marți, 11 decembrie 2012

Leopardul marmorat de Sunda a fost filmat pentru prima dată (VIDEO)


Una dintre cele mai rare feline din lume, leopardul marmorat de Sunda, a fost filmat pentru prima dată de aproape.

Un biolog care îşi petrecea vacanţa în Malaezia a reuşit să surprindă imagini unice cu o femelă leopard ce se odihnea în pădure. Până acum, singurele imagini filmate cu acest prădător fuseseră obţinute în 2010 de la mare distanţă.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că leopardul marmorat de Sunda este o specie distinctă abia în 2007.
Experţii afirmă că filmarea realizată de biolog este extraordinară, fiind singurele imagini ce surprind această felină de la o distanţă mică.
Leoparzii marmoraţi sunt cele mai mici feline din categoria aşa-numitelor „feline mari” ce trăiesc în sud-estul Asiei. Deşi poartă numele de „leoparzi”, nu sunt cu adevărat leoparzi, fiind o rudă mai îndepărtată de leoparzi decât sunt aceştia de lei şi de tigri. Timp îndelungat, experţii credeau că există o singură specie de leopard marmorat.
În 2007, Andreas Wilting de la Institutul Leibniz din Berlin şi colegii săi au descoperit că există, de fapt, două specii distincte. Leopardul marmorat din Asia continentală şi Taiwan a păstrat numele tradiţional al speciei, Neofelis nebulosa, iar leopardul marmorat de Sunda, care trăieşte pe insulele Borneo şi Sumatra, a primit numele de Neofelis diardi.
Ambele specii sunt greu de zărit, însă leopardul marmorat de Sunda a fost arareori observat de oameni sau fotografiat.
În 2010, Wilting şi colegii săi au obţinut pentru prima dată imagini cu această felină, atunci când au întâlnit leopardul marmorat de Sunda întâmplător, când se plimbau într-o noapte pe o şosea.
Acum, Dr. Jyrki Hokkanen a obţinut o filmare mult mai detaliată cu această felină misterioasă. Pe 2 august în cursul acestui an, biologul finlandez se afla în vacanţă la Valea Danum din Insula Borneo (Malaezia), explorând pădurea din zonă alături de soţia sa şi de un ghid.
„La un moment dat, am văzut o pereche neobişnuit de mare de ochi la vreo 10 metri în faţa noastră”, a povestit Dr. Hokkanen pentru BBC. „Ochii se uitau la noi şi nu se mişcau, iar faţa abia se zărea în lumina lanternei”, a mai povestit biologul.
Dr. Hokkanen a început să filmeze animalul, care apoi a dispărut. „Ştiam că era vorba de o felină. Nu putea fi nimic altceva decât leopardul marmorat de Sunda”, a relatat biologul.
Cei trei temerari au continuat să meargă pe poteca pe care se aflau, încercând să găsească din nou animalul. „Deodată, am văzut un ochi în partea dreaptă, aproape de sol. Nu mă aşteptam la asta, deoarece felina dispăruse înspre stânga. Cu ajutorul camerei am văzut un leopard care se ridica de pe sol, unde se ascunsese, şi se uita la noi”, a mai spus Hokkanen.
Analizând filmarea, experţii au concluzionat că este vorba despre o femelă tânără, în vârstă de aproximativ 18 luni.
„Leopardul marmorat ne-a tolerat prezenţa, iar în anumite momente părea amuzată de lumina pâlpâitoare a torţelor, la fel ca o pisică”, a mai povestit biologul. „De câteva ori şi-a lins nasul, probabil pentru a-şi umezi nările, şi a mirosit aerul. La un moment dat a căscat şi i-am văzut caninii, cei mai lungi canini ai vreunei feline în raport cu dimensiunile sale”, a adăugat specialistul.
Viitorul leopardului marmorat de Sunda este incert, deoarece habitatul său este distrus într-un ritm mai alert decât oriunde altundeva în lume. Pădurile de pe insulele Borneo şi Sumatra continuă să fie defrişate, motiv pentru care specia Neofelis diardi este considerată ameninţată cu dispariţia.
Iată filmarea realizată de biologul Jyrki Hokkanen:

Sursa : http://www.descopera.ro

Video Game Awards 2012 – Toate Trailerele


Multi se uita la Video Game Awards doar pentru a vedea ce jocuri au reusit sa iasa invingatoare in diversele categorii. Trailerele in premiera sunt insa un motiv foarte bun pentru restul gamerilor, care nu sunt interesati de eveniment in sine.
Video Game Awards 2012 The Phantom Pain
Anul acesta am primit foarte putine anunturi de jocuri noi la Video Game Awards, insa acest lucru nu inseamna ca a fost un an dezamagitor in ceea ce priveste impactul noilor trailere. Probabil cel mai de succes material video care a debutat in cadrul acestui show a fost The Phantom Pain, care desi pare a fi un thriller, este foarte posibil sa fie doar un nou trailer pentru un joc Metal Gear Solid. Dark Souls II a fost de asemenea o surpriza placuta, fiind singurul joc nou dezvaluit in cadrul VGA 2012.
Tomb Raider, Gears of War: Judgement, The Last of Us, Castlevania: Lords of Shadow 2, Halo 4 Spartan Ops, DLC-ul Assassin’s Creed III si South Park: The Stick of Truth au fost celelalte jocuri care au primit trailere, toate fiind anuntate de foarte multa vreme. Mai jos am atasat toate trailerele din cadrul Video Game Awards 2012. Care dintre acestea va starneste cel mai mult curiozitatea?

Sursa : http://playtech.ro

Casa care îşi schimbă forma în funcţie de vreme (FOTO, VIDEO)


O incredibilă casă „pliantă” se metamorfozează, putând adopta 8 configuraţii diferite, pentru a se adapta la diferite condiţii meteorologice şi chiar astronomice.

Există case special proiectate pentru clima rece, construite astfel încât să păstreze căldura, şi există case anume gândite pentru climatul cald, astfel încât să fie răcoroase chiar pe vreme caniculară. 
Până acum, însă, a combina cele două concepte într-o construcţie care să se adapteze la condiţii schimbătoare de vreme s-a dovedit dificil.
Cea mai recentă reuşită în domeniu aparţine arhitecţilor britanici David Grunberg şi Daniel Woolfson, care au înfiinţat firma D*Haus pentru a promova conceptul.
Proiectul se bazează pe lucrările unui matematician englez de la începutul secolului XX, Henry Dudeney, care a explorat universul puzzle-urilor geometrice şi a inventat, printre altele, în 1903, un mod de a tăia un triunghi echilateral în patru secţiuni ce puteau fi apoi îmbinate pentru a forma un pătrat  (o problemă rămasă în istoria matematicii  sub numele de Haberdasher's Puzzle).
Arhitecţii firmei D*Haus au văzut în această curiozitate matematică un model ce putea fi adaptat pentru proiectarea unor case adaptabile unor climate extreme şi şi-au propus să realizeze o revoluţie în arhitectură şi design, transferând modelul puzzle-ului din planul conceptual în cel fizic.
Aşa luat naştere proiectul casei D*Dynamic, ale cărei secţiuni - două dormitoare, un living şi o baie - se mişcă pe şine, schimbând permanent configuraţia clădirii: zidurile exterioare pot deveni pereţi interiori, pereţii de sticlă din interior devin faţade vitrate, uşile se pot transforma în ferestre etc. Chiar şi întreaga clădire se poate roti după soare, generând în acelaşi timp energie cu ajutorul panourilor solare.
Flexibilitatea construcţiei permite adaptarea configuraţiei în funcţie de anotimp şi de momentul din zi: de exemplu, un dormitor poate fi aşezat cu ferestrele către est pentru ca ocupanţii să poată  vedea răsăritul, iar apoi casa se poate roti pe parcursul zilei, astfel încât oamenii care locuiesc în ea să poată profita permanent de lumina soarelui, iarna, sau de umbră, vara.

Sursa : http://www.descopera.ro

Pentru prima dată putem vedea cum arăta omul hobbit


Un antropolog australian a folosit tehnici de reconstrucţie facială pentru a arăta, în premieră, înfăţişarea misteriosului „hobbit” din Flores, Indonezia.

Homo floresiensis, aşa cum a fost botezat oficial acest specimen, a născut multe controverse atunci când a fost descoperit în 2003. Unii cercetători argumentau că ar fi vorba de o specie primitivă, în timp ce alţii sugerau că ar putea fi un individ aparţinând unei specii deja descoperite, dar care a fost născut cu unele mutaţii. 
Acum, antropologul Susan Hayes, de la Universitatea din Noul Wales de Sud a creat o „aproximare facială” a hobbitului, folosind rămăşiţele descoperite ale unie femele. 
Homo floresiensis a fost un hominid de statură mică, cu un creier mic, dar cu dinţi şi picioare relativ mari pentru înălţimea lor. 
Proiectul „a durat mai mult decât am anticipat şi mi-a cauzat multe dureri de cap, dar acum sunt mulţumită şi cu dezvoltarea metodologică şi cu rezultatele finale. Ea nu poate fi numită frumoasă, dar cu siguranţă este diferită”, a declarat Hayes. 

Sursa : http://www.descopera.ro

Un nou succes în medicină: experţii au vindecat leucemia utilizând virusul HIV


Folosind o formă dezactivată a virusului HIV, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Pennsylvania au creat un tratament prin care pot vindeca mai multe tipuri de cancer care nu au putut fi distruse de alte soluţii convenţionale.

Tratamentul foloseşte o formă dezactivată a virusului care cauzează SIDA, pentru a reprograma sistemul imunitar astfel încât acesta să distrugă celulele canceroase. 
Emma Whitehead, o fetiţă diagnosticată cu o form de leucemie ce nu a putut fi învinsă de două tratamente cu chimioterapie, a fost printre puţinii pacienţi care au testat noua abordare. Tratamentul cu virusul dezactivat a fost dur şi aproape că a omorât-o. Din fericire, însă, fetiţa a supravieţuit, dar nu acelaşi lucru se poate spune şi despre forma de cancer de care suferea. Mai mult, acum, la 7 luni de la tratament, ea este încă în remisie. 
În 2010, la vârsta de 5 ani, Emma a fost diagnosticată cu leucemie limfoblastoză acuta. Acum, ea se numără printre pacienţi (puţini la număr) care au urmat tratamentul dezvoltat de cei de la Universitatea din Pennsylvania. 
Creatorii tehnicii speră ca noul tratament să înlocuiască, în cele din urmă, transplantul de măduva osoasă, o procedură mult mai dificilă, riscantă şi costisitoare, care acum reprezintă ultima speranţă pentru tratarea leucemiei şi a bolilor de acest gen. 
Pe lângă Emma au mai existat 3 adulţi care sufereau de leucemie acută şi care acum se află şi ei în remisie. Dintre aceştia, doi se simt bine chiar şi la 2 ani după tratament. Alţi patru pacienţi trataţi la Universitatea Pennsylvania se simt mai bine, dar nu au avut o remisie totală, iar un altul a fost tratat de curând şi încă nu a fost evaluat. 
Pe de altă parte, starea unui alt copil s-a îmbunătăţit pentru ca apoi boala să recidiveze, în timp ce la alţi doi adulţi tratamentul nu a avut niciun efect. 
Pentru a crea tratamentul, doctorii înlătură milioane de celule T (un tip de globule albe) şi inserează noi gene în ele determinându-le să le distrugă pe cele canceroase. Tehnica implică o formă dezactivată a HIV care s-a dovedit a fi foarte bună pentru transportarea materialului genetic în celulele T. Noile gene programează celulele T să atace celulele B, o parte normală a sistemului imunitar care suferă transformări maligne în decursul leucemiei. 
Ulterior, celulele T modificate sunt reintroduse în venele pacienţilor, unde, dacă totul merge conform planului, ele se înmulţesc şi încep să distrugă ţesutul canceros. 
Un semn că tratamentul funcţionează este starea pacientului care pare să se înrăutăţească, acesta prezentând febră şi frisoane. 
Cercetarea încă se află în stadiu incipient, iar oamenii de ştiinţă nu ştiu motivul pentru care tratamentul funcţionează doar în cazul unora dintre pacienţi. Ei bănuiesc că este vorba de un lot de celule T care să fi suferit un deficit. Cât despre copilul care a avut o perioadă scurtă de remisie, se pare că boala a revenit din cauză că nu toate celulele leucemice au avut markerul care a fost ţintit de celulele T. 
Pe de altă parte, oamenii de ştiinţă nu ştiu dacă corpul pacientului va avea nevoie pentru totdeauna de celule T modificate genetic. Aceste celule au şi un dezavantaj: ele nu distrug doar celulele B afectate de cancer, ci şi pe cele sănătoase, lucru care face ca pacienţii să devină vulnerabili la anumite infecţii. Aşa se face că Emma, de exemplu, are nevoie de tratamente regulate cu imunoglobuline. 

Sursa : http://www.descopera.ro

Japonezii au dezvăluit materialul din care vor fi realizate hainele producătoare de energie electrică


Hainele care ne vor „lumina” viaţa reprezintă cea mai nouă inovaţie japoneză. Cercetătorii din cadrul unui institut japonez de cercetare au dezvăluit un nou material textil ce este realizat din celule fotovoltaice, anunţând că această invenţie va permite oamenilor să captureze energia Soarelui fără să facă niciun efort.

Noul material este realizat din celule solare sferice, foarte subţiri, ce sunt cusute laolaltă. Celulele solare sferice prezintă avantajul că unghiul sursei de lumină nu este la fel de important ca în cazul celulelor solare plate, ceea ce duce la o creştere a cantităţii de energie obţinute. Fiecare celulă solară, ce are un diametru de 1,2 milimetri, produce 0,2 miliwaţi în timpul zilei, într-o zi senină. Această inovaţie ar putea permite oamenilor să-şi încarce telefoanele mobile şi alte aparate electronice folosind energia acumulată de proprii pantaloni.
Cercetătorii japonezi au recunoscut, însă, că tehnologia necesită îmbunătăţiri înainte să fie lansată pe piaţă.
„Mai avem de rezolvat câteva aspecte înainte de comercializarea acestui material, de exemplu realizarea stratului care înveleşte firele conductive. Totodată, trebuie să îmbunătăţim durabilitatea materialului”, a declarat un oficial din cadrul Centrului Industrial Tehnologic din prefectura Fukui.
„Cu toate acestea, am fost deja contactaţi de mai multe companii producătoare de electronice, de jaluzele şi alte persoane care s-au arătat interesate de invenţia noastră”, a adăugat oficialul. Pentru că materialul este subţire şi flexibil, oficialii se aşteaptă ca acesta să fie folosit şi pentru perdele, draperii şi alte bunuri comerciale.
Centrul Industrial Tehnologic din Fukui a conceput acest material în colaborare cu o companie producătoare de celule solare din Kyoto şi cu ajutorul altor companii private.
Energia solară este în atenţia unui număr tot mai mare de companii japoneze, pe măsură ce Ţara Soarelui Răsare doreşte să caute surse alternative de energie pentru a înlocui centralele nucleare, decizie luată în urma accidentului de la Fukushima.

Sursa : http://www.descopera.ro

Şapte planete din Calea Lactee ar putea găzdui forme de viaţă (VIDEO)


Şapte planete aflate în Calea Lactee, în afara sistemului nostru solar, ar putea găzdui viaţă. Acesta este anunţul făcut de cercetătorii care au lansat un proiect ambiţios, ce are ca scop catalogarea tuturor planetelor locuibile.

Proiectul HEC (The Habitable Exoplanets Catalog) a sărbătorit aniversarea unui an de la debut, cercetătorii anunţând că până acum proiectul a depăşit cele mai optimiste aşteptări.
„Ne-am fi aşteptat să adăugăm una sau maxim două planete în acest catalog în primul său an de existenţă”, a declarat Abel Mendez, coordonatorul acestui proiect şi totodată directorul Planetary Habitability Laboratory din cadrul Universităţii Puerto Rico. „Adăugarea altor cinci planete locuibile pe lângă cele două deja cunoscute a depăşit aşteptările tuturor”, a adăugat cercetătorul.
„Deoarece există multe comunicate de presă care anunţă descoperirea unor planete locuibile, acest lucru ar putea crea confuzie, astfel că am decis că ar fi o iniţiativă utilă să elaborăm un catalog ce poate fi consultat de toată lumea”, a explicat profesorul Mendez.
Expertul afirmă că îmbunătăţirea instrumentelor ştiinţifice şi a tehnicilor folosite pentru identificarea planetelor aflate în afara sistemului solar duce la accelerarea ritmului în care sunt descoperite aceste corpuri cereşti.
Până acum, cercetătorii au descoperit 80 de exoplanete cu dimensiuni similare cu cele ale Terrei, dar doar câteva dintre acestea se află la distanţa potrivită de steaua lor pentru a avea apă sub formă lichidă la suprafaţă.
Catalogul elaborat de cercetători foloseşte mai mulţi indici pentru a clasifica planetele. În total, 7 planete au fost incluse până acum în Catalogul Exoplanetelor Locuibile: Gliese 581d, HD 85512b, Kepler 22b, Gliese 667Cc, Gliese 581g, Gliese 163c, HD 40307g. Toate aceste exoplanete sunt „SuperPământuri”, având dimensiuni mult mai mari decât Terra, dar având potenţialul de a găzdui forme de viaţă. Până acum, oamenii de ştiinţă nu au descoperit o planetă similară Pământului din toate punctele de vedere.
Acestea sunt cele 7 planete care ar putea găzdui forme de viaţă:
Oamenii de ştiinţă au conceput o simulare a modului în care un om ar putea vedea apusul pe aceste „lumi locuibile”:
Lista extinsă a planetelor locuibile include şi planetele-candidat, a căror existenţă nu a fost confirmată definitiv:
Iată o scurtă prezentare în format video a celor 7 planete ce ar putea găzdui viaţă:

Sursa : http://www.descopera.ro

Ploaia de stele va fi vizibilă săptămâna aceasta şi din România


Săptămâna aceasta vom avea parte de un eveniment inedit: o ploaie de meteori Geminide.

Geminidele au primit numele de la constelaţia Gemeni, iar ele vor putea fi urmărite în timp ce fac un spectacol uimitor în noaptea de joi, 13 decembrie, când va avea loc maximul curentului de meteori. 
Geminidele alcătuiesc cele mai satisfăcătoare ploi de meteori tocmai pentru că ele sunt bogate atât în meteori lenţi şi strălucitori, cât şi în meteori puţin vizibili. Acestea ne apar în nunaţe gălbui, iar unele călătoresc pe rute divizate sau zimţate. 
Rata meteorilor se măreşte pe parcursul a două - trei zile şi scade brusc după ce atinge maximul. Totuşi, Geminidele târzii tind să fie extrem de strălucitoare, iar uneori aceşti hoinari întârziaţi pot fi văzuţi chiar şi la o săptămână după eveniment. 
Anul trecut, evenimentul a fost compromis de lumina foarte puternică a lunii. În schimb, anul acesta, Luna se va afla într-o fază nouă, ceea ce înseamnă că ea nu va fi vizibilă, lăsând cerul întunecat, o caracteristică necesară pentru observarea Genimidelor. 
În general, în funcţie de locaţie, constelaţia Gemeni apare deasupra orizontului în partea de est şi nord-est, iar unele dintre Geminide vor putea fi observate imediat după căderea întunericului. Cel mai bine ele vor putea fi văsute din afara oraşului şi după miezul nopţii. Totuşi în nopţile de iarnă, observarea meteorilor poate fi o treabă destul de friguroasă, motiv pentru care vă recomandăm să nu uitaţi acasă termosul cu ceai, cacao sau cafea. 

Sursa : http://www.descopera.ro

Oblivion - primul trailer pentru filmul SF cu Tom Cruise şi Morgan Freeman


Filmul Oblivion a primit doar o menţiune în lista de filme tari de acţiune din 2013. La momentul în care fost realizat topul nu existau prea multe detalii despre proiect. Ne face plăcere să vă prezentăm acum primul trailer oficial. El va face cu siguranţă deliciul fanilor filmelor SF. Ca un bonus,actorii principali sunt Tom Cruise şi Morgam Freeman, iar regizorul Joseph Kosinski a semnat cunoscutul titlu Tron: Legacy.
Primul trailer pentru filmul OblivionPrimul trailer pentru filmul Oblivion

Acţiunea se petrece într-un viitor apocaliptic, cu Pământul aproape distrus de o rasă de extratereştrii. Tom Cruise joacă rolul lui Jack Harper, un inginer care se ocupă cu repararea dronelor pe un Pământ ce pare pustiu. Extratereştrii nu se mai văd sau cel puţin nu sunt vizibili pentru oricine. În film vom fi încântaţi şi de participarea actriţei Olga Kurylenko. Vă lăsăm în compania trailer-ului pentru Oblivion. Filmul este aşteptat în cinematografe începând din 19 aprilie 2013. Vizionare plăcută.

Sursa : http://www.go4it.ro

Asistent cu comandă vocală pentru Google Chrome


Google Now, serviciul folosit pentru acces rapid la informaţii utile, cum sunt prognoza meteo sau date despre locaţiile interesante din apropriere, este pe cale să păşească în afara lumii tabletelor şi telefoane Android, devenind parte integrantă a web browserului Chrome.
Asistent cu comandă vocală pentru Google ChromeAsistent cu comandă vocală pentru Google Chrome

Google Now, perceput ca o versiune a lui Siri pentru Android, este totuşi ceva mai mult decât un program care permite iniţierea căutări rostind întrebările în faţa unui microfon. Pe ecran apar zone separate cu informaţii legate de căutările realizate în ultimul timp. Spre exemplu dacă utilizatorul cere frecvent să-i fie afişată prognoza meteo pe următoarele zile, pe ecran va fi alocată o zonă în care prognoza meteo poate fi citită fără a cere asta în mod expres. Cât despre varianta pentru Google Chrome, se pare că în ultima versiune a aplicaţiei au fost deja adăugate componente ce servesc drept fundaţie pentru acces la serviciile Google Now.
  Integrarea Google Now cu web browser ul Chrome deschide noi posibilităţi de a determina utilizatorii să acceseze diverse servicii online oferite de Google, primind în schimb informaţii utile.
Google Now, disponibil deja pentru tablete şi telefoane AndroidGoogle Now, disponibil deja pentru tablete şi telefoane Android

Google a confirmat existenţa unui proiect pentru integrarea serviciilor Google Now cu web browserul Chrome, dar fără a da mai multe detalii. În timp ce prezenţa acestui serviciu pe tabletele şi telefoanele cu sistem Android are menirea de a atrage adepţi pentru ecosistemul Google Android, versiunea pentru PC este menită să apropie utilizatorii Google Chrome  de cât mai multe din serviciile Google: Search, Google Maps, YouTube, Google Apps, Gmail, Google+. Toate aceste servicii produc bani pentru Google, iar includerea lor în activităţi ce au legătură cu folosirea de zi cu zi a web browserului Chrome nu poate fi decât benefică pentru companie.
Trebuie spus că Google include deja informaţii în stil Google Now pentru lista cu rezultate Google Search, în care sunt strecurate detalii cum ar fi datele de naştere pentru prietenii Google+, informaţii despre orarul de zbor al avioanelor sau desene adăugate mesajelor Gmail, cu condiţia ca utilizatorii să fi optat deja pentru acest sistem.

Sursa : http://www.go4it.ro

Huawei confirmă că va lansa un rival pentru Galaxy Note II


Atunci când Samsung a lansat Galaxy Note, mulţi au pufnit în râs, neîncrezători în succesul pe care-l va avea un terminal cu un ecran atât de mare. Cele 10 milioane de unităţi vândute, la care s-au adăugat şi cele 5 milioane de exemplare ale şi mai masivului Galaxy Note II, au demonstrat că există o piaţă suficient de mare pentru astfel de hibrizi iar cei care vor şi ei o felie din acest tort nu întârzie să apară.
Huawei a recunoscut public faptul că lucrează la un astfel de terminal, confirmând zvonurile care circulă de ceva vreme, afirmând totodată că acesta va fi şi mai accesibil decât modelul rival de la Samsung.
Yu Chengdong, vicepreşedintele companiei, nu a oferit mai multe detalii despre specificaţiile acestui model. Conform zvonurilor, acesta se va numi Ascend Mate, va oferi un ecran cu diagonală de 6,1” şi rezoluţie Full HD, un procesor quad-core tactat la 1,8GHz şi o memorie RAM cu o capacitate de 2GB.
Câte din aceste specificaţii se vor adeveri vom vedea, cel mai probabil, la CES 2013, în luna ianuarie, sau o lună mai târziu în cadrul Mobile World Congress. Producătorul chinez Huawei a demonstrat deja că vrea că poate concura cu liderii industriei, modelele precum Ascend P1 sau Ascend D1 Quad XLarătând potenţialul companiei, ceea ce ne face să aşteptăm cu interes acest model.

Sursa : http://www.go4it.ro

Google Zeitgeist 2012 - ce căutări online au făcut românii în acest an


Google a anunţat astăzi tradiţionalul clasament Zeitgeist, întocmit pe baza miliardelor de căutări efectuate de utilizatorii din România, care reliefează tendinţele şi domeniile de interes ale conaţionalilor noştri. În acest an, cele mai populare căutări arată interesul în creştere pentru divertisment, personalităţi, fotbal, dar şi curiozităţi legate de “cum se face?” sau “ce este?”
Cea mai mare creştere în căutări, comparativ cu anul 2011, a fost înregistrată de Creative Monkeyz, urmată de interesul în continuare crescut pentru rezultatele la bacalaureat. În topul căutărilor cu cel mai mare volum în 2012 s-au aflat jocurile şi programul TV.
La categoria de divertisment, podiumul este ocupat de Românii au talent, urmat de Vocea României, care au fost cele mai căutate emisiuni TV. În ceea ce priveşte sportul, duelul fotbalistic care a atras cea mai mare atenţie în România a fost meciul Steaua-Dinamo, urmat de România-Olanda. Pe baza căutărilor, filmul anului este considerat Ice Age 4, iar hitul anului aparţine Corinei, cu piesa A ta.
Mâncarea preferată a românilor, aşa cum reiese din căutări, este salamul de biscuiţi, dar şi ciorba de perişoare şi pizza. 
Listele complete, pe categorii de căutări din România, în anul 2012 sunt:

Top 10 căutări populare în 2012

 1. creative monkeyz
 2. rezultate bacalaureat
 3. mercador
 4. filme online
 5. 9gag
 6. kizi
 7. twoo
 8. euro 2012
 9. horoscop
 10. pariu cu viata

Top 10 persoane populare în 2012

 1. Whitney Houston
 2. Adrian Nastase
 3. Lucian Bute
 4. Cristian Gog
 5. Traian Basescu
 6. Sandra Izbasa
 7. Felix Baumgartner
 8. Michel Telo
 9. Catalina Ponor
 10. Adele

Top 10 melodii populare

 1. corina a ta
 2. vara nu dorm
 3. dalinda
 4. gangnam style
 5. mandinga zaleilah
 6. sore different
 7. balada boa
 8. broken angel
 9. minim doi
 10. delia dale

Top 10 cele mai căutate emisiuni TV

 1. romanii au talent
 2. vocea romaniei
 3. happy hour
 4. x factor
 5. in puii mei
 6. in gura presei
 7. acces direct
 8. csid
 9. burlacul
 10. urania horoscop

Top 10 căutări ce este...?

 1. ce este iubirea
 2. ce este ACTA
 3. ce este facebook
 4. ce este internetul
 5. ce este prietenia
 6. ce este fericirea
 7. ce este rubeola
 8. ce este taurina
 9. ce este epitetul
 10. ce este guta

Top 10 căutări cum se...?

 1. cum se sărută
 2. cum se face 
 3. cum se croşetează
 4. cum se votează
 5. cum se desenează
 6. cum se scrie
 7. cum se tencuieşte
 8. cum se tricotează 
 9. cum se tunde
 10. cum se machiază

Top 10 filme populare

 1. ice age 4
 2. john carter
 3. anonymous
 4. the avengers
 5. prometheus
 6. alba ca zapada si razboinicul vanator
 7. skyfall
 8. taken 2
 9. the expendables 2
 10. Sherlock Holmes 2

Top 10 dueluri fotbalistice populare

 1. steaua dinamo
 2. romania olanda
 3. dinamo barcelona
 4. steaua twente
 5. steaua cfr
 6. steaua rapid
 7. steaua molde
 8. barcelona real madrid
 9. steaua copenhaga
 10. romania turcia

Top 10 cei mai căutaţi termeni

 1. jocuri
 2. program tv
 3. horoscop
 4. vremea
 5. mersul trenurilor
 6. jocuri de gatit
 7. stiri
 8. filme noi
 9. muzica noua
 10. rezultate live

Top 10 cele mai căutate feluri de mâncare

 1. salam de biscuiti
 2. ciorba de perisoare
 3. pizza
 4. clatite
 5. tiramisu
 6. ciocolata de casa
 7. prajitura cu mere
 8. ciorba de burta
 9. chec
 10. papanasi

Sursa : http://www.go4it.ro

Facebook a decis sa treaca peste votul tau


In urma cu mai putin de o luna anuntam faptul ca Facebook supune la vot un nou set de reguli pentru utilizatori. Noile reguli s-au aprobat automat din lipsa de cvorum, exact ca la referendum.
Regulile Facebook 2012 - 2013
Printre noile update-uri introduse de Facebook in ultima perioada se numara si un nou set de termeni si conditii.
Facebook a decis arbitrar ca noii termeni de utilizare si noile reguli de functionare ale site-ului vor fi adoptate in cazul in care mai putin de 30% dintre utilizatorii site-ului se vor impotrivi. Avand in vedere ca vorbim de un miliard de utilizatori, ar fi fost destul de dificil ca un numar de 300 milioane sa stie de acest vot, sa intelega despre ce este vorba si sa voteze impotriva.
Facebook a avut de aceasta data doua intrebari importante pentru utilizatorii serviciului: Le pasa acestora de noi reguli si termeni pe care gigantul in socializare vrea sa le implementeze? Sunt de acord utilizatorii ca toate datele personale postate pe Facebook sa fie partajate intre toate serviciile companiei, de exemplu Instagram? Au votat 670.000 de persoane in total si 88% dintre ei au fost impotriva ideilor pe care le avea Facebook in minte. In concluzie, de acum inainte toate schimbarile pe care Facebook vrea sa le implementeze le va face la fel de arbitrar precum regula de 30% explicata mai sus. Un alt aspect asupra caruia s-a votat acum, este abilitatea oricarui utilizator de Facebook sa primeasca mesaje. Din acest moment veti putea primi mesaje de la oricine, nu veti mai putea respinge nici un mesaj. In cel mai rau caz veti putea aplica filtre pe mesajele primite, dar cam atat.
Ca o dovada a faptului ca utilizatorii nu vor sa voteze sau pur si simplu nu sunt informati, de acum inainte parerea lor nu va mai conta in ceea ce priveste serviciului de socializare Facebook.

Sursa : http://playtech.ro

After Earth - o altă perspectivă asupra Pământului, într-un viitor film SF


Vă aduceţi aminte de „I Am Legend”? Filmul îl avea pe Will Smith în rolul principal şi era un fel de „one man show” într-un viitor apocaliptic. Actorul vrea să repete experienţa, însă de data aceasta îl ia cu el pe fiul său, Jayden Smith. La 1.000 ani de la părăsirea Pământului de către oameni, o navă spaţială „naufragiază” pe Terra. La bord se află un general faimos şi fiul său.
Tatăl fiind rănit, fiul va trebui să se confrunte cu pericolele planetei, în căutarea modulului de salvare, pierdut în timpul prăbuşirii. După Oblivion, avem un al doilea titlu care ar fi putut să ajungă pe lista noastră de filme de acţiune din 2013. After Earth va fi lansat pe data de 7 iunie în Statele Unite. Primul trailer îl puteţi viziona mai jos.

Sursa :