marți, 19 februarie 2013

Computerul care nu se blochează niciodată - se repară singur


Calculatoarele din ziua de astăzi au un mod de lucru secvenţial. În ciuda faptului că se vorbeşte mult de multi-tasking, ele rezolvă problemele la rând şi apoi pun rezultatul într-o memorie comună, care nu mai este legată de aplicaţia în sine. Pentru a putea simula procese întâlnite în natură, computer-ul ar trebui să funcţioneze diferit şi să fie în stare să se repare singur atunci când se întâmplă un incident neplăcut.
Comportamentul unui roi de albine este greu de simulatComportamentul unui roi de albine este greu de simulat

O echipă de cercetători de la University College din Londra a creat un computer în care datele sunt asociate cu instrucţiuni speciale. Aceste instrucţiuni spun ce să faci cu datele după ce le procesezi. Spre exemplu, ai date legate de temperatura de afară şi instrucţiuni care-ţi spun ce să faci când este prea cald. Această combinaţie între date şi instrucţiuni poartă denumirea de sistem, iar computerul menţionat se numeşte computer sistemic. El va executa aceste sisteme într-o ordine dată de un generator de numere aleatoare, fără ca un sistem să aibă prioritate faţă de altul.
O dronă poate fi controlată de un computer sistemicO dronă poate fi controlată de un computer sistemic

O particularitate a unui astfel de computer este faptul că aceleaşi instrucţiuni se pot regăsi în mai multe sisteme simultan. Dacă un sistem devine corupt, computerul poate să acceseze instrucţiunile din alt sistem şi să funcţioneze în continuare. Un calculator convenţional va afişa imediat o eroare atunci când nu poate citi o anumită zonă din memorie. Ecranele albastre ne sunt foarte familiare. Aplicaţiile unui computer care se poate repara singur pot varia de la software-ul pentru controlul dronelor până la simulări realiste ale felului în care funcţionează creierul uman. Din păcate, un computer cu funcţionalităţile descrise mai sus va deveni realitate peste mulţi ani. Momentan ne mulţumim cu procesoare quad core ce pot genera din când în când ecrane albastre.

Sursa : http://www.go4it.ro

SoShare, partajarea fişierelor de 1TB prin BitTorrent


 BitTorrent Inc, compania care se ocupă de dezvoltarea protocolului cu acelaşi nume şi care a fost fondată de Bram Cohen, creatorul celebrei tehnologiii de transfer peer-to-peer, a anunţat lansarea unui nou serviciu pentru partajarea fişierelor care oferă utilizatorilor posibilitatea de transfer facil a unor cantităţi foarte mari de date.
Un serviciu experimental, la fel ca proiectul Sync, noul BitTorrent SoShare  oferă utilizatorilor posibilitatea de partajare comoda a unor fişiere cu dimensiuni de până la 1 TB. Accesibil prin intermediul unei extensii compatibile cu browserele Google Chrome, Mozilla Firefox şi Apple Safari, serviciul SoShare este simplu de utilizat. După instalarea extensiei şi crearea contului de utilizator, acesta va permite upload-ul mai multor fişiere în acelaşi timp, setarea adreselor de email a destinatarilor şi, eventual, preluarea adresei Web pentru partajare directă.
Bazat pe protocolul BitTorrent şi folosind Amazon EC2 ca nucleu pentru păstrarea temporară a fişierelor, SoShare permite stocarea datelor pentru maximum 30 de zile, fiind astfel o opţiune utilă celor care vor să trimită fişiere, dar nu au nevoie şi de stocarea permanentă a acestora. Avantajul utilizării protocolului BItTorrent, faţă de banalul transfer HTTP folosit de alte site-uri cunoscute precum SendSpace sau YouSendIt, este posibilitatea de întrerupere a transferurilor şi, în cazul în care mai mulţi destinatari descarcă acelaşi fişier, de distribuire descentralizată a acestuia.
SoShare nu oferă în acest moment criptarea datelor, însă compania spune ca aceasta este una dintre opţiunile care vor fi prezente în momentul în care noul serviciu va ieşi din stadiul Beta.

Sursa :  http://www.go4it.ro

Noile telefoane Nexus vor avea camera "dementiala"

Noile telefoane Nexus vor avea camera dementiala


Vic Gundotra, Senior Vicepresedinte la Google, a facut aceasta afirmatie in reteaua de socializare Google+
Telefoanele Nexus de la Google sunt extrem de apreciate de pasionatii de tehnologie, insa la capitolul camera foto ele au fost mereu in urma iPhone-ului, de exemplu. Insa acest lucru se va schimba, daca e sa-l credem pe Vic Gundotra, Senior Vice President Google.
"Ne-am asumat obligatia sa facem camere demential de bune pentru telefoanele Nexus", a scris el pe Google+, raspunzandu-i unei persoane care a intrebat daca telefoanele Nexus vor putea inlocui camerele DSLR. "Asteapta si ai sa vezi", a mai zis Gundotra.
Cel mai nou telefon Google, Nexus 4, fabricat de LG, are o camera bunuta, insa ea nu poate fi comparata cu cea de pe iPhone 5. La telefoanele de la Google nu s-a vazut o grija speciala pentru imbunatatirea camerei foto, asa cum se intampla cu cele de la Apple, Nokia si HTC, companii care lucreaza puternic in acest sector. 
Sa nu uitam, insa, ca telefoanele Nexus sunt un fel de declaratie de forta a celor de la Google, care se dau peste cap ca sa arate cat de tare e Androidul si ce se poate face cu el. Iar concurenta in domeniul sistemelor de operare va fi tot mai puternic, acum ca ies la lumina Ubuntu si Tizen.
Pe langa linia de telefoane Nexus, zvonurile mai spun ca Google lucreaza la asa-numitul proiect "X phone", impreuna cu Motorola, scrie VentureBeat.

Sursa : http://www.yoda.ro

Bill Gates admite că Microsoft a făcut greşeli în abordarea pieţei terminalelor mobile


Având o prezenţă pe piaţă puţin mai mare de doi ani, platforma Windows Phone nu a reuşit să capteze atenţia unui număr prea mare de utilizatori, cifrele Gartner de la finele anului trecut arătând că acesta a reuşit să acapareze circa 2,5 procente din piaţă. Chiar dacă pe unele pieţe, precum Italia şi Marea Britanie, acesta a reuşit să se ridice chiar mai sus, performanţele vânzărilor sunt scăzute iar strategia proastă a companiei Microsoft pe teritoriul mobilităţii a fost recunoscută chiar de către Bill Gates.
În cadrul unui interviu acordat celor de la CBS, Bill Gates a afirmat că, deşi eforturile Microsoft sub conducerea lui Steve Ballmer au adus la iveala produse menite să consolideze viitorul companiei (Xbox, Bing, Windows 8 sau Surface), strategiile în domeniul mobilităţii au fost greşite încă din vremurile când terminalele rulau Windows Mobile şi că poziţia actuală pe piaţă este o repercusiune a acestora. Fără a acuza în mod direct propriile decizii sau cele ale protejatului său, Gates a afirmat că, deşi Microsoft a fost prezentă de la bun început de piaţa telefoniei mobile, strategiile sale nu au permis ocuparea unei poziţii fruntaşe pe piaţă, fiind astfel greşite.
  Dezvoltat în epoca în care Pocket PC-urile şi PDA-urile erau principalele platforme inteligente mobile, Windows Mobile a permis companiei să ocupe un confortabil loc secund pe piaţă, după platformele S60 sau UIQ care rulau pe Symbian, dar înaintea celor de la BlackBerry. Compania şi-a păstrat această poziţie până la sfârşitul lui 2007, însă ascensiunea BlackBerry, apariţia iOS şi, un an mai târziu, apariţia Android au condamnat această platformă la extincţie. Microsoft a reacţionat greu şi cu întârziere,lansarea Windows Phone 7 survenind într-un moment în care iPhone era deja un etalon al noilor generaţii de terminale tactile iar Android devenise principala platformă pentru terminale mobile în detrimentul Symbian.
  În 2011, Steve Ballmer a afirmat că Windows Phone va deveni cea de-a treia platformă mobilă iar analizele Gartner au afirmat în cursul anului trecut ceva similar, însă pe o piaţa dominată în proporţie de 90 de procente de Android şi iOS, Microsoft are nevoie de mai mult decât un simplu loc trei şi, după cum a afirmat chiar legendarul său fondator, de mai multa inovaţie.

Sursa : http://www.go4it.ro

Primul Galaxy Note intra si el in rand cu lumea


Samsung este renumit pentru eforturile pe care le face sa-si actualizeze aparatele si primul Galaxy Note nu este o exceptie de la regula.
Samsung galaxy note android 4.1.2 Jelly Bean
Asteptarea s-a terminat si primul dispozitiv care a ridicat intrebarea ,,Is it a phone, is it a tablet?” (E un telefon, e o tableta?) trece la Android Jelly Bean. Un smartphone inca puternic, primul Galaxy Note asteapta de mult sa primeasca update-ul la Android 4.1.2.
Disponibil pentru instalare atat prin Samsung Kyes cat si prin OTA (Over The Air), update-ul de Android Jelly Bean aduce in actualitate primul phablet. In plus, cu functiile noi, primul Galaxy Note se apropie destul de tare de cel de al doilea Note. Acum, vechiul terminal primeste noua interfata Nature UX, o tema preinstalata atat pe Galaxy S3 cat si pe Note 2. De acum inainte, primul Note suporta Page Buddy, Smart Rotation, Google Now si rularea de aplicatii in Multi-Window.
In cazul in care update-ul nu este inca disponibil pentru voi, mai asteptati o zi doua sau incercati sa-l instalati prin intermediul unui PC, mai degraba decat prin WiFi.

Sursa : http://playtech.ro

The Pirate Bay si lupul moralist: Proces pentru incalcare de copyright


Dupa ce a fost victima unui numar foarte mare de procese pe motiv de incalcare de copyright, Pirate Bay vrea sa fie de partea opusa a baricadei.
Pirate Bay Copyright incalcare
Desi este unul dintre cele mai populare site-uri de tip torrent din lume, The Pirate Bay a facut o plangere zilele trecute legata de incalcare de copyright. Plangerea depusa la un tribunal din Finlanda vizeaza un website apartinand CIAPC, o organizatie anti-piraterie.
Respectivul site, foarte similar cu ThePirateBay.org, promoveaza descarcarea de continut multimedia prin mijloace legale din surse oficiale. Singura diferenta estetica fata de versiunea originala este definita prin vaporul de pirati care se scufunda in loc sa pluteasca.
,,Furtul de asemenea continut pe internet reprezinta o amenintare adusa economiei mondiale”, a spus un purtator de cuvant pentru site-ul de torrente. ,,Cu toate ca The Pirate Bay are o viziune pozitiva asupra copiatului, nu va sta sa priveasca in timp ce organizatiile care se ocupa cu intarirea respectului pentru copyright incalca aceste drepturi.”
Desi astfel de procese pot dura perioade foarte lungi de timp, acesta este cu siguranta unul dintre procesele pe care nu le vei vedea reiterate prea curand.

Sursa : http://playtech.ro

MWC 2013: Inventiile trasnite ale firmelor mici vor face senzatie la targul de la Barcelona

MWC 2013: Inventiile trasnite ale firmelor mici vor face senzatie la targul de la Barcelona


Pe langa gigantii din industrie, la targul de la Barcelona isi fac loc si firmele mici.
Britanicii au reusit sa obtina "biletele" pentru a-si prezenta inventiile la MWC 2013datorita unui concurs organizat de Guvernul de la Londra.
Dintre cele 20 de inventii britanice, neobisnuite, nu neaparat utile, CNET a selectat cateva mai interesante.
Astfel, la MWC 2013 vom vedea primul incarcator care se pliaza pentru a deveni mai usor de transportat. Inventat de catre cei de la "Made In Mind", aceasta inventie a castigat numeroase premii in Marea Britanie.
O alta inventie care poate fi si extrem de utila este Skin Analytics, adica o aplicatie care detecteaza posibilele celule canceroase de piele si avertizeaza utilizatorul sa se duca imediat la doctor.
Damson Audio's Pearl, adica o boxa care se foloseste de suprafata dura pe care este asezata pentru a amplifica sunetul, va fi prezenta si la MWC 2013, asa cum a fost si la CES, in Las Vegas, iar amatorii de aplicatii gratuite vor putea sa se joace cu App Magic, un soft realizat de Magic Solver, care aduna cele mai bune 3 aplicatii ale zilei de pe iOS si Android pe care i le prezinta utilizatorului.
Cei care vand produse si trebuie sa testeze intai piata vor putea privi cu mare curiozitate dispozitivulSensum, care detecteaza nivelul de interes pe care cineva il are fata de o reclama, un film sau o piesa, cu ajutorul unor senzori prinsi de mana si legati de un telefon mobil.
Nici gamerii nu au fost uitati de producatorii britanici, care vor veni la MWC 2013 cu Multiplay.io, adica un editor 3D foarte usor de utilizat, in care jucatorii pot sa schimbe hartile pentru variantele multiplayer ale jocurilor.
Mergem si in zona achizitiilor, iar Paddle este o aplicatie foarte utila pentru cei care s-au saturat sa aiba grija banilor cash. Prin Paddle, puteti cumpara scanand direct codul QR.
Si cum puteau sa fie uitati tocmai soferii de la acest targ de tehnologie? Real VNC este o aplicatie pe care o vom vedea anul acesta la Barcelona prin care soferii isi vor putea conecta telefonul mobil la consola centrala a masinii, iar tot ce vor face pe telefon, va fi afisat pe consola.
Am lasat pentru final una dintre inventiile ciudate si nu foarte frumoase. Adica o baterie de rezerva denumita Energenie si care se lipeste de spatele telefonului si care poate fi utilizata automat printr-un cablu special in momentul in care bateria principala se consuma. Ideala pentru cei care tocmai si-au facut update la ultimul iOS si au iPhone 4.

Sursa : http://www.yoda.ro

StarCraft 2: Heart of The Swarm - joacă versiunea beta chiar acum!


După cum am promis, Go4games şi Altex vă oferă din nou ocazia să încercaţi unul dintre cele mai aşteptate jocuri de strategie ale acestui an - StarCraft II: Heart of The Swarm!
Avem pentru voi încă de 50 de coduri ce permit accesul în sesiunea de testare beta a jocului, cu o luna înainte de lansarea oficială a lui StarCraft II: Heart of The Swarm.
Este nevoie doar de un click pe imaginea de mai jos, urmat de înregistrarea prin intermediul contului dvs. de Facebook pentru a intra în posesia unui cod pentru versiunea beta a lui StarCraft II: Heart of The Swarm!
Dacă nu aţi reusit să intraţi în posesia unui cod, nu disperaţi. Reveniţi pe Go4games în zilele ce urmează pentru noi coduri ce permit accesul la versiunea beta a lui StarCraft II: Heart of The Swarm.
StarCraft 2 Heart of The Swarm
După obţinerea codului, urmaţi instrucţiunile de mai jos pentru a accesa versiunea beta a lui StarCraft II: Heart of The Swarm:
1. Autentificaţi-vă pe Battle.net folosind contul dvs.
2. Alegeţi opţiunea "Manage My Games (Go to Account Managemant)".
3. Click pe butonul "Add a Game Key" din dreapta paginii.
4. Revendicaţi-vă codul!

Sursa : http://www.go4games.ro/

"Marea veste" care schimba stiinta. Ce au descoperit cercetatorii despre materia neagra

Marea veste care schimba stiinta. Ce au descoperit cercetatorii despre materia neagra


Descoperirea a fost realizata cu ajutorul unei masinarii de 2 miliarde de euro montata pe Statia Spatiala Internationala.
Oamenii de stiinta se pregatesc sa ne dea o veste mare, peste doua saptamani. Site-ulspace.com anunta ca cercetatorii vor veni cu informatii noi privind materia neagra, dupa analiza unor date colectate cu ajutorul unei masinarii montate pe Statia Spatiala Internationala.
Pana acum, lucrurile care se cunosc despre materia neagra sunt mai mult teoretice, rezultate in urma unor calcule facute de specialisti. Ei presupun ca Universul contine materie intunecata in proportie de 83%. Aceasta exista mai mult in teorie deoarece nu poate fi observata cu un telescop, pentru ca nu emite si nu reflecta lumina.
In urma cu aproape doi ani, pe Statia Spatiala Internationala a fost montata o masinarie de 2 miliarde de euro numita Alpha Magnetic Spetrometer-2. Este foarte posibil ca aceasta sa fi detectat materie neagra. Marele anunt va sosi peste doua saptamani, potrivit Asociatiei Americane pentru Progresul Stiintelor.
Fizicianul Samuel Ting de la MIT, unul dintre oamenii de baza ai acestui experiment, a declarat ca informatiile obtinute vor ajunge la publicatiile de specialitate in aproximativ doua saptamani. 30 de cercetatori au primit misiunea de a examina rezultate, ca sa nu apara erori.
Cercetatorul a lasat sa se inteleaga ca studiile echipei lui vor contribui la descifrarea materiei negre. Cel mai probabil, in lucrarea de specialitate vom afla ca masinaria numita Alpha Magnetic Spetrometer-2 a detectat materie neagra si vom afla si cateva dintre proprietatile ei.

Sursa : http://www.yoda.ro

19 clickuri, viteza maxima prin care ajungi de la un capat la celalalt al Internetului

19 clickuri, viteza maxima prin care ajungi de la un capat la celalalt al Internetului


Paginile web sunt strans legate unele de celelalte, chiar daca difera in continut, aceste legaturi putand fi folosite chiar si pentru atacuri informatice
Chiar daca la prima vedere internetul pare un "bulgare" mare si dezorganizat de informatii, ultimele cercetari in materie arata ca exista conexiuni puternice intre pagini web diferite in continut. Astfel, se poate ajunge de la o pagina la o alta total diferita doar prin maximum 19 clickuri (fara a se folosi motoarele de cautare).
"La inceputul anilor '90, cand internetul se afla in prima faza de dezvoltare, nu se gandea nimeni ca intreaga retea va avea legaturi atat de stranse. Ei bine, acum sunt suficiente 19 click-uri pentru a 'traversa' internetul de la un capat la altul. Din pacate, aceasta viteza este si punctul slab al internetului, daca se taie cateva dintre aceste legaturi, o parte din retea cade", a spus Albert-Laszlo Barabasi, cercetator maghiar.
Un "recensamant" al paginilor web este greu de facut in acest moment din cauza faptului ca multe dintre acestea au accesul restrictionat. Site-ulworldwidewebsize.com a avansat, totusi, o cifra: pe 18 februarie 2013 existau 14,81 de miliarde de pagini de internet.

Sursa : http://www.yoda.ro