duminică, 9 septembrie 2012

Wikipedia a refuzat sa modifice un articol despre Philip Roth, dupa ce chiar el a semnalat o eroare




Scriitorul Philip Roth a criticat Wikipedia dupa ce administratorii site-ului au refuzat sa modifice un articol referitor la romanul sau "Pata umana" si l-au numit pe autor "o sursa necredibila" cand le-a semnalat eroarea.



Roth a incercat sa atentioneze Wikipedia referitor la informatiile despre romanul pe care l-a publicat in 2000, dar administratorii site-ului au refuzat sa faca modificarea, spunand ca autorul trebuie sa citeze o a doua sursa.

"Pata umana" spune povestea lui Coleman Silk, un profesor de literatura la un colegiu din Massachusetts a carui viata se schimba dupa ce face o remarca referitoare la niste studenti de culoare si este considerat rasist. Potrivit articolului de pe Wikipedia despre carte - care a fost intre timp corectat - personajul Silk, pe care Roth l-a prezentat ca fiind nascut din parinti negri, dar s-a declarat alb, este inspirat din viata criticului si scriitorului Anatole Broyard. Broyard este un celebru critic de carte pentru The New York Times, nascut intr-o familie de negri, dar care a trait ca membru al comunitatii albe.

Intr-o scrisoare deschisa, publicata pe site-ul The New Yorker, Roth a insistat ca informatia potrivit careia personajul sau este inspirat din viata lui Broyard este incorecta. In scrisoarea de 2.655 de cuvinte, Roth explica faptul ca personajul lui, Coleman Silk, este inspirat din viata unui prieten si ca a avut intalniri scurte cu Broyard, pe care il cunostea insa "prea putin".

Roth mai scrie, in documentul publicat in The New Yorker, ca "un administrator Wikipedia" i-a scris ca "nu este o sursa credibila". Dupa ce scrisoarea lui Roth a fost publicata in The New Yorker, articolul Wikipedia a fost modificat.

Philip Roth a debutat la varsta de 26 de ani cu romanul "Goodbye, Columbus". Printre operele sale se numara romanul "Pastorala americana", din 1997, pentru care scriitorul american a fost recompensat cu premiul Pulitzer. Nascut in orasul Newark, din statul american New Jersey, in anul 1933, Philip Roth a lansat, in 1969, controversatul roman "Complexul lui Portnoy/ Portnoy's Complaint", gratie caruia a devenit celebru pe plan mondial, printr-o descriere aproape grafica a sexualitatii personajelor sale.

Romanul sau "Pata umana/ The Human Stain", din 2000, a fost adaptat pentru marele ecran si i-a avut in distributie pe Anthony Hopkins si Nicole Kidman. In 1998 i-a fost decernata, la Casa Alba, Medalia Nationala pentru Arte, iar in 2002, Medalia de Aur pentru Fictiune - cea mai inalta distinctie a Academiei Americane -, decernata anterior unor autori precum John Dos Passos, William Faulkner si Saul Bellow. A castigat National Book Award, de doua ori, precum si PEN/Faulkner Award si National Book Critics Circle Award. In 2005, volumul sau "Complotul impotriva Americii" a primit premiul Societatii Istoricilor Americani si a fost declarat cel mai bun roman al anului de New York Times Book Review, San Francisco Chronicle, Boston Globe, Chicago Sun-Times, Los Angeles Times Book Review, Washington Post Book World, Time, Newsweek.

In Marea Britanie, "Complotul impotriva Americii" a fost distins cu W.H. Smith Award pentru cea mai buna carte a anului, ocazie cu care Roth a devenit primul scriitor din istoria de 49 de ani a acestui premiu care il castiga pentru a doua oara. Philip Roth este, de asemenea, cel de-al treilea scriitor american in viata a carui opera va fi publicata intr-o editie completa si definitiva de Library of America. Ultimul dintre cele opt volume este prevazut sa apara in 2013.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu