marți, 30 octombrie 2012

Super-laserul de la Măgurele permite dezvoltarea unei noi terapii anti-cancer şi eliminarea deşeurilor nucleare


Uniunea Europeană va cheltui aproximativ 700 de milioane de euro pentru a construi cele mai puternice lasere din lume, tehnologie care ar putea permite eliminarea deşeurilor nucleare şi conceperea a noi tratamente pentru cancer.
Proiectul Extreme Light Infrastructure a obţinut finanţarea a două lasere, unul în Republica Cehă şi celălalt în România, la Măgurele, alături de un centru de cercetare ce va fi construit în Ungaria.
Laserele vor fi de 10 ori mai puternice decât oricare alt laser construit până acum, fiind suficient de puternice pentru a crea particule subatomice în vid, în condiţii similare celor întâlnite imediat după Big Bang. Eventual, puternicele fascicule de lumină ar putea fi folosite pentru a deteriora radioactivitatea deşeurilor nucleare în doar câteva secunde şi pentru a ţinti tumorile canceroase, a explicat Nicolae-Victor Zamfir, coordonatorul proiectului, într-un interviu acordat Bloomberg.
„Nu există în natură un fenomen cu o putere la fel de intensă ca cea care urmează să fie generată cu ajutorul acestui laser”, a spus Zamfir. „Ne aşteptăm să obţinem primele rezultate ale cercetării noastre la 1-2 ani după ce centrul devine operaţional”, a adăugat cercetătorul.
Centrul de cercetare de la Măgurele ce urmează să găzduiască super-laserul românesc va consuma aproximativ 10 megawaţi de energie, echivalentul consumului a 2.500 de gospodării tipice din SUA. Cea mai mare parte a energiei va fi furnizată de pompele geotermale instalate la faţa locului. „Cel mai probabil, centrul nostru de cercetare va fi unul dintre cele mai mari situri din Europa alimentate cu energie neconvenţională”, a declarat Zamfir.
Cercetările de la Măgurele vor duce la aprofundarea unui nou tip de tratament pentru cancer, intitulat hadronterapie. Această formă de radioterapie ţinteşte direct tumorile ce au rădăcini adânci în corpul uman, reducând atât riscul de reapariţie cât şi potenţialul dezvoltării unor noi tumori. Primele rezultatele ale acestor experimente sunt aşteptate în 2018 şi 2019.
„Acest tratament există deja, dar necesită acceleratoare de particule foarte mari şi foarte scumpe”, explică Zamfir. „Dacă îl putem realiza cu ajutorul acestui laser, tratamentul va putea fi implementat cu costuri mult mai mici pe măsură ce tehnologia se dezvoltă şi costul laserelor scade”, a adăugat oficialul român.
Laserul de la Măgurele ar putea, de asemenea, să joace un rol cheie în eliminarea deşeurilor atomice, reducând timpul necesar pentru ca acestea să-şi piardă radioactivitatea de la câteva mii de ani la doar câteva secunde. Această reuşită ar elimina necesitatea unor adăposturi subterane în care deşeurile atomice să fie stocate în siguranţă pentru sute de ani.
„Va dura aproximativ 20 de ani până când vom reuşi să obţinem acest lucru, dar multe ţări din întreaga lume nu au nicio soluţie în viitorul apropiat pentru această problemă”, a declarat Zamfir.
Uniunea Europeană a poziţionat acest proiect în ţările din Europa de Est pentru a oferi un sprijin iniţiativelor ştiinţifice din aceste ţări. „Sperăm ca acest proiect să ducă la crearea unui cerc virtuos – faptul că infrastructura va exista aici să ducă la atragerea unor noi fonduri şi proiecte de cercetare”, a explicat Shirin Wheeler, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene.
România a pierdut mulţi cercetători în ultimii ani, deoarece guvernul investeşte doar 0,5% din PIB în cercetare, faţă de media europeană de 2% din PIB. 
În cadrul noului proiect de la Măgurele urmează să fie angajaţi 200 de cercetători, iar după ce acesta va deveni funcţional, alţi 1.000 oameni de ştiinţă urmează să viziteze anual centrul pentru a efectua diferite experimente.
Uniunea Europeană va cheltui aproximativ 550 de milioane de euro în prima fază a proiectului, ce urmează să se încheie în decembrie 2013, fiind posibil ca România şi Ungaria să atragă alte 150 de milioane de euro în cea de-a doua fază a proiectului. De asemenea, alte 180 de milioane de euro vor fi obţinute din alte surse, explică reprezentanţii Comisiei Europene.

Google prezintă tableta Nexus 7 cu 32 GB memorie şi internet 3G


Actuala ofertă de tablete Google Nexus 7 primeşte reduceri semnificative de preţuri, făcând loc pentru două noi variante de echipare, cu 32 GB memorie internă şi conectivitate 3G.
Google prezintă tableta Nexus 7 cu 32 GB memorie şi internet 3GGoogle prezintă tableta Nexus 7 cu 32 GB memorie şi internet 3G

Potrivit Google, noile tablete Nexus 7 sunt mai subţiri, mai uşoare şi mai portabile decât oricând. Începând cu 13 noiembrie doritorii vor putea cumpăra tableta Nexus 7 cu 32 GB memorie internă la un preţ de numai 249 dolari, în timp ce pentru varianta cu conectivitate 3G HSPA+ şi aceiaşi cantitate de 32 GB memorie internă vom cheltui 299 dolari. Evident, preţurile sunt valabile în Statele Unite, pentru Europa fiind rezervate preţuri asemănătoare, dar în euro.
Lansată în această vară, tableta Google Nexus 7 este produsă de Asus şi a pornit cu un preţ minim de 199 dolari, concurând oferta de tablete Amazon Kindle Fire HD. Anticipând lansarea tabletelor din seria iPad Mini, Google a operat reduceri semnificative de preţuri pentru întreaga ofertă de tablete Nexus 7 şi a anunţat variante cu dotări superioare, menite să păstreze competitivitatea în faţa produselor Apple.
Spre comparaţie, cea mai ieftină variantă a tabletei iPad Mini, echipată cu ecran de 8 inch, 16 GB memorie internă şi conectivitate WiFi este disponibilă contra sumei de 329 dolari. Pentru 299 dolari putem avea o tabletă Nexus 7 cu ecran de 7 inch dar de rezoluţie mai mare, 32 GB memorie internă şi conectivitate WiFi + 3G.

Google Chrome se îmbogăţeşte cu control de la distanţă pentru desktop


Transformarea browser-ului Chrome într-un mediu din ce în ce mai complex pentru rularea unor aplicaţii a atins astăzi un nou stadiu, Google anunţând lansarea oficială a extensiei Chrome Remote Desktop.
Un produs software pentru controlul de la distanţă a calculatoarelor care rulează Chrome, noua extensie produsă de Google oferă atât partea de client cât şi cea de server într-un pachet cu o dimensiune de circa 21MB. După instalarea locală, extensia va permite fie controlul ocazional, caz în care cel care cere asistenţă Remote Desktop va trebui să comunice un cod gnerat în mod automat, fie controlul permanent, caz în care utilizatorul va trebui să mai accepte instalarea unui modul adiţional şi să seteze o parolă. Instalarea este extrem de simplă, parola de administrare fiind singura setare pe care utilizatorul trebuie să o facă.
Un client Remote Desktop direct în browserUn client Remote Desktop direct în browser

Disponibil pe platformele Windows (Vista sau superior), OS X (10.6 sau superior) şi Linux, Google Remote Desktop este o alternativă simplă şi gratuită la produse precum TeamViewer sau LogMeIn. Posibilitatea rulării locale a unui server permanent nu este însă disponibilă în acest moment utilizatorilor de Linux.
Control de la distanţă pentru oricineControl de la distanţă pentru oricine

Aplicaţia ne-a făcut o primă impresie favorabilă, viteza şi calitatea afişării fiind bune în cazul utilizării unei conexiuni rapide cu latenţă mică. Pe lângă interacţiunea de la distantă cu desktop-ul şi fişierele, aplicaţia mai oferă redirecţionare audio (doar pentru Windows) şi trimiterea de combinaţii speciale de taste. Din cauza extensiilor speciale necesare pentru funcţionare, noul produs Google nu este compatibil în acest moment cu terminalele mobile, dar sperăm că viitoarele versiuni Chrome pentru Android şi iOS vor avea suport nativ.

Ce este nou în Android 4.2?


Odată cu noile produse Nexus 4 şi Nexus 10, Google a lansat aseară şi versiunea 4.2 a sistemului de operare Android, aceasta păstrând, în mod curios, denumirea Jelly Bean a versiunii anterioare 4.1. Ce aduce însă aceasta în plus?
După captura foto panoramică introdusă în Android 4.0, Google a actualizat interfaţa camerei cu o facilitate numită Photo Sphere. Bazată pe câteva din tehnologiile de asamblare şi procesare foto folosite pentru Street View, aceasta permite captura cu o libertate de 360° în toate direcţiile, vizualizarea şi chiar trimiterea imaginii rezultate către echipa Google Maps, care ar putea-o folosi dacă este nevoie.
O facilitate demult cerută pentru tablete, deoarece acestea sunt utilizate în mediul casnic de mai multe persoane, suportul pentru mai mulţi utilizatori şi-a făcut apariţia în Android 4.2 şi oferă posibilitatea de particularizate pentru fiecare cont a wallpaper-ului, a ecranelor din Home Screen şi a aplicaţiilor instalate. Această facilitate este însă disponibilă doar pe tablete.
Suport pentru conturi multiple, dar numai pe tableteSuport pentru conturi multiple, dar numai pe tablete

Cei care foloseau diverse aplicaţii pentru a plasa scurtături utile în bara pentru notificări vor avea un produs software în minus de cumpărat sau instalat, Android 4.2 oferind acum scurtături native către setările pentru Wi-Fi, 3G, Bluetooth sau ecran, acestea fiind ascunse după un buton şi putând fi deschise direct printr-o mişcare cu două degete.
O altă facilitate preluată de la aplicaţiile celebre este tastarea prin gesturi, sau tracing cum o cunosc utilizatorii tastaturii Swype, aceasta oferind un mod mai comod şi mai rapid de scriere pentru cei care se pot adapta. Tot preluată din alte implementări, precum HTC Sense, este posibilitatea de a plasa vidget-uri în Lock Screen.
Tastatură cu tracingTastatură cu tracing

Lista schimbărilor mai include Daydream, un modul de prezentări care rulează ca un screensaver şi afişează fotografiile stocate local, suportul Miracast Wireless Display pentru streaming video, un ceas îmbogăţit cu cronometru şi timer, îmbunătăţiri pentru Google Now sau Notification Area şi câteva gesturi noi pentru control.
Streaming către echipamentele compatibile MirracastStreaming către echipamentele compatibile Mirracast


DOOM 3 BFG Edition Review: Iadul se poate schimba în rău


DOOM 3: BFG Edition este o colecţie de jocuri ce cuprinde DoomDoom 2, o variantă remastered a lui Doom 3, toateexpansion pack-urile existente pentru aceste jocuri plus un nou expansion pack pentru Doom 3 intitulat The Lost Mission. BFG Edition a fost lansat pe 19 Octombrie pentru PC, PlayStation 3 şi Xbox 360.
DOOM 3 BFG Edition
Voi încerca să nu fac un review al jocului Doom 3 la opt ani de la apariţia sa, în schimb ma voi concentra asupra pachetului BFG şi a avantajelor aduse de acesta.
Aşa cum spuneam în primul paragraf, un joc relansat impune un avantaj pentru gamer, acest avantaj venind adesea sub forma unei grafici îmbunătăţite şi a compatibilităţii cu tehnologii noi. Doom şi Doom 2, chiar dacă nu beneficiază de îmbunătăţiri grafice, pot fi controlate acum atât din tastatură şi mouse cât şi din gamepad. În cazul lui Doom 3, m-am aşteptat la mult mai mult.
DOOM 3 BFG Edition
Pornind campania jocului, am avut senzaţia că am instalat jocul greşit. Jocul arată aproape identic cu varianta sa din 2004 şi când spun asta mă refer la faptul că totul, de la lumini şi până la texturile depăşite de vreme, arată aproape fel. Există însă şi mici îmbunătăţiri pe alocuri, spre exemplu modelele personajelor sunt foarte, foarte puţin mai detaliate. Nimic nu este notabil însă. Problema este că sunt şi lucruri la care jocul stă mai prost decât varianta originală. Să ne amintim că din punct de vedere tehnologic Doom 3 era competitorul direct al lui Half-Life 2, ambele jocuri având engine-uri de top la acea perioadă. Între timp însă, am luat parte la opt ani de evoluţie tehnologică rapidă iar ca răspuns obraznic la această evoluţie id Software a scos în mod inadmisibil sistemul de umbre dinamice ce a consacrat Doom 3.
Am încercat să trec dincolo dezamăgire şi mi-am spus că poate nu am setările corecte, aşa că am început să umblu prin meniul jocului pentru a ridica setările grafice la maximum. Am fost lovit de o a doua dezamăgire: opţiunile grafice sunt o glumă proastă la adresa gamer-ului de PC. Putem schimba rezoluţia, nivelele de antialiasing, motion blur-ul , v-sync-ul şi.... atât!
DOOM 3 BFG Edition
O adiţie notabilă este compatibilitatea cu sistemele de 3D stereoscopic atât pentru PC cât şi pentru console. Aceasta este poate cea mai importantă facilitate a lui Doom 3: BFG Edition, însă nu ştiu dacă măcar 1% dintre gameri au echipament adecvat şi doresc să parcurgă coridoare întunecate cu ochelari fumurii pe ochi.
Şi dacă tot a venit vorba de coridoare întunecate, noul Doom 3 este mult mai cuminte şi grijuliu cu emoţiile jucătorilor. Setarea implicită de luminozitate pare să fie un pic mai ridicată decât în titlul din 2004, lucru ce creează oatmosferă mai puţin tensionată decât în titlul precedent. Totuşi, Doom 3 este un joc ce nu duce deloc lipsa de zone de beznă absolută, aşa că setarea de luminozitate nu ajută prea mult în aceste cazuri.
DOOM 3 BFG Edition
Cea mai mare schimbare în materie de gameplay este însă legată de folosirea lanternei. În Doom 3-ul din 2004,lanterna ocupa un slot în gama de arme a personajului, aşa că trebuia creat un balans între momentele de folosire a lanternei pentru a vedea zona din jur şi cele de utilizare a armelor pentru a împrăştia plumb în corpurile dominate de forţele demonice. Tensiunea se ridica la cote maxime atunci când zgomotele terifiante ale creaturilor iaduluirăsunau din toate colţurile camerei întunecate pe care o parcurgeam cu arma în mână pentru a fi pregătit de orice. În Doom 3: BFG Edition, prin apăsarea unui buton, lanterna poate fi pornită în orice moment fără a priva jucătorul de arma echipată, căci acum lanterna este amplasată direct pe echipamentul purtat de protagonist şi nu mai trebuie ţinută în mână.
În rest, toate lucrurile care făceau ca Doom 3 să pară învechit au fost păstrate. Cel mai deranjant mi se pare feeling-ul armelor, care atât sonor cât şi vizual nu m-au mulţumit nici în varianta originală, nici în varianta BFG. De asemenea, inamicii încă nu reacţionează fizic la loviturile primite, aşa că m-am simţit ca şi cum aş trage în nişte cutii de carton umblătoare.
DOOM 3 BFG Edition
Doom 3: BFG Edition este un joc a cărui existenţă nu are sens pe PC. Jocul este aproape identic cu varianta sa din 2004, singurele modificări notabile fiind lipsa opţiunilor grafice avansate, lipsa umbrelor dinamice, adăugareamotion blur-ului şi, a modului 3D stereoscopic şi a noului expansion pack care nu este un punct de interes major şi poate fi terminat într-o oră şi jumătate fără probleme.
Pentru cei ce doresc să-l achiziţioneze pentru o consolă, Doom 3: BFG Edition este un joc ce rulează la 60 de cadre pe secundă şi oferă experienţa completă Doom pe PlayStation 3 şi Xbox 360. Nu cred însă că există foarte multe persoane care vor arunca 40 de euro pentru a juca o variantă pe alocuri mai proastă a unui titlu din 2004 pe care îl pot găsi în coşul de reduceri în variantă pentru PC, jucabilă chiar şi pe un laptop vechi. De asemenea, varianta de PC din 2004 acceptă instalarea de modificări create de comunitate, iar acestea aduc mult mai multe avantaje decât jenanta versiune oficială BFG.
Părţi BunePărţi Rele
 • 3D stereoscopic
 • întreaga experienţă Doom şi pe console
 • trei jocuri în unul singur
 • 90% identic cu varianta 2004, 10% mai prost
 • lipsa opţiunilor grafice avansate
 • prea scump pentru ceea ce oferă

Asa arata cel mai tare supercomputer din lume. Face 20.000.000 de MILIARDE de operatii pe secunda

Asa arata cel mai tare supercomputer din lume. Face 20.000.000 de MILIARDE de operatii pe secunda


Te costa 7 milioane de dolari numai sa-l bagi in priza!
Cel mai tare supercomputer din lume, Titan, calculatorul de top al Departamentului de Energie "Oak Ridge National Laboratory" din SUA, este operational de luni, cu un upgrade care-l va face probabil cel mai rapid de pe planeta, scrie CNN.
La 20 petaflopi, adica 20 de milioane de miliarde de calcule/secunda, Titan surclaseaza supercomputerul Sequoia din California, care detine recordul din luna iunie. 
"Top 500" al celor mai tari computere din lume va fi dat publicitatii luna viitoare, iar Statele Unite sunt din nou in varful ierarhiei, in ciuda concurentei puternice care vine din Japonia, China si Germania. 
Titan va ajuta oamenii de stiinta din SUA in cercetarile din domeniul schimbarilor climaterice, biocombustibililor, energiei nucleare si nu numai. Vor avea astfel la indemana unealta necesara pentru a realiza urmatorul val de baterii auto sau noile instrumente pentru prognozele meteo si mai precise - toate dezvoltate in America, scrie incont.ro.
Titan are 299.008 de procesoare AMD si 18.688 de GPU-uri marca Nvidia (NVDA). Performanta este de 10 ori mai buna ca a predecesorului.
Doar pentru a-l baga in priza, costul ajungea undeva la 7 milioane de dolari anul trecut, pana sa i se faca upgrade-ul.
Pretul total al masinariei era estimat, in 2011, undeva la aproape 100 de milioane de dolari.
"Costa miliarde de dolari sa dezvolti procesoare de calcul de inalta performanta si nu exista nicio modalitate de a recupera banii", a declarat Steve Scott, director de tehnologie la Nvidia. Pana in 2016, americanii vor sa construiasca super-computerul cu o viteza de 10 ori mai mare ca a lui Titan.

Intel anunta noile SSD-uri, primele bazate pe tehnologia flash NAND

Intel anunta noile SSD-uri, primele bazate pe tehnologia flash NAND


Ele accelereaza productivitatea aplicatiilor si imbunatatesc navigarea pe Internet sau vizionarea de videoclipuri.
Intel a anuntat in Romania primele SSD-uri care se bazeaza pe noua tehnologie flash NAND. Intel SSD 335 este un drive SATA de 6Gb/s, care poate inlocui un hard disk traditional, oferind un acces mai rapid la programe si la fisiere.
Noile modele vin cu o capacitate de 240GB si ofera viteze de 500/450 MB/s la citirea / scrierea secventiala. Ele au o viteza la citire de 42,000 IOPS, respectiv 52,000 IOPS la scriere (I/O/s, folosind un pachet de 4KB) si sunt disponibile in carcase de 2,5 inch si de 9.5mm. Sunt deja disponibile pe piata si vin cu o garantie de 3 ani.
Intel Solid-State Drive 335 sunt primele unitati care folosesc cea mai rapida memorie de tip flash NAND pe 20nm dezvoltată de IM Flash Technologies (IMFT). Lansata anul trecut in aprilie si pusa in vanzare din decembrie 2011, memoria IMFT pe 20nm foloseste o noua structura pentru celule, diferita de cele conventionale de pana acum.
Memoria NAND pe 20nm de 64Gb foloseste o structura planara a celulelor – prima din industrie – pentru a inlatura dificultatile pe care le au procesele tehnologice avansate, permitand o performanta crescuta comparativ cu generatiile anterioare, pe 25nm.
"Noua serie Intel SSD 335 foloseste o tehnologie celulara planara unica Intel, cu poarta de metal si constanta dielectrica ridicata, care depaseste constrangerile traditionale NAND. Prin depasirea acestora si folosirea procesului inovator, Intel poate continua sa dezvolte SSD-uri si sa le ofere utilizatorilor solutii la preturi avantajoase”, a declarat Rob Crooke, Vicepresedinte si General Manager pentru Intel Non-Volatile Memory (NVM) Solutions Group.

Nexus 4, telefonul Google cu procesor quad-core, incarcator wireless si Android 4.2

Nexus 4, telefonul Google cu procesor quad-core, incarcator wireless si Android 4.2


Google anunta Nexus 4, un smartphone cu ecran mare si procesor cu patru nuclee. GALERIE FOTO
Google a anuntat oficial ieri Nexus 4, cea de-a patra generatie de telefoane din seria Nexus. Noul model realizat in colaborare cu LG, este echipat cu un procesor quad-core si are instalat Android 4.2 Jelly Bean.
Nexus 4 are un ecran de 4,7 inch cu o rezolutie de 768 x 1280 pixeli si o densitate de 320 ppi (pixels per inch). Bateria poate fi incarcata doar prin simpla asezare a telefonului pe incarcator, fara a mai fi nevoi de de cablurile clasice.
Google a ales LG pentru cea de-a patra generatie Nexus, dupa primul model Nexus One, realizat de HTC si urmatoarele doua, Nexus s si Galaxy Nexus, cu Samsung.
Pretul Nexus 4 va fi 299 USD, versiunea cu spatiu de stocare de 8 GB si de 349 dolari pentru cea cu 16 GB. Pentru inceput telefonul va fi disponibil din 13 noiembrie in Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Franta, Germania, Spania, Canada si Japonia.
Specificatii tehnice:
 • Dimensiuni: 133,9 x 68,7 x 9,1 mm
 • Greutate: 139 grame
 • Ecran: 4,7 inch True HD IPS Plus
 • Rezolutie: 768 x 1280 pixeli
 • Densitate: 320 ppi (pixels per inch)
 • Protectie: Corning Gorilla Glass 2
 • Camera: 8 MP, blit LED, autofocus 
 • Video: 1080p@30fps
 • Camera frontala: 1.3 MP
 • Spatiu de stocare: 8/16 GB
 • Memorie RAM: 2 GB
 • Sistem de operare: Android 4.2 Jelly Bean
 • Chip: Qualcomm APQ8064 Snapdragon
 • Procesor: quad-core 1,5 GHz Krait
 • Procesor grafic: Adreno 320
 • Conectivitate: NFC, DLNA, microUSB 2.0
 • Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n, Wi-Fi hotspot
 • Bluetooth: 4.0 (A2DP)
 • GPS: A-GPS, GLONASS
 • Baterie: Li-Po 2100mAh

http://youtu.be/pHuoDqcIyqk

Call of Duty: Black Ops 2 – Trailer de lansare


Activision nu da inapoi cand vine vorba de realizarea de campanii de promovare ale jocurilor sale importante. Avand in vedere ca seria Call of Duty este probabil cea mai profitabila din portofoliul gigantului publisher, este normal sa presupunem ca reclamele pentru noul Black Ops 2 au primit un buget mare.
Ultimul trailer care se lanseaza inainte de aparitia jocului prefera sa foloseasca actori reali. Dintre acestia eu unul am putut sa identific doar doua persoane mai populare: Robert Downey Jr., care se comporta ca Tony Stark din seria Iron Man, si FPS Russia, o celebritate de pe YouTube, care realizeaza clipuri in care prezinta arme de foc. Va urez vizionare placuta!

APPLE reorganizează conducerea. Directorul responsabil cu hărţile a fost CONCEDIAT

Directorul general al Apple Tim Cook a lansat un proces de reconfigurare a conducerii pentru perioada post-Steeve Jobs, în care şeful diviziei de software pentru aparate mobile, Scott Forstall, şi directorul de retail, John Browett, vor pleca din companie, relatează Bloomberg.


APPLE reorganizează conducerea. Directorul responsabil cu hărţile a fost CONCEDIAT (Imagine: Mediafax Foto/AFP)


Forstall va pleca anul viitor, iar până atunci va lucra în calitate de consilier al lui Cook.

Restul directorilor vor prelua atribuţii manageriale sporite, se arată într-un comunicat al Apple.

Şeful diviziei de aplicaţii mobile, Scott Forstall, a fost obligat să plece din companie. El coordona produse precum aplicaţia pentru hărţi şi funcţia de recunoaştere vocală Siri, care au primit numeroase critici. În plus, Forstall a intrat frecvent în conflict cu alţi manageri, au spus surse apropiate situaţiei.


Cook, care l-a succedat pe Steve Jobs anul trecut, reorganizează conducerea în condiţiile scăderii cotaţiei acţiunilor Apple şi a intensificării concurenţei venite din partea Google, Microsoft şi Amazon.

"Este o mişcare foarte importantă, necesară pentru scurtarea procesului decizional. Apple trebuie să lucreze mai repede, concurenţa se intensifică", a declarat Tim Bajarin, preşedinte la Creative Strategies, firmă de consultanţă în domeniul tehnologiei.

Forstall a răspuns de softul pentru hărţi lansat luna trecută, criticat pentru că dă indicaţii greşite şi care a umbrit debutul iPhone 5.

Una dintre surse a precizat că Forstall a fost concediat de Cook după ce a refuzat să semneze o scrisoare publică adresată clienţilor Apple, în care să prezinte scuze pentru erorile aplicaţiei pentru hărţi.


Sursa : http://www.mediafax.ro

Uraganul Sandy este live pe internet


Un fenomen natural cu implicatii dezastruoase loveste in aceasta perioada coasta de est a Statelor Unite ale Americii. Acesta poarta numele de Sandy si este un uragan.
Pentru ca traim in secolul in care totul este disponibil pe internet, un uragan nu ar avea de ce sa fie ocolit.
Zilele trecute anuntam ca Google isi amana pe o perioada nedeterminata un eveniment de lansare. Motivul dat de gigant pentru respectiva decizie era legat de uraganul Sandy. Aceea a fost prima victima a uraganului inainte sa atinga coasta de est. La aceasta ora, New York-ul este evacuat aproape integral, iar mijloacele de transport in comun au fost blocate.
Daca vreti sa urmari live evolutia uraganului, o puteti face in doua moduri. Atat prin intermediul Weather Channel care a dedicat un stream special acestui eveniment disponibil pe YouTube cat si prin intermediul NASA TV. Statia Spatiala Internationala trece peste zona afectata de uragan o data la 90 de minute.  Din acest motiv, intrerupe transmisia obisnuita si va mai oferi cateva imagini din spatiu precum cea de de mai sus pentru a vedea evolutia fenomenului.
Cu speranta ca nu vom vedea victime cauzate de Sandy, ramane sa vedem daca nu cumva si alegerile prezidentiale de la americani vor cadea victime in fata uraganului.

Nexus 10, tableta Google cu o densitate a ecranului mai buna decat iPad Retina

Nexus 10, tableta Google cu o densitate a ecranului mai buna decat iPad Retina


Google anunta Nexus 10, o tableta de 10 inch cu o rezolutie impresionanta de 2560 x 1600 pixeli. GALERIE FOTO
Google a anuntat ieri Nexus 10, prima tableta din seria Nexus cu ecran de 10,1 inch, destinata pentru citit si vizionat filme. Google continua parteneriatul cu Samsung pentru propria gama de dispozitive mobile, tableta Nexus 10 fiind realizata in colaborare cu producatorul coreean.
Ecranul are o rezolutie impresionanta de 2560 x 1600 pixeli si o densitate de aproximativ 300 ppi (pixels per inch). iPad Retina, unul dintre principalii competitori, are o densitate mai mica de 264 ppi, la o rezolutie de 2048 x 1536 pixeli si o diagonala de 9,7 inch.
Bateria are o autonomie uimitoare de 9 ore de redare video si de peste 500 de ore in stand-by. Nexus 10 completeaza oferta Google in materie de gadgeturi mobile, alaturi de nou smartphone Nexus 4 (LG) si tableta Nexus 7 (Asus).
Nexus 10 va avea un pret de 399 USD pentru varianta cu spatiu de stocare de 16 GB si de 499 dolari pentru cea de 32 GB. Pentru inceput tableta va fi disponibila din 13 noiembrie in Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Franta, Germania, Spania, Canada si Japonia.
Specificatii tehnice:
 • Dimensiuni: 263,8 x 177,8 x 8,9 mm
 • Greutate: 603 grame
 • Ecran: 10.1 inch Super PLS TFT
 • Rezolutie: 2560 x 1600 pixeli
 • Densitate: ~300 ppi
 • Protectie: Corning Gorilla
 • Camera: 5 MP, blit LED, autofocus
 • Video: 1080p@30fps
 • Camera forntala: 1,9 MP
 • Spatiu de stocare: 16/32 GB
 • Memorie RAM: 2 GB
 • Sistem de operare: Android 4.2 Jelly Bean
 • Chip: Exynos 5250
 • Procesor: dual-core 1,7 GHz Cortex A15
 • Procesor grafic: Mali-T604
 • Conectivitate: NFC, USB 2.0, GPS, GLONASS
 • Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n
 • Bluetooth: 3.0 (A2DP)
 • Baterie: Li-Ion 9000 mAh

http://youtu.be/pHuoDqcIyqk

Tehnologia care l-a ajutat pe Felix Baumgartner sa aterizeze in viata dupa saritura din cosmos
In spatele curajului, nebuniei si recordurilor lui Felix Baumgartner se mai afla ceva. Cativa profesionisti care s-au asigurat ca cel mai mare salt din istoria omenirii nu se va transforma intr-o tragedie.

Desi el este eroul acestui record mondial, Felix Baumgartner nu trebuie sa ramana singura persoana mentionata in aceasta performanta istorica, a primului om care a sarit din cosmos, depasind in cadere viteza sunetului.

Pentru ca imaginea saltului sa fie cu adevarat completa, trebuie sa vorbim si despre tehnologia proiectata din capsula ce l-a ridicat pana in stratosfera, costumul special si parasuta care l-au ajutat sa aterizeze in siguranta pe pamant. CNN le prezinta in detaliu.

CAPSULAAvand o greutate de 1.3 tone, capsula cu ajutorul careia Felix Baumgartner a urcat pana in stratosfera a fost realizata in asa fel incat sa cantareasca putin peste un Volkswagen Beetle, insa sa fie extrem de rezistenta.

Proiectata din fibra de sticla, cu copsea epoxidica, extrem de rezistenta, cu un aliaj din crom si molibden, din care sunt realizate si custile soferilor de curse si cu spuma izolanta, Felix Baumgartner a fost astfel ferit de temperaturi de -70 grade Fahrenheit si de impactul cu presiunea 8G.

Descopera lumea celor mai tari inventii pe www.techschool.ro

COSTUMULConform inginerilor costumului lui Felix Baumgartner, citati de CNN, costumul va putea sta drept un exemplu pentru viitoarele expeditii ale astronautilor trimisi pe alte planete.

Costumul presurizat complet a fost testat sa reziste unor temperaturi de pana la 100 de grade Fahrenheit si, cel mai important, in cazul lui Felix costumul a suportat temperaturi de -90 de grade Fahreneheit.

Fara un costum impecabil, in timpul sariturii din stratosfera, tesuturile din organismul lui Felix Baumgartner s-ar fi transformat in gaz si ar fi tins sa se extinda, ceea ce i-ar fi pus viata in pericol.

Un alt aspect extrem de important al costumului a fost si posibilitatea de miscare si vizibilitate, pentru ca Felix sa se poata misca cu usurinta in aterizare. Casca si vizorul au fost conectate la doua tuburi de oxigen, avand posibilitatea de a opri inghetarea sau efectul de aburi.

SENZORIIIn zona pieptului lui Felix Baumgartner, inginerii au proiectat "creierul" costumului sau, adica senzori care au inregistrat altitudinea, viteza si locatia, pentru ca cei de la sol sa monitorizeze in orice clipa ce se intampla cu acesta.

De asemenea, pe piept a avut montat si microfonul, extins pana la casca, dar si o camera HD cu vedere de 120 grade.

CAMERELEPentru a nu rata niciun moment din timpul sariturii lui Felix Baumgartner, inginerii l-au echipat cu o armata de camere video, desenate de Jay Nemeth de la FlightLine Films.

Nemets este unul dintre putinii fotografi ai lumii cu experienta realizarii unor fotografii in gravitatie zero, facand fotografii si alaturi de Apollo 11 cu Buzz Aldrin.

Capsula lui Felix a fost dotata in aceasta misiune cu 9 camere ultra performante, dintre care 3 fixe de rezolutie inalta si 3 camere digitale cinematografice cu o rezolutie de 4000 x 2000 pixeli. Alaturi de camera pozitionata pe piept, Felix a mai avut doua camere montate, cate una pe fiecare tibie.

Camerele au fost modificate pentru aceasta misiune unica, fiind umplute cu nitrogen, astfel impiedicand temperaturile extreme sa sa strice filtrele.

PARASUTA

Parasuta in sine a fost construita in 5 ani de zile si cantareste de 3 ori mai mult decat una normala, adica 27 de kilograme.

Alaturi de aceasta, inginerii au gandit si o parasuta de siguranta care s-ar fi deschis in momentul in care Felix ar fi cazut din stratosfera necontrolat, aceasta reusind sa-l reechilibreze in zbor. Parasuta putea fi deschisa in caz de urgenta cu ajutorul unui buton montat pe manusa ce ar fi trebuit apasat timp de 3 secunde.

In acelasi timp, Felix a fost dotat si cu un buton cu care ar fi taiat aceasta parasuta, care, deschisa la o altitudine foarte mare, l-ar fi incetinit prea mult din cadere si l-ar fi pus in pericolul de a ramane fara oxigen pana la aterizare.

ATERIZAREA

Nu numai experienta sa l-a ajutat pe Felix sa aterizeze in picioare de la o cadere libera din stratosfera, ci si conditiile meteo exceptionale in acel moment, dar si sistemul prin care a reusit sa-si controleze caderea si directia in momentul deschiderii parasutei.

Primele imagini din Angry Birds Star Wars


La începutul lunii octombrie, cei de la Rovio ne prezentauun teaser pentru următorul joc cu păsările nervoase. Angry Birds Star Wars trebuia să combine două universuri legendare. Lansarea de pe 8 noiembrie se apropie, iar producătorul jocului ne oferă acum un trailer cu momente de gameplay.
În Angry Birds Star Wars, păsările vor juca în rolul personajelor îndrăgite din seria creată de George Lucas. Cele două secvenţe de joc de mai sus ne prezintă o pasăre jedi, dotată cu celebra sabie laser şi simpatica pasăre-prinţesă Leia, care foloseşte un laser roz. Porcii sunt acum deghizaţi în personajele negative ale seriei Star Wars, porcul suprem fiind nimeni altul decât Darth Vader. Sună interesant? Într-o săptămână şi ceva îl veţi putea rula pe telefoane şi tablete.

Scoala online sau sali vechi de clasa? Cum pot ajunge in viitor examenele pe net imposibil de trisat

Scoala online sau sali vechi de clasa? Cum pot ajunge in viitor examenele pe net imposibil de trisat


Tehnologia schimba scoala. Si nu vorbim doar despre materiile din timpul orelor, ci despre felul in care sunt predate, cine sunt adevaratii profesori si cum sunt remotivati elevii si studentii.
Aparitia gadgeturilor, internetul de mare viteza si implicarea retelelor sociale in viata noastra au redefinit felul in care ne comportam, vorbim, ne informam si invatam zi de zi. Avem telefoane, PC-uri, tablete, mp3-playere si Smart TV-uri, invatam zi de zi sa le folosim, le exploatam in scopul de a deveni mai rapizi. Tehnologia deja nu inseamna "cool", ci e o scoala care ne obliga sa ne adaptam si sa intelegem. Putem sa-i zicem "TechSchool"? :) De ce nu.

Odata cu criza, in vestul Europei si in SUA Universitatile on-line au devenit extrem de populare in randul studentilor si asta pentru ca tehnologia, desi costisitoare initial, inseamna cu timpul accesul la mult mai multe facilitati, la un cost redus.

Imaginati-va cum puteti sa va dati examenele de acasa, supravegheati de o camera video, fara profesori, pe scaunul vostru preferat, in cea mai calma atmosfera posibila. Acest lucru a devenit deja un obicei pentru multi studenti.

Lumea universitatilor din SUA si vestul Europei aduna in acest moment datorii din partea studentilor de peste o mie de miliarde de euro. Taxele extrem de mari nu sunt totul. Vorbim despre cheltuielile pentru mutarea in zona universitatilor, chiria si costul celorlalte facilitati - toate acestea au facut ca pentru cativa tineri care doresc sa invete accesul la cel mai inalt nivel de educatie sa devina aproape imposibil de suportat financiar.

SCOALA INTERNETULUI

Profitul nu este singura tinta la care Universitatile viseaza, ci si posibilitatea de a deveni cat mai accesibile, iar noua tehnologie a deschis aceasta poarta.

In Marea Britanie, Open University a incercat pentru prima data ideea de scoala la distanta. Si tot aceasta Universitate s-a lovit si de primele probleme legate de cursuri si examene organizate pe internet.

"Este o problema comuna. Cum poti verifica daca pe partea cealalta a calculatorului este chiar persoana care ar trebui sa dea si examenul?", spune Peter Taylor, directorul universitatii.

Universitatea isi lasa studentii sa participe la cursuri de oriunde, singura conditie e sa aiba un calculator conectat la internet. Astfel, siguranta si eliminarea fraudelor din acest proces au devenit doua aspecte prioritare.
"Incercam sa vedem cum ii putem supraveghea in timpul examenelor, in timp ce vor fi testati de acasa. Computerul lor ar trebui blocat in asa fel incat sa nu aiba acces la alte materiale si va trebui dotat cu un webcam."

"Pana in prezent nu exista insa un sistem in care sa am incredere deplina, dar sunt sigur ca in viitorul apropiat aceste probleme vor fi rezolvate", spune profesorul Peter Taylor.

Identificarea utilizatorului devine prioritara astazi pentru universitatile care permit studentilor sa-si dea examenele de diploma de acasa.

"Sunt feluri diferite de a identifica o persoana. Ne-am gandit, spre exemplu, sa ii punem pe fiecare in parte sa scrie o anumita fraza atunci cand se logheaza. Fiecare va scrie intr-un ritm al sau pe care il vom cunoaste, in felul acesta reusind sa fabricam practic o semnatura.", spune acelasi profesor, care crede totusi ca in urmatorii 5 ani o tehnologie speciala va inlocui aceasta idee. Poate cea a recunoasterii irisului fiecarui student.

"Sa fim seriosi. Nu poti supraveghea cum trebuie o sala uriasa plina cu studenti", isi mai sustine acesta ideea ca testele pe internet ar putea deveni mai sigure decat cele din salile de examen.

UN EXAMEN PE NET, 175 DE TARI, O SINGURA RETEA COMUNAPentru a trece la acest sistem fara a se lovi de brese, Harvard si Institutul de Tehnologie din Massachusetts au inventat edX, un portal de cursuri on-line, dotat cu sistem de securitate Pearson Vue, extins pana acum in 175 de tari si specializat in securizarea examenelor date on-line.

"Este un pas foarte important pentru noi. Pana acum, cursurile pe internet nu ofereau siguranta ca nu se poate trisa", spune Anant Aragwal, presedintele edX.

Iar certitudinea ca ti-ai obtinut diploma corect, fara a incalca regulile este foarte importanta, mai ales cand vrei sa te angajezi undeva. Ce ai absolvit conteaza, dar mai mult e important si felul cum ai facut-o. Asta cel putin, in strainatate. "Educatia online creste si va cuceri piata", mai spune acesta.

Si, intr-adevar, lectura on-line, cursurile prin camera web si testele prin softuri securizate par mai apropiate de studentii dependenti de tablete si smartphone-uri de ultima generatie decat o fac cartile vechi, prafuite si grele.

COURSERA: SCOALA VIRTUALA INVENTATA DE SILICON VALLEY
Intr-o afacere atat de mare, era imposibil care cel mai mare jucator de pe piata IT sa nu fie implicat. Mai multi investitori din Silicon Valley au dezvoltat alaturi de Universitatea Stanford una dintre cele mai atractive scoli on-line ale momentului: Coursera, un program la care participa si alte 30 de universitati din toata lumea, scrie BBC.

In primul an, Coursera avea deja 1.6 milioane de studenti inscrisi. Cand Universitatea din Londra a anuntat ca va participa la acest proiect, in primele 24 de ore peste 9000 de studenti si-au depus deja dosarele.

Participarea profesorilor de top din Universitatile lumii conteaza enorm pentru studenti. Daca Universitatile vor siguranta ca cei din fata calculatoarelor nu triseaza, si studentii cauta siguranta ca cei care le noteaza activitatea de zi cu zi sunt cu adevarat profesionisti. Este un sistem tehnologic in spatele caruia se afla totusi un factor uman, indispensabil in educatie, indiferent cand de avansata a devenit ea astazi.

"Trebuie sa fie o minte umana undeva acolo in spate. Deciziile despre calitatea lucrarilor trebuie sa fie luate de catre profesori universitari", spune profesorul Taylor de la Open University.

"Credibilitatea de ambele parti este extrem de necesara, pe masura ce numarul studentilor si universitatilor on-line vor creste", spune si Martin Bean, de la Open University.

Sursa  : http://www.yoda.ro