luni, 29 octombrie 2012

Cum resimte organismul trecerea la ora de iarnă


Din această seară România trece la ora de iarnă. Astfel, ora 4 va deveni ora 3. Pentru mulţi dintre noi faptul că vor dormi mai mult reprezintă un motiv de bucurie, dar medicii spun că schimbarea orei este resimţită în mod negativ de organism.
Specialiştii avertizează că în perioada următoare există riscul ca o parte dintre noi să se simtă mai obosiţi decât în mod normal, deoarece trecerea la ora de iarnă ne dereglează ceasul biologic.
Riscul apariţiei insomniilor, a tulburărilor de somn, a stărilor de anxietate este destul de ridicat în această perioadă. În plus, în această perioadă ne putem confrunta cu o scăderea a capacităţii de concentrare şi chiar a randamentului.
În plus, organismul nostru va resimţi şi faptul că începând de mâine se va întuneca mai devreme cu o oră. Astfel că în această perioadă numărul persoanelor depresive va creşte.
Vestea bună este că toate aceste simptome vor trece în maxim două săptămâni, perioadă în care organismul se va obişnui cu noul program.
Pentru a ţine la distanţă efectele negative ales schimbării fusului orar, medicii recomandă să ne respectăm programul de somn. Astfel, dacă obişnuiaţi să vă culcaţi la ora 23, faceţi acelaşi lucru şi pe noul program, chiar dacă organismul este obişnuit să stea treaz până la ora 24, după noul program. În cazul în care nu putem dormi este indicat să bem un pahar de lapte cald, deoarece acesta este un somnifer natural.
În plus, renunţarea la sedentarism ne va ajuta să ne acomodăm mai repede cu noul program. Astfel, 30 de minute de mers prin parc poate reprezenta o variantă la îndemâna fiecăruia.
Abuzaţi de fructele şi legumele de sezon. Medicii spun că acestea sunt o sursă inepuizabilă de vitamine, minerale şi antioxidanţi, nutrienţi care ajută organismul să facă faţă în astfel de situaţii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu