vineri, 1 martie 2013

AirSON LTE, noi antene pentru tranfer de date mai inteligent


AirSON este numele unor noi antene pentru tehnologia LTE, prezentate in cadrul expozitiei MWC 2013 de compania Airspan, antene ce vin cu o serie de functii interesante pentru optimizarea traficului de date.
AirSON LTE
Suna destul de tehnic, asa ca voi incerca sa explic pe scurt ce aduc nou pe piata aceste antene. Solutiile AirSON reprezinta exhipamente de tip self-healing si self-optimizing ce permit retelei de transmisie sa preia din pachetele ce incarca prea mult alte antene. Exista situatii in care sunt prea multi abonati intr-un singur loc, ca de exemplu la evenimente publice, concerte, cazuri in care nu se pot efectua apeluri din cauza incarcarii retelei.
Ei bine, echipamentele AirSON analizeaza traficul intr-un mod mai inteligent decat cele actuale, limiteaza accesul la date sau voce, prioritizand una dintre necesitati. Diferenta fata de echipamentele actuale este ca antenele AirSON fac acest lucru la nivelul utilizatorului si nu la nivelul nodului respectiv.
Conectivitatea acestor dispozitive permite frecvente intre 700 MHz si 6.4 GHz, operand astfel o plaja foarte larga de frecvente si fiind compatibile cu un numar foarte mare de oparatori. Airspan activeaza in peste 100 de tari din intreaga lume, avand un portofoliu de clienti, operatori de date, ce depaseste 1000 de contracte.
Airson LTE Antena Single

Telepatia există! Oamenii de ştiinţă au conectat „minţile” a doi şobolani (VIDEO)


Cercetătorii au reuşit să dezvolte o formă rudimentară de telepatie la animale, astfel încât doi şobolani să îşi poată transmite instrucţiuni numai cu ajutorul minţii. Comunicarea a funcţionat chiar şi în cazul unor şobolani aflaţi la mare distanţă unul de altul, pe continente diferite.

Folosind microcipuri implantate în creierele lor, şobolanii au reuşit să comunice între ei şi să colaboreze pentru a rezolva sarcini simple, chiar dacă, într-unul dintre experimente, se aflau la mii de kilometri depărtare unul de celălalt.
Autorii experimentlor susţin că acesta este primul exemplu de interfaţă creier/creier, care alimentează speranţa că, într-o bună zi, animalele, dar şi oamenii, vor putea citi gândurile semenilor lor.
  Experimentele au fost realizate de oameni de ştiinţă de la Universitatea Duke, SUA, şi, după părerea lor, demnostrează, pentru prima dată, că poate fi realizat un canal de schimb direct de informaţii de ordin comportamental între creierele a două animale, fără a recurge la formele obişnuite ale comunicării dintre animale.
Conducătorul studiului, Miguel Nicolelis, un pionier în studiul interfeţelor creier/computer, afirmă că studiul este primul pas către conectarea telepatică a mai multe minţi, pentru a forma un „computer viu” sau o „reţea de creiere” ce va permite împărtăşirea informaţiei în cadrul unui grup de animale.
”E imposibil să prevedem ce caracteristici noi ar ieşi la iveală atunci când animalele ar interacţiona ca parte a unei reţele de creiere”, a spus cercetătorul. „Teoretic, ne-am putea imagina că o combinaţie de creiere ar putea elabora soluţii la care un creier individual nu ar putea ajunge singur.”
Rezultatele experimentelor au fost prezentate într-un articol publicat în Scientific Reports, arătând cum electrozii microscopici implantaţi în creierele şobolanilor au permis acestora să îşi transmită unul altuia instrucţiuni, chiar dacă erau complet separaţi unul de altul.
Primul şobolan, denumit „encodor”, a fost învăţat să găsească apa în cuşca sa, apăsând o pârghie atunci când apărea un semnal luminos.
Creierul lui a fost conectat cu cel al unui alt şobolan, numit „decodor”, căruia nu i se prezentau semnale luminoase. Acesta al doilea animal se putea baza doar pe instrucţiunile primite pe calea minţii, dar, când a fost stimulat corespunzător, a reuşit totuşi să apese pârghia potrivită, pentru a primi răsplata, în 70% din cazuri - mult mai mult decât ar fi fost probabil din punct de vedere statistic, dacă ar fi acţionat la întâmplare. Acest lucru demonstrează că el a fost ghidat mental de celălalt şobolan, „encodorul”.
Remarcabil este şi faptul că această comunicare pare să funcţioneze în ambele sensuri. Şobolanul „encodor” nu primea nicio răsplată (chiar dacă acţionase corect) dacă şobolanul „decodor” acţiona greşit; ca rezultat, „encodorul” a devenit mai hotărât şi a a generat semnale cerebrale mai clare pentru a-l ghida pe decodor. Oamenii de ştiinţă au observat că atunci când „decodorul” greşea, „encodorul” prezenta nişte schimbări atât în funcţia cerebrală, cât şi în comportament, pentru a-şi face partenerul să înţeleagă mai uşor ce trebuia să facă. 
  Un alt test a implicat perechi de şobolani care trebuiau să deosebească o deschidere îngustă de una largă, folosindu-şi doar „mustăţile” (numite ştiinţific vibrize, acestea sunt peri senzitivi, un important organ de simţ pentru rozătoare.) Din nou, s-a constata că semnalele transmise de un şobolan îl ajutau pe celălalt să îndeplinească acţiunea corect pentru a obţine o răsplată.
Rezultatele arată că şobolanul decodor începe să dezvolte un fel de dublă identitate, creierul său integrând semnale de la două seturi de vibrize - ale sale şi ale partenerului său. Pe cortexul senzorial al decodorului încep să fie reprezentate informaţiile tactile provenite nu numai de la propriile sale vibrize, ci şi de la cele al şobolanului encodor.
Experimentul a fost repetat cu o altă pereche de şobolani, dintre care unul se găsea în Durham, SUA, iar altul în Natal, Brazilia.
Telepatie transcontinentală: comunicarea mentală între şobolani a funcţionat chiar la mare distanţă.
Înregistrând semnalele cerebrale emise de unul dintre şobolani şi transmiţându-le prin internet celuilat, a putut fi modificat comportamentul acestuia din urmă, în ciuda distanţei foarte mari. 

Premieră în astronomie: cercetătorii au fotografiat o planetă aflată „în chinurile facerii”


O echipă internaţională de astronomi a anunţat o reuşită fără precedent: folosind un telescop puternic aflat în Chile, cercetătorii au capturat prima imagine directă ce surprinde formarea unei protoplanete în jurul unei alte stele.

Cercetătorii afirmă că discul de praf şi de gaz ce înconjoară tânăra stea HD 100546, aflată la 335 de ani-lumină de Terra în galaxia Calea Lactee, va fi un gigant gazos similar planetei Jupiter.

„Până acum, formarea planetelor era studiată mai ales folosind simulări computerizate”, a explicat Sascha Quanz, astronom la universitatea elveţiană ETH Zurich.
  „Dacă descoperirea noastră este, într-adevăr, o planetă în procesul de formare, atunci va fi pentruprima dată când oamenii de ştiinţă vor putea studia procesul de formare a unei planete şi interacţiunea acesteia cu mediul său înconjurător chiar în mediul său nativ, dintr-un punct timpuriu al acestui proces”, a explicat cercetătorul.

Astronomii afirmă că mai multe elemente din imaginea realizată cu ajutorul telescopului susţin teoria care afirmă că planetele gigant se dezvoltă prin folosirea gazului şi a prafului rămas în urmă după formarea unei stele.

Oamenii de ştiinţă au detectat protoplaneta folosind o cameră de rezoluţie înaltă pe care au ataşat-o telescopului European Southern Observatory, ce se găseşte în deşertul Atacama din Chile.

Programul ESO, la care participă 15 ţări, operează o serie de telescoape foarte puternice aflate în Chile, printre care şi cel mai avansat telescop din lume, ce poartă numele de VLT (Very Large Telescope).

Cum să faci jocul de cărţi să fie şi mai palpitant? Pune un robot să împartă cărţile! (VIDEO)


Anul acestea, vedeta salonului Chicago Automate 2013 a fost robotul SDA10F, creat de inginerii de la Yaskawa Motoman. Robotul dotat cu două braţe împarte perfect cărţile pentru jucătorii de blackjack,având posibilitatea de a distinge cărţile şi de a juca conform regulilor.

Dexteritatea robotului şi sistemul său de recunoaştere vizuală au atras atenţia vizitatorilor. 
Yaskawa Motoman este lider în automatizarea manufacturii. În prezent, compania produce peste 175 de roboţi diferiţi şi are peste un sfert de milion de roboţi pe teren. Până acum, dealer-ul robotic de blacjack este dezvoltat de mai mulţi ani, el fiind actualizate periodic pentru a deveni din ce în ce mai performant. 
Actuala platformă pentru robotul dealer este un SDA 10F, un robot semi-antropomotfic cu două braţe conectate la un trunchi rotativ. Fiecare braţ poate ridica până la 10kg şi are 7 axe de rotaţie care îi permit robotului să execute mişcări flexibile cu o viteză mare. 
Totuşi, axele nu permit executarea mişcării de rotaţie la 360 de grade, motiv pentru care multe dintre mişcările realizate pot părea bizare. 

Maşina construită cu imprimanta 3D - o perspectivă viabilă


După marea controversă a armelor de foc construite cu o imprimantă 3D, a sosit momentul să vorbim despre maşina printată. Nu vă închipuiţi însă că veţi merge cu roţi de plastic, iar motorul va fi din ABS. Urbee 2 este un concept cu şanse destul de mari să devină realitate.Majoritatea panourilor din care va fi construită caroseria vor fi realizate cu ajutorul unei imprimante 3D, urmârindu-se o rezistenţă la impactă similară cu cea oferită de maşinile de curse.
Urbee 2 - maşina scoasă la imprimantă...3DUrbee 2 - maşina scoasă la imprimantă...3D

Urbee 2 nu va fi un bolid, ci un vehicul citadin cu trei roţi. Jim Kor şi compania sa Kor Ecologic intenţionează să schimbe modul în care lumea priveşte construcţia maşinilor. O imprimantă 3D perminte o libertate mai mare designerilor, în comparaţie cu o presă metalică. Mai multe elemente ale caroseriei pot fi construite dintr-o singură bucată, având astfel o rigiditate mai crescută şi o greutate mai redusă. Ai astfel mai puţine puncte de sudură şi economiseşti energie.
Urbee 2 nu va fi construită integral din plastic. Şasiul şi motorul vor fi principalele elemente metalice ale maşinii. Prototipul maşinii va fi produs în halele companiei RedEye, care se ocupă cu construcţia unor modele la scară, folosind de obicei imprimare 3D. Părţile imprimate ale lui Urbee 2 pot fi realizate în aproximativ 2.500 de ore. Mai multe detalii despre această maşină hibridă puteţi găsi accesând link-urile de la Sursă.

Instituţii guvernamentale româneşti, atacate cu PDF-uri infectate


Guvernele a 23 ţări, printre care şi România, au căzut victimă unui atac cu spyware atent orchestrat, desfăşurat cu scopul de a culege date confidenţiale din reţelele şi calculatoarele instituţiilor guvernamentale.
Documente PDF infectate cu spyware, folosite la spionarea organizaţiilor guvernamentaleDocumente PDF infectate cu spyware, folosite la spionarea organizaţiilor guvernamentale

Exploit-ul numit miniDuke are la bază troian ascuns în terminaţia unor documente PDF, ce sunt redactate astfel încât să dea aparenţa unor documente oficiale legitime şi trimise apoi la adrese email din cadrul instituţiilor vizate, puse în ataşamentul unor mesaje cu titlu bine ales şi marcate ca prioritare.
Odată deschis, documentul PDF infectat exploatează o vulnerabilitate existentă în aplicaţia Adobe Reader şi Adobe Acrobat ce permite infiltrarea în calculatorul victimei a unei componente spyware de tip downloader. Odată depăşită această etapă, downloader-ul preia instrucţiuni suplimentare monitorizând anumite conturi de Twitter, descărcând noi fişiere infectate de pe servere deţinute de atacatori. În cele din urmă  hackerii obţin acces pentru sustragerea de fişiere din reţelele instituţiilor şi mutarea acestora pe servere proprii, dar şi instalarea de noi componente troian care permit obţinerea de control nelimitat asupra sistemelor vizate.
Exploit-ul miniDuke, descoperit prin eforturile combinate a Kaspersky Lab şi CySys Lab, a reuşit să atingă un nivel de răspândire extrem de ridicat  în principal datorită modului său de propagare, ce evită stereotipurile cu care asociem de obicei viruşii şi troienii, cum ar fi temele pornografice şi link-uri ce par să ducă spre conţinut foarte popular. În schimb, asocierea cu documente de serviciu plictisitoare pare să fie modalitatea perfectă de a fenta vigilenţa angajaţilor, obişnuiţi să lucreze zilnic cu astfel de mesaje fără a pune la îndoială buna credinţă a expeditorului.
Lista ţărilor afectate cuprinde Belgia, Brazilia, Bulgaria, Republica Cehă, Georgia, Germania, Ungaria, Irlanda, Israel, Japonia, Letonia, Liban, Lituania, Muntenegru, Portugalia, Rusia, Slovenia, Spania, Turcia, Ucraina, Marea Britanie, Statele Unite şi România.

Bomberman devine peste noapte un MMO gratuit


Cu toate ca s-a lansat ca fiind un joc pe SNES in urma cu zeci de ani, Bomberman este reinventat online printr-o reiteratie neoficiala a popularului concept.
Bomberman online mmo
Pe langa multitudinea de  pe care poti sa le joci in browser in ziua de azi, o echipa de dezvoltatori a portat in format MMO Super Bomberman. MMO sau Mass Multiplayer Online Game este cea mai potrivita asociere de termeni pentru aceasta varianta a jocului, deoarece include harti cu pana la 1000 de jucatori online.
Bombermine este disponibil la adresa bombermine.com. Aflat momentan in beta, jocul lansat la inceputul saptamanii include deja mai multe servere pe care va puteti juca din Europa, SUA sau Japonia.  Pentru ca experienta bombardamentelor ar fi nula fara un clasament, de fiecare data cand muriti puteti vedea cum sunteti pozitionat fata de ceilalti jucatori de pe harta. Asemanator unui joc de Counterstrike, puteti tine o evidenta legata de raportul dintre numarul de victime create si numarul de situatii in care ati murit. Este suficient doar sa va alegeti un nume cu care vreti sa intrati in joc. Nu este necesar sa va faceti un cont, motiv pentru care puteti sari instantaneu in mijlocul actiunii.
Trecand peste nivelul de adrenalina pe care il creeaza intreaga experienta de gaming, este deosebit de placut faptul ca pana si toate bonusurile din vechiul joc sunt prezente in aceasta versiune.

Smartphone-ul Android pe care il incarci o singura data pe saptamana. Prototipul care a facut spectacol la MWC

Smartphone-ul Android pe care il incarci o singura data pe saptamana. Prototipul care a facut spectacol la MWC


Gadgetul este usor, subtire si ieftin. El nu are, deocamdata, un nume.
Un prototip de smartphone cu cerneala electronica, subtire, usor si ieftin a fost prezentat la Mobile World Congress de la Barcelona. Ecranul lui foloseste aceeasi tehnologie pe care o gasim pe ebook readerele Nook si Kindle. 
Acest telefon cantareste doar 80 de grame si, cu toate ca are inca unele probleme, el demonstreaza faptul ca cerneala electronica poate fi folosita si pe un smartphone.

Producatorii spun ca gadgetul va fi pe piata la un pret de 150 de euro, iar bateria lui va tine o saptamana.
Telefonul foloseste o versiune destul de veche de Android, 2.3, iar aplicatiile se misca destul de greoi. De asemenea, la gesturile multitouch ar fi loc de mai bine.

Ecranul de iPhone care nu se va zgaria niciodata. Inventia testata de George Buhnici la MWC 2013

Ecranul de iPhone care nu se va zgaria niciodata. Inventia testata de George Buhnici la MWC 2013


Pentru cei care se tem sa-si dea o mica avere pentru a-si cumpara un iPhone care sa se zgarie inca de a doua zi, la MWC 2013 a venit si solutia perfecta.
Este vorba despre un ecran protector care, dincolo de praf si micile zgarieturi pe care orice mobil le capata dupa a fost purtat prin buzunar, reuseste sa reziste si atunci cand este zgariat cu piatra.
George Buhnici s-a intalnit la MWC 2013 cu un astfel de ecran, pe care a apucat sa-l si testeze, iar rezultatul a fost cu adevarat multumitor. Ecranul a rezistat eroic.

Blackberry isi lauda sistemul de operare considerandu-l superior celui dezvoltat de Google

Blackberry isi lauda sistemul de operare considerandu-l superior celui dezvoltat de Google


Compania canadiana Research In Motion, in plin proces de revenire cu un nou model Blackberry, considera ca niciunul dintre sistemele de operare ale concurentilor directi nu ofera siguranta.
Mobile World Congress de la Barcelona este cadrul perfect pentru producatorii de telefoane mobile de a iesi la rampa fie cu produse noi, fie cu declaratii adresate mai degraba concurentei decat clientilor. Samsung nu a ascuns faptul ca lucreaza un program de protectie a datelor care sa-si masoarele fortele cu "Balance" a celor de la Research In Motion, replica producatorului canadian neintarziind sa apara.
"Mult laudatele sisteme sunt la fel de puternice precum cea mai slaba veriga. Nu exista nicicun sistem de operare sigur la concurenta", a spus Rob Orr, reprezentat RIM. Oficialul se bazeaza pe succesul inregistrat de noul terminal Z10 despre care, totusi, se sopteste pe la colturi ca nu este atat de popular precum noile modele Nokia.
Nu cu multa vreme in urma, Thorsten Heins, CEO Research In Motion, a sustinut ca modelul Z10 este "sold out", fapt negat de magazinele de profil.

LG Optimus F7 – Mid-range cu 4G la MWC 2013 [Hands On]


LG Optimus F7 a fost prezentat oficial cu ocazia Mobile World Congress 2013 si a reusit sa ne atraga atentia in standul LG.
LG Optimus F7
Optimus F7 de la LG este un smartphone mid-range care se lauda in primul rand cu modulul 4G LTE. Din punct de vedere hardware noul model vine dotat cu un procesor dual-core la 1,5 GHz, 2GB RAM, 8GB memorie interna ce poate fi suplimentata prin carduri microSD, iar acumulatorul de 2540 mai mult ca sigur va reusi sa treaca pragul de o zi in utilizare. Ecranul HD-IPS LCD de 4,7 inci si rezolutie 1280 x 720 pixeli afiseaza imagini cat se poate de clare, foarte luminoase si cu un nivel de contrast impresionant.
LG Optimus F7 Spate
La capitolul foto/video, Optimus F7 se remarca printr-un senzor de 8 megapixeli capabil sa filmeze Full HD. Pot sa spun ca Smartphone-ul LG Optimus F7 este cel mai reusit terminal mid-range de pana acum atat din punct de vedere al specificatiilor dar si al materialelor folosite in procesul de constructie.
Mai jos gasiti o scurta prezentare a noului LG Optimus F7.

Primul smartphone cu E-ink este in stadiu de prototip


Intr-o perioada in care cele mai multe smartphone-uri se bat in dimensiuni si rezolutii, compania E-ink incearca sa promoveze un alt tip de telefon.
fndroid smartphone e-ink prototip
Meritele tehnologiei E-ink au fost laudate in numeroase cazuri si asfel de panouri au fost chiar introduse intr-un . La MWC au fost prezentate doua prototipuri de telefoane ce folosesc un singur panou cu cerneala electronica.
Construite in jurul unui nucleu cu Android, optimzat pentru un ecran E-ink, terminalele vin in doua culori, alb si negru. Cel negru include si un sistem de retroiluminare care va ajuta sa cititi pe intuneric. Ambele variante au ecrane capacitive si raspund destul de bine la comenzi, avand in vedere ca vorbim de panouri cu cerneala electronica. Pentru a elimina fenomentul de ghosting, inerent la panourile E-ink, producatorul a apelat la o metoda creativa. Prin scuturarea smartphone-ului resetati practic continutul afisat pe ecran. Pentru procesare, ambele folosesc un procesor de 1 GHz, iar pentru trafic de date, un model foloseste 3G, in timp ce al doilea se limiteaza la EDGE.
Interfata este mult simplificata fata de cea pe care ne-am obsinuit sa o vedem pe un smartphone cu Android. Fata este dominata de cateva icoane care va pemit sa ajungeti usor la interfata de apelare, la o aplicatie de lectura sau un cititor de mailuri. Printre aplicatiile preinstalate se numara si un browser de internet, din pacate nu foarte multe pagini pot fi vizualizate in conditii optime prin intermediul acestui tip de ecran.
Desi vorbim de prototipuri, producatorul chinez responsabil de aceste creatii, Fndroid, s-a laudat deja ca a inceput tratativele cu operatorii de telefonie din China pentru a lansa astfel de terminale pana la sfarsitul lui 2013. Printre avantajale semnificative ale unor astfel de aparate se numara autonomia sporita, claritatea ecranului in conditii de lumina puternica si preturi scazute de achizitie. Sunt curios daca le vom vedea si pe piata autohtona, prin canale oficiale sau neoficiale.

La analize pe telefon: Se pregateste aplicatia pentru iPhone care pune diagonistul pe o simpla fotografie

La analize pe telefon: Se pregateste aplicatia pentru iPhone care pune diagonistul pe o simpla fotografie


Aplicatia uCheck, aflata deocamdata in lucru, va putea sa descopere problemele de rinichi si ficat, precum si diabetul dupa "citirea" unei fotografii.
Medicina ajunge din ce in ce mai aproape de utilizatorii de smartphone-uri, mai nou, printr-o simpla fotografie se pot afla informatii despre starea unor organe vitale  sau aparitia unor boli. Aplicatia nu a fost lansata dar a dat rezultate foarte bune la o testarein timpul unei conferinte care a avut loc in California.

"Toata lumea merge la toaleta, toata lumea are un telefon cu camera. Deci, ce poate fi mai simplu decat fotografierea urinei pentru a depista problemele care se 'ascund' in spatele culorii? Se stie ca analiza urinei ofera raspunsuri despre noi de foarte multa vreme", a spus Myshkin Ingawale, unul dintre medicii care lucreaza la aceasta aplicatie.

Proiectul este dezvoltat de compania Biosense Technologies, aceeasi companie care, in urma cu un an, a realizat testul de sange pentru descoperirea anemiei fara... a se recolta sange.

Tomb Raider – Reborn Trailer


Aproape fiecare titlu major apărut în ultima vreme a trecut, la un moment dat, printr-o situaţie mai puţin obişnuită, poate chiar stânjenitoare, de cele mai multe ori cauzată de echipa de marketing angajată să promoveze respectivul produs. Campanii publicitare fără legătură cu subiectul jocului, spoturi TV penibile, le-am cam văzut pe toate. Ei bine, acum a venit rândul noului Tomb Raider să intre în această nefericită "horă".
Ideea măreaţă a celor de la Square Enix a fost să filmeze diferite persoane în timp ce acestea povestesc cum seidentifică cu eroina principală Lara Croft. Bineînţeles, e vorba de oameni care n-au pus şi nu vor pune niciodată mână pe acest joc, fapt evidenţiat şi de patosul exagerat cu care îşi interpretează replicile.
Cu noul Tomb Raider, cei de la Crystal Dynamics doresc să relateze povestea originilor eroinei Lara Croft. Aceasta este doar o tânără ieşită de pe băncile şcolii, nevoită să se îmbarce pe Endurance, nava căpitanului Conrad Roth. Din nefericire, vaporul se scufundă în mijlocul unei furtuni, eroina trezindu-se pe o insulă misterioasă, alături de epavele multor alte nave, din diferite perioade ale istoriei.
Tomb Raider va fi lansat pe 5 martie 2013, pentru PC, Xbox 360 şi PlayStation 3.
Tomb Raider

Keon si Peak, telefoanele Firefox OS, au venit la MWC 2013. Au sanse sa bata un Android?

Keon si Peak, telefoanele Firefox OS, au venit la MWC 2013. Au sanse sa bata un Android?


George Buhnici a reusit sa se joace la targul de tehnologie de la Barcelona si cu cele doua telefoane dezvoltate special pentru sistemul de operare Firefox OS.
Denumite Keon si Peak, cele doua telefoane sunt momentan oferite numai celor care dezvolta aplicatii si sunt recomandate utilizatorilor ca fiind alternativa perfecta pentru Android si iOS, daca nu vreti sa folositi prea multe resurse ale telefonului.
Iata aici demonstratia video oferita de George Buhnici la MWC 2013.