sâmbătă, 29 decembrie 2012

Oamenii de ştiinţă lucrează la robotul umanoid care „se va naşte” după 9 luni



Faceţi cunoştinţă cu Roboy, „unul dintre cei mai avansaţi roboţi umanoizi”, aşa cum îl prezintă creatorii săi, de la Universitatea din Zurich.

Roboy este creat de peste 40 de ingineri, fiind un robot cu tendoane care este modelat după structura umană, ceea ce înseamnă că va avea o eleganţă asemănătoare cu cea a unui corp uman. 
Maşina va fi considerată un „robot utilitar”, adică va executa servicii în mod independent în folosul oamenilor. De asemenea, Roboy va împărţi spaţiul de lucru cu oamenii. Fiind dotat cu „soft skin” (piele moale), un strat de material care îi va face „mai sigur şi mai plăcut”, robotul nu va reprezenta o ameninţare la adresa oamenilor alături de care va lucra. 
În prezent, roboţii utilitari sunt folosiţi pentru o gamă largă de servicii printre care supraveghere şi curăţare atât în gospodării, cât şi în spitale şi aziluri. Având în vedere că populaţia globului îmbătrâneşte, acest gen de roboţi vor putea să ajute la asigurarea autonomiei persoanelor în vârstă. 
Acum cinci luni, când a fost lansat proiectul, oamenii de ştiinţă din cadrul Al Lab au stabilita ca unul dintre obiective să fi crearea lui Roboy în doar 9 luni. Prin urmare, aşteptăm ca pe 8-9 martie 2013 să-l vedem în premieră pe „unul dintre cei mai avansaţi roboţi umanoizi”. 

Sursa : http://www.descopera.ro

"Galaxy Tizen": telefonul care deschide o noua era pentru Samsung. Nu e un Android

Galaxy Tizen : telefonul care deschide o noua era pentru Samsung. Nu e un Android


Samsung pregateste un nou telefon, cu sistem de operare "open-source", bazat pe Linux
Samsung va lansa un nou smartphone, nume de cod i9300, cu sistemul de operare open-source Tizen. Producatorul coreean va dezvolta o versiune Tizen care sa fie o alternativa la iOS si Android.
Imagini cu un prototip al noului model au aparut inca din vara. "Tizen Phone" ar putea avea un ecran Super AMOLED HD de 4,3 inch (sau 4,65) si o rezolutie de 1280 x 720 pixeli. Prototipul Samsung are o memorie RAM de 1 GB si o camera cu rezolutia de 8 MP.

Nu se stie exact pentru ce tip de procesor vor opta coreenii, Intel sau ARM, prototipul "Tizen Phone" prezentat in urma cu cateva luni fiind echipat cu un procesor dual-core ARM Cortex-A9 cu frecventa de 1,2 Ghz.
Sistemul de operare Tizen este sustinut de un grup de companii IT din intreaga lume, Intel, Samsung, NEC, SK Telecom, NTT Docomo, Orange, NEC, Sprint, Panasonic si Vodafone.

Sursa : http://www.yoda.ro

3 tehnologii care vor schimba lumea in 2013

3 tehnologii care vor schimba lumea in 2013


Vor fi la moda in 2013 si ne vor face viata mai buna. Iata tehnolgiile pe care le asteptam cu sufletul la gura.
Printarea 3D
Imprimantele ne ajuta la serviciu sau acasa inca din secolul XIX, dar abia acum cativa ani acestea au trecut la urmatorul nivel. Dupa spusele CEA (Asociatia Consumatorilor Electronici), anul 2013 ar putea deveni „anul printarii 3D”. Deja marile companii detin astfel de imprimante 3D, dar urmatorul pas este aducerea lor in casele oamenilor. Practic, orice forma poate fi printata. Utilizatorul trebuie sa o creeze intr-un program pe calculator, iar imprimanta ii va livra produsul in la cel mai mic detaliu.
Iata cum functioneaza:

Compania MakerBot a creat deja un prototip de imprimanta 3D desktop, putin mai mare ca o imprimanta multifunctionala obisnuita. Chiar si unele carcase de la iPhone-urile obisnuite sunt printate, deoarece o companie producatoare din America a inceput sa foloseasca aceasta tehnologie, potrivit memeburn.

Urmatoarele generatii de televizoare
De mai bine de un deceniu tehnologia High Definition a stapanit industria televizoarelor. Totusi, marile companii nu se multumesc cu atat. Momentan, tehnologia 4K este cea mai avansata in acest domeniu, dar din acest an ar putea fi batuta sau chiar „dublata” de 8K si OLED.
Momentan, producatorii au lasat deoparte tehnologia 3D, deoarece acolo inca mai e de lucru. Am putea spune ca acesta este inceputul vizionarii filmelor Ultra High Definition (UHDTV). Pana in 2015 marii producatori se asteapta sa vanda aproximativ 1.5 milioane de unitati in toata lumea.


Evolutia muzicii
Cei mai multi artisti au trecut pe Internet, astfel ca CD-urile par de moda veche. Site-urile ca YouTube, SoundCloud si Official.fm au devenit cel mai bun mod de promovare a unei melodii si artistii profita din plin de acesta metoda. Acum, aproape orice interpret se gaseste pe Deezer, Spotify, Facebook sau Twitter, unde orice fan poate, printr-un singur click, sa se aboneze la toate noutatile lor.In aceasta era a sunetelor, cum spun cei de la CEA, castile HD devin din ce in ce mai prezente.

Alti specialisti mai cred ca tot anul 2013 va fi unul bun pentru revolutionarea telefoniei mobile in Africa si tot o revolutie in educatie prin diferite tehnologii.

Sursa : http://www.yoda.ro

Care este viteza gravitaţiei? Cercetătorii chinezi au găsit răspunsul!


Cercetătorii chinezi au anunţat că deţin dovezi care susţin teoria conform căreia gravitaţia călătoreşte cu viteza luminii.

De-a lungul multor ani de experimente, oamenii de ştiinţă au încercat să măsoare viteza gravitaţiei, dar puţini au reuşit să găsească metode valide. 
Prin observarea a 6 eclipse solare totale şi inelare şi a mareelor lunisolare, cercetătorii de la Institutul de Geologie şi Geografie din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţă au descoperit că formula newtoniană pentru calcularea mareelor lunisolare include un factor relevant pentru propagarea gravitaţiei. 
Mareele solare se referă la mici schimbări realizate la suprafaţa Terrei sub acţiunea gravitaţiei exercitată de Lună şi Soare. 
Pe baza acestor informaţii, cercetătorii au descoperit că forţa gravitaţională eliberată de Soare şi cea înregistrată de staţiile de pe Pământ nu călătoresc la aceeaşi viteză, diferenţa de timp dintre ele fiind egală cu cea necesară luminii să ajungă de la Soare până la staţiile de observare de pe Pământ. 
Specialiştii au admis că staţiile de observare au fost localizate în apropierea oceanelor, ceea ce nu excludea posibilitatea ca influenţa mareelor ar fi putut să fie destul de puternică încât să interfereze cu rezultatele. Din acest motiv, ei au realizat observaţii separate şi de la alte două staţii din Tibet şi Xinjiang, două zone situate destul de departe de oceane.
Prin aplicare noilor informaţii asupra ecuaţiei de propagare a gravitaţiei, cercetătorii au descoperit că viteza gravitaţiei este de aproximativ 0,93 - 1,05 x viteza luminii, cu o eroare relativă de 5 procente, dovedind astfel că gravitaţia călătoreşte cu viteza luminii. 

Sursa : http://www.descopera.ro

"Amazon vinde telefoane furate" Ce a gasit un barbat cand a deschis cutia de la iPhone-ul 5 luat de pe net

Amazon vinde telefoane furate Ce a gasit un barbat cand a deschis cutia de la iPhone-ul 5 luat de pe net


Gigantul american Amazon este acuzat de catre un client ca i-ar fi vandut un iPhone 5 furat.
Ben Dreyfuss sustine ca a comandat un iPhone 5 de pe Amazon drept cadou pentru mama sa, insa dupa ce pachetul i-a venit acasa si l-a desfacut a avut parte de o mare dezamagire.
"I-am cumparat mamei mele de Craciun un iPhone de pe Amazon si cand a incercat sa-l activeze a fost anuntata ca era furat", a scris acesta pe pagina personala de Twitter.
Se pare ca telefonul era blocat de operatorul Verizon, pe care Ben Dreyfuss l-a contactat pentru a intelege ce se intampla de fapt.

Acesta a aflat ca totul a plecat de la faptul ca a ales sa cumpere un iPhone 5 reambalat, la pret redus, ce-i drept, insa si cu riscuri, scrie Gizmodo.

Sursa : http://www.yoda.ro

Cele mai bune jocuri din 2012


Top Cele mai bune jocuri din 2012
Trebuie sa incep articolul care sarbatoreste gamingul in 2012 spunand ca acest an nu a fost tocmai cum ma asteptam in materie de jocuri. O privire rapida peste lista celor mai asteptate jocuri  ale mele pentru acest an va dezvalui ca acesta nu s-a desfasurat deloc cum ma asteptam. In timp ce cinci dintre jocurile pe care doream sa le joc in 2012 au si aparut in cursul celor 12 luni care au trecut, restul au fost mutate in 2013. Hai sa vedem totusi care zece jocuri chiar mi-au placut anul acesta si au reusit sa intre pe lista celor mai bune jocuri din 2012 de pe PlayTech.ro.

10. Uncharted: Golden Abyss

Uncharted Golden Abyss
Seria Uncharted a devenit usor-usor una dintre cele mai calitative si respectate din gaming. Inceputa de Naughty Dog in 2007, licenta Uncharted a reusit sa sparga barierele gamingului cu fiecare lansare in parte, iar Golden Abyss nu face exceptie. Jocul a fost lansat ca un titlu de lansare al PlayStation Vita si este chiar si in acest moment unul dintre cele mai bune experiente de pe aceasta platforma. Majoritatea elementelor care au facut seria celebra se regasesc si in Golden Abyss, alaturi de o poveste noua si elemente de gameplay noi, gratie noilor senzori din consola Vita. Chiar si la capitolul grafica jocul reuseste sa impinga limitele jocurilor mobile, fiind unul dintre cele mai aratoase titluri pe care poti sa le iei dupa tine oriunde.

9. Diablo III

Diablo III
Dupa mai bine de zece ani de la lansarea lui Diablo II, Blizzard a reusit sa trimita spre magazine partea a treia a seriei. Anii lungi de dezvoltare si experienta pe care studioul a capatat-o in cei opt ani de World of WarCraft au influentat puternic produsul final Diablo III, jocul imprumutand multe concepte ale titlurilor MMO. Chiar daca o conexiune la internet este necesara pe tot parcursul sesiunilor de joc, noile sisteme ale jocului si povestea au tinut jucatorii lipiti de computere pana in ziua de astazi, la mai bine de jumatate de an de la lansare. Cu un gameplay care poate crea dependenta, o comunitate foarte activa si posibilitatea de a castiga bani reali din comertul cu obiecte virtuale, Diablo III si-a pus amprenta asupra anului 2012. Din pacate insa Blizzard a cam intarziat cu update-ul pentru PvP, momentan jucatorii putand interactiona doar in mod cooperativ in joc.

8.Dishonored

joc video Dishonored
Dishonored a fost surpriza anului 2012 pentru mine, intrucat campania de promovare nu dezvaluise ce fel de joc aveam sa primim. In timp ce eu asteptam un shooter linear inspirat de seria BioShock, am primit mai degraba un stealth shooter cu posibilitati multiple de abordare a situatiilor, cu influente majore din seria Thief. Chiar daca povestea este scurta, iar un mod multiplayer nu exista, Dishonored ofera o experienta unica anul acesta, egalata probabil doar de Deus Ex: Human revolution in ultimii cativa ani. Combinatia de abilitati atletice, magice si multiplele posibilitati de abordare a situatiilor face ca jocul sa poata fi jucat de mai multe ori cu aceeasi placere. De asemenea, stilul artistic si universul din Dishonored sunt foarte speciale si demne de lauda.

7. Black Mesa

joc video Black Mesa
Pentru opt ani de zile, Black Mesa, remake-ul pe motorul grafic Source al originalului Half-Life a fost doar o promisiune nefondata. Ei bine, echipa din spatele acestui proiect a reusit in 2012 sa lanseze un produs finit, care a reusit sa fie si unul dintre cele mai bune jocuri de anul acesta. Materialul sursa a fost tratat cu un respect deosebit, iar anumite elemente au fost adapate vremurilor noastre. Grafica jocului a fost adusa la zi, iar unele secvente au fost modificate pentru a imbunatati chiar si clasicul shooter de la Valve, considerat de multi ca fiind jocul perfect. Avand in vedere pretul de 0 lei/dolari/euro, nu prea aveti motive sa evitati Black Mesa. Daca nu din nostalgie pentru Half-Life, macar pentru ca este unul din cele mai bune jocuri realizate vreodata.

6. Assassin’s Creed III

Revfiew Assassin's Creed III
Finalul trilogiei Assassin’s Creed a mutat actiunea in America, in perioada problamarii independentei. Ubisoft a realizat un nou asasin, cu o poveste ceva mai interesanta si cu abilitati superioare predecesorilor sai. Rezultatul a fost unul dintre cele mai aratoase si mai placute jocuri de anul acesta, in pofida multitudinii de bug-uri de care a avut parte la lansare. Chiar daca povestea nu poate fi pe placul tuturor, fiind bazata pe istoria americana, aceasta a avut de oferit mai multe straturi, care puteau la indoiala chiar motivatiile asasinilor si templierilor, stergand practic linia care deosebeste cele doua grupari rivale. Finalul a pus punct acestui arc narativ al seriei, insa cu siguranta nu a incheiat-o complet. De asemenea, multiplayer-ul va tine ocupati cateva milioane de jucatori vreme buna de acum inainte, intrucat aceasta licenta are parte de o comunitate foarte loiala.

5. The Walking Dead

The Walking Dead
Genul adventure s-a intors in forta in 2012, dupa ce in anii precedenti a inceput sa dea putin din picioare pentru a ne arata ca nu a murit. Telltale games a reusit sa lanseze cel mai bun joc al sau anul acesta: The Walking Dead. Seria de cinci episoade bazate pe universul benzilor desenate omonime este de departe cel mai bine scris produs de gamind de anul acesta, indrumand jucatorii printr-o lume plina de alegeri morale care au consecinte reale in dezvoltarea actiunii. Finalul acestei serii in special ofera ceva aproape unic in gaming, pe care fiecare fan al jocurilor si mai ales al titlurilor adventure ar trebui sa il experimenteze pe cont propriu. Desi la Video Game Awards 2012, acest joc a castigat titlul de Game of the Year, personal  nu pot sa ii ofer aceeasi distinctie. Motivul fiind faptul ca gameplay-ul nu este obligatoriu foarte bine implementat, majoritatea timpului de joc fiind ocupata cu discutii intre personaje si explorarea mediului. De asemenea, pentru un joc adventure, puzzle-urile sunt extraordinar de simple.

4. Mass Effect 3

Top jocuri 2012 Mass Effect 3
Tot in 2012 am incheiat si povestea lui Commander Shepard din Mass Effect. Mass Effect 3 a incheiat trilogia intr-un mod exploziv, chiar daca unii fani s-au simtit tradati de finalul initial al jocului. Din fericire, drumul pana in acel punct nu a dezamagit deloc, fiind presarat cu tot felul de personaje noi si vechi, misiuni bine realizate si o poveste modelata de actiunile jucatorului. Alegerile aveau o greutate mult mai mare in Mass Effect 3, intrucat aliantele cu diverse factiuni puteau in teorie decide soarta galaxiei. Adaugand la aceasta si faptul ca multiplayer-ul, o noutate pentru serie, influenta nivelul de pregatire al fortelor lui Shepard, BioWare a ales sa incheie aceasta poveste din universul Mass Effect cu un produs aproape perfect.

3. Journey

joc video Journey
PlayStation 3 nu a avut parte de foarte multe exclusivitati importante in cursul acestui an, insa Journey este de departe cea mai placuta experienta pe care am primit-o pe aceasta platforma anul acesta. Este vorba despre un simplu joc de PSN dezvoltat de That Game Company (cei responsabili si pentru fl0w si flOwer), care dureaza aproximativ doua ore de la inceput si pana la sfarsit. Journey nu include niciun fel de dialog si se bazeaza pe simbolistica, grafica si muzica pentru a atrage jucatorul in lumea sa fantastica. Rezultatul este unul dintre cele mai aratoase jocuri lansate vreodata, cu o coloana sonora de zile mari, care reuseste sa sparga si bariere noi cand vine vorba de multiplayer, intrucat jucatorii trebuie sa lucreze impreuna desi nu pot comunica intre ei. Cine inca declara ca jocurile nu pot fi considerate arta inca nu a pus mana pe Journey pentru PlayStation 3.

2. Halo 4

Top jocuri video - Halo 4
Halo 4 a fost unul dintre cele mai asteptate jocuri ale lui 2012. Pe buna dreptate insa, acesta a reusit sa fie si unul dintre cele mai bune jocuri ale anului. Acesta a stors tot ce era posibil din performantele batranului Xbox 360 pentru a oferi cel mai aratos joc al acestei platforme. Pe langa o campanie foarte bine realizata, care te lasa la fiecare pas cu gura cascata, Halo 4 a reusit sa continue traditia si in multiplayer. 343 Industries a reusit sa pastreze sufletul licentei intact si chiar sa inoveze pe alocuri la capitolul design. Campania cooperativa Spartan Ops este de asemenea demna de lauda, chiar daca este lansata in format episodic. Halo 4 nu ar trebui sa lipseasca din libraria de jocuri a vreunui fan al consolei Xbox 360.

1. Far Cry 3

Far Cry 3
Ubisoft reusise sa imi capteze atentia inca de la anuntul lui Far Cry 3, insa chiar si dupa un an de trailere si informatii nu ma asteptam ca acesta sa fie cel mai bun joc al anului. Produsul final m-a dat pe spate la propriu, oferind cea mai completa experienta de joc de pe orice platforma. Campania de single player este de-a dreptul nebuna, prezentand unele dintre cele mai memorabile personaje din jocuri ale ultimilor ani, in timp ce multiplayer-ul cooperativ ofera o alta poveste in acelasi univers. Chiar daca pe PC serverele nu sunt tocmai populate, pe console experienta online este clar demna de toata atentia. Se vede ca Ubisoft Montreal a invatat lectii importante din dezvoltarea lui Assassin’s Creed, intrucat se vad influente clare din acesta in Far Cry 3. Titlul de fata este probabil cel care a definit acest an in materie de jocuri si nu trebuie ratat de niciun gamer cu pretentii.

Sursa : http://playtech.ro

Smartphone-urile se schimba. Ce concept revolutionar pregateste Apple

Smartphone-urile se schimba. Ce concept revolutionar pregateste Apple


iPhone ar putea fi inlocuit de un nou gadget. Compania americana investeste miliarde de dolari pe proiecte secrete
Apple lucreaza la un nou produs care ar putea sa inlocuiasca smartphone-urile, un computer watch cu ecran de 1,5 inch (3,8 centimetri), potrivit unor surse din randul furnizorilor asiatici ai Apple.
Intel si Apple lucreaza la un ceas iOS cu Bluetooth si ecran de 1,5 inch, au declarat doua surse pentru portalul chinez Tech163.com, preluat de Business Insider.
"Zvonurile misterioase care apar din Asia trebuie primite cu precautie. (...) Conceptul de computer portabil este insa popular in randul celor pasionati de tehnologie", scrie Business Insider. Aceasta este o linie de produse pe care Apple ar putea eventual intra, afirma Gene Munster, analist la firma de cercetare Piper Jaffray.
Consumatorii sunt deja interesati de un ceas iOS. Potrivit portalului NextWeb, 70.000 de persoane au contribuit pe platforma pe Kickstarter.com la o finantare de 10 milioane de dolari pentru dezvoltarea unui ceas, numit Pebble, care sa se conecteze la iPhone.
Un alt argument in favoarea unui astfel de proiect ar fi ca Apple cheltuieste miliarde de dolari pe proiecte despre care nimeni nu stie nimic in afara companiei, potrivit Business Insider.
Mai multe informatii ridica, insa, semne de intrebare referitor la ceasul Apple.
Potrivit surselor, Intel ar fi propus conceptul celor de la Apple, care ar fi acum interesati sa fabrice un astfel de dispozitiv. In mod obisnuit, Apple isi proiecteaza produsele, dupa care cauta furnizori.
De asemenea, actualele produse iOS ale Apple, inclusiv iPad si iPhone, folosesc cipuri ARM si nu Intel.
Faptul ca Apple lucreaza la un asemenea proiect nu ar trebui sa surprinda. Apple a devenit in ultimii ani cea mai valoroasa companie din lume pentru ca a fost dispusa sa-si canibalizeze propriile produse, afirma Munster. iPhone a preluat afacerile iPod, iar iPad inlocuieste computerele Mac si laptopurile.
Eventual, Apple va gasi un inlocuitor pentru smartphone sau o va face altcineva, scrie Business Insider, citat de agentia de presa Mediafax.

Sursa : http://www.yoda.ro