sâmbătă, 3 noiembrie 2012

Descoperire ULUITOARE în Egipt

Arheologii au descoperit mormântul vechi de 4.500 de ani al unei prinţese din Egipt, scrie AP
.


Descoperire importantă în Egipt
Descoperire importantă în Egipt / FOTO: AP
Mormântul prinţesei Shert Nebti este înconjurat de mormintele a patru înalţi oficiali şi datează din timpul celei de-a cincea dinastii - anul 2500 î.e.n.

A fost descoperit în complexul Abu Sir, în apropiere de piramida Saqqara şi mai are nevoie de săpături intense pentru a fi deschis publicului.

Antiacamera mormântului conţine patru coloane şi este plină de inscripţii hieroglifice, care înşiră numele şi titlurile prinţesei.


Sursa : http://www.realitatea.net

Cea mai proastă veste pentru fanii Apple

Cei care se mândresc în faţa prietenilor şi colegilor cu cel mai nou gadget de la Apple - indiferent care ar fi el - ar putea avea o mare problemă, scrie Business Insider.

iPhone 5
iPhone 5
În cazul în care Apple nu va face o surpriză de proporţii, lansând un televizor propriu, fanii companiei ar putea avea de aşteptat nu mai puţin de nouă luni până la apariţia unui nou produs.

Evoluţia slabă a acţiunilor Apple pe bursă este un indicator în aceasgtă direcţie, scrie Business Insider.

iTV-ul Apple  - un aparat la un preş relativ mic - ar fi trebuit să fie lansat anul acesta, potrivit unor estimări, dar acest lucru nu mai pare probabil în acest moment.

În 2012, compania a aruncat pe piaţă trei noi modele ale unor produse consacrate: iPhone 5, iPad 3 şi iPad Mini, dar şi câteva modele Mac.  


Sursa : 
http://www.realitatea.net

iPad Mini a ajuns in magazine. Cum au reactionat fanii Apple

iPad Mini a ajuns in magazine. Cum au reactionat fanii Apple



Tableta Apple de 7,9 inch a ajuns pe rafturile magazinelor din mai multe tari. GALERIE FOTO
Apple a inceput vineri vanzarea tabletei iPad Mini, prima tara unde noul dispozitiv cu diagonala de 7,9 inch (20 de centimetri) a devenit disponibil in magazine fiind Noua Zeelanda.
In afara de Noua Zeelanda, tableta iPad Mini a mai fost pusa in vanzare in Australia, Hong Kong, Japonia, Coreea de Sud si Singapore. Spre deosebire de neo-zeelandezi, sud-coreenii au luat cu asalt magazinulApple din Seul.
Lansarea iPad Mini reprezinta un capitol nou pentru Apple in incercarea de a-si mentine pozitia de lider in sectrorul IT, intrucat este primul produs nou important introdus de la decesul cofondatorului Apple Steve Jobs, potrivit cotidianului Wall Street Journal.
Putine persoane s-au aliniat in fata unui magazin Apple din Noua Zeelanda vineri, dar chiar si asa, stocurile s-au redus rapid.
Seful companiei Dick Smith Electronics, Craig Douglas, a declarat ca retailerul a primit doar cateva sute de iPad Mini pentru intreaga tara, pe care a estimat ca le va epuiza vineri.
"Evident nu vrem sa atragem atentie foarte mare, deoarece nu vrem sa dezamagim clientii. Nu am avut un stoc prea mare", a spus el.
Compania Yobee, retailer de produse Apple, a avertizat inca de la pranz clientii ca stocurile sunt pe terminate.
Tableta iPad Mini, care incepe de la 329 dolari pentru cea mai ieftina versiune, cu 16 GB, a fost anuntata odata cu o serie de imbunatatiri aduse liniei de produse, inclusiv computerelor Mac si tabletei iPad clasice.
Analistii se asteapta la scene mult mai calme pentru prima zi de vanzare a iPad Mini, comparativ cu lansari precum cea a iPhone 5, cand numerosi fani au stat la cozi foarte mari pentru a fi printre primii care pun mana pe noul dispozitiv.
Motivul este ca iPad Mini vizeaza doar un anumit segment al potentialilor clienti iPad, din cauza specificatiilor tehnice mai slabe si ecranului de calitate mai redusa, potrivit analistului Gene Munster, de la firma Piper Jaffray. in plus, tabletele cu cipuri care asigura suport pentru trafic de date mai intens in retelele mobile vor fi introduse la vanzare abia in cateva saptamani.
Piper Jaffray estimeaza ca Apple va vinde 1,5 milioane de tablete iPad Mini in acest weekend. in martie, cand Apple a lansat penultimul model al iPad clasic, vanzarile au fost de 3 milioane de unitati, iar pentru iPhone 5 in septembrie de 5 milioane de unitati.
Analistii vor urmari indicii despre cum va reusi Mini sa concureze cu produse ale Amazon si Google. Adevaratul test va fi insa reprezentat de vanzarile din timpul sarbatorilor.
Unii investitori sunt ingrijorati in privinta Apple dupa lansarea controversata a serviciului de harti, care a dus chiar la o restructurare la nivelul conducerii. Actiunile Apple au pierdut aproape 15% in acest context si au inchis joi la 596 de dolari.

Titan, satelitul natural al lui Saturn, străluceşte în întuneric ca un semn reflectorizant


Imaginile realizat de Cassini îl surprind pe Titan, satelitul natural gigantic al planetei Saturn, strălucind în întuneric precum un semn reflectorizant.„Este interesant pentru că nu am observat niciodată aşa ceva în cazul lui Titan. Descoperirea ne indică faptul că nu cunoaştem destul de bine satelitul, lucru care îl face să pară şi mai misterios”, a declarat coordonatorul studiului, Robert West. 
Lumina lui Titan este extrem de slabă, având o putere estimată la o milionime de Watt. Ea este numită şi lumină atmosferică nocturnă, fiind generată atunci când moleculele atmosferice sunt expuse la lumină sau la particule încărcate electric. În cazul de faţă, ea a fost emisă atunci când particulele încărcate s-au ciocnit de moleculele de nitrogen din atmosfera lui Titan. 
Echipa implicată în proiectul Cassini se aştepta să vadă o strălucire în atmosfera lui Titan, la o distanţă de 700 de kilometri. La astfel de altitudini, particulele încărcate, din jurul câmpului magnetic al lui Saturn îndepărtează electronii de moleculele din aerul satelitului. 
Conform aşteptărilor, cercetătorii au observat emisiile slabe, dar ei au mai văzut şi o altă lumină, neaşteptată şi mai apropiată de Titan. Analizând această a doua sursă de lumină, specialiştii şi-au dat seama că ea provine de undeva de prea departe pentru a putea fi cauzată de moleculele atmosferice încărcate de particule solare. Prin urmare, ei cred că lumina este produsă de radiaţiile cosmice sau de radiaţiile chimice din atmosfera lui Titan. 
Acum, oamenii de ştiinţă vor să afle cum anume se produce acest fenomen, pentru că, susţin ei „acest lucru ne-ar ajuta să înţelegem ce fel de chimie organică a existat pe Pământ la începuturile sale”. 

Pierderile de memorie pot apărea mult mai devreme decât am crede


Vârsta medie la care începem să experimentăm pierderi de memorie este 57, dar specialiştii susţin că ele pot apărea chiar şi la 30 de ani.

Într-un sondaj online, 11% dintre respondenţi au declarat că au început să experimenteze pierderi minore de memorie, deşi se aflau în al patrulea deceniu din viaţă. Mai mult, din acelaşi sondaj, 6% dintre participanţii care au declarat că suferă de pierderi de memorie aveau între 30 şi 40 de ani. 
De asemenea, sondajul a scos la iveală faptul că mulţi dintre subiecţii care aveau peste 50 de ani se temeau de aceste pierderi de memorie pentru că unele dintre ele se dovediseră a fi jenante. De exemplu, unii dintre participanţi au plecat de acasă uitând să îşi pună şosete, altora li s-a întâmplat să îşi uite, pentru moment, propriul nume atunci când trebuiau să se prezinte sau să nu îşi amintească unele cuvinte comune. În topul listei cu cele mai uitate lucruri s-au aflat numele interlocutorilor, urmate de ochelarii de vedere. 
Chiar dacă unele dintre aceste situaţii pot părea hilare sau neimportante, cercetarea arată că 31% din persoanele intervievate sunt îngrijorate, în prezent, de pierderea memoriei, în timp ce alte 31 de procente se tem că pierderea de memorie ar putea deveni o problemă mai târziu în viaţa lor. Potrivit cercetării 92% din participanţii la studiu, cu vârste pete 50 de ani, încearcă să îşi menţină memoria activă. 
„Memoria bună e ceva ce se formează, nu ceva ce deţinem în mod automat. Creierul este un muşchi care se schimbă în funcţie de cât de mult exersăm. Toată lumea îşi poate antrena memoria”, a explicat Jonathan Hancock, specialist în predarea unor cursuri online pentru antrenarea memoriei. 

Revoluţie în oncologie: dispozitivul care diagnostichează cancerul în 20 de minute


În plus, acelaşi dispozitiv va „spune” ce medicament este cel mai indicat ca tratament pentru tipul de cancer identificat.
Aparatul, numit Q-Cancer, primul aparat de tipul tumour profiler, cum l-au numit inventatorii săi, este în curs de dezvoltare, fiind realizat  de către oamenii de ştiinţă britanici, în cadrul unui parteneriat între compania QuantuMDx, Universitatea din Newcastle şi Universitatea din Sheffield.
Dispozitivul va permite medicilor, asistenţilor şi farmaciştilor să identifice tipul de cancer de care suferă un pacient, rapid şi cu mare acurateţe, şi va reprezenta astfel un progres deosebit în domeniul diagnosticării cancerelor.
Reprezentanţii companiei QuantuMDx afirmă că dispozitivul ar putea prelungi vieţile a 12 milioane de persoane nou-diagnosticate cu cancer, în întreaga lume. Diagnosticarea rapidă va permite chirurgilor să extirpeze aproape imediat cea mai mare parte a tumorilor şi îi va ajuta pe oncologi să prescrie tratamentul adecvat tipului de cancer respectiv.
Dispozitivul utilizează o nanotehnologie avansată, analizând mostre submicroscopice de ţesut pentru a identifica tipul de cancer, profilul său genetic şi gradul de răspândire în organism.
În prezent, în Marea Britanie, mostrele de ţesut prelevate prin biopsii sunt trimise unui laborator specializat în secvenţiere genetică; intervalul de timp pentru obţinerea rezultatelor poate fi de câteva săptămâni, iar costurile sunt foarte mari.
În schimb, dispizitivul dezvoltat de firma QuantuMDx poate preleva o mostră şi extrage ADN-ul din ea în doar 5 minute, iar în alte câteva minute poate oferi un diagnostic molecular complex.
Aparatul va fi disponibil în reţeaua de sănătate din Marea Britanie peste aproximativ trei ani.

Sony Xperia sola - smartphone practic şi elegant, la un preţ bun


Sony Xperia sola este un telefon suplu şi uşor, cu design nu foarte pretenţios dar totuşi plăcut privirii, adresat celor aflaţi în căutarea unui smartphone Android cu preţ rezonabil şi performanţe bune.

Construcţie şi design

Încadrat în gama midrange de telefoane Android, Xperia Sola nu se laudă un cu un chipset ultra-performant sau ecran de dimensiuni impresionante, mizând în schimb pe un design compact şi practic, potrivit folosirii de zi cu zi.
Contrar tendinţelor actuale, Sony Xperia Sola se prezintă cu o carcasă de formă rectangulară, cu muchii foarte puţin rotunjite şi uşor asimetrică, scutul aplicat peste ecran fiind retras în partea de jos, lăsând descoperită o parte din corpul carcasei. Prezentată ca o extensie a telefonului, partea rămasă descoperită are şi un rol practic, oferind un punct de sprijin pentru degetul opozant atunci când ţinem telefonul în mână şi folosim interfaţa touch.
Ecranul de 3.7 inch este asistat de 3 butoane capacitive şi protejat de un scut din sticlă minerală cu finisaj anti-reflexie. În lateral găsim un conector micro USB 2.0, butonul Lock, clapeta pentru volum şi un buton dedicat pentru poze. Conectorul pentru căşti este poziţionat în partea de sus, astfel încât să nu incomodeze când ţinem telefonul în buzunare strimte.
Cu excepţia extensiei descrisă mai sus şi ecranul, capacul detaşabil îmbracă întreg corpul telefonului. Bine mulat pe carcasă, capacul nu flexează la apăsare şi dă impresia unei construcţii solide, însă mecanismul de fixare lasă de dorit, fiind mult pre uşor de acţionat. Practic, capacul se poate desprinde când încercăm să extragem telefonul din buzunare strimte, lăsând vulnerabile componentele din interior. Finisajul aplicat are aspect mat şi maschează bine eventualele zgârieturi, însă reţine murdăria şi necesită o curăţare periodică.
Camera foto cu blitz LED este vizibilă prin două decupări aplicate pe capac, ce protejează lentilele de zgârieturi, dar nu şi murdăria adunată din buzunare. Sub capac găsim un slot pentru card SIM şi încă unul pentru card microSD. Din păcate acumulatorul de 1320 mAh este nedetaşabil, fiind sigilat cu un film ce nu poate fi înlăturat decât pierzând garanţia asigurată de producător.
Difuzorul extern cu tehnologie xLOUD este instalat în partea de jos, dincolo de capacul detaşabil, folosind extensia carcasei ca pe o incintă acustică, amplificând volumul sonor.

Primele impresii

Ecranul cu rezoluţie 854x480 pixeli şi diagonală 3.7 inch redă imagini clare, este foarte bine iluminat şi prezintă o paletă de culori plăcută privirii. Nivelul de contrast este mulţumitor, însă scade rapid odată ce ne îndepărtăm de unghiul ideal de vizionare. Sony nu menţionează tipul ecranului folosit, dar judecând după caracteristicile acestuia avem de-a face cu o matrice TFT LCD de calitate peste medie.
Ecranul lui Sony Xperia sola suportă o tehnologie numită „floating touch”, ce permite folosirea interfeţei touch capacitive chiar şi fără să renunţăm la mănuşile ce ne ţin palmele calde în lunile de iarnă. Putem folosi fără probleme mănuşi din piele sau material textil, cu condiţia ca acestea să nu aibă o căptuşeală prea groasă în zona degetelor. Ecranul nu numai că acceptă navigarea când utilizatorul poartă mănuşi, dar detectează degetele şi atunci când sunt la o distanţă foarte mică deasupra sa, interpretând comenzi încă dinainte să-i atingem efectiv suprafaţa.
Sony Xperia sola vine livrat cu sistemul de operare Android 2.3.7 Gingerbread, însă putem renunţa la acesta imediat, trecând la versiunea Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich. Pentru instalare este necesar să ne asigurăm mai întâi că acumulatorul telefonului este complet încărcat, după care lansăm aplicaţia Sony PC Companion, având telefonul conectat la PC folosind cablul mini USB. Odată trecut la noul OS, este recomandată readucerea telefonului la setările din fabrică, folosind opţiunea Factory data reset din meniul Settings -> Backup & reset.

Sony Xperia sola - specificaţii

  • Ecran: TFT de 3.7", 480x854 pixeli (~265 ppi)
  • Sistem de operare: Android 2.3.7 Gingerbread (upgrade disponibil la Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich)
  • Chipset: NovaThor U8500
  • Procesor: ARM Cortex-A9 dual-core 1GHz
  • GPU: Mali 400
  • RAM: 512 MB
  • Memorie: 8 GB (5 GB accesibili pentru utilizator)
  • Card: MicroSDHC, maxim 32 GB
  • 2G: 850/900/1800/1900 MHz
  • 3G: HSDPA, 850/900/1900/2100 MHz
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: 3.0, cu A2DP şi EDR
  • GPS: Da, A-GPS
  • USB: 2.0, Micro USB
  • Cameră foto: 5 MP, autofocus, LED Flash, Geotagging, autofocus,touch-focus, face and smile detection, 3D sweep panorama, stabilizare imagine
  • Filmare video: 720p
  • Cameră video secundară: fără
  • Baterie: 1320 mAh
  • Dimensiuni: 116 x 59 x 9.9 mm
  • Greutate: 107 grame

Performanţe şi experienţa în utilizare

Sony Xperia Sola sola arată şi se mişcă foarte bine cu sistemul Android ICS, chipsetul dual-core la 1GHz cu 512 MB memorie RAM având suficientă rezervă de performanţă pentru noul OS. Aplicaţiile se deschid fără timpi de aşteptare incomozi, iar listele de meniuri sunt redate cursiv.
Interfaţa se prezintă cu nu mai puţin de 5 ecrane virtuale între care navigăm cu gesturi stânga-dreapta. Fiecare ecran poate acomoda propriul set de scurtături pentru aplicaţii şi widget-uri. Colecţia de aplicaţii este organizată în liste cu grupuri de 4 rânduri şi 4 coloane, pentru un total de 16 aplicaţii vizibile. Derularea în lista cu aplicaţii se face prin aceleaşi gesturi swipe aplicate în lateral.
AnTuTu - 5001 (CPU 1998, RAM 800, GPU 1523, I/O 680)
GL Benchmark 2.1 Egypt offscreen - 15 fps
Linpack (multithreading) - 58.748 MFLOPS
Quadrant - 2645 (CPU 4416, Mem 2308, I/O 3881, 2D 298, 3D 2323)
Meniul de blocare a ecranului include taste back/forward şi play pentru acces direct la melodiile redate în media player, dar şi o scurtătură ce ne permite să intrăm în aplicaţia de captură a camerei foto. Aplicaţia pentru camera foto include funcţie geotagging şi smile detection, iar pentru obţinerea pozelor avem de ales între butonul dedicat prezent pe carcasa telefonului, butonul virtual reprezentat pe ecran şi funcţia touch-to-focus. Activată opţional din meniul aplicaţiei Camera, funcţia touch-to-focus concentrează focalizarea imaginii asupra obiectului indicat la atingerea ecranului, reducând astfel riscul obţinerii de imagini neclare sau focalizate incorect. Modul de captură video suportă rezoluţia 720p şi oferă opţiuni cum ar fi ajustarea balansului de alb, alegerea modului de focalizare, compensarea expunerii, stabilizare imagine şi activarea/dezactivarea sursei de lumină LED. Suplimentar, ne sunt oferite 6 profiluri cu setări optimizate - portret, noapte, sport, peisaj, petrecere, plajă şi zăpadă - la care putem apela pentru ajustarea rapidă a parametrilor de captură.
Pozele obţinute de camera foto cu rezoluţie 5 MP sunt de o calitate în general mulţumitoare, dar fără a excela în mod deosebit. Imaginile prezintă ceva zgomot chiar şi în peisajele însorite, iar paleta de culori şi nivelul de contrast denotă folosirea unui senzor de calitate inferioară. Pozele obţinute în zone umbrite prezintă un nivel de zgomot similar, aproape neobservabil, însă procesarea imaginii începe să reducă din claritatea imaginii. Pozele cu blitz arată surprinzător de bine, dar zgomotul senzorului de imagine nu mai trece la fel de uşor neobservat.
Având la dispoziţie doar zoom digital, apropierea imaginii este penalizată rapid prin scăderea clarităţii, făcând practic inutilă această funcţie.
Modul de filmare a dat rezultate mulţumitoare. Secvenţele video au claritate bună şi foarte puţine defecte de compresie, iar expunerea şi temperatura de culoare sunt calibrate corespunzător. Din păcate corpul cu greutate de numai 107 grame este dificil de stabilizat în palme, astfel că înregistrările tremurate sunt greu de evitat cu acest telefon.
Apelurile desfăşurate cu Sony Xperia sola nu au pus probleme din punct de vedere al stabilităţii semnalului sau claritatea audiţiei. Microfonul integrat oferă sensibilitate bună, iar casca audio atinge un volum suficient de ridicat pentru convorbiri în spaţii deschise sau mijloace de transport în comun.
Din păcate utilizarea modului Speaker pentru redarea vocii interlocutorului prin difuzorul extern a pus unele probleme. De vină pare să fie o combinaţie între volumul sonor ridicat şi distanţa foarte mică dintre difuzorul extern şi microfon, ambele favorizând apariţia ecourilor, resimţite în principal de persoana aflată la celălalt telefon.

Autonomie

Acumulatorul de 1320 mAh instalat în carcasa lui Sony Xperia sola face faţă cu uşurinţă unei zi de lucru încărcate, ce include sesiuni de jocuri Android, navigare pe internet prin conexiune 3G şi câteva zeci de minute de convorbiri.
La un regim de utilizare puţin mai conservator, în care dezactivăm interfaţa WiFi când nu avem nevoie de acces la internet şi ne limităm la doar câteva apeluri telefonice pe zi, Sony Xperia sola atinge o autonomie de aproximativ 3 zile.

Concluzie

Sony Xperia sola este un smartphone prezentabil, cu ecran de bună calitate şi performanţe mulţumitoare. Chiar dacă este un pic pătrăţos, telefonul este avantajat de greutatea redusă şi construcţia compactă, ce îi permit să se strecoare cu uşurinţă în orice buzunar.
Aş dorit din partea inginerilor Sony mai multă atenţie la proiectarea capacului din plastic şi poziţionarea difuzorului extern. Acumulatorul nedetaşabil este un alt compromis nedorit, ce poate induce costuri suplimentare dacă se impune înlocuirea acestuia într-un centru de service.
Per total, experienţa avută cu Sony Xperia sola este una plăcută. Telefonul oferă autonomie mulţumitoare şi performanţe bune, iar upgrade-ul la versiunea Android 4.0.4 ICS insuflă un suflu de prospeţime binevenit. Preţul de achiziţie de aproximativ 1050 Lei este puţin mai mare decât aş fi sperat, dar corect pentru calităţile demonstrate de Sony Xperia sola.
Părţi pozitiveplus
  • +Design compact şi greutate redusă
  • +Ecran de bună calitate, cu tehnologie floating touch
  • +Chipset dual-core, suficient de performant pentru sistemul Android ICS
  • +Poze la o calitate mulţumitoare şi filmare HD
  • +Slot microSD, pentru extinderea spaţiului de stocare
  • +Autonomie decentă
Părţi negativeminus
  • Capacul bateriei
  • Fără cameră frontală
  • Acumulator nedetaşabil
  • Ceva probleme la utilizarea modului speaker pentru convorbiri

Dovezi ale existentei apei pe Marte. Ce a descoperit naveta Mars Express

Dovezi ale existentei apei pe Marte. Ce a descoperit naveta Mars Express


Agentia Spatiala Europeana a surprins imagini incredibile cu Planeta Rosie. GALERIE FOTO
Imagini incredibilie de pe Marte, luate la o rezolutie foarte mare de camera de pe naveta Mars Express a Agentiei Spatiale Europene (ESA), arata un peisaj de o frumusete rara si dezvaluie semne clare despre existenta apei, in trecut, pe suprafata planetei si faptul ca ea ar putea fi prinsa in ghetari subterani uriasi.
Fotografiile arata un teren accidentat din regiunea Muntilor Nereidum, in zona de nord al bazinului Argyre, unul dintre cele mai mari bazine de impact de pe Marte, potrivit unui articol publicat in Daily Mail.
Noile imagini arata portiuni din aceasta regiune prezentand multiple caracteristici fluviale, glaciale si eoliene. Modele extinse de drenaj se pot observa in fotografii, formate atunci cand apa lichida s-a scurs in regiunile cele mai adanci ale zonei
"Pe Pamant, acest tip de canale se formeaza de obicei la suprafata, dupa ploi abundende sau la topirea zapezii si a ghetii. Procese similare se crede ca au avut loc si pe Marte, in trecut", potrivit cercetatorilor de la Agentia Spatiala Europeana.
Mai multe cratere din regiune arata trecere printr-un proces distinctiv, marcat prin inele concentrice ce sugereaza fluctuatiile de la buza bazinelor, sustin oamenii de stiinta.
Potrivit cercetatorilor de la ESA, raportul dintre diametrul si adancimea craterelor sugereaza faptul ca acolo ar mai putea fi apa inghetata, posibil sub forma de vechi ghetari ingropati sub suprafata.
Acestia apreciaza ca adancimea ghetii in aceste cratere ar putea varia de la cateva zeci pana la cateva sute de metri.
O alta dovada a existentei apei sub suprafata planetei este patura fluida ce inconjoara craterul, rezultata in urma impactului.
Aceste structuri pot aparea cand un asteroid loveste suprafata saturata de apa sau gheata a planetei, sustin cercetatorii de la ESA.
Imaginile sunt de mare folos, de asemenea, pentru planificarea unei eventuale misiuni umane pe Planeta Rosie, au adaugat oamenii de stiinta, potrivit agentiei de presa Mediafax.

Lenovo X1 Carbon - Ultrabook pentru clasa de lux


Acum un an, Lenovo a lansat modelul X1, un ultraportabil destinat mediului business care oferea putere, rezistenţă şi eleganţă într-o carcasă subţire şi uşoară. Mai binele este însă duşmanul binelui, iar X1 s-a reîncarnat de curând în modelul X1 Carbon, un Ultrabook care aduce actualizări hardware, îmbunătăţiri structurale un ecran mai mare şi reduceri consistente de dimensiuni şi greutate.

Prezentare, construcţie, ergonomie, certificări

După cum îi spune şi numele, X1 Carbon foloseşte ca material principal fibra de carbon, aceasta fiind folosită pentru construcţia cuştii de rezistenţă a carcasei şi capacului ecranului, restul zonelor fiind fabricate din răşină polimerică cu aceeaşi culoare şi textură. Rezultatul este un laptop de 14" cu o greutate de numai 1,36 kilograme, această pierdere datorată eliminării aluminiului neafectând însă şi rezistenţa, X1 Carbon având aceleaşi certificări pentru protecţia la şocuri, tensiune, presiune şi umiditate ca modelul anterior X1.
Din punct de vedere constructiv, X1 Carbon este un produs de care este imposibil să nu te îndrăgosteşti. Păstrând elementele caracteristice liniei ThinkPad, cum ar fi culoarea neagră profundă care l-ar face gelos şi pe Darth Vader, butoanele şi trackpoint-ul roşii sau sigla oblică, X1 Carbon oferă însă o siluetă mult mai elegantă decât cea a celebrelor modele pătrăţoase din linia business T. Având un profil tăiat puţin oblic şi colturi rotunde, carcasa are o grosime de numai 18,9 milimetri în cel mai gros punct, mult sub specificaţiile Intel pentru Ultrabook-urile cu ecran de 14". Mai mult, Lenovo a reuşit să înghesuie într-un volum tipic pentru modelele de 13,3" un ecran de 14", ceea ce accentuează şi mai mult la impresia de portabil compact.

Calitatea materialelor este excelentă, textura fină a fibrei de carbon şi policarbonatului oferind o senzaţie de material cauciucat, iar calitatea asamblării este impecabilă. Carcasa nu are zone care să flexeze neplăcut, capacul ecranului are o torsiune longitudinală neglijabilă iar balamaua acestuia permite deschiderea la 180° şi ţine bine fixat ecranul atunci când acesta este închis, deşi nu există un sistem de blocare.
Lenovo X1 Carbon oferă şi alte detalii mici dar plăcute, cum ar fi LED-urile de alimentare şi Sleep amplasate foarte discret pe capacul ecranului, ultimul pulsând lent în ritmul respiraţiei umane, sau LED-urile pentru HDD sau wireless, şi ele mascate perfect în rama tastaturii.

Nu doar aspectul exterior este impresionant, ci şi designul interior. Sub capacul posterior, care trebuie desfăcut pentru a avea acces la oricare din componentele interne, se găseşte un sistem de răcire extrem de eficient, care devine sesizabil doar în momentele în care portabilul este stresat cu aplicaţii 3D, dar care chiar şi atunci are o tonalitate joasă, uşor de ignorat.

Dotări şi specificaţii

Ca in cazul oricărui Ultrabook, producătorul a fost nevoit sa facă o serie de compromisuri la capitolul conectivitate. Astfel, rama laterală stângă oferă un port USB 3.0, o ieşire Mini Display Port, conectorul audio jack de 3,5mm pentru intrare şi ieşire şi un card reader, în timp ce partea stângă oferă doar un port USB 2.0 si comutatorul Wi-Fi. Tot aici se găseşte şi noul conector dreptunghiular pentru alimentare, acesta fiind incompatibil cu alte modele Lenovo. Ascuns sub balamaua ecranului se află slotul Mini SIM al modemului 3G încorporat.


După cum se observă, unitatea optică sau portul Ethernet nu au mai avut loc, iar bateria a devenit neinterşanjabilă, dar aceste aspecte nu ar trebui să uimească în cazul unui Ultraportabil. Modulul 3G folosit este un Ericsson H5321gw, care oferă suport 2G în benzile de 850/900/1800/1900 MHz şi 3G în benzile de 850/900/1900/2100 MHz , iar modulul wireless este compatibil cu standardele 802.11 a/b/g/n, oferă suport dual-band, are o arhitectură 2x2 care oferă o rată maximă de transfer de 300Mbps şi este, bineînţeles, compatibil cu standardul de streaming audio/video Intel WiDi.
  • Ecran: 14", 1600 x 900 pixeli, filtru mat
  • CPU: Intel Core i7-3667U, 2GHz, dual-core, HyperThreading
  • Chipset: Intel QS77
  • GPU integrat: Intel HD Graphics 4000
  • GPU dedicat: n/a
  • RAM: 2x4GB DDR3
  • SSD: SanDisk SDSSDP 256GB
  • Unitate optică: n/a
  • Reţea: Centrino Advanced-N 62055 802.11 a/b/g/n (2x2), Bluetooth 3.0, modem 2G/3G
  • Conectori: 1 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, Mini Display Port, audio jack 3,5mm, Mini SIM
  • Sistem de operare: Windows 7 Professional 64bit
  • Baterie: 45,8Wh
  • Dimensiuni: 331.0mm x 226.0mm x 18.9mm
  • Greutate: 1,36 kg
  • Altele: Webcam 720p, cititor amprente, criptare TPM şi BIOS, GPS

Ecran şi sunet

Ca în cazul multor laptopuri business, Lenovo nu a pus un accent prea mare pe calitatea ecranului şi, chiar dacă acesta nu este un ecran rău, nu este în mod sigur ceea ce am fi aşteptat de la un laptop atât de scump. Din fericire, ecranul este mat, X1 Carbon renunţând la lucioasa sticlă protectoare Gorilla Glass a modelului X1.
Cu o diagonală de 14", ecranul oferă o rezoluţie optimă pentru această dimensiune: 1600 x 900 pixeli. Panoul este însă de tip TN, acesta oferind culori cam şterse, unghiuri verticale de vizualizare slabe şi o luminozitate maximă modestă. Aceasta din urmă va afecta autonomia, în cursul testelor fiind nevoiţi să alegem un nivel de 80% pentru a simula nişte condiţii realiste de utilizare.
Laptopurile business nu prea excelează la capitolul audio, însă Lenovo a preferat să nu facă prea multe compromisuri. Difuzoarele stereo au un nivel audio foarte ridicat, iar sunetul este neaşteptat de clar pentru nişte incinte atât de mici. Nivelul de bas este modest, cum era de aşteptat, însă compania a încercat să folosească carcasa ca spaţiu de rezonanţă, rezultatul fiind mulţumitor - nu va excela la redarea muzicii, dar va fi foarte bun pentru orice altceva.

Tastatură şi touchpad

Unul dintre punctele forte ale liniei ThinkPad, încă din vremurile când pe carcasă scria IBM, a fost tastatura, şi este plăcut să observăm că bunele obiceiuri nu s-au pierdut. Ştiam deja acest lucru, chiar şi un Ultrabook accesibil precum U310 având o tastatură bună, însă X1 Carbon este excelent din acest punct de vedere.
Cu o cursă amplă, în ciuda carcasei subţiri, zgomot redus şi răspuns elastic, tastatura chiclet oferită de X1 Carbon va fi pe placul oricărui utilizator care tastează mii de cuvinte zilnic. În plus, faţă de modelul original X1, Lenovo a modificat micul bloc al tastelor direcţionale, acestea având acum dimensiuni mai bune.

Tastatura oferă o iluminare plăcută dar discretă, iar tastele sunt capsulate, însă sistemul spill proof nu mai are canal deversor. Singurul neajuns este tasta Fn, amplasată în locul tastei control din stânga, dar după o vreme vă veţi obişnui şi aşa.

Controlul direcţional este oferit în două versiuni, X1 Carbon fiind singurul Ultrabook care oferă un trackpoint. Acesta are o suprafaţă rugoasă şi precizie bună, iar butoanele aferente sunt mari, acestea fiind însoţite şi o tastă centrală care poate fi programată pentru derulare sau mărire.
Cu o suprafaţă mare, touchpad-ul este sensibil şi precis, sticla acoperită cu o peliculă fină neagră având un coeficient de frecare foarte mic. Butoanele au însă un comportament nesigur, unele apăsări în zona butonului drept declanşând uneori, fără nici un motiv aparent, un click stânga sau, dacă sunteţi în ziua nenorocoasă, chiar două. Singurul vinovat de acest lucru pare a fi software-ul pentru control, care oferă o cantitate imensă de setări, însă am fi preferat un comportament corespunzător de la bun început, nu un spectacol inutil pentru toate opţiunile multitouch disponibile acolo.

Performanţe şi autonomie

Bazat pe o platformă hardware din cea de-a treia generaţie Intel Core, X1 Carbon oferă un procesor i7-3667U tactat la 2GHz, care oferă o viteză maximă de 3,2Ghz pentru aplicaţiile single-core, un nucleu dual-core şi suport HyperThreading, fiind astfel un produs solid cu performanţe excelente pentru clasa din care face parte.
  • PCMark 7 basic: 5625
  • PCMark Vantage 64 bit: 13888
  • 3DMark Vantage (performance): 2840
  • 3D Mark 11 (performance): 617
  • Cinebench R11.5 OpenGL: 15.25 fps
  • Cinebench R11.5 CPU: 2,92 fps
  • Pornire Windows: 19 secunde
  • Pornire din stand-by: 2 secunde
Stocarea internă a fost, în cazul nostru, un SSD cu o capacitate de 256GB produs de SanDisk, acesta având performanţe bune, chiar dacă nu mereu la nivelul vârfurilor de gamă, în special la scrierea fişierelor de mici dimensiuni. După cum se observă, timpul de încărcare a sistemului de operare este foarte bune, însă acesta va fi obţinut doar după ce veţi dezinstala jumătate din inutilităţile software cu care Lenovo a încărcat sistemul de operare.
Performanţele unităţii de stocarePerformanţele unităţii de stocare

Autonomia este o problemă pentru laptopurile subţiri cu configuraţii bune, însă trebuie să admit că m-aş fi aşteptat la ceva în plus de la X1 Carbon. Bateria cu patru celule şi capacitate de 45,8Wh a oferit o autonomie pentru redarea video (H.264, 720o, DXVA) de numai 3 ore şi 40 de minute, în timp ce autonomia office a fost mult mai apropiată de aşteptări: 5 ore şi 5 minute. Însă trebuie să vă consolaţi cu ideea că, dacă doriţi un portabil care să fie şi foarte subţire, şi uşor şi puternic, trebuie să sacrificaţi autonomie.

Concluzii

Subţire, uşor, puternic şi cu o carcasă senzaţională, X1 Carbon este un Ultrabook impresionant care aduce la rang de artă platforma Intel. Fabricat din materiale compozite solide, X1 este un produs făcut să dureze, un portabil cu opţiuni bune de conectivitate destinat celor care lucrează şi călătoresc mult şi nu au întotdeauna grijă de instrumentul de lucru.
Mai puţin impresionante sunt, mai ales când ţinem cont de preţ, ecranul modest şi autonomia ceva cam mică. Configuraţia testată, dar cu numai 4GB de memorie RAM, poate fi găsită în România la un preţ de aproximativ 9300 de lei. Cei care doresc toate avantajele, dar nu sunt dispuşi să plătească atât de mult, pot opta pentru versiunea cu procesor Core i53427U tactat la 1,8GHz şi SSD de 180G, care poate fi găsită la un preţ de aproximativ 8000 de lei.