marți, 30 octombrie 2012

Samsung Galaxy S III Mini - mai mic, mai slab, prea scump


Terminalul Galaxy S III este unul dintre succesele incontestabile ale industriei de terminale mobile din acest an, Samsung anunţând acum două luni vânzarea a 20 de milioane de unităţi şi cine poate şti câte au mai fost vândute de atunci. Ca orice companiei care prinde un moment favorabil, Samsung profită de succesul puternicului terminal pentru a lansa o versiune redusă, ceva mai ergonomică şi ceva mai ieftină. Cât de mult le-a reuşit, vom vedea acum.

Construcţie şi ergonomie

La o primă vedere, noul Galaxy S III Mini este o copie aproape fidelă a celebrului frate mai mare, dar care a fost redimensionată pentru un ecran de 4". Sigur, există unele mici diferenţe, cum ar fi forma puţin diferită a unicului buton hardware, raza diferită a curburii capetelor verticale, poziţia camerei frontale sau aşezarea difuzorului, camerei şi LED-ului pe capacul posterior, dar acestea sunt foarte discrete.
Toate elementele noii linii de design lansate de Samsung odată cu Galaxy S III sunt prezente, aici incluzându-se profilul curbat argintat, rama frontală de culoare albă, grila subţire a difuzorului care oferă un singur şir de perforaţii, poziţia şi forma butoanelor laterale şi capacul posterior, fabricat din plastic flexibil acoperit cu o peliculă ceramică lucioasă.


Samsung a păstrat şi poziţionarea butoanelor, Power/Lock fiind amplasat în partea dreaptă, poziţie mai bună pentru cei cu mâini mici, iar butoanele pentru controlul volumului fiind aşezate în partea stângă. Unicul buton hardware este însoţit de doua butoane touch cu iluminare, care se confunda cu materialul carcasei atunci când sunt stinse. La o inspecţie mai atentă se observă şi alte diferenţe negative, Galaxy S III Mini pierzând al doilea microfon, folosit pentru noise cancellation, iar senzorul de luminozitate, deşi are o perforaţie pe masca frontală, nu se regăseşte în funcţiile software.

Adresându-se persoanelor pentru care un ecran de 4,8" este prea mult, Galaxy S III Mini a coborât la dimensiuni mult mai rezonabile, partea frontală având acum doar 121.6 x 63 milimetri, carcasa acestuia fiind însă ceva mai groasă - 9,9 milimetri, faţă de cei 8,6 milimetri ai modelului original. La fel ca predecesorul său, acesta oferă o ergonomie excelentă, curbele părţii inferioare şi laterale din dreapta asigurând o priză foarte bună în mână, iar aderenţa capacului posterior din plastic făcându-l mai greu de scăpat din mână. Dimensiunile nu sunt însă ieşite din comun, terminalul având aproximativ aceiaşi parametri cu rivalii Sony Xperia U sau Galaxy S Advanced.


Ceea ce i s-a reproşat primei versiuni i se poate reproşa însă şi modelului de faţă. Dacă partea frontală este acoperită integral de folia de sticlă pentru protecţie, din păcate fabricată dintr-un material necunoscut şi nu din celebrul Gorilla Glass, rama laterală foloseşte acelaşi material plastic modest de culoare gri iar capacul posterior este la fel de flexibil şi exagerat de subţire. Din fericire, la fel ca în cazul Galaxy S III, acesta se lipeşte bine de carcasa de rezistenţă internă şi nu flexează sau nu sună neplăcut a gol.

Specificaţii

Ecran: 4", S-AMOLED, 800 x 480 pixeli
Sistem de operare: Android 4.1
Chipset: STE NovaThor U8420
Procesor: 1 GHz, dual core, Cortex-A9
GPU: Mali 400MP single core
RAM: 1GB
Memorie: 8/16GB (4GB rezervaţi)
Card: MicroSD
3G: HSDPA 900 / 1900 / 2100
WiFi: 802.11 a/b/g/n
Bluetooth: 4.0
GPS: Da, GLONASS
USB: microUSB 2.0
Cameră foto: 5 MP, autofocus, LED, filmare 720p
Cameră frontală: VGA
Baterie: 1.500 mAh
Dimensiuni: 121.6 x 63 x 9.9 mm
Greutate: 111,5 grame
Altele: NFC, Mini SIM

Ecran, hardware, dotări şi autonomie

Dacă, din punct de vedere al construcţiei şi ergonomiei, noul terminal Samsung este ceea ce ne-am fi dorit, alegerea făcută de Samsung pentru componentele interne nu mai este atât de fastă.
Primul aspect vizat este ecranul de 4" care, bazat pe un panou Super AMOLED, este departe de panoul HD Super AMOLED folosit de modelul de bază. Acesta oferă, într-adevăr, un nivel de negru şi contrast excelente, unghiuri foarte bune şi o luminozitate mare pentru un panou AMOLED, vizibil superioară celei oferite de Galaxy S III, însă rezoluţia aleasă este de numai 800 x 480 pixeli, densitatea de 233 ppi fiind doar mulţumitoare. În plus, vizibilitatea în lumina solară este mediocră, chiar cu luminozitatea împinsă la nivelul maxim. Din fericire, artefactele tipice PenTile, cum ar fi înceţoşarea conturilor fonturilor sau banding-ul, sunt destul de greu de observat, însă nu putem remarca faptul că avem în faţă o tehnologie din 2010.

Alegerea pentru platforma hardware este şi mai dezamăgitoare, deoarece soluţia ST-Ericsson NovaThor U8420 este o versiune uşor modificată a cunoscutului U8500, un produs dual-core ieftin care include un procesor ARM Cortex A9 tactat la 1GHz şi un procesor grafic ARM Mali-400 în versiune single core. Deja cunoscută de la modele Sony Xperia P sau Samsung Galaxy S Advanced, această soluţie are performanţe decente pentru rularea sistemului de operare şi a aplicaţiilor, fiind însă improprie pentru jocurile cât de cât solicitante.
Cel mai deranjant aspect este însă faptul că produsele similare amintite sunt vândute la un preţ vizibil mai mic, în jur de 1300 de lei faţă de cei 1750 ceruţi de Samsung, ceea ce ne face să ne întrebăm dacă un design nou şi o actualizare software merită această diferenţă.
Restul configuraţiei hardware include o memorie RAM cu o capacitate de 1GB, stocare internă de 8 sau 16GB din care 4 sunt rezervaţi de sistemul de operare, slot MicroSDHC, adaptor wireless dual-band 802.11 a/b/g/n şi un modul Bluetooth 4.0.

Fabricate într-o tehnologie pe 45nm, chipurile actuale NovaThor nu sunt campioni ai eficienţei energetice, cum deja ştiam de la Xperia U sau Xperia Go, iar noul Galaxy S III Mini nu face excepţie. Într-un regim combinat de utilizare modestă a conexiunii 3G timp de 4 ore, a celei wireless timp de 5 ore, captura ocazională foto/video, 30 de minute de convorbiri şi rularea de aplicaţii cu push precum Twitter, Facebook, Gmail şi Last.fm, terminalul Samsung a depăşit uşor bariera celor 24 de ore, dar un regim mai ceva mai intens îl va secătui în mai puţin de o zi.

Camera foto/video, redare media, GPS

Camera foto a suferit o reducere de specificaţii, aceasta oferind un senzor de 5MP şi posibilitatea de înregistrare doar la rezoluţia 720p. Aplicaţia pentru controlul ei este bună, interfaţa oferind particularizarea scurtăturilor şi o focalizare rapidă. Funcţiile oferite acoperă reglajele clasice de ajustare a focalizării, metering-ului, balansului de alb sau a compensării expunerii, oferind şi mod de captură în rafală, însă ca funcţie opţională şi nu implicită, detecţia zâmbetelor şi mod panoramic.
Pentru un senzor de 5MP cu o optică cu nimic ieşită din comun, imaginile capturate cu Galaxy S III Mini au un nivel bun de calitate. Deşi camera mai dă uneori mici rateuri cu contrastul sau expunerea, se remarcă nivelul de zgomot tolerabil, culorile calde şi nivelul mulţumitor de detalii.
Captura video 720p oferă şi ea rezultate similare, evident, cu penalizarea implicită a detaliilor din cauza rezoluţie inferioare, fişierul rezultat fiind un H.264 în container MP4 care foloseşte un bitrate solid de 12,5Mbps. Fluenţa nu este însă mereu grozavă, ajustările de expunere bruşte scăzând numărul de cadre pe secundă la 15. Există şi posibilitatea capturii foto în timpul înregistrării, dar imaginile sunt limitate la rezoluţia video: 1280 x 720 pixeli.
Samsung Galaxy S III a fost un terminal foarte bun pentru cei care apreciază muzica "de buzunar", iar versiunea Mini se ridică la acelaşi nivel. Sunetul este curat, dinamica este bună, răspunsul în frecvenţă este suficient de bine echilibrat iar nivelul distorsiunilor este mic. Ca o bonificaţie, nivelul volumului este foarte ridicat, de fapt unul dintre cele mai ridicate întâlnite un terminal mobil. Aplicaţia oferă integrare DLNA, organizare media, mai multe profiluri pentru egalizator, cu tot cu setări manuale, şi o serie de rutine de post-procesare care oferă spaţializare, reverb şi bass boost.
Player-ul video din TouchWiz a rămas neschimbat, oferind suport pentru containere MKV sau AVI şi formatele XviD şi H.264, pentru subtitrări SRT, SUB sau IDX/SUB, inclusiv cu caractere româneşti, şi pentru procesarea SoundAlive folosită de player-ul audio. Printre opţiunile utile se mai numără redarea automată a fişierelor dintr-un director, Pan and Scan, controlul luminozităţii şi, bineînţeles, faimoasa redare într-o fereastră overlay a conţinutului video. Din păcate, aplicaţia este lipsită de suport pentru formatele AC3 sau DTS şi păstrează bugul redării cu pierderi de cadre pentru unele fişiere XviD.

Software

Din punct de vedere software, Galaxy S III Mini este o replică fidelă a fratelui mai mare, având însăavantajul rulării Jelly Bean de la bun început. Îmbunătăţirile de aspect şi viteză pe care le-am văzut deja în TouchWiz 5 sunt completate acum de Project Butter, micul terminal Samsung fiind extrem de rapid.
Printre noutăţi, prezente de altfel şi în actualizarea la Android 4.1 pentru Galaxy S III, se numără Easy Mode, un mod alternativ de prezentare pentru Home Screen care oferă pictograme mari pentru cele mai des apelate setări sau aplicaţii, şi Blocking Mode, care permite blocarea apelurilor şi notificărilor între anumite ore, cu sau fără setarea unor excepţii.
Noul Easy Mode din TouchWiz 5.0Noul Easy Mode din TouchWiz 5.0

Concluzie

Trăgând linia finală, noul Samsung Galaxy S III Mini este un terminal atractiv care oferă un design deosebit, o interfaţă software bună, bogată şi fluidă, captură foto/video care va satisface cei mai mulţi utilizatori şi o redare media bogată, toate împachetate într-o carcasă cu dimensiuni ceva mai rezonabile.
Producătorul a făcut însă o serie de compromisuri, cum ar fi alegerea platformei hardware sau a rezoluţiei ecranului, preţul cerut devenind astfel cam mare, ceea ce face ca totul să pară o încercare stângace de a mulge un nume celebru. Cu un procesor Exynos 4210 şi un ecran S-AMOLED Plus cu rezoluţie qHD, preţul ar fi părut justificat, însă în condiţiile date, aşteptăm o ieftinire care să facă terminalul cu adevărat atractiv.
Părţi pozitiveplus
  • +Design plăcut
  • +Performanţă software bună
  • +Redare audio/video
  • +GPS rapid
  • +Ecran bun
Părţi negativeminus
  • Platformă hardware şi rezoluţie ecran
  • Preţ prea mare
  • Autonomie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu