joi, 8 noiembrie 2012

NASA, uimita. Fotografia incredibila pe care o vei privi minute in sir. Ce se afla langa planeta Saturn

NASA, uimita. Fotografia incredibila pe care o vei privi minute in sir. Ce se afla langa planeta Saturn


Imaginea a fost realizata de sonta Cassini, care orbiteaza in jurul lui Saturn.
Sonda Cassini a NASA a realizat o fotografie fantastica a planetei in jurul careia orbiteaza, Saturn. Imaginea alb-negru infatiseaza planeta gigant impreuna cu inele sale, si umbra pe care acestea o lasa pe suprafata.
In partea de sus se vede, insa, un punct. Este vorba despre satelitul natural al planetei, Mimas, care are un diametru de 396 km, scrie Mashable. Este una dintre putinele imagini in care Mimas apare.
Liniile care se vad pe suprafata lui Saturn sunt rezultatul unor furtuni violente care au loc in atmosfera de hidrogen si heliu a planetei.
Sonda Cassini a fost lansata in 1997, si a ajuns in apropierea lui Saturn in 2004.

Sursa : http://www.yoda.ro

În interiorul creierului anesteziat: cum se formează starea de conştienţă?


Un nou studiu arată în premieră ce se întâmplă cu celulele cerebrale ale pacienţilor anesteziaţi.

Efectele anesteziei asupra creierului uman au fost observate la trei pacienţi care urmau un tratament împotriva epilepsiei. Ca parte a tratamentului, în creierele pacienţilor erau implantaţi electrozi cu scopul de a identifica sursa convulsiilor, astfel încât, ulterior, chirurgii să o poată înlătura. 
Mai întâi, pacienţii au fost supuşi operaţiilor chirurgicale pentru a li se implanta electrozii. După ce sursa convulsiilor a fost depistată, voluntarii au fost supuşi unei alte operaţii pentru ca problema să fie înlăturată. Pentru că cea de-a doua intervenţie chirurgicală necesita ca pacienţii să fie anesteziaţi, electrozii implantaţi deja le-au oferit oamenilor de ştiinţă informaţii privitoare la momentul în care creierul îşi pierde cunoştinţa. 
În timp ce erau puşi sub anestezie, pacienţii ascultau cuvinte rostite de alţi oameni şi răspundeau verbal pentru a indica dacă îşi auzeau propriul nume sau alte cuvinte. Când au încetat să mai răspundă, cercetătorii şi-au dat seama că pacienţii îşi pierduseră cunoştinţa. De-a lungul întregului proces, electrozii implantaţi au înregistrat activitatea creierului atât la suprafaţa acestuia, cât şi în interior. 
Studiul are potenţialul de a-i ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă diferenţele dintre starea de inconştienţă şi conştienţă. Pe măsură ce participanţii intrau sub anestezie, conştiinţa se „dizolva” treptat, în timp ce diferite regiuni ale creierului se deconectau. 
În timp ce aceste regiuni se deconectau, o undă slabă de activitate electrică a început să oscileze. „Este una slabă, dar care începe să se contureze exact în momentul în care o persoană îşi pierde cunoştinţa”, a explicat Patrick Purdon. 
Aceste unde restricţionau activitatea neuronilor astfel încât celulele nu puteau acţiona decât pe perioade mici de timp. „Nu e ca şi cum activitatea cerebrală este total oprită, ci este vorba de un tipar care este incompatibil cu starea de conştienţă”, a adăugat Purdon.
Incompatibilitatea previne comunicarea dintre anumite părţi din creier, în acelaşi fel în care oamenii care vorbesc limbi diferite nu se pot înţelege unii cu alţii. 
Studiul vine să susţină ideea conform căreia starea de conştienţă nu se găseşte într-o singură regiune din creier, fiind, mai curând, un rezultat al unei reţele de conexiuni neuronale realizate între mai mute arii din creier. Mai mult, studiul ar putea veni în ajutorul unora dintre pacienţi. În cazuri foarte rare (la aproape 1 din 10.000 de operaţii) oamenii pot rămâne treji în timpul anesteziei. Folosind semnalele descoperite în noul studiu, oamenii de ştiinţă ar putea fi capabili să dezvolte un algoritm care să asigure obţinerea unei semnături a inconştienţei. Anesteziştii s-ar putea uita apoi la acest şablon în timp ce pacienţii lor ar fi anesteziaţi, asigurându-se că anestezicul are efectul dorit. 

Sursa : http://www.descopera.ro

O specie de dinozaur feroce a fost botezată după înspăimântătorul Sauron


Noi fosile descoperite de oamenii de ştiinţă arată că, acum 95 de milioane de ani, vieţuitoarele din America de nord erau terorizate de un prădător cu o înălţime de 12m.

Botezată după ochiul demonic al lui Sauron (personajul negativ din trilogia Stăpânul inelelor al lui J.R.R. Tolkien), specia va fi cunoscută sub denumirea de Sauroniops pachytholus. Ea a fost identificată după o singură fosilă dezgropată în sud-estul Marocului în anul 2007. 
Din acest grozav animal, oamenii de ştiinţă au descoperit doar partea superioară a craniului, inclusiv orbita.
„Ideea  unui animal de pradă descoperit doar pe baza ochiului său feroce m-a dus cu gândul la Sauron, aşa cum este el prezentat în filmele lui Peter Jackson”, a declarat autoarea studiului, Andrea Cau. 
Drept Carcharodontosaurus, o categorie de teropode imense, Sauroniops trebuie să fi avut un craniu imens, cu zeci de dinţi tăioşi. O comparaţie a fosilelor găsite de Cau, cu alte fosile din aceeaşi familie sugerează că animalul în cauză trebuie să fi avut aproape 12m în lungime. 
„Craniul lui este foarte mare şi gros, lucru care sugerează că animalul trebuie să fi fost mare cât unTyrannosaurus rex. Totuşi, în lipsa altor fosile, o estimare a întregilor dimensiuni ale corpului sunt imposibile”, a explicat paleontologul. 
Pe de altă parte, exemplarul găsit se diferenţiază de alte fosile de carcharodontosaurs printr-o proeminenţă specifică localizată în zona frunţii. Este posibil ca această trăsătură să fi fost utilă în timpul luptelor dintre masculi pentru cucerirea femelelor. 

Sursa : http://www.descopera.ro

Primele arme letale, confecţionate de oameni, datează de acum 71.000 de ani


Paleontologii au descoperit mici arme din piatră în Africa de Sud, care demonstrează că omul a utilizat astfel de obiecte cu încă de acum 71.000 de ani, cu mult mai devreme decât se credea iniţial.

Descoperirile sugerează că oamenii primitivi din Africa au avut o capacitatea de gândire complexă care le-a permis confecţionarea armelor, lucru care le-a asigurat un avantaj evolutiv în faţa neanderthalienilor. 
Oamenii de ştiinţă sunt de acord că strămoşi omului modern au apărut în Africa acum 100.000 de ani, dar nu există multe dovezi care să ateste caracteristicile culturale şi cognitive ale lui Homo sapiens. 
Până acum s-a crezut că micile lame confecţionate, precum cele din săgeţile de vânătoare, au fost create de locuitorii din Africa acum 65.000 - 60.000 de ani. Cu toate acestea, în prezent, oamenii de ştiinţă susţin că au descoperit, într-o peşteră din localitatea Mosselbaai, Africa de Sud, o serie de microlite, arme create prin cioplirea unor pietre tratate termic.  
Conform oamenilor de ştiinţă, tehnica de prelucrare a microlitelor a evoluat pe o perioadă lungă de timp (aproximativ 11.000 de ani) şi a presupus utilizarea unor tratamente termice complexe. Mai mult, specialiştii susţin că lipsa de probe care să demonstreze acest comportament al oamenilor primitivi nu se datorează unei evoluţii şi apoi involuţii a speciei, ci mai curând ea se explică prin numărul restrâns de situri excavate până în prezent. 
Armele cu vârfuri din microlite au crescut rata succesului în timpul vânătorii, reducând şansele ca oamenii să fie răniţi în cazul în care atacul mergea prost. De asemenea, acest tip de arme i-a avantajat pe oamenii moderni care au plecat din Africa şi i-au întâlnit pe neandertalienii dotaţi doar cu suliţe simple. 
Antropologul Sally McBrearty explică faptul că procesul de producere a armelor trebuie să fi fost unul complex. Pe lângă faptul că oamenii primitivi îşi alegeau singuri pietrele din care erau confecţionate microlitele în forme geometrice potrivite, ei trebuiau să aleagă şi alte materiale precum lemn, pene sau oase. Toate aceste colectări de obiecte necesare se realizau pe perioade lungi de timp în care oamenii moderni mai efectuau şi alte sarcini, în funcţie de prioritate.

Sursa : http://www.descopera.ro

Facebook a picat. Reteaua de socializare nu a mai putut fi accesata joi seara timp de 2 minute



Probleme pentru reteaua de socializare Facebook joi seara in Romania.

Facebook a picat joi seara incepand cu ora 20:53 in Romania.

In momentul in care utilizatorii au incercat sa acceseze site-ul, acesta a aratat o pagina alba.

Reteaua de socializare si-a revenit dupa aproximativ 2 minute. Pana in acest moment, motivul pentru care Facebook a picat nu este cunoscut.

Mai multi utilizatori au semnalat caderea Facebook pe Twitter.

Sursa : http://stirileprotv.ro

MediaHint – Sau cum poti viziona Netflix si Hulu din Romania


Pentru cei care nu stiu ce reprezinta Netflix sau Hulu pe scurt acestea sunt alternativele din Statele Unite, mult mai mari si mai puternice decat Voyo sau alte canale de filme si seriale online. Sunt servicii cu plata care o fera insa o colectie impresionanta de materiale si in mod gratuit.
MediaHint TV Online
Daca scandalul este in floare, si vad ca apar din ce in ce mai multe discutii legate de asa zis-ul “Razboi voyo” o astfel de solutie pare cel putin interesanta pentru ca ofera acces la doua dintre cele mai puternice site-uri de video-on-demand, de peste ocean. Aplicatia MediaHint este de fapt un plugin pentru Chrome si Firefox ce permite accesarea serviciului care, altfel, nu ar putea fi vizionat din Europa. In esenta vorbim de un plugin de tip proxy care  ”pacaleste” site-urile mai sus mentionate, in a crede ca toti utilizatorii sunt din Statele Unite. Este vorba de o routare a IP-ului final care acceseaza site-ul in cauza.
Pot sa spun ca l-am testat pe parcursul zilei de ieri, si, odata instalat nu mai ramane decat sa va creati un cont pe unul din cele doua site-uri pentru a viziona serialele preferate. Sigur, o mare parte din ele sunt cu plata, insa am ramas surprins cat de multe si cunoscute sunt totusi oferite in mod gratuit. Calitatea este impecabila, si, pe o conexiune de internet buna stream-ul este aproape instant. Sunt cateva lucruri la care trebuie sa fiti atenti, unul dintre ele este codul postal introdus la inregistrare, acesta trebuie sa fie de US, adica din 5 cifre, am folosit codul postal al strazii unde stau din care am taiat ultima cifra si a functionat. Un al doilea element este loginul pe Netflix care necesita un card MasterCard sau American Express sau un cont de paypal din Statele Unite. Daca respectati aceste reguli puteti sa incepeti trial-ul pentru o luna dupa care va decideti daca veti plati sau nu pentru serviciu, posibil insa sa nu functioneze cu orice card, e mai mult la noroc. Pe Hulu modalitatea de inregistrare e ceva mai simpla.
Hulu Seriale Online
Nu sunt sigur ca acest plugin nu va fi blocat in curand asa ca nu va puneti momentan foarte mari sperante in el si luati-l ca atare, ca un “serviciu gratuit”. Interesanta este modalitatea de monetizare a lui Hulu pentru continutul gratuit. Aproape la fiecare 10 minute ai un calup din 3 reclame, cu durata totala de 90 de secunde. Poti alege de asemenea si ce reclame nu mai doresti sa vezi, mentionand ca nu sunt relevante pentru tine, doar pentru imbunatatirea serviciului.

Sursa : http://playtech.ro

Descoperire surprinzătoare: Universul a creat 95% din totalul stelelor care vor exista vreodată



Majoritatea stelelor care vor exista vreodată s-au format deja, au concluzionat cercetătorii în urma celui mai cuprinzător studiu efectuat asupra cerului înstelat.

O echipă internaţională de astronomi a folosit trei telescoape— Infrared Telescope şi Subaru Telescope, aflate în Hawaii şi Very Large Telescope din Chile — pentru a studia tendinţele observate în formarea stelelor încă de la începutul Universului. Extrapolând rezultatele înregistrate, cercetătorii au descoperit că jumătate din toate stelele care au existat până acum au fost create acum 9-11 miliarde de ani, iar cealalată jumătate de atunci până acum. Acest lucru arată că ritmul de creare a stelelor s-a redus extraordinar de mult. Dacă această tendinţă va continua, oamenii de ştiinţă au calculat că 95% din toate stelele care vor exista vreodată sunt deja create.
„Producţia de stele în întreg universul a scăzut în mod constant în ultimii 11 miliarde de ani. Astăzi, nivelul de producţie este de 30 de ori mai scăzut în comparaţie cu nivelul maxim, înregistrat acum 11 miliarde de ani. Dacă această tendinţă se va menţine, în Univers nu vor mai fi create mai mult de 5% din totalul stelelor existente. În mod evident, trăim într-un Univers dominat de stele bătrâne. Toată acţiunea din Univers a avut loc acum câteva miliarde de ani”, a explicat David Sobral, de la Universitatea Leiden.
Cercetătorii estimează că în câteva miliarde de ani vom putea fi martori la crearea ultimei stele din Univers  — presupunând că omenirea va reuşi să supravieţuiască până atunci.

Sursa : http://www.descopera.ro

Obama l-a invins pe Romney si pe internet. Analiza influentei din online, de George Buhnici




Alegerile din Statele Unite au fost castigate in mod clar la urne de Barack Obama, insa batalia pentru Casa Alba s-a dat timp de cativa ani cu un arsenal de unelte sofisticate.
Cea mai moderna dintre toate este in mod clar internetul. Secretele unei campanii de succes sunt ascunse vederii, dar le putem decoda cu putina atentie.
Site-uri de campanie, bloguri politice, donatii online, poze cu mesaj pe retele sociale, apeluri la actiune. Asa arata lista scurta pe care o stiu in teorie si politicienii de la noi. In practica, americanii o fac cel mai bine. Nu de alta dar avem opt milioane de romani pe internet iar peste cinci milioane au cont pe Facebook. In schimb, oamenii politici de la noi nu reusesc sa stranga nici macar cateva mii de sustinatori online. Daca se uita la noi si politicieni ori staff-uri de campanie, tot se apropie si la noi alegerile, sa ia aminte!
Pe Internet a fost o diferenta clara de alonja a lui Barack Obama versus Mitt Romney. Este chiar posibil ca Obama a castigat voturile care ii lipseau tocmai datorita fortei campaniei sale pe internet. La prima vedere asa este. Aproape 23 de milioane de oameni il urmaresc pe Twitter pe presedintele Americii.
Ba mai mult decat atat, Obama are cont inclusiv pe Instagram, unde stafful sau posteaza constant tot felul de fotografii, care par a fi realizate cu un telefon mobil. Cu alte cuvinte, presedintele SUA este prezent pe tot ceea ce inseamna zona de interes online.
Acestea sunt pur si simplu niste tehnici de campanie prin care politicienii incearca sa ajunga la alegatori exact acolo unde sunt ei, adica pe internet. Pe Klout Mitt Romney avea un scor destul de bun, 92, insa nu a fost suficient ca sa-l ajunga pe Obama, care avea 99.

Sursa : http://www.yoda.ro

Tehnologie: Indicatoare de bord complet digitale


Într-o eră în care inovaţiile tehnologice îşi fac simţită prezenţa în fiecare domeniu, cei de la ID4MOTION au creat display-ul digital pentru indicatoarele de bord, o soluţie pe cât de modernă pe atat de interesantă.



Compania olandeză ID4MOTION a dezvoltat un sistem de indicatoare de bord complet digitale ce permit transmiterea informaţiei de la maşină către şofer într-o manieră atractivă şi în acelaşi timp eficientă. Astfel, pe lângă informaţile standard oferite de indicatoarele de bord obişnuite - precum turaţiile motorului sau viteza de deplasare - inovaţia botezată MotionGraphics mai poate oferi şi date despre forţele G ce apar în timpul condusului.
Afişajul vine în două variante, una de bază şi una ce poate fi personalizată după bunul plac al clientului, acesta putând alege dintr-o gamă variată de culori şi stiluri care să îmbrace display-ul de 10 inci şi rezoluţie de 1280 X 800. Pentru ilustrarea modului de funcţionare, vizionaţi VIDEOCLIPUL de mai jos.

Sursa : http://www.promotor.ro


Cocktail de tablete


Poate ca ati mai vazut pana acum incercari de accesorizat bucatariile cu tablete de ultima generatie pe post de tocatoare sau alte ustensile mai mult sau mai putin utile. Dar cum ar fi sa punem “la amestecat”cele mai titrate tablete ale momentului: iPad MiniNexus 7 si Kindle Fire HD?
Cei de la “Will it blend” au supus cele trei tablete la un test cat se poate de intensiv si stresant. Dupa cum puteti observa si in videoclipul de mai sus atunci cand vine vorba de competentele in bucatarie fisele de specificatii palesc in fata blenderului criminal. Indiferent de material, functii, dotari sau brand tot ce ramane, dupa intalnirea de gradul trei, sunt cateva gramajoare de praf si pulbere.
Cu alte cuvinte daca v-ati saturat de tableta din dotare si de eventualele sale neajunsuri puteti sa incercati asa ceva acasa, desi sfatul nostru ar fi sa o faceti pierduta pe okazii, pentru ca altfel riscati sa aveti doua gadget-uri lipsa: tableta si blender-ul :)

Sursa : http://playtech.ro

Deja anunţatul HTC One SV va ajunge şi în Europa


Pe lângă produsele noi care poartă celebrul nume Desire, dar care se adresează acum sectoarelor mid-range şi low-end, HTC a îmbogăţit şi familia One cu nou membru: One SV.
Prezentat acum câteva zile în cadrul unui eveniment care a avut la în Singapore, terminalul a fost anunţat iniţial pentru pieţele din Australia şi ţara care a găzduit evenimentul, însă producătorul a actualizat pagina cu specificaţii a acestuia şi printre acestea se regăseşte specificată şi Europa, terminalul devenind astfel relevant şi pentru noi.
Noul HTC One SV este bazat pe o platformă Qualcomm Snapdragon S4 Plus tactată la 1,2GHz, cel mai probabil un MSM8930, care include un nucleu dual-cre Krait tactat la frecvenţa susmenţionată şi un procesor grafic Adreno 305. Terminalul oferă un ecran S-LCD 2 cu diagonală de 4,3" şi o dezamăgitoare rezoluţie de 800 x 480 pixeli.
La fel ca modelele de vârf One X şi One X+, noul One SV foloseşte o carcasă fabricată din policarbonat, oferă procesare audio Beats şi procesorul de imagine ImageSense, acesta din urmă motorizând camera foto cu senzor BSI de 5MP şi diafragmă F2.0. Aceasta este însoţită de un partener frontal pentru mesagerie video, acesta folosind tot un senzor BSI cu rezoluţie de 1,2MP.
Terminalul va oferi o memorie RAM cu o capacitate de 1GB şi o stocare internă de 8GB care poate fi extinsă cu un card MicroSD. Mai interesant este însă modului radio, care oferă şi conectivitate LTE şi este compatibil cu toate standardele europene - 800MHz, 1800MHZ şi 2600MHz. Lista dotărilor mai include un modul wireless dual-band 802.11 a/b/g/n,i un receptor GNSS cu suport GPS şi GLONASS şi o baterie cu o capacitate de 1800 mAh.
HTC nu a comunicat decât data de lansare pentru Singapore şi Australia, unde terminalul va fi disponibil din decembrie, pentru Europa neexistând în acest moment informaţii sigure.
HTC One SVHTC One SV


Sursa : http://www.go4it.ro