duminică, 9 septembrie 2012

Wikipedia a refuzat sa modifice un articol despre Philip Roth, dupa ce chiar el a semnalat o eroare




Scriitorul Philip Roth a criticat Wikipedia dupa ce administratorii site-ului au refuzat sa modifice un articol referitor la romanul sau "Pata umana" si l-au numit pe autor "o sursa necredibila" cand le-a semnalat eroarea.



Roth a incercat sa atentioneze Wikipedia referitor la informatiile despre romanul pe care l-a publicat in 2000, dar administratorii site-ului au refuzat sa faca modificarea, spunand ca autorul trebuie sa citeze o a doua sursa.

"Pata umana" spune povestea lui Coleman Silk, un profesor de literatura la un colegiu din Massachusetts a carui viata se schimba dupa ce face o remarca referitoare la niste studenti de culoare si este considerat rasist. Potrivit articolului de pe Wikipedia despre carte - care a fost intre timp corectat - personajul Silk, pe care Roth l-a prezentat ca fiind nascut din parinti negri, dar s-a declarat alb, este inspirat din viata criticului si scriitorului Anatole Broyard. Broyard este un celebru critic de carte pentru The New York Times, nascut intr-o familie de negri, dar care a trait ca membru al comunitatii albe.

Intr-o scrisoare deschisa, publicata pe site-ul The New Yorker, Roth a insistat ca informatia potrivit careia personajul sau este inspirat din viata lui Broyard este incorecta. In scrisoarea de 2.655 de cuvinte, Roth explica faptul ca personajul lui, Coleman Silk, este inspirat din viata unui prieten si ca a avut intalniri scurte cu Broyard, pe care il cunostea insa "prea putin".

Roth mai scrie, in documentul publicat in The New Yorker, ca "un administrator Wikipedia" i-a scris ca "nu este o sursa credibila". Dupa ce scrisoarea lui Roth a fost publicata in The New Yorker, articolul Wikipedia a fost modificat.

Philip Roth a debutat la varsta de 26 de ani cu romanul "Goodbye, Columbus". Printre operele sale se numara romanul "Pastorala americana", din 1997, pentru care scriitorul american a fost recompensat cu premiul Pulitzer. Nascut in orasul Newark, din statul american New Jersey, in anul 1933, Philip Roth a lansat, in 1969, controversatul roman "Complexul lui Portnoy/ Portnoy's Complaint", gratie caruia a devenit celebru pe plan mondial, printr-o descriere aproape grafica a sexualitatii personajelor sale.

Romanul sau "Pata umana/ The Human Stain", din 2000, a fost adaptat pentru marele ecran si i-a avut in distributie pe Anthony Hopkins si Nicole Kidman. In 1998 i-a fost decernata, la Casa Alba, Medalia Nationala pentru Arte, iar in 2002, Medalia de Aur pentru Fictiune - cea mai inalta distinctie a Academiei Americane -, decernata anterior unor autori precum John Dos Passos, William Faulkner si Saul Bellow. A castigat National Book Award, de doua ori, precum si PEN/Faulkner Award si National Book Critics Circle Award. In 2005, volumul sau "Complotul impotriva Americii" a primit premiul Societatii Istoricilor Americani si a fost declarat cel mai bun roman al anului de New York Times Book Review, San Francisco Chronicle, Boston Globe, Chicago Sun-Times, Los Angeles Times Book Review, Washington Post Book World, Time, Newsweek.

In Marea Britanie, "Complotul impotriva Americii" a fost distins cu W.H. Smith Award pentru cea mai buna carte a anului, ocazie cu care Roth a devenit primul scriitor din istoria de 49 de ani a acestui premiu care il castiga pentru a doua oara. Philip Roth este, de asemenea, cel de-al treilea scriitor american in viata a carui opera va fi publicata intr-o editie completa si definitiva de Library of America. Ultimul dintre cele opt volume este prevazut sa apara in 2013.

Cum poţi să faci puşcărie dacă furi filme de pe internet

Descărcaţi ilegal filme de pe internet? Atunci trebuie să ştiţi că riscaţi să petreceţi patru ani la închisoare. Poliţia îi supraveghează cu atenţie pe cei care accesează reţelele de tip Torrente. Aproape 100 de români au fost deja cercetaţi, în acest an, pentru piraterie online.



Cum poţi să faci puşcărie dacă furi filme de pe net
Cum poţi să faci puşcărie dacă furi filme de pe net / FOTO: vimeo.com
În momentul în care descărcaţi un film de pe reţelele de tip torrente, vă conectaţi la toate calculatoarele din reţea care deţin acel film. Descărcarea o faceţi, însă, ilegal, fără să plătiţi licenţe sau drepturi de autor către artiştii şi producătorii filmului. În încercarea de a diminua fenomenul, printre utilizatorii acestor reţele se ascund asociaţii anti-piraterie.

"Conexiunea ilegală de a descărca filme de pe internet este de tip peer-to-peer, adică direct între două calculatoare şi în momentul în care tu descarci un film ilegal de pe internet, ai şansa să îl descarci chiar de la poliţie sau de la producătorii filmului, care astfel urmăresc şi detectează pe cei care descarcă ilegal filmul de pe internet şi astfel pot urmări şi afla de unde se descarcă acel film", spune Cristian Dorombach, project manager REALITATEA.NET.

Asociaţiile anti-piraterie identifică utilizatorii după ID-ul calculatorului şi trimit toate datele către un serviciu specializat al Poliţiei, care întocmeşte dosare de cercetare. Primii vizaţi sunt cei care încearcă să facă bani din aceste activităţi.

"Atunci când punem la dispoziţia publicului astfel de opere, se întruneşte elementul material prevăzut de Legea 8/1996, acela de punere la dispoziţie fără acordul titularului a operelor protejate şi legea sancţionează ca şi infracţiune astfel de faptă.", subcomisar AUREL DOBRE, şef serviciu Protecţia drepturilor de proprietate intelectuală IGPR.

Specialiştii estimează că, în România, rata descărcărilor ilegale de pe internet este de 64%. Nivelul înregistrat la nivelul Uniunii Europene este de 35%.


Sursa : 
http://www.realitatea.net

Navigarea prin fisierele tale va deveni extrem de simpla! Transforma-ti Windows Explorer-ul in Google Chrome!



In toate versiunile de Windows, deschiderea unui folder inseamna inca un tab in bara albastra de meniu. Imagineaza-ti ce s-ar intampla daca ar trebui sa deschizi 10 sau chiar mai multe . Din acest punct de vedere sistemul de operare Windows este ineficient si inestetic.





Insa, ne vine in ajutor un programel extraordinar care ne permite sa deschidem oricate foldere dorim intr-o singura pagina cu mai multe taburi. Va fi asemanator unui browser Google Chrome.

Acest programel se numeste Clover 2 si poate fi descarcat de pe site-ul oficial (nu va speriati! site-ul este in chineza ): ejie.me

Daca nu utilizezi Google Chrome ca browser, care iti traduce automat pagina, atunci da click aici pentru a vedea continutul siteului in engleza.



Asadar, deschide-ti browserul, introdu adresa siteului si apasa butonul mare albastru prin care vei descarca programul.

Deschide arhiva downloadata si da click pe fisierul .exe pentru a incepe instalarea programului Clover 2.

Imediat dupa lansare, Clover iti va transforma intr-o singura fereastra toate folderele pe care le aveai deschise.





Vei observa cat de asemanatoare cu browserul Chrome este fereastra Clover.

Pe langa asemanare, vei putea face multe actiuni din Google Chrome in fereastra Clover, precumtaburile, deschiderea, inchiderea, gruparea acestora, editarea unei bare cu scurtaturile favorite.

Pentru taburile din fereastra Clover, ai toate optiunile pe care le ai si in browserul Google Chrome. Pentru a vedea optiunile fiecarui tab trebuie sa dai click dreapta pe tabul dorit ( le poti duplica, inchide, grupa, bookmarkui).





Poti salva cele mai frecventate taburi sub forma de bookmarkuri sau le poti pune mai vizibile si mai usor accesibile in bara superioara.

Este important sa faci update-urile programului Clover 2 care sunt de obicei regulate.

Partea grafica a ferestrei Clover este foarte simpatica si profi. Se integreaza perfect cu Windows-ul.

Sunt sigur ca Clover 2 va inlocui imediat vechiul tau Windows Explorer!

Pentru cei care utilizeaza frecvent sau numai Google Chrome le vor veni foarte usor sa utilizeze Clover 2.

5 obiceiuri la care nu te-ai fi asteptat, iti distrug laptopul! Afla care sunt acestea!



Un laptop este cel mai fragil dispozitiv electronic pe care l-ai putea cumpara. Este un sistem complex care este utilizat in fiecare zi in diferite conditii, ceea ce duce la posibilitatea de a-i provoca daune.


Stim cu totii ca se pot intampla accidente, cu ar fi sa scapam o cana de cafea peste tastatura sau sa scapam laptopul pe o sufrafata dura etc. Insa exista obiceiuri la care nu te-ai fi asteptat nici intr-o mie de ani, sau poate ca nu ti-ai dat seama de nivelul lor de risc asupra laptopului.


1. Atentie la suprafata pe care iti asezi laptopul : nu iti transforma laptopul intr-un cuptor

Laptopurile genereaza foarte multa caldura in timpul utilizarii. Aceasta cadura trebuie eliminata prin ventilatoarele laterale sau cele pozitionate sub laptop pentru a pastra componentele din interior precum procesorul, placa video, hard diskul etc, la o temperatura departe de cea critica.

De aceea trebuie curatate de praf periodic, dar cel mai important trebuie sa ai grija pe ce suprafata asezi laptopul: covoarele, paturile sau plapumele sunt un pericol imens pentru sanatatea laptopului. Tinand un laptop in brate sau pe o patura, toate orificiile pentru eliminarea caldurii sunt blocate. Acest aer cald nu va avea unde sa se duca si va supraincalzi componentele din interiorul laptopului.



De aceea este foarte bine sa pozitionezi laptopul pe o surafata neteda si tare, fara sa aiba obstacole in fata ventilatoarelor. Daca vrei sa stai in pat si sa iti utilizezi laptopul poti folosi o masuta special creata.


2. Miscati laptopul foarte usor atunci cand acesta ruleaza!

De obicei ni se intampla sa lucram pe laptop si sa il luam rapid numai ca sa ii aratam ceva colegului sau prietenului care sta la 3 metri. Trebuie sa fii foarte atent cu miscarile pe care le faci atunci cand laptopul este deschis si mai si ruleaza vreun program: la unele generatii de laptopuri inca mai exista hard diskurile mecanice care au niste pini prin care se citeste sau se scrie de pe hard disk.

Astfel daca tu bruschezi laptopul, iar acesti pini sunt activi, pot fi afectati , ceea ce ar duce la distrugerea hard diskului si inevitabil la pierderea datelor tale.



Trateaza-ti laptopul la fel ca pe un copil. Nu il brusca nicioadata.


3. Stii cum sa tii un laptop ? Nu cumva il apuci de locul nepotrivit?

Daca esti genul de persoana care apuca laptopul de oriunde il poti prinde, inseamna ca il urasti cu adevarat .

Exista persoane care, atunci cand vor sa mute laptopul, il apuca de ecran sau doar de un colt. Chiar si laptopurile foarte performante pot crapa la o asemenea actiune.

Atunci cand un laptop este deschis trebuie apucat cu ambele maini, una pentru fiecare parte. Nu apuca laptopul de ecran, de partea optica sau de vreun colt. De asemenea ar fi bine sa iti asezi laptopul, de cate ori poti, pe o suprafata tare, neteda. Acest lucru va preveni deformarea carcasei acestuia.







4. Nu mai stresa cablurile

Cablurile de alimentare nu sunt facute pentru a fi rasucite, inconvoiate ori sa legi sau sa prinzi ceva de ele. Oricand te poti astepta sa cedeze, iar tu sa ramai fara sursa cea mai importanta: alimentarea bateriei. Ai crezut ca aceste cabluri sunt facute sa reziste oricaui stress? Nu e chiar asa.



Laptopurile au fost create pentru a fi mobile si astfel cablurile de alimentare au ajuns sa fie foarte subtiri si usoare. Totul pentru mobilitatea dispozitivului!


5. Atentie la transportul laptopului

Laptopurile nu rezista foarte bine la zdruncinaturi.

De obicei, majoritatea utilizatorilor isi cumpara o geanta special creata pentru laptopuri care preiau socurile exterioare. Aceasta precautie este importanta, insa trebuie sa fii atent daca intr-adevar geanta ofera protectia necesara.

Gentile ieftine contin doar un compartiment unde incape doar laptopul si e cam lipsita de protectie (pereti subtiri). Trebuie sa te uiti ca peretii gentii, toti cei patru sa fie cat de cat grosi pentru ca va atenua socurile remarcabil. Intreaba-te ce s-ar intampla daca ai scapa geanta. Cu cat peretii gentii vor fi mai grosi, laptopul ta va scapa fara nici o stricaciune.

Cu siguranta ai auzit si tu accidente in care multe persoane sa-si fi scapat laptopul pe strada, ori si-au udat laptopul cu un pahar de suc/vin/apa etc. Aceste lucruri se intampla fara sa mai putem face ceva in acel moment sa evitam accidentul. Insa trebuie prevenite totusi multe actiuni pe care le faci, pentru ca laptopul tau sa supravietuiasca cat mai mult.

Sursa :  http://www.tocilarii.ro







Spre centrul Pământului: forajele sub ocean au atins o adâncime record


Spre centrul Pământului: forajele sub ocean au atins o adâncime record
Nava ştiinţifică de foraj Chikyu, aparţinând Japoniei, a stabilit un nou record mondial, reuşind să sape şi să extragă mostre de roci de la o adâncime de 2.200 metri sub planşeul oceanic.
Evenimentul s-a petrecut în Peninsula Shimokita, din nord-vestul Oceanului Pacific. Organizatorul expediţiei ştiinţifice a navei Chikyu este JAMSTEC (Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology).
Recordul a fost atins în cursul unui program internaţional de cercetări marine, Integrated Ocean Drilling Program (IODP), care are ca scop studiul zonelor aflate la mari adâncimi sub fundul mării.
Recordul precedent (2.111 m) fusese atins în zona riftului Costa Rica.
Chikyu (foto) este o navă extrem de performantă, echipată pentru a fora la adâncimi de 10.000 de metri sub ocean. A fost proiectată pentru a ajunge în zone aflate la mari adâncimi sub scoarţa planetei, precum mantaua terestră şi zonele seismogene ale plăcilor tectonice (unde iau naştere mişcările care se resimt la suprafaţă sub forma cutremurelor).
Studiul acestor regiuni va oferi informaţii noi şi extrem de importante despre formarea Pământului, despre resurse le existente acolo (utilajele de forare de pe Chikyu au prelevat probe din zăcăminte de cărbuni de mare adâncime, care urmează să fie analizate în laborator), despre diferite fenomen geodinamice precum vulcanismul şi seismele, ca şi despre ecosistemele microbiene care există sub planşeul marin.


Crevetele care „vomită lumină” se numără printre noile animale bizare descoperite în adâncuri (FOTO)


Crevetele care „vomită lumină” se numără printre noile animale bizare descoperite în adâncuri (FOTO)
Animalele din adâncurile Mării Caraibilor fac un adevărat spectacol de lumini dacă e să ne gândim la coralii strălucitori sau la crevetele a cărui vomă este alcătuită din substanţe chimice luminoase.
Cu toate acestea, cercetătorii au declarat că aceste creaturi care trăiesc pe fundul mării sunt mai puţin străluctoare în comparaţie cu animalele cate trăiesc în largul mării. Conform lor, 90% dintre organismele care trăiesc în largul mării au capacitatea de a străluci, comparativ cu doar 10-20 de procente întâlnite în adâncuri. 
Crevetele care vomită substanţe luminoase
Crevetele care elimină o substanţă luminoasă pentru a se apăra de prădători
“Am fost surprinşi de cât de puţină bioluminiscenţă am găsit acolo jos”, a declarat Tamara Frank, un ecologist marin de la Nova Southeastern University. 
Totuşi, cercetătorii au găsit o abundenţă de bioluminiscenţă provenită de la plancton, creaturi care nu pot înota împotriva curentului, dar care emană o lumină albăstruie atunci când se lovesc de alte organisme sau structuri. Printre aceste vieţuitoare se numără şi prima specie de anemone identificată drept capabilă să strălucească în întuneric. Alte organisme uimitoare care trăiesc aici sunt: o specie de creveţi care vomită o substanţă luminoasă ca mecanism de apărare şi corali, stele de mare şi castraveţi de mare strălucitori. 
Anemona care luminează în întuneric
Anemonă strălucind în întuneric
Toate aceste vieţuitoare nu oferă doar un spectacol vizual, ci multe dinte ele şi-au perfecţionat sistemele vizuale pentru a putea distinge o masă obişnuită de una otrăvitoare. 
Bioluminiscenţa a stârnit curiozitatea oamenilor de ştiinţă încă de acum 2500 de ani în urmă, când filosoful grec Aniximenes a descoperit că apa mării lumina atunci când el o lovea cu vâsla. De atunci, oceanografii au descoperit multe specii de vietăţi care produc acest fenomen. 
Acum, oamenii de ştiinţă de la Nova Southeastern University au monitorizat fundul Mării Caraibilor, la adâncimi mari, acolo unde nu pătrunde lumina naturală şi au fost uimiţi să constate că doar puţine animale au capacitatea de a lumina. Majoritatea luminii pe care au observat-o acolo provenea de la planctonul deranjat de atingerea submersibilului.
Planctonul care luminează la atingerea altor corpuri
Plancton strălucind în adâncuri
La 800 de metri sub nivelul mării, apa din straturile superioare filtrează mare parte a spectrului lumii soarelui, doar radiaţiile albastre reuşind să pătrundă în straturile inferioare. Din această cauză, cercetătorii au considerat că animalele de pe fundul mării ar fi incapabile de a distinge culorile şi au fost surprinşi să afle că unele creaturi, precum crabii, pot detecta lumina albastră împreună cu ultravioletele şi lumina violet. 
Deşi radiaţiile UV şi lumina violet nu ajung la astfel de adâncimi, se pare că animalele au această capacitatea pentru a putea distinge între planctonul normal şi cel otrăvitor. 
“Deocamdată vorbim doar ipotetic, deci ne-am putea înşela. Cu toate acestea nu putem găsi o altă explicaţie pentru care un animal şi-ar folosi capacitatea de a vedea radiaţiile UV şi lumina violet, acolo unde nu pătrunde lumina solară”, a explicat cercetătorul Sönke Johnsen.