marți, 11 decembrie 2012

Japonezii au dezvăluit materialul din care vor fi realizate hainele producătoare de energie electrică


Hainele care ne vor „lumina” viaţa reprezintă cea mai nouă inovaţie japoneză. Cercetătorii din cadrul unui institut japonez de cercetare au dezvăluit un nou material textil ce este realizat din celule fotovoltaice, anunţând că această invenţie va permite oamenilor să captureze energia Soarelui fără să facă niciun efort.

Noul material este realizat din celule solare sferice, foarte subţiri, ce sunt cusute laolaltă. Celulele solare sferice prezintă avantajul că unghiul sursei de lumină nu este la fel de important ca în cazul celulelor solare plate, ceea ce duce la o creştere a cantităţii de energie obţinute. Fiecare celulă solară, ce are un diametru de 1,2 milimetri, produce 0,2 miliwaţi în timpul zilei, într-o zi senină. Această inovaţie ar putea permite oamenilor să-şi încarce telefoanele mobile şi alte aparate electronice folosind energia acumulată de proprii pantaloni.
Cercetătorii japonezi au recunoscut, însă, că tehnologia necesită îmbunătăţiri înainte să fie lansată pe piaţă.
„Mai avem de rezolvat câteva aspecte înainte de comercializarea acestui material, de exemplu realizarea stratului care înveleşte firele conductive. Totodată, trebuie să îmbunătăţim durabilitatea materialului”, a declarat un oficial din cadrul Centrului Industrial Tehnologic din prefectura Fukui.
„Cu toate acestea, am fost deja contactaţi de mai multe companii producătoare de electronice, de jaluzele şi alte persoane care s-au arătat interesate de invenţia noastră”, a adăugat oficialul. Pentru că materialul este subţire şi flexibil, oficialii se aşteaptă ca acesta să fie folosit şi pentru perdele, draperii şi alte bunuri comerciale.
Centrul Industrial Tehnologic din Fukui a conceput acest material în colaborare cu o companie producătoare de celule solare din Kyoto şi cu ajutorul altor companii private.
Energia solară este în atenţia unui număr tot mai mare de companii japoneze, pe măsură ce Ţara Soarelui Răsare doreşte să caute surse alternative de energie pentru a înlocui centralele nucleare, decizie luată în urma accidentului de la Fukushima.

Sursa : http://www.descopera.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu