duminică, 20 ianuarie 2013

Salina de la Slanic ar putea fi un loc in care se studiaza Big Bengul. Un laborator de cercetare cosmica se poate construi acolo

Salina de la Slanic ar putea fi un loc in care se studiaza Big Bengul. Un laborator de cercetare cosmica se poate construi acolo


In salina, radiatiile sunt de 100 de ori mai mici decat la suprafata Pamantului.
Fizicienii din toata lumea vor studia radiatiile in Salina din Prahova, daca tara noastra va fi aleasa pentru a gazdui acest proiect. Romania, concureaza cu Anglia, Franta, Spania, Italia, Finlanda si Polonia, potrivit stirileprotv.ro.
Specialistii s-au gandit la salina noastra pentru ca, in urma unor teste, au descoperit ca in aceasta groapa - ce contine cea mai curata sare - radiatiile sunt de 100 de ori mai mici decat la suprafata, fiind cele mai scazute din tara noastra. Astfel, locul ar fi ideal pentru experimentele cu care vor sa desluseasca originea si evolutia universului: masurararea comportamentului unor particule numite neutrini, ce pot explica formarea materiei si, in final, a lumii in care traim.
"Datorita nivelului foarte scazut de radiatii, cercetatorii au posibilitatea sa masoare aceste radiatii, masuratoare care la suprafata din cauza interferentelor nu s-ar putea face atat de exact.", spune Radu Ene, director de turism la Societatea Nationala a Sarii.
Proiectul prevede amenajarea unui laborator in salina, la 208 metri sub pamant. Acolo va fi amplasat un detector incarcat cu argon lichid, cel mai mare din lume, folosit ca "teren" pentru studiul miscarilor particulelor elementare. De asemenea, se va putea verifica celebra teorie a Big-Bangului privind creararea Universului in urma unei explozii cosmice de materie si energie.
"Masuratorile astea ne ajuta sa aflam daca//s-ar putea//ca universul acesta sa expandeze pana la o limita dupa care sa se restranga, adica sa oscileze si el//si va mai exploda odata si, cum le spun eu studentilor, ne vedem dupa 20 de miliarde de ani." - profesor universitar Alexandru Jipa, catedra de Fizica Atomica si Nucleara, Universitatea Bucuresti.
Dar un asemenea vis costa peste 1600 de milioane de euro. Uniunea Europeana este cea care va da cei mai multi bani. Aprobarea proiectului va insemna si dezvoltarea intregii zone aflate pe Valea Teleajenului.
"Foarte multi oameni din zona respectiva vor avea locuri de munca, fie la partea de constructie fie in partea de exploatare a facilitatilor, direct sau indirect.", spune Teodor Prisacaru, ministru secretar de stat Ministerul Educatiei.
La sfarsitul acestei luni, la Hamburg, finalistii acestui proiect, la care mai concureaza Anglia, Franta, Spania, Italia, Finlanda si Polonia vor sti cine a visat frumos. Daca noi vom fi cei alesi, constructia centrului de cercetare cosmica va incepe in 2014 si se va finaliza 6 ani mai tarziu.

Sursa : http://www.yoda.ro

MegaUpload, dubla 2. Kim Dotcom a lansat site-ul de file-sharing Mega, la granita dintre legal si ilegal

MegaUpload, dubla 2. Kim Dotcom a lansat site-ul de file-sharing Mega, la granita dintre legal si ilegal


Site-ul s-a deschis in sfarsit pentru public, iar cel care l-a creat sustine ca are multi vizitatori
Creatorul site-ului MegaUpload, Kim Dotcom, a lansat pagina Mega.co.nz, pe care utilizatorii pot uploada orice tip de fisiere. Lansarea lui Mega are loc la exact un an de la inchiderea site-ului MegaUpload. Kim Dotcom a anuntat ca le ofera gratuit celor care isi fac cont 50GB de spatiu.
Despre noul site, Kim Dotcom sustine ca ar respecta legile si chiar a avertizat autoritatile ca orice incercare de a-l bloca va fi inutila, scrie BBC.
"Din punct de vedere legal, nu poate fi facut nimic pentru a ne inchide. Site-ul este la fel de legal si are aceleasi drepturi de a exista ca Dropbox, Boxnet sau alti competitori", a declarat Dotcom.
La cateva ore de la lansare, Dotcom a scris pe Twitter ca site-ul este aglomerat:
Utilizatorii care nu vor sa plateasca niciun ban primesc automat 50GB de spatiu. Cei care au nevoie de mai mult, vor da, pe luna, 13,29 dolari pentru 500GB, 26,59 dolari pentru 2TB sau 39,90 dolari pentru 4TB.
Cu acest site, Dotcom tinteste sus. El a declarat pentru Reuters:
"As fi surprins daca am avea mai putin de 1 milion de utilizatori"
Dotcom a mai spus ca Mega este diferit fata de Megaupload, pentru ca noul site le permite utilizatorilor sa controleze ce persoane au acces la fisierele lor. Megaupload le dadea voie oricaror utilizatori sa caute fisiere, iar o parte dintre ele incalcau drepturilor de autor.
Si sistemul de criptare a datelor va fi unul sofisticat, si le va permite utilizatorilor sa-si cripteze fisierele inainte sa le urce pe serverele aflate in Noua Zeelanda, dar si in alte tari.
Fiecare persoana care incarca un fisier va avea un primi o cheie pentru decriptare, pe care doar ea o poate controla. Utilizatorul poate decide caror persoane le da voie sa ii vada fisierele.
Cei care administreaza site-ul nu vor avea acces la fisiere, situatie care le permite sa fie acoperiti din punct de vedere legal.
Nu la fel de acoperiti vor fi si cei care urca filme, muzica sau carti protejate de legile drepturilor de autor. Daca link-urile lor ajung in mainile cui nu trebuie, se poate ajunge la procese.
In prezent, Dotcom se lupta prin tribunale ca sa ramana in Noua Zeelanda. In martie vor avea loc audierile care privind extradarea lui in SUA.
Avocatul lui Dotcom, Ira Rothken, a declarat ca lansarea site-ului Mega nu afecteaza angajamentele luate de clientul sau pentru eliberarea conditionata.

Sursa : http://www.yoda.ro

Noul Facebook pentru Android e mai bun decat niciodata


Desi as vrea sa zic ca  vine cu functii noi, in realitate vine cu
facebook android update
Prin intermediul noii versiune de Facebook disponibila in Google Play, gigantul in socializare aduce cateva beneficii importante posesorilor de terminale cu Android.
Desi posesorii de iPhone-uri, iPad-uri si iPod-uri Touch se pare ca sunt prioritari cand vine vorba de update-uri la aplicatia Facebook, de acum si pe Android puteti, de exemplu, sa trimiteti prietenilor mesaje audio inregistrate. Aceasta schimbare inseamna ca nu veti mai fi nevoiti sa folositi aplicatia Facebook messenger daca doriti ca matusa din Italia sa auda in viu grai cum v-a mers in ultima vreme.
Tot acum, datorita unui modul de upload imbunatatit, puteti urca poze mult mai rapid pe pagina personala de Facebook. Printre alte functii noi se numara posibilitatea partajarii(share) de povestiri de pe Timeline-ul altora pe propriul Timeline.

Sursa : http://playtech.ro