marți, 30 octombrie 2012

Canabinoizii ar putea fi utilizaţi ca tratament împotriva îmbătrânirii creierului


Un medicament similar cu ingredientul activ din marijuana ar putea preveni, sau chiar vindeca, îmbătrânirea creierului, ajutând la combaterea bolii Alzheimer şi a altor boli degenerative.
Noi cercetări relevă că activarea sistemului canabinoid, din creier, ar putea declanşa un fel de antioxidant care înlătură celulele deteriorate şi îmbunătăţeşte eficienţa mitocondriilor, a surselor de energie ce alimentează celulele. Cu alte cuvinte, activarea acestui sistem ajută la o mai bună funcţionare a creierului. 
Studii anterioare au observat o legătură între canabinoizi şi creşterea nivelului de factor neurotrofic derivat din creier (BDNF), o substanţă care protejează celulele creierului şi promovează creşterea celulelor noi, lucru care ar putea încetini declinul funcţiilor cognitive. 
De asemenea, activarea acestor receptori poate reduce inflamarea creierului, în moduri diferite, fenomen ce poate suprima unele dintre procesele responsabile cu declanşarea bolilor degenerative precum Alzheimerul. 
„Activitatea sistemului canabinoid este neuroprotectivă iar intensificarea ei ar putea reprezenta o strategie pentru încetinirea procesului de îmbătrânire cerebrală”, a declarat omul de ştiinţă Andras Bilkei-Gorzo. 
Alte studii au arătat că şoarecii modificaţi genetic pentru a nu avea receptorii canabinoizi au o memorie mai bună în tinereţe, dar suferă de  un declin cognitiv rapid odată cu înaintarea în vârstă, confruntându-se cu inflamarea hipocampului. Profesorul Daniele Piomelli, de la Universitatea din California, susţine că studiul demonstrează clar că, la un moment dat, de-a lungul perioadei de îmbătrânire, activitatea canabinoidă ajută la menţinerea unei funcţii cognitive normale. 
„De 25 de ani încerc să găsesc un medicament care ră reducă inflamaţiile cerebrale şi care să redea funcţiile cognitive şobolanilor. Canabinoizii sunt singurele medicamente care au dat rezultate în acest caz. Cred că percepţia asupra acestui medicament se schimbă şi spre ca, în viitor, oamenii să nu se mai teamă teamă atât de mult de el”, a declarat Gary Wenk, profesor de la Universitatea din Ohio. 
Având în vedere că boala Alzheimer afectează deja unul din opt oameni cu vârste peste 65 de ani, şi aproape jumătate dintre cei peste 85 de ani, activarea sistemului canabinoid ar fi o schimbare bine venită. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu