marți, 8 ianuarie 2013

Qualcomm lanseaza noi procesoare: Snapdragon 800 si Snapdragon 600


Qualcomm anunta doua noi procesoare care ar trebui sa ii garanteze dominatia pe piata smartphone-urilor si anul acesta.
Qualcomm Snapdragon 800
In cazul in care nu stiti deja Qualcomm si ale sale procesoare Snapdragon S4 Pro au dominat atat in preferintele producatorilor cat mai ales ale utilizatorilor cand vine vorba de telefoanele anului 2012. Atat de multi si le-au dorit incat unele terminale nu au reusit sa raspunda cererii din piata, a se vedea povestea cu HTC One S.
Era oarecum de asteptat ca cei de la Qualcomm sa isi pregateasca platformele hardware in asa fel incat sa faca cartile si anul acesta. Anuntul nu a intarziat deloc, iar producatorul a lansat doua noi procesoare in cadrul CES 2013: Snapdragon 800 si Snapdragon 600.
Ce aduc nou? Foarte simplu: mai multa performanta! Varful de gama va fi Snapdragon 800, un SoC format dintr-un procesor quad core la 2,3 GHz si un procesor grafic Adreno 330 (care ar fi cu aproximativ 50% mai rapid decat actualul Adreno 320 regasit pe Nexus 4). Daca inca nu sunteti convinsi de boost-ul de performanta, aflati ca minunatia va putea sa decodeze continut multimedia 4K la 30 fps.
De cealalta parte ceva mai “linistitul” Snapdragon 600 se adreseaza smartphone-urilor mid-range cu un procesor dual-core la 1,9 GHz si un GPU Adreno 320 cu o viteza usor crescuta fata de cel regasit in seria S4 Pro.
Ambele procesoare sunt construite conform procesului pe 28 nm, ceea ce le asigura o eficienta termica si energetica de invidiat. Mai mult decat atat noile SoC-uri vor integra functii precum LTE, Wi-Fi 802.11ac si suport pentru memorii LP-DDR3 la 800 MHz cu o largime de banda de 12,8 GB/s.
Qualcomm Snapdragon
Chipset-urile din seriile S1-S4 au suferit un rebranding si vor fi inlocuite cu denumirile de Snapdragon 200 si 400. Snapdragon 800 si 600 sunt asteptate sa ajunga pe piata in a doua jumatate a acestui an.
Urmeaza sa vedem care dintre producatori vor alege sa le foloseasca si mai ales in ce smartphone-uri monstru? La asa o putere de procesare nu mai incape indoiala ca vom avea parte de terminale cu specificatii si functii de invidiat pe tot parcursul lui 2013.

Sursa : http://playtech.ro

Tableta PaperTab, subtire si flexibila ca o hartie, una dintre marile surprize de la CES 2013

Tableta PaperTab, subtire si flexibila ca o hartie, una dintre marile surprize de la CES 2013


Asteptate de multa vreme, display-urile subtiri si flexibile ar putea fi gadgetul de referinta al anului 2013
Plastic Logic a venit cu conceptul de PaperTab cu cativa ani in urma, dar cand a fost vorba de producerea si vanzarea lui la scara larga, au aparut probleme. Acum, aceasta firma s-a aliat cu gigantul Intel si se lauda cu prototipurile gadgetului la Targul de Tehnologie CES  2013 de la Las Vegas, unde se afla si corespondetul PRO TV George Buhnici..
PaperTab este o tableta flexibila de 10,7 inch, cu touchscreen si procesor Intel i5, realizata la Universitatea Queen's. Interfata ei nu seamana cu nimic din ce ai vazut pana acum: utilizatorul are 10 sau mai multe ecrane interactive din care sa aleaga, cate unul pentru fiecare aplicatie.
Tablete acestea interactioneaza unele cu altele, astfel ca este foarte simplu sa transferi fisiere. De asemenea, iti va veni natural sa navighezi prin documente, deoarece tot ce trebuie sa faci este sa indoi putin tableta.
Iata cum functioneaza:

Deocamdata Intel si Plastic Logic n-au spus cand se va lansa tableta lor flexibila, prin urmare ne putem gandi ca vor trece cativa ani.
Unul dintre cei implicati in proiect, cercetatorul Roel Vertegaal, spune ca in 5-10 ani se asteapta ca toate calculatoarele sa arate ca PaperTab, scrieTabTimes.com.

Sursa : http://www.yoda.ro

Ascend W1, primul smartphone Huawei cu Windows Phone 8


Huawei face primii paşi în lumea Windows Phone 8 cu un smartphone nu chiar de top, dar destul de promiţător.Huawei Ascend W1 este un produs din categoria entry-level, ce ar putea fi o alegere interesantă pentru cei aflaţi în căutarea un smartphone accesibil bazat pe cel mai nou OS Microsoft pentru dispozitive mobile.

Modelul vine echipat cu un chipset Snapdragon S4 Plus (MSM8230), compus dintr-un CPU dual-core la 1.2 GHz şi GPU Adreno 305. Memoria RAM totalizează 512 MB.
Ecranul cu diagonală 4 inch este limitat la rezoluţie WVGA, dar matricea cu tehnologie IPSpromite imagini la o calitate mulţumitoare. Lângă ecran avem un webcam de 0.3 MP pentru apeluri video iar pe spatele carcasei întâlnim o cameră foto de 5 MP cu blitz LED. Pozele şi colecţia de secvenţe video filmate la rezoluţie 720p sunt acomodate în cei 4 GB memorie internă, ce poate fi extinsă cu până la 32 GB prin ataşarea unui card de memorie microSD.

Pe partea de conectivitate avem acces la reţele WiFi şi internet 3G HSPA+, modul NFC pentru plăţi electronice, suport Bluetooth pentru conectarea diverselor accesorii şi receptor GPS pentru funcţia de navigare.
Chiar dacă la o capacitate de numai 1950 mAh acumulatorul instalat nu este foarte impresionant, acesta ar trebui să acopere fără prea mari probleme consumul chipsetului instalat şi ecranul de 4 inch.

Din păcate este prea devreme pentru a vorbi despre preţul şi disponibilitatea lui Huawei Ascend W1 pentru pieţele europene, însă magazinele din China ar putea avea pe stoc noul model în următoarele două luni.

Sursa : http://www.go4it.ro

CES 2013 – Toshiba anunta propriile modele de TV-uri 4K – L9300


Continutul 4K este destinat panourilor de peste 80 de inci iar Toshiba a demonstrat acest lucru la CES anul acesta cu noul sau model L9300.
Toshiba L9300 Ultra HD 4k
In caz ca mai avea cineva vreun dubiu, , indiferent daca vom vedea sau nu continut nativ suficient. Dintr-un punct de vedere parca se repeta febra industriei 3D, de acum 2 ani cand continutul de acest tip era la fel de rar.
Toshiba a anuntat la CES propriul LED TV cu rezolutie nativa 4K sau Ultra HD. Dupe spusele celor de la imaginea afisata este clara iar detaliile ieseau cu usurinta in evidenta. Culorile pareau naturale si nici calitatea constructiei nu a fost neglijata. Per ansamblu, produsul arata foarte bine, standul este original iar panoul este foarte subtire.
Pentru ca nu toti pasionatii de continut 4K vor avea sufragerii suficient de mari incat sa acomodeze TV-uri de 2 metri, seria L9300 va include 3 modele de 58, 65 si 84 inci. De partea de procesare necesara pentru afisarea unui continut de o asemenea rezolutie se va ocupa un procesor proprietar quad+dual core cu numele de CEVO. Rata de refresh nativa a noilor panouri va fi de 240Hz iar tehnologia aferenta va purta numele de la ClearScan. De post procesare, upscaling la la 4K si conversie din 2D in 3D se va ocupa tehnologia CQ Engine a celor de la Toshiba. Tot aceasta din urma va va oferi o precizie foarte mare cand vine vorba de ajustarea culorilor.
Nu avem o data de lansare si un pret pentru noile Smart TV-uri 4K de la Toshiva, dar daca  este un criteriu, cel mai probabil pret graviteaza in jurul a catorva zeci de mii de dolari.

Sursa : http://playtech.ro

Uimitorul dirijabil care va revoluţiona transportul aerian urmează să fie testat (FOTO)


Un nou tip de dirijabil, finanţat de armata SUA, este gata pentru primul test.

Deşi Aeroscraft va folosi doar o treime din combustibilul unui avion militar, el va putea transporta o încărcătură de trei ori mai mare. Mai mult, aeronava nu va avea nevoie de o pistă de aterizare. 
Firma de aviaţie Aeros, din California, a lucrat la dezvoltarea Aeroscraft pentru mai mulţi ani, iar specialiştii susţin că aeronava se află acum în stadiul final de creare. Compania a realizat un prototip prin care speră să demonstreze că întregul concept poate fi aplicat. Prototipul va avea o lungime de doar 77m, adică jumătate din modelul final.Cu toate acestea, el a fost conceput având la bază aceeaşi structură rigidă şi cu acelaşi sistem de pilotare. 
Acum, compania va trebui să demonstreze că dirijabilul poate decola şi ateriza vertical, facilitând astfel livrarea. 
Varianta finală a aeronavei, despre care se crede că va fi gata în 3 ani,  va transporta o încărcătură de 66 de tone, cu o viteză de 120 de noduri (aproximativ  222 km/h), până la o înălţime de 5.500m. Cu un singur plin, Aeroscraft va putea străbate 5556 de kilometri. Invenţia are posibilitatea de a revoluţiona transportul aerian, permiţând accesul la zone izolate. Crearea acestei aeronave a fost posibilă după descoperirea unui sistem intern pentru gestionarea balastului care permite operatorilor să controleze flotabilitatea aparatului prin comprimarea heliului din interiorul rezervorului şi determinarea acestuia să devină mai greu decât aerul pentru decât aerul pentru a coborî.
Odată ce încărcătura este urcată la bord, dirijabilul se poate ridica prin transformarea heliului comprimat înapoi în gaz şi determinarea navei să redevină mai uşoară ca aerul. Ulterior, cu ajutorul motoarelor turbopropulsoare Aeroscraft poate fi controlat. 
Avantajul major este acela că, graţie sistemului inovator, Aeroscraft nu are nevoie de o infrastructură terestră ci doar un loc suficient de mare pe care să aterizeze. 
Primul dirijabil a fost creat de contele Ferdinand von Zeppelin, în 1900 cu scopul de a-l folosi ca pe o armă a Germaniei. Nava „Graf Zeppelin” a fost dezvoltată de dr. Hugo Eckener, care a şi zburat cu ea în jurul lumii în 21 de zile, în 1929. Ulterior, germanii au construit dirijabilul numit Hindenburg, care în ziua de 6 mai 1937, în timpul unui zbor spre SUA, a luat foc din cauză că era alimentat cu hidrogen şi nu cu heliu. 

Sursa : http://www.descopera.ro

Unde e cel mai probabil să existe viaţă extraterestră? Pe lumi precum Pandora din „Avatar”


Corpuri cereşti asemeni mirificei Pandora, din filmul „Avatar” - un satelit natural al unei planete mari - ar putea adăposti viaţă cu probabilitate mult mai mare decât planetele, cred astronomii, care au ajuns la această concluzie după ce au descoperit 15 noi planete care orbitează în aşa-numita „zonă habitabilă” din jurul unor stele.

Zona habitabilă - sau „zona Goldilocks”, cu o numesc astronomii - este acea regiuen dintr-un sistem stelar în care temperaturile sunt „nici prea calde, nici prea reci”, ci au valori care permit apei să existe în stare lichidă.
Toate cele 15 planete nou-descoperite fac parte din  categoria gigantelor gazoase, asemănătoare ca dimensiuni cu Neptun sau Jupiter. Cercetările sunt încă în desfăşurare, pentru moment doar una dintre cele 15 fiind confirmată ca exoplanetă, cu certitudine de 99,9%. Celelalte încă sunt „candidate” la titlul de exoplanetă, până când datele adunate vor permite o caracterizare mai precisă.
Numeroşi membri ai publicului, astronomi amatori, i-au ajutat pe profesionişti să descopere aceste planete, în cadrul proiectului Planet Hunters, organizat de Universitatea Yale, SUA.
Asemenea planete nu sunt potrivite pentru a adăposti viaţă - cel puţin viaţa aşa cum o cunoaştem noi pe Terra -, dar ele pot avea „luni”, adică sateliţi naturali (cum este Luna pentru Pământ), iar aceşti sateliţi ar putea avea păduri, oceane şi fel de fel de vieţuitoare - întocmai ca Pandora, „luna” imaginară din filmul „Avatar”, cred oamenii de ştiinţă.
Planeta confirmată - denumită PH2 b - orbitează în jurul unei stele asemănătoare Soarelui, din constelaţia Lebăda, la o distanţă de câteva sute de ani-lumină faţă de Terra.
Unul dintre cei mai cunoscuţi astronomi britanici, dr. Chris Lintott de la Universitatea Oxford, care a participat la descoperire, a comentat acest aspect, susţinând că nu exoplanetele de tip terestru sunt cele mai promiţătoare în ceea ce priveşte posibilitatea de a adăposti viaţă, ci sateliţii unor planete mari, gazoase.
”Există o adevărată obsesie de a descoperi planete asemănătoare cu Pământul”, a spus el, „dar ceea ce descoperim acum, odată cu planete precum PH2 b, e mult mai straniu”.
”Jupiter are mai multe luni bogate în apă. Imaginaţi-vă că am deplasa acest sistem într-o regiune călduţă, confortabilă, ca aceea în care se găseşte Pământul. Dacă o asemenea planetă ar avea nişte luni de mărimea Terrei, n-am mai vedea Europa şi Calisto [doi dintre sateliţii naturali ai lui Jupiter, n.r.], ci lumi cu râuri, lacuri şi tot felul de habitate - un scenariu surprinzător, dar care ar putea fi frecvent întâlnit.”
„E posibil ca lumile habitabile cele mai numeroase să fie nu planete solide, cum se găsesc în sistemul nostru solar, ci mai degrabă sateliţi naturali ai unor planete de mărimea lui Jupiter şi Neptun.”

Sursa : http://www.descopera.ro

HAPIfork: furculiţa inteligentă care îţi va monitoriza fiecare înghiţitură



Ne aflăm în acea perioadă din an în care nutriţioniştii şi instructorii sportivi sunt foarte ocupaţi. Pentru că odată cu începerea noului an tot mai multă lume încearcă să adopte un stil de viaţă sănătos, oamenii de ştiinţă au creat un instrument care monitorizează modul în care mănâncă un individ.

HAPIfork este, aşa cum reiese din denumire, o furculiţi inteligentă care foloseşte senzori pentru a monitoriza mişcarea pe care o realizează individul de la farfurie până la gură. Dispozitivul calculează numărul de furculiţe pline duse la gură, pe minut şi cronometrează intervalul de timp dintre fiecare înghiţitură. 
Furculiţa se aprinde şi vibrează atunci când utilizatorul mănâncă prea repede, adică dacă intervalul dintre înghiţituri este mai mic de 10 secunde. Acest dispozitiv ajută la „îmbunătăţirea semnificativă a digestiei şi chiar la pierderea în greutate”, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei producătoare.
Deşi toate informaţiile legate de modul de alimentare pot fi urmărite de-a lungul timpului, ele vor fi descărcate în calculator după fiecare masă. 
Mâncatul într-un ritm mai lent s-a dovedit a aduce multiple beneficii. De-a lungul timpului, studiile au demonstrat că stomacului îi ia aproximativ 20 de minute să alerteze creierul că  individul a mâncat destul. Prin urmare, cei care mănâncă mai repede consumă mai mult decât au nevoie, fără a-şi da seama de asta. Dimensiunile lui HAPIfork (20cm lungime) sunt un pic mia mici decât ale uni furculiţe standard, împiedicându-l pe individ să îşi umple gura cu mâncare. 
Cu toate acestea, celor care ţin diete pentru a slăbi nu le va fi de ajuns să folosească această furculiţă. De asemenea, furculiţa inteligentă este mai mult o investiţie pe termen scurt. Mâncatul într-un ritm mai lent este un comportament condiţionat. Prin urmare, cei care se vor obişnui să mănânce într-un ritm mai lent, folosind furculiţa inteligentă, vor continua să facă acest lucru mereu şi nu vor mai avea nevoie de acest dispozitiv. 
Furculiţa va fi comercializată începând din primăvara acestui an la preţul de 99 de dolari. 

Sursa : http://www.descopera.ro

Fosile neobişnuite: au fost descoperite rămăşiţele unei păsări cu dinţi ciudat alcătuiţi


La prima vedere, nu era vorba despre un prădător înfricoşător: pasărea era doar de mărimea unei vrăbii. Dar fosila este extrem de interesantă datorită dinţilor cu o structură deosebită, ca şi prin faptul că o parte din conţinutul stomacal s-a păstrat.

Fosila a fost descoperită în provincia Liaoning din China, o regiune în care, în ultimii 15 ani, au fost găsite numeroase fosile datând din perioada cretacică (în urmă cu 145-65 de milioane de ani). Cretacicul, ultima perioadă a Mezozoicului, a fost o perioadă în care s-au diversificat numeroase grupuri de vieţuitoare, precum dinozaurii şi păsările.
Fosila aparţine unei păsări de mici dimensiuni - cam cât o vrabie - care a trăit în urmă cu 125-121 de milioane de ani. Spre deosebire de păsările actuale, multe dintre aceste păsări străvechi aveau dinţi, aşa cum avea şi această specie, numită de cercetători Sulcavis geeorum. Dinţii săi ascuţiţi şi cu margini zimţate, cu creste de smalţ, îi permiteau să spargă exoschetelul chitinos al insectelor şi cochiliile melcilor sau carapacele crustaceelor cu care se hrănea, ceea ce, cred oamenii de ştiinţă, este o dovadă a specializării înalte la care ajunseseră păsările în Mezozoic.
Sulcavis geeorum aparţine unui grup, azi dispărut, de păsări cu dinţi, numit Enantiornithines, cel mai numeros grup de păsări în era dinozaurilor.
Fosila de Sulcavis geeorum aparţine unei mici păsări care a trăit acum 125-121 de milioane de ani.
Fosila este atât de bine conservată, încât s-a păstrat chiar şi o parte din conţinutul stomacal, ceea ce permite paleontologilor să afle date importante despre modul de hrănire al păsărilor şi despre biodiversitatea terestră din Mezozoic.
Pădurile din acea perioadă erau pline de forme de viaţă animale, printre care numeroase vertebrate: pterodactili, dinozauri (precum Microraptor), şopârle primitive şi păsări. Regiunea unde se găseşte azi Liaoning era, în mod evident, o zonă unde biodiversitatea păsărilor atingea o mare amploare.
Ciudaţii dinţi ai lui Sulcavis geeorum ar putea lămuri unul dintre misterle evoluţiei păsărilor: nimeni nu ştie de ce păsările primitive aveau dinţi. Nu e clar nici de ce păsările şi-au pierdut dinţii de cel puţin 4 ori în cursul evoluţiei lor. De fapt, şi păsările moderne au încă în genomul lor genele care controlează dezvoltarea dinţilor, dar aceste gene sunt dezactivate; de aceea, speciile actuale de păsări nu au dinţi.
Concepţia tradiţională este aceea că dinţii păsărilor au dispărut în cursul evoluţiei deoarece erau prea grei, iar păsările şi-au dezvoltat, în locul lor, un cioc cornos, mai uşor, pentru a-şi reduce greutatea corpului, ceea ce le permitea să zboare.  Însă dinţii lui Sulcavis geeorum sunt destul de mici şi e greu de imaginat că ar avea un impact atât de mare asupra greutăţii corpului; prin urmare, studiul lor ar putea aduce lămuriri asupra cauzelor reale ale dispariţiei dinţilor la păsări, în decursul evoluţiei acestora.

Sursa : http://www.descopera.ro

În galaxia noastră există 17 de miliarde de planete similare Terrei în dimensiuni


Calea Lactee găzduieşte cel puţin 17 miliarde de planete similare în dimensiuni planetei Pământ, arată un nou studiu. Cu alte cuvinte, pentru fiecare persoană de pe Terra, undeva în galaxia noastră există două planete de dimensiunile Terrei.

Francois Fressin de la Centrul pentru Astrofizică Harvard-Smithsonian spune că este prea devreme pentru a putea estima câte dintre aceste planete se află în zona Goldilocks, ideală pentru existenţa unor forme de viaţă.
Cercetarea publicată de cercetătorul de la Harvard reprezintă primul studiu ce oferă o estimare concretă a numărului de exoplanete similare Pământului în dimensiuni, dar specialiştii avertizează că ne aflăm abia la începutul căutării unui „geamăn” al planetei noastre.
În ciuda numărului tot mai mare de exoplanete descoperite în ultimii ani, oamenii de ştiinţă nu au găsit încă o planetă de dimensiunile potrivite care să se găsească în acelaşi timp în zona Goldilocks, acolo unde nu este nici prea frig, nici prea cald, astfel încât apa poate exista sub formă lichidă la suprafaţa planetei. Specialiştii afirmă că această condiţie este necesară pentru existenţa formelor de viaţă pe respectiva planetă.
Numărul colosal de planete cu dimensiuni similare Pământului oferă astronomilor un punct de start în cursa identificării unei planete aflate în zona locuibilă.
Fressin şi echipa sa au ajuns la acest număr în urma unei analize efectuate asupra datelor colectate de naveta Kepler, care a fost lansată în 2009 pentru a identifica „gemenii Terrei”. Cercetătorii estimează că una din 6 stele din galaxie găzduieşte o planetă de dimensiuni similare Pământului, ajungând astfel la numărul de 17 miliarde.
Folosind o altă metodă, o echipă de oameni de ştiinţă de la Universităţile California şi Hawaii au ajuns la o concluzie similară. Conform calculelor cercetătorilor, 17% dintre sistemele solare existente în galaxia noastră conţin planete de dimensiuni similare Terrei sau puţin mai mari.
Concluziile oamenilor de ştiinţă au fost prezentate în cadrul unei conferinţe organizate de American Astronomical Society.
Între timp, naveta Kepler continuă să identifice planete pe măsură ce trec printre Pământ şi steaua pe care o orbitează. Kepler a identificat 461 de noi planete-candidat, a explicat Christopher Burke de la Institutul SETI, numărul total al potenţialelor exoplanete ridicându-se la 2.740. Dintre acestea, patru se află în zona Goldilocks, însă cercetătorii subliniază că sunt necesare mai multe observaţii pentru a confirma existenţa lor.
Fressin afirmă că este clar că planetele solide sunt prezente în abundenţă în afara sistemului nostru solar. „Dacă vă uitaţi la cer într-o noapte înstelată, fiecare dintre stelele pe care le priviţi – aproape fiecare dintre ele – are un sistem planetar”, a concluzionat Fressin.

Sursa : http://www.descopera.ro

ASUS Qube, Google TV are încă un susţinător


Google Nexus Q, player-ul media de reţea prezentat în vara anului trecut la Google I/O, nu a avut o viaţă prea lungă, compania amânând pe termen nedeterminat lansarea acestuia din cauza reacţiilor negative stârnite de facilităţile modeste şi preţul prea mare. Însă platforma Google TV, după un început nesatisfăcător pe platforma x86, pare să meargă într-o direcţie mult mai bună odată cu migrarea către ARM, iar ultimul dintre producătorii interesaţi este ASUS.
Prezentat la CES 2013, ASUS Qube este un player Google TV bazat pe platforma hardware Marvell ARMADA 1500, anunţată acum un an şi pe care se bazează multe din soluţiile actuale care rulează această platformă software de la Google. Având un aspect cubic asemănător cunoscutului Boxee, Qube foloseşte o interfaţă particularizată de la care i se trage de altfel şi numele.
Dotările includ două porturi HDMI, conectivitate Ethernet si Wi-Fi 802.11 b/g/n, un port USB şi o telecomandă cu tastatură QWERTY care mediază şi comenzile vocale sau controlul prin gesturi. ASUS Qube include o stocare internă dar care se pare că nu va fi accesibilă în mod direct, o abordare folosită şi de alţi producători rivali, şi 50 GB de stocare online oferită de ASUS.
Produsul va fi lansat undeva în luna martie la un preţ de circa 150 de dolari. Prima piaţă pe care acesta va ajunge va fi cea a Statelor Unite, unde acesta va oferi integrare Google Play, Netflix, Amazon şi HBO. Cum aceste servicii nu sunt accesibile în multe alte ţări, este neclar în acest moment dacă ASUS Qube va ajunge şi în Europa.

Sursa : http://www.go4it.ro

Samsung NX300 - mirrorless retro cu focalizare hibridă şi funcţii 3D


Mirrorless-ul compact NX300 de la Samsung a primit la CES 2013 un body cu accente retro, dar şi câteva îmbunătăţiri necesare. Ecranul OLED tactil este acum rabatabil şi are o rezoluţie mai mare, de 800x480 pixeli. Conexiunea WiFi face uşor transferul imaginilor către dispozitive externe. Senzorul APS-C de 20 MP a primit un filtru cu senzori pentru focalizarea prin diferenţă de fază, specifică DSLR-urilor. Un nou procesor de imagine permite fotografiere în rafală cu 8,6 cadre pe secundă, o performanţă ce trebuie luată în seamă.
Samsung NX300 - un mirrorless care arată bineSamsung NX300 - un mirrorless care arată bine

Designul va lăsa cu siguranţă o impresie foarte bună. Samsung NX300 a căpătat un aspec retro, foarte plăcut. Textura neagră cu striaţii contrastează foarte bine cu baza şi latura superioară din aluminiu.Odată cu lansarea acestui model a fost prezentat un obiectiv fix de 45 mm cu F1.8 ce poate fi folosit pentru realizarea unor poze sau clipuri 3D. O pereche de filtre LCD din interiorul obiectivului se închid alternativ, imaginile înregistrate de senzor fiind convertite în format 3D. Deşi obiectivul este compatibil cu alte modele Samsung NX, doar NX300 poate realiza materiale 3D cu el.
Samsung NX300 - ecran OLED rabatabil şi alte facilităţi de topSamsung NX300 - ecran OLED rabatabil şi alte facilităţi de top

Samsung NX300 va costa 750 $ atunci când va intra pe piaţă. Preţul nu include obiectivul din kit. Obiectivul 2D/3D de 45 mm va costa 500 $.

Sursa : http://www.go4it.ro

Tastatura touch cu butoane in relief, modelate direct pe ecran


Comparată cu tastatura fizică a unui laptop, replica virtuală reprezentată pe ecranul unei tablete are un mare dezavantaj, sub forma lipsei senzaţiilor fizice la apăsare, ce îngreunează introducerea caracterelor şi fac imposibilă utilizarea în lipsa unui contact vizual direct. Soluţia pare să fie oferită de Tactus Technology, o companie puţin cunoscută ce a găsit o cale de a modela suprafaţa ecranului pentru formarea de butoane care pot fi diferenţiate la atingere.

Invenţia numită Tactus Keyboard presupune aplicarea peste suprafaţa rigidă a ecranului a unui film prevăzut cu punguţe flexibile, conectate unui rezervor cu lichid. Atunci când este detectată activarea tastaturii o aplicaţie software acţionează o pompă conţinută în carcasa dispozitivului, umplând micile rezervoare plasate deasupra butoanelor virtuale afişate pe ecran. Tastele emulate în acest mod pot fi uşor diferenţiate la atingere şi sunt moi la apăsare, dând senzaţia unei tastaturi reale.

Ajunsă deja la al doilea prototip, Tactus Keyboard este practic invizibilă atunci când nu este activată şi poate fi inclusă în construcţia viitoarelor generaţii de gadgeturi fără costuri prea mari. Pentru viitor este plănuită construirea unei reţele de perniţe adresabile individual, ce acoperă întreaga suprafaţă a ecranului şi pot fi umplute cu lichid în mod independent pentru a reda orice configuraţie de butoane dorită. Astfel va fi posibilă reprezentarea unei tastaturi pe verticală şi orizontală, sau chiar emularea unui gamepad în timpul sesiunilor de jocuri.

Sursa : http://www.go4it.ro

CES 2013 – Targus Touch Pen iti transforma ecranul intr-un touch screen


Cu toate ca  ca producator de ghiozdane si genti, Touch Pen este o cu totul alta mancare de peste.
Touch Pen Win 8 touchScreen
Incercand sa-si extinda domeniile de activitate, Targus a anuntat la CES un gadget destinat  Cu numele complet, Targus Touch Pen for Windows 8, noul dispozitiv are mari sanse sa fie unic. Pana in acest moment nu am mai vazut un produs similar. In teorie, iti transforma orice ecran de notebook intr-unul sensibil la atingere, in practica sistemul angrenat pentru a genera aceasta iluzie utilizatorului este foarte complex.
Targus Touch Pen permite oricarui utilizator de PC sa profite de toate functiile avansate din Windows 8 fara a achizitiona un nou sistem cu touchscreen. Tehnologia folosita in sistemul din imaginea de mai sus este dezvoltat in totalitate de Targus si tot Targus detine patentul aferent. Totul este legat de un senzor care sta agatat pe marginea panoului, timp in care comunica cu stylusul si preia comenzile pentru ca in secunda urmatoare sa le transmita sistemului de operare printr-un port USB. Timpul de raspuns obtinut este atat de mic incat puteti face pe ecran si gesturi complicate de genul swipe sau slide, fundamentale in Windows 8.
La un pret de 100 dolari bucata, acest produs s-ar putea sa se numere printre lansarile de la CES de anul acesta de care sunt autentic interesat. Desi nu sunt un fan al tehnologiei touch screen pe PC-uri, trebuie sa recunosc ca interactiunea cu un computer cu Windows 8 este mai facila daca poti da cu un deget sau un stylus pe ecran.

Sursa : http://playtech.ro

Unul dintre cei mai periculosi asteroizi trece, pe 9 ianuarie, pe langa noi. Care sunt sansele unui impact

Unul dintre cei mai periculosi asteroizi trece, pe 9 ianuarie, pe langa noi. Care sunt sansele unui impact


Asteroidul Apophis a intrat in atentia astronomilor in decembrie 2004, cand a fost descoperit.
In anul 2004, astronomii au calculat traiectoria probabila a asteroidului Apophis, care are un diametru de 390 de metri, scrie Guardian, citat de StirilePROTV.ro
Potrivit datelor de atunci, sansele ca el sa loveasca Terra in anul 2029 erau de 1 la 300, adica sanse foarte mari, din punctul de vedere ale astronomilor.
NASA a publicat imediat un comunicat de presa, cerand specialistilor din intreaga lume sa monitorizeze atent traiectoria asteroidului.
Toti erau in alerta, mai ales ca noile calcule aratau ca probabilitatea de impact crescuse: roca spatiala avea sa loveasca Pamantul vineri, 13 aprilie 2029, sansele fiind de 1 la 45.
Din fericire insa, cateva zile mai tarziu, expertii au revenit: nu exista risc de impact in 2029, ci in 2036, insa nu este cazul sa ne ingrijoram, pericolul fiind foarte mic.
Calculele traiectoriei sale vor fi refacute constant, iar una din cele mai bune ocazii pentru acest lucru va fi pe data de 9 ianuarie 2013, cand Apophis va trece pe langa Pamant.
Astronomii rusi vor chiar sa trimita o sonda spatiala pe asteroid, pentru ca datele obtinute sa fie cat mai exacte. Ambitioasa incercare sa avea loc in anul 2020.
Miercuri, 9 ianuarie 2013, Apophis va trece la o distanta de 14,5 milioane km de Terra. Pe 13 aprilie 2029 va trece la numai 30.000 de km si va fi vizibil cu ochiul liber.

Sursa : http://www.yoda.ro

Alcatel One Touch Idol Ultra, cel mai subtire telefon din lume

Alcatel One Touch Idol Ultra, cel mai subtire telefon din lume


Francezii anunta la Las Vegas One Touch Idol Ultra cu ecran mare si Android 4.2 Jelly Bean
Alcatel anunta la CES 2013 One Touch Idol Ultra, cel mai subtire telefon din lume, cu o grosime de doar 6,45 mm. Aparatul are o greutate de 110 grame.
Noul model Alcatel are un ecran AMOLED de 4,7 inch, o camera cu rezolutia de 8 megapixeli cu inregistrare video 1080p si un procesor cu doua nuclee cu frecventa de 1,2 GHz. Smartphone-ul are instalat sistemul de operare Android 4.2 Jelly Bean.
One Touch Idol Ultra este prezentat la standul Alcatel din cadrul targului de tehnologie CES (Consumer Electronics Show) ce are loc la Las Vegas intre 8 si 11 ianuarie 2013. Mai multe stiri despre CES 2013 pe yoda.ro/ces-2013.
George Buhnici va fi prezent si in acest an la CES 2013 in Las Vegas, de unde va transmite live pe ProTV News si la Stirile ProTV cele mai importante lansari de la targul numarul 1 de tehnologie din lume.

Sursa : http://www.yoda.ro

Facebook Messenger cu suport pentru mesagerie vocală


Aplicaţia Facebook Messenger pentru dispozitive Android şi iOS a primit suport pentru trimiterea de mesaje vocale, la care putem apela atunci când nu dorim să folosim tastatura.
Facebook Messenger cu suport pentru mesagerie vocalăFacebook Messenger cu suport pentru mesagerie vocală

Disponibilă în magazinele App Store şi Google Play, noua versiune Facebook Messenger permite utilizatorilor să înregistreze mesaje scurte, momentan cu o lungime nu mai mare de 1 minut, pe care prietenii le pot asculta după ce accesează contul de Facebook. La fel ca şi în cazul aplicaţiilor Yahoo Messenger sau iMessage pentru telefoane Apple, funcţia de mesagerie presupune anunţarea mesajelor audio nou primite cu un ton de apel sau alt mijloc de notificare, fapt ce ar putea să nu fie pe placul acelor utilizatori care preferă folosirea exclusivă a mesajelor text.
Aparent, o parte dintre utilizatorii care au actualizat aplicaţia Facebook Messenger la versiunea cu sistem de mesagerie vocală au întâmpinat unele probleme legate de utilizarea noii facilităţi. Problema poate fi rezolvată dezinstalând complet aplicaţia Facebook Messenger, urmată de reinstalarea "pe curat" a noii versiuni.

Sursa : http://www.go4it.ro