la adresa existenţei oamenilor. El avertizează că trebuie să existe reglemantări în acest sens.
În luna martie, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, şi actorul Ashton Kutcher au inventit 40 de milioane de dolari într-o companie care vrea să creeze un creier artificial.

Cu toate acestea, mulţi oameni de ştiinţă consideră că inteligenţa artificială va evolua abia după foarte mulţi ani, iar temerile de acest fel nu au o bază reală.

Cimitirul Diavolului, poiana unde au loc evenimente inexplicabile

Cimitirul Diavolului, poiana unde au loc evenimente inexplicabile

Prima pagină  Stiinta

Cimitirul Diavolului, poiana unde au loc evenimente inexplicabile

Roxana Ruscior | 04.12.2014 |
0 Comentarii
Poiana numită Cimitirul Diavolului     (Foto: Direct-Travel.ru)+ZOOMCimitirul Diavolului, poiana unde au loc evenimente inexplicabile
Galerie foto (4)
În apropiere de satul Kova din regiunea Krasnoyarsk din Rusia, în mijlocul unei păduri, se află o pajişte misterioasă, de formă ovală, unde au loc mai multe fenomene greu de explicat. Locuitorii din apropiere au sculptat pe trunchiul unui copac un chip al Satanei, ca să-i avertizeze pe drumeţi să păstreze distanţa, iar locul a fost numit Cimitirul Diavolului.
Păsările sau animalele care intră în această poiană mor, dar în mod ciudat cadavrele lor nu se descompun. Vegetaţia nu prea creşte în zonă, iar animalele evită să se apropie.
Puţinii oameni care au avut curajul să vină aici ca să cerceteze fenomenul s-au plâns de dureri de cap, greaţă şi stări inexplicabile de anxietate, iar echipamentele de cercetare li s-au defectat brusc.
Din păcate, mulţi exploratori care au vrut să ajungă aici au dispărut în imensa taiga rusească. În total 75 de persoane, între anii 1980-1990, inclusiv trei grupuri organizate, nu s-au mai întors niciodată.
Unul din cele mai cunoscute cazuri este cel al unui grup de turişti din oraşul Nabarezhnye Chelny, care a plecat să caute Cimitirul Diavolului, dar nu a mai fost văzut niciodată.
În anul 1991 o expediţie a unor ufologi din Vladivostok a avut parţial succes. Alexander Renpel, unul dintre participanţi, spune că în drum spre pe acea pajişte au început să se întâmple lucruri nefireşti.
„Acul busolei mele s-a blocat şi indica numai nordul. Spre seară, oamenii au început să simtă furnicături în corp, aveau dureri de cap şi de dinţi. Toţi eram foarte anxioşi. Când am ajuns la pajişte, echipamentul nostru radio s-a stricat şi am decis să ne întoarcem”, povesteşte Renpel.
Alte două expediţii au fost organizate după anul 2000 de grupul de cercetare Phenomenon. Din păcate, şi ei s-au întors după ce echipamentul li s-a stricat, în apropierea pajiştei.
Liderul uneia dintre expediţii, Nikita Tomin, spune că în drum spre Cimitirul Diavolului au dat peste o moară de apă părăsită, pe jumătate prăbuşită.
Analizând resturile clădirii, exploratorii au înţeles că în urmă cu 30-50 de ani cineva a încercat probabil să repare această moară.
În mod ciudat, moara fusese construită în mijlocul pădurii, iar cel mai apropiat sat era la o depărtare de 5-6 kilometri.

Ce se întâmplă în Cimitirul Diavolului?

Tomin crede că anomaliile din Cimitirul Diavolului au legătură cu prăbuşirea meteoritului de la Tunguska, în anul 1908.
Regiunea de pădure care a fost distrusă atunci se află destul de aproape de traseul pe care îl urmau păstorii cu cirezile lor. Ciobanii au dat peste regiuni foarte întinse din taiga, care au fost arse de explozia care a urmat impactului.
Copacii fuseseră carbonizaţi şi culcaţi la pământ pe o suprafaţă de peste 2.000 de kilometri pătraţi.
Copaci distruşi de explozie    (Foto: Vokrug Sveta)Copaci distruşi de explozie
După acest eveniment, păstorii cu schimbat traseul vitelor, acesta fiind deviat cu 3 km, dar unele animale au continuat să urmeze cărările cunoscute, ajungând probabil în poiană, unde au murit. De aceea, în final, sătenii din Kostino, Chemba and Karamyshevo au decis să se mute.
În anii 1920, un expert în creşterea vitelor, pe nume Semchenko, a vrut să cerceteze poiana, despre care se spune că are o gaură chiar în centru. El a aruncat în gaură o funie cu o greutate în capăt, dar după zeci de metri aceasta nu atinsese încă fundul.
Totodată, Semchenko a observat că doar în apropierea acestei găuri erau cadavre de păsări, iar carnea lor era de culoare purpurie.
Tuguska, unde a avut loc explozia din anul 1908, se află relativ în apropiere de Cimitirul Diavolului, tot în regiunea Krasnoyarsk.
O hartă care arată regiunea afectată de fenomenul Tunguska    (Foto: Wikimedia Commons)O hartă care arată regiunea afectată de fenomenul Tunguska
Mai există însă o teorie, potrivit căreia sub această pajişte ar arde mocnit un foc subteran alimentat de zăcămintele de cărbuni.
Cel care a lansat ipoteza, în anii 1980, este Victor Zhuravlev, profesor de matematică şi fizică la Academia de Ştiinţe.
Poiana se află deasupra unui zacământ de cărbune, iar un foc subteran care ar arde aici ar consuma oxigen şi ar elibera monoxid de carbon, un gaz incolor şi inodor.
Astfel se pot explica moartea animalelor şi senzaţiile de rău resimţite de oamenii care au ajuns aici.
Practic, gazul are ieşi din pământ ca o coloană invizibilă, răspândindu-se doar într-o zonă limitată.
Otrăvirea cu monoxid de carbon poate explica şi culoarea roşiatică a cărnii animalelor moarte de aici. Ajuns în organism, gazul se combină cu hemoglobina din sânge, cu proteinele din muşchi şi va da ţesutului culoarea roşiatică.
De aceea, persoanele care au murit în urma inhalării de monoxid de carbon au obrajii roşii, ca şi când ar fi îmbujoraţi.
În cazul unei intoxicaţii uşoare, oamenii vor suferi de dureri de cap, dureri musculare, leşin, depresie, teamă sau anxietate. În cazuri grave însă, gazul otrăvitor este fatal.
Din păcate, această teorie nu poate explica relatările privind stricarea echipamentelor sau dereglarea busolei.

Ce este fenomenul Tunguska?

Pe 30 iunie 1908, deasupra râului Podkamennaya Tunguska a avut loc o explozie extrem de puternică. Experţii cred că o cometă sau un asteroid a explodat în atmosferă, la o altitudine de 5-10 km, astfel explicându-se lipsa unui crater de impact.
A fost cel mai puternic eveniment de acest fel din istoria recentă a planetei, dimensiunea obiectului fiind cuprinsă probabil între 60 de metri în diametru şi 190 metri, cred specialiştii.
Copaci carbonizaţi    (Foto: AFP Images)Copaci carbonizaţi
Până acum au fost publicate peste o mie de lucrări ştiinţifice pe această temă, în special ale unor cercetători ruşi.
Ei estimează că energia eliberată în urma exploziei a fost de aproximativ 10-15 megatone de TNT, adică de 1.000 de ori mai mare ca energia eliberată de bomba atomică lansată la Hiroshima.
Explozia a distrus peste 80 de milioane de copaci, pe o suprafaţă de peste 2.000 km pătraţi din taigaua rusească, iar unda de şoc resimţită a fost similară unui cutremur de 5 grade pe scara Richter.
Din fericire, incidentul a avut loc într-o regiune nepopulată, astfel că nu au fost înregistrate victime. Dacă explozia s-ar fi declanşat deasupra unui oraş mare, întreaga localitate ar fi fost complet distrusă.

Premieră în România: Am testat YotaPhone 2 și îți spunem cât de bune sunt două ecrane

YotaPhone 2 a fost lansat pe piață, iar Playtech a participat la evenimentul oficial din Marea Britanie și vă aduce cele mai noi informații.
yotaphone 2
YotaPhone 2 era unul din cele mai așteptate telefoane din ultima perioadă. Începând cu prima generația, ideea Moguai de a monta un ecran secundar pe telefon a fost apreciată de foarte multă lume. Nu același lucru se poate se poate spune despre modul în care a fost pusă în aplicare în primă instanță. Deoarece nu se putea lucra și nu se putea scrie pe display-ul secundar, publicul a crezut că mai multe puteau fi făcute cu un ecran E-Ink. Astfel, primul YotaPhone a fost considerat de mulți o idee bună cu o implementare slabă. Rușii de la Moguai au ținut cont de tot feedback-ul primit, iar YotaPhone 2 se prezintă impecabil, cu îmbunătățiri considerabile la toate capitolele.
Ca de obicei, primul aspect care iese în evidență este design-ul telefonului. YotaPhone 2 împrumută aici un element interesant din caracteristicile Nexus, partea superioară și partea inferioare fiind rotunjite ușor. De asemenea, spatele din plastic are un aspect mat care se simte bine la atingere și permite o prindere relativ bună.
SAMSUNG CAMERA PICTURES

YotaPhone 2 are ecran E-Ink tactil

Pe lângă design, cei de la Moguai s-au concentrat și pe partea de hardware, YotaPhone 2 beneficiind de niște componente extrem de interesante. Ecranul principal este un Full HD AMOLED de 5 inci, iar cel secundar este de 4,7 inci și are o rezoluție de 960 x 540 de pixeli.
Lista de specificații mai include un procesor quad-core Qualcomm Snapdragon 800 de 2,2 GHz, 2GB RAM și 32GB spațiu intern de stocare. Telefonul nu are, însă, un slot microSD. Mai găsim de asemenea o baterie de 2.500 mAh, 0 cameră foto principală de 8 megapixeli și una secundară de 2 megapixeli.
Nici partea de software nu a fost ignorată, iar aici găsim câteva elemente care ar putea face din YotaPhone 2 un concurent important pe piață în viitor. În primul rând, telefonul rulează Android KitKat 4.4.3, varianta aceasta fiind foarte aproape din punct de vedere al aspectului de cea stoc. Conform unor zvonuri, rușii ar urma să lanseze un upgrade de Android 5.0 Lollipop în prima parte a anului viitor. Display-ul E-Ink arată acum notificări, email-uri, mesaje și numeroase alte lucruri care vă vor scuti de aprinderea inutilă a ecranului principal. În acest fel puteți economisi foarte multă energie.
collage-yotaphone-2  22

Întâlnim de asemenea un mod denumit YotaMirror care permite vizualizarea aplicațiilor pe ecranul E-Ink. Numeroase aplicații vor rula probabil foarte bine, însă ar putea fi anumite probleme cu cele mai solicitante. În cazul în care telefonul nu mai are baterie, modul YotaEnergy se activează, acesta transferând funcții de bază pe ecranul secundar pentru conservarea energiei.
Dar cel mai interesant aspect este YotaSnap. Acesta vă permite să faceți o poză a ecranului principal și să o puneți ca fundal pe cel secundar. În acest fel, datorită particularităților tehnologiei E-Ink, imaginea va rămâne imprimată acolo chiar și după ce bateria se termină. YotaMirror s-ar putea dovedi vital în momentele în care aveți nevoie de o hartă către un loc, iar telefonul este aproape descărcat.
SAMSUNG CAMERA PICTURES
În concluzie, YotaPhone 2 pare a fi rezolvat mare parte din probleme cu care s-a confruntat telefonul din prima generația. Ecranul E-Ink este impresionant, ecranul principal este în linie cu majoritatea celor de pe piață, iar design-ul este solid. Un lucru care ar putea trage telefonul în jos pe viitor este prețul, acesta urmând să coste aproximativ 3.000 de lei. YotaPhone 2 va fi disponibil în scurt timp și în România prin eMAG.
Dacă dorești un astfel de telefon, primul model este disponibil la 1.000 de lei aici.
SAMSUNG CAMERA PICTURES

Sursa : playtech.ro