marți, 23 octombrie 2012

Jocuri PC 2013 – ce jocuri PC aşteptăm în 2013


Jocurile PC sunt în continuare cele mai complexe (atât ca poveste, cât şi din punct de vedere al graficii), în ciuda faptului că producătorii mizează pe venituri mai mari de pe urma jocurilor pentru console şi, implicit, acordă o atenţie sporită acestui segment. Astfel, în 2013 avem motive să sperăm că investiţia într-o placă video performantă nu este sau nu a fost în zadar. O parte din jocurile PC care urmează să fie lansate anul viitor sunt continuări ale unor serii deja consacrate (NFS, FIFA, PES, Crysis), dar vom avea parte şi de jocuri noi-nouţe care promit.  Drept dovadă, vă vom prezenta o listă dejocuri PC 2013 a căror lansare a fost deja confirmată.
Prima parte a anului viitor va fi plină de lansări. Numai în luna februarie au fost anunţate cinci titluri importante, iar alte cinci vor apărea probabil până la sfârşitul lui aprilie.
Aliens: Colonial Marines
Gearbox Software pregăteşte un first person shooter ce aduce în prim plan personaje şi creaturi inspirate din celebra serie de filme Alien.
Caracterul principal este un soldat american (Cpl. Cristopher Winter) ale cărui arme îşi trag şi ele rădăcinile din seria Alien: puşti cu plasmă, lansatoare de flăcări şi o întreagă sută de arme cu muniţie "convenţională". Nu lipsesc nici instrumentele inteligente pentru detectarea mişcării sau torţe pentru iluminarea încăperilor întunecate.
Uciderea inamicilor şi îndeplinirea obiectivelor îţi aduc puncte de experienţă pe care le poţi folosi la personalizarea caracterului, la cumpărarea de arme şi accesul la item-uri speciale.
Aliens: Colonial Marines este programat să apară pe 12 februarie 2013.
Metal Gear Rising: Revenance
Metal Gear Rising: Revenance este un joc de acţiune unde nu trebuie să stai prea mult pe gânduri, strategia cea mai bună fiind să "omori" mouse-ul cu cât mai multe click-uri pe secundă, fapt ce se traduce automat prin eliminarea a cât mai mulţi adversari.
Efectele vizuale sunt garantate de PlatinumGames, o companie japoneză recunoscută pentru talentul de a pune în valoare plăcile grafice, fie ele de PC sau consolă.
Metal Gear Rising: Revenance va fi lansat pe 22 februarie 2013.
BioShock Infinite
Fără să urmeze firul epic din BioShock 2, BioShock Infinite ne aduce în faţă o poveste cu accente retro, pe care o vom parcurge însă pe acelaşi concept de gameplay: first person shooter. Grafica spectaculoasă este asigurată de un motor de randare Unreal Engine modificat. Cât despre personajul principal (Booker DeWitt), să spunem că este un agent deosebit de talentat în folosirea armelor de foc, dar şi a puterilor psiho-kinetice.
Bioshock Infinite va fi lansat pe 26 februarie anul viitor.
Carmageddon: Reincarnation
"Carmageddon: Reincarnation" este al patrulea titlu din seria "Carmageddon", precedentele trei fiind recunoscute în anii '90 pentru violenţa dusă la extrem, atât vizual dar mai ales din punct de vedere al ideii în sine. Nici Reincarnation nu va fi mai prejos, dar ceea ce îl face şi mai interesant este desigur nivelul grafic care va fi net superior faţă de precedentele titluri din serie.

Dead Space 3
Anunţat anul acesta în cadrul evenimentului E3 (Electronic Entertainment Expo) din Los Angeles, Dead Space 3 promite să fie unul dintre cele mai interesante jocuri PC 2013. Atmosfera încărcată, plină de apariţii horror neaşteptate, nu îl recomandă celor cu inima slabă.
Amatorii genului vor fi însă încântaţi de noul sistem de arme, prin care îşi vor putea îmbunătăţi arsenalul utilizând tot felul de componente pe care le vor găsi pe parcursul aventurii terifiante. Practic, acest sistem denumit "Bench" permite variaţii infinite ale pieselor de bază.
Dead Space 3 este dezvoltat de echipa Visceral Games şi va fi publicat de Electronic Arts pe 7 februarie 2013 (versiunea PC).
Tomb Raider
Tomb Raider nu mai are nevoie de nicio prezentare, cel puţin în ceea ce priveşte personajul principal (Lara Croft) care a ajuns unul dintre cele mai cunoscute şi populare caractere din întreaga istorie a jocurilor video.
Povestea este însă una nouă, iar motoarele grafice de ultimă generaţie promit să ne înfăţişeze o Lara Croft impresionantă din toate punctele de vedere.
Despre scenariul din Tomb Raider vom afla fără îndoială mai multe pe măsură ce ne apropiem de data lansării jocului – 5 martie 2013.
Lost Planet 3
Un third person shooter a cărui acţiune este plasată înaintea celei din Lost Planet 2 şi Lost Planet. Vorbim aşadar de un prequel, motiv pentru care dacă nu suntem familiarizaţi cu povestea nu trebuie să ne descurajăm. Lost Planet 3 ne va introduce cum se cuvine în universul îngheţat al planetei E.D.N. III. Desfăşurarea acţiunii per ansamblu păstrează caracteristicile primului titlu din serie şi marjează pe o naraţiune complexă.
Crysis 3
Dacă am face un top ar celor mai aşteptate jocuri PC din 2013, Crysis 3 ar ocupa probabil prima poziţie.
Acţiunea din Crysis 3 se petrece în 2047, cu 24 de ani după întâmplările din Crysis 2. New York-ul este "încapsulat", izolat într-un "Nanodome" uriaş creat de către Cell Corporation. Care sunt motivele, vei afla prin intermediul caracterului "Prophet".
Crysis 3 foloseşte motorul grafic CryENGINE 3. Detalii legate de gameplay vom afla pe 24 aprilie, dată la care producătorul ne va oferi mai multe informaţii decât cele din trailer-ul următor.
Alte jocuri PC 2013
  • Broken Sword: The Serpent's Curse
  • DARK
  • Metro: Last Light
  • Divinity: Original Sin
  • Command & Conquer (2013)
  • Company of Heroes 2
  • Call of Juarez: Gunslinger
  • GRID 2
  • Rainbow 6 Patriots
  • Sim City 5
  • Total War: Rome 2
  • XCOM
  • FIFA 13
  • PES 2013
Acestea sunt doar câteva jocuri PC programate să apară în 2013. Mai sus aveţi  o listă cu titlurile de jocuri PC 2013 ale căror date de lansare nu sunt cunoscute în momentul de faţă. Vă vom ţine la curent pe măsură ce producătorii le vor anunţa.

Pickup-CD-cassete-MP3 player cu radio - gadgetul retro disponibil în România


Sunteţi în anul 2012 şi aveţi biblioteca plină de discuri de pickup şi casete? Vechile aparate nu mai funcţionează sau sunt pierdute prin nişte cotloane prăfuite? Soluţia este micro-sistemul Roadstar HIF-1899TUMPK. Cu un aspect ce va face de ruşine chiar şi radioul străbunicii, acesta este un gadget cu funcţii de ultimă generaţie. Capacul de lemn de deasupra protejează un platan pentru viniluri. Cele două potenţiometre mari ale consolei frontale sunt despărţite de indicatorul pentru undele radio. Doar butoanele şi mufa USB par să fie dintr-o altă eră. În plus, tăviţa pentru CD-uri este foarte bine mascată.
Micro-sistemul de la Roadstar, prietenos cu viniluri, casete, CD-uri şi MP3-uriMicro-sistemul de la Roadstar, prietenos cu viniluri, casete, CD-uri şi MP3-uri

Casetele au un locaş special pe latura din dreapta. Singurul buton de acolo permite extragerea casetei sau derularea rapidă înainte. Banuiesc că difuzoarele sistemului sunt amplasate lateral, în spatele celor două protecţii de pânză. Deşi are în unele locuri aspect de lemn natural, carcasa ar putea fi construită parţial şi din pal. Greutatea sistemului ajunge la 4,65 kg.
Mecanismul pentru casete este amplasat lateralMecanismul pentru casete este amplasat lateral

Facilitatea care ne-a făcut foarte curioşi a fost cea de digitalizare a muzicii de pe discuri de pickup şi casete. Pistele şi melodiile sunt transformate în fişiere MP3 pe un stick USB. Ea nu este neapărat o noutate în domeniu, însă acest micro-sistem Roadstar vine cu ea integrată. Întrebarea care se pune este la ce calitate este realizat encoding-ul şi dacă este suficient de bun pentru un utilizator de rând. Chiar şi aşa, sunt sigur că vor fi destul de mulţi nostalgici care se vor bucura că pot salva în format MP3, pe un stick USB, albume de pe viniluri şi casete. Preţul sistemului poate părea puţin cam mare, însă eu cred că este uşor de justificat de facilităţile oferite. Sistemul Roadstar HIF-1899TUMPK poate fi comandat de aici, la preţul de 1.039 lei.
Salvează muzica de pe discuri şi casete pe un stick USB, în format MP3


10 gadgeturi pregătite pentru Apocalipsă

O stire mai veche marca descopera.ro


Cele mai comune gadgeturi sunt fără îndoială cele care ţi se rup în buzunar când te aşezi pe ele, şi la categoria asta ar întra o cameră foto Olympus pe care am distrus-o doar pentru că o purtăm în buzunarul de la spate, dar şi un recorder digital Zoom Hn4, căruia i s-au stricat microfoanele după doar jumătate de metru petrecuţi în mediu newtonian, adică dotat cu gravitaţie. Ca să nu mai vorbesc de laptopuri Dell cu ecrane care crapă la cea mai mică manipulare defectuoasă. Cea de-a două categorie de gadgeturi e preferata mea: unelte digitale pe care poţi fără probleme să le cari la munte, la mare, şi în orice împrejurare "dură". Multe rezistă la incendii de mii de grade şi, în caz de apocalipsă, ne-ar supravieţui cu uşurinţă.
Un aparat de radio simpatic, imposibil de lăsat în urmă pentru că este galben, şi în egală măsură rezistent. Având un difuzor de 7 waţi şi capacitatea de a prinde întreg spectrul radio, radio-ul este rezistent la apă şi la multiple aruncări, datorită unei structuri metalice care protejează aparatul. Din păcate poate deveni destul de greu, nefiind alimentabil solar, ci doar cu ajutorul a 6 baterii LR20.
Olympus µ 770 SW
Bucurându-se de o rezoluţie de 7.1 megapixeli şi zoom optic 3x, cei de la Olympus au reuşit să facă o cameră mai puţin fragilă decât modelul pe care am reuşit să-l distrug în buzunar. 770 SW-ul rezistă la 10 metri sub apă, totodată reuşind să suporte greutăţi de 100 de kilograme şi aruncări de la un metru şi jumătate. Camera poate fi chiar uitată la munte în afară cortului, temperaturile de până la -10 grade Celsius nefiind o problemă. Cu o carcasă de metal, camera reuşeşte să arate excelent, nu doar să se comporte exemplar în condiţii stresante.
Samsung B2100 Xtreme Edition
Telefonul acesta, spre deosebire de majoritatea aparatelor din această categorie, rezistă timp de 30 de minute sub apă, e protejat de praf şi nisip şi beneficiază şi de un led care îl transformă în lanternă. Fără să aibă touchscreen sau alte îmbunătăţiri multimedia, telefonul îşi face treaba lui.. de telefon.
LaCie XtremKey
Botezat de producători ca fiind "all-terrain", stick-ul USB de faţă, cu capacităţi de până la 64GB, e protejat de un strat metalic cu o grosime de 2 milimetri, ceea ce îl face să reziste la greutatea unui camion de 10 tone. Îşi păstrează proprietăţile de a fi sigilat perfect şi la 100 de metri sub apă, putând şi aruncat şi de la 5 metri. Viteza de până la 30MB/s la scriere şi 40MB/s la citire îl transformă într-un partener de lucru serios.
G-Form
Cei de la G-Form s-au decis să folosească întotdeauna cele mai rezistente materiale pentru husele de iPad, smartphone şi laptop pe care le produc, iar Poron XRD este unul dintre ele. Având o structură inteligentă, modulară, care se pliază pentru a atenua şocurile, toate produsele G-Form sunt de avut la îndemână, chiar dacă au forma unui atenuator de şocuri pentru bicicletă sau a unui protector de genunchi pentru amatorii de sporturi extreme.
ioSafe
Cei de la ioSafe sunt dedicaţi scopului pe care şi l-au propus: să construiască harduri externe care să reziste la condiţii extreme. Unul dintre ele, SoloPRO, rezistă jumătate de oră la temperaturi mai mari de 850 de grade Celsius, este waterproof şi are şi marele avantaj al conectivităţii pe interfaţa USB 3.0. Capacităţile suportate sunt de până la 3TB, răcirea este exemplară pentru un hardware fără aerisire, unul dintre avantajele care îl diferenţiază net de concurenţă fiind un cec de 2500 de dolari, destinat recuperării de date în cazul în care protecţia de condiţii extreme dă, totuşi, greş.
Panasonic ToughBook 53
Preferatul meu şi totodată cel mai rezistent gadget construit vreodată, în afară de bricegele Swiss Army, evident, este orice laptop din seria Panasonic ToughBook. Dacă Panasonic nu se distinge în peisaj ca mare producător de laptopuri, ei fiind mult în spate în clasamentul de profil, cu ToughBook au creat o adevărată legendă. Apărută în 1998 şi destinat în principal armatei, seria ToughBook e mai mult decât serioasă şi pregătită pentru apocalipsă. Noul model, 53, beneficiază de specificaţii aproape desktop, bazate pe platforma Intel i5, cu 4 GB de RAM, posibilităţi de touchscreen şi toate porturile necesare. Securitatea în caz de dezastre (ecologice sau nu) e oferită de o carcasă de magneziu, tastatură rezistentă la lichide, totul putând fi aruncat de la câţiva metri fără probleme. Iar o maşină, după cum puteţi vedea în clipul următor, nu constituie chiar nicio problemă.
Garmin Oregon 450t
Deşi la prima vedere pare un banal GPS, Oregon 450t este un adevărat luptător, dotat cu un touchscreen rezistent, cărţi preîncărcate şi card microSD. Pe lângă faptul că poţi da liniştit cu el de pământ, Oregonul e dotat şi cu un altimetru, compas electronic, gadgetul fiind rezistent şi la apă.
Fisher Price - cameră digitală şi player portabil
Gadgeturile rezistente la intemperii şi şocuri nu sunt utile doar pe munte sau în condiţii extreme.. ci şi în mână celor mici! Fisher Price are două produse extrem de rezistente la izbituri, mai exact o cameră digitală acoperită de un cauciuc rezistent inclusiv la zgârieturi şi un player dotat cu butoane mari şi ecran LCD.
SeaLife - DC1000
Cu adevărat specială, camera digitală SeaLife e specializată pe fotografia subacvatică, fiind perfect funcţională la o adâncime de 60 de metri sub nivelul mării. Având un display LCD de 2.7 inci şi un senzor optic de 10 megapixeli, ajutat de un zoom optic de 5x, camera excelează în corecţia de imagine la adâncime, realizând adevărate panorame subacvatice.

O viaţă fără pâine: intoleranţa la gluten


E o boală chinuitoare, care, după unele estimări pesimiste, afectează aproximativ un om din 100. Pentru cei atinşi de acestă maladie, pâinea - pâinea noastră cea de toate zilele - e o adevărată otravă. Nu numai că le este refuzată plăcerea consumului a numeroase alimente, dar au parte şi de suferinţe organice mari, cu tot felul de manifestări neplăcute. Nu pot trăi decât mâncând o dietă specială, dificil de procurat pentru foarte mulţi dintre ei. Suferinţa lor se numeşte celiachie - sau boală celiacă -, deşi lumea o desemnează, în general, cu numele cauzei care provoacă aceste probleme: intoleranţă la gluten. În era contemporană, în care am reuşit să găsim rezolvări pentru un mare număr de boli grave, care sunt perspectivele celor ce suferă de această maladie? Există vreo speranţă?
Ceea ce numim gluten este componenta proteică a boabelor unor cereale precum cele trei enumerate mai sus. Glutenul este, în realitate, un amestec de proteine - glutenina şi gliadina, cea din urmă fiind responsabilă de apariţia bolii celiace. Glutenul este o componentă importantă a cerealelor ca aliment: asigură un aport proteic în dietă şi este, mai cu seamă, important când e vorba despre transformarea cerealelor în pâine: glutenul e cel care dă elasticitate aluatului, îl ajută să crească sub acţiunea drojdiilor şi dă pâinii consistenţa ei specifică. Cerealele care conţin gluten sunt, de aceea, numite panificabile; aşa se explică de ce din grâu şi secară (ba chiar şi din orz, la nevoie) se poate face pâine, în vreme ce din orez şi porumb, nu: orezul şi porumbul nu conţin gluten. 
Celiachia are, de multe ori, un substrat genetic (la majoritatea celor ce suferă de celichie se regăsesc anumite variante ale unor gene), dar genetica nu este singurul aspect implicat. Opinia curentă în rândul specialiştilor este că această boală este una polifactorială: în ea sunt implicaţi mai mulţi factori de ordin genetic şi există şi alţi factori favorizanţi, care fac ca boala să se manifeste la o anumită persoană. În esenţă, ea este o boală autoimună, asociată cu o reacţie anormală a sistemului imunitar, reacţie declanşată de anumite fracţii proteice din gliadină. Sunt implicate în mod special trei peptide (lanţuri scurte de aminoacizi, care prin asociere formează lanţurile lungi ce reprezintă moleculele de proteină). Sub acţiunea unei enzime numite transglutaminază tisulară, aceste proteine sunt modificate şi declanşează un răspuns „dur” din partea sistemului imunitar, la nivelul intestinului subţire, unde apare o reacţie inflamatorie. Aceasta afectează vilozităţile intestinale - acele mărunte formaţiuni digitiforme, ca nişte „perişori”, care căptuşesc mucoasa intestinului subţire - care au un rol esenţial în absorbţia substanţelor nutritive, astfel încât procesul absorbţiei nu se mai poate desfăşura normal.
Boala se poate manifesta cu diferite grade de severitate. În cazurile grave, copiii născuţi cu această afecţiune prezintă, de îndată ce încep să consume alimente ce conţin gluten, simptome severe, precum diaree (de culoare deschisă şi cu un aspect grăsos tipic - steatoree -, datorită malabsorbţiei grăsimilor, care sunt astfel eliminate în scaun) şi scădere în greutate sau întârziere în creştere. Mulţi pacienţi se plâng de simptome asociate cu aparatul digestiv: diaree, dureri abdominale, balonare, uneori ulcere bucale (leziuni pe mucoasa gurii). În formele mai uşoare, simptomele sunt mai subtile şi nu neapărat legate de intestin; de exemplu, unii dintre adulţii care suferă de celiachie în formă moderată pot avea doar o stare de oboseală, de lipsă generală de energie şi un oarecare grad de anemie.
În lipsa unor măsuri, intoleranţa la gluten duce, cu timpul, la afectarea mucoasei intestinului. Odată deteriorate vilozităţile intestinale, absorbţia se face defectuos. Pe de o parte, aceasta este cauza diareei severe de care suferă mulţi dintre bolnavii de celiachie; pe de altă parte, faptul că o mare parte din substanţele nutritive, vitaminele, mineralele, în loc să fie absorbite în corp, sunt eliminate duce, cu timpul, la carenţe grave ale organismului. Oasele se fragilizează, apare osteoporoza şi creşte riscul de fracturi; bolnavii de celiachie au adeesea probleme de fertilitate şi au, de asemenea, un risc mai mare de a suferi de cancer al intestinului. În timp, se poate instala tabloul unei malnutriţii grave, care îşi pune amprenta pe întreaga funcţionare a organismului. 
Maladia nu este vindecabilă, dar există o metodă - singura, deocamdată - de a evita efectele ei distructive: dieta fără gluten. Din păcate, e uşor de spus, dar mult mai greu de făcut. Metoda este, ce-i drept, eficientă: renunţarea la alimentele care conţin gluten duce la dispariţia simptomelor supărătoare, iar starea de sănătate se restabileşte la un nivel satisfăcător. Teoretic, metoda e simplă, însă aplicarea ei practică nu mai merge atât de uşor: pe de o parte, glutenul este atât de prezent, în mii de alimente  dintre  cele mai obişnuite, încât e realmente dificil de evitat; pe de altă parte, multe dintre alimentele special preparate fără gluten (de pildă produsele de panificaţie fără gluten) sunt mai scumpe decât variantele lor obişnuite, astfel încât problema capătă şi o dimensiune economică deloc neglijabilă.
La ora actuală vaccinul este testat într-un prim studiu clinic de mică amploare, pe cca. 100 de pacienţi, în SUA, Australia şI Noua Zeelandă. Firma producătoare şi-a anunţat intenţia de a-l comercializa peste 3 sau 4 ani, dacă rezultatele testelor vor fi bune. Şi, cu toate că unii specialişti, ca Sarah Sleet, director executiv al organizaţiei britanice Coeliac UK (care a finanţat în parte cercetările asupra vaccinului) consideră că 3-4 ani reprezintă un ţel prea ambiţios şi cred că va fi nevoie de mai mult timp, ideea unui vaccin care să pună capăt problemelor grave de sănătate produse de boala celiacă este o rază de speranţă la orizontul aşteptărilor milioanelor de oameni care, astăzi, se tem de ravagiile pe care le-ar putea face chiar şi o bucată mică de pâine.

Saliva poate „spune” dacă ai cancer sau alte boli


În curând, dentiştii ar putea fi cei care vor descoperi pacienţii bolnavi de cancer, cu ajutorul unuei analize numite „salivaomics”. Inventatorii, oamenii de ştiinţă de la UCLA, susţin că sistemul ar putea detecta, din timp, o gamă largă de probleme de sănătate precum bolile autoimune, diabetul şi chiar cancerul.

De ce bărbaţii care lucrează în ture de noapte sunt de trei ori mai predispuşi la cancerul de prostată?





Cum pot femeile să-şi mărească şansele de a rămâne gravide? Cercetări recente dau un răspuns neaşteptat


O viaţă activă, ce poate include muncă în grădină ori treburi casnice obişnuite, este asociată cu şanse mai mari de reuşită a unui tratament de fertilizare in vitro, indică un studiu recent.