vineri, 28 decembrie 2012

Piraterie online la nivel inalt. Cum "fura" companii precum Sony, Universal si Warner Music

Piraterie online la nivel inalt. Cum fura companii precum Sony, Universal si Warner Music


Angajatii Parmanetului European si din ministerele de justitie, interne si aparere, implicati in download ilegal de pe torrente
Producatorii de software, casele de discuri si studiourile de film acuza constant pirateria online, un fenomen ce a cuprins intreaga lume. Site-ulTorrentFreak face dezvaluiri surprinzatoare, trei dintre cele mai cunoscute case de discuri, dar si importante institutii publice, sunt implicate in pirateria online.
Atunci cand descarcam filme, software sau muzica de pe torrente fara a folosi VPN sau o alta metoda similara, oricine poate vedea cine si de unde face acest lucru. Asffel, angajatii celebrelor case de discuri: Universal Music Group, Sony Music Entertainment si Warner Music Group au fost surprinsi in timp ce descarcau filme de pe torrente.
Cei de la TorrentFreak au descoperit download-uri ilegale si in cazul unor importante ministere din Statele Unite: Justitie, Interne si Aparare. Cum este un fenomen la scara mondiala, pirateria online este prezenta si in Europa, incepand cu cel mai inalt nivel: Parlamentul European.

Universal Music Group

Sony Music Entertainment

Warner Music Group

U.S. Department of Justice

U.S. Department of Homeland Security

U.S. Army Air Force Exchange Services

U.S. House of Representatives

European Parliament

Sursa : http://www.yoda.ro

Cea mai importantă descoperire a anului 2013 va schimba lumea: „Omenirea va privi cu alţi ochi locul său în Univers”


Experţii afirmă că în anul 2013 este foarte probabilă identificarea primei exoplanete ce se aseamănă foarte mult cu Pământul, această descoperire urmând să conducă la reevaluarea rolului pe care omenirea îl joacă în Univers.

Deşi astronomii au identificat în ultimii ani un număr de exoplanete care prezintă una sau două trăsături cheie ale Terrei – precum dimensiunea sau temperatura la suprafaţă – aceştia nu au descoperit încă un „Pământ extraterestru”. Acest lucru urmează să se schimbe în 2013, anunţă oamenii de ştiinţă.
„Sunt convins că primul «geamăn» al planetei Pământ va fi descoperit anul viitor”, afirmă Abel Mendez, şeful Planetary Habitability Laboratory din cadrul Universităţii din Puerto Rico.
Astronomii au identificat prima exoplanetă care orbitează o stea asemănătoare Soarelui în 1995. De atunci, aceştia au identificat peste 800 de planete în afara sistemului nostru solar, iar un număr mare de planete-candidat aşteaptă să fie confirmate cu ocazia observaţiilor ulterioare.
Un instrument NASA s-a dovedit extrem de prolific: de la lansarea sa în martie 2009, Telescopul Spaţial Kepler a identificat peste 2.300 de planete-candidat. Până acum a fost confirmată existenţa a doar 100 dintre ele, însă oamenii de ştiinţă estimează că peste 80% dintre acestea se vor dovedi a fi reale în urma observaţiilor ulterioare.
Primele exoplanete descoperite de cercetători erau asemănătoare cu Jupiter, planete fierbinţi care orbitează aproape de stelele lor, pentru că acestea sunt cele mai uşor de detectat. Cu timpul, oamenii de ştiinţă au avut acces la noi instrumente, iar „vânătorii de planete” şi-au îmbunătăţit tehnicile, permiţând descoperirea unor planete mai mici şi aflate la distanţe mai mari de stelele lor – similare Terrei.
În luna decembrie a anului trecut, de exemplu, Kepler a descoperit o planetă de 2,4 ori mai mare decât Pământul care orbita în „zona locuibilă” a stelei sale – la distanţa ideală ce permite existenţa apei sub formă lichidă, un element esenţial pentru existenţa formelor de viaţă similare celor de pe Terra.
Echipa Kepler şi alte grupuri de cercetare au detectat mai multe planete similare lui Kepler-22b, ridicând numărul exoplanetelor locuibile la 9. Cu toate acestea, niciuna dintre planetele locuibile catalogate de Mendez nu este suficient de mică pentru a fi catalogată drept „geamăn al Pământului”. Planetele de dimensiunile Terrei descoperite până acum sunt poziţionate prea aproape de stelele lor pentru a putea găzdui forme de viaţă. Descoperirea unei planete de dimensiunile Terrei în „zona locuibilă” este doar o problemă de timp, însă, şi Mendez nu este singurul cercetător care crede că acest eveniment va avea loc în curând.
Zonele locuibile (colorate cu verde) diferă în funcţie de tipul de stea. Experţii afirmă că o civilizaţie inteligentă ar putea trăi chiar şi în afara acestor zone, folosind tehnologii neştiute oamenilor
„Prima planetă cu dimensiuni, orbită, şi alte proprietăţi care o fac potrivită pentru a găzdui forme de viaţă va fi, cel mai probabil, anunţată în 2013”, a declarat Geoff Marcy, un „vânător de planete” cu experienţă, membru al echipei Kepler.
Atât Mendez cât şi Marcy cred că descoperirea epocală va fi făcută de Kepler, care detectează planetele prin identificarea fluctuaţilor de luminozitate pe care acestea le provoacă atunci când trec prin faţa stelelor lor (din perspectiva instrumentului).
Kepler trebuie să observe 3 astfel de „treceri” pentru a detecta o planetă, astfel că primele sale descoperiri au fost planetele care orbitează mai aproape de stea, ceea ce duce la „tranzituri” mai dese. Cu timpul, însă, telescopul a identifcat mai multe planete care orbitează la distanţe mari, inclusiv câteva aflate în „zona locuibilă”.
Un alt instrument, cunoscut sub numele de HARPS (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher), este un alt candidat pentru descoperirea epocală ce urmează să aibă loc în 2013. Instrumentul cu care este dotat telescopul European Southern Observatory din Chile permite cercetătorilor să detecteze micile fluctuaţii gravitaţionale pe care planetele le provoacă stelelor lor.
„HARPS ar trebui să găsească cele mai interesante şi mai apropiate planete gemene ale Pământului” a comentat Mendez pentru Space.com, explicând că majoritatea planetelor descoperite de Kepler sunt prea îndepărtate pentru a putea fi descrise în detaliu. 
Cercetătorii spun că există, foarte probabil, un număr mare de planete îngemănate cu Terra în galaxia noastră, Calea Lactee. „O estimare grijulie este că în Calea Lactee există peste 200 de miliarde de stele ce «găzduiesc» cel puţin 50 de miliarde de planete, dacă nu mai multe”, a explicat Mikko Tuomi de la Universitatea Hertfordshire. „Presupunând că doar 1:10.000 dintre planete se asemănă cu Terra, ar însemna că există 5.000.000 de astfel de planete”, a adăugat Tuomi, un cercetător care a condus mai multe echipe care au identificat exoplanete potenţial locuibile. „În mod cert, există cel puţin câteva mii de astfel de planete”, a concluzionat Tuomi.
Indiferent când va fi identificat primul „geamăn al Terrei”, descoperirea va avea aproape sigur un efect profund asupra umanităţii.
„Noi, oamenii, ne vom uita la cerul înstelat aşa cum ne aruncăm privirea spre largul unui mare ocean. Vom şti că oceanul cosmic conţine miliarde de insule şi continente, capabile să susţină atât viaţă primitivă cât şi civilizaţii dezvoltate”, a comentat Marcy. Cercetătorul speră că această descoperire va stimula specia noastră să facă primii paşi reali în afara sistemul solar nativ. „Omenirea va ridica pânzele spre Alpha Centauri”, spune Marcy, referindu-se la cel mai apropiat sistem solar, unde o planetă de dimensiunile Terrei a fost descoperită în cursul acestui an.
„Vor fi nişte paşi mici pentru umanitate, dar un salt mare pentru specia noastră. A trimite sonde robotice către cele mai apropiate stele va reprezenta cea mai mare aventură pe care noi, Homo sapiens, am încercat-o vreodată”, a adăugat Marcy. „Acest efort masiv va necesita cooperarea şi contribuţia tuturor marilor ţări de pe glob. Făcând acest lucru vom îndrăzni să facem primii paşi în oceanul cosmic, intensificând sentimentul unui scop pe care îl vom împărtăşi toţi cei de pe acest mal terestru”, a concluzionat cercetătorul.

Sursa : http://www.descopera.ro

O inovaţie japoneză deschide calea spre trenurile maglev ce se deplasează folosind lumina (VIDEO)


Levitaţia magnetică este tehnologia care stă la baza celor mai rapide trenuri concepute de om până acum, însă dependenţa acestora de electromagneţi şi de şine limitează numărul locurilor în care trenurile maglev pot fi folosite ca mijloc de transport.

Acum, o echipă de cercetători de la Universitatea Aoyama Gakuin a propus o variantă alternativă: schimbarea proprietăţii materialelor. Cercetătorii au folosit grafit deasupra unor magneţi circulari şi au profitat de tendinţa acestui material de a genera un câmp magnetic opus, reuşind să deplaseze grafitul prin lansarea unui fascicul laser la marginea materialului. Acest lucru schimbă comportamentul magnetic din zona respectivă suficient de mult pentru a dezechilibra grafitul, fie pentru a se deplasa într-o direcţie dorită sau pentru a se învârti.
Cercetătorii cred că inovaţia lor ar putea duce la conceperea unor forme de transport maglev care folosesc doar lumina pentru a manevra vehiculul, fără a mai fi nevoie de contact sau de ghidaj extern. Astfel, piloţii acestor vehicule ar avea mult mai mult control asupra direcţiei în care se deplasează. 
De asemenea, cercetătorii cred că tehnologia ar putea fi folosită pentru conceperea unor sisteme producătoare de energie electrică prietenoase cu natura. Folosind lumina laser sau cea de la soare, cercetătorii au reuşit să rotească discul de peste 200 de ori pe minut, ceea ce ar putea duce la dezvoltarea unui sistem de conversie a energiei luminoase.
Acest clip video arată cum au reuşit cercetătorii japonezi să deplaseze grafitul folosind doar o sursă de lumină concentrată:

Sursa : http://www.descopera.ro

Salariul directorului Apple, Tim Cook, cu 99% mai mic fata de anul trecut

Salariul directorului Apple, Tim Cook, cu 99% mai mic fata de anul trecut


Pachetul salarial al directorului general al Apple, a scazut de aproape 100 de ori in acest an
Pachetul salarial al directorului general al Apple, Tim Cook, a scazut cu 99% in acest an, la 4,17 milioane de dolari, dupa ce acesta nu a mai primit, fata de anul precedent, actiuni in valoare de sute de milioane de dolari.
Totalul beneficiilor include salariul de 1,36 milioane de dolari si un plan de 2,8 milioane de dolari pentru stimularea performantei, potrivit unui document transmis de Apple bursei din SUA.
Pachetul salarial de 378 de milioane de dolari primit de Cook anul trecut, unul dintre cele mai mari consemnate pana in prezent, a inclus actiuni de 376,2 milioane de dolari in posesia carora va intra treptat pe parcursul unui deceniu.
Actiunile companiei, producatorul iPhone si iPad, sunt in scadere cu 27% fata de nivelul record inregistrat in septembrie, in contextul temerilor ca Apple are nevoie de noi produse inovatoare pentru a tine la distanta rivalii Google siSamsung, potrivit agentiei de presa Mediafax.
Pachetul salarial pentru acest an al directorului financiar al Apple, Peter Oppenheimer, se situeaza la 68,6 milioane de dolari, fata de 1,42 milioane de dolari anul trecut. Oppenheimer va primi pentru acest an actiuni Apple in valoare de 66,2 milioane de dolari.

Sursa : http://www.yoda.ro

Toshiba lucreaza la un senzor similar cu Lytro


Toshiba lucreaza la un senzor de captura similar ca efect cu , o camera dedicata ce permite focusul ulterior pe o poza
Toshiba senzor lytro smartphone
Mizand pe  ce permit captura unui intreg spectru de lumina, Toshiba vrea sa creeze o experienta similara pentru camerele din tablete si smartphone-uri. In practica, pozele respective permit utilizatorului sa faca focus si la o lunga perioada de timp dupa captura.
Trecand peste lungimea de aproximativ 4 inci a camerei Lytro, Toshiba vrea sa recreeze aceeasi experienta cu un cub mult mai compact, de doar 1 centrimetru. Acesta din urma este  format dintr-o matrice de peste 500.000 de micro-lentile pozitionate in fata unui senzor de 5 x 7 mm. Software-ul Toshiba se va ocupa cu combinarea imaginilor capturate de fiecare micro lentila pentru a oferi control asupra focusului dupa captura. Implementata cum trebuie, functia de mai sus ar putea permite si crearea pozei perfecte in care fiecare element component este in focus.
Desi un centimetru nu este o grosime foarte mica pentru un smartphone, daca experienta generata este similara cu cea oferita de Lytro, dimensiunea un pic mai mare este justificata. In acest stadiu detaliile senzorului au fost puse la punct si  care sa fie interesati sa implementeze o astfel de creatie in propriile smartphone-uri si tablete. Compania japoneza ne promite ca pana la sfarsitul lui 2013 ne putem astepta si la primele gadgeturi cu un astfel de senzor.

Sursa : http://playtech.ro

Arheologii italieni au terminat săpăturile la „cea mai importantă descoperire romană din ultimii 80 de ani”


Arheologii italieni care au finalizat excavarea unui centru artistic cu 900 de locuri de sub una dintre cele mai aglomerate interesecţii din Roma afirmă că este cea mai importantă descoperire romană din ultimii 80 de ani.

Centrul construit de împăratul Hadrian în anul 123 e.n. era compus din trei hale masive unde nobilii Romei veneau pentru a asculta poezie, discursuri şi tratate de filozofie, savurând realizările artistice ale contemporanilor de pe scaunele de marmură.
După terminarea săpăturilor, vizitatorii care ajung în Piazza Venezia pot vedea terasamentul şi pereţii de cărămidă ai complexului, cât şi podeaua elegantă de marmură aflată la 5,5 metri adâncime.
„Auditoriumul lui Hadrian este cea mai mare descoperire arheologică din Roma de la descoperirea Forumului în anii '20”, a comentat Rossella Rea, arheologul care coordonează săpăturile. După finalizarea excavării, săpăturile au devenit disponibile vizitatorilor.
Complexul a fost descoperit datorită săpăturilor efectuate de autorităţile italiene în scopul construirii unei rute subterane de cale ferată ce va traversa «inima» Romei. „Nu avem fondurile necesare pentru astfel de săpături, aşa că descoperirea se datorează noii linii ferate”, a comentat Rea.
Descoperirea arheologică a făcut necesară modificarea planurilor elaborate de inginerii italieni, fiind eliminate două staţii planificate pentru centrul Romei. Dacă s-ar fi respectat planul iniţial, cele două staţii ar fi avut căile de acces în mijlocul auditoriului lui Hadrian.
Această descoperire ameninţa şi ultima staţie din centrul Romei, fiind posibil ca trenul să traverseze centrul capitalei italiene fără a opri, călătorind dintr-o suburbie în alta. Rea afirmă că staţia din centrul Romei şi ruinele pot exista laolaltă. „Cred că putem trasa calea de acces a staţiei prin coridorul original al complexului prin care romanii veneau la auditoriu”, a comentat arheologul.
Descoperirea oferă noi indicii referitoare la pasiunea lui Hadrian pentru poezie (acesta a scris versuri în latină şi greacă) şi pentru arhitectura îndrăzneaţă – fiind identificat un tavan boltit care se înălţa la 11 metri deasupra poeţilor ce declamau versuri în sala centrală.

Sursa : http://www.descopera.ro

Oamenii de ştiinţă au descoperit un nou tip de neuroni cu implicaţii majore în sănătatea umană


Studiile realizate pe şoareci au scos în evidenţă existenţa unui nou grup de neuroni care reglează funcţiile cardiovasculare, precum ritmul cardiac şi presiunea arterială.

Neuronii se dezvoltă în creier cu ajutorul hormonilor tiroidieni produşi de glanda tiroidă. Pacienţii care au probleme cu glanda tiroidă şi care produc prea mulţi sau prea puţini hormoni tiroidieni au un risc crescut de a dezvolta probleme celulare. 
În general, pacienţii care suferă de hipertiroidism sau hipotiroidism şi care nu se tratează, dezvoltă probleme cardiace. Iniţial, se credea că acesta era doar un efect direct al hormonilor asupra inimii. 
Cu toate acestea, un nou studiu demonstrează că hormonii tiroidieni afectează inima şi în mod indirect, prin intermediul unei populaţii de neuroni parvalbuminergici, care a fost identificată de curând. 
Studiul reliefează că receptorii hormonilor tiroidieni sunt necesari pentru dezvoltarea acestor celule dintr-o zonă a creierului numită hipotalamusul anterior. 
„Descoperirea oferă posibilitatea de a găsi noi metode de combatere a bolilor cardiovasculare. Dacă învăţăm cum să controlăm aceşti neuroni, vom fi capabili să tratăm anumite probleme cardiovasculare, precum hipertensiunea”, a declarat coordonatorul studiului, Jens Mittag. 
De asemenea, specialiştii susţin că descoperirea demonstrează cât de importantă este tratarea femeilor însărcinate care suferă de hipotiroidism, din moment ce nivelul scăzut al hormonilor tiroidieni ar putea afecta producerea de neuroni în cazul fătului şi ar putea cauza probleme cardiace. 

Sursa : http://www.descopera.ro

TOP Descoperiri in stiinta 2012

TOP Descoperiri in stiinta 2012


Anul care tocmai se incheie a fost unul plin pentru cercetatorii britanici, dar si pentru oamenii de stiinta seriosi
2012 va fi, cu certitudine, un an de referinta in stiinta. Cercetatorii din diverse domenii au reusit sa afle o multime de lucruri, incepand cu Particula lui Dumnezeu, si ajungand pana la zborul robotului Curiosity pe Marte. Iar toate aceste succese ale lor ne fac sa speculam faptul ca 2013 va fi, la randul sau, un an exceptional.

De aceasta particula naravasa, care s-a incapatanat pana acum sa se arate la fata, depinde toata fizica moderna, si toate teoriile recente ale fizicienilor. De existenta ei sunt legate explicatiile cu privire la evolutia Universului si nasterea stelelor si a planetelor.
In iulie, savantii de la CERN au anuntat ca sunt siguri in proportie de 99% ca au gasit particula lui Dumnezeu, sau o particula care sa se afle exact acolo unde estimeaza ei ca s-ar afla bosonul Higgs.
"Am descoperit un nou boson. Stim ca este un boson si este cel mai greu boson descoperit vreodata", spunea Fabiola Gianotti, unul dintre purtatorii de cuvant ai CERN.
Oamenii de stiinta sunt siguri in proportie de 99% ca au gasit bosonul. Asta inseamna ca prin tunelul de la Geneva se vor bombarda protoni si anul viitor, pentru ca descoperirea sa poata avea caracterul de certitudine.
Si ce daca toata omenirea a vorbit anul asta despre bosonul Higgs? Foarte putini sunt cei care stiu despre ce e vorba.


Uita de CD-uri, DVD-uri, SSD-uri sau HDD-uri externe. Doi baieti inteligenti de la Institutul Wyss al Harvard, George Church si Sri Kosuri, un bioinginer si un genetician, au inghesuit 700 de terabyte de date intr-un singur gram de ADN.
Cercetatorii de la Universitatea Harvard au reusit sa transforme o carte de 53.426 de cuvinte in ADN, substanta ce ofera tiparul genetic pentru toate fiintele vii. Descoperirea ar putea revolutiona informatica, pentru ca ADN-ul ar putea fi folosit ca mediu de stocare pe termen lung a informatiei.

Cu sufletul la gura am stat sa urmarim cum a ajuns roverul Curiosity pe Marte, apoi am facut ochi mari la fiecare semnal de la el. Si nu degeaba! Pentru ca al nostru curios de pe Marte ar fi detectat substante organice simple, care joaca un rol cheie in procesele biologice de pe Pamant.
Oamenii de stiinta sustin ca trebuie sa mai faca unele teste pentru a fi siguri de aceasta descoperire. Vor sa stie clar ca substantele organice respective provin de pe Marte si nu au fost duse acolo chiar de robotul trimis de NASA, cu alte cuvinte, vor sa afle daca nu cumva probele respective ar fi contaminate.
O astfel de informatie, daca se confirma, nu inseamna neaparat ca pe Marte avem extraterestri. Insa ne indreptateste sa speculam ca in Univers pot exista forme de viata construite dupa aceeasi structura dupa care suntem construiti si noi.
Substanta despre care cercetatorii spun ca ar fi putut fi descoperita de Curiosity pe Marte este perclorat, sare a acidului percloric (HClO4). Au existat, de asemenea, si urme de compusi pe baza de clor si de metan, compusi care contin carbon.

Molecule de zahar, la 400 de ani lumina de Pamant
Si nu doar Marte este o planeta care ar putea avea viata. Astronomii sustin ca ar fi detectat banala substanta numita zahar la nici mai mult nici mai putin de 400 ani lumina de Pamant. Zaharul ar pluti in masa de gaz din jurul unei planete. 
Aceasta descoperire nu demonstreaza faptul ca exista extraterestri. Ne spune doar ca nu e imposibil sa existe substante organice peste tot prin Univers.

Nu trebuie sa fii om de stiinta ca sa faci ceva pentru stiinta. Ne-o demonstreaza regizorul James Cameron, pamanteanul care a vizitat cel mai adanc loc de pe Pamant: Groapa Marianelor.
Explorarea Gropii Marianelor, considerata cel mai adanc loc de pe Pamant, a durat trei ore. La bordul submarinului sau, Deepsea Challenger, James Cameron a surprins imagini incredibile de pe fundul oceanului.
Mesajul regizorului James Cameron este ca Groapa Marianelor seamana cu suprafata Lunii, dar exista totusi viata. E drept ca nu sunt monstri marini ca in filmele SF, nici bizare creaturi luminescente, ci doar amfipozi, lungi de numai 25 mm.

O noua planeta ar exista in zona intunecata a sistemului nostru solar
Astronomii ne-au anuntat, in luna mai, ca ar fi detectat o planeta noua, in zona mai intunecata a sistemului solar. Corpul ceresc ar fi prea departe de Pamant pentru a fi vazut cu telescopul.
Specialistii spun ca singurele semne ale existentei acestei planete ar fi unele anomalii intalnite in orbitele corpurilor cerecesti din Centura Kuiper, aflata dincolo de orbita lui Neptun.

Prima companie privata a trimis marfa spre Statia Spatiala Internationala
SpaceX a devenit prima companie privata care a reusit sa duca incarcatura spre Statia Spatiala Internationala. Capsula Dragon era incarcata cu jumatate de tona de mancare si de marfa. In total, cei de la NASA platesc, pentru 12 zboruri, suma de 1,6 miliarde de dolari. Pe viitor, cu naveta Falcon ar putea fi trimis si un echipaj uman. 

O fetita bolnava de leucemie, vindecata cu ajutorul virusului HIV
Emma Whitehead, o copila de 7 ani, s-a vindecat de o forma grava de leucemie cu ajutorul unui virus HIV dezactivat. Fetita a participat la un program experimental pus la cale de Universitatea din Pennsylvania, SUA. La 7 luni de la tratament, fetita este in remisie. Specialistii au folosit tehnica in cazul mai multor adulti, iar rezultatele au fost fantastice si in cazul lor.
Cercetatorii, practic, elimina milioane de celule T si adauga gene noi in ele, pe care le programeaza sa distruga celule B, care sufera transformari maligne.
Pana sa existe acest tratament, singura speranta a bolnavilor de leucemie era un transplant de maduva.

Sursa : http://www.yoda.ro

Marvell primeste o lovitura intr-un proces cu patente


Un nou proces pe motiv de patente s-a finalizat cu o suma fabuloasa ce urmeaza sa fie 
Marvell Proces Patente
Suma incredibila de 1,17 miliarde de dolari a fost definita zilele trecute de catre un juriu din SUA ca paguba intr-un proces pe patente. Cazul respectiv judecat in Pittsburgh a avut ca fundatie mai multe tehnologii legate de hard disk-uri detinute de . Definita ca una dintre cele mai mari sume stabilite ca paguba intr-un astfel de caz, argumentul juriului a fost simplu. Din cate se pare nu s-a stabilit doar faptul ca Marvell incalcase respectivele patente ci si faptul ca a facut-o cu buna stiinta. Avand in vedere aspectul circumstantele agravante, in acest caz particular judecatorul mai poate suplimenta pedeapsa financiara.
Pentru a avea o imagine de context e suficient sa va ganditi la  celor de la Apple in urma cu aproximativ jumatate de an. Chiar si asa, de la stabilirea unei sume de bani ca paguba pana la plata ei mai sunt cateva etape care ar putea ameliora valoarea respectiva. In definitiv, si avocatii Marvell au declarat dupa stabilirea deznodamantului ca ,,exista argumente puternice pentru apel.”

Sursa : http://playtech.ro

Vanzari de jumatate de miliard de smartphone-uri in 2013. Ce producator se pregateste sa dea lovitura

Vanzari de jumatate de miliard de smartphone-uri in 2013. Ce producator se pregateste sa dea lovitura


La nivel global, producatorii de telefoane inteligente vor comercializa in 2013 aproape 900 de milioane de unitati
Samsung isi propune sa domine piata de telefoane mobile si in 2013 cu vanzari impresionante si o cota mare din piata de smartphone-uri. Coreenii se asteapta sa comercializeze aproximativ 500 de milioane de unitati, din care 350 de milioane de smartphone-uri.
La nivel global, se estimeaza pentru 2013 ca vor fi comercializate intre 860 si 900 de milioane telefoane inteligente. Samsung Electronics ar putea avea o cota de 40% din piata smartphone-urilor, potrivit unor surse interne ale companiei, citate de DigiTimes.
Strategia coreenilor este de a folosi succesul modelelor Galaxy S si Galaxy Note pentru a influenta vanzarile si pentru telefoanele entry si middle-level.

Sursa : http://www.yoda.ro

Nintendo patenteaza tehnologii din Wii U


 dintr-o noua generatie de console, motiv pentru care era inevitabila prezenta unor patente noi.nintendo wii u patente
In incercarea de a-si imbogati portofoliul de patente,  sa patenteze o functie cu care vine preinstalat . Panorama View este o tehnologie noua prezenta in consola celor de la Nintendo care permite utilizatorilor sa experimenteze conceptul de dual display dintr-o perspectiva complet diferita. Practic, pe langa continutul afisat pe ecranul TV-ului, ecranul de pe controller-ul consolei functioneaza ca o fereastra virtuala catre acelasi mediu. Pe cat se poate, imaginea de mai sus face o treaba buna in a transpune ideea intr-un singur cadru static. Pe langa o simpla figura si un concept, cererea de patent aprobata in acest caz include aspecte detaliate ale tehnologiilor si senzorilor implicati in ecuatie (accelerometru, giroscop si busola).
In cazul in care, dupa randurile de mai sus, conceptul de Panorama View inca vi se mai pare ambigu, clipul de mai jos de la E3 sigur va spulbera orice dilema.

Sursa : http://playtech.ro

De ce este specia umană atât de inteligentă? Cercetătorii au găsit un răspuns


Olduvai Gorge este o regiune africană unde au fost făcute numeroase descoperiri spectaculoase, care sprijină ipoteza că Africa a fost leagănul omenirii. Descoperirile de aici au dus la concluzia că mediul în care s-a dezvoltat specia umană a suferit schimbări rapide, într-o perioadă scurtă de timp, iar acest fenomen, cred oamenii de ştiinţă, a determinat direcţia evoluţiei omului şi în special dezvoltarea capacităţilor mentale ale speciei noastre.


Olduvai Gorge este o vale îngustă la marginea estică a Câmpiei Serengeti din Tanzania; în această zonă, săpăturile realizate în anii 1950 de Louis şi Mary Leakey au dus la consolidarea teoriei originii africane a speciei umane. Cercetări mai recente sugerează că acest mediu a fost unul foarte variabil, modificându-se considerabil de-a lungul timpului, la intervale destule de scurte, ceea ce a impus strămoşilor omului eforturi adaptative care au călăuzit dezvoltarea sa mentală.
Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania State University au analizat mostre din substanţele ceroase care acopereau frunzele unor specii vegetale şi care s-au păstrat în sedimentele de pe fundul unui lac din Olduvai Gorge. Analizând conţinutul de izotopi de carbon din mostre, au reuşit să identifice tipurile de plante care predominau în acest mediu în urmă cu 2 milioane de ani, aproximativ în perioada în care a apărut Homo erectus (foto), un strămoş direct al omului care utiliza unelte de piatră relativ avansate
Plantele ierboase care predomină în savane utilizează, în cursul fotosintezei, atât atomii de carbon-12 (cu 6 protoni şi 6 neutroni), cât şi atomi mai grei de carbon-13 (cu 6 protoni şi 7 neutroni), în timp ce arborii şi arbuştii folosesc predominant carbon-12. Analizând proporţia izotopilor de carbon din mostrele vegetale, se poate determina ce tip de plante predomina în acel mediu în respectiva perioadă.
Cercetătorii au crezut, multă vreme,  că Africa a suportat fie un proces de aridizare treptată timp de 3 milioane de ani, fie o singură schimbare drastică a climatului, care a favorizat extinderea câmpiilor înierbate şi restrângerea pădurilor, influenţând astfel evoluţia omului.
Însă noile rezultate indică faptul că  în savanele africane au avut loc mai multe modificări dramatice ale ecosistemelor, spaţiile deschise acoperite cu iarbă transformându-se în păduri în doar câteva sute sau mii de ani. În Olduvai Gorge, peisajul s-a modificat, oscilând între câmpii uscate şi păduri umede, de 5 sau 6 ori în 200.000 de ani. 
Rezultatele au fost publicate în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.
Cercetătorii au reconstituit şi variaţiile cantităţilor de apă în Olduvai Gorge, analizând izotopii de hidrogen din mostrele de ceruri vegetale şi alţi compuşi din  sedimentele din lacuri.
Rezultatele se potrivesc cu datele oferite de izotopii de carbon, sugerând că regiunea a avut parte de fluctuaţii mari, perioadele secetoase (când predominau câmpiile) alternând cu perioade mai umede, când se extindeau suprafeţele împădurite.
Modelele statistice şi matematice create de cercetători indică o corelaţie între aceste fluctuaţii şi anumite modificări în mişcarea planetelor. Forma orbitei Pământului în jurul Soarelui sau înclinarea axei mişcării de rotaţie a Pământului faţă de planul ecuatorial al Soarelui se pot modifica de-a lungul timpului, iar mici asemenea schimbări pot determina efecte ample. Ele modifică cantitatea de energie solară care ajunge la Pământ, afectând modul în care se încălzesc sau răcesc masele mari de aer. Prin urmare, au loc modificări în regimul circulaţiei aerului (de exemplu musonii) care, la rândul lor, determină schimbări în regimul precipitaţiilor, putând astfel afecta climatul local, aşa cum s-a întâmplat în Olduvai Gorge
Specialiştii au găsit, de asemenea, o corelaţie între schimbările climatice din Olduvai Gorge şi temperatura de la suprafaţa apei oceanice la tropice.
Amploarea schimbărilor şi ritmul lor rapid, care i-au uimit pe cercetători, i-au forţat pe strămoşii omului să se adapteze pentru a supravieţui. În doar 10-100 generaţii, aceşti hominizi au trecut de la situaţia în care aveau la dispoziţie doar copaci la cea în care aveau doar ierburi, iar regimul lor alimentar a trebuit să se modifice în consecinţă.
Cantitatea în care se găsea hrana, tipurile de hrană, modul în care ea putea fi procurată s-au schimbat, iar aceste modificări ar fi putut declanşa mecanisme evolutive prin care organismele să facă faţă acestor schimbări, au explicat cercetătorii.
Asemenea evoluţii ar fi putut avea ca rezultat creiere mai mari, capacităţi cognitive sporite,.modificări ale locomoţiei şi chiar schimbări sociale - modul în care membrii grupului interacţionau unii cu ceilalţi.
Aceste fluctuaţii ale mediului au coincis cu o perioadă-cheie în evoluţia umană, când exista deja  genul Homo şi apăruseră primele unelte.

Sursa : http://www.descopera.ro

Sony Yuga se va numi acum Xperia Z


Sony Yuga, acel smartphone performant cu ecran de 5 inci si rezolutie FullHD se va numi cel mai probabil Xperia Z in varianta finala.
Sony Xperia Z
Sony Xperia Z
Noul Flagship de la Sony in materie de smartphone-uri va fi mult asteptatul sony Yuga, care, in ultima instanta se pare ca a primit denumirea de Xperia Z, delimitand cumva si apartenenta la terminologia folosita de producator pentru aceste dispozitive. Ecranul ajutat de tehnologii proprietare Sony va avea o rezolutie nativa de 1920×1080 pixeli, va fi propulsat de un procesor Quad-Core si 2 GB memorie RAM si va putea captura imagini la o rezolutie de 12 megapixeli, datorita unui nou senzor de imagine.
Compania japoneza ce are asteptari sa vanda peste 50 milioane de terminale cu Android anul viitor va dezvolta de asemenea un smartphone cu nume de cod Odin, un dispozitiv low-end cu un procesor de 1 GHz si un GPU Adren0 200, care va fi bineinteles comercializat la un pret modic.

Sursa : http://playtech.ro