vineri, 14 septembrie 2012

Tehnologia care face picăturile să leviteze ca prin magie (VIDEO)


Tehnologia care face picăturile să leviteze ca prin magie (VIDEO)
Nu e vorba de un truc magic şi nici de o scamatorie. Oamenii de ştiinţă utilizează levitaţia pentru a îmbunătăţi procesul de dezvoltare a produselor medicamentoase, făcându-le mai eficiente şi cu mai puţine efecte secundare.
Oamenii de ştiinţă din SUA au descoperit o metodă prin care pot folosi undele de sunet pentru a levita picături individuale de soluţii care conţin diferite farmaceutice. În urma acestui proces se produce o relaţie specială apăruta la nivel molecular. 
La nivel molecular, substanţele se împart în două forme: amorfe sau cristaline. Substanţele medicamentoase amorfe sunt mult mai eficiente decât cele cristaline. Acest lucru se datorează faptului că structurile farmaceutice amorfe sunt mult mai solubile şi au o mai mare biodisponibilitate, ceea ce înseamnă că o toză mai mică poate produce efectul scontat. 
Cu toate acestea, crearea produselor farmaceutice din soluţii aflate în stare amorfă este un proces destul de dificil. Dacă soluţia se evaporă atunci când intră în contact cu o parte a unui recipient, atunci este foarte posibil ca ea să se solidifice şi să se transforme în stare cristalină. 
Pentru a evita această problemă, oamenii de ştiinţă au căutat o metodă prin care să evapore o soluţie fără a atinge vreun recipient sau orice altceva. Găsirea soluţiei a fost o adevărată provocare pentru fizicianul Chris Benmore care, în cele din urmă, a ajuns să utilizeze un levitator acustic, echipament dezvoltat iniţial de NASA pentru a simula condiţii de microgravitaţie. 
Levitarea poate forma probe curate care pot fi examinate cu ajutorul razelor-X. Levitatorul acustic foloseşte două difuzoare mici pentru a genera unde sonore la frecvenţe puţin mai înalte decât cele normale (aproximativ 22 kHz). Când difuzoarele sunt aşezate fix unul sus şi altul jos, între ele se formează două seturi de unde sonore care interferează perfect una cu cealaltă, dând naştere unui fenomen cunoscut sub numele de undă staţionară. În anumite puncte ale undelor staţionare, numite noduri, nu există un transfer net de energie. Având în vedere că presiunea acustică a undelor sonore este suficientă pentru a anula efectul gravitaţional, obiectele uşoare pot levita atunci când sunt plasate între noduri. 
Deşi, momentan, doar cantităţi foarte mici de substanţă pot fi “amorfizate”, folosirea acestei tehnici ajută la înţelegerea condiţiilor care duc la crearea cele mai bune combinaţii amorfe. 
Acum, oamenii de ştiinţă realizează teste pentru a observa ce medicamente interacţionează cel mai bine cu levitatorul acustic. 
Sursa: www.descopera.ro/ Sursa foto: Dan Harris

Cea mai simplă metodă prin care îţi poţi influenţa pozitiv structura creierului


Cea mai simplă metodă prin care îţi poţi influenţa pozitiv structura creierului
De-a lungul timpului, oamenii de ştiinţă au observat că exerciţiile fizice regulate produc modificări la nivelul creierului, îmbunătăţind capacitatea oamenilor de a gândi şi de a-şi aminti. Mai mult, o serie de studii au scos în evidenţă faptul că exerciţiile determină crearea de noi celule neuronale, un proces cunoscut sub numele de neurogeneză. Cu toate acestea, modul în care efortul fizic afectează structura creierului a rămas o enigmă.
Acum, un nou studiu susţine că, după efectuarea exerciţiilor fizice, nivelul hormonului masculin, din creier, creşte şi ajută la remodelarea minţii. Cercetarea a fost realizată pe şobolani tineri şi clinic sănătoşi. Deşi pentru studiu au fost testaţi doar şobolani de sex masculin, oamenii de ştiinţă consideră că acest proces se întâlneşte şi la femele, precum şi la alte mamifere printre care se numără şi omul. 
Cu toate că testosteronul se găseşte în creierele ambelor sexe, el este produs în cantitate mult mai mare la  masculi, de către testicule şi chiar şi de către creier, aşa cum suspectează acum oamenii de ştiinţă. 
Singurul mod în care oamenii de ştiinţă au putut observa dacă hormonii au fost sintetizaţi în creier a fost acela de a opri producţia din testicule, pentru a garanta că testosteronul produs aici nu va urca spre creier. Prin urmare, toţi şobolanii au fost supuşi unei operaţii în urma căreia unii au fost castraţi iar alţii au fost doar deschişi şi apoi reînchişi. În acest mod, oamenii de ştiinţă s-au asigurat că stresul produs de operaţia chirurgicală nu îi defavoriza doar pe cei castraţi. 
Separat, alţi şobolani au fost injectaţi cu un medicament care le nu le mai permitea hormonilor de sex masculin să se conecteze la receptorii din creier. Cu alte cuvinte, animalele puteau produce hormonii, dar aceştia nu ar avea niciun efect asupra creierului. 
După intervenţie, unii şobolani au alergat timp de 3 zile pe benzile de alergat, în timp ce alţii au rămas sedentari. Ulterior, cercetătorii au examinat creierele tuturor şobolanilor şi au descoperit că, în comparaţie cu cei rămaşi sedentari, subiecţii care au alergat aveau în creiere o cantitate mai mare a unui derivat de testosteron numit dihidrotestosteron sau DHT. Mai mult, chiar şi creierele şobolanilor care au fost castraţi conţineau DHT. Prin urmare, specialiştii au concluzionat că exerciţiile fizice au determinat creşterea producţiei de hormoni. 
Totodată, la mare parte dintre animale s-a observat o supraabundenţă de noi neuroni la nivelul hipocampului, o zonă a creierului asociată cu învăţarea şi memoria. Oarecum neaşteptat a fost faptul că la şoarecii ale căror creiere nu puteau utiliza DHT, nu s-a observat nicio consolidare a neurogenezei. Deşi au făcut la fel de multe exerciţii fizice ca alte animale implicate în studiu, rezultatele nu au fost aceleaşi. 
Prin urmare, se pare că asimilarea de DHT din creier, determinată de exerciţiile fizice, “reprezintă un pas important în producerea neurogenezei hipocampice adulte”, a explicat Bruce S. McEwen de la Universitatea Rockefeller din New York. 
În mare, exerciţiile stimulează producţia de DHT, iar nivelul crescut de DHT ajută la crearea mai multor celule neuronale. 
Cu toate că DHT este necesar pentru neurogeneză şi că femeile au o producţie mult mai mică de testosteron, comparativ cu bărbaţii, asta nu înseamnă că doamnele primesc mai puţine beneficii de pe urma exerciţiilor fizice. Pe lângă faptul că, cel puţin la şoareci, femelele fac mult mai mult efort fizic decât masculii, este posibil ca şi estrogenul să aibă un rol similar cu cel pe care îl are DHT-ul asupra creierului. 
Deşi, pentru moment, nu se cunosc efectele exerciţiilor fizice şi ale hormonilor sexuali, cercetarea subliniază importanţa sportului în viaţa de zi cu zi. “Exerciţiile efectuate de şobolani  din acest experiment au fost uşoare, similare cu joggingul la oameni. Este vorba de un lucru uşor de făcut care poate îmbunătăţi sănătatea creierului”, a concluzionat dr. McEwen. 


FARSA ANULUI: Cum au picat americanii testul IPHONE 5

Lansarea iPhone 5 a fost aşteptată cu sufletul la gură de o lume întreagă, aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată când Apple a anunţat un nou model de smartphone. Nerăbdarea a fost cu atât mai mai mare cu cât mulţi se aşteptau la modificări majore faţă de predecesorul său, iPhone 4S. Totuşi, puţini au calificat noul smartphone drept un pas mare în privinţa inovaţiei.

FARSA ANULUI: Cum au picat americanii testul IPHONE 5


Există însă o dovadă că oamenilor obişnuiţi nu prea le pasă cum arată iPhone 5, important fiind doar faptul că este noul iPhone, scrie Business Insider.
Prezentatorul de televiziune american Jimmy Kimmel, care realizează emisiunea "Jimmy Kimmel Live!", s-a gândit să testeze cunoştinţele americanilor privind iPhone, realizând o farsă ce a devenit virală pe Internet, având peste 3 milioane de accesări în doar câteva zile.

Reactia Samsung dupa lansarea iPhone 5: un GALAXY cu ecran la fel de mare, dar la jumatate de pret

Reactia Samsung dupa lansarea iPhone 5: un GALAXY cu ecran la fel de mare, dar la jumatate de pret


Coreenii lanseaza un smartphone accesibil cu procesor dual-core. GALERIE FOTO
Samsung anunta Galaxy Victory 4G LTE, un smartphone accesibil cu ecran mare si procesor dual-core. Noul model are instalat sistemul de operare Android 4.0 Ice Cream Sandwich.
Galaxy Victory 4G LTE are un display de 4 inch cu o rezolutie de 800 x 480 pixeli. Noul model are o camera cu rezolutia de 5 MP cu blit LED si o camera frontala de 1,3 MP.
Smartphone-ul este echipat cu un procesor dual-core cu frecventa de 1,2 GHz, chip Snapdragon S4. Telefonul are un spatiu de stocare de 4 GB ce poate fi extins cu un card prin slotul  microSD.
Galaxy Victory 4G LTE mai dispune si de NFC si Google Wallet pentru plati electronice. Noul model va fi disponibil pentru inceput in Statele Unite pentru un pret de 99,99 dolari cu abonament la reteaua de telefonie mobila Sprint.

Cum poate ajunge noul iPhone5 sa coste si 1.500 de euro in Romania




Noul iPhone a innebunit planeta. Aparatul abia lansat de compania Apple se tranzactioneaza la preturi incredibile, pe piata gri.



In Romania, telefonul poate costa si 1.500 de euro, iar in Rusia speculantii cer chiar si 3 mii de euro. Dispozitivul este atit de vanat, incat in mai putin de o ora, a fost epuizat stocul, pentru o saptamana.

S-a intamplat asta in 9 tari. Intermediarii se tem ca din aceasta cauza ar putea sa le intarzie si lor comenzile, pentru Romania, care oricum nu puteau fi onorate mai devreme de doua saptamani.

Pe site-urile de anunturi gratuite ofertele de vanzare au aparut inca din ziua in care s-a lansat iPhone 5.

Noi detalii despre Office 2013 pentru Windows RT: limitări şi disponibilitate


Windows RT, versiunea pentru platformele ARM a sistemului de operare Windows 8, va vedea lumina zilei odată cu fratele său mai mare la sfârşitul lunii octombrie. Dacă Windows 8 este însă un sistem de operare x86 ascuns după interfaţa Modern UI, versiunea ARM este o platformă software complet nouă pentru lumea Windows, care suferă de o serie de limitări şi al cărei succes depinde de suita de aplicaţii Office 2013.
Un rival pentru platformele Android, iOS sau BlackBerry Tablet OS, Windows RT va oferi un mod de lucru desktop însă nu şi posibilitatea rulării în cadrul acestuia a aplicaţiilor scrise de terţi, care vor trebui să se mulţumească cu dezvoltarea WinRT pentru Modern UI.
Limitat oricum de lipsa unor produse software pentru ARM, Windows RT are avantajul de a permite rularea suitei Office 2013 într-un mediu mult mai bine optimizat pentru productivitate decât Modern UI. Preinstalat, împreună cu alte produse precum Notepad sau Paint, acestea vor fi singurele aplicaţii care vor rula în modul desktop pe Windows RT.
Microsoft a oferit ieri o serie de detalii suplimentare despre viitoarea versiune Office 2013 pentru Windows RT. Faţă de versiunea pentru Windows 8, aceasta va suferi o serie de limitări impuse de resursele hardware mai modeste oferite de tabletele pe care acesta va rula. Singura versiune care va fi oferită va fi Office Home & Student 2013 RT, aceasta urmând să includă produsele Word, Excel, PowerPoint şi OneNote, iar aceasta va fi văduvită de suportul pentru macro-uri sau add-on-uri bazate pe ActiveX, va avea compatibilităţi limitate cu formatele PowerPoint şi Equation Editor, va oferi suport limitat pentru modelele de date din Excel şi va elimina înregistrarea audio/video din PowerPoint şi OneNote.
Conform informaţiilor oferite de Microsoft, Office Home & Student 2013 RT va fi disponibil la lansarea Windows RT doar în versiune pentru testare, la fel ca alternativa desktop Office 2013, o actualizare gratuită la versiunea completă urmând să fie lansată undeva în intervalul noiembrie 2012 - ianuarie 2013, în funcţie de localizare.
Word 2013, ceva mai limitat decât versiunea x86Word 2013, ceva mai limitat decât versiunea x86


PRIMA persoana amendata pentru piraterie online in Franta. 150 de euro pentru 2 melodii cu Rihanna




Un francez este prima persoana amendata pentru piraterie online in aceasta tara, dupa ce a descarcat ilegal 2 melodii ale Rihannei.



Desi el va plati sanctiunea, barbatul a declarat in instanta ca “nu este capabil sa descarce nimic” si altcineva este vinovat.

Alain Prevost va plati o amenda de 150 de euro, desi persoana care a descarcat ilegal melodiile este sotia lui.

Amenda a venit insa pe numele barbatului, pentru ca el este cel care a platit pentru contul de Internet de la care au fost piratate cantecele.

Problema este insa mult mai complicata decat pare. In primul rand, Alain si-a inchis contul sau de Internet dupa ce a primit doua avertismente de la autoritati, pentru piraterie, iar il al doilea rand el este in proces de divort cu sotia sa.

Potrivit noii legi antipiratie din Franta, o persoana care descarca ilegal fisiera primeste doua avertismente, iar daca apare si a treia incalcare a legii, atunci se ajunge in instanta. Amenda pentru asemenea cazuri poate ajunge si pana la 1.500 de euro.

In cazul lui Alain, insa, amenda ceruta initial de procurori era de 300 de euro, iar aceasta a fost redusa la jumatate, dupa ce barbatul si-a sustinut cauza in instanta.

Pe Marte cad fulgi de zăpadă: Descoperirea care i-a uluit pe cercetători

Cercetătorii MIT au descoperit că există ninsori şi pe Marte, numai că aici fulgii de zăpadă sunt extrem de mici, cât celulele roşii ale oamenilor. 

Fulgii de pe Marte măsoară cât celulele roşii umane
Fulgii de pe Marte măsoară cât celulele roşii umane
O altă diferenţă faţă de ninsorile de pe Terra este faptul că fulgii de zăpadă de pe Marte sunt alcătuiţi nu din apă, ci din bioxid de carbon, scrie LiveScience.com.
Oamenii de ştiinţă de la Massachusetts Institute of Technology au calculat dimensiunea fulgilor de zăpadă marţieni cu ajutorul informaţiilor obţinute de către două sonde spaţiale care orbitează în jurul Planetei Roşii.
"Un astronaut care s-ar afla în mijlocul unei ninsori de pe Marte ar percepe-o probabil ca pe o ceaţă, din cauza dimensiunilor reduse ale particulelor", a declarat Kerri Cahoy, co-autor al studiului. 


Sursa : http://www.realitatea.net

Experiment pe strazile din LA: Au primit un iPhone4S, li s-a spus ca e iPhone5 si l-au adorat

Experiment pe strazile din LA: Au primit un iPhone4S, li s-a spus ca e iPhone5 si l-au adorat


Unul dintre cei mai cunoscuti prezentatori din Statele Unite le-a pus la incercare oamenilor adevaratele cunostinte in materie de iPhone. Cei mai multi au picat testul.
Jimmy Kimmel si-a trimis un om pe strazile din Los Angeles cu un iPhone 4S, dar spunandu-le acestora ca ar fi vorba de un iPhone 5. Cand au aflat ca e vorba de noul telefon, acestia au inceput sa gaseasca tot felul de motive pentru care ar fi mai bun decat actualul 4S. In conditiile in care chiar telefonul in cauza era actualul 4S.
"E clar mai bun". "E mai subtire, ecranul e mai mare". "Pare si mai rapid". "Mult mai subtire decat precedentul" sunt doar cateva din replicile absolut amuzante ale americanilor.

http://youtu.be/rdIWKytq_q4

Singurul motiv pentru a cumpăra iPhone 5


După fiecare lansare a unui produs, obişnuiesc să colind timp de câteva zile pe diverse siteuri IT şi forumuri pentru a citi comentariile utilizatorilor. Stupide, inteligente, pe subiect sau teleleu pe câmpii, acestea reuşesc să creeze o imagine de ansamblu a modului în care produsul este văzut de public. Există însă o mare problemă, una care face ca aceste opinii să aibă prea rar relevanţă dincolo de pagina Web: sunt opiniile unor oameni pasionaţi, mai mult sau mai puţin, de industria IT. Iar aceştia reprezintă un eşantion mic şi atipic din întreaga masă de cumpărători.
Noul iPhone 5 a stârnit o serie de comentarii nemulţumite care subliniau designul asemănător cu cel al generaţiilor anterioare, ecranul prea mic faţă de cel al modelelor de vârf de la concurenţă, rezoluţia inferioară modelelor cu ecran 720p, lipsa NFC şi alte detalii de această factură. La doar câteva ore după deschiderea paginii pentru precomenzi, telefonul nu mai este deja pe stoc iar perioada de aşteptare se ridică la două săptămâni. De ce? Pentru că nici unui cumpărător nu-i pasă de "lacunele" noului terminal.
Noi toţi, pasionaţii acestui domeniu, cădem în păcatul irelevanţei atunci când ne concentrăm prea mult pe specificaţii. Comparăm procesoare, nuclee grafice, panourile ecranelor sau viteza memoriei interne pierând în acelaşi timp imaginea de ansamblu. În calitate de editor, am măcar o scuză: aceşti parametri sunt utilizaţi ca fundamente obiective pe care îmi susţin concluzia finală. În calitate de client sau comentator, sunt la fel de vinovat ca oricare alt utilizator pentru că uit adesea că specificaţiile nu contează.
Acum un an, pe TechCrunch a apărut un articol "Specs are dead", şi nici măcar nu a fost primul semnal al irelevanţei în care ne adâncim fără să ne dăm seama. Titlul nu trebuie luat ad-literam, deoarece progresul tehnologic este în mod evident necesar, ci văzut prin prisma comportamentului unui utilizator comun. Pentru acesta, modelul platformei hardware sau tipul de panou al ecranului sunt simple chinezării care nu spun nimic. Contează cum aceste specificaţii clădesc experienţa pe care acel produs o oferă.
Dacă ecranul este frumos, paginile Web se încarcă repede, are aplicaţiile de care cumpărătorul are nevoie iar mesajele electronice pot fi citite în bune condiţii, acel terminal este bun. Nu contează că rulează Symbian Belle sau că procesorul grafic nu este cel mai rapid de pe piaţă, pentru el aceste lucruri sunt irelevante. Telefonul este un instrument iar acel instrument trebuie să funcţioneze bine. Nimic altceva nu contează.
Fiecare companiei are strategii, campanii de imagine şi produse diferite. Limitându-ne strict la domeniul telefoniei, unii preferă să experimenteze cu designuri şi platforme software noi, alţii preferă să îşi creeze o imagine consecventă, unii preferă să ofere modele variate pentru toate buzunarele, alţii să meargă pe "o mărime pentru toţi", unii preferă să implementeze tehnologii noi, alţii să le lanseze doar după ce sunt siguri că funcţionează cum trebuie şi sunt utile.
Este o alegere conştienta a fiecărei companii şi, cum nu cunosc pe nimeni care să nu deţină un smartphone, presupun că piaţa este acoperită bine de acest amestec de idei, modele şi strategii. Dacă Apple nu a ales un ecran de 5", asta nu înseamnă că sunt proşti iar terminalul lor nu este bun de nimic. Au ales ceea ce au crezut că este mai bine pentru strategia lor de a oferi un terminal mobil universal. Dacă vă plac terminalele puternice cu ecrane mari, oferta lor nu vi se potriveşte şi trebuie să alegeţi altceva de la producătorii care o fac. Nimic mai simplu. Nimeni nu intră într-un restaurant cu specific vânătoresc urlând că nu există peşte în ofertă. Întotdeauna există un alt loc în care veţi găsi ce veţi dori.
Cel mai bun şi unicul motiv pentru a vă cumpăra un iPhone 5 este faptul că vă place. Iar acest lucru este valabil pentru oricare alt produs din lumea aceasta. Aţi auzit vreodată de un client Porsche plângându-se de designul clasic şi consecvent al companiei? Nu contează că "arată la fel", că nu a introdus noi tehnologii revoluţionare sau că nu salvează clima. Este doar un terminal mobil, o unealtă. Îţi place şi-l achiziţionezi sau nu-ţi place şi cauţi altceva - lista companiilor în al cărui public ţintă nu intrăm este mult mai mare decăt cea a celor care ne-au captivat. Există lucruri mai importante cu care ne putem bate capul.

Voyager: 35 de ani de zbor printre planete


Voyager: 35 de ani de zbor printre planete
În 1977, un vehicul spaţial de explorare părăsea pentru totdeauna Terra, plecând într-o misiune fără întoarcere. Călătoreşte şi acum. După 3 decenii şi jumătate de la lansarea lui, ştim mai multe despre sistemul solar graţie acestei „maşinării” care străbate cosmosul, trimiţându-ne mereu ştiri despre ceea ce „vede” în drumul ei. Acum, Voyager 1 se pregăteşte să părăsească Sistemul Solar. A ajuns deja mai departe decât orice lucru făcut de om. E avanpostul zburător al civilizaţiei umane în cosmos, semnul călător al prezenţei noastre în Univers.
Programul Voyager al NASA include, de fapt, două sonde spaţiale gemene, Voyager 1 şi Voyager 2, lansate în 1977, la puţin timp una după cealaltă. Voyager 2 a fost lansată prima, pentru a profita de o fenomen astronomic favorabil, o aliniere rară a planetelor, care se petrece doar o dată la 177 de ani şi care i-a permis să se angajeze pe o traiectorie ce implica explorarea a 4 planete: Uranus, Saturn, Jupiter şi Neptun.
Voyager 1 a fost lansată câteva zile mai târziu, pe o traiectorie mai rapidă şi mai scurtă, misiunea iniţială incluzând explorarea de la distanţă a planetelor Jupiter şi Saturn, precum şi o explorare de aproape a lui Titan (cel mai mare dintre sateliţii lui Saturn), un corp ceresc relativ mare, cu o atmosferă densă şi care, au considerat astronomii, merita cercetat. După încheierea acestei prime părţi a misiunii, Voyager 1 şi-a continuat călătoria. Graţie vitezei sale, a întrecut toate celelalte vehicule spaţiale de explorare care bântuiau printre planetele din jurul Soarelui şi a pornit spre infinit, depărtându-se vertiginos de "casă", ducându-se spre marginile Sistemului Solar.
Voyager: 35 de ani de zbor printre planete
La pragul cosmic al Sistemului Solar
Dincolo de marginea sistemului nostru solar, începe necuprinsul - spaţiul interstelar, care este, faţă de sistemele de stele (cu planetele ce se rotesc în jurul lor) ca întinderea oceanului faţă de insule. Nu ştim exact cum arată această margine a sistemului solar. Fireşte, ştim că nu e o "margine" vizibilă, o graniţă clar definită, ca şi cum ar fi marcată de un gard. Aşa-numita graniţă a sistemului nostru solar e o zonă uriaşă, în care influenţa soarelui începe să pălească şi se simte, în schimb, influenţa contrară, a vânturilor interstelare. "Forţa" soarelui şi cea a spaţiului dintre stele se întâlnesc şi se înfruntă aici, iar Voyager va trebui să străbată această "zonă de conflict" pentru a ajunge cu adevărat în spaţiul interstelar.
  • Soarele este înconjurat de o zonă constituită din particule încărcate electric, numităheliosferă. În această zonă bat aşa-numitele vânturi solare - fluxuri de particule încărcate electric, călătorind cu viteze uriaşe. Particulele - electroni şi protoni - reuşesc să "scape" atracţiei gravitaţionale a Soarelui datorită energiei lor cinetice mari şi temperaturii enorme a suprafeţei solare.
  • Pe o rază de aproximativ 10 miliarde de kilometri în jurul Soarelui, vânturile solare "bat" cu viteze de peste 1 milion de km/h. În această zonă, practic toată materia existentă provine de la Soare.
  • Apoi, pe măsură ce se depărtează de Soare, vânturile solare încep să interacţioneze cumediul interstelar (materia care există în spaţiu între sistemele de stele, alcătuită din gaze, praf cosmic, particule subatomice). Ca urmare a acestei interacţiuni, vânturile solare "slăbesc", îşi reduc viteza din ce în ce mai mult. Zona în care viteza vânturilor solare scade sub cea a sunetului este numită şocul terminal; de aici încolo, tot depărtându-se de Soare, vânturile solare bat din ce în ce mai slab, până când, la o anumită distanţă (încă necunoscută cu precizie) faţă de Soare, presiunea creată de vânturile solare şi cea a mediului interstelar se echilibrează: aceasta este heliopauza. De aici încolo influenţa soarelui nu se mai face simţită asupra universului de jur. De aici încolo, începe spaţiul interstelar. Aceasta este marginea, frontiera dincolo de care nimic făcut de om nu a trecut, dar care va fi curând depăşită de Voyager 1.
Cum ne-am trimis cartea de vizită în Cosmos
Voyager 1, construit de Jet Propulsion Laboratory, cântăreşte 722 kg şi este o maşinărie complexă: are 16 propulsoare (şi încă 8 de rezervă), giroscoape de stabilizare şi diverse alte instrumente de bord pentru controlul poziţiei, plus camere de luat vederi şi 11 instrumente ştiinţifice destinate cercetării corpurilor cereşti (magnetometru, spectrometre, detectoare de plasmă şi de particule, interferometru, radiometru, fotopolarimetru). De asemenea, este înzestrată cu un sistem de comunicare performant, proiectat să reziste pe durata unei călătorii extrem de lungi. O antenă parabolică, cu diametrul de 3,7 metri, emite şi recepţionează unde radio, cu ajutorul căreia Voyager 1 ţine legătura cu Pământul. În prezent, sonda se găseşte la o depărtare de 122 AU (unităţi astronomice), echivalentul a 18.300.000.000 km. De la această distanţă, semnalele radio au nevoie de peste 16 ore pentru a ajunge la noi.
Da, e o tehnologie veche de 35 de ani, dar iată că funcţionează încă, purtând sonda prin spaţiu şi permiţând transmiterea şi înregistrarea unei cantităţi impresionante de date. De-a lungul timpului, Voyager 1 ne-a trimis, printre altele, numeroase imagini ale unor corpuri cereşti. Iată câteva dintre cele mai frumoase:
Voyager: 35 de ani de zbor printre planete
Voyager: 35 de ani de zbor printre planete
Voyager: 35 de ani de zbor printre planete
Voyager: 35 de ani de zbor printre planete
Toate aparatele de la bordul sondei spaţiale funcţionează cu ajutorul energiei produse de trei generatoare termoelectrice cu radiozotopi (energie nucleară). Deşi producţia de energie descreşte cu timpul, sistemele de alimentare ale lui Voyager 1 ar trebui să îi asigure funcţionarea până în anul 2025.
Şi mai există ceva la bordul lui Voyager 1: un disc placat cu aur, pe care sunt imprimate imagini şi sunete menite să dea o idee asupra a ceea ce există pe Pământ, asupra naturii şi civilizaţiei terestre. Acoperit de o carcasă de protecţie din aluminiu, pentru a fi ferit de bombardamentele de micrometeoriţi care l-ar putea deteriora, discul din cupru aurit cuprinde "mostre" din ceea ce înseamnă Pământul azi:
  • sunete emise de balene şi cântece de păsări, zgomotul valurilor, al vântului şi al tunetului, glasuri omeneşti (saluturi rostite în 55 de limbi)
  • scurte discursuri tipărite ale preşedintelui american Jimmy Carter şi ale secretarului general al ONU la acea vreme, Kurt Waldheim.
  • fotografii şi diagrame, alb-negru şi color, ce prezintă formule fundamentale din fizică, matematică, şi chimie, structura ADN-ului, schema Sistemului Solar cu planetele sale, informaţii despre anatomia omului şi despre reproducerea umană, diferite specii de vieţuitoare, peisaje terestre, diferite populaţii de pe glob, construcţii, hrană, activităţi zilnice ale oamenilor...
  • muzică: o selecţie foarte variată, eclectică, ce include atât lucrări de Beethoven, Mozart şi Stravinski, cât şi muzică interpretată de Guan Pinghu (un vestit virtuoz chinez al instrumentului tradiţional cu coarde numit guqin), Kesarbai Kerkar (o cunoscută interpretă de muzică indiană clasică), Chuck Berry (unul dintre pionierii muzicii rock and roll) şi Blind Willie Johnson (cântăreţ american de culoare, interpret de blues şi spirituals).
Toate sunt incluse în înregistrarea fonografică de pe discul aurit, echivalentul spaţial al mesajului dintr-o sticlă aruncată în mare.
Voyager: 35 de ani de zbor printre planete
Cui spunem toate aceste lucruri despre noi, nu ştim, dar discul este, în mod evident, expresia speranţei noastre că nu suntem singuri în universul ăsta, parcă prea mare pentru o singură civilizaţie planetară. Voyager 2 poartă şi ea un disc identic; nu se ştie care din cele două sonde ar putea fi interceptată prima de nişte eventuale fiinţe extraterestre îndeajuns de avansate pentru a înţelege ceea ce am vrut să spunem despre noi, în această carte de vizită "cosmică" a Terrei şi a locuitorilor ei.
Voyager: 35 de ani de zbor printre planete
De curând, Voyager 1, ajunsă la distanţa de 120 AU (cca. 17.950.000.000 km), a început să transmită date din care reiese că în mediul din jurul ei s-a schimbat ceva: de pildă, a scăzut numărul de particule cu energie joasă provenite din sistemul nostru solar şi a crescut numărul particulelor cu energie înaltă ce vin din afara Sistemului Solar. După ani de zile în care nimic special nu părea să se fi întâmplat, iar urmărirea călătoriei sondei devenise o rutină aproape plictisitoare, iată, dintr-o dată, se petrece ceva - ceva ce sugerează că acolo, departe, la distanţa colosală la care se găseşte acum Voyager 1, un prag e pe cale de a fi trecut: pragul cosmic ce desparte sistemul nostru solar de oceanul fără margini al restului universului.
Cu sufletul la gură, oamenii de ştiinţă pândesc fiecare modificare a parametrilor comunicaţi - schimbări ale câmpului magneticori ale nivelului radiaţiei cosmice - ce ar putea indica faptul că, după 35 de ani de zbor, sonda a părăsit sistemul stelar unde locuiesc cei ce au construit-o, avântându-se spre lumi pe care nu ni le putem nici măcar închipui.
Voyager: 35 de ani de zbor printre planete